2021-07-25 648 浏览
由於很喜歡The Point,早前太太成為了會員,而優惠卷早已用光,此時她們竟推出新的二人套餐,當然不用多想進店試試吧位置(9/10):如心廣場二期的2樓,連接多個荃灣西的商場,由港鐵荃灣西D出口有天橋可直達商場,再上扶手電梯一層就到,非常方便環境(9/10):餐廳面積大樓底高,空間感大,裝修帶現代西餐廳風格,座椅大多是卡位,環境舒適,適合談天服務(9/10):餐廳提供可重用口罩紙套,入座後侍應遞上開水,下單上菜速度算快,而呼喚侍應的回應亦有效率食物(9/10):由於多次光顧,已不再懷疑她們食物的質素。餐廳主打意大利菜,尤其是薄餅,連甜品也有幾款薄餅選擇,有創意味道亦好龍蝦盛宴2.0二人餐 $588當日是衝著這個套餐而來,當然不用多想青蘋果梳打先來兩杯青蘋果梳打,鮮甜青蘋果糖漿配上梳打水,開胃而味美。若不喜歡,亦可以半價換餐牌上的其他飲品龍蝦湯兩碗龍蝦湯味道香濃,有一些蝦肉在湯內,當日湯比較偏水,比起以往有點失色,但味道亦算不錯鮮蝦水果莎莎用鮮蝦、牛油果、芒果及蕃茄粒混合而成的莎莎,水果新鮮、鮮蝦甜美肉厚,相當清新開胃原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉竟然用煎pan上枱,整體份量頗多,龍

龍蝦盛宴2.0二人餐 $588
當日是衝著這個套餐而來,當然不用多想

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
竟然用煎pan上枱,整體份量頗多,龍蝦大隻及切成四件,鮮甜而且吃得出非常新鮮

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
配菜還有藍青口、大蜆及魷魚,海鮮味濃,口感豐富滿足,配上蕃茄海鮮汁更見鮮味,單是這款意粉已足夠二人的食量呢

本來想加點薄餅,但實在吃不下,總體感覺這個套餐讓人滿足,而且非常鮮甜味美,加上本身餐廳的優質地段及服務,大家不妨前去一試

🌺The Point 荃灣如心廣場
🌺地址:荃灣大河道98號如心廣場二期2樓214號舖
2021-07-21
2021-07-25 69 浏览
今日到荃灣西逛街時想起朋友極力推薦這間餐廳,便入內一試。雖然是食午餐時間, 有set lunch,但我們仍然被他的龍蝦餐吸引 ,所以叫了 一個二人龍蝦套餐。先來一個龍蝦湯,湯味濃沃,帶有蝦的鮮甜味道, 喜歡濃味的朋友 一定很喜歡 。前菜未入口已被它的外表深深吸引,非常精緻, 最難得的是味道也不錯,食材有鮮蝦、 牛油果、芒果、蕃茄莎莎, 感覺很清新,水果又新鮮。龍蝦套餐,主菜當然是原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉,份量比我想像中多,味道亦超出我預期的好 ,不但有原隻龍蝦, 而且有藍青口、大蜆、魷魚,再加上蕃茄海鮮汁配上扁意粉,真的令人回味無窮。龍蝦果然即叫即煮,肉質鮮甜新鮮,配上其他海鮮食材,絕對可以滿足喜歡吃海鮮的朋友。據知餐廳是用新鮮波士頓龍蝦,即叫即煮,而且每日供應有限,所以有興趣試的朋友一定要預早訂。我們二人竟然也吃不完,可想而知分量有多大,若果你是大胃王的話,這個套餐還可以另加98元追加一個北海道帶子鮮蝦pizza或加48蚊追加甜品。整體來說,龍蝦餐真是物超所值,值得推介。
今日到荃灣西逛街時想起朋友極力推薦這間餐廳,便入內一試。
整體來說,龍蝦餐真是物超所值,值得推介。
2021-07-24 64 浏览
今天是太太生日,特別和她出來吃得豐富一點慶祝,於是便預訂了如心廣場The Point 餐廳的「龍蝦盛宴2.0」。因為是新鮮原隻波士頓龍蝦,賣完即止,所以必需預訂。餐廳環境很好,寬敞明亮,給人一種舒適閒逸的感覺。“二人龍蝦晚餐”先來一個龍蝦湯,濃濃的龍蝦味,份外可口。頭盤是由鮮蝦、牛油果、芒果和番茄莎莎組成的沙律,一層一層的,很別緻,既有蝦肉的鮮甜,又有生果的香味,是很好的前菜。主菜是原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲扁意粉,當然是一大隻波士頓龍蝦,即叫即煮的,還配上藍青口、大蜆、魷魚等海鮮。我最愛吃龍蝦鉗,肉質特別鮮美。美味的龍蝦,濃味的海鮮湯,再加上爽滑的意粉,真讓人享受三倍的滿足。飲品是青蘋果梳打,吃完肥美的龍蝦後,喝一口冰凍的青蘋果梳打,特別清爽怡人,為這頓盛宴畫上完美句號。

