呢日同朋友去咗觀塘開倉掃貨🙈 行到好攰 想搵一間Cafe坐吓 唔係太肚餓 就嗌咗一個主食 一個甜品同埋兩杯飲品☕️蟹肉蟹棒明太子意粉呢個意粉真係落足料 佢唔係好creamy果種意粉🍝 每一啖都食到大量嘅明太子 面頭仲有啲一絲絲嘅蟹肉 蟹籽同埋蟹棒 份量足夠同朋友一齊分享焦糖布甸草莓冰朋友一見到呢個牛奶冰已經好興奮😆 因為賣相好靚 打卡一流呀 最底仲隱藏咗啲好滑嘅布甸🍮 呢個冰用上好甜嘅鮮士多啤梨 喺冰嘅上面仲有啲粉紅色嘅士多啤梨cream 帶出呢份甜品主要嘅甜味🍓記住唔好打咁耐卡啊 天氣熱個冰都會溶得好快㗎抹茶雪糕豆花豆漿呢杯飲品唔會太甜 面頭有一球濃郁嘅抹茶雪糕 下面就有抹茶豆漿 最底仲有啲豆腐花添呀 係一杯好似甜品嘅飲品🍵 因為朋友好鍾意食豆花 所以佢好滿意呢杯飲品 豆味都幾出眾Latte呢杯咖啡我仲額外加咗一shot☕️ 味道真係好濃郁啊 飲完呢杯回魂啡 仲可以去搏殺多次✌🏻嚟呢間cafe真係一定要試草莓冰 又靚又好味🤤 其他野都唔錯㗎 想喺觀塘搵間cafe chill吓 呢間係個好選擇

Latte
Latte

用餐时段
位於觀塘工廈的times coffee,是一間以校園的主題餐廳,餐廳都是一張張學校專用的書枱,入到餐廳裡用餐頓時會重拾校園昔日回憶,所以呢間餐廳好適合親子、朋友、情侶和舊同學相約來聚餐,除咗有不少的打卡位置外,仲可以暢所欲言,話說當年。🏫📚👫✏️✨ 桂花Latte ($48),咖啡撞桂花這個配搭很新穎,桂花清香味獨特香氣突出,飲品除了拉花吸睛,還加了桂花作為點綴裝飾,打卡真是一流。🌼☕️✨ 宇治抹茶鮮奶($46),是不含咖啡因的飲品,奶味甜滑,抹茶入口香醇,還有回甘的味道。🍵🥛🌟 凡點主食,飲品都可獲半價優惠。✨ 原條鰻魚漢堡($138),長長大條的鰻魚夾在漢堡裡,鰻魚厚身又肥美,外皮塗上燒汁味道偏甜。漢堡包烘得熱身脆脆,每一啖都充滿鰻魚香和蕃茄多汁的滋味。薯條粗身,炸得好香口及落了七味粉,就咁食已經好夠味了,旁邊還有沙律菜,整個主食份量都相當多。🍔🐟✨ 抹茶紅豆冰($108),這份綿綿冰甜品係必點,一定要留肚食。綿綿冰將不同濃度的抹茶呈現在甜品上。最頂的抹茶雪糕味道好濃郁,中層就是軟滑的cream、脆米和紅豆,下層就是入口即溶,口感做到細膩,而且抹茶嘅香濃程度做得好出色,綿綿冰裡還加入了
桂花Latte

