Urban Bakery Works

Urban Bakery Works

(已結業)
Urban Bakery Works (已結業)
5K
Lvvvga
平日午巿沙律質素下滑👎🏻
Lvvvga
2024-06-19
关注
過去一年都間唔中喺平日午巿買佢個大沙律($88/5 choices)返公司食, 上年時一直都好滿意, 但大約農曆新年後整體質素就開始愈來愈差, 大沙律份量越來越少變成唔飽肚. 今日其中一個choice係Caesar salad, 醬汁調味唔太好食, 菜葉唔夠新鮮, 食食下仲見到個盒底好多油好嚇人, 唔知係另外4個choice中邊一個出問題, 先前都無咁嘅情況, 而家唔推薦大家食👎🏻 好彩最近中環多咗唔少地方有沙律食, 終於唔使再幫襯佢👏🏻查看更多
Cha-Cha1234
抵食西餐
Cha-Cha1234
2023-10-05
关注
Landmark3/F有間抵食西餐🤗有意粉,沙律同甜品🍮我食左carbonara❤️依度係自助形式🤗落左單再排隊比釣,之後再拎食物😌lunch hour比較多人,比較難搵位坐🙊意粉係即叫即整,份量多,多煙肉同黑椒❤️好好味查看更多
LC Woo
2023-07-30
LC Woo
2023-07-31
关注
今次到中環,又來到中環置地廣場。由於上回到中庭餐廳感受服务不太好,於是到了另一家開放性自取餐廳去。看看平民式餐廳的食物和服务又如何!餐廳是先點菜,後付款的。點了個即做的青口意大利麵和玉米湯。雖然玉米湯的感覺有點不是鮮做的,但味道香濃,湯面還加入了幾片面包,面包浸泡了香濃玉米味,不但美味且十分飽肚。即炒的青囗意大利麵味道適中,但青口就有点沙,應該清水時要加強下浸泡。至於邪惡的菠蘿牛角包,本人認為還是港式的菠蘿包比較好吃。蛋撻也是一樣。服務方面,收銀哥哥為了方便,在面加湯的時候,錯多加了13元,這是不應犯的錯。但姨姨炒好了,見我未取意大利麵便把麵送到枱上給我,非常熱心呢!查看更多
nomsinhk
Summer drink 🍹
nomsinhk
2023-07-24
关注
Weather’s been pretty hot lately so I would definitely not say no to a cold drink! 🍹 Urban Bakery Works excel in their hot menu as well as their drinks too👍 Their bakery goodies are my favourite 🥐 ɪᴄᴇᴅ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ 🥥 This is new on their summer menu! Coconut plus latte - perfect! 💯 Very refreshing on a hot summer day ☀️ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 🍵 Personal favourite drink that I would definite get in all cafes 🤭 They have this original one and also iced coconut matcha in their new summer menu 🌴 查看更多
Iced  Coconut  Latte
Matcha  Latte
Coolpoon
To chill or not to chill🙃
Coolpoon
2022-11-22
2K 浏览
关注