餐廳環境很好,寬敞明亮,給人一種舒適閒逸的感覺。

“二人龍蝦晚餐”

先來一個龍蝦湯,濃濃的龍蝦味,份外可口。

主菜是原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲扁意粉,

偶然在網上見到龍蝦套餐的介紹,原來意大利餐廳『The Point 』,最近又有新搞作。今次以矜貴的新鮮波士頓龍蝦作主題,打造「龍蝦盛宴2.0套餐」$588, 覺得幾吸引就決定一試。 由於係限量發售,仲特地提早一日預訂~下班和先生來到如心廣場二期『The Point 』,餐牌上食物選擇都算豐富,前菜,意大利麵/飯,薄餅, 海鮮,牛扒,甜品一應俱全。但都動搖唔到我食「龍蝦盛宴 2.0套餐」既決心 ~🚩青蘋果梳打 (2 杯)點餐後,最先上枱的是冰凍的「青蘋果梳打」,酸甜解暑,啖啖透心涼。🚩龍蝦湯 (2 客)橙紅色的「龍蝦湯」色香味俱全,質感幼滑濃稠,帶有濃郁的龍蝦香味,湯裡有些蝦仁豐富口感,不錯!!🚩鮮蝦水果莎莎(2 客)接著上枱的是浸過酒的鮮蝦,配芒果,番茄,牛油果,份量不多,勝在賣相別緻。鮮蝦帶有淡淡的酒香味,配上切粒的水果,除有沙律醬外, 還帶有黑醋的香味,十分醒胃。🚩原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉主角,原鍋上的龍蝦海鮮意粉份量比想像中大,除龍蝦外,還有青口,蜆和魷魚圈等海鮮,看得人食慾大增。龍蝦熟度剛好,入口鮮爽彈牙,青口和蜆夠新鮮, 魷魚圈大而唔韌,醬汁由龍蝦湯混合海鮮煮成, 鮮
偶然在網上見到龍蝦套餐的介紹,
原來意大利餐廳『The Point 』,最近又有新搞作。

今次以矜貴的新鮮波士頓龍蝦作主題,

因為送$300的龍蝦薄餅,所以我做左會員😆

下班和先生來到如心廣場二期
『The Point 』,餐牌上食物選擇都算豐富,
前菜,意大利麵/飯,薄餅, 海鮮,牛扒,甜品一應俱全。

但都動搖唔到我食「龍蝦盛宴 2.0套餐」既決心 ~

餐廳門口的推廣介紹~

🚩青蘋果梳打 (2 杯)
點餐後,最先上枱的是冰凍的「青蘋果梳打」,
酸甜解暑,啖啖透心涼。

青蘋果梳打

🚩龍蝦湯 (2 客)

龍蝦湯

🚩鮮蝦水果莎莎(2 客)
接著上枱的是浸過酒的鮮蝦,配芒果,番茄,
牛油果,份量不多,勝在賣相別緻。

鮮蝦水果莎莎

鮮蝦帶有淡淡的酒香味,配上切粒的水果,
除有沙律醬外, 還帶有黑醋的香味,十分醒胃。

🚩原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
主角,原鍋上的龍蝦海鮮意粉份量比想像中大,
除龍蝦外,還有青口,蜆和魷魚圈等海鮮,
看得人食慾大增。

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉

龍蝦都幾大隻,啖啖肉好鮮味

龍蝦熟度剛好,入口鮮爽彈牙,青口和蜆夠新鮮, 魷魚圈大而唔韌,醬汁由龍蝦湯混合海鮮煮成, 鮮甜味道更勝一籌, 而口感煙韌的扁意粉吸滿甜美醬汁後, 好味程度不輸海鮮,多來一鍋都能食完。

