2023-11-25 385 浏览
有看調教你Mirror的Miro,對這間店一點也不陌生,我也是趁着來大嶼山旅遊,順便來打個卡食個早餐。坦白講裏面嘅包款應有盡有,選擇喺上嚟都十分之幸福,因為款式十分之多,不過價錢並不便宜。但勝在店裏有空間可以坐下來聊天,感覺店舖氛圍十分之好。

但勝在店裏有空間可以坐下來聊天,感覺店舖氛圍十分之好。
2023-11-12 310 浏览
去梅窩下午茶一定搵佢嘆杯咖啡食件麵包通常都係咁㗎啦,手工麵包係最好食但係每次咖啡都好飄忽今日大概2:30多人到爆炸,因為星期日冇乜幾何,星期日會出現喺呢個位置就係媽生日🎈諗住系梅窩按摩就嘆杯咖啡先等咗一段時間先有兩個位,跟住再等咖啡起碼超過10分鐘,但係都係失望嘅今次嘅咖啡豆真係好淡口⋯唔知飲緊啲乜嘢拉花已經唔好再講啦🫣又唔夠熱😮‍💨揀咗兩個酥餅👅一杯latte一杯Falt white 非常非常失望😮‍💨希望下次有驚喜😅暫時呢幾次都係咁🫠反而麵包一向都唔會失望嘅不過算啦,期待下次有驚喜🫥
去梅窩下午茶一定搵佢
嘆杯咖啡食件麵包
通常都係咁㗎啦,手工麵包係最好食
但係每次咖啡都好飄忽
非常非常失望😮‍💨
希望下次有驚喜😅
暫時呢幾次都係咁🫠
反而麵包一向都唔會失望嘅
不過算啦,期待下次有驚喜🫥

2023-11-12
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2023-08-31 291 浏览
今日得閒少少就落嚟探杯咖啡雖然今日打風但係風平浪靜兩點左右好彩有位但係麵包數量就比較少可能打風已經俾人掃晒我最鍾意食嘅蒜蓉包仲有幾個不過冬甩就要等下一轉啦4:30太晏啦今次嘅咖啡真係同上一次爭好遠今次嘅coffee Cappuccino 我叫用咗豆奶都係一樣咁好飲當然拉花冇咁靚啦明白嘅我就飲flat White正常一樣都係好好飲Eliza亦都好靚仔原來真係有改善啊!我就食蒜蓉包非常好味!我媽媽就食雞尾包都係一樣咁鬆軟好味!再買多包肉桂提子方包~我就忍唔住啦叫咗服務員幫我設四片即刻食咗一塊👅好香好好味呀!因為我都超鍾意肉桂!今次真係開心愉快!期待下一次🤭
今日得閒少少就落嚟探杯咖啡
雖然今日打風但係風平浪靜
兩點左右好彩有位但係麵包數量就比較少可能打風已經俾人掃晒
我最鍾意食嘅蒜蓉包仲有幾個
不過冬甩就要等下一轉啦4:30太晏啦
今次嘅咖啡真係同上一次爭好遠
今次嘅coffee Cappuccino 我叫用咗豆奶
都係一樣咁好飲當然拉花冇咁靚啦明白嘅
原來真係有改善啊!
我就食蒜蓉包非常好味!
我媽媽就食雞尾包都係一樣咁鬆軟好味!
再買多包肉桂提子方包~我就忍唔住啦
叫咗服務員幫我設四片即刻食咗一塊👅
好香好好味呀!
因為我都超鍾意肉桂!
今次真係開心愉快!
期待下一次🤭
2023-08-31
2023-07-06 554 浏览
基本上細個去宿營先會踏足梅窩,近年多左人喺梅窩發展,有機耕種、染料、咖啡店等等,形成一個小清新嘅小社區。當中有一間麵包店亦吸引到好多人專程入黎一嚐。 🥐牛角酥對大部分香港人黎講應該唔陌生,但係點樣先係好食嘅牛角酥?簡單黎講要夠多層,不過唔係一味多層就得,太多就會變得太薄皮,或者成個包好大舊。另外,氣孔要大小不一先有層次感,就好似整蛋糕用機打同人手打嘅分別。 鍾唔鍾意食就好個人嘅,但係而家每次想食牛角酥都會諗起梅窩,買牛角酥已經成為每次入梅窩嘅指定行程。

牛角酥
昨日特別拜訪梅窩既“瀞書窩”和“華記海鮮酒家”,友人告知一定要嘗試這間梅窩麵包店,適逢在瀞書窩有書友把蛋撻和雞批帶過來一起分享,因為實在太美味的原因,也令我更想買一點回去跟家人分享。傍晚六時去到店舖,所剩的類別已經不太多,眼睛卻被這個紅噹噹的紅菜頭麵包所吸引,一手捧它在手中。紅菜頭吐司 $26 平均可以分割成兩至三塊把一塊放進微波爐三十秒,可以嗅到淡淡的紅菜頭香氣,塗一點花生醬,夾雜一起吃很不錯,軟綿綿的方包,鮮豔的顏色,有營養的紅菜頭,還算高蛋白質的花生醬,讓一整個早上都精神滿滿。👍

