2019-05-05 302 浏览
食物味道還可以 只是份量略嫌少 價錢定位較高。雖然不乏服務員,但就一啲服務都無。經理態度奇差 難怪隔離餐廳坐無虛席 呢間就大把位任你坐任你㨂 試過一次都嫌多 簡單一句 唔會再幫襯
食物味道還可以 只是份量略嫌少 價錢定位較高。
2019-03-27 982 浏览
最近行開荔枝角D2place🤖,行完街攰攰地就好想搵一間餐廳坐得舒服靚靚地👣,同個朋友傾吓計又食下西餐chill 下🍸,搵到一間西餐廳,久聞其名💃🏻,一於今次就食下豬🐷。Snack Platter 小食拼盤 $258見到個Menu樣樣小食都好想試吓,所以我就一於叫左一個Snack Platter🤤。一擺上台簡直係有驚人嘅份量😱,樣樣都有兩件😛,係4️⃣-6️⃣人份量,一次過滿足晒你所有要求🥳🥳。而且有自家製醬汁,有牛油果🥑醬汁、bbq 醬汁、泰式甜酸醬汁任你點,惹味十足😝裡面有蘇格蘭糖心炸雞蛋🥚、香脆豬皮🐷、香脆豬耳👂🏻、吉列豬面頰肉🐽、豬肋骨粒🐖、雞翼兩件🐥、雞鎚兩件🍗、大量香脆薯圈🥨、肉丸迷你漢堡兩件🍔,個人就覺得個蘇格蘭糖心炸雞蛋好正🍳,俾我係英國食嘅更加流心蛋黃🤤🤤。另外豬皮都好過癮🤩,好似食緊魚皮同埋蝦片嘅感覺,好大塊🤪。Crispy Pork Knuckle 招牌德國鹹豬手(1️⃣公斤、2️⃣人分量)$298黎呢度一定要叫豬啦🐷,鹹豬手係招牌菜之一,外皮鬆脆,肉質嫩滑夠鬆化🤪,香口惹口,豬皮食落去有啖啖骨膠原,配菜還有酸菜🥒,同埋蘿蔔🥕薯仔🥔,配埋一齊食係一啲都唔膩,而且份量都比較多,其實

Snack Platter 小食拼盤 $258

黎呢度一定要叫豬啦🐷,鹹豬手係招牌菜之一,外皮鬆脆,肉質嫩滑夠鬆化🤪,香口惹口,豬皮食落去有啖啖骨膠原,配菜還有酸菜🥒,同埋蘿蔔🥕薯仔🥔,配埋一齊食係一啲都唔膩,而且份量都比較多,其實大概3️⃣至4️⃣人份量都有👍🏻

Carbonara 忌廉芝士煙肉意粉 $138
食得太多肉,所以我地叫咗一個冇乜肉嘅意粉🍝。但呢個意粉係出乎意料之外幾好食😋,忌廉汁好香濃又滑,有濃濃嘅芝士味🧀,煙肉咸味恰到好處,我自己就幾鍾意食呢一個意粉🍝,值得Encore👍🏻
2019-03-04 966 浏览
某日 , 筆者和太座到 荔枝角 - D2 Place 去睇電影 , 未睇電影之前當然先醫肚 ....筆者就選擇了這一間曾經名噪一時 , 極受 foodies 追捧的 The Salted Pig, 看看其質素如何 ~Menu ~選擇了 set lunch , 3 course 包括了 starter, main course, dessert, coffee or tea ~ 椰菜花忌廉湯 : 湯的質地稀杰度適中 , 口感奶滑柔順 , 味道偏向淡然 , 椰菜花味並不明顯 ~ 招牌德國咸豬手 (兩人份量) $296 : 既然稱之為招牌貨 , 所以預期會有一定的水準 , 然而希望越大失望越大 , 這豬手的皮不夠脆口 , 肉質也偏向乾硬 , 吃到的不是肉香反而是超鹹 , 幸好有德國酸菜 , 能夠中和一下味道 ~ 甜品是 carrot cake 一件 , 味道一般 , 沒什麼好陳述 ~ 筆者點的餐飲是 凍檸檬茶 ~本篇完 ~
Menu ~
筆者點的餐飲是 凍檸檬茶 ~

