2019-09-04 119 浏览
最近同朋友去左呢間以梵高為主題嘅西餐廳,每論係服務定係味道都令人非常滿意,值得推薦。我地去到每人叫左一個set dinner, 淨係需要選擇主菜同飲品,其他course已經set好左,而主菜我地就分別係香煎爐魚同西班牙豬梅頭,我同朋友就每人揀左一樣,可以share黎試下。係未上前菜前,分別有幾款唔同口味嘅面包可以咬下先,全部都烘熱左,非常好食。前菜就係呢個油甘魚配柚子珍珠沙律,油甘魚本身有少少膩,但配埋酸酸咪咪嘅柚子珍珠食就相當開胃。之後就有個意大利雲吞配龍蝦湯,味道非常唔錯!意大利雲吞入面包滿左龍蝦肉,配合埋味道濃郁嘅龍蝦湯,整體黎講非常鮮美。之後就到兩款主菜,兩款嘅味道都唔錯,鱸魚配合埋魚湯黎食,魚湯味道清甜,咁樣嘅組合亦令覺得新鮮。豬梅頭肉食落非常嫩滑,咬落口有啖啖嘅肉汁,亦都非常好食。最後嘅甜品係一個士多啤梨雪巴,味道非常natural,為呢餐畫上完滿句號。

豬梅頭肉食落非常嫩滑,咬落口有啖啖嘅肉汁,亦都非常好食。

2019-09-02 125 浏览
朋友由泰國布吉返嚟,特別約佢去呢一間餐廳食飯,點知今日成日都落好大雨,1881嘅餐廳呀落雨都比較麻煩,如果之後可以改善下會更加好。喺門口要經過展覽館同埋買嘢嘅地方,先至會去到餐廳嘅位置,可能係最近嘅經濟真係比較差,我哋四個人幾乎係頭果45分鐘都係包左全間餐廳食嘢,冇其他客人嘅時候感覺服務特別好。基本上可以根據自己嘅喜好或食慾揀唔同數量的菜,由二道至四道菜不等。墨西哥雞肉湯,味道比較淡,但配料豐富好多肉同埋好多配菜,不過感受唔到有啲咩墨西哥嘅煮法。水牛城芝士、火箭菜果凍,酸酸地都幾開胃。意大利粉配辣肉腸及五花肉,辣肉腸只有小小辣,五花肉係肉碎,配合埋個意粉水準中上。蟹肉意大利飯,啲蟹肉份量比較少,差少少都搵唔到。特級肉眼扒,我要五成熟,控制得好好我都覺得幾juicy,唔會over cook,個扒唔算大份但係幾厚身,薯條炸得香脆,整體水準出色。甜品賣相唔錯,但係味道只係普普通通。特別加錢點cappuccino,個拉花幾特別系梵高個樣,咖啡有水準。係一個咁藝術氛圍搬同埋佈置特別嘅地方食飯,個人特別放鬆同埋享受,無意中會為個再加多少少分。

水牛城芝士、火箭菜果凍,酸酸地都幾開胃。

蟹肉意大利飯,啲蟹肉份量比較少,差少少都搵唔到。

甜品賣相唔錯,但係味道只係普普通通。

2019-09-02
2019-09-01 111 浏览
尖沙咀 Van Gogh SENSES約左女朋友去藝術感十足的梵高餐廳吃飯,估唔香港都有一間梵高既餐廳餐廳座落於尖沙咀1881 裡面,餐廳不算大,但環境蠻舒服的。首先黎麵包,我鍾意佢既牛油個面放鹽!有果仁,麵包好食!好軟熟!醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬油甘魚好鮮味好好吃配上柚子珍珠的味道酸酸甜甜很清鮮,十分開胃龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆龍蝦湯上菜時店員直接用茶壺倒出來,真的很很濃又多龍蝦,意大利雲吞內也有龍蝦肉呢,外皮同我之前吃的有點不一樣,炸過但又不肥另外配有一條綠豌豆香煎鱸魚配蜆肉,日本香菇及魚肉清湯魚皮先煎得很脆好乾身,薄得來好脆,魚肉則滑嫩多汁無骨香口又啲都唔油膩,伴隨的魚肉清湯底也很鮮味藍莓之吻杯碟都與梵高主題回應,賞心悅目。上茶時會附小漏斗,沙漏完則可飲用;藍莓則帶點甜膩,再配上餐廳用藝術茶壺,很賞心悅目呢!悠雅的氣氛中完成晚餐士多啤梨清湯配羅勒果凍及香醋珍珠雪葩好好吃啊,羅勒果凍口感好突出和珍珠的口味都很特別呢推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
尖沙咀 Van Gogh SENSES

醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬

龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆

香煎鱸魚配蜆肉,日本香菇及魚肉清湯

藍莓之吻

士多啤梨清湯配羅勒果凍及香醋珍珠
雪葩好好吃啊,羅勒果凍口感好突出和珍珠的口味都很特別呢

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
2019-08-31 93 浏览
梵高的畫作小時候學畫畫時也抄考過不少也有到美術館看他的真跡也有看過關於他的展覽香港有了以他為主題的餐廳當然要來試一試不過其實食物跟梵高沒什麼關係只係餐廳的餐具佈置印了些梵高的畫作 和 名字但餐廳的環境和氣氛也是不錯的.晚餐.2) 醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬油甘魚是我最喜歡的刺身之一好鮮味 好好吃有4-5片 前菜來說算豐富了不過如果再多幾片會更好😂柚子珍珠的味道酸酸甜甜 很清鮮血橙醬的味道也不錯不過顏色較淺淡 不像平日吃的血橙啊.3) 麵包籃有三款 亞麻籽(?!)麥包 核桃麥包 白麵包兩款麥包都很軟熟 塗點本來已灑了點鹽包的牛油 非常美味白麵包則面層有點脆 內面較煙韌本身有點鹹 可以不加牛油.4) 龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆龍蝦濃湯 真的很龍蝦 真的很濃味道偏鹹意大利雲吞內也有龍蝦肉呢外皮則跟我之前吃的有點不一樣這個像炸過的 但不脆另外配有一條綠豌豆這個配搭很有報呢.5) 香煎鱸魚配蜆肉,日本香菇及魚肉清湯魚皮煎得很香脆魚肉則滑嫩多汁伴隨的魚肉清湯也很鮮味不錯啊.6) 西班牙豬梅頭配芹菜蓉及青蔥萄葡酒汁豬肉比較乾身但沾點醬汁一起吃 也是可接受的芹菜蓉還是第一次吃呢平日很不喜歡芹菜
梵高的畫作

