魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉$138係意韓Fusion菜 冇諗過口感咁夾~係獨特的口味組合,將魚糕串的鮮美和辛辣麵的辣味與卡邦尼意粉的奶油香氣融合在一起,這道是一個值得一試的選擇醬燒頂級牛肉拌意大利飯醬燒牛肉以醬油、米酒和糖為基礎,調配出濃郁的醬汁,讓牛肉燉煮至軟嫩入味是口感嫩滑、味道濃郁的中式菜品配搭加左cream既 risotto 係不同的口感粒粒粟米湯 係用新鮮粟米粒🌽😆🍋Lemon cake 🍫tiramisu特色檸檬茶加了柚子汁,達成了清新、酸甜可口的飲品豆腐抹茶拿鐵結合了豆腐的綿密口感、抹茶的濃郁味道和拿鐵咖啡的香濃,一杯有不同質感~UNNIE 銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉$138
係意韓Fusion菜 冇諗過口感咁夾~

醬燒頂級牛肉拌意大利飯

粒粒粟米湯 係用新鮮粟米粒🌽😆

🍋Lemon cake

🍫tiramisu

特色檸檬茶
加了柚子汁,達成了清新、酸甜可口的飲品

豆腐抹茶拿鐵

UNNIE
銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖
2024-04-11 22 浏览
係undici新開嘅姊妹店,裝修走簡約工業風,食物方面主打韓式Fusion菜。醬油脆炸餃子 ($58)外皮薄而酥脆,一口咬下,多汁香口。蜜糖芥末炸雞翼 ($58)炸雞翼外脆內嫩,蜜糖同芥末味道完美均衡,香甜惹味又不嗆鼻!醬燒頂級牛肉伴意大利飯 ($138)牛肉嫩滑,意大利飯creamy,撈埋韓式拌飯辣椒醬微甜中帶辣,開胃惹味。只要加$63就有粟米濃湯,精選蛋糕同自選飲品 ,價錢相當抵食!伯爵茶蛋糕上層係綿密嘅伯爵mousse,茶味香濃,微甜而不膩。朱爺咖啡Affogato一般都係得一球雲呢拿雪糕,呢度有兩球之餘,仲係用朱古力同椰子口味,味道層次豐富,帶來新體驗!

醬油脆炸餃子 ($58)
外皮薄而酥脆,一口咬下,多汁香口。

蜜糖芥末炸雞翼 ($58)
炸雞翼外脆內嫩,蜜糖同芥末味道完美均衡,香甜惹味又不嗆鼻!

醬燒頂級牛肉伴意大利飯 ($138)

伯爵茶蛋糕
上層係綿密嘅伯爵mousse,茶味香濃,微甜而不膩。

朱爺咖啡

2024-04-11 137 浏览
銅鑼灣的鬧區餐廳眾多,更有許多隱世餐廳,今天到訪這家朋友介紹的新餐廳樓下完全沒招牌,相當隱世。餐牌以西式為主,選擇不算太多,主菜可以加48港幣升級套餐。🍴煙三文魚柚子沙律青翠的生菜,鮮紅的車厘子番茄,黃澄的柚子,與粉嫩的三文魚,看上去非常鮮豔誘人。食材都很新鮮天然,搭配酸中帶甜的醬汁,非常清爽開胃。🍴安格斯牛肉芝士漢堡超厚實的牛肉漢堡扒,夾在烤的酥脆的麵包裡,一旁還附上滿滿的薯條,非常邪惡!麵包抹了奶油更添香氣,牛肉口感嫩且多汁,調味的恰到好處,很有水準。🍴廚師發辦有趣的每日隨機料理特別讓人期待,上桌的是盤煙三文魚卡邦尼扁意粉。在黑松露醬的調味下,滑順香濃的白醬,鮮美的三文魚,彈牙的意粉,結合的非常棒。整體而言,餐廳環境舒適,餐點現做需等候些時間,餐點口味佳,不論份量或是品質都在水準之上。

