2017-05-29 3355 浏览
尖沙咀聽朋友講有間吾錯既樓上cafe,今日同媽媽一齊去行街,順便試下好吾好食。尖沙咀地鐵L5出口天橋向右出後直行就係,都好容易搵到。去到環境好寬敞,我地就揀左窗口的高桌位置。火燒薯角 $48炸得香脆 下面有椰菜絲墊底吸油要鋪上兩種芝士焗製 可以拉到絲 食落芝味十足只是略嫌薯角炸得太油 有點油膩櫻花蝦明太子天使麵 $108櫻花蝦份量充足 提升口感和鮮味 忌廉汁奶味香醇濃郁 拌上蟹籽 增加卜卜脆既口感 不錯天使麵非常幼身 軟硬度拿揑得剛好 掛汁彈牙但就不太覺得明太子既存在 可能與汁混在一起了忌廉汁份量係足夠既,但就拌得吾夠均勻 一邊多一邊少 不過自己拌一拌便好了柚子藍蝶花乳酸爆球 $58不是汽水喔 獨特既水晶球設計 入面仲有粒發光既閃光燈 好特別呢!飲落是柚子和乳酸的味道 內有益力多味的爆爆珠 口感非常有趣賞櫻 $62上面食落似係蜜桃味雪芭 偏甜帶酸 叉落黏黏的 口感沙沙的 下面係檸檬撻 撻皮厚度適中 做得非常香脆 亦吾重牛油味 感覺輕盈而檸檬醬餡偏酸帶甜 食落幾清新開胃呢款係一款吾太膩既甜品 鍾意檸檬酸味既朋友一定要試下!雪人 $88賣相非常精緻呢!用棉花糖做成雪人的模樣入面係榛子咖啡慕
去到環境好寬敞,我地就揀左窗口的高桌位置。
火燒薯角 $48
賞櫻
賞櫻 $62
上面食落似係蜜桃味雪芭 偏甜帶酸 叉落黏黏的 口感沙沙的
而檸檬醬餡偏酸帶甜 食落幾清新開胃
呢款係一款吾太膩既甜品 鍾意檸檬酸味既朋友一定要試下!
雪人 $88
賣相非常精緻呢!用棉花糖做成雪人的模樣
入面係榛子咖啡慕絲同朱古力脆脆
原來吾只咁簡單 底層仲有兩條外面微脆內軟既手指餅 mix埋超好食呢
重點慕絲甜度適中 吾會好甜溜 口感偏杰身 真係吾錯呢!
整體環境夠大,坐得舒適,店員服務態度又好,吾會趕客。係同朋友坐底慢慢傾計既好地方!
2017-05-29
2017-05-28 245 浏览
開業時已經想來呢度,現在全職自由身可以weekday 黎試,本來想叫個雪人☃️棉花糖but 朋友只飲野,咁下次先食la。朋友嘅東京鐵塔(青蘋果)聽起來好浪漫,不過擺法跟之前韓風倒入式冇乜特別,飲落青蘋果味淡了些見到人地個粉紅色波波已經好想試,就叫荔枝玫瑰乳酸爆珠荔枝味味道清新,加上少少玫瑰香味,連同爆珠一齊飲,酸甜混合好解渴,不過冰多了些飲到一半個味溝淡左,我要拎走d冰呢個烏魯魯並不是澳洲嘅烏魯魯,其實係蛋白霜上淋上士多啤梨醬及果粒嘅甜品,外表賣相還不錯,咬下去很脆並酸酸甜甜,輕輕咀嚼就立即融化,開胃同時口感真是太妙了我地吹水又坐左3小時,他們的服務態度還可以,起碼我冇睇到被黑臉。一般特色點品價,味道冇特別出色,去一次影相坐下可以的。

東京鐵塔(青蘋果)