咖啡本身沒有甜
把焦糖攪勻後一起喝
有微甜
是適合我的少甜味道

9) 仲夏向日葵 (辣木葉 蜜樹茶 檸檬草 芒果蜜餞)
味道有點像roobips茶
可加點隨茶附上的蜜糖
味道更可口

10) 餐具上都印有梵高的名字和畫作 相當精緻

餐廳外有售賣的梵高紀念品
地方不大 但也有頗多可愛的小物
吃完飯可以去逛逛啊
2019-08-31 102 浏览
The food is really so so. the environment outside is good where you can enjoy the beautiful 1881 heritage while walking to the restaurant before dining and leaving the restaurant after the meal. the environment of the restaurant itself is okay. maybe considering the location this price is already a bargain.
2019-08-31
庆祝纪念
生日
2019-08-28 121 浏览
同中學老師聚舊當然要搵個好地方食野傾下計尖沙咀係中心點 方便大家記得朋友之前講過1881有間餐廳幾好上openrice一搵就搵到打去訂位 接線生都好有禮貌High tea session 15:30至17:30我地三點三去到,真係要等到三點半先入得去外面有小小範圍係賣下紀念品咁睇下野傾下計 15分鐘好快過可能平日下午無乜人我地被安排坐四人枱餐廳報置簡簡單單 好舒服唔會話高級餐廳令你覺得好唔自在個種得一個tea set所以唔洗揀只有得揀茶或咖啡好多選擇 我地兩個都揀左茶中女~~飲太多咖啡好熱氣🤣Tea set連一個音樂盒係中間咁上外表睇係浮誇既隔離枱兩個女仔影足15分鐘相先開始食但我地呢d中女係咁e影張合照就掛住食了~咸甜點放係一齊 梅花間竹咁中間個音樂盒大概30秒左右就停我地都覺得剛剛好 唔會太耐嘈住傾計影幾張相就停音樂Close up又影下咁仲有個义燒包唔記得左影我地都話如果個包係熱食會加分食物都幾好食 三件咸三件甜慢慢食都覺得飽~每人一壺茶我地揀左唔同味可以share試~有個漏斗跟 倒數完就代表個茶飲得喇職員會定時加水 又有禮貌呢點好加分餐廳有自然光滲入 好舒服小小美中不足係得2小
同中學老師聚舊
當然要搵個好地方食野傾下計
尖沙咀係中心點 方便大家
記得朋友之前講過1881有間餐廳幾好
上openrice一搵就搵到
打去訂位 接線生都好有禮貌

High tea session 15:30至17:30
我地三點三去到,真係要等到三點半先入得去
外面有小小範圍係賣下紀念品咁

中女~~飲太多咖啡好熱氣🤣

Tea set連一個音樂盒係中間咁上
外表睇係浮誇既

隔離枱兩個女仔影足15分鐘相先開始食

但我地呢d中女係咁e影張合照就掛住食了~

咸甜點放係一齊 梅花間竹咁

中間個音樂盒大概30秒左右就停
我地都覺得剛剛好 唔會太耐嘈住傾計
影幾張相就停音樂

Close up又影下咁

仲有個义燒包唔記得左影
我地都話如果個包係熱食會加分

食物都幾好食 三件咸三件甜
慢慢食都覺得飽~

每人一壺茶

我地揀左唔同味可以share試~
有個漏斗跟 倒數完就代表個茶飲得喇

但overall係一間值得推薦既餐廳
有機會想試埋晚餐添

2019-08-28
2019-08-26 124 浏览
今日慶祝生日,訂咗尖沙咀嘅VAN GOGH SENSES食dinner~一來到以為呢度只係賣餐具同cake嘅地方,dinner嘅地方原來要經過出面嘅鋪面再入,沿途可以見到梵高嘅作品同畫作,就連餐碟等嘅用品都有啲pattern~叫咗set dinner, 首先係醃製三文魚配柚子珍珠及血橙醬,三文魚厚身,加上柚子珍珠好開胃,有少少酸酸味味咁。龍蝦湯配意大利雲吞及綠豌豆,上菜時店員直接用茶壺倒出來,口感好rich,不過如果再熱啲就perfect~而且意大利雲吞真係脆卜卜,綠豌豆亦好嫩,好爽~香煎鱸魚配蜆肉、日本香菇及魚肉清湯,鱸魚香口,一啲都唔油膩,而且面頭嘅魚皮炸得好乾身,薄得來好脆。底下嘅香菇唔會有臭青味西班牙豬梅頭配芹菜蓉,芹菜蓉幾好食,同豬梅頭好夾,略嫌豬有啲乾同overcook~士多啤梨清湯配羅勒果凍及香醋珍珠,女仔一定好鐘意食呢道甜品,食落似雪葩,酸酸甜甜,加埋入口就爆開嘅珍珠,口感好豐富!飲品點咗法式焦糖牛奶咖啡同熱情的烏龍茶,前者好有特色,面頭係燒過嘅焦糖,做法同焦糖燉蛋一樣,甜度適中;後者飲落芳香,靜靜地,飲完可以加茶,清清味蕾,唔錯!

