2024-12-21 338 浏览
見到好多人介紹呢間cafe,發現原來葵芳開咗分店,環境小清新佈置🍃感覺都幾舒服✅Parma Ham&Melon Salad巴馬火腿、哈密瓜、Mozzarella 芝士、黑醋醬、雜菜配柚子汁火腿配哈密瓜鹹甜組合特別開胃,沙律菜嘅醬汁酸甜適中,都好新鮮✅ Salmon Tacos烤一口三文魚,酸椰菜,青瓜,蕃茄莎莎,牛油果醬,酸忌廉,羅馬生菜& 蜜糖是拉差醬薄脆嘅外層夾住豐富嘅配料,外型都幾吸引🤩見到隔籬左右都點咗呢款,跟人點就無錯✅奇尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條薯條上面仲有三隻蝦🦐都幾彈牙入味!香蒜蛋黃醬比較濃郁,適合重口味嘅人🍟✅Calamari Squid Ink Pasta魷魚、Pommery芥末忌廉汁墨汁意粉&番茄莎莎意粉非常有口感,芥末忌廉汁無平時咁膩增加食慾,重點係有蕃茄莎莎😍✅ Pineapple Coconut Pancake厚班戟、5小時低溫慢烤焦糖菠蘿、椰子醬、牛油酥餅碎聽講呢度嘅pancake好出名,梗係要留肚食甜品🥞呢度嘅pancake好重蛋香味同埋好鬆軟☺️菠蘿非常香甜,菠蘿外面有少少肉桂粉,本身唔特別喜歡肉桂粉所以覺得唔加會更好💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.

✅Parma Ham&Melon Salad

✅ Salmon Tacos

✅奇尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條

✅Calamari Squid Ink Pasta
魷魚、Pommery芥末忌廉汁墨汁意粉&番茄莎莎

✅ Pineapple Coconut Pancake
厚班戟、5小時低溫慢烤焦糖菠蘿、椰子醬、牛油酥餅碎

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍 The Pantry Cafe (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531-540號舖
心思思想食梳乎厘pancake,嚟咗葵芳呢間The Pantry Cafe,除咗有pancake食,亦都有其他主菜咸食,好似pizza、牛扒、意粉咁。Four Cheese Pizza $208呢款四重芝士pizza係星形批設計,非常特別,用咗Burrata、Gorgonzola、Mozzarella同Mascarpone四款芝士,芝味十足。個pizza底非常煙韌軟熟,加埋個蒜蓉醬一齊食就更加香。Beef Sirloin $258另外叫咗份燒安格斯澳洲穀飼牛西冷扒,五成熟燒得啱啱好,牛扒外邊焦脆,入面仲係粉嫩juicy,肉味濃郁。牛扒可以跟兩款醬汁,我哋就揀咗香蒜青醬同賓利士醬,配唔同嘅醬牛扒食落風味都唔同。牛扒仲會跟埋薯條或者薯蓉,非常抵食。Pineapple Coconut Pancake $119 到主角嘅厚梳乎厘pancake,口味選擇非常多,我哋就揀咗呢款pineapple coconut,pancake配搭5小時低溫慢烤焦糖菠蘿、椰子醬、牛油酥餅碎,充滿亞熱帶風情。梳乎厘