2021-07-24 445 浏览
星期五晚去到soho既pizza project好熱鬧 7點等咗五分鐘左右就已經可以入座😋 係pirata group旗下的餐廳 想食pizza的話呢間非常推介! 好食又抵食service同個vibe亦好好!-𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 ($𝟏𝟗𝟓𝐩.𝐩.)𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙤 + 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 + 𝘿𝙤𝙡𝙘𝙚晚餐設有tasting menu 2個人的話就包括2個appatiser; 2個pizza; 1個dessert🤰🏼.𝐀𝐧𝐭𝐢𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢🥩𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 [😋9/10]𝘗𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥𝘴, 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘰𝘪𝘭牛他他質感唔錯 撈埋parmesan cream同埋適量既oliveoil好好食! 麵包有啲似個pizza餅底 好煙韌 而且仲好熱 夾埋verygooood!🍣 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙂𝙣𝙤𝙘𝙘𝙤 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙤 [😋7.5/10]𝘙𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢, 𝘤𝘩𝘪𝘷𝘦𝘴一種意大利麵包 係fried dough 口感幾特別外脆內軟 濕潤唔膩 面頭加上三文魚ricotta cheese 好特別 不過麵糰同配料感覺有啲separate.𝐋𝐞 𝐏𝐢𝐳
𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 ($𝟏𝟗𝟓𝐩.𝐩.)
𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙤 + 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 + 𝘿𝙤𝙡𝙘𝙚
𝐀𝐧𝐭𝐢𝐩𝐚𝐬𝐭𝐢

🥩𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 [😋9/10]
𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚

𝘙𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢, 𝘤𝘩𝘪𝘷𝘦𝘴
𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙂𝙣𝙤𝙘𝙘𝙤 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙤

𝐋𝐞 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐞

🥓𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖 [😋8.8/10]
𝘗𝘢𝘯𝘤𝘦𝘵𝘵𝘢, 𝘲𝘶𝘢𝘪𝘭 𝘦𝘨𝘨𝘴, 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘧𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘪 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦
最signature既一款pizza! 鵪鶉蛋半熟有流心效果 煙肉好香微脆好juicy唔乾 pizza餅底帶煙韌邊邊仲要好脆 番茄醬唔係好假個啲係有番茄蓉 最後當然唔少得半溶既cheese 整體配搭好特別每種配料都做得好好🪐 唯一只係中間多餡既位令到個底有啲太淋太濕
𝘾𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖

🍗𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 [😋8.4/10]
𝘙𝘰𝘤𝘬𝘦𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘷𝘦𝘴, 𝘱𝘢𝘳𝘮𝘪𝘨𝘪𝘢𝘯𝘰 𝘴𝘩𝘢𝘷𝘦𝘴, 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘧𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘪 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦
parma ham份量好慷慨🤩 加埋最夾既rocket leaves同埋cheese shaves 呢間配對好常見所以無咁驚喜 不過呢款餅底比較出色因為乾身返少少 但係番茄醬比例就高啲
𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖

𝐃𝐨𝐥𝐜𝐢

𝙋𝙞𝙘𝙞 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 [😋8.5/10]
custard cream好smooth有蛋香 蛋糕既texture控制得幾好 濕潤keep到挺身又唔會散哂! 不過整體咖啡味唔夠濃 若果有酒味就更好 好食但個人覺得有啲overrate咗😢
𝙋𝙞𝙘𝙞 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪

—————————————————————
😋 味道評分: 8.6/10
🥳環境評分: 8.6/10
🤑性價比: 8.8/10
🤩回頭度: 8.7/10
—————————————————————
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭
G/F, No.26 Peel Street Central District, Hong Kong
中環蘇豪卑利街26號地舖