2019-08-26 74 浏览
同個藝術家慶祝生日,我地之前去左荷蘭睇梵高展覽,配合番主題,揀左尖沙咀1881既梵高餐廳,dinner set $680/ head,係一個充滿藝術氣息既環境下晚餐,好浪漫。醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬,賣相吸引,油甘魚生好厚肉,最特別是柚子珍珠,有誠意的頭盤。龍蝦濃湯配先製意大利雲呑及綠碗豆,湯是用壺盛著,即時倒在碗內。龍蝦湯味道濃郁,加一隻炸了的意大利雲呑,好新鮮的煮法。香煎鱸魚配蜆肉、日本香菇及魚肉清湯,鱸魚皮煎到脆脆,魚生嫰滑,湯裡面仲有d 配料,值得一提仲有黑色那片蝦片好味。西班牙豬梅頭配芹菜蓉及青蔥葡萄酒汁,個豬有烤過的肉香,也不韌,主菜share 一人一半剛好。大黃士多啤梨清湯配羅勒果凍及香醋珍珠,雪葩酸酸的,可以一解油膩感,珍珠一粒粒口感特別,一咬就有汁。夜晚無飲咖啡,我地都揀左茶,個茶壺同杯Set 好靚,如果鐘意既朋友都可以買。仲夏向日葵🌻,黃色既向日葵,令人心情抖擻,茶既成份有辣木葉、蜜樹茶、檸檬草同芒果蜜餞,味道好特別,加入蜜糖,甜甜的。

2019-08-16
2019-08-22 2202 浏览
想要享受一個環境舒適,優雅的high tea, VAN是不二之選!💗二重柸,心動嗎?🍸青蘋果青瓜凍綠茶🍸清新。。香甜。。夏日感。。💦🍹荔枝洛神花冰茶🍹大粒去核甜荔枝,洛神花茶乃女士恩物!🌸💞Daubigny's Garden Tea Set💞音樂盒設計,遊歷花園,由四款鹹點及四款甜點結合而成!煙燻三文魚薄餅配鱘魚魚子醬煙燻三文魚的鹹度,可與薄餅中和,再帶出魚子醬的鮮味!鵝肝醬配葡萄醬鵝肝醬幼滑細膩!鮑魚絲酥餅High tea都有鮑魚食!賣相吸引,鮑魚鮮甜。建議酥餅一口食,否則會碎開。🌮叉燒包🌮特式是用布包裹,叉燒新鮮香甜!綠茶紅豆華夫餅綠茶蓉與紅豆當然是絕配,外邊一層華夫夾住,精緻小巧!💖馬卡龍對馬卡龍一點都不陌生吧,外脆內軟,入口即化是它的賣點。芒果椰子糯米飯芒果香甜、椰漿細緻、糯米飯的Q彈全融化在口中,美妙滋味!迷你肉桂油條外層是幼沙糖,肉桂味特出,口感唔錯!座落尖沙嘴1881 high tea, 面前如此高貴的環境,有質素的tea set, 與朋友閒聊相聚,很寫意!💗

二重柸,心動嗎?

🍸青蘋果青瓜凍綠茶🍸

清新。。香甜。。夏日感。。💦

🍹荔枝洛神花冰茶🍹

大粒去核甜荔枝,洛神花茶乃女士恩物!🌸

💞Daubigny's Garden Tea Set💞

音樂盒設計,遊歷花園,由四款鹹點及四款甜點結合而成!

煙燻三文魚薄餅配鱘魚魚子醬

煙燻三文魚的鹹度,可與薄餅中和,再帶出魚子醬的鮮味!

鵝肝醬配葡萄醬

鵝肝醬幼滑細膩!

鮑魚絲酥餅

High tea都有鮑魚食!
賣相吸引,鮑魚鮮甜。建議酥餅一口食,否則會碎開。

🌮叉燒包🌮

特式是用布包裹,叉燒新鮮香甜!