本篇完 ~
2019-01-16 1617 浏览
Salted Pig opened its first branch a good several years ago . It was known for it English styles cooking and its specialised in pork, executive chef Jack black from Shore's. I always wanted to try it when it first opened in Times Square , cannot believe I have waited until now for my first move in Lai Chi Kok Branch . LOL . It is actually rather ordinary than it sounded. It is ashamed that I couldn't try the pork because there is only one out of six from the set menu is pork, crispy pork knuckle for two, which is too much for a regular female just or lunch. I ended up go for the ribeye.
Parman Ham & Melon (Set Lunch)

Parma Ham & Melon, Perfect portion for set lunch , mature sweet melon goes well with the parma ham . I have to mention the quality of the balsamic vinegar is brilliant. Thick and sweet. Love it.

Grilled U.S. Ribeye(Set Lunch)

Ribeye is proper and massive. Very strong taste of charcoal grill. It's lovely. Ordered it medium rare and it's perfectly cook as it should, extremely tender and juicy. One thing I could pick on is there is a lack of beef taste by judging from it beautiful appearance. Crisps on the side was very brownish cooked, doesn't feel freshly made.

Brownie (Set Lunch )

Brownie was alright . It's nothing too bad nor too attractive, so I just leave it .

It's all well presented, Considering almost HKD200 for a lunch in this area, it's alright. Nothing to impress from its name.
题外话/补充资料: I left my new scarf knotting on the chair . The waiter ran all the way and shouted to return it back to me. That's very nice of him . Good effort . Appreciate it . Thank you .
2019-01-15
2019-01-02 1329 浏览
聖誕節朋友要OT,咁就去咗荔枝角搵佢啦! ! !等佢放工一齊過聖誕o(≧v≦)o聖誕節道道都勁多人,荔枝角都唔例外。。。四圍行吓等佢放工,D2都好多人,睇完套戲佢終於放工啦!!!咁就開始搵位食我哋嘅聖誕大餐,行完工廠區好似冇乜嘢食,價錢都幾貴(/ω\)行行下就發現D2樓下有間餐廳幾特別(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)聖誕節都無加價。。。決定等位入去食兩條友叫咗個小食拼盤同埋肉眼扒,最後當然叫返個甜品拼盤啦!!!個小食拼盤乜都有啲可以試好多嘢!!!有漢堡啦,炸雞啦,肉丸啦,仲有炸豬皮呀好特別啊!!!主菜嚟啦我哋決定食牛扒,好厚,好好味!!!最尾甜品拼盤,好聖誕啊~\(≧▽≦)/~有芝士蛋糕,朱古力蛋糕,心太軟,香蕉朱古力蛋糕朱古力批☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆超滿足過咗個好快樂嘅吃貨聖誕節🎄
主菜嚟啦我哋決定食牛扒,好厚,好好味!!!
過咗個好快樂嘅吃貨聖誕節🎄
2018-12-25
2018-12-13 1244 浏览
We arrived pretty late on a Thursday night at 9:30. The restaurant were half full, with quite a lot of expats. Food was fair, we ordered two steaks and three sandwiches, a couple of drinks, no complain about the kitchen. However, service was bad, staff eye balls rolling and head shaking to customers? Ummmm .... not my type. The bill was $1600 for the five of us.... if there were better choice around the neighbourhood at this late, wouldn’t have visit here again.
2018-11-29 1316 浏览
不時經過都會被他的燒豬吸引,但價格偏貴,lunch甚少機會去食,今次藉著慶功藉口,就去食豬兼開返兩枝酒賀一賀佢!酒的選擇都OK, 有香檳、紅白酒揀來得salted pig, 梗係要食豬,這個乳豬和中式乳豬不同,皮好薄好脆, 唔會一層肥膏拼盤, 有齊招牌野食,好大堆頭,一班朋友黎食就啱哂豬肋骨仲有個豬,唔係好食得個名,應該係豬腩的部份吞拿魚沙律墨西哥脆片海鮮意粉西班牙海鮮意大利飯分量大,味道ok,一班人去食會很高興。價錢略貴,不過食物質素算係對得起這個價錢,唔會覺得唔抵。
今次藉著慶功藉口,就去食豬兼開返兩枝酒賀一賀佢!