餐牌以西式為主,選擇不算太多,主菜可以加48港幣升級套餐。

🍴煙三文魚柚子沙律

🍴安格斯牛肉芝士漢堡
安格斯牛肉芝士漢堡

🍴廚師發辦

安格斯牛肉芝士漢堡
新開張的unnie是銅鑼灣樓上店,裝修走水泥風格,坐位寛闊,感覺舒適傳統人參雞湯配白飯 $138是韓式傳統做法,雞湯中有人參,糯米等,很香濃的雞湯味,配灑了紫菜的白飯,拌著一起吃,非常滿足醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138升級版的拌飯,牛肉份量很多,將溫泉蛋和韓式辣醬汁拌開後,味道香濃帶丁點辣味吊起,再配上蘿蔔和洋蔥等配菜,吃光也不會覺得膩甜辣炸雞翼 $58熱騰騰新鮮炸起,外脆內軟多汁,即使沒有沾到甜辣醬的部份,雞翼已經醃過味道很好,一份有五隻,性價比很高+$68 粟米濃湯+精選蛋糕+美式咖啡升級成套餐,粟米濃湯足料有粒粒粟米在裡面蛋糕選了藍莓芝士蛋糕,真材實料非常濃厚的芝士味美式咖啡是經典的味道,無糖無奶,很香濃

傳統人參雞湯配白飯 $138

醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138

甜辣炸雞翼 $58

+$68 粟米濃湯+精選蛋糕+美式咖啡
升級成套餐,粟米濃湯足料有粒粒粟米在裡面
蛋糕選了藍莓芝士蛋糕,真材實料非常濃厚的芝士味
美式咖啡是經典的味道,無糖無奶,很香濃

2024-04-10 22 浏览
同男朋友由元朗去左港島區搵食,揀左間新開既韓式Fusion Cafe可能我地大鄉里出城,門口有啲難搵Menu 分韓式Fusion 主食同西式Burger。我唔太食得辣叫左個醬燒頂級牛肉伴意大利飯。男朋友話黎得食Fusion菜,當然要叫個韓式啲既食物試下,就叫左魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉。可以+$48升級做Set,就會有粟米湯+蛋糕+檸茶/Americano。或者+$68就可以自選飯品。男朋友加左Set叫左杯Americano,我唔好甜品,就單點一杯抹茶豆腐拿鐵。抹茶豆腐拿鐵好重豆腐味。食物黎到,同想像中既樣子唔同,果然係Fusion菜。意大利飯似係拌飯,米係用返意大利米。我覺得都有少少辣味🤏🏻 不過係我接受到既程度。而辛辣麵卡邦尼意粉,係卡邦尼意粉配上乾身麵既Topping,幾新鮮既配搭。不過後者對我黎講有啲辣,啱好辣既男朋友。食物份量比想像中多,而且調味濃,我地都食得好飽。最後上埋蛋糕,味道同賣相都幾好。

可能我地大鄉里出城,門口有啲難搵

食物黎到,同想像中既樣子唔同,果然係Fusion菜。

2024-04-10 19 浏览
大食妹好鍾意去Cafe同三五知己一齊吹水,嘢食精緻,又坐得耐,幾開心㗎香辣炸雞漢堡$128香辣炸雞漢堡真係有啲辣,唔食得辣嘅就唔好叫啦炸雞分咗兩細塊,唔使切得咁辛苦醬燒頂級牛肉意大利飯$138燒牛肉有啲似和風牛肉飯咁,但係飯底係意大利飯,要撈埋生蛋撈埋一齊食+$63 可以轉套餐,包左粟米濃湯同柚子蛋糕加抹茶豆腐拿鐵粟米濃湯好濃郁,仲要有好多粟米粒粒抹茶豆腐拿鐵記得要攪勻飲,因為有好重嘅抹茶醬柚子蛋糕味道就平平啦金莎朱古力$42好濃郁的朱古力牛奶,半開的飄忽金莎岩曬打卡