宇治抹茶鮮奶

🌟 凡點主食,飲品都可獲半價優惠。
原條鰻魚漢堡

抹茶紅豆冰

✨ 抹茶紅豆冰($108),這份綿綿冰甜品係必點,一定要留肚食。綿綿冰將不同濃度的抹茶呈現在甜品上。最頂的抹茶雪糕味道好濃郁,中層就是軟滑的cream、脆米和紅豆,下層就是入口即溶,口感做到細膩,而且抹茶嘅香濃程度做得好出色,綿綿冰裡還加入了瑪莉餅餅碎,有種似食緊木糠布甸的感覺,旁邊還有幾塊茶味香濃的蕨餅。整個甜品可以做到多種層次,難怪我們食的時候也感到滿滿驚喜,讚口不絕。🍵🍧☺️🙌🏼☀️
桂花Latte
原條鰻魚漢堡
3天前 0 浏览
炸軟殼蟹肉燥飯唔同一般嘅肉燥飯,識落嘅感覺好似一碗意大利飯咁樣,每一啖飯都有好濃郁嘅肉燥味,唔會食到一啖白飯。而軟殼蟹原隻上,不論賣相定係味道,亦都10分出色,炸得金黃酥脆。焦糖布甸草莓冰呢個都係我期待咗好耐嘅甜品,平時食好多其他冰,而呢度嘅冰亦都絕對唔會輸蝕,雖然佢未做到好有透氣空間感,但係喺調味上做得相當出色,而且士多啤梨嘅數量亦都絕對冇偷工減料,多到食唔晒。抹茶雪糕豆花豆漿作為一個抹茶控會嗌抹茶嘅嘢飲,呢度嘅抹茶雪糕有好濃郁嘅抹茶味,配襯豆花豆漿,絕對係一流。宇治抹茶鮮奶而呢杯有抹茶味,亦都好濃厚,抹茶一定要試試

炸軟殼蟹肉燥飯

宇治抹茶鮮奶
而呢杯有抹茶味,亦都好濃厚,抹茶一定要試試
📖工業區這間以課室為主題𝘤𝘢𝘧𝘦 全用課室枱櫈做餐桌又有黑板在牆上剛好友人帶著剛放學的兒子一起來她建議用兒子幼兒園書包做道具🎒掛住櫈上真的像上小學去😂餐廳菜式不算很多不過很有特色有西式主食也有台式小食🍛🍲🥧🍝。地瓜球外層脆卜卜裡面是芋頭口感味道不錯。脆炸軟殼蟹肉燥飯味道濃郁有點像燉飯 不過軟殼蟹偏乾。焦糖布甸草莓冰刨冰好味 不會死甜裡面是動L動L布甸。Hojicha Latte。Rose Latte
📖工業區這間以課室為主題𝘤𝘢𝘧𝘦

不過軟殼蟹偏乾

。焦糖布甸草莓冰
刨冰好味 不會死甜
裡面是動L動L布甸

。Hojicha Latte
。Rose Latte
6天前 0 浏览
今次去咗一間觀塘工廈中嘅咖啡店—Times Coffee,呢度嘅菜式精緻美味,真係唔錯👍🏻炸軟殼蟹肉燥飯,肉燥飯煮得香濃,加上炸至酥脆嘅軟殼蟹,每一口都帶來滿滿嘅口感享受!焦糖布甸草莓冰,係一個必試嘅選擇,焦糖香甜,配上新鮮嘅草莓,絕對係一個令人垂涎嘅甜品!抹茶雪糕豆花豆漿,滑嫩嘅豆花配上香濃嘅抹茶雪糕,伴隨住豆漿清香,絕對係一個令人舒爽嘅飲品!🦀🍚🍓🍵伯爵茶鮮奶絕對值得一試!茶香濃郁,奶味濃厚,一口下肚,帶來一種獨特嘅味道體驗!喜歡在這享受著悠閒嘅時光,係一個愜意嘅咖啡店體驗!☕️🍶

喜歡在這享受著悠閒嘅時光,係一個愜意嘅咖啡店體驗!☕️🍶
6天前 0 浏览
呢間餐廳有好似反左班房既設計,全部枱椅都係同學校一樣既,另外,我地仲叫左一份鰻魚漢堡包,呢份漢堡包入面有好大條鰻魚勁長勁厚,好軟熟肉質都好淋,不過就有少少骨,漢堡用左生菜,蕃茄包埋。呢度出名既食物係刨冰,大甲香芋牛奶刨冰好大份,入面用左牛奶味刨冰同埋上面係香芋味雪糕,下面仲有芋頭肉,好好味cream係紫薯cream。飲品叫左一杯豆腐牛乳入面有豆腐味雪糕食落無甘邪惡,latte個拉花拉得好靚,用心制作

