2017-05-12 420 浏览
座落響蘭桂芳新落成既大廈,放工ladies talk由天光座到天黑,食到飽飽每人先係$180 ja😊白酒煮蜆係小編誠意推介~蜆肉超鮮甜,白酒味濃郁~簡直想飲晒d汁😎炸魷魚配魚子醬、炸雞翼冇咩特別~烤雞炒意大利粉個意粉好有鑊氣,個意粉有咬口,有d茶餐廳既感覺~雞排香脆嫩滑~仲點左個辣肉腸pizza~都算幾大個,底夠脆~呢間餐廳個感覺好fusion, 好多混合左泰式元素,環境浪漫開揚,價錢合理,真心推介❤️

炸魷魚配魚子醬、炸雞翼冇咩特別~

仲點左個辣肉腸pizza~都算幾大個,底夠脆~

2017-04-07 894 浏览
ifc glasshouse 喺中環嚟講都算好食得嚟又唔貴而呢間 townhouse 都係同集團,所以價錢都唔會太貴呢度環境都幾靚,啲位好闊、坐得舒服過 glasshouse食物飲品同 glasshouse 真係差唔多咁但我覺得 glasshouse 好食啲呢個 sushi roll 都 ok, 個賣相都幾特別mac and cheese成 pat 嘢咁 😂 唔知食緊乜左邊個 sorbet 整得好靚,味道都好食呢個港女甜品真係影相用(雖然我唔覺得靚)不過朋友玩得開心~
ifc glasshouse 喺中環嚟講都算好食得嚟又唔貴
而呢間 townhouse 都係同集團,所以價錢都唔會太貴
呢度環境都幾靚,啲位好闊、坐得舒服過 glasshouse
食物飲品同 glasshouse 真係差唔多咁
但我覺得 glasshouse 好食啲
呢個 sushi roll 都 ok, 個賣相都幾特別
mac and cheese
成 pat 嘢咁 😂 唔知食緊乜
左邊個 sorbet 整得好靚,味道都好食
呢個港女甜品真係影相用(雖然我唔覺得靚)
不過朋友玩得開心~
2017-04-04 747 浏览
Had lunch with colleague here. Perfect venue as we need a nice place for a long discussion. Brilliant view and nice food here. Love the BBQ pork ribs in particular and the chips were hot and crispy. Creme brûlée with ice cream was so delicious. We enjoyed the lunch very much!
2017-03-03 1122 浏览
以前一聽到朋友講話係中環食飯,就會覺得好貴好貴,平均一個人除開冇3,400都唔使旨意走。結果比我地搵到呢間價性比好高嘅西餐搭電梯上到去之後,一打開門勁暗,我同朋友差啲以為佢錯左club,好彩佢音樂唔大聲😹😹坐低之後因為其實同朋友唔肚餓,所以大家每人叫咗一杯cocktail 同pizzaCocktail 嘅賣相做得好好,令人忍唔住要瘋狂影相本身叫Pizza係諗住隨便有野食下飲下野甘,點知比想像中好食個底夠脆,可以成塊拎起本來只係打算一人一杯,但係好似因為做緊happy hour,所以係buy one get one free,所以點都飲多杯唔好浪費,哈哈最後呢個甜品唔記得左叫咩名,但佢隔離嗰個係比你自己到落去嘅酒,我倒得太多,令到酒味太濃,變到好苦如果你哋叫咗記住唔好倒咁多! 但環境真係好舒服,坐係度傾計同朋友chill out下係真係正

Cocktail 嘅賣相做得好好,令人忍唔住要瘋狂影相
個底夠脆,可以成塊拎起
唔好浪費,哈哈
2017-02-22 681 浏览
上次同友人慶祝生日選擇左呢一間位於LKF既townhouse 覺得呢個環境好好 昏暗既燈光好有feel仲比左window seat我地因為當時既相都吾知去左邊 只好cut呢個小圖來介紹^_^ 本來以為呢度都係食環境 估吾至食物係出奇地好食如上圖就係叫左既野食啦 漢堡都大既但味道普通 要推介既反而係macaroni &cheese 覺得好好食好creamy 雞翼都炸得好香脆點了個花茶 覺得麻麻 但點了杯荔枝玫瑰冰茶覺得好凊甜又好靚也叫了呢個朱古力火鍋 食物質素有好既有普通既但加上環境氣氛都係值得一來既
覺得呢個環境好好 昏暗既燈光好有feel

