2022-07-07 1130 浏览
尖沙咀好chill嘅西餐酒吧黑毛豬火腿Pizza $118新鮮龍蝦雙重芝士汁扁意粉 $298汁燒章魚墨魚汁意大利飯 $198北海道帶子香蒜辣汁扁意粉 $188避風塘蘿蔔糕 $58吞拿魚他他 $98烤焗藍芝士薯條 $58塘揚炸雞件 $58墨西哥牛肉粟米片 $68我覺得,整體份量都偏細,性價比吾高,呢到6個人嘅份量,我哋番到屋企都肚餓,可能餐廳主要係想sell環境好再飲酒傾計,但我哋係想晚餐再飲酒傾計龍蝦雙重芝士汁扁意粉最出色汁燒章魚墨魚汁意大利飯啲飯我地一致覺得太咸~烤焗藍芝士薯條 芝士味勁香!其他小食同pizza就一般般The Right Place (寶勒巷) (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷17-19號地下
尖沙咀好chill嘅西餐酒吧

塘揚炸雞件 $58

墨西哥牛肉粟米片 $68

龍蝦雙重芝士汁扁意粉最出色
其他小食同pizza就一般般

The Right Place (寶勒巷) (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷17-19號地下
2022-06-27 707 浏览
看似係一間西餐廳 但其實內裡好多唔同種類既菜式😋環境唔錯 午市餐湯可以出去自己拎 任飲🤣滑蛋吉烈豬扒定食($88 +1)好豐富既定食(包湯+餐飲)👏👏肉鬆加白飯(不過白飯冇汁撈🙈)簡單又飽肚 豬扒炸得香脆 份量十足 飯後果有新鮮火龍果&菠蘿 食好飽飽🫰

滑蛋吉烈豬扒定食($88 +1)

2022-06-17 683 浏览
同朋友飲兩杯🥂同埋食下野 😋啲野食大部分都好好食 值得再去食這!!!卜左位 唔洗等位就入得 同埋冇限食幾耐 可以同朋友慢慢傾下計飲下野 chill 下🍺🍺個鰻魚pizza 好好食 個pizza 係薄批 好香脆鵝肝配蘋果肉 加上個 烘脆左既多士 好香個黑毛豬我地叫左7成熟 因為店員話係西班牙黑毛豬 可以唔全熟食 啲肉一啲都唔啲韌 好淋 贊👍🏻👍🏻我地4個人 加埋食左 千零蚊 每人叫左一杯cocktail 平均一人大概 370蚊左右
同朋友飲兩杯🥂同埋食下野 😋
啲野食大部分都好好食 值得再去食這!!!
卜左位 唔洗等位就入得 同埋冇限食幾耐
黃金帶子意大利飯
西班牙黑毛豬扒
黑松露蘑菇湯
2022-06-11 591 浏览
好耐之前食過2次 印象中係記得啲嘢食幾好味 尋晚同朋友諗住一齊happy Friday 頂 嘢食差左咁多 蘿蔔糕淋加無味 魷魚鬚淋加油冧冧 個nachos 細份加好少配粒同醬 個貓耳朵無味 帶子意粉正常 雞泡魚乾正常 野飲我地叫啤酒紅酒 咁食完想飲杯水 原來無水 要俾$129去買 咁算啦 叫杯蘋果汁 因為唔想飲酒 嘩 蘋果水黎架喎 透明架喎杯野 真心 為咗杯蘋果水寫食評 唔會再幫襯全晚最好味 係我自己買既生日蛋糕Btw 侍應服務ok 個個都幾有禮貌 係野食差 無冷氣
好耐之前食過2次 印象中係記得啲嘢食幾好味
真心 為咗杯蘋果水寫食評 唔會再幫襯
全晚最好味 係我自己買既生日蛋糕