6天前 0 浏览
times coffee 前身係小時光,最近轉手後重新裝修,繼續以校園為主題,加入儲物櫃、黑板、課室枱凳等元素,非常青春;小店仲係Pet-friendly的,當日見到隻好q嘅 corgi ⎛;c*•ヮ•⎞!!𖦹 蟹肉蟹棒明太子意粉 $138𖦹 焦糖布甸草莓冰 $108𖦹 伯爵茶鮮奶 $50𖦹 芋泥豆漿 暖 $40𖦹 台式小食拼盤 $128台式小食拼盤有驚喜,新鮮熱辣辣,炸雞外脆內juicy;明太子意粉醬料濃稠惹味,蟹棒極大條而且有大量蟹肉同蟹籽;賣相吸引既刨冰面層鋪滿士多啤梨、焦糖草莓忌廉同埋脆脆粒,底部收埋左軟滑既嘅布甸,層次豐富,牛奶綿綿冰幾幼細,食到最後都唔會好淡。

𖦹 蟹肉蟹棒明太子意粉 $138

𖦹 焦糖布甸草莓冰 $108

𖦹 伯爵茶鮮奶 $50

𖦹 芋泥豆漿 暖 $40
𖦹 台式小食拼盤 $128

• 蟹肉蟹棒明太子意粉
  • 焦糖布甸草莓冰
2024-06-05 0 浏览
“牛肋條芝士燉飯”($108)“抹茶紅豆冰”($108)“芒果冰茶/桂花白桃冰茶”($40)觀塘最近開咗間以校園為主題嘅cafe餐枱餐櫈都係用學校課室上堂嗰啲真係十分懷念🤣入座後用qrcode落單夠哂方便我地因為唔算太餓所以淨係叫咗一個主食一個甜品😛主食點咗牛肋條芝士燉飯🐂牛肋條食落好腍,完全唔韌唔黐牙☺️而且芝士味夠哂香😙甜品方面棉棉冰係餐廳招牌我地叫咗抹茶紅豆冰🍧棉棉冰超級大份,夠哂2個人share配料有抹茶雪糕,紅豆,蕨餅等好豐富😋飲品我地就點咗芒果冰茶,桂花白桃冰茶仲可以選擇綠茶/烏龍茶底2杯都十分清香☺️
“牛肋條芝士燉飯”($108)
“抹茶紅豆冰”($108)
“芒果冰茶/桂花白桃冰茶”($40)

觀塘最近開咗間以校園為主題嘅cafe
餐枱餐櫈都係用學校課室上堂嗰啲
真係十分懷念🤣
入座後用qrcode落單夠哂方便
我地因為唔算太餓
所以淨係叫咗一個主食一個甜品😛
主食點咗牛肋條芝士燉飯🐂
牛肋條食落好腍,完全唔韌唔黐牙☺️
而且芝士味夠哂香😙
甜品方面棉棉冰係餐廳招牌
我地叫咗抹茶紅豆冰🍧
棉棉冰超級大份,夠哂2個人share
配料有抹茶雪糕,紅豆,蕨餅等好豐富😋
飲品我地就點咗芒果冰茶,桂花白桃冰茶
仲可以選擇綠茶/烏龍茶底
2杯都十分清香☺️
2024-06-05 0 浏览
係觀塘行街之前,打算去小時光食野,但餐廳格局&menu 好似有少少唔同,之前係純台灣菜,以架係台灣菜fusion 了西餐。⭐️炸軟殼蟹肉燥飯軟殼蟹外層炸得酥脆。肉燥量好足,肉同汁包住每一粒飯,好送飯食,唔錯。⭐️焦糖布甸草莓冰超大份,最上面係cream,淋了焦糖醬,以及有士多啤梨,中間係綿花冰,最下面係布甸。食落冰涼綿密,唔會好甜,剛剛好。食完成個都幾飽下。⭐️桂花白桃冰烏龍茶飲落有淡淡桂花香氣及白桃味。⭐️荔枝玫瑰冰綠茶荔枝嘅甜味同苦澀嘅綠茶作了平衡,好清爽。