綠茶紅豆華夫餅

綠茶蓉與紅豆當然是絕配,外邊一層華夫夾住,精緻小巧!💖

馬卡龍

對馬卡龍一點都不陌生吧,外脆內軟,入口即化是它的賣點。

芒果椰子糯米飯

芒果香甜、椰漿細緻、糯米飯的Q彈全融化在口中,美妙滋味!

迷你肉桂油條

外層是幼沙糖,肉桂味特出,口感唔錯!

呢一間梵高餐廳我想去好耐架啦 今日終於去左試下 我哋食左set lunch 有前菜主菜同埋甜品前菜我哋每樣叫咗一款 分別系野生蘑菇忌廉湯配松露 同凱撒沙律煙三文魚煙肉同埋烤麵包粒 佢嘅蘑菇湯好滑好重蘑菇味 吾會飲到有雜質 而沙律就好新鮮 啲煙三文魚有成四舊咁多 好新鮮 主菜雖然份量唔係好多但係質素好過我哋叫咗個美國豬腰食落嘅口感好似豬頸肉好滑又彈牙 加埋甜酸洋蔥口感一流長通粉配意式煙腩肉 牛肝菌 蕃茄 眼望落去吾算好多汁 但食落系好入味☺️ 而且佢啲牛肝菌系好juicy到甜品係椰子雪糕 佢上面系有燒左嘅菠蘿粒 佢個椰子雪糕系好重椰子味 椰子下面系啲crumble 所以尼個甜品系多重口感最後我叫左杯lavender earl grey我都系第一次見 味道我系非常推介 因為花味同茶味佢系攞到個中間點

2019-08-19 121 浏览
好姊妹生日,我地就book左呢間以梵高為主題既餐廳,食個靚靚tea慶祝下生日呢個tea叫杜比尼家的花園(Daubignye’s Garden)($468/2Person),賣相非常靚,好有藝術感,中間其實係一個音樂盒,一路食蛋糕,可以一路聽音樂,用黎打卡真係一流📸❤️呢份Tea Set含4種唔同鹹點同甜點,整體食物質素都好高質,而且份量好足!個人最鐘意既係Tiramisu,酒味濃郁,蛋糕好鬆軟👍🏻👍🏻而且呢度d杯杯碟碟都好靚,食完仲可以去門口生活精品店買餐用既杯碟!

Afternoon  Tea  (Two  Person)

Afternoon  Tea  (Two  Person)
常常經過尖沙咀1881,但都未試過在附近食晚餐,因為價錢屬中高價,對於長期糧尾的我,實在是太貴了......難得朋友升職請食飯,就選了這間以梵高為主題的餐廳,一齊感受下藝術氣氛~——————————自問不是文化人,但都略知梵高的畫作:《星空》、《吶喊》、《向日葵》等更是從小就認識。餐廳獲阿姆斯特丹梵高美術館獨家授權,店內放有一系列梵高主題的藝術品,牆上亦掛有電視播出他的畫作,氣氛寧靜別緻,特別適合情侶,又或者是喜靜的朋友。The Harvest $680/人,一人有四個course,同朋友各叫一set,親嘗兩款不同主菜:鵪鶉/比目魚🔹檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油帶子及吞拿魚碎鮮甜,配上檸檬汁及柚子醬油,入口清新,幫助中和海鮮的腥味。最特別是加入聖納羅辣椒,微辣帶點辣椒香,惹味爽口,味道更加昇華。🔸粟米忌廉湯配香脆蟹鉗員工即席用茶壺將熱湯倒入湯碟,畫面美而優雅!粟米忌廉湯濃稠幼滑,喝得出它夠足料,超級清甜;蟹鉗炸得香脆,蟹肉鮮美,高水準之作!🔹烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉第一次見烤鵪鶉胸的菜式,創新又特別!火候掌握得剛剛好,皮脆肉嫩,肉味香濃,加上香口的肉批,味道不錯。🔸香煎
——————————

🔹檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油
檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油