Btw 侍應服務ok 個個都幾有禮貌 係野食差 無冷氣

2022-06-06 375 浏览
美國安格斯牛肉芝士漢堡:牛肉七成熟,剛剛好能夠鎖住啲肉汁麵包中間夾層芝士味道十分之突出👍🏻避風塘軟殼蟹:軟殼蟹口感做到外脆內軟,味道方面唔知係咪飲咗啲啤酒🍺,竟然食到甜味😂之後有少少辣味回來層次豐富😙 「牛堡:$138」「蟹:$98」「飲料:約$150」
「牛堡:$138」
「蟹:$98」
「飲料:約$150」
2022-05-08 723 浏览
星期日中午諗住去寶勒巷食新開的韓國菜,但沒有lunch同價錢比較不值。就去旁邊的The Right Place..中午有lunch set. 行入去環境唔錯,服務生又友善有禮貌。重點係食物好食。 叫左2個set .醉雞漢堡 同炸魚漢堡。驚喜係6x文 炸魚有2塊同好好食。貪食既我,又要多2個小食。炸燒賣同雞翼。但個湯竟然係中式湯猴頭菇煲雞,但都好好飲。一定一定會再嚟。尼到價錢係茶餐廳價,但食物質數係酒店.下次試下夜晚嚟試試。
.下次試下夜晚嚟試試。
2022-05-08
午餐
  • 炸燒賣
2022-04-18 703 浏览
✨烤杜迪克西班牙黑毛豬叉燒便當 $118一打開都幾驚喜🤣🤣有中華沙律 泡菜同咸蛋😂😂😂 好似一個飯盒有齊各國嘅食物 雖然配搭有啲奇怪 但都好食嘅😂 叉燒份量都幾多 有10塊以上 叉燒甜甜地同埋啲肉都幾瘦 啱我口味 食落都有肉味 撈埋個薑蓉都好正👍👍 跟餐仲有個飲品送😉 我地見到餐牌仲有好多其他野都好吸引 好想食 有機會會再返黎試😋😋😋味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務 (外賣)環境 (外賣)💰晚餐人均~$50(+其他外賣)✅再幫襯

✨烤杜迪克西班牙黑毛豬叉燒便當 $118

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務 (外賣)
環境 (外賣)

💰晚餐人均~$50(+其他外賣)

✅再幫襯

外卖自取
2022-03-04 619 浏览
我好少俾食評,因為懶得打咁多字,但係呢個鰻魚丼實在太好味,超過我嘅預期,真係估唔到疫情之下求其買個外賣都可以食到咁高質素嘅食物,鰻魚一食就知係靚嘢,肉質Q彈,味道鮮甜,物超所值,值得encore
蒲燒鰻魚滑蛋丼
外卖自取
蒲燒鰻魚滑蛋丼
2022-03-01 457 浏览
WEEKEND真係要鬆一鬆晚餐已經要外賣LUNCH RELAX一下黎左呢間西餐座位都舒服點左~牛肉CHEESE BURGER伴薯條架BURGER有生菜蕃茄千島醬個牛肉有肉汁口感還好薯條係直薯條熱辣辣黎到都幾脆口~帶子蒜香意粉帶子有三粒煮得非常好好嫰滑好讚意粉口感都好好唔會太硬身**湯可以自己出去不果日就係中湯*****美中不足係成日有隻小飛飛徘徊如果可以改善就好了當***
WEEKEND真係要鬆一鬆

***美中不足係成日有隻小飛飛徘徊
如果可以改善就好了當***
2022-02-26
2022-02-04 616 浏览
Happy Friday 最開心就係同班Friend子搵個地方輕鬆食野吹水啦~ 最就腳都係尖沙咀、旺角呢啲地方,但要搵個好坐而啲野又好食既地方都唔容易。呢間響寶勒巷既"The Right Place",無論係搭西鐵定荃灣線既朋友都一樣甘咁方便,地方亦四正闊落,熱鬧得嚟唔會嘈到要嗌出嚟先傾到偈。講返野食先,主打西餐肉類既main course, pasta 同埋各款佐酒小食。我地一行四人就嗌左個牛面珠肉醬手造大通粉、招牌蟹肉蟹粉海膽扭捲粉、黃金雞翼、芝士薯條、避風塘蘿蔔糕同埋低溫慢煮豬鞍。要香口有香口,要高汁西廚都滿足到。先講兩個意粉,個牛面珠好冧,配手水牛cheese令個肉醬冇咁漏。至於個招牌蟹肉蟹粉海膽扭捲粉,雖然charge成$238有d貴,但真係足料啖啖蟹肉,海膽亦冇欺場,真係好滿足!!!個低溫慢煮豬鞍就不過不失啦(應該只係因為其他野太出色)。黃金雞翼脆卜卜咸香邪惡、芝士薯條、避風塘蘿蔔糕熱辣辣,送酒一流!酒水方面唔係話特別抵,但勝在選擇多同埋唔趕人,可以慢慢坐,盡請吹水。Overall speaking,食物同環境都對得住呢個價錢,有下次~