也叫了呢個朱古力火鍋

食物質素有好既有普通既但加上環境氣氛
都係值得一來既

2017-02-19 549 浏览
Robata grilled coca cola prime beef ($68)👅呢間店其中一個signature係呢個可樂烤牛串😋😋啲牛好林好重牛味👍🏻👍🏻要點隔離個汁,個汁酸酸地應該就係落左可樂啦😆同個牛串又幾夾喎😝Caesar Salad ($148)👅Salad簡左呢個有炸軟殻蟹同流心蛋😋😋個炸皮薄薄地幾香脆👍🏻最欣賞啲生菜😌我平時麻麻地salad啲生菜,但呢個啲菜係無草青味😙😙而且好爽甜🤗Porcini mushroom and cheese spaghetti ($138)👅主食叫左呢個牛肝菌汁意粉😆見到menu話個意粉落左唔知咩既Madeira wine落去好high咁😎😎一上枱賣相唔錯👍🏻而食落都好有驚喜好impress😍😍啲醬汁好creamy好夠杰身😋cheese同牛肝菌汁好夾😆而且啲菇都好爽口🍝好難得食到有令人驚喜既意粉,因為意粉來來去去都係普普通通咁,而且食落都唔會覺得膩而係好濃郁好香🤗Shrimp and truffle pizza ($148)👅呢個松露pizza都好推薦👍🏻👍🏻個pizza係薄皮,啲邊位烤得好香脆🍕重點係啲黑松露!!上枱已經聞到好濃味,點知
Caesar Salad ($148)
👅呢個松露pizza都好推薦👍🏻👍🏻個pizza係薄皮,啲邊位烤得好香脆🍕重點係啲黑松露!!上枱已經聞到好濃味,點知食落啲黑松露味都一樣咁重👍🏻👍🏻因爲平時啲黑松露野食得個香味但食落無料到😝另外幾中意個pizza加左啲椰菜花,令個pizza中間有啲爽口👍🏻口感更加有層次而唔係只得pizza包既煙韌🤗🤗
2017-02-07 22731 浏览
中環,一個港人很熟悉,有時又很陌生的地方。你以為在這裡打滾多年?定必對這地的大街小巷也無所不知,無所不曉?很可能,你離開這裡兩個月,這裡的變化,已經未如你所想。這正是我的感言,在中環工作了7年,上班時間朝9晚7,一個人的大半時間也在這裡生活,但這夜朋友相約重臨舊地Happy Hour,我卻對這地感到陌生,但仍有一點懷念。朋友擇地於德己立街的加州大廈,記得以前每天的中午我也會來這裡做gym,但餐廳,我真的未有試過。乘坐熟悉的Lift,來到23樓,一出Lift門,便看見餐廳了,很Typical的蘭桂芳餐廳設定。餐廳感覺有一點迷幻,也有一種很relax的氣氛,讓人很不其然便會放開懷抱,暢所欲言,大概,這就是中環的一種感染力。來到這餐廳的客人,也看得出有悉心的打扮,這也難怪,中環人,實在很容易會碰見朋友,同事,舊同事,穿著得宜,是對大家的一份尊重。很幸運,可以坐到window table,景觀不錯,外望中環樓景,國金一期二期,盡入眼廉,也有一線維港海景。餐廳做緊promotion,買red/ white wine,或者champagne,可以有免費生蠔送,幾抵。餐牌選擇也不少,有很多的食物也十
中環,一個港人很熟悉,有時又很陌生的地方。

很可能,你離開這裡兩個月,這裡的變化,已經未如你所想。

餐牌選擇也不少,有很多的食物也十分特別。
餐牌的選擇分為Garden Bites, Small Bites, Pizza Bites, 等等,設計特別。
來中環吃飯,酒類飲品,在所難免,識揀的,當然要揀特別的。
Garden Bites