• Tiramisu
  • Beef Tartare
  • Parma
2021-07-24 386 浏览
📍 The Pizza Project 中環蘇豪卑利街26號地舖.Lunch Menu💰$118.🤢Porchetta Tonnata.🤓Carbonara💰+$15.🤓(Dark?) Chocolate Mousse.本來我係想食pici但要等半個鐘😭唯有行過隔離食呢間我都算係要plan ahead先feel comfortable嘅人如果唔熟中環 想食嘅餐廳又食唔到 嗰刻一定好panic果然做人永遠要有plan B 好彩一早bookmark咗好多餐廳.幾鍾意食pizza 但呢啲要多人先食到嘅嘢 永遠無我份而the pizza project係有per person lunch menu終於可以一條友食pizza🍕.Antipasti揀咗Tuna Mayo 吞拿魚薄片加好多好多醬我個人覺得係太咸佢啲tuna片已經係加工過 本身有味再加埋啲醬 真係咸到離晒大譜.Pizza揀咗佢大熱嘅Carbonara熱辣辣 應該一焗好就上枱👍熱到我都掙扎咗一陣先拎到上手影相批底薄身 係有啲煙韌嗰啲皮 邊位脆4隻蛋 有啲流心 有啲熟啲 係咪姐係受熱不均?腩片好油好香好肥蛋 豬腩片 芝士 同蕃茄醬 嘅組合
📍 The Pizza Project
Pizza揀咗佢大熱嘅Carbonara
熱辣辣 應該一焗好就上枱👍
熱到我都掙扎咗一陣先拎到上手影相
批底薄身 係有啲煙韌嗰啲皮 邊位脆
4隻蛋 有啲流心 有啲熟啲 係咪姐係受熱不均?
腩片好油好香好肥
蛋 豬腩片 芝士 同蕃茄醬 嘅組合
到底邊忽係carbonara?
好食 但太普通 仲要加錢 麻麻值
我諗佢之所以咁出名 係因為影相靚 姐係又係打卡嘢
其實呢個size 一條友都係食唔晒
唔係我細食 見隔離枱一男一女2個set都有食淨
本來menu係white chocolate mousse 但嗰日無
轉咗dark chocolate mousse
仲好 無咁甜
食落就唔算好drak 配埋raspberry jam 其實啱啱好
定我平時食得太苦? #sodolife
但真係好大杯 想問呢個係咪大胃王比賽黎
我唔覺得呢個set係一個人嘅lunch portion
飽到痴線
冚巴冷staff都係講英文
#其實我都係thisthisthisandthis程度
食食下仲會過黎問你好唔好食
Pirata Group旗下嘅餐廳好似都係唔收service charge而鼓勵客人自由比tips
我碌卡 佢就比部卡機我入銀碼 佢都有話唔想比都無問題
香港土生土長表示唔知比幾多先啱 然後就直接+10%算數😂
等緊部機load嘅同時 八卦問個staff 我碌卡嘅話 啲tips係咪都落到佢地袋
佢話都會扣返出黎一齊分錢/買嘢一齊食
佢講得好開心 睇黎佢地真係有份受惠
喺無旅行去嘅日子 就要黎呢啲餐廳 感受下啲氣氛
Dark  chocolate  mousse
2021-06-11
Dark  chocolate  mousse
2021-07-20 205 浏览
今日收工之後,約咗個friend食飯傾吓偈,我哋去咗The Pizza Project🤤。餐廳環境好舒服,店員都好nice👍🏻,會主動介紹有咩推介,而且又唔會話好急,就算我哋傾咗好耐,店員都無唔耐煩,仲問我哋嘅食後感😆!-🍴CARBONARA PIZZA 🍕($140) - 主要有蛋、煙肉、芝士同蕃茄醬,即叫即整嘅pizza😋,仲要焗得好金黃。係每一片pizza都會有隻細蛋,🍳仲要係流心嘅。整體pizza鹹香鹹香,煙肉嘅香味加上蛋汁,一啲都唔違和😚!-🍴PICI TIRAMISU ☕️($65) - 當然唔少得飯後甜品,Tiramisu係用杯裝,面層佈滿朱古力咖啡粉,下面係充滿奶香味🥛、同時亦好creamy 嘅醬,好好食!底部會有濕潤嘅麵包🍞,超香咖啡味。-🍴WHITE CHOCOLATE MOUSSE 🍫($65) - 依個係朋友嘅甜品,不過也米😍都食咗一啖。裏面會有Raspberry jam同mixed nuts。果醬令到杯甜品無咁膩🤣,而果仁增添咗唔同嘅口感,整體都好唔錯!
2021-06-28 451 浏览
Signature Carbonara Pizza 份量係大嘅,兩個女仔食,會食濟🤣 (我哋食唔晒,食唔到甜品,唉😮‍💨)呢間餐廳其實好適合多人聚會,或者有啲食量比較大嘅人,咁就可以share多一啲嘅嘢食,我見隔離枱嗌到成枱都係,好似好開心咁)食物presentation好好,係吸引嘅,尤其是見到一個個細細粒嘅我估係鵪鶉蛋,排係個Pizza上面,有啲cute。如果鍾意影相嘅話,可以試吓影切開粒蛋,會有流心嘅效果。係好食嘅個pizza,即嗌即整,熱辣辣。煙肉同Parma ham俾得其實好慷慨。餅底唔口,係趣嘅,好似食緊cracker咁✨作為芝士控,我覺得佢芝士唔夠多,不過我諗嗰粒蛋先係主角🤣性價比好高,佢開喺中環,但係價錢唔算貴✨
Signature Carbonara Pizza