牛面珠肉醬手造大通粉
牛面珠肉醬手造大通粉
招牌蟹肉蟹粉海膽扭捲粉
避風塘蘿蔔糕
2022-01-31 321 浏览
♨️The right place尖沙咀寶勒巷17-19號地下@therightplaceee ❤️寶勒巷chill chill地的餐廳,坐出邊對住馬路人來車往未算最正,但人少少又有一份relax感。食物又唔係叫特別好又唔係叫差,總之正正常常。📌Latte📌熱桃茶📌天婦羅軟殼蟹飯📌三文魚刺身海膽飯📌炸雞食物:7.8/10抵食:8/10環境:7.8/10。。。#食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tsimshatsuifood #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #hkfood #foodhk #chillvibes #outsiderestaurant #戶外餐廳 #香港美食 #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodporn #foodie #foodiehk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #foodpics #foodlove #相機食先
♨️The right place
尖沙咀寶勒巷17-19號地下
@therightplaceee

食物又唔係叫特別好
又唔係叫差,總之正正常常。

📌Latte

食物:7.8/10
抵食:8/10
環境:7.8/10

2022-01-22 252 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴避風塘食完唔會軟殼蟹($98)好重口味但好好食嘅一道菜😂食得避風塘嘅嘢,咸味較重同乾就梗。呢碟有兩大隻軟殼蟹,每隻再一開二🦀淋左少少沙律醬同啲大阪燒汁😂好似啲日式章魚燒咁。l夠多,夠乾身,夠惹味!但,一定會係咁飲水😂蜜汁黑毛豬肉酥($88)一上枱已經係好濃嘅酥皮味👍👍👍😛已經好想切舊嚟食!食落去第一個反應係:好好味嘅叉燒酥🤣🤣小食嚟講,都唔算小,兩個人分就啱啱好,唔怕膩。雖然味道接近叉燒酥,但冇咁咸👍😛低溫慢煮燒法蘭西春雞($288)呢度菜要等20~25分鐘左右。同平時啲燒春雞唔同,佢入面係釀左啲細鮑魚,栗子同埋珍珠麵。珍珠麵其實就係米咁😹不過口感再軟身啲,佢仲跟埋啲薯條做伴碟,一個人真係食唔晒😂味道嚟講不過不失,係幾得意,人多嘅話,可以點嚟試下👍綠茶心太軟+自家製紅桑子雪糕($78)心太軟焗得夠脆夠熱🤭一切開,綠茶亦都好流心🤩味道好濃,仲跟埋個馬卡龍同酸酸甜甜嘅雪糕👍誠意之作!焗蘋果批+自家製雲呢嗱雪糕($78)呢個一上嚟,我地都覺得好似正話提及嘅豬肉酥🤣連個酥皮味都係一樣😹不過內餡當然唔同啦,係蘋果🤡味道正常,唔係話好驚喜,但都好食嘅😹Me

🍴美食資訊🍴

避風塘食完唔會軟殼蟹($98)

夠多,夠乾身,夠惹味!但,一定會係咁飲水😂

蜜汁黑毛豬肉酥($88)

低溫慢煮燒法蘭西春雞($288)

味道嚟講不過不失,係幾得意,人多嘅話,可以點嚟試下👍

綠茶心太軟+自家製紅桑子雪糕($78)

焗蘋果批+自家製雲呢嗱雪糕($78)

Meh Spring(乜春)($78)
杯嘢menu真係叫「乜春」😹😹飲落酸酸甜甜,係幾開胃。

Pineapple Punch ($78)
味道同樣係酸酸甜甜咁,類似菠蘿梳打咁嘅味👻
👑評分
味道:4/5
環境:4/5
價錢:4/5
份量:4/5
服務:4/5
會否推薦:會