Caeser Salad, Fried Runny Egg and Spider Jumbo Soft-shell Crab $148

這款沙律配上酥炸珍寶軟殼蟹,惹味得黎又健康,沙律菜份量不少,軟殼蟹香脆得黎有蟹肉的口感,十分醒胃,男仕女仕也會喜歡。
中間有一粒大大的香酥流心蛋
切開蛋漿立刻流出,烹煮的時候剛剛好,外脆內軟,把蛋漿伴入沙律一起食用,效果更佳。
Small Bites

左:Coca-Cola Prime Beef, Rib Meat $78/skewer

右:Mushrooms, Kimchi Cheese $42/skewer
Small Bites 我們選了兩款,首先試到的是烤波多黎各菇配韓式泡菜芝士,烤菇大大塊,食落軟淋淋,配上浸滿濃郁的泡菜芝士醬,絕對邪惡,泡菜汁唔算辣,反而比芝士味蓋過了。
芝士有拉絲,食菇既時候難分口裡的到底是芝士,還是菇,總之就好味。
可樂烤牛肉串,可樂味道不算突出,反而重點是那甜甜的味道,牛肉很軟腍,肉味重,配沙嗲醬汁,口感一流。
Black Truffle, Prawn, Salted Duck Eggs Pizza $148

高級地段,一個Pizza只售$148,絕對性價比高,這款Pizza餡料包括黑松露,鮮蝦,椰菜花,又咸蛋。
Pizza是正宗的意大利做法,皮薄,邊皮位夠香脆,十分正宗。

意式Pizza,一般都是配ham,cheese,pineaplle,但今次這款則fusion了高貴的黑松露,再加爽口的椰菜花,口感獨特。
Welcome to Town $98

來到蘭桂芳,當然喝酒是其中一個重點,今次我便選了這款外表特別的Cocktail。

盛放的器皿,上闊中窄外闊,大部份的冰塊,也鎖了在杯的中間,所以味道不會太快變淡。
這款Cocktail的Ingredient 包括: Chamonile Infused Gin,Triple Sec, Fresh Lemon Juice, Vanilla Syrup, Fresh Grapefruit Juice and Fresh Orange Juice。

單看Ingredient已經知到呢杯Cocktail偏酸,酒味不算很重,女仔都會好易入到口,而且好大杯,最岩同朋友一邊傾,一邊飲。
一頓晚飯,有美景,有美食,有美女,有美男,如價錢也相宜,怪不得,不少打工仔放工後仍然願意留在中環,而有不少大學畢業生,也夢想可以「活在中環」呢!
2017-01-07
2017-02-04 647 浏览
這間座落於23樓的西餐廳,單看兩面落地玻璃盡情飽覽中環商廈及半山夜景,偶然靜下來欣賞一下這個繁華的都市,即使未品嘗食物亦倍感心情舒暢。這晚因為慶祝的緣故,於是挑選這間既位於中環辦公室而價錢又不算感吃力的西餐廳一試!平日晚上只有單點餐牌,先介紹這個黑松露薯條,黑松露的部分其實是醬汁,薯條本身有鹽味,粗薯條炸得鬆脆可口,配上幼滑的黑松露醬好吃得要一點再點。沙律菜的部分較少,炸溫泉蛋及軟殻蟹可能是放涼的緣故,蟹略帶腥味,整體較為遜色。燒羊架肉質鮮嫩,油脂分佈平均,六成熟火喉控制得恰到好處!暖暖又軟滑的薯蓉入口有著幸福的滋味!完美的一餐必定要有甜品作結尾,我一看到這個香蕉焦糖燉蛋便完全忽略餐牌其他甜品!這個焦糖燉蛋簡直完全超乎我想像,更是喜出望外!首先侍應會倒一小杯酒於燉蛋上面,即時點火達到火焰效果,火熄滅後便可加上附送的Espresso一起食用,那種特濃咖啡混上淡淡的酒香,再加上creamy無比的焦糖燉蛋,幾種配合得天依無縫的味道和質感同時刺激味蕾,令人一試難忘!我們都很喜歡這間無論環境食物和質素都很平均的餐廳,若然音樂聲浪可調低一點點的話,相信會令整體氣氛更浪漫!