之前喺openrice手多多買咗一千蚊八折既飲食券 用淨咗大概200蚊 係啲卷到期日放工由何文田狗沖衝咗過嚟中環店 買外賣all-in埋啲coupon😅龍蝦炒意粉 3.8/5由中環丁丁返到灣仔屋企 個意粉仲好彈牙 軟硬都算適中 蒜香味都幾重 小小辣 超級惹味😋 龍蝦有半隻🦞 肉質都幾甜 但稍為硬同埋老咗啲🤔 但都仲對得住138呢個價錢 可以一試嘅菠蘿牛角 2.5/5本人係最菠蘿包表面嗰塊脆皮零抗拒嘅人 之前有一間雞蛋仔都推出過菠蘿雞蛋仔 超級好食 今次到菠蘿牛角包😙 返到屋企用氣炸鍋整熱咗少少 個菠蘿皮唔算脆 甜到唔夠 還原唔到菠蘿包嘅味道😮‍💨 個牛角包本身不過不失 整體嚟講 下次會試其他味道🤣 p.s. 當日係星期三 我六點左右到達Urban 已經見到啲中環拎住杯酒係到chill緊 嗯 this is chill😶查看更多
heureux
改中環置地咖啡竇
heureux
2022-10-31
关注
如無要求時,在中環置地,之前多數是去simply Life, 十年後終於要關門大吉. 別一個選擇,便是上3樓去Urban bakery. 這裏當然我比較喜歡坐再傍邊玻璃位置,望住整個置地中庭,自為一角,各自各舒服. 一般來說我多是飲espresso,這裏比起simply life 的$17, 現在便要$24,貴了$7.但要值得一提的,用的咖啡是一個1958年創辦的澳洲品牌Vittorio. 我覺得幾好,飲濃烈的espresso, 便一定嘗試到咖啡的質素. 除了有不同咖啡的選擇(一般的咖啡都有的),也有其它的食物的選擇.輕食,有出名的菠蘿croissant, 法國牛油croissant, plain croissant, 朱古力croissant, 蘋果批,芝士蛋糕等.鹹的食物,便有不同的沙律,雞翼,薯條,pizza等等. 也可以叫紅酒白酒,啤酒等.一個好的地方.查看更多
+ 4
espresso
為了吃而活
炎夏喚起沙律魂
為了吃而活
2022-07-29
关注
向來正午中環的食店都會大排長龍,配合35度的高溫,只想留在室內嘆冷氣。沙律正是不錯的選擇。88蚊有5款,其中烤麩有驚喜,甜甜酸酸,非常醒胃,又不似傳統上海菜個隻咁油膩,啱哂炎炎夏日。查看更多
try100hk
放工到Urban 鬆一鬆
try100hk
2022-07-14
关注
Happy Thursday, 難得星期五放假,來到中環Landmark Urban Bakery 食下野。呢度被人感覺可以輕鬆下,環境工業風,有雜誌看,又可以聽住🎶。龍蝦意粉 估唔到呢度嘅意粉係即叫即煮新鮮熱辣, 呢個龍蝦意大利粉有真正嘅龍蝦同埋意粉都好入味,😋👍三文魚便當: 我覺得呢個便當營養豐富,三文魚加個兩樣蔬菜青豆同西藍花, 唔想食飯嘅朋友可以試一試個便當,簡單又豐富。牛油蛋撻加熱後既外層酥脆,幾香。查看更多
stephyss
中環聚腳點
stephyss
2022-07-13
关注
今日去中環見完客,就約班fd出去吹下水。置地廣場入面有間urban, 有得飲嘢,又有小食,啱晒吹水傾計。呢間urban bakery走輕食路線,有好多三文治,muffin, 蛋撻選擇。由於我連lunch都未食,所以叫左個龍蝦意粉同蛋撻。d fd就叫左小龍蝦牛角包,sausage roll, muffin。點好食物,俾埋錢,就會送過黎。一路吹水,飲品同食物陸續送到。意粉係即炒,熱辣辣,龍蝦比想像中大隻,肉質好彈牙,蝦鉗去左殼,啖啖肉。牛角包同sausage roll嘅酥皮好脆,餡料好juicy。朋友話小龍蝦好鮮甜,餡料都好新鮮,sausage roll 都ok. 蛋撻熱辣辣,餅皮好鬆脆,蛋好滑。muffin有朱古力同藍莓味。muffin 好鬆軟,唔會好甜,但好香,配埋杯咖啡簡直係絕配。查看更多
tastyfish
放工chill一chill
