2023-04-06
今日同朋友去咗西灣河海邊嘅Soho區食晚餐,揀咗呢間The Salted Pig,聽講係一間以豬肉為主題嘅西式餐廳,好適合我呢個豬肉控。 餐廳的裝修走簡約工業風,有好多用豬作主題嘅裝飾,好有feel。餐廳提供多款豬肉菜式,如德國鹹豬手、燒豬肋骨、烤斧頭豬扒等,還有其他西式菜餚和甜品供選擇。其中呢款德國咸豬手更係餐廳嘅招牌菜之一,呢道係傳統的德國菜式,用醃製過的豬手烤至外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配酸菜、薯仔和芥末醬,是一道適合肉食愛好者的豐盛佳餚。豬手的份量十分足夠,可以供兩至三人分享。豬手的外皮烤得金黃香脆,但不會太乾或太油膩,仲經已細心去掉骨頭,方便食用。豬手的肉質則保持了彈牙和濕潤,不會太硬或太韌,而且有豬肉本身的香氣和鹹味。酸菜搭配豬肉剛好可以中和油膩感,增加清爽度和口感,而配菜中嘅薯仔則可以增加飽足感和碳水化合物的攝取,芥末醬則可以提升豬肉的風味和刺激性,讓整道菜更有層次和變化。招牌手撕燒烤豬肉三文治用自家製法國麵包,夾住手撕燒烤豬肉、洋蔥、芝士同生菜,外層香脆,內裡鬆軟多汁 手撕燒烤豬肉肉質嫩滑,醬汁香甜帶點微辣,洋蔥增加了一點甜味和口感,芝士則提升了香氣和濃郁感。三文治十分
招牌手撕燒烤豬肉三文治用自家製法國麵包,夾住手撕燒烤豬肉、洋蔥、芝士同生菜,外層香脆,內裡鬆軟多汁 手撕燒烤豬肉肉質嫩滑,醬汁香甜帶點微辣,洋蔥增加了一點甜味和口感,芝士則提升了香氣和濃郁感。三文治十分飽肚,適合作主食。
香蒜炒時菜作為配菜就啱啱好,可以中和一下豬手所帶嘅油膩感,用咗多款嘅蔬菜再配以蒜蓉嚟炒,帶有陣陣蒜香。
如果你都係豬肉控,唔好錯過呢間餐廳啦 價錢合理,環境舒適,服務友善,值得一試