紅菜頭吐司 $26 平均可以分割成兩至三塊

2023-04-17
$30 (早餐)
  • 紅運當頭紅菜頭吐司
2023-02-27 727 浏览
天朗氣清,又是行山的好日子;早兩日假期,打算由梅窩出發,行到東涌吃晚飯,那午飯去那裏食好呢?這間西式麵包店,在梅窩享負盛名,當然是我們首選的好地方;店舖比想像中大,不僅店內有三張餐枱,還有很多不同食物,包括:蛋撻、芝士、美酒,還有很多烘焙食品。店內除了有大量西式麵包外,還有中式的菠蘿包、雞尾包、墨西哥包….等等;但試過其中兩款,還是覺得西式包做得好一點。在用餐時候,不停見有人來買外賣,就可知它有幾好生意;如有空經過梅窩,也值得一試!Village Bakery地址: 大嶼山梅窩碼頭路16號福安閣地下2號舖電話: 29803344

Village Bakery
地址: 大嶼山梅窩碼頭路16號福安閣地下2號舖
電話: 29803344
2023-02-25
2023-01-31 691 浏览
試左幾款麵包都好食,合桃酥皮好香脆,法包外脆內軟,芝士蛋糕不錯唔會太甜,黑糖合桃撻比葡撻好食,吐司都好香軟,英式鬆餅加熱後搽牛油超正,合桃藍芝士法包好香,價錢合理,好食過Bakehouse好多,麵包控必試😋
2023-01-15 553 浏览
近半年先對酸種麵包有啲認識睇人哋介紹哩間酸種麵包店好正於是襯假期千里迢迢搭船去到梅窩🤣原本想去買Panettone,結果已經賣曬,晏就去到其實好多包已經賣曬,好彩仲有幾款。結果…就索性一次過買曬僅有嘅酸種包 2有啲瘋狅😂😂😂切開見到麵包嘅氣孔都好靚,味道好香麥香味,係好食嘅🤤幾重手嘅麵包,食落飽腹感強,有排我慢慢食!反而港式麵包都較為普通,個人認爲歐包出色好多👍🏻撻類都好食,黑糖核桃撻好香口,葡撻都唔錯👍🏻
近半年先對酸種麵包有啲認識
睇人哋介紹哩間酸種麵包店好正
於是襯假期千里迢迢搭船去到梅窩🤣

結果…就索性一次過買曬僅有嘅酸種包 2有啲瘋狅😂😂😂
切開見到麵包嘅氣孔都好靚,味道好香麥香味,係好食嘅🤤
幾重手嘅麵包,食落飽腹感強,有排我慢慢食!
反而港式麵包都較為普通,個人認爲歐包出色好多👍🏻

撻類都好食,黑糖核桃撻好香口,葡撻都唔錯👍🏻
外卖自取
2023-01-02 444 浏览
臨上船之前去左呢間梅窩必去既bakery買左個下午茶😉 呢度最出名係牛角包, 但係因為我地晏去, 所以好多包都賣曬🥲 自家製朱古力牛角包🥐($25)不槐係最出名既牛角系列, 凍左都依然好鬆脆, 一啲油膩感都冇, 中間既朱古力如果再融啲就perfect喇😍 呢度除左pastry之外, 仲有芝士賣, 可惜想試果隻白芝士賣曬🥲 絕對推薦大家黎梅窩試下佢地既包😍

自家製朱古力牛角包🥐($25)

2022-12-31
  • 自家製朱古力牛角包
2022-11-24 762 浏览
很久沒有去梅窩了,今天去梅窩行逛, 在朋友介紹下,下午茶到了時間來到這間十分寫意的bakery。🍒環境: 裝修很有外國格調,一枱一椅一畫一擺設,全都把這間舖仔點缀得好悠閒又寫意。🍒 內裏有很多款手工麵包, 有以古老傳統做包技術的酸種包,有法式長包$24,砂糖donut$12, 芥末煙肉卷$18,藍芝士核桃法包$16,黑糖合桃撻$12我特別欣賞黑糖合桃撻,有非常香的黑糖味,少甜。朋友點選了藍芝士核桃法法包,有點點醎香味, 包質煙韌好好味。喜歡吃麵包的你,一定不要錯過這間店子。
我特別欣賞黑糖合桃撻,有非常香的黑糖味,少甜。
喜歡吃麵包的你,一定不要錯過這間店子。

2022-08-26 909 浏览
素聞梅窩有間好有特色既麵包店,仲要早黎先會買到麵包,難得一場黎到郊遊真係要黎拜訪一下。麵包店設計簡約,全啡色調,令人感覺好relax,內裡有形形色色唔同既包,一時之間都花多眼亂唔知揀邊款好。因為本身唔多好酸種麵包,就無選擇大大個既麥包類別。最後揀左牛角包,洋葱牛肉包,還有一個包確實名字已不記得清楚總之係樣樣買黎試下就無錯牛角包既層次十分之多,鬆脆有牛油香。牛肉包都餡料十分足夠,完全唔係空氣包之流。另外見到walnut tart都忍唔住買多個,呢個留左第二日食都仍然脆,雖然walnut 偏甜但都好滋味,市區真心少見!