黑松露薯條
軟殻蟹沙律
燒羊架
香蕉焦糖燉蛋
黑松露薯條
燒羊架
香蕉焦糖燉蛋
2017-01-28 12679 浏览
又到年尾了,作為打工仔,有什麼開心得過升職加人工!今年小妹很有幸,有得升職又有得加人工。為了答謝男朋友一直的支持和鼓勵,所以決定要請他食一頓好的!一上到餐廳,便被他藍色的招牌所吸引, 配上微微昏暗的燈光,什有氣氛!由於餐廳位處32樓,而且使用了玻璃牆身,所以便可以一邊吃飯,一邊飽覽中環醉人的夜景。先來一個炸薯條配黑松露蛋黃醬($68),薯條是用新鮮薯仔切成的,薯皮還連在薯條上,吃起來特別香口鬆脆。配上我的最愛- 黑松露蛋黃醬,濃濃的黑松露味慢慢滲出來,真的是"無得輸"!之後是凱撒沙律配炸流心蛋及珍寶軟殼蟹($148),一上菜,便給它可能的造型所吸引了! 餐廳將炸流心蛋作為蟹身,蟹腳則以炸軟殼蟹充當,什有心思。男朋友對這個炸流心蛋真的讚不絕口! 輕輕在蛋面界一刀後,蛋汁便緩緩的流出來,外脆內軟的口感,正!作為芝士控,一見到芝士的東西便想點了! 這個芝士泡菜焗大蘑菇($42),菇菇面滿滿的都是芝士,加上少許泡菜在新鮮多汁的菇菇上,減低了芝士那種溜口的感覺,不錯。Coca-Cola Prime Beef, Rib Meat ($78)是餐廳其中一個招牌茶,可樂雞翼我想很多人也吃過,但可樂配牛
Coca-Cola Prime Beef, Rib Meat ($78)是餐廳其中一個招牌茶,可樂雞翼我想很多人也吃過,但可樂配牛肉我還是頭一次吃。肉質鬆軟富口感,帶上一點點甜味,感覺有點像BBQ Sauce,但更好吃,值得推介。
另外我們叫多了一個Black Turffle ,Prawn,Salted Duck Eggs , Cauliflower Pizza($148),最特別的是Pizza 內加了Cauliflower,令到口感更豐富,而且椰菜花還有助身體增強抵抗力,感覺更健康!
最後配上一班Golden Triangle ($98),上面的泡泡是帶薑味的,非常可愛及特別; 一邊嘆著美酒,一邊欣賞中環美人的景色,男朋友對這頓飯表示很滿意! 成功
2017-01-22
  • Caesar Salad
  • Fried Runny Egg and Spider Jumbo Soft-shell Crab
2017-01-24 742 浏览
We arrive the restaurant at 12:30, ordered food at 12:40, the food started serving at 1:20. We ordered lamb chops as main course, it takes 45 minutes to serve and it's not even warm. It's a waste of money and time in central. Not worth to try at all.Blacklisted and will tell all my friends never go there again.
其實中環蘭桂坊不僅只有酒吧和夜生活, 當中隱藏了不少食店。當中位於斜路頂處的加洲大廈翻新後進駐了不少食店。星期六好友於該大廈佔地多達6層的健身中心做完運動後, 相約到同一大廈23樓的Townhouse 來個午間小聚。屬同一餐飲集團, 位於IFC的Glasshouse, 之前嚐過, 無論食物和環境都很滿意, 於是一口答應。 樓底甚高, 空間感中足也很開揚, 三邊的落地窗景讓日光映照, 令環境十分寬敞舒適。由於餐廳營業時間11:30點開始, 所以我們剛抵達時光顧的未算很多, 亦安排了我們座於靠窗的座位。雖然近日有毒霧籠罩全港, 也不減窗外的景緻, 享受難得陽光普照日子的中環, 日與夜的中環各有各吸引。 小酒吧後是一小小的戶外座, 晚上坐在這像私人的角落, 邊喝酒邊欣賞醉人的夜景, 定必十分浪漫吧。 餐牌跟Glasshouse一樣走中西合壁的Fushion方向, 充滿創意菜式跟特色飲品。星期六有Holiday Brunch供應, 我們還是散叫。 Welcome to Townhouse $98好友點了杯Cocktail, 盛載用的器皿有別於一般玻璃杯, 外型有點像擺設, 還有
其實中環蘭桂坊不僅只有酒吧和夜生活, 當中隱藏了不少食店。