荔枝玫瑰乳酸爆珠
荔枝玫瑰乳酸爆珠

2017-05-21 231 浏览
不經不覺離上次到White Button大概已近九個月,即是由開學到結業的間距 數月以來一直有寫每月總結,當回顧往昔留下的文字,自然會覺得時日過得太快 明明一年前我還在瑞典研寫報告,然而現在已經大致完成最後一年的課業 對未來計劃有著點點懷疑及不安,不過一切還是未知數,趁機會享受一下一身輕的時光 鐵鍋香烤柚子豬扒聽聞選材來自丹麥,頓時想起以前自煮丹麥豬時候的香潤美味 即使豬扒內外熟透都不會太過韌硬老柴,並保有豬肉的肉香,不會腥膻,膩感亦不重 扒面點上柚子蜜以添酸甜,醬量不多只覆面,另有各式蔬菜及蒜香意粉作伴 荔枝玫瑰乳酸爆珠以透明小球呈現,喝時要反轉開好,瓶蓋可作杯托 粉紅色澤有著玫瑰配合,並以乳酸爆珠的奶白襯托,唯一突兀的是絲帶好有聖誕感覺 荔枝及玫瑰香氣來得自然,甜度合宜,尤其是有酸酸甜甜的爆珠在內,更添趣味

2017-05-20 184 浏览
訂枱之前 睇左Openrice 就覺得甜品 飲品好吸引 甘一於係依間餐廳 慶祝生日好開心 我冇搵錯~ 雖然 有d食評 講到d 職員服務5好 但我又覺得Ok Wo... 餐廳環境: 真係令人好Relax 食物: 主菜 (意粉 + 牛排) 美中不足 係個牛排煮得太過Over飲品 / 甜品: 真係太靚 可以令人瘋狂影相 真係值得讚俾到個難忘 + 驚喜既生日 俾我個FD Yeah!!!!
好開心 我冇搵錯~

餐廳環境: 真係令人好Relax
食物: 主菜 (意粉 + 牛排) 美中不足 係個牛排
煮得太過Over
飲品 / 甜品: 真係太靚 可以令人瘋狂影相

真係值得讚
俾到個難忘 + 驚喜既生日 俾我個FD
Yeah!!!!
2017-04-22 470 浏览
menu 有誤會 無講清楚加錢轉飲品價錢 然後埋單果陣問清楚然點計 個職員一句就得埋黎話我地一早個menu 系甘 我地話因為落餐果左無提及過 佢仲要話 我地本身就系甘! 呢d 咩服務態度 已經系到行行企企無野做都吾幫客斟水 牙簽又要自己拎 佢就系到遊花園 食物再靚再好食都無用啦 服務態度甘差!! 吾會再推薦比朋友囉 so bad!!! 個職員系帶黑色粗眼鏡 面青口唇白甘
2017-04-22
2017-04-21 455 浏览
上星期六中午1時多walkin見到有許多位,有些放了牌留座,有些就沒有。侍應生帶了我們坐中間位置,言而頭頂上冷氣寫着20度,吹著風口實在有點冬,要求跟進,但該位侍應生說關了會很局,咁難道不能調位或較番暖點冷氣嗎?當時有許多位置,有空的位置可以調吧,而冷氣吹到正個頭,調番到24/25度也可以吧?侍應生的態度可以表現出盡力協調,實際也該調位,何況全場連一半也未滿。一既不理實在一肚氣,眾位友人決定離場擺吃此店。
2017-04-19 467 浏览
黎左同朋友慶祝生日,先黎叫左2杯”港女影相道具”,一杯係東京鐵塔,其實係青蘋果汁,味道真係好普通,溝出黎既青蘋果汁,但都唔算太甜。叫佢既原因係因為佢既外型好特別,係一個倒轉左既樽,影相真係幾靚。另一杯仲靚,係一個水晶球,飲既時候倒番轉放,幾特別。入面叫左荔枝玫瑰乳酸爆珠,呢杯感覺有誠意過青蘋果汁,幾好飲。但個人認為2杯野都唔值咁貴,如果唔係FOR影相既真係冇需要叫。食物方面叫左個牛排餐,二百幾蚊絕對可以食更加好既牛排…,首先落Order個陣叫左3成熟,黎到發現差唔多全熟。除左Overcook仲over seasoning ,雖然塊排食得出唔係靚既牛,但係佢都唔駛落咁多調味蓋過哂塊排….仲搞到佢好鹹另外叫左個蘆筍雜菌意粉,呢個相對就好味好多,大大碟,蘆筍同雜菌份量都OK,加左D蒜蓉去炒都幾惹味,值得一叫。訂位個陣order左個snowman做我朋友既生日蛋糕,寫happy birthday 字同蠟燭另加$22。其實佢係一個hazelnut coffee mousse上面有一大舊雪人形棉花糖,都係個句for影下相,都唔好expect太好味。成嚿棉花糖都好痴口痴手,食左兩啖就放棄左。下面個m