酒的選擇都OK, 有香檳、紅白酒揀

拼盤, 有齊招牌野食,好大堆頭,一班朋友黎食就啱哂
豬肋骨
仲有個豬,唔係好食得個名,應該係豬腩的部份
吞拿魚沙律
墨西哥脆片
海鮮意粉
西班牙海鮮意大利飯

分量大,味道ok,一班人去食會很高興。
價錢略貴,不過食物質素算係對得起這個價錢,唔會覺得唔抵。
2018-11-28
  • 乳豬
2018-10-25 1492 浏览
回舊公司探望同事,順道為同事慶生,同事指定要食Salted Pig! 上一次到Salted Pig已經是一年前了,上次來的時候碰巧是新年前夕,午餐時間全院滿座,今次閒日來比較冷清,不用等位就可以即刻入座。午市可以選擇set menu 或者單點菜色我們一行6個女生,點了4個Set一齊share : 兩個招牌豬手、一個意式肉醬長通粉、一個炭燒澳洲肉眼扒。下了單不用10分鐘就上菜了前菜選了野菌忌廉湯,綿綿密密的口感配上香口的蒜蓉包很不錯!招牌德國豬手,除了豬手還有薯休、蘿蔔、酸菜佐料。豬手上菜前已經切好,脆卜卜的豬皮和入味的豬肉,和在德國食的一樣;份量兩個女生食足夠有餘。炭燒澳洲肉眼扒,選了medium,有點兒太老,但牛味一流!!意式肉醬長通粉,吃了前菜、豬手和肉眼扒已經有8分飽了,沒有嘗試長通粉。Set Lunch 奉送咖啡、茶等熱飲和是日甜品,甜品酸酸甜甜的很解膩。6個女生4個set 的份量剛剛好,服務都很到位,值得encore!

午市可以選擇set menu 或者單點菜色

下了單不用10分鐘就上菜了

前菜選了野菌忌廉湯,綿綿密密的口感配上香口的蒜蓉包很不錯!

Set Lunch 奉送咖啡、茶等熱飲和是日甜品甜品酸酸甜甜的很解膩。

2018-10-24 954 浏览
話說今晚同friend去荔枝角附近嘅工業大廈做皮革銀包,做完當然係一齊食晚飯。一早喺Eatigo 訂枱,六點鐘到有八折,好抵喎😆 呢度嘅環境有酒吧感覺,感覺似係食德國菜可以飲啤酒食脆皮豬手🤩我哋坐低左就點左poutine。賣相都OK嘅,不過唔夠熱囉,而且啲汁都唔夠,整體一般。之後就點左個八爪魚辣肉腸馬鈴薯,有少少辣,可以配麵包食,不過不失啦。黎呢度又冇乜可能唔點脆皮豬手喎,點都要份食下先。嘩嚟到嘅時候,原來份量都唔細喎。食落都好味嘅不過我覺得個脆皮唔夠脆,如果可以做得脆D就正了。最後我哋叫咗個雜菌意大利飯,呢個係咁多個dish 裏面我最鍾意👍🏻👍🏻👍🏻好creamy,好喜歡😘朋友仲叫咗杯大啤酒,有啤酒飲下傾下計真好😊三個人食咗$716,
我哋坐低左就點左poutine。
當日心情好,就搵間環境好既餐廳食lunch.前菜選左Caprese salad 🥗 蕃茄幾甜.Lunch都係第一次試呢款沙律.Main course則選左Roased Snapper 鯛魚,.雖然味道不錯,但份量少得可憐…😢.真係就只有一舊鯛魚, 醬汁同青瓜片...份量lunch咁計真係少, 好似冇食過咁….一粒米同薯仔都冇有點失望,.有甜品令成件事都好左少少既...但如要花160幾蚊食lunch, 相信係區內有好多環境令, 食物質素都好既選擇.唔會再黎喇...看更多請到IG&. FB page & Blog::: foodiebuddy18 ************** 環境❤️❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️可逗留時間 ❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️❤️午膳選擇❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️❤️.5❤️為滿分.Total$163 (Lunch set $148+10% service charges)
當日心情好,就搵間環境好既餐廳食lunch