性價比好高,佢開喺中環,但係價錢唔算貴✨
話說白熊小編在六月也吸取了太多澱粉質了吧(我是快樂肥宅)聽說蘇豪區這一間pizza店跟pici一樣同在pirata group旗下(之後再介紹pici!) 白熊小編也約了友人一試他們的手工pizza🍕因為我們從大館過去 兜了很多路笑死 建議不要搭半山扶手電梯直接從上環的橫街行上去🥵 我們當天沒有訂座,大概7:30到,店員說要等約10分鐘,看等待時間合理我們也本著虔誠的心等待(我們都是pizza信徒💆🏻‍♀️)隔了一會兒就入座了 可是我們3個人 他們也只給我們一張兩人檯 實在有一點擁擠 也只能怪餐廳太受歡迎了~他們有dinner set(project tasting)價值$195 包Antipasto(頭盤+Pizza+Dolce(甜品) (注意必須全桌客人都算project tasting喔 不能分享)聽友人說份量超級無敵多也非常划算 但我們也是有自知之明 對我們眼寛肚窄的屬性十分了解🤣所以我們兩位女生一位男生共點了一份前菜,兩個pizza和一支白酒(生活要有儀式感!)-🌟-Ham & Melon $95parma ham 跟蜜瓜這個combo是不能輸的!parma ham的鹹香跟蜜瓜

-🌟-
Ham & Melon $95
parma ham 跟蜜瓜這個combo是不能輸的!parma ham的鹹香跟蜜瓜的鮮甜非常balance~ 配上像是pizza的外皮很搭 很開胃喔

Carbonara $140
Carbonara口味的pizza初體驗!pizza不算很大 但是料真的是十足 包括意式煙肉、鵪鶉蛋、蕃茄醬及mozzarella cheese 鵪鶉蛋黃呈流心超療癒的 一開始還擔心這個配搭會不會太油膩(畢竟我們是健康girls😗)但番茄醬真的蠻解膩的 整體來說蠻有驚喜 我們都一口接一口地吃吃吃😛

Nouja $130
老實說吃完carbonara我們已經飽了80%😅而且桌子太小太亂 抱歉沒有拍到照片😟這個相比起來沒那麼驚艷 跟普通的pixxa hxt差不多(說完會不會被打)材料包括辣莎樂美腸、蕃茄醬及斯卡莫扎cheese 吃到最後我們真的吃不下了 好像剩下兩片 (pizza大人對不起🙈)

-🌟-
結帳後waitress姐姐送上了檸檬甜酒Limoncello 說是店家款待!懂酒的友人說Limoncello是義大利最受歡迎的甜酒種類之一 多作餐後酒🍸 科普一下原來是vodka based! 對於弱弱的我來說有點太強了 有點像是喝消毒酒精...喝完整個high起來!

整體來說是非常不錯的用餐體驗 很有在義大利小酒館的feel (雖然我是沒有去過義大利啦哈哈哈)下次可能要找比較能吃的朋友一起分享才不會浪費食物呢(超想試試其他口味)他們的lunch set也蠻划算derr 有機會一定要再試!

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

[喜歡我們的食評可以加我們的IG @whatthefood852 喔🥰]
Ham  &  Melon
2021-05-20
2021-06-18 492 浏览
另一間好出名嘅手工pizza店!網民大力推介我地試嘅另一間!另外原來佢地係Pirata Group Restaurant集團,旗下勁多餐廳!Pici亦係!🎂去佢哋餐廳慶祝生日,主動同staff講,佢地會幫你甜品寫生日字+送生日卡(即影即有一張、hk$100 coupon、staff手寫字眼祝福)🎂員工係外國人,所以非常熱情,每間餐廳分店都有少少service吾同例如會起哄大家唱生日歌、送甜品,不過當係bonus啦🥰但同時落單要用英文溝通,唔好怯!.Menu有單點,但我哋揀左tasting menu每人$195,一叫要全枱都係!👓𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $195/ppl-每人都有個starter, gnocco fritto意大利小食, pizza, 而dessert數量係睇人頭。份量真係好多,每個pizza有6塊,每個人頭有一個pizza,所以無論點叫都係每人有6塊pizza🤣搞吾掂要打包🤣3個人就3個pizza, 2個甜品▶️Mozzarella Fritta deep fried mozzarella, pesto dip炸芝士條,粉漿好薄,唔油膩,不過芝士唔夠強拉絲效果同香脆,

