2021-07-24
星期五晚去到soho既pizza project好熱鬧 7點等咗五分鐘左右就已經可以入座😋 係pirata group旗下的餐廳 想食pizza的話呢間非常推介! 好食又抵食service同個vibe亦好好!-𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 ($𝟏𝟗𝟓𝐩.𝐩.)𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙤 + 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 + 𝘿𝙤𝙡𝙘𝙚晚餐設有tasting menu 2個人的話就包括2個appatiser; 2個pizza; 1個dessert🤰🏼.𝐀𝐧𝐭𝐢𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢🥩𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 [😋9/10]𝘗𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥𝘴, 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘰𝘪𝘭牛他他質感唔錯 撈埋parmesan cream同埋適量既oliveoil好好食! 麵包有啲似個pizza餅底 好煙韌 而且仲好熱 夾埋verygooood!🍣 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙂𝙣𝙤𝙘𝙘𝙤 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙤 [😋7.5/10]𝘙𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢, 𝘤𝘩𝘪𝘷𝘦𝘴一種意大利麵包 係fried dough 口感幾特別外脆內軟 濕潤唔膩 面頭加上三文魚ricotta cheese 好特別 不過麵糰同配料感覺有啲separate.𝐋𝐞 𝐏𝐢𝐳
𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 ($𝟏𝟗𝟓𝐩.𝐩.)
𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙤 + 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 + 𝘿𝙤𝙡𝙘𝙚
𝐀𝐧𝐭𝐢𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢
🥩𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 [😋9/10]
𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚
𝘙𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢, 𝘤𝘩𝘪𝘷𝘦𝘴
𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙂𝙣𝙤𝙘𝙘𝙤 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙤
𝐋𝐞 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐞
🥓𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 [😋8.8/10]
𝘗𝘢𝘯𝘤𝘦𝘵𝘵𝘢, 𝘲𝘶𝘢𝘪𝘭 𝘦𝘨𝘨𝘴, 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘧𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘪 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦
最signature既一款pizza! 鵪鶉蛋半熟有流心效果 煙肉好香微脆好juicy唔乾 pizza餅底帶煙韌邊邊仲要好脆 番茄醬唔係好假個啲係有番茄蓉 最後當然唔少得半溶既cheese 整體配搭好特別每種配料都做得好好🪐 唯一只係中間多餡既位令到個底有啲太淋太濕
𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖
🍗𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 [😋8.4/10]
𝘙𝘰𝘤𝘬𝘦𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘷𝘦𝘴, 𝘱𝘢𝘳𝘮𝘪𝘨𝘪𝘢𝘯𝘰 𝘴𝘩𝘢𝘷𝘦𝘴, 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘧𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘪 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦
parma ham份量好慷慨🤩 加埋最夾既rocket leaves同埋cheese shaves 呢間配對好常見所以無咁驚喜 不過呢款餅底比較出色因為乾身返少少 但係番茄醬比例就高啲
𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖
𝐃𝐨𝐥𝐜𝐢
𝙋𝙞𝙘𝙞 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 [😋8.5/10]
custard cream好smooth有蛋香 蛋糕既texture控制得幾好 濕潤keep到挺身又唔會散哂! 不過整體咖啡味唔夠濃 若果有酒味就更好 好食但個人覺得有啲overrate咗😢
𝙋𝙞𝙘𝙞 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪
—————————————————————
😋 味道評分: 8.6/10
🥳環境評分: 8.6/10
🤑性價比: 8.8/10
🤩回頭度: 8.7/10
—————————————————————
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭
G/F, No.26 Peel Street Central District, Hong Kong
中環蘇豪卑利街26號地舖
分店