Welcome to Townhouse $98

好友點了杯Cocktail, 盛載用的器皿有別於一般玻璃杯, 外型有點像擺設, 還有常用於中式茶樓的啫喱上一把小型紙傘仔作裝飾, 感覺有點泰式。

Welcome to Townhouse
橙色的一杯, 由Gin酒、雲尼拿Syrup、檸檬汁、西柚汁和橙汁調製而成。酒精濃度甚高, 入口甚為強勁, 加上檸檬、西柚和橙汁的酸澀, 口味很獨特。

Welcome to Townhouse
Caesar Salad, Fried Runny Egg and Spider Jumbo Soft-Shell Crab $148

先來一碟: 軟殼蟹沙律。

流心蛋外層包有脆炸漿, 經油炸後流心程度一般, 蛋漿不是太多, 蛋外層炸得香酥, 蛋白柔軟, 口感不錯的。

軟殼蟹炸得酥脆香口, 炸漿沒有過厚, 軟殼蟹也很挺身, 油份溢出不多, 而且很大隻, 二人分享都很滿足。新鮮爽脆蔬菜加上Caesar醬, 還有大片大片的芝士, 絕對是滿足。

Mushrooms, Kimchi Cheese $42

大啡菇煎過後很香口, 同時保持入口juicy的質感。釀於大啡菇中間的半溶狀態芝士下加有韓式泡菜, 芝士烤得帶焦濃, 甚是香口, 鹹香得來又帶點辣, 十分惹味。芝士份量多得可拉出長長的芝士絲, 味道和視覺上必點的一項。

Mushrooms, Kimchi Cheese
Coca Cola Prime Beef, Rib Meet $78
番紅花的點綴令平凡的串燒賣相加點裝飾。牛肉用可樂煮過後, 腍軟得有點像叉燒的口感, 厚切得來多肉汁, 牛味亦不錯, 帶點甜甜的味道, 蘸上伴碟的醬汁更加惹味香口。不過$78一串略嫌有點貴。

Black Truffle, Prawn, Salted Duck Eggs, Cauliflower Pizza $148

這個Pizza非常大片, 合二人之力才勉強完成到, 建議可三人分享。

餅底很薄同時很腍軟, 水份偏多了點, 可能上層的餡料太多而導致。 黑松露味十分香濃, 只因餅底上非常慷慨地塗滿了一整層黑松露醬。除了基本的芝士、火箭菜外, 餡料還有切成小片的椰菜花, 切成小粒的鮮蝦, 更有用鹹蛋黃壓製成的醬料, 鹹香十分, 估不到鹹蛋黃跟黑松露可以如此搭配。

同一集團的出品, 果然沒有令人失望。有如此美景跟美味, 下回的clubbing可以相約更多好友到來。
2017-01-09 652 浏览
環境唔使講,昏暗嘅燈光好有氣氛,而且D檯好闊,坐得幾舒服。雖然話食飯一部分係食個環境,都係食物先係重點。有好嘅食物,好環境就係錦上添花;冇好嘅食物,徒有好環境就係浪費。雞翼有啲乾,味道正正常常。嚇死人之作,我真係唔知risotto之難食度可以到達如此極致。chicken mushroom risotto, 明明個樣唔應該係咁架,大家google 下睇下就知我講乜!同樣材料,烹調方法一錯,真係連個樣都離行離迾。呢個樣,唔係X式雞扒飯咩(不過人地好味好多),唔好呃人喎。賣相騎呢都算,真係表裡如一,連味道口感都一樣嚇人。雞肉鹹到我條脷短暫麻痺左,嗰啲飯粒真係令我體會到咩叫「生硬」。 食呢碟嘢真係可以令人好禮讓,冇人爭。 其實我地當時好有衝動請個廚師食呢碟嘢。食到好無奈又唔飽,結果為穩陣起見,叫左個茄汁意粉,雖然平平無奇,但大家都為其平凡而感動,真係可悲。但點都好過食上面咁刺激嘅嘢。成餐最好味係呢個甜品,溶化嘅custard 有少少暖,個雞蛋仔夠香脆,終於慰藉到我地受傷嘅心靈。咁嘅食物質素,總體來講真係唔合格,咁都可以喺蘭桂坊貴價地段立到足,實在令人詫異。只可以話係對食客荷包同味蕾一大損害。
chicken wings
雞翼有啲乾,味道正正常常。
chicken risotto