tastyfish
2022-07-02
2K 浏览
关注
這天晚上約了同事到中環吃晚餐,我們決定吃點既西式又輕量的食物。每天辛勤工作,很少有自己時間,難得今天早了一點放工,又不想回家,於是找了一間店chill下。Urban Bakery Works位於置地廣場,裏面是這個樣子:我們除了是想吃晚餐,也是想輕鬆一下,昏暗柔和的燈光正好。餐牌:點餐方法比較特別,侍應不會走過來take order,食客要自己去cashier那邊點餐再俾錢。如果想望一下食物的實物,也可以兜個圈看一看。有蛋糕、Pizza、蛋撻和各種包:行近望吓:其他種類的糕餅和牛角包:最後我們照着胃口點了幾種。Double ham and brie croissandwich $54Croissant加三文治這組合不常見,很值得一試,印象中沒有在其他餐廳見過。裡面的餡料就是一般三文治餡料,但外皮由普通面包變了牛角包,有著牛角包的酥脆。Chorizo pizza 9” $85本來以為$85是一塊,本著試試的心態點了一塊,誰知竟是一整個8片。餅底烘得很香,咬下去夠脆。洋蔥跟肉配搭得很好,洋蔥味不算重,就算本身麻麻地洋蔥的人應該都接受到。唯一美中不足是黑色的梅乾有點酸,我最後放棄了。我想喜歡話梅等乾物的人應該會喜歡吧!Mixed berries smoothie $55Mango raspberry smoothie $55兩杯飲品甜度適中,果香味十足,很足料,飲到最後味道仍能保持,正!Croissant egg tart @$15蛋撻皮是牛角包的酥皮,裡面的蛋質感細滑,既然一場黎到,當然要試一試。Meat ball $48肉質鮮嫩,跟醬汁很配,吃後齒頰留香。埋單$327,平均每人$163.5,以中環晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!查看更多
Nana 6一6
飲杯啡、食個包。。。hea 吓嘅好地方
Nana 6一6
2022-07-02
关注
Urban Bakery 分店越開越多,一般在 Three Sixty, Market Place 等見到佢地嘅蹤影。我就recommend 佢哋嘅signature 牛角包,而且越出越多不同的牛角包類,真係有排試。Landmark 店還有即煮意粉,令大家眼前一亮,一致通過即管試吓。廚師在Open kitchen三扒兩撥已經煮出Spaghetti Lobster $138以外賣紙盒盛載,欠擺盤實在失色;好彩還有開邊龍蝦提升我們的食慾,龍蝦肉爽口彈牙,鮮味之餘,意粉以橄欖油炒,味道微辣 Al dente , 味道比賣相好。Euro Egg Mayo & Smoked Salmon Croissant $55牛角包內有我至愛的三文魚作餡料,還有蔬菜、青瓜和好重要既蛋黃醬,令味道更豐富,可惜牛角包吾夠酥脆實在有啲可惜。Egg Tart $25像葡撻的千層酥皮蛋撻,拎上手微暖,脆皮部份酥脆,口感輕盈;蛋漿又多又滑,不甜但蛋味略遜。Blueberry muffin 一向喜歡 Starbucks 的 Muffins, 這個Blueberry Muffin 就係這個味道,吃到粒粒藍梅干,但不黏牙,甜度適中,好吃!Matcha Latte $41完全冇唸過 Matcha Latte 咁有水準,夠熱、入口好滑,抹茶味濃郁並略帶甘甜,真心不錯👍🏼查看更多
FOODIEJACQUELINE
高質cafe
FOODIEJACQUELINE
2022-06-24
关注