前菜選左Caprese salad 🥗 蕃茄幾甜

Lunch都係第一次試呢款沙律

雖然味道不錯,但份量少得可憐…😢
真係就只有一舊鯛魚, 醬汁同青瓜片..
份量lunch咁計真係少, 好似冇食過咁…
一粒米同薯仔都冇有點失望,

甜品令成件事都好左少少既..
唔會再黎喇..
座位數量 ❤️❤️❤️❤️
攝影環境❤️❤️❤️❤️
5❤️為滿分
2018-09-20 865 浏览
美食,工作原動力,辛苦揾來自在食,硬係要對自己好啲!上次跟朋友去過諾士佛臺的分店,感覺不錯,雖然價錢並不算便宜,但食物的質素都算高,所以還是會再幫襯的。得知荔枝角的分店不久前開張,當然得再去試試。精美的餐碟,🐷的每一個部位,沒有最good,只有更good!香脆薯條肥肥大大,特色醬汁具東南亞風味主菜西班牙海鮮飯,大🦐、青口、魷魚、帶子,充滿海洋風情,飯質再乾身點或許會更好。壓軸好戲— 香蕉雪糕新地,甜而不腻的奶油、酸酸甜甜的的士多啤梨及藍莓,濃厚朱古力漿及香滑雪糕,再加上切成兩半的香蕉,配合成一杯完美的甜品,為豐富的晚餐錦上添花。裝修格局充滿濃厚美式工業風。當晩很夜才去食,餐廳已經接近打烊了,但是職員都用心招呼,沒有趕客。
美食,工作原動力,辛苦揾來自在食,硬係要對自己好啲!

香脆薯條肥肥大大,特色醬汁具東南亞風味

2018-08-25
2018-09-14 746 浏览
又貴又唔好食,Lunch 叫左個牛扒Lunch Set ,呢個價錢呢個質素都可以算!最過份係Lunch set 個甜品,追左15分鐘都唔出比我,我問有無得打包走,我話趕住反工,佢唔比我打包!態度差!無服務!無笑容!唔會去第二次
2018-09-14
2018-08-30 732 浏览
見到網上有推介就同閨蜜下午茶時間黎試下間餐廳。環境不錯,重要係D2place 長期都無咩人。叫咗個salad 同甜品黎食, 份量正常,食物味道正常,甜品有雪糕都係非常正常。重點係無人趕,所以係吹水好地方。價錢同一般西餐差唔多。
2018-08-10 1103 浏览
尋晚我同朋友到餐廳食飯,當時客人人數唔多。我喺Reception 等左五至七分鐘先有人帶位。點餐個陣舉手舉左十分鐘都無人理會。男經理更同一個熟客吹水而視而不見。埋單又係舉手舉左五分鐘先有人理會。職員大部分時間都係低頭做野,無理過客人咁濟 出菜比較慢,叫左一碟nacho 已經唔脆之餘,仲要唔好食。豬手及Carbonara 意粉味道麻麻。相比起其他分店,我會選擇幫襯尖沙咀分店,起碼服務有質數同食物質素有保證。唔會再幫襯荔枝角分店

2018-07-27 1253 浏览
六個朋友即興飯局,想試新地區,未去過餐廳,住嗰D2 place 荔枝角試, 見到呢間餐廳裝修好正, 工業風樓底有夠高, 我哋講嘢又大聲,所以好適合我哋。入到去 要求坐近門口,因為唔好騷擾到其他人認為我哋講野好大聲呀!! 今日咁啱做呢promotion ,落單 main course就送一杯飲品,ok喎!!! 結果我哋叫咗六個main course六杯飲品,值! 食物方便,食物份量ok,碟頭都夠分6份(每人有3啖 !咸豬手砌好咗上菜,好方便大家分享,讚!薄餅醬汁亦都有驚喜。(唔記得咗自己食咩名pizza, 因為掛住傾計都唔知自己叫做乜)。德國腸有點失望,味道一般。我哋當晚都坐咗差不多3小時,餐廳氣氛都唔錯。飲品方面,每一個飲品嘅味道都係抱著‘‘四個問號喺頭殼頂咁樣‘‘,因為味道同飲品名稱好似唔係好match.

食物方便,食物份量ok,碟頭都夠分6份(每人有3啖
!
咸豬手砌好咗上菜,好方便大家分享,讚!
德國腸有點失望,味道一般。
我哋當晚都坐咗差不多3小時,餐廳氣氛都唔錯。
2018-06-28