fruit tea
2017-01-05
2017-01-09 1468 浏览
去了很多不同地方旅行,經歷各異、大多十分愉快,不過每樣我想駐足長守的地方,始終還是香港。但是這個美麗的夜景,我就永遠看不厭!這晚是與朋友來Happy Hour + light dinner,大家首先各選擇自己的飲品。她的 Welcome to Town ($98) 據說酒味頗強勁,還好我的 Golden Triangle ($98) 比較清甜易入口,泡沫賣相還非常之美,配合這個夜景,尤其令人傾心。每次來這裏,都受不起 ?的誘惑,除了超香脆又帶薄粉漿的炸薯條配黑松露蛋黃醬($68),那又香又滑的松露沙律醬也是令人不能回頭的原因。接著是酥炸珍寶軟殼蟹凱撤沙律及香酥流心蛋($148),晚飯前吃沙律總是好事,雖然加上酥炸軟殼蟹及流心蛋後,添了幾分邪惡,但這樣的確更加美味哦!每次來到這裏都必吃烤波多黎各菇配韓式泡菜芝士 ($42)及可樂烤可樂牛肉串($78),前者大蘑菇十分多汁,中間芝味與泡菜辣味完美融合,一拉之下長長的芝士是令人陶醉。至於可口可樂牛肉串,每次都燒到肉嫩多汁,微甜的可樂甜味令牛肉的風味陪增,這個組合真的太美味了!最後是黑松露鮮蝦椰菜花咸蛋pizza ($148),薄餅十分薄身、香
最後是黑松露鮮蝦椰菜花咸蛋pizza ($148),薄餅十分薄身、香脆可口,幽香黑松露加上香口鹹蛋,又有清爽的椰菜花作為平衡,稍加鮮蝦提鮮,配搭完美,就是份量有點大,吃不完要打包了!
除卻吃到中段相機沒電的小可惜,整頓都吃得十分寫意又愉快。減肥關係,甜品這次就跳過了,等下次修身下次成功後再吃吧!
2017-01-06
2017-01-07 8044 浏览
香港夜景真係好迷人,我自覺能在這璀璨的城市長大及生活實屬幸福的一員😊。這夜相約好友都蘭桂坊加州大廈23樓的看著無敵嘅維港夜景,加上醉人的雞尾酒真的愜意非常😚,最重要係花費無幾好值得推介俾大家💁。以往的十二月總是冷冰冰的,但近兩年天氣變化真的令我們身體難以適應,好像這天去到餐廳已經係黃昏六點但係天還是光光的,但也慶幸因此影下了美麗的黃昏🌃。到接近七時許嘅時分才開始有黃昏的景色,其實近年都覺得車車🐶好辛苦,因為天氣時冷時熱,令佢啲毛不停又脱又生好不痛苦呢!掃興嘢唔好講喇!先整杯美味cocktail飲先,我呢杯咁可愛的叫做{Welcome to Town$98🍹,係用氈酒加入新鮮的檸檬汁🍍西柚汁同埋橙汁🍊,再加埋雲呢拿糖漿製成,充滿熱帶風情極合喜歡酸酸甜甜口味的我,不過酒味都頗濃呢。另一杯叫做{Golden Triangle}$98🍸,用上Whith Rum, Peach Liqueur同咖哩葉mix成,面層那些係薑味嘅泡沫,成件事都好夢幻。呢個係{酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律及香酥流心蛋}$148,還是第一次見這麼大隻的軟殼蟹🦀。切開流心蛋確實做
切開流心蛋確實做到它的名字,配合慷慨芝士的凱撒沙律一齊食芝味十足 而軟殼蟹炸得不算酥脆,但不會油膩整體表現都十分不錯。