訂位個陣order左個snowman做我朋友既生日蛋糕,寫happy birthday 字同蠟燭另加$22。其實佢係一個hazelnut coffee mousse上面有一大舊雪人形棉花糖,都係個句for影下相,都唔好expect太好味。成嚿棉花糖都好痴口痴手,食左兩啖就放棄左。下面個mousse 幾好味但少少漏。

見openrice d cm話d服務態度好差,但我地好好彩d staff好nice喎,係咁幫我地影相都冇怨言。整體來說,成間野個環境都好舒服,適合同朋友聚會傾下計。食物貌相一流,岩哂影相用。但味道就普通而且價錢偏貴,純粹為食野既就要諗清楚
水晶球
東京之塔
snowman
2017-04-18
星期日在尖沙咀這個鬧市搵個遠離煩囂的地方不容易,今趟和小福子搵到間舒適又寫意的cafe,性價比不俗~white botton的環境令人放鬆,枱與枱之間有空間,白色的主調,再加上高樓底令空間感大增。午後斜陽點點散落在高枱上,時光彷彿靜止了一樣。抹茶牛奶有驚喜~抹茶味濃,而且和牛奶好夾,味道唔甜,非常討好!外加,天鵝的拉花精美!菠蘿烤雞漢堡~漢堡的麵包外脆內軟,而且面層有蜜糖,有心思!另外菠蘿和烤雞配搭感覺很fresh,有創意!炸水牛芝士條,炸的時間剛好,唔會太dry烏魯魯,甜品真是好鬼甜,脆餅甜到一個點,真是好甜好甜鹹點和飲品有驚喜,環境又舒服,會再度與三五知己重臨
星期日在尖沙咀這個鬧市搵個遠離煩囂的地方不容易
,今趟和小福子搵到間舒適又寫意的cafe,性價比不俗
~