香辣炸雞漢堡$128
香辣炸雞漢堡真係有啲辣,唔食得辣嘅就唔好叫啦
炸雞分咗兩細塊,唔使切得咁辛苦

醬燒頂級牛肉意大利飯$138

+$63 可以轉套餐,包左粟米濃湯同柚子蛋糕加抹茶豆腐拿鐵
粟米濃湯好濃郁,仲要有好多粟米粒粒
抹茶豆腐拿鐵記得要攪勻飲,因為有好重嘅抹茶醬
柚子蛋糕味道就平平啦

金莎朱古力$42
好濃郁的朱古力牛奶,半開的飄忽金莎岩曬打卡

之前試過銅鑼灣有間高質Cafe Undici😋 最近開咗間姊妹店主打韓式Fusion Cafe料理🤩 趁住今日午餐就嚟試吓☀️ 一入到門口聽到強勁既Kpop真係好有氣氛🎵 主菜方面以韓國街頭嘅食物做靈感❤️⭐️ 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 🍝辛辣麵真係最正嘅韓式Comfort Food🌶️惹味得黎配上流心蛋🍳 意粉融入晒辣醬嘅精華🤣 魚糕串好有風味好地道而且口感好爽口🍥⭐️ 香辣炸雞漢堡 🍔炸雞配上辣醬超入味🍗特別見到用上泡菜醃過特別有風味🥬⭐️ 韓風粟米 🌽粟米炸到脆卜卜加上辣粉同紫菜嘅點綴💥有啲熱氣但係食落好過癮⭐️ 濟州柳丁美式 ☕️絕對必試咖啡超有亮點🥰 橙汁加上Americano加添了清爽感以及甜度🍊令到咖啡無咁Dry🤎加上橙肉甜度自然⭐️ 粟米濃湯 🍲⭐️ 精選甜品 🍰主食仲可以加錢轉套餐真係CP值好高😛粟米湯食到粒粒粟米好療癒💛 今日嘅蛋糕係Citrus風格🍋清新帶點雪芭既Fresh咁
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉

濟州柳丁美式
粟米濃湯
精選甜品
2024-04-08 12 浏览
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $138: 店員推薦招牌菜式 魚糕串同韓國街頭一樣🥹🇰🇷 卡邦尼意粉幾creamy 有溫泉蛋超流心😋 有泡菜同煙肉更豐富😚 辛辣麵脆脆地好香口!! 魚糕好彈口 有魚糕片、魚蛋 不同形狀~🍢醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138: 醬燒牛肉幾濃郁香甜 牛肉幾嫩,拌飯以risotto方式烹調 有fusion感覺🥰 🌽 韓風粟米 $58: 烤粟米用紫菜及辣粉調味,粟米好飽滿🤗🍓草莓鮮奶 $42: 記得攪勻先飲🥛
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $138
醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138
🌽 韓風粟米 $58
: 烤粟米用紫菜及辣粉調味,粟米好飽滿🤗
🍓草莓鮮奶 $42
: 記得攪勻先飲🥛
✧˖放假試新嘢˖✧之前去Undici 得知開新店,新店加入左韓食元素,趁復活節假期留港消費黎試下! 🍢魚糕串辛辣麵 x carbonara ✩•‿• 有無諗到辛辣麵🌶️可以同carbonara 扯上關係?辛辣麵今次唔係湯麵,融入意式carbonara 意粉靈魂蛋汁、煙肉、洋葱片、菇菌結合地道韓風小食魚糕串香辣泡菜麵麵條掛滿辛香感濃滑蛋汁味覺效果豐富,創意破格新穎,有驚喜! Angus beef cheese burger黑白芝麻粒麵包牛肉漢堡餡成寸厚伴鮮沙律菜、番茄片、芝士一大口安格斯免治牛肉軟嫩勁爆汁有油香仲有香熱脆炸Skinny fries+$48轉餐:有粟米蓉忌廉湯配清香柚子蛋糕,texture鬆軟唔易散濟洲柳丁美式Double Shot啡底撞濟州島柑橘汁啡味中散發清新果香少少甜,別有一番回味
✧˖放假試新嘢˖✧