⭐️炸軟殼蟹肉燥飯

⭐️焦糖布甸草莓冰

⭐️桂花白桃冰烏龍茶
飲落有淡淡桂花香氣及白桃味。

⭐️荔枝玫瑰冰綠茶
荔枝嘅甜味同苦澀嘅綠茶作了平衡,好清爽。

觀塘新開左間台式café,由地鐵站行過黎都唔算好遠。食物選擇同其他café有少少唔同,呢到好似fushion咁。主食叫左炸軟殼蟹魯肉飯,呢個有驚喜! 平時食到既炸軟殼蟹好常係上菜個陣已經淋曬,有陣油益味。但呢個軟殼蟹咬落去仲係脆口,而且表面有D 椒鹽辣粉,食落更加惹味。魯肉飯佢已經幫你撈好左,所以係每粒飯都有魯肉既汁,好入味。抹茶紅豆冰見到呢到既棉棉冰係即整, 所以食落個口感特別棉。呢個冰好足料,有黃豆粉味同埋綠茶口味既蕨餅。冰上仲有cream cheese,溝埋D紅豆蓉同埋冰好好食。最頂係抹茶雪糕,唔係假甜個種,仲帶少少抹茶既苦味。個冰都幾大個,一定要預留位置食佢!伯爵茶鮮奶好濃郁既伯爵茶味,同埋飲落唔會有卡粉既感覺,係好順滑。

伯爵茶鮮奶
好濃郁既伯爵茶味,同埋飲落唔會有卡粉既感覺,係好順滑。
2024-06-04 0 浏览
餐廳🍴環境好有Feel,好青春🤣,好似回到讀書年代咁,好有回憶感,主要想食呢間餐廳最大吸引點都係佢既甜品🤗,黎開觀塘行街,當然要黎食一食啦!焦糖布甸草莓冰 $108士多啤梨🍓絕對係少女既最愛,牛奶冰係好綿密咁,上面仲有啲脆脆,最底位仲有布甸🍮,口感豐富,今天吃雞 (酸辣醬炸雞扒漢堡配薯條、沙律菜) $108漢堡好豐富,好多層😂,炸雞扒好juicy,配埋酸辣醬,好惹味,薯條係粗薯,外脆內軟抹茶雪糕豆花豆漿 (跟餐加配半價+$28)飲品都好似甜品咁🤣,豆香味配埋抹茶一齊好夾宇治抹茶鮮奶 $48抹茶同奶香都好足

焦糖布甸草莓冰 $108

今天吃雞 (酸辣醬炸雞扒漢堡配薯條、沙律菜) $108

抹茶雪糕豆花豆漿 (跟餐加配半價+$28)
飲品都好似甜品咁🤣,豆香味配埋抹茶一齊好夾

宇治抹茶鮮奶 $48
抹茶同奶香都好足

2024-06-04 0 浏览
充滿校園風嘅觀塘隱世cafe,店內的裝潢甚具特色,擺放不少懷舊玩具,享受美食之餘也不妨停下打個靚卡。焦糖布甸草莓冰 🍧仲大過塊面嘅刨冰賣相吸引,周圍鋪滿士多啤梨,而脆脆粒、草莓忌廉同焦糖醬也令其味道更豐富,而內部牛奶綿綿冰配上餅乾碎,仲有滑溜布甸,唔錯。炸軟殼蟹肉燥飯軟殼蟹炸外脆內軟,而飯用嘅係珍珠米,魯肉汁有啲偏咸,份量岩女仔食。抹茶雪糕豆花豆漿頂部有抹茶雪糕,充滿抹茶嘅凍飲飲管啜到豆腐花,幾得意。荔枝玫瑰冰茶味道清新岩曬夏天飲,淡淡玫瑰花香,仲有兩粒荔枝肉。