呢間餐廳外面睇落似一間普通嘅酒吧,但估唔到係走一種玩味咁嘅風格。啲menu嘅菜式睇得出係花過心思設計,好有創意。菜式亦係好驚喜,高質而且份量又多,值得過嚟一試!
2022-01-02 262 浏览
避風塘軟殼蟹 $88軟殼蟹炸到脆卜卜,表面有少少沙律醬同超多避風塘蒜蓉碎,少少鹹,送酒一流 7.6/10蜜汁黑毛豬肉酥 $88豬肉酥脹卜卜,但一切開大部分都係空氣😂豬肉餡好少,同普通叉燒一樣,無驚喜,味道普通5.0/1南瓜忌廉risotto $228Risitto好足料,有磨菇、南瓜子、火箭菜,南瓜忌廉汁偏結身,食到最尾有啲膩,整體味道普通 6.3/10妃子笑 $138打卡一流,夾住少少乾花,好有少女心😂荔枝味好出,酒味好淡,好易入口,中間粒荔枝估吾到都好甜同新鮮 6.7/10

避風塘軟殼蟹 $88

蜜汁黑毛豬肉酥 $88

南瓜忌廉risotto $228

妃子笑 $138

朋友生日一行六人約咗喺呢度食晚飯,我預先經openrice book咗六位同request咗到時叫甜品麻煩店員幫我寫happy birthday喺個碟上面~首先講下嘢食,我哋叫咗避風塘魷魚,避風塘蘿蔔糕,避風塘軟殼蟹,魷魚筒糯米飯,唔記得咩鴨腿,蟹粉蟹膏意粉,威靈頓牛柳,窩夫配開心果雪糕~呢度嘅避風塘整得幾香脆惹味,都幾出色👍魷魚鬚彈牙,軟殼蟹脆口,唯獨是個蘿蔔糕食落裏面好淋好滑,我哋個個都諗緊係咪畀錯咗黃金豆腐😐魷魚筒糯米飯都唔錯,魷魚燒得幾香,口感彈牙,糯米飯唔會黏到一pat野咁~鴨腿幾滑,感覺有啲似係慢煮出黎,配咗幾塊類似印度薄餅嘅東西,塊餅冇乜味亦唔香脆,有黃芥末醬同乳豬醬,有啲似中式片皮鴨~蟹粉蟹膏意粉個汁都幾濃郁👍 意粉個形狀好少見,似係店家手工製作,口感非常煙韌👍威靈頓牛柳落單嗰陣店員冇問話要幾成熟🤔 黎到切開裏面係偏鮮紅色,肉質口感唔錯,都幾juicy,算係一個成功既威靈頓牛柳既~最精彩係個窩夫!!由我落單到佢上檯等咗一個半鐘!!等到我地個個都謝晒。。。 因為生日嗰個唔知道我安排咗會寫上happy birthday同埋會有煙火蠟燭, 搞到好似我想食呢個甜品迫住佢哋陪我等

呢度嘅避風塘整得幾香脆惹味,都幾出色👍

威靈頓牛柳落單嗰陣店員冇問話要幾成熟🤔

最精彩係個窩夫!!由我落單到佢上檯等咗一個半鐘!!等到我地個個都謝晒。。。 因為生日嗰個唔知道我安排咗會寫上happy birthday同埋會有煙火蠟燭, 搞到好似我想食呢個甜品迫住佢哋陪我等個幾鐘,個個都話不如取消order算,搞到我勁唔好意思!等個幾鐘咩心情都無晒了。。。。
(個窩夫都算外脆內軟,開心果雪糕味道幾特別,比較少見👍)