品嚐完豐富的龍蝦海鮮意粉過後,
如果未夠喉,仲可以食埋北海道帶子鮮蝦pizza (9吋)+$98,同甜品朱古力布朗尼配烤香蕉合桃雲呢拿雪糕$+48 !!🍌

熱鍋令龍蝦意粉長時間保持熱度

套餐$588,仲包 2人份的飲品,龍蝦湯同前菜,
整體都算幾豐富好味道,而單點同樣的龍蝦海鮮意粉就$438,點計都係套餐比單點性價比高很多呢,值得一試 😎

The Point - Pizza & Pasta (如心廣場)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓214號舖

🌙月光太太

• 原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
  • 鮮蝦水果莎莎
  • 龍蝦湯
餐廳環境乾淨整潔,座位闊落,好適合三五好友傾計gathering❤️$398 set for two 2 starters + 1 pasta + 1 pizza or main **好抵食,份量超多,好夠飽#龍蝦湯~龍蝦湯好濃郁,又唔會有陣雪味,仲有啲小龍蝦肉。★──Main──★#卡邦民披薩~呢間餐廳主打pizza,有好大個open kitchen 焗pizza,好似好pro咁,味道當然冇令我失望。pizza 上台仲出緊煙,拎起芝士拉絲拉到好長,又多餡,唔錯,最正係呢個批有一隻溫泉蛋係中間,加100分😆。#煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵 ~意外的好食喎!!天使麵軟硬適中,夠汁,多煙三文魚,仲有啲三文魚籽,砌成一個玫瑰擺盤,好睇又好食。★──Drink──★跟餐加飲品有半價 最後揀左兩杯靚靚mocktails🍸Mango Tango $48~好重橙味同芒果果,比較濃同較甜,杯邊點綴左啲綠色嘅糖,心思加分。Strawberry icecream float $48~靚靚粉紅色,不過唔係好夠甜,好彩有個雲尼嗱雪糕頂住,整體都可以接受,唔算好藥水味。★──Sweet──★朱古力布朗尼 $68(

$398 set for two

**好抵食,份量超多,好夠飽

#龍蝦湯
~龍蝦湯好濃郁,又唔會有陣雪味,仲有啲小龍蝦肉。

★──Main──★

Mango Tango $48

Strawberry icecream float $48

★──Sweet──★

朱古力布朗尼 $68
(朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕)
甜品水準都好高!!

其實二人餐份量都好足夠,甜品二號胃開啟,呢個brownie 好正喎,除左好濃嘅朱古力味,仲有啲溶左嘅朱古力粒加埋香蕉同雲尼嗱雪糕,有重冰火交融嘅口感。
  • 朱古力布朗尼
2021-07-18 84 浏览
呢間係我其中一間最喜歡的連鎖西餐廳$398二人餐包了starters、意粉、pizza🐱跟餐的龍蝦湯味很濃,而且有好多蝦🐱煙三文魚忌廉意粉好足料,三文魚好多!好有心機咁整到玫瑰咁,仲有大大粒三文魚子,加埋蘆筍,吃起來口感豐富又不膩🐱Carbonara pizza好特別,中間有隻流心蛋,而且芝士多到可以拉絲,prosciutto 的鹹香提亮了忌廉芝士的味道,而且pizza底和皮邊都相當鬆脆,好好味🐱飲品選擇很多,跟餐半價。Strawberry icecream float和mango tango都只係$24@。賣相好靚,味道ok!🐱每次都必點brownie in a pan$68, 濃濃的朱古力蛋糕和清甜的雲尼拿雪糕,又冷又熱的口感,再加焦糖香蕉,係我其中一個最喜歡的甜品。
呢間係我其中一間最喜歡的連鎖西餐廳
$398二人餐包了starters、意粉、pizza
🐱跟餐的龍蝦湯味很濃,而且有好多蝦
2021-07-18 120 浏览
The environment is cozy but there’s a shortage of serving staff. 三文魚忌廉天使麵的伴菜難吃、虎蝦牛油果意大利粉很特別但有些油膩,另收切餅費$100。
The environment is cozy
、虎蝦牛油果意大利粉很特別
但有些油膩,另收切餅費$100。
2021-07-13
庆祝纪念
生日
2021-07-05 148 浏览
睇過好多食評介紹$428嘅龍蝦餐,1/7假期終於決定去試下,點知已經變了龍蝦餐2.0,價錢為$588,包龍蝦湯兩客,海蝦cocktail沙律兩杯,一大盤海鮮波龍扁意粉,意粉好像話係手造,但是食落又唔係好似,另外包兩杯飲品,套餐裡面就唔包甜品的,想食就要另外點了。如心廣場這間分店,室內環境唔錯,空間感十足,坐位亦算寬敞,檯與檯之間唔會好近。入座後點菜前,有位男職員即時上前介紹餐廳的會員優惠,計返條數都唔差,除左基本嘅會員折扣外,迎新優惠的coupon又可以即時用返,我相信去幫襯過嘅朋友都會知道或者已經做了會員😆套餐整體味道可以,份量十足,加埋折扣優惠後,C/P值還可以的。