👓𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $195/ppl
3個人就3個pizza, 2個甜品
▶️Mozzarella Fritta
炸芝士條,粉漿好薄,唔油膩,不過芝士唔夠強拉絲效果同香脆,呢個starter稍為普通。
▶️Porchetta Tonnata
tuna mayo, caperberries
係意大利特色小食酥炸麵糰,揀咗吞拿魚沙律醬橄㰖包依款,似脆包質感,面頭係吞拿魚配沙律醬味道好夾,不過個人吾鍾意粒橄㰖😂
🍕▶️Carbonara
pancetta, quail eggs, tomato sauce, fior di latte
餐廳自創嘅招牌薄餅,鵪鶉蛋焗至半熟流心,一大片香脆煙肉,足夠嘅芝士有拉芝效果😍蕃茄醬中和芝士漏感。配搭好創新,不過pizza味道同真實嘅卡邦尼意粉配忌廉底其實唔太相似😂
餅底方面批邊半香脆,麵團鬆軟得來又幾煙韌有咬口,都相當有厚度!其實佢個單叫價錢同其他Pizza連鎖店差唔多咋喎😍
評分:8.5/10
🍕▶️Parma
rocket leaves, parmigiano, shaves, tomato sauce, fior di latte
呢個款式都好食不過對比下稍為普通,巴馬臣火腿和火箭菜,比較沙律感覺配麵包
評分:7.5/10
🍕▶️Nduja
spicy salami, smoked scamorza, tomato sauce, fior di latte
呢個配料比較簡單,莎樂美腸配上scamorza芝士,依個莎樂美都真係有少少辣,但幾惹味再配上蕃茄醬底,不過配料始終單調又多芝士所以幾漏。
評分:7.5/10
🍰▶️Pici tiramisu
好好食!好夠濕潤濃咖啡味,cream香滑重吉士味,但偏重奶香味,反而冇乜mascarpone果種cream cheese味。
🍰▶️White chocolate mousse
Raspberry jam, mixed nuts
白朱古力果醬慕絲,面頭係酸甜果醬和花生開心果醉,由於果醬酸甜偏出所以唔覺慕絲好甜,唔太似白朱古力,因為個人本身覺得白朱古力好甜唔鍾意食🤣
Pizza雖然好邪惡但間唔時都會好想食🍕有冇人有同感🙌🏻呢間《The Pizza Project》NANA一早就已經bookmark左好耐!聽講佢堪稱全港最好味嘅手工薄餅店🤩所以前排就去到試下佢啦!結果同預期一樣都係超水準的哈哈💯-見到網上好多人都係會試佢個《Project Tasting Set》既套餐$195@1人 所以NANA同兩位友人都叫左呢個套餐✨由於我地3個人就會有:【1款Gnocco Fritto、1款Antipasti、3款Pizza、2款甜品】(其實我地三個女仔聽到叫3個pizza都知會食唔哂🤣最後都真係要打包哈哈哈)-Carbonara Pizza 11‘呢個卡邦尼Pizza好似就係The Pizza Project既Signature🍕✨外貌好看、味道好食!都唔怪得佢咁受歡迎💯每一塊pizza上面都有煙肉包住一粒鵪鶉蛋 再加上爆多的芝士同蕃茄醬🍅不講係視覺上定係口感上都好有衝擊💨再講講佢既pizza皮好香脆 個pizza皮雖然冇芝心邊 但都好脆口 絕對可以令你食埋佢既魔力⚡️-Nouja Spicy Salami Pizza 11’睇呢名都知佢會辣辣地!唔食得辣既朋

Nouja Spicy Salami Pizza 11’
睇呢名都知佢會辣辣地!唔食得辣既朋友就要留意下啦👀NANA係得辣既所以都覺得呢個pizza很不錯 但就相對上都會比較heavy 因為每一啖都會好多醬 好多芝士 再加埋上面個莎樂美腸 十分之極度邪惡啊〰️😈

Parma Pizza 11’
呢個Parma ham pizza係3個入面相對上冇咁重口味🤣起碼上面有啲火箭菜同冇極多醬汁〰️唔想食咁heavy又想食pizza就可以揀呢個啦✨但Parma ham都係偏鹹個種!整體都ok 但如果得兩個quota就未必揀呢個啦😗
Parma Pizza 11’

Truffle Gnocco Fritto
黑松露酥炸麵團(好似話似係餃子既物體🤣)入面有滿滿得松露芝士 好香!麵團亦好香脆 但NANA覺得同pizza皮好似 食左呢個再食pizza就略嫌太飽太濟
Truffle Gnocco Fritto

Mozzarella Fritta
香脆芝士條 係可以拉絲個種🙌🏻作為前都幾開胃 為之後既邪惡pizza打個靚底🤣點埋個青醬感覺就會更清新 很不錯呢🍃

Pici Tiramisu
我諗呢個甜品又係必叫既(?)NANA本身就唔係tiramisu既fans!就咁食覺得可以再濃啲同再濕潤啲🙈但整體來講都係好食的啊!