其實最後食左人均三百蚊大家都係完全唔飽,但實在唔想再等,寧願去隔離食個麥當當。。。。

奉勸大家真係有好多時間先好嚟呢度食飯,同埋所有嘢一次過落單唔好後加,唔係真係等到天荒地老都冇得食。。。。🙄🙄
2021-12-08
  • 避風塘軟殼蟹
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
2021-11-02 1191 浏览
之前黎過食lunch味道唔錯🐒嗰陣本身一心諗住來是避風塘軟殼蟹,點知晚市先有,所以一直想黎食多次所以呢日去完MOA就即刻諗起佢🤩~~🎈環境服務店舖行美式復古風🇺🇸由裝修到餐牌都玩味十足🕺🏻壁畫加上霓虹燈相當有格調😎店內燈光暗暗地,好處喺有情調💋壞處係夜晚食飯+飲酒會令你有啲眼瞓😂店員都非常熱情😆😆會主動過嚟問你需唔需要幫手同介紹~.🦑避風塘魷魚So($98)🪄7.1/10用蒸籠裝住好得意(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)魷魚份量多咬落去幾腍但出面層炸粉食落比較油🥴同埋覺得辣多少少會更惹味.🐷蜜汁黑毛豬肉酥($88)🪄8/10雖然佢其貌不揚,但今餐最有驚喜係佢👍🏻即叫即整熱辣辣,所以食嗰陣要小心啲酥皮脆而不膩,入面仲有芝士🧀️入面嘅豬肉有肥有瘦,所以幾有咬口.🍝Fregola Sarda Seabass ($238)🪄6.7/10(搵唔翻個中文名💩)見到呢度意粉都偏貴,閑閑哋都要二三百蚊😳所以店員介紹呢款,經濟得來又有唔同料可以食,啱晒心大心細嘅人🤪佢係用好似一粒粒米嘅珍珠意粉,汁整得唔錯,意粉都吸汁👅蜆肉肥美,蝦正常發揮~魚柳嫩滑,但魚皮上嘅鱗片冇刮乾淨,同埋我覺得少腥(雖然朋友仔唔覺)🙃.🧇比利時窩夫($
之前黎過食lunch味道唔錯🐒
所以呢日去完MOA就即刻諗起佢🤩

~~

🎈環境服務
店舖行美式復古風🇺🇸
由裝修到餐牌都玩味十足🕺🏻
壁畫加上霓虹燈相當有格調😎
店內燈光暗暗地,好處喺有情調💋
壞處係夜晚食飯+飲酒會令你有啲眼瞓😂

店員都非常熱情😆😆
會主動過嚟問你需唔需要幫手同介紹~

🦑避風塘魷魚So($98)🪄7.1/10
用蒸籠裝住好得意(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
魷魚份量多咬落去幾腍
但出面層炸粉食落比較油🥴
同埋覺得辣多少少會更惹味

🐷蜜汁黑毛豬肉酥($88)🪄8/10
雖然佢其貌不揚,但今餐最有驚喜係佢👍🏻
即叫即整熱辣辣,所以食嗰陣要小心啲
酥皮脆而不膩,入面仲有芝士🧀️
入面嘅豬肉有肥有瘦,所以幾有咬口

(搵唔翻個中文名💩)

見到呢度意粉都偏貴,閑閑哋都要二三百蚊😳

佢係用好似一粒粒米嘅珍珠意粉,汁整得唔錯,意粉都吸汁👅
蜆肉肥美,蝦正常發揮~

🧇比利時窩夫($68) 🪄7.5/10
同樣都係即叫即整,外脆內軟😚
伴碟仲有應該係自家製嘅莓味雪糕,質地偏雪芭,仲咬到一粒粒莓核🍧
但waffle大件少少會更加開心,同埋可以配多啲醬/cream,因為就咁食有啲乾~

揀呢間餐廳其中一個原因係,見到openrice上面嘅飲品幾特別😆
但我地係drink menu搵咗好耐都見唔到個杯嘢飲🧐
後尾一問先知原來當日啱啱好換咗新菜單,所以openrice上嘅推薦飲品都冇…

🌜Half Moon($88) 🪄3/10
呢杯係店員推介,聲稱屬於甜甜地但又唔太重酒味嘅cocktail🍸
但上檯個陣我即刻後悔order左…🙃
因為個杯真係好袖珍,仲要上面有cream,所以實質酒嘅部分少之又少,可能得1 shot左右🤥
朋友安慰我份量少唔緊要,好飲就OK😅

點知!!飲落去極似藥酒🤡
本身我都叫做平時飲開酒,接受到酒精嘅苦味…
但佢可能expresso落得太多,飲落衰過齋隊vodka🤮

🍵Uji Match Latte ($55)
🥃Ginger & Tonic ($78)
呢兩杯就正正常常,起碼唔係伏🌝

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌘🌑
無論朋友聚會定係拍拖都幾啱黎食~
有美食,有酒,有氣氛👯‍♀️
食物質素算OK嘅,意粉以外嘅食物定價都唔算貴
除咗杯酒令我唔多滿意…