2021-07-02 116 浏览
之前疫情嚴重時試過the point 既青衣外賣,質素唔錯,今次堂食都無跌眼鏡,有好多款pizza揀☺️🛋鋪頭幾大,好多梳化位,坐得幾舒服。.🌞Holiday set $168假日lunch time 黎到 ,叫左兩個holiday set , 包三個courses🦞龍蝦湯 (加$18)幾濃既龍蝦海鮮味,仲有唔少蝦肉🍄野菌湯都唔差,睇相都見到有好多蘑菇顆粒🧀水牛芝士披薩經典既margherita pizza, 蕃茄配水牛芝士再加唔少好香既羅勒,味道不錯~🥘泰式紅咖哩豬頸肉披薩一上碟會奉上一碗紅咖哩汁,好香幾惹味。pizza落左幾多甜椒,一開始怕豬頸肉會un,點知都幾軟腍。芝士薯條 ☺️☺️☺️😵‍💫Daily Dessert 泡芙呢個真係失望啦,好淋。。。好彩我地只係叫左一份,另一個就加錢叫左brownie 🍫Brownie in a pan (加$38)Brownie 上到黎幾熱下,外脆內軟,內裡有點入口即融既感覺,仲有焦糖,核桃,香蕉同雲呢拿雲糕。Hot Latte都幾香咖啡味,拉花就小小失手🙊不過我認為始終味道行先~

🛋鋪頭幾大,好多梳化位,坐得幾舒服。
🌞Holiday set $168

🦞龍蝦湯 (加$18)
幾濃既龍蝦海鮮味,仲有唔少蝦肉

🍄野菌湯
都唔差,睇相都見到有好多蘑菇顆粒

🧀水牛芝士披薩

🥘泰式紅咖哩豬頸肉披薩

芝士薯條 ☺️☺️☺️

😵‍💫Daily Dessert 泡芙

🍫Brownie in a pan (加$38)

午餐
2021-06-30 106 浏览
今日放工,約左朋友荃灣西食飯,經過the point,入黎試一試。我地7點幾黎到,唔洗等位就入到。我地先點左一份黑松露野菌意大利飯。意大利飯咬落去好creamy,而且黑松露味濃郁。我同朋友好快就食曬。我們又點左明太子軟殼蟹pizza 。pizza入面有炸櫻花蝦、軟穀蟹、蝦肉等等。軟殼蟹炸得好香好大隻,加上明太子醬同蝦肉,十分滋味。甜品方面,我們點左一份Red Sangria。晚餐有酒飲,人生一大樂事。難得食咗一間咁好食嘅餐廳,下次要再嚟試吓其他嘢食。

