2008-04-23
有次男朋友落香港科大到行,見到間餐廳門ロ都幾有情調同埋食物照都好似唔錯,幾吸引,又見到餐俾" 甜品有"心太軟",於是決定試試呢間。我地入到去燈光好暗,情調好好,我地2個人,居然俾張4人枱我地坐,啲櫈都大張舒服,整體環境唔錯。打開餐牌先嚟ge係麵包,好脆,但舊牛油就好硬,好難搽;我地叫咗煙鴨胸凱撒沙律,而且成個凱撒沙律味道都醒胃;另一個我唔記得咗係咩。跟住我地揀咗一個龍蝦湯同埋洋蔥湯,龍蝦湯當然好味,唔會太"濃",洋蔥湯就普通咗啲...主菜揀咗鱸魚同埋肉眼扒(5成熟),先講個鱸魚,塊魚煎得好香,啲魚好滑,又唔腥,佢個汁入面有啲杏脯肉,少少甜酸咁,至於肉眼扒,雖然叫咗5成熟,但佢做得都唔太生,唔會話好多血水(所以中意食生啲ge朋友,千祈唔好叫7成熟啦,否則會好熟),個扒好有牛味,肉質彈牙,不過份量就少咗啲。甜品揀咗個香蕉船同埋蕉糖布甸,一食落口就變晒泡嗰啲口感,幾得意;蕉糖布甸就牛油味好香