最近發掘到位於中環一間美味又抵食嘅cafe 💜Urban bakery works😍價錢喺置地廣場嚟講非常實惠,食物質素好高,好好味😋餐廳位置唔多,但係我哋坐到梳化位,幾舒服,仲有雜誌睇👍店員服務也不錯。Large salad $85可以揀五款,揀咗粟米,茄子,凱撒沙律, 青瓜蕃茄,同埋烤麩。好大盒,豐富健康。Black truffle pizza $85囡囡好鍾意呢個pizza,佢話味道正宗,有好多黑松露醬同埋野菌。Croissant egg tart $15超好食呀,滿滿嘅蛋漿,酥皮鬆脆,比某人龍斷更好食😁Chocochips muffin $23囡囡最愛,佢話好多朱古力碎。飲品:🍊Fresh orange juice $25☕Cafe mocha (16oz) $42+$4轉左燕麥奶查看更多
+ 4
Maggie and Kitty
舒適享受下午茶
Maggie and Kitty
2022-06-23
关注
天氣熱到死,入商場行吓,又可以嘆反個舒適下午茶🫖一個令人透心涼的商埸下內一間有品味的下午茶☕️—————————龍蝦意大利粉🦞 :令人看見就想吃的一個龍蝦意大利粉,即叫即炒新鮮又熱辣辣,蒜🧄香牛油的香氣,未吃已經留口水,吃落就更加滋味,龍蝦🦞肉質嫩又彈牙口感,意粉🍝味道惹味帶微煙靭的口感就是最好吃的熟度😋—————————-煙三文魚配蛋黃醬:牛角包🥐外皮鬆脆內軟熟,夾著的煙三文魚🍣足料的配搭,每一啖吃落口都配有蛋黃醬的滋味,令人吃得享受😎—————————蛋撻:望見又係好想食的蛋撻, 蛋味濃郁外皮香脆😋下午茶☕️後的一個甜品🍮就是最佳的配搭————————莫加咖啡☕️:棒子咖啡☕️:兩款咖啡各有各的濃郁,各有各的香氣,榛子味道更突出了咖啡的特質☕️😋———————商場嘆個下午茶☕️享受滋味更升華其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-查看更多
elaine20326
置地食lunch
elaine20326
2022-06-21
关注
Urban Bakery WorksShop 322, 3/F, Landmark Atrium 中環皇后大道中15號置地廣場3樓322號舖Landmark 間唔中都會見到明星架, 去左食牛角包同COFFEE好出名架Urban Bakery食個豐富架afternoon tea 當lunchcroissant牛角包recommend 且一定要食架signature, 三文治夾入了餡架croissant牛角包可以做輕食, 亦都有即製pizza pasta等供應。$118 牛油果龍蝦包, 牛油果切粒加MAYO 醬同龍蝦肉撈埋一齊, 滿滿的舖在croissant, 牛油果肉香滑, 牛廷包酥香, 好食。$138龍蝦意粉 即叫即炒的,意粉 AL DENTE但感覺龍蝦肉偏少。COFFEE無得輸的組合Cappuccino $36 同Mocha $38見好多OL 都排隊買SALAD 同SANDWISH, SANDWISH是人氣抵食查看更多
+ 7
yummy far
多元牛角包選擇
yummy far
2022-06-20
关注
之前都係Market Place 內分店買過佢哋嘅牛角包,原來在中環核心有堂食店,店舖設計上有少少似food court, 自己揀好咗食物同飲品之後再喺收銀處俾錢, 然後再搵位坐低。 牛角包嘅款式及價錢都同其他分店一樣, 其他外賣分店下午之後第二個牛角包半價, 呢度就全部都係正價。我最欣賞法式芝士牛角包,薄脆芝士夠香口,更增加牛角包表面的脆感。 煙三文魚牛角包,份量都算多, 佢哋用咗唔會太鹹嘅煙三文魚, 淡淡香味加牛角包係最好配搭之一。 紐約芝士蛋糕,芝士味夠濃,但我最欣賞個脆餅底,少少甜,增加了芝士蛋糕層次感。 特色蛋撻, 第一次喺呢度食, 外表有少少似葡國蛋撻, 食落嘅口感都有啲似, 只係底層用牛角包酥皮。 再加兩杯飲品,喺度寫意地食一個下午茶, 度過一個愉快的下午。查看更多
+ 6