我地7點幾黎到,唔洗等位就入到。

難得食咗一間咁好食嘅餐廳,下次要再嚟試吓其他嘢食。
2021-06-28 752 浏览
今晚同朋友去了這裡食飯,他知道我喜歡食龍蝦,所以佢周圍搵見到佢有這個龍蝦套餐,由頭到尾都係有龍蝦嘅配搭!餐廳地方闊大,座位舒適,望見餐牌有哩個龍蝦套餐!當然不用考慮,由starter開始就已經同主題有關,龍蝦湯味道濃郁之餘湯內還有彈牙嘅龍蝦肉粒,先濕潤一下喉嚨後,就係個認蝦紅菜頭沙律,一對彈牙啖啖肉已折殼嘅龍蝦蚶肉放在新鮮嘅健康嘅紅菜頭片上,加埋少少橙皮絲,十分搶眼,當然入口亦十分清新,同個湯又係兩種口味!一個濃郁,一個清新鮮味!而主食就點了龍蝦芝士焗通粉,中間都有隻大大嘅龍蝦蚶之餘,還有香濃嘅芝士在面,配上彈牙通粉混埋啲龍蝦汁同彈牙龍蝦肉,真係十分滿足!而薄餅絕對係一個打卡位,大大塊薄餅上面文了隻龍蝦頭,之後店員上面加酒點火,整個龍蝦薄餅就即時著火,龍蝦就即時變身為火龍樣子!當然薄餅餅底香脆上面每片都放了彈牙爽口嘅龍蝦肉,加埋個焗了芝士野菌嘅龍蝦頭,真係十分滿足!最後加埋個Brownie in a pan,用個鐵pan 上有香脆合桃配焦糖香蕉圈住件超濃郁朱古力味道嘅Brownie 上面加埋一個香滑雲呢拿雪糕,今晚真係夠晒滿足了!
今晚同朋友去了這裡食飯,

2021-06-26 146 浏览
放半天假來到這間荃灣西的the point 。見到間餐廳裝修非常漂亮同舒適, 便坐下試試午餐。先叫了個煙三文魚班尼配酸種麵包, 麵包烤得香脆, 流心蛋爆汁, 去上三文魚蟹子, 賣相一百分,食物十分不錯。加配黑松露芝士蛋黃醬薯條, 薯條考得香脆,黑松露芝士醬非常濃郁。再叫了明太子軟殼蟹Pizza, Pizza很香口, 軟殼蟹很大塊, 配上明太子醬,十分野味。再叫了個烤春雞, 春雞不會太乾身, 配上羽衣甘藍,薯蓉,南瓜, 好飽肚又低卡路里。飲品方面,士多啤梨沙冰,賣相一流,凍飲酸酸甜甜,夏天飲用真的十分享受。

2021-06-25 97 浏览
第一次食呢間野,叫完半個鐘乜都未上,問一樣佢就上一樣,結果45分鐘先黎齊重點真係等得太耐,人地遲入黎食曬埋單,我都仲未食到同埋D野食無乜特別,質素同價錢吾成正比!
重點真係等得太耐,人地遲入黎食曬埋單,我都仲未食到
同埋D野食無乜特別,質素同價錢吾成正比!
2021-06-25
2021-06-24 101 浏览
下午茶時間來到這間在看荃灣西如心廣場,見到有下午特色套餐和下午茶套餐, 價錢相當合理, 裝潢位置也10分舒適, 先叫了個煙三文魚班尼的配酸種麵包,擺碟10分美麗,入面有三文魚子,三文魚,流心蛋,牛油果醬。再加配料個黑松露薯條,上面鋪了滿滿的芝士蛋黃醬。加上脆卜卜嘅薯條, 都係套餐價加二十幾蚊, 非常掋食。飲品配套餐半價,先叫了個鮮奶咖啡,再叫了個朱古力酒棉花糖熱飲。 非常特別, 平時飲Bailey 都係凍飲, 熱飲特別有一番風味。
下午茶時間來到這間在看荃灣西如心廣場,

2021-06-22 78 浏览
My wife loves seafood, especially lobster, we picked this restaurant for its lobster set. Lobster Bisque Lobster Beetroot Salad - this salad has the perfect balance of sweet and salty from the beetroot and lobster. Super healthy and tastes good. Flaming Lobster Pizza - first of all, I love the presentation of this dish, it's literally flaming! I will say that it does taste very cheesy and savoury. There's a lot of lobster on it. Lobster Mac & Cheese is amazing, it's so creamy,  rich in flavor wi

Lobster Bisque

Lobster Mac & Cheese is amazing, it's so creamy,  rich in flavor with an authentic lobster taste!

Banana brownie in a pan

Salty Point - Expresso latte, rum, kailua, sea salt, caramel. I love the taste of expresso and strong rum, mixed alcohol and coffee, need that to boost up my energy.

Strawberry Bellingham - Prosecco, strawberry puree, lemon juice. My wife loves the prosecco with slight strawberry taste. Matches with the strong taste of lobster.