抹茶牛奶有驚喜
~抹茶味濃,而且和牛奶好夾,味道唔甜,非常討好
!外加,天鵝的拉花精美
!
菠蘿烤雞漢堡
~漢堡的麵包外脆內軟,而且面層有蜜糖,有心思
!另外菠蘿和烤雞配搭感覺很fresh
,有創意!
炸水牛芝士條,炸的時間剛好,唔會太dry
烏魯魯,甜品真是好鬼甜,脆餅甜到一個點,真是好甜好甜
鹹點和飲品有驚喜,環境又舒服,會再度與三五知己重臨
2017-04-02
下午茶
  • 菠蘿烤雞漢堡
2017-03-19 605 浏览
周日..同好朋友食下午茶就上OpenRice 睇下尖咀有咩地方啱傾計飲下野..睇到評價不錯走上來試一試芝士薯角好香..好多薯泥玫瑰荔枝巴黎....Mocha水準不錯..天鵝拉花漂亮都有啲肚餓叫了卡邦尼意粉..意粉彈牙..汁很香濃如果窩夫熱啲會更好味
芝士薯角好香..好多薯泥
玫瑰荔枝巴黎....
Mocha水準不錯..天鵝拉花漂亮
都有啲肚餓叫了卡邦尼意粉..意粉彈牙..汁很香濃
如果窩夫熱啲會更好味
2017-03-05 2082 浏览
這是間很girly 的樓上cafe 位於尖沙咀亞士厘道,藍白色做主調,很cozy 平實的裝修, 一旁有一列大窗戶,所以整個餐廳感覺寬敞明亮。由於這裡非常girly 的感覺和佈置,食客十居其九都是女生。友人未吃午飯,所以她點選了明太子鮮蝦意大利粉 ,她說意粉整體是OK的。𦬊𦬊吃了buffet才到來吃甜品 ,所以quota有限,只負責選了負責兩款甜品share,自己則點了夢幻紫藍色的藍蝶花特飲特。藍蝶花是沒有什麼味道,但是他們加了柚子蜜,組合起來既夢幻且清新甜蜜。甜品之一選了ululu,是一個士多啤梨加蛋白餅的甜品,味道頗甜。初嘗頭幾口,好有開心滿足的感覺,但是多吃有點膩口感。另外一個甜品,點的是snowman,故名思義就雪人造型的。雪人是用棉花糖加榛子Mousse做成,杯下放了乾冰,上枱時加水製造了煙霧感覺,又要再說一次,好夢幻啊! 很呃 like 啊!他們的另一個「wonderland」feel 之作是London Eye 和 Eiffel ,甜食quota有限,與同樣有這「問題」的鄰枱新加坡籍情侶,互相拍大家所點的食物甜品「留念」,才可有這個London Eye 和 Eiffel h

他們的另一個「wonderland」feel 之作是London Eye 和 Eiffel ,甜食quota有限,與同樣有這「問題」的鄰枱新加坡籍情侶,互相拍大家所點的食物甜品「留念」,才可有這個London Eye 和 Eiffel high tea set 的照片來share。想夢幻想呃 like 時,下次光顧必選!
明太子鮮蝦意大利粉
烏魯魯Uluru
Snowman
London Eye/Eiffel high tea set
2016-12-11
我發覺原來有地鐵站A1出口過來會比較方便!進店後發覺只有很少客人,難怪不用預約!環境開揚而且地方很寬闊,很舒服的cafe!火燒薯角很香的芝士味,薯角偏軟身,不是炸的,芝士份量足夠,但是底層的薯角沒有沾到芝士醬,要趁熱食,要不然很難芝士醬平均地沾到其他薯角。煙三文魚沙律其實只是普通的沙律,用了芝麻醬,醬料份量充足,蔬菜新鮮,若有更多番茄及煙三文魚會更好!南瓜芝士意大利燴飯一上菜便嗅到很香的南瓜味,令人垂涎欲滴。很濃郁的南瓜及忌廉味,而且有粒粒南瓜,再配上綿綿的飯,非常搭配!吃得太多會膩,這個份量恐怕一個人吃不完!窩夫配草莓巧克力汁份量頗多的!窩夫鬆脆,巧克力比較濃稠,而且味道濃郁,很喜歡這個抹茶雪糕,並不是普通維記雪糕的味道,有奶香之餘亦不失有抹茶味!Snowman這是我們最期待的甜品!很可愛的雪人,我們跟它拍了很多照片,拍到它開始溶掉!其實這個是Hazelnuts mousse 及棉花糖,可能我們待了很久才吃,mousse開始溶化,但味道不錯!黑糖肉桂蘋果茶被照片騙了...很香的肉桂味,但喝下去的只有很甜的味道,很淡的蘋果味,沒有茶味。不知道為什麼職員會送我們這個杯子,可能是我們點了
我發覺原來有地鐵站A1出口過來會比較方便!
進店後發覺只有很少客人,難怪不用預約!
環境開揚而且地方很寬闊,很舒服的cafe!