最後揀左牛角包,洋葱牛肉包,還有一個包確實名字已不記得清楚
總之係樣樣買黎試下就無錯

2022-03-16
2022-05-03 1089 浏览
疫情問題呢排都少咗去每次去親間餐廳嘆咖啡通常都係按摩前後疫情下按摩開返梗係要嘆吓杯咖啡先今日終於有個拉花睇吓但係咖啡就不似預期太淡了~完全沒有咖啡香濃唔知搞乜東東😒希望有待改善啦麵包就唔使講㗎啦手工麵包每次食都會食幾個唔同味道值得推薦麵包同埋牛油果通常牛油果都擺喺收銀位置你可以同佢講幾時食佢就會幫你挑選非常細心起碼搵佢買牛油果一定好味價錢相對貴少少$18每次買咗啲麵包都叫佢焗返熱少少~會更加好味㗎肉桂蘋果酥好好味香脆芒果吉士麵包好出色😋蒜蓉包次次都會食嘅💯最後食咗一個洋蔥牛肉包普通喇希望下次個咖啡會好飲啲啲啦😅環境一直都係舒服嘅服務員OK 㗎!

疫情問題呢排都少咗去
蒜蓉包次次都會食嘅💯
最後食咗一個洋蔥牛肉包普通喇

希望下次個咖啡會好飲啲啲啦😅
環境一直都係舒服嘅
服務員OK 㗎!

2022-05-02
2022-04-15 721 浏览
梅窩唯一一間亦係一間不錯的麵包舖🥯離開梅窩前買啲包做手信😂舖頭充滿歐式嘅風格,有各式靚靚嘅麵包買咗3款吾同嘅包,味道方面都係偏甜Village Bakery (大嶼山)大嶼山梅窩碼頭路16號福安閣地下2號舖
梅窩唯一一間亦係一間不錯的麵包舖🥯
離開梅窩前買啲包做手信😂
舖頭充滿歐式嘅風格,有各式靚靚嘅麵包
買咗3款吾同嘅包,味道方面都係偏甜

Village Bakery (大嶼山)
大嶼山梅窩碼頭路16號福安閣地下2號舖
外卖自取
2022-03-23 858 浏览
第一次來的時候,麵包大部分都售罄了,記得朋友那時候只買到牛油果,哈哈。過了許久再訪,這兩天的麵包選擇都很多。\ Day One /沒有拍照,我們吃了Garlic Baguette和Cream Doughnut。蒜蓉包雖然蒜蓉濃,但冷掉變得很一般。Doughnut也一樣,所以我索性放到雪櫃一會,在吃一口,好像雪糕包,好吃!\ Day Two /今天點了三個Croissant Egg Tart和一個Pain au chocolat!全部都很好吃,而且在店裡吃,可以讓店員先翻熱。個人覺得牛角酥皮的蛋撻比Bakehouse的Sourdough皮更好吃,裡面的Custard也讓蛋撻昇華了!Pain au chocolat就和出面吃到的差不多。

\ Day One /

\ Day Two /

2022-03-13
2022-01-09 694 浏览
🇭🇰Village Bakery·我地其實總共行山嚟過梅窩兩次 第二次我哋就係喺伯公坳嗰度開始 先行上大東山 再經南山落梅窩 呢條路其實唔係好長嘅啫 唔使四個鐘就行完😎不過唔知係咪嗰日天氣凍定係佢真係太高 我自己覺得行既時候耳仔唔係好舒服 而且啲空氣好似好薄咁 我自己唔係咁鍾意🤭😂😂·croissany egg tart $12呢間嘅麵包好出名架 不過我哋行完山嚟到都四點幾 佢好多包已經賣曬🙈🙈所以我哋就就咁試左個葡撻 佢呢個入邊個custard調味我自己幾鍾意 佢係甜甜地既 而且都幾滑😌之後佢個酥皮就唔算話超級酥脆 不過就仲暖既 比較特別係佢上面嗰圈係好脆既 好似脆餅乾咁樣 幾特別🤤🤤·📍大嶼山梅窩碼頭路16號福安閣地下2號舖·#rbyeat #rby好去處#rby港式 #rby東南亞菜 #rby甜品飲品#rby梅窩 #rby大嶼山
🇭🇰Village Bakery
croissany egg tart $12