2016-02-19 1178 浏览
又有新餐廳係K11開,真開心。呢間叫Wired Green 既餐廳一睇就係人聯想到Wired Cafe. 當然係出於同一集團, 味道都不會差太多。叫了燒黑毛豬定食同燒銀雪魚定食。價位全部過百,賣相也十分精緻。燒黑毛豬定食:比燒銀雪魚稍遜, 豬肉有少少乾, 唔夠嫩口, 味道其實都還好, 配佢一個微辣既柚子醬汁, 另外兩個配菜就冇咩誠意....不過又唔算難食...燒銀雪魚定食:呢個好好味, 肉質嫩滑, 保有魚既油脂香,配上甜甜地既燒汁十分好味.個魚皮煎到脆脆地, 有多重口感。配菜都係一樣的, 而面豉湯就不錯, 至少唔會好鹹,不過就得幾個豆腐。如果價錢低少少, 會覺得值得。中午都要過百, 其實又覺得未值得。
又有新餐廳係K11開,真開心。
個魚皮煎到脆脆地, 有多重口感。
2016-02-11
2016-02-10 1463 浏览
不常到 Wired Cafe吃東西,但對 Wired Cafe的食品頗有好感,覺得味道還不錯,特別是那 Dutch Baby Pancake,更是十分喜歡。沒到尖沙咀 K11商場數月,原來之前一直在這兒做生意的 Misocool已經結業,原來的舖位已變成為 Wired Cafe的副線餐廳 Wired Green,這天來到正是午飯時間,正好入內試試。餐廳的午餐選擇不是太多,本來最有興趣,最特別,最想吃的「蒸煮希靈魚定食」($98)原來要等30分鐘,不想等得太久的我決定放棄,結果揀了很久沒有吃過的「鐵鍋滑蛋豬扒定食」($110)做午餐。既是定食,除了主菜的鐵鍋滑蛋豬扒之外,當然還有前菜、沙律、麵豉湯和飲品。前菜只是一般的貨色,就不提了,沙律下的胡麻醬不是太多,幸好沙律菜都算新鮮。麵豉湯味道適中不太鹹,除了紫菜外,也有些本菇在內,都算及格。餐飲叫來了熱咖啡 ,也中規中矩,不會很差。主角的滑蛋豬扒,以鐵鍋奉上,醬汁都算好味,蛋是幾滑的,豬扒味道也過得去,再加上洋蔥和本菇,用來送以珍珠米煮成的白飯吃,還不錯。這兒的定食價錢我覺得是偏高的,不過這兒始終是尖沙咀區內的大型商場,而且這兒是新裝修,陳設

這兒的定食價錢我覺得是偏高的,不過這兒始終是尖沙咀區內的大型商場,而且這兒是新裝修,陳設環境都頗不錯,兩面開放的店子甚為開揚,以大自然的綠色和褐色為主調的店舖也配合 Wired Green的名稱,店外的一棵大型青苔裝飾更是吸睛所在,加上侍應的服務態度也良好,要是在這商場內想試新餐廳的話,這裡都不妨一試的。
2016-02-02 948 浏览
日式,不值一試。點了三個菜一杯飲品,完全無驚喜,不值一試。海膽海鮮鑄鐵鍋(around hkd 180二人分量)下單時,服務員告知要等30-45分鐘,下!下!下!從未試過一道菜竟被店員告知要等咁耐,店員說即叫即做,但我有感他們不想我點此菜,但我見時間許可,佢地又咁認真製作,充滿期待既我決定等。最後10-15分鐘即上枱,嘩,真係超驚喜!超迷你,海鮮超迷你,無見到海膽,幾隻普通蝦,四件普通魚肉,湯底只有2/5碗,嘩!呢個分量呢個價錢令我更期待味道結果...蝦幾隻都全部(煤),海鮮青口蜆就係超市40蚊一大包個種,佢10粒都無,仲要超迷你.....魚肉普通...湯底唯一可取,內有零碎海膽...但幾啖就無哂...我真係好失望抺茶薯條(around $40-45)-就係普通薯條加普通抺茶粉,完全不搭..食原味仲好豆腐沙律 (hkd 85) -菜超少,哎....味道又唔特別...好唔值抺茶soda ($58) 一杯冰糖水加抺茶粉總結-食物質完全不值
日式,不值一試。