焦糖布甸草莓冰 🍧

炸軟殼蟹肉燥飯

抹茶雪糕豆花豆漿
頂部有抹茶雪糕,充滿抹茶嘅凍飲飲管啜到豆腐花,幾得意。

荔枝玫瑰冰茶
味道清新岩曬夏天飲,淡淡玫瑰花香,仲有兩粒荔枝肉。
2024-06-03 0 浏览
🔹️進入Times Coffee便感受到濃厚校園風, 頓時感覺年輕了😆 店內設有多座位, 食物有水準👍店員細心有禮🧑‍💼👩🏻‍💼價錢相宜💰🔸️蟹肉蟹棒明太子意粉🦀🍝以啖啖鮮甜蟹肉和厚肉蟹棒, 配鹹香爽口明太子、惹味紫菜絲和軟身意粉So Yummy😋🔸️紫薯芋泥冰🍨香濃紫薯和芋泥, 口感綿密, 甜度適中, 啖啖滋味🍧🔸️抹茶雪糕豆花豆漿🍵以滑嘟嘟豆腐花和香甜豆漿加甘香抹茶雪糕🍵 讚呀👍👍🔸️Dirty☕️以特濃Espresso 和冰凍鮮奶, 香滑美味🤤

🔸️蟹肉蟹棒明太子意粉🦀🍝

🔸️紫薯芋泥冰🍨
香濃紫薯和芋泥, 口感綿密, 甜度適中, 啖啖滋味🍧

🔸️抹茶雪糕豆花豆漿🍵
以滑嘟嘟豆腐花和香甜豆漿加甘香抹茶雪糕🍵 讚呀👍👍

🔸️Dirty☕️
以特濃Espresso 和冰凍鮮奶, 香滑美味🤤

等陣下課一齊去温書📚 新開設的校園風台式餐廳Times Coffee, 以課室為主題背景,非常青春美好。 食物主打西台Fusion菜,亦有多款可愛造型又打卡的綿綿冰及芭菲甜品🍧🦀脆炸軟殼蟹肉燥飯 (Hk$158): 原隻炸軟殼蟹酥脆香惹,肉燥飯口感濕潤,冬菇肉碎夠足料,鹹香十足🍨焦糖布甸草莓冰 (Hk$108): 綿綿冰係店家的招牌甜品! 每啖都散發士多啤梨牛奶忌廉香,配上新鮮草莓和滑溜布丁,少女感Level up💗🍹荔枝玫瑰冰茶(Hk$40) : 幽香的玫瑰中滲透微甜荔枝味,綠茶清爽輕盈、解膩消暑☕️熱焦糖latte(Hk$48):咖啡拉花好靚,口感順滑又不失微甜的焦糖香(All subject to 10% service charge)📍Times Coffee觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室 (港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約7分鐘)

📍Times Coffee
  • 焦糖布甸草莓冰
2024-06-02 0 浏览
Weekday Dinner 炸軟殼蟹肉燥飯 $158原隻軟殼蟹熱辣辣,香脆可口。下層是味道濃郁又濕潤的肉燥飯。紫薯芋泥冰 $98賣相吸引,上層有香甜的香芋雪糕、紫薯慕絲、粒粒分明的紅豆及增加口感的脆米,中間更有棉滑的芋泥,底層是奶味香濃的牛奶冰,份量適合與朋友一同分享,味道不會過甜,口感豐富,作為飯後甜品很滿足!抹茶雪糕豆花豆漿 $56飲品有漂亮的漸層,豆花與豆漿在飲品底部,加上抹茶雪榚半融化後,茶香更突出。伯爵茶鮮奶 $48伯爵茶配鮮奶,茶濃奶香。餐廳以校園作為主題,學校的椅桌令人有一種回到校園時的感覺。除了校園裝飾,更有不少可愛的打卡位,特別是可愛的雲朵燈!環境闊落,適合與朋友慢慢聚舊。
Weekday Dinner

炸軟殼蟹肉燥飯 $158
原隻軟殼蟹熱辣辣,香脆可口。下層是味道濃郁又濕潤的肉燥飯。

紫薯芋泥冰 $98

抹茶雪糕豆花豆漿 $56

伯爵茶鮮奶 $48
伯爵茶配鮮奶,茶濃奶香。