White Chocolate Mousse
唔知係咪因為食完咁多heavy既野之後 都想食返啲酸酸甜甜既甜品 所以NANA覺得呢個白朱古力藍莓mousse好食過tiramisu🤣蛋糕好濕潤 藍莓醬酸酸甜甜 作為一個完結既甜品滿分💯
White Chocolate Mousse

整體來講呢個係一間好抵食好高質會回頭嘅手工薄餅店😆🙌🏻環境昏暗服務態度滿分!好適合一班朋友chill住咁食💯加上呢間Pizza店冇加一服務費 $195食足咁多野!真係要捧住個肚走🤰🏻期待下一次到訪呢✨〰️
2021-05-15
  • Carbonara Pizza
The Pizza Project最熱門最多人推薦既pizza一定係佢既carbonara🤩呢度lunch time 好抵食,lunch menu包前菜、pizza同甜品,不過要留意既係佢既menu每個禮拜都轉,如果你有特別邊一款pizza想食既話,最好去之前睇一睇佢最新update既menu。呢度環境同埋野食都好高質🥰pizza係手工pizza即叫即整,所以要等一陣,不過食完前菜就差唔多等到。前菜、pizza、同埋甜品所有野都好好味,絕對值得黎試!  就算唔係lunch time黎佢地都仲有個project tasting menu,貴啲,不過都算抵食!有興趣既可以去試下!  1⃣️Carbonara($133)呢個係黎呢度必點既!卡邦尼意粉就食得多,卡邦尼pizza真係第一次食!賣相好靚😍啱啱焗出黎批邊仲好脆。呢度既pizza批底算係薄脆既類型,批邊厚啲,但係一啲都唔乾,一樣帶少少脆脆地既口感👍  有煙肉、鵪鶉蛋、蕃茄醬、芝士,食落唔係好有卡邦尼意粉果種味道,但係係好食既!煙肉鹹鹹脆脆、鵪鶉蛋半熟,食落有流心效果,配合埋啲蕃茄醬同芝士食,成個組合好邪惡但係好好食!呢個絕對係睇得又食得!

1⃣️Carbonara($133)
carbonara

2⃣️Nduja($128)
nduja
辣肉腸pizza。辣肉腸好大片鋪係pizza既面,加上蕃茄醬同芝士,係好經典既一款pizza。辣肉腸既味道好夠,加埋啲芝士同蕃茄醬更加鹹香,覺得呢款比較啱重口味人士😛我自己就好鍾意❤️

3⃣️Zucchini E Pesto($118)
zucchini e pesto
Pesto既pizza我都係第一次食,一黎到已經比佢好香既青醬同芝士味驚艷到😳pizza既面頭鋪滿左青醬同埋芝士碎,比較特別既係佢竟然仲有義大利青瓜。食落青醬既味感覺令成個pizza冇咁heavy,同時芝士加青醬既味道香濃,青瓜反而冇我想像中咁搶戲,味道好溫和,唔會感覺好突兀,反而好融入到個pizza到😋

4⃣️Margherita($118)
margherita
最經典既margherita。蕃茄醬加水牛芝士🧀可能我地擺左陣先食,所以水牛芝士凍左啲冇拉絲既效果,另外覺得水牛芝士既份量可以再多啲🙈不過覺得呢間既批底真係好中我胃口,所以即使最平凡既味道我都一樣好鍾意。

5⃣️Tomato Salad(跟餐)
因為我自己唔係特別鍾意食蕃茄🍅所以我麻麻地呢個沙律。但係朋友食完覺得呢個沙律勁好食,仲話係咁多款前菜入面最好食果款😲鍾意食蕃茄既人可以試下睇下認唔認同😂

6⃣️Parma and Parmigiano(跟餐)
我最鍾意呢款前菜!用18個月風乾既帕瑪火腿,配埋佢烘過既麵包,加啲芝士食,鹹香味十足!而且加埋芝士同包一齊食balance 到火腿既鹹味,好好味🤩