來到這兒不得不吃這個{炸薯條配黑松露蛋黃醬}$68,第一時間就想起Chloe妹妹了👧!
薯條炸得香脆不油膩,點上香濃的黑松露沙律醬叫人怎可抗拒這誘惑!
這個{可樂烤可樂牛肉串}🐂$78 /串係叫畀車爸爸食,好吃得車爸爸連聲讚好👍,他說牛肉味香濃而且燒得很軟淋,質素十分之高咁話呢。
{烤波多黎各菇配韓式泡菜芝士}🍄$42/串,上一趟在姊妹店吃過之後已經念念不忘了,這天有機會當然要重溫一吓啦!
看那誘惑的拉絲芝士叫人怎可以忘記它呀!吃下磨菇肉嫩多汁,加上酸辣的泡菜汁加上鹹香濃郁的芝士,成件事咪就係邪惡囉👿。
最後叫多個{黑松露鮮蝦椰菜花鹹蛋Pizza}$148🍕,餅底做得十分香脆又夠薄身好啱我口味,配料有香氣撲鼻的黑松露,仲有爽彈紮實鮮蝦粒,和第一次在Pizza嚐到的椰菜花,出嚟效果又好夾喎!加埋有我喜歡的火箭菜,這個Pizza我俾90分,剩下10分係吃不出鹹蛋味來!
2017-01-04
2017-01-02 7466 浏览
每次倒數新一年的來臨,大家總會到蘭桂芳迎接新一年的到來~今年與友人選擇去Townhouse迎接2017年🎉遠眺夜景,共度美好時光。先來我最愛的酥炸珍寶#軟殼蟹凱撤沙律及香酥流心蛋,果然不負我的期待,肥美的軟殼蟹吃起來實在過癮,熱熱的酥香軟殼蟹與沁涼脆甜的新鮮蔬菜,麵包粒交織出清爽不膩的口感,萬分開胃。誘人的是切開流心蛋一個小角,讓裡面的金黃蛋漿汨汨向下流,水嫩的模樣,光看就會流口水。宛如火山熔岩般的金色的流心蛋黃,如此鮮明多彩的顏色,誰人不愛~ 看見烤可樂牛肉串,心情亦如倒數般興奮,平日吃可樂雞翼多的是,牛肉串真是沒吃過,所以我一定要吃這。可樂發揮得淋漓盡致,牛肉渾厚濃郁,充滿甘甜的可樂香氣,氣味非常迷人。軟嫩的牛肉經燒烤後,逼出油脂後陣陣飄香,每一口鮮嫩多汁的牛肉讓我感受到無比的幸福感。朋友則愛她的烤波多黎各菇配韓式泡菜芝士~ 泡菜與芝士香烤後,芝士通通都融化了,表層亦帶焦香~ 蘑菇的肉竟然是甜的~ 朋友本以為泡菜會蓋過蘑菇的味道,想不到飽滿的蘑菇還保有本身的嫩彈和水份。泡菜的酸微微的部份,只有一點點的提味,更加溫潤協調,出乎意料好吃。黑松露鮮蝦椰菜花咸蛋pizza 看似「平平」無奇
每次倒數新一年的來臨,大家總會到蘭桂芳迎接新一年的到來~

黑松露鮮蝦椰菜花咸蛋pizza 看似「平平」無奇,吃起來卻驚喜連連~ 薄餅皮薄香脆,就如薯片般滋滋作響,而pizza並沒有選用平日必備的芝士,反而以咸蛋作主調。pizza的麵粉與蛋漿天衣無縫,既能提升pizza風味,又不會出現膩味的感覺。黑松露的清幽點綴整個pizza,爽彈的蝦肉讓pizza層次豐富起來。
倒數時刻當然少不了酒呢~ 金三角這深得我與友人歡心,因為入口香醇順口,甘甜味美,絕對是女生的寵兒。

此酒名「金三角」,顧名思義是三種最合拍的酒調製而成,冧酒,桃味蒸餾酒與杏桃白蘭地三款甜香十足,沒有互搶各自的風彩。curry leaves在泡沫中漂盪著,夢幻的2017年也正式開始~