🍢魚糕串辛辣麵 x carbonara ✩•‿•
有無諗到辛辣麵🌶️可以同carbonara 扯上關係?
辛辣麵今次唔係湯麵,
融入意式carbonara 意粉靈魂
蛋汁、煙肉、洋葱片、菇菌
結合地道韓風小食魚糕串
香辣泡菜麵麵條掛滿辛香感濃滑蛋汁
味覺效果豐富,創意破格新穎,有驚喜!

黑白芝麻粒麵包
牛肉漢堡餡成寸厚
伴鮮沙律菜、番茄片、芝士
一大口安格斯免治牛肉
軟嫩勁爆汁有油香
仲有香熱脆炸Skinny fries

+$48轉餐:有粟米蓉忌廉湯
配清香柚子蛋糕,texture鬆軟唔易散

濟洲柳丁美式
Double Shot啡底
撞濟州島柑橘汁
啡味中散發清新果香
少少甜,別有一番回味

2024-04-07 16 浏览
話說香港餐飲業寒冬 自己人梗係要撐自己人🥰銅鑼灣Times Square隔籬 出邊熙來攘往🚗自己好似與世隔絕咁 個感覺好得意😊==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍝 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 超級特別係creamy版辛辣麵嘅辣 質感係卡邦尼嘅感覺 味道就唔太似 不過超推介蘭桂成為呢度嘅招牌 意粉軟硬適中💯掛滿汁非常好食👍🏻🐣 青陽辣酒煮青口 辣辣地相當惹味 用咗牛油辣汁去烹調 即叫即整🔥咬落去熱到焫口超級滿足💛☕️柳丁Americano 唔係第一次飲呢一類型嘅咖啡 感覺非常之清新🌿而呢一杯更加甜度適中 唔會搶咗咖啡同埋柳丁嘅香味 Fruity充滿果香🍊🍨朱椰affogato 有朱古力同埋椰子味嘅雪糕 呢兩個味道簡直互相輝映😍同埋咖啡一齊食落口簡直係天堂級享受💕==============================難得喺市區都有一間難得清淨既Cafe☘️而且食物質素仲出奇嘅高😋呢啲小店值得支持🫶🏻
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

2024-04-07 30 浏览
之前食過𝙐𝙣𝙙𝙞𝙘𝙞同𝙐𝙢𝙞,一間系水泥風,一間系海景旁邊,各有特色。今次去𝙐𝙣𝙣𝙞𝙚同樣系位於銅鑼灣,系𝙐𝙣𝙙𝙞𝙘𝙞姊妹店,特別嘅系呢間菜式系走韓風路線,韓系cafe到底有咩食呢👅⭐️套餐可有以下組合+$48 粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶/美式咖啡+$63 粟米濃湯+精選蛋糕+自選飲品✿ 粟米濃湯一坐低冇耐已經聞到好香粟米味🤩好大機會系廚師整緊粟米濃湯比其他客人。湯品質感稠身,有大量粟米粒🌽真材實料。 ✿ 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 韓國菜亦可以混合卡邦尼意粉一齊食🍝 有魚糕、泡菜,加上流心蛋黃💛魚糕煙韌,混合公仔麵碎碎一齊食口感更豐富~✿ 乾坤海鮮炸醬意粉 好耐冇食過炸醬麵,今次吾系炸醬麵而系炸醬意粉🤭炸醬麵係韓國菜式嘅始祖之一,炸醬香氣四溢,配上珍珠年糕、蜆肉,味道有驚喜❣️✿ 金莎朱古力金莎朱古力食就食得多,飲又有冇飲過呢?表面有金莎朱古力打卡🍫牛奶中見到朱古力漸層🤎攪勻後朱古力味好濃厚!感覺似75%朱古力,吾系死甜戈種👍🏼✿ 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪朱古力粉同忌廉部分相對明顯,甜而不膩,橙皮裝飾同杏仁碎令賣相美觀不少✨