黑糖肉桂蘋果茶
黑糖肉桂蘋果茶

不知道為什麼職員會送我們這個杯子,可能是我們點了snowman吧!

其實餐廳的餐牌很豐富,有很多不同種類的食物,而且很有噱頭,下次其他甜品及飲品!

我發覺這個是一個聚腳的好地方,因為沒有太多人,而且有很大空間感,環境舒適。
2017-02-27
2017-02-20 1085 浏览
Eiffel x Christmas tea setWanna try white button's tea set for long and finally I m hereBlack truffle cheese tart & lemon tart / 75%chocolate mousse with chocolate hazelnut / Mango passionfruit mousse with mango jam / custard cream puffStrawberry macaroons with matcha cream just like a Christmas treeWild strawberry mousse with Santa Clausso cute!Most of them tastes good and the one we love the most is the black truffle one and the chocolate mousse one Also the atmosphere here is so relax, it is
Eiffel x Christmas tea set

so cute!

Also the atmosphere here is so relax, it is nice for friends to stay and chill for a lovely afternoon
2016-12-09
2017-02-05 1449 浏览
上網search到呢間cafe幾特別,一於同老公去食下。收正平日去不太多人,地方空間大,因為係樓上cafe,休閒hea下傾偈嘅好地方當日叫左三文魚凱撒沙律,份量足,沙律菜新鮮,三文魚都有用心堆砌,捲玫瑰花型😍👍👍仲叫埋好大份嘅脆脆芝士薯角,香濃芝士味,不錯😋👍漢堡飽份量大大個,仲配埋沙律菜同薯角👍👍勁😍😍見到佢個獎杯雪糕杯,忍唔住要試埋佢,影相靚外型靚,有3個自選雪糕球,下層有脆脆米同生果,好味又得意😍😍仲叫埋杯呢排幾興嘅倒轉飲品😋😋👍👍如果下次成班朋友聚會,都可以再去😁😁
上網search到呢間cafe幾特別,一於同老公去食下。
仲叫埋好大份嘅脆脆芝士薯角,香濃芝士味,不錯😋👍
漢堡飽份量大大個,仲配埋沙律菜同薯角👍👍勁😍😍
仲叫埋杯呢排幾興嘅倒轉飲品😋😋👍👍
如果下次成班朋友聚會,都可以再去😁😁
2017-02-02 1063 浏览
起初以為呢間 好食兼抵食啦😶便之... 坐落,每人叫一碟主菜,食幾個甜品,5個人盛為$1,200!!!嘢食嘛嘛之餘,貴過食放題!賣相最出名就係呢個棉花糖,唔太甜,入口即溶化,但價錢就唔太抵。沒有套餐,只是散叫,所以每人計起就好貴啦。不過,味道都整得唔錯,而且份量仲好大碟。不過,汁可以再多返少少,就好味更多!好脆口的普通腸仔。太Creamy ,甜度就一般啦!呢個Pancake 雪糕比較好食,食落似乳酪雪糕,香滑又夠甜!

嘢食嘛嘛之餘,貴過食放題
好脆口的普通腸仔。
太Creamy ,甜度就一般啦!
2016-12-05
2017-01-14 975 浏览
粉紅得好夢幻,賣相好靚嘅荔枝玫瑰乳酸爆珠,成個snowball咁,荔枝味味道清新,仲有少少玫瑰香,甜酸適中,好解渴好味,推介!! Snowman Hazelnut Mousse賣相已令人好開心,加埋乾冰效果好正!! 仲要d乾冰好耐,影相拍埋片仲有好多時間~ 綿花糖都keep到好耐,但下面層mousse配d脆脆片好味,比較甜所以無食哂~甜品賣相好吸引用心,但食物-小食拼盤同漢堡包等普通~餐廳氣氛坐得悠閒舒服~

甜品賣相好吸引用心,但食物-小食拼盤同漢堡包等普通~

餐廳氣氛坐得悠閒舒服~
2016-12-31