🔸粟米忌廉湯配香脆蟹鉗
粟米忌廉湯配香脆蟹鉗

🔹烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉
烤鵪鶉胸,釀腿肉配朝鮮薊忌廉

🔸香煎法國比目魚配燒章魚,西班牙辣肉腸及意大利青醬
香煎法國比目魚配燒章魚,西班牙辣肉腸及意大利青醬

朋友點的,比目魚滑溜厚實,加上燒章魚及辣肉腸,口感豐富,鹹鹹香香~配合意大利青醬,整體清新不膩~

🔹菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫
菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫

意外之作!椰香奶凍用菠蘿薄片裹著,香滑清甜;配上椰子海綿蛋糕及水果,層次更是豐富!值得一讚是旁邊的椰子泡沫,甜中帶酸,為整餐劃上完美句號!

🔸仲夏向日葵+藍莓之吻

兩款都是無咖啡因,前者以畫為題,特別浪漫;後者有特色,杯碟都與梵高畫作相回應,賞心悅目。上茶時會附小漏斗,沙漏完則可飲用;向日葵清香,藍莓則帶點甜膩,邊喝邊沐浴在悠雅的氣氛中,好放鬆~

檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油
粟米忌廉湯配香脆蟹鉗
2019-08-17 125 浏览
和朋友來吃中午,一進餐廳已被深深吸引了!周圍都是Van Gogh 名畫和受啟發製成的餐具,超美又有格調!點了兩份午市套餐,有沙拉/湯、主食、甜品/水果和飲品。湯前的餐包。而湯是黑松露湯,味道很香很濃,不錯。沙拉超大份,煙三文魚相對地有點咸,但夾著沙拉菜吃就會剛好~主食點了烤美國豬腰肉,烤得剛剛好!肉質很嫩,而且充滿肉汁,配著陳醋汁和酸甜洋蔥一起吃,簡直超水準~另外的意大利飯不過不失。是日甜品是黑加侖子雪糕,不會太甜,還好。另外是水果盤~飲料點了藍莓博士茶和Earl Grey,茶就不過不失,想讚的是餐具,超美!是Van Gogh 啟發製成的餐具,美得捨不得飲~

點了兩份午市套餐,有沙拉/湯、主食、甜品/水果和飲品。

湯前的餐包。而湯是黑松露湯,味道很香很濃,不錯。

沙拉超大份,煙三文魚相對地有點咸,但夾著沙拉菜吃就會剛好~

是日甜品是黑加侖子雪糕,不會太甜,還好。另外是水果盤~

2019-08-17 1699 浏览
過生日就是想吃好一點,跟好友一起去這間藝術感十足的梵高餐廳吃下午茶💐餐廳座落於尖沙咀1881 裡面,餐廳不算大,但環境蠻舒服的。白天跟晚上景緻很不同,餐廳天花透著陽光在底下吃下午茶,感覺就是又悠閒又舒服。這天吃的是「杜比尼家的花園」下午茶,兩位收費是$468💕每天下午3:30-5:30供應。每份下午茶餐各有4款咸點和甜點。首先登場的是以麵包籃盛載的英式鬆餅,各配一款咸甜醬料,有紅桑子甜椒果醬和咸蛋黃牛油。鬆餅暖暖的,但略嫌不夠鬆軟,幸好有特色的醬料配搭,個人挺喜歡咸蛋黃牛油,既有咸蛋黃的咸香味,也有牛油的膩滑,是延續之前咸蛋黃魚皮、炸雞的熱潮吧?跟鬆餅還算配合。😄而下午茶套餐的主體以一個花園主題的甜點盤盛載,最上層是用透明玻璃罩蓋著保鮮花💐,然後上桌時上層轉盤一邊旋轉,一邊播放音樂盒的音樂,挺夢幻的,可惜是只能播放一小段,不然就更有氣氛了!再來品嚐茶點- 先吃咸的,第一道是法國牛油牛角包配火腿荷蘭芝士,迷你牛角包鬆鬆軟軟的,吃的時候不是暖的,不知道是否拍照花太多時間了😁幸好冷吃配火腿芝士味道口感也好🥰第二道是蘇格蘭煙三文魚配北海道粟米餅,用煙三文魚配的餐點是無敵的,而粟米餅入口像酒樓賣

