2022-09-12
|✏️環境: /10|✏️位置: /10|✏️選擇性: /10|✏️推介食品: Introduce our protagonist today :今日既主角係 Tivoli Ristorante Italiano,己經不知道渡過多少個十年,由門口,入場,到坐低,見到周圍既裝飾、擺設,地板、枱、椅、燈都係十分之有年代感。就好似PO枱布呢樣野,宜家已經好少再會做呢一下,因為成本係唔平,要時間去換,要去搵個位儲存呢D枱布拎去洗,急速既香港地咩位置都要諗到盡,可以話係進步亦都可以話係懶,睇你點睇。但係呢間餐廳一路都係傳統方法去主理,都係個句,睇你點睇,但係我比高分既,雖然唔會成日黎,但間唔中就係想搵返D感覺所以過黎,有時就係唔係覺得佢唔進步,但係我個人就係好想佢保留D咁傳統既感覺,要靚過佢好食過去坐得舒服過佢大有餐廳在,但感覺既野就係咁。" 門口相同室內相都無影到,睇其他人啦"Reserve / walk in :今日我地一行六人,有打電話黎預約先,不過可能係因為星期五,D位想砌得岩岩好,所以本來訂四個就sell我地搵多2個朋友,咁食飯開心事搵多2個no problem la,咁所以我地就集齊6人出發
" 門口相同室內相都無影到,睇其他人啦"
Reserve / walk in :
今日我地一行六人,有打電話黎預約先,不過可能係因為星期五,D位想砌得岩岩好,所以本來訂四個就sell我地搵多2個朋友,咁食飯開心事搵多2個no problem la,咁所以我地就集齊6人出發。
去到食飯,會見到好多經驗老到既伙記,一睇就知個個都好熟手,7:30 入座,全場已經FULL 晒,所以見到伙記都 "切桌" 咁轉,好似睇電視咁一個挓盤你來我往,佢ZIP你行,我彈你跳咁,好鬼過引,不過呢,佢地身法真係幾咁西利,D位迫到呢,都ZIP得到黎行,所以個個都係身輕如燕,西飛利。
DINING De ING:
坐係度食個時,其實都幾迫我覺得,同後面枱張椅係貼住,佢郁一郁就撞到,成餐都坐得唔安樂,我地幾個人order左2支紅酒+2支白酒,野食就各自各order,我就食左羊羊羊羊扒,其他人大部分都係叫牛牛牛牛牛扒,仲要個個都係叫黑椒汁,不過呢,個黑椒汁係好鬼老派既黑椒汁味,似爸爸年代個D,所以就係中意呢個感覺,要個種..唔係好鬼正但係又好回味當年既個種feel,又所以唔想佢變化咁大,做到咁好食,呢個感覺就岩岩好啦 ( 對我黎講咋 )。
一開始叫左好多份超級好食既蒜蓉包,脆卜卜,又重味,I LIKE IT! 之後叫左4份螺,classic feel,下面係薯蓉,都幾好食架! 之後我地分別叫左SO皮海鮮湯,龍蝦湯,同埋洋蔥湯,絕對係童年回憶呀! 我就建議 order埋,真係好中意吉個SO皮落去沾湯食!
講返個羊扒同牛扒先,牛扒又真係好鬼冧既,唔係用梳打整林佢既感覺,係本身肉質再打上師傅係咁打係咁打又吉佢幾下既冧,所以我係食得好放心既,btw,我係叫左 "ME D 暗 RARE"既。一上枱,哇,舊牛扒好鬼厚身架,切落去個D 汁"血"水,係咇咇聲咁吱出黎,係十分之咁正架,再加上絕版老派黑椒汁,oh yeah,我個人就加多小小鹽,佢有細細支禁禁下個D,好掂架!! 個羊扒我就,唔 Hard sell,因為我覺得都係食牛扒好食D
EAT ED & FOOD I LOVE:
⭕️ 最尾係整多個火焰甜品架,呢個好好食架! 入面係雪糕,so sweet!