⭐️套餐可有以下組合

2024-04-06
  • 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
  • 乾坤海鮮炸醬意粉
2024-04-06 11 浏览
銅鑼灣新開cafe 《Unnie》特式創意料理吸睛又好味😋ღ 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $138一大串魚糕串好吸睛😍豐富又好味😋先篤爆隻流心蛋😍同意粉撈勻意粉掛滿醬汁好creamy配料煙肉、菇菌同洋蔥片都入晒味豐富滋味ღ煙三文魚柚子沙律 $98沙律顏色鮮艷,中間放上兩大塊砌成花🌹嘅煙三文魚,加上酸酸甜甜嘅柚子汁,好醒胃,沙律菜入口爽脆,營造出驚喜豐富口感ღUnnie 炸雞翼 $58有4種味道選擇 原味/甜辣/蜂蜜蒜蓉/蜜糖芥末揀咗蜂蜜蒜蓉,雞翼炸至金黃,外皮炸得好香脆,雞肉滑嫩有肉汁,配埋甜甜嘅醬汁好香口ღ 粟米濃湯+精選蛋糕+自選飲品 +$63飲品-金莎朱古力🍫,香濃幼滑,唔會過甜蛋糕-藍莓芝士蛋糕🍰芝士味香濃
銅鑼灣新開cafe 《Unnie》

特式創意料理
吸睛又好味😋

ღ 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $138

一大串魚糕串好吸睛😍豐富又好味😋

先篤爆隻流心蛋😍同意粉撈勻
意粉掛滿醬汁好creamy
配料煙肉、菇菌同洋蔥片都入晒味
豐富滋味

ღ煙三文魚柚子沙律 $98

ღUnnie 炸雞翼 $58
有4種味道選擇
原味/甜辣/蜂蜜蒜蓉/蜜糖芥末

ღ 粟米濃湯+精選蛋糕+自選飲品 +$63

飲品-金莎朱古力🍫,香濃幼滑,唔會過甜

蛋糕-藍莓芝士蛋糕🍰芝士味香濃
最近銅鑼灣開咗一間韓式fusion Cafe,好味又高質,地方幾chill,真心推介!香辣炸雞漢堡 HKD128韓式炸雞肉質鮮嫩多汁,配上濃郁香辣汁,每一口都能感受到肉汁的爆炸,加埋香脆炸雞外皮,整得好好食好驚喜!而泡菜的酸辣口感為整個漢堡增添咗一種獨特的韓式風味,整體口感更豐富更有層次!另外,伴碟嘅薯條每一條都炸至金黃酥脆,外脆內軟,搭配漢堡,食完有好滿足的感覺,必點!另加 + HKD63 粟米濃湯+ 精選蛋糕 + 自選飲品抹茶豆腐拿鐵 (跟餐)結合了抹茶的甘甜風味和香濃的牛奶,加上類似豆腐花的滑順口感,綜合起來非常平衡,呢個組合好好飲!讚!玫瑰花柚子蛋糕(跟餐)柚子的清新酸甜和玫瑰花的芬芳相融合,口感綿密,美味!廚師發辦:煙三文魚黑松露蘑菇意粉 HKD128每日廚師發辦都唔同,今日係煙三文魚黑松露蘑菇意粉,廚師將三文魚砌到成朵玫瑰花咁上菜好靚💜啱哂打卡🥰煙燻三文魚與黑松露的香氣相互融合,搭配鮮嫩蘑菇、韓式魚腐和彈牙意粉,每條意粉都有掛汁,令人食慾大增!草莓鮮奶 HKD42新鮮草莓提供了天然甜味和微酸感,與濃郁鮮奶互相融合,酸酸甜甜好解渴!呢間小店夠貼地,食物夠哂打卡able又高質,

香辣炸雞漢堡 HKD128

另加 + HKD63 粟米濃湯+ 精選蛋糕 + 自選飲品

抹茶豆腐拿鐵 (跟餐)

玫瑰花柚子蛋糕(跟餐)
柚子的清新酸甜和玫瑰花的芬芳相融合,口感綿密,美味!