第二道是蘇格蘭煙三文魚配北海道粟米餅,用煙三文魚配的餐點是無敵的,而粟米餅入口像酒樓賣的粟米蝦餅,味道也不錯。😌

第三道是鴨蛋蠶豆烘蛋配意大利魚子醬🤤個人蠻喜歡這個,讓我勾起兒時回憶,大概是蠶豆的味道像小時候吃的零食吧?還有鴨蛋微微咸香味,小小一份沒有殿粉質不怕太飽😆

再來吃甜點囉!先吃紅桑子朱古力蛋糕,紅桑子帶點酸酸甜甜的,但蛋糕的朱古力味道沒有很重,可能是白朱古力味?這款不算太膩但偏甜。

然後是提拉米蘇千層蛋糕,千層蛋糕入口即溶,層次分明,沒有加酒小孩也能吃。

最後吃的是蘋果鹽味焦糖蛋糕,本來以為焦糖蛋糕一定最甜膩,但這個口感反而更清爽,大概是焦糖微微的苦味和鹽味中和了甜味吧!😃還有水果味道是較易入口的,三款甜點裡面最喜歡💕(後來看餐牌才發現吃的次序倒轉了!)

吃下午茶最重要的是配搭的茶,因為選到合適的就能解膩去甜,吃得舒服😌
這次我選了Signature 仲夏向日葵🌻口味清新,沒有茶澀味帶微甜,不加蜜糖也好喝!配上餐廳用美美的黃色紫色茶壺,很賞心悅目呢!

整體來說性價比挺高的,但覺得下午茶甜點略遜一籌,大概是因為Signature 甜點(如向日葵🌻)太出眾印象深刻吧!

不過光是沈浸在梵高世界的滿足和日光下享受的午後時光,還是值得一試的。

2019-07-25
庆祝纪念
生日
  • 仲夏向日葵
2019-08-17 92 浏览
約左好朋友茶聚,想揾間坐得舒服,環境清靜嘅餐廳食下嘢,傾下偈最終就揀左Van Gogh Senses!餐廳嘅裝飾富藝術感,進入餐廳後會先經過購物區,當中更不乏具有梵高藝術元素嘅產品,如茶具、精品等可供選擇!走進用餐區發現下午茶時段客人唔算多,坐位亦闊敞,可以真正咁享受下午茶時光!耳邊傳來音樂盒嘅聲音,舉頭一望,侍應正捧著我地份Daubigny’s Garden Tea set保鮮花音樂盒就好似一個小花園,不過旁邊就擺放左食物今次份下午茶包括四款鹹點同埋四款甜點。平日最常見嘅scones 竟然被义燒包取代左义燒以及生菜配上甜甜嘅海鮮醬汁放入軟軟嘅包入面,結合中西製法,實在係比平日酒樓食到嘅义燒包更清新美味整份下午茶餐另一樣比較突出嘅竟然都係鹹點:鮑魚絲酥餅,酥餅嘅部分其實係麵條,炸得非常酥脆,再放上濃味嘅菇菌,為酥餅增加味道,最後再放上主角鮑魚對我嚟講,下午茶又點少得杯咖啡,今次點左杯cappuccino,個拉花充滿藝術元素,就好似從心長出一朵玫瑰整體嚟講鹹點嘅味道比甜點出色!有機會的話我都想試下尼度嘅晚餐
最終就揀左Van Gogh Senses!
保鮮花音樂盒就好似一個小花園,不過旁邊就擺放左食物
今次份下午茶包括四款鹹點同埋四款甜點。
平日最常見嘅scones 竟然被义燒包取代左

下午茶