點了三個菜一杯飲品,完全無驚喜,不值一試。

結果...
我真係好失望

抺茶soda ($58) 一杯冰糖水加抺茶粉

總結-食物質完全不值

2016-02-02
自 K11 的 Miso Cool 結業之後,一直跟一班食友在估計會是誰家灶頭接棒,結果上星期迷底終於解開。見到 「Wired」一字,心想新店 Wired Green 必定就是 Wired Cafe 的另一條 line。但再三翻看餐牌後,不見 Wired Cafe 的標誌之餘,似乎主打的食物亦有很大的出入。不過她們是否來自同一集團其實並不重要。重要的是,第一感覺告訴我 Wired Green 是間頗為有趣的新派日本菜餐廳。這裡的菜式除了常見的魚生、日式定食等等之外,還有富大阪特色的 Wired 大阪燒和木魚湯章魚丸。小食部分更是創意十足,小食如海膽醬牛油果多士、炸抹茶薯條等令我眼前一亮。  吉列黑豚 ($158), 3/5分先點了一客吉列黑豚定食。黑豚入口初期感覺較硬,但肉味尚算濃郁,而且脂肪份量剛剛好,平凡中總算是合格。定食當然還有白飯、小吃同麵豉湯,整體上不算失禮。  海膽醬牛油果多士 ($55), 2/5分還是對這款海膽醬牛油果多士不死心。自己很喜歡海膽,更愛牛油果,不過兩者加起來味道有點怪,海膽醬也沒有想像中足料,試了才知後悔。

吉列黑豚 ($158), 3/5分
吉列黑豚
定食當然還有白飯、小吃同麵豉湯,整體上不算失禮。
 海膽醬牛油果多士 ($55), 2/5分
海膽醬牛油果多士
2016-01-13 990 浏览
這是一間新開的店舖,門面乾淨整潔,內部的裝修雅致簡單,很有特色,所以想試一試。點了簡單的兩個定食,一個是薑汁豚肉定食,麵士湯還不錯,米飯也很香,豚肉味道見出色,就是像普通快餐店一樣,配菜一個旦蓮藕,淡而無味,木茸只是簡單的煮熟了就是。至於那燒單邊魚定食的魚肉是鮮,但撒鹽不均,上部分只有腥味太重,中段還可以接受,末段又太鹹,嚴重影響味覺。

题外话/补充资料: 新張期內免加一
2016-01-09
2016-01-13 933 浏览
係開飯呢到見到有新嘅餐廳,緊係要貪新鮮試下先啦~~呢間餐廳位於K11嘅地庫,裝潢都好西式化,但其實係日式餐廳黎,又真係估你唔到和睇一睇菜單,最特別嘅始終都係抹茶食品 (其實我唔係抹茶控黎,不過我唔介意去試唔同嘅抹茶野~)本身想試抹茶啤酒,但係餐廳新開應該係未有酒牌,所以無得賣酒精類飲品所以唯有轉向其他無酒精嘅抹茶飲品啦 (對唔住啊,我唔係記得杯野個名)但係呢杯野係有焦糖醬、忌廉、抹茶奶同抹茶雪糕,成杯野甜甜地,唔太差不過抹茶味道有啲淡另外,朋友叫咗呢杯睇落好似西瓜沙冰配抹茶雪糕嘅野飲,實際上,佢係士多啤梨沙冰黎嫁士多啤梨嘅味有少少蓋過咗抹茶雪糕嘅味跟住就係抹茶又一力作,抹茶薯條!!!由睇到抹茶薯條嗰一刻開始,我真心覺得抹茶係可以配咩都得嫁個薯條好似麥記嘅Shake Shake 薯條咁,將薯條倒入餐廳提供嘅袋到,再加入抹茶粉搖均佢~味道都幾特別,不過兩者唔係太夾,同埋如果落太多抹茶粉,啲味就會好怪嗰日只係叫咗個小食同兩杯野飲,因為其他主菜唔係太過吸引我 (可能吸引你~~)
係開飯呢到見到有新嘅餐廳,緊係要貪新鮮試下先啦
~~

~)
所以唯有轉向其他無酒精嘅抹茶飲品啦
(對唔住啊,我唔係記得杯野個名
不過抹茶味道有啲淡
士多啤梨嘅味有少少蓋過咗抹茶雪糕嘅味
抹茶薯條
跟住就係抹茶又一力作,抹茶薯條
!!!
由睇到抹茶薯條嗰一刻開始,我真心覺得抹茶係可以配咩都得嫁
個薯條好似麥記嘅Shake Shake 薯條咁
,將薯條倒入餐廳提供嘅袋到,再加入抹茶粉搖均佢~

题外话/补充资料: 餐廳試業期間免收加一~
2016-01-08
2016-01-13 733 浏览
來到K-11搵食,見到呢間新店價錢唔貴,環境又ok,就即刻攞飛等位。大約等左15分鐘入左去,兩個人叫左兩樣野,一杯野飲,分別係明太子蒸蛋,鐵窩鰻魚飯同巨蜂提子芒果特飲。其實個明太子加埋三文魚子同蒸蛋好夾,即刻將個蒸蛋提鮮不少,而且食落口都好滑,之不過食到落底就食到蛋白未打混,有進步空間。個鰻魚飯等左超級耐,超過半個鐘,都無計,佢地用stub鐵鑄鍋即叫即煲,等耐啲都抵嘅!個飯底仲有啲漬物同蛋絲,非常開胃,個鰻魚都整得好好味,唯一缺點都係嗰句,要等太耐。巨峰芒果特飲不過不失,情侶拍拖叫返杯share都幾sweet架。

明太子蒸蛋
2016-01-08