7⃣️Project Salad(跟餐)
前菜我地嗌左兩個呢個沙律,入面有啲紅洋蔥、各式既菜、車厘茄、紅椒粒同埋南瓜籽,配上蜜糖芥末醬。醬唔算好多,感覺幾輕盈,成個沙律食落感覺都好fresh!不過個沙律就比較普通。

8⃣️Pici Tiramisu(跟餐+$10)
pici tiramisu
Pizza Projec同Pici係同一個集團既,我諗好多人都識得Pici 啦,我就聽過但係未試過。見到呢度有同Pici 一樣既Tiramisu賣,緊係要試下!Tiramisu 啲cream同mascaphone cheese 好滑😍面頭既可可粉偏甘,但係整體個cream係偏甜左啲,食到底有lady finger,浸滿espresso,大力啲畢落去既時候仲見到有啲咖啡漏左出黎🤤不過我個人覺得佢既咖啡味唔夠濃。鍾意甜野既人會比較鍾意呢個Tiramisu,但係如果係追求咖啡香味既話呢個就未必啱你la。
carbonara
nduja
zucchini e pesto
pici tiramisu
2021-06-12 279 浏览
📍 The Pizza Project🚶🏻‍♂️ 中環蘇豪卑利街26號地舖🔎 #foodsnap_中環又係時間throwback一下💫呢間係中環嘅pizza🍕店lunch menu係非常之抵食‼️只係$118 p.p. 就有齊前菜+一款pizza+甜品😍 質素仲非常唔錯!仲有pici嘅tiramisu🥳😋不過由於我已經係幾個月前食 已經唔記得晒啲pizza係咩名 大家今次就將就睇下相先啦🤪 有興趣絕對可以放心去試 所有嘢都不錯!🥰必食指數👅💦💦:7/10 #hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe #荃灣cafe #cafehunting #西環美食 #墨西哥菜 #日本菜 #漢堡包
📍 The Pizza Project
🚶🏻‍♂️ 中環蘇豪卑利街26號地舖
🔎 #foodsnap_中環

必食指數👅💦💦:7/10

Pici Group旗下餐廳一向係信心保證♥️呢間Pizza Project都唔例外👍🏻👍🏻水準不錯而且cp值好高😇但分量之多足以令無澱粉質不歡嘅我都食到驚😂每人190蚊嘅Tasting Menu 4人份有4 Starter+4 Pizza+2 Dessert,抵到爛😂最誇張係澱粉由頭食到尾😇🍕STARTERI. Tuna Carpaccio成餐唯一無澱粉嘅一道😂調味適中帶酸 幾開胃 呑拿魚新鮮II. Beef Tartare 澱粉首次出現 呢刻都仲會好慨嘆手工餅皮嘅濃郁麵粉味伴埋牛他他同Parmesan cream一齊食 幾驚喜牛他他質感不錯 正評👍🏻III. Porchetta Tonnata好!好!味!(雖然又有澱粉)但伴有signature嘅鮪魚醬、火腿同橄欖將所有嘢夾埋一齊食口感、味道層次都好到位IV. Ham & MelonHam同Melon夾埋真係唔會衰但連呢碟都有澱粉又真係估佢唔到🍕PIZZAI. Carbonara 最有印象嘅款式 少有流心鵪鶉蛋嘅pizza值得一提係手工餅皮真係高質 口感煙韌紮實 而且麵粉味好香 完全無偷工減料II. Salsiccia E Fungh

🍕STARTER

澱粉首次出現 呢刻都仲會好慨嘆手工餅皮嘅濃郁麵粉味
伴埋牛他他同Parmesan cream一齊食 幾驚喜
牛他他質感不錯 正評👍🏻

III. Porchetta Tonnata
好!好!味!(雖然又有澱粉)
但伴有signature嘅鮪魚醬、火腿同橄欖
將所有嘢夾埋一齊食口感、味道層次都好到位

Ham & Melon

IV. Pesto
呢款主打比vegetarian 食 有濃濃芝士味
餅皮依舊保持到水準

Tiramisu

誠實地說,食到最後基本上係食唔出有乜分別…但撇除分量太多嘅問題,整體水準真係幾高,餅皮質素算數一數二👍🏻Tasting Menu係抵到足以填飽你三餐又滿足到味覺享受😂但如果細食嘅朋友,強烈建議唔好叫tasting menu做大嘥鬼👻