廚師發辦:煙三文魚黑松露蘑菇意粉 HKD128

草莓鮮奶 HKD42

呢間小店夠貼地,食物夠哂打卡able又高質,地方舒適啱哂同朋友食吓野傾吓計,下次去銅鑼灣都會想同朋友嚟呢度飲飲食食chill一個下午!
2024-03-30
  • 草莓鮮奶
  • 抹茶豆腐拿鐵
  • 香辣炸雞漢堡
「Unnie」室內環境以輕工業水泥風為主調,環境舒適簡約,Cafe設置一大片落地窗,採光十足😍魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $138呢一道韓式卡邦尼意粉,以香滑的蛋黃、泡菜和魚糕串為特色是一個創新的變奏版,將韓式風味融合到意粉中,加入韓式辣椒醬與忌廉煮成醬汁,韓國泡菜又開胃解膩,拌入雞蛋黃,滑溜又香濃! 安格斯牛肉芝士漢堡 $138牛肉漢堡份量足,厚厚手打漢堡肉質彈牙,勁滿足!!牛肉漢堡+芝士夾上生菜、番茄片,麵包外脆內軟🤤精選蛋糕: 伯爵茶蛋糕🍰軟滑輕盈加$48 套餐已包粟米濃湯、精選蛋糕、特色檸檬茶/美式咖啡Unnie 炸雞翼 $58 蜂蜜蒜蓉味 夠惹味,必點🤩

魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $138

安格斯牛肉芝士漢堡 $138
精選蛋糕: 伯爵茶蛋糕🍰軟滑輕盈

加$48 套餐已包粟米濃湯、精選蛋糕、特色檸檬茶/美式咖啡

Unnie 炸雞翼 $58 蜂蜜蒜蓉味 夠惹味,必點🤩
2024-04-03
2024-04-04 21 浏览
我最近在銅鑼灣富明街的Unnie餐廳用餐,他們主打韓式西餐,今天我點了他們的醬燒牛肉拌意大利飯、青陽辣酒煮青口和韓風粟米。我還加了$63做套餐,裡面包含一碗粟米濃湯和一杯特飲,我們選擇了草莓鮮奶。此外,我們還品嚐了他們的蛋糕。我特別想分享一下他們的青陽辣酒煮青口。這道菜的份量十分十足,絕對能滿足食慾。口味方面,我非常喜歡它的味道,辣度剛剛好,不至於太辣。青口本身鮮嫩多汁,與辣酒的香氣結合得恰到好處,非常美味。除了這道菜,我們還享受了其他的美食。醬燒牛肉拌意大利飯給人的印象很深刻,牛肉醬燒得剛好,搭配著意大利飯的口感,味道豐富而美味。韓風粟米清爽可口,粟米的甜味與韓式調味料的結合相得益彰。最後,他們的套餐中的粟米濃湯非常美味,濃郁的粟米味道令人回味無窮。草莓鮮奶清爽的口感和微酸的草莓味道完美融合,給整餐增添了一絲甜蜜。Unnie菜品的口味特別,份量十足,服務態度也很好。

我特別想分享一下他們的青陽辣酒煮青口。

除了這道菜,我們還享受了其他的美食。
韓風粟米清爽可口,
粟米的甜味與韓式調味料的結合相得益彰。

Unnie菜品的口味特別,份量十足,服務態度也很好。