Tuna Carpaccio
Beef Tartare
Ham & Melon
Pesto
Tiramisu
2021-06-02 231 浏览
喺中環黎講,呢間餐廳氣氛好,食物質素唔錯,服務一流,咁嘅價錢算係超值。 兩個女仔嗌2人餐太多,所以散嗌。嗌左mocktail, 沙律 同 carbonara pizza。 Mocktail普通,可能多冰所以好淡,似普通梳打水。 沙律唔錯,味道清新,如果份量再大啲啲就更好。 至於caebonara pizza,物超所值!呢個係店員推薦回頭率最高嘅pizza,果然冇令人失望,賣相特別,啖啖鵪鶉蛋超juicy, 火腿香口啖啖肉,芝士提味而唔膩,完美配搭!價錢同一般pizza差唔多,非常合理,值得一試! 環境:9/10味道 : 8/10抵食 : 8/10

Mocktail普通,可能多冰所以好淡,似普通梳打水。

沙律唔錯,味道清新,如果份量再大啲啲就更好。

環境:9/10
味道 : 8/10
抵食 : 8/10
  • Carbonara
星期六晚唔想等位,唯有叫外賣~4個人決定嗌2個pizza +1個starter1️⃣Starter-Burrata Cheese除左Burrata Cheese,仲有Cheery, tomato,rocket 普普通通,個包係同個pizza底一樣2️⃣Parma-Rockets leaves, shaved parmesan, tomato sauce, fior di latteDough好香同軟糯,配埋parma ham 2者好夾3️⃣Rustica豬腩片焗薯pizza😋原來係薯隻加bacon每個pizza都有6塊,4個大人都食唔晒😅份量好多,最尾仲食淨2塊。
星期六晚唔想等位,唯有叫外賣~

4個人決定嗌2個pizza +1個starter

1️⃣Starter-Burrata Cheese
普普通通,個包係同個pizza底一樣
Burrata  Cheese

豬腩片焗薯pizza😋原來係薯隻加bacon

外卖自取
Parma
Rustica
原本已經好鍾意Pirata Group 旗下餐廳既我今日又黎到佢地開既一間主打食Pizza 既西餐廳今次已經係我第二次過黎食體驗仍然非常好全間餐廳既店員都係外國人都表現得非常熱情好客🤣餐廳入面充滿住意式復古風情既裝修加埋牆上面既裝飾掛畫令成個用餐環境都非常舒服今次我地同上次一樣都係唔想諗🤣所以就嗌左佢地既Tasting Menu 每位先係$1️⃣9️⃣5️⃣就可以試曬佢地既前菜,小食,Pizza 同甜品啦🤤性價比真係超級高😍😍😍👉🏻前菜🔸Mozzarella Fritta超級邪惡炸Mozzarella 芝士條,啱曬用黎開啟邪惡既一餐🤣👉🏻小食🔸Truffle(V)填滿左松露Ricotta Cheese 既炸麵包,入口鬆軟之餘仲有淡淡既松露味👉🏻主菜🔸Cabonara Pizza呢個黎到一定要嗌呀😆除左個樣非常instagramable 之外,配上蕃茄醬,鵪鶉蛋,pancatte午花肉加埋香脆既餅底真係好好食😍👉🏻主菜🔸Parma PizzaParma Pizza都對上就會light 少少不過其實都係咁邪惡🤣火箭菜配上蕃茄醬加Parma Ham又係另一個好好食既配搭☺️👉🏻甜品🔸White Choco

今次已經係我第二次過黎食

今次我地同上次一樣
都係唔想諗🤣
所以就嗌左佢地既Tasting Menu
每位先係$1️⃣9️⃣5️⃣
就可以試曬佢地既前菜,小食,Pizza 同甜品啦🤤
性價比真係超級高😍😍😍

👉🏻前菜🔸Mozzarella Fritta

👉🏻小食🔸Truffle(V)

👉🏻主菜🔸Cabonara Pizza

👉🏻主菜🔸Parma Pizza
Parma Pizza都對上就會light 少少
不過其實都係咁邪惡🤣

👉🏻甜品🔸White Chocolate Mousse
雖然好多人都話好鍾意佢地既Tiramisu
但對比起我覺得White Chocolate Mousse 味道更特別更好食
有白朱古力味之餘
成個甜品唔會過份甜耶耶
而且Mousse 質感非常幼滑
令人想一啖接一啖咁食落去🤤

加一服務費❌

整體評分(滿分❤️x5)
服務❤️❤️❤️❤️❤️
推薦度🧡🧡🧡🧡🧡
回訪度💛💛💛💛💛
抵食度💜💜💜💜💜
環境💚💚💚💚
2021-05-13 249 浏览
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 ℙ𝕣𝕠𝕛𝕖𝕔𝕥 🍕📍中環蘇豪卑利街𝟚𝟞號地舖🔍中環、灣仔➰@piratagrouphk 旗下的 @thepizzaproject.hk 主打手工薄餅,款式眾多,提供葷食或素食選擇,餅皮烤得薄脆,配料份量十足,二人𝚃𝚊𝚜𝚝𝚒𝚗𝚐 𝙼𝚎𝚗𝚞 包括一個冷盤、一份前菜、兩個薄餅及一個甜品,一個價錢有如放題般的豐富滿足。➰𝚃𝚊𝚜𝚝𝚒𝚗𝚐 𝙼𝚎𝚗𝚞 $𝟷𝟿𝟻/𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗 🔸𝙱𝚞𝚛𝚛𝚊𝚝𝚊 ☁️🔸𝙲𝚘𝚕𝚍 𝙲𝚞𝚝𝚜 - 𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝙷𝚊𝚖, 𝙿𝚒𝚌𝚔𝚕𝚎𝚜🥓🔸𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝙶𝚗𝚘𝚌𝚌𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚝𝚝𝚘 🍄前菜個人較推介Bᴜʀʀᴀᴛᴀ, 奶香濃郁,口感濕潤軟滑,配搭車厘茄及火箭菜味道很夾;黑松露炸麵團非常濃味Cʀᴇᴀᴍʏ🔹𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 🍳🔹𝙿𝚎𝚜𝚝𝚘 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 💚🔹𝙽𝚊𝚙𝚘𝚕𝚒 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 🐟🔹𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 🥓朋友一致認為招牌卡邦尼薄餅及青醬薄餅最出色,卡邦尼薄餅由餐廳自創,將鵪鶉蛋焗至半熟流心,配搭肥瘦適中的意式煙肉、蕃茄醬及牛乳製莫薩里拉;青醬濃郁,由新鮮羅勒葉和果仁打成,加上芝士的鹹香、車厘茄的酸甜,惹味香口;而吞拿魚最
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 ℙ𝕣𝕠𝕛𝕖𝕔𝕥 🍕

🔹𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 🍳

🔹𝙿𝚎𝚜𝚝𝚘 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 💚

🔹𝙽𝚊𝚙𝚘𝚕𝚒 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 🐟

🔹𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 🥓

朋友一致認為招牌卡邦尼薄餅及青醬薄餅最出色,卡邦尼薄餅由餐廳自創,將鵪鶉蛋焗至半熟流心,配搭肥瘦適中的意式煙肉、蕃茄醬及牛乳製莫薩里拉;青醬濃郁,由新鮮羅勒葉和果仁打成,加上芝士的鹹香、車厘茄的酸甜,惹味香口;而吞拿魚最不油膩,最為健康;最後的巴馬臣火腿薄餅則較普通,火箭菜味道帶苦。

▫️𝙿𝚒𝚌𝚒 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 🤎
▫️𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 🤍
兩款甜品各有特色,甜度適中,有Pɪᴄɪ Cʟᴀssɪᴄ Tɪʀᴀᴍɪsᴜ;白朱古力果醬慕絲含果仁,較有咬口。
2021-05-10 296 浏览
🔴Breakfast Cabonara🍳睇個樣已經覺得好有心思❤️口感幾特別因為有薯仔鋪係Pizza上面🥔加厚咗個質感🤣佢仲有maple syrup放喺側邊俾你同pizza一齊食🍕如果淋上面食其實味道都OK😋佢唔會特別怪都算係夾到個味😋我嘅另一個食法就係食剩條邊之後點嚟食🤣😋🟠NDUJA🌶呢個辣肉腸pizza一食落口好Juicy🤤不過佢啲辣肉腸都真係辣辣地😂因為都見到好多辣椒籽喺上面🌶如果真係一啲都唔食辣就可能食唔到🤧🟡Beef Carpaccio🐂呢個前菜就冇乜特別😂下次可能會試其他多啲😂🟢Project Salad(V)🥗都係冇乜特別😂不過個汁幾好食🤣純粹係唔想食其他嗰兩個沙律而嗌呢一款😂🔵PICI Tiramisu😙我諗呢款甜品應該冇乜人唔識🤣我諗係大家去親pici都會嗌嘅甜品🤣🟣PAMELA🍹Grapefruit, Tonic, Rosemary ⚫️Italian Sodas - Imperdiile🍋Lemon
🔴Breakfast Cabonara🍳
睇個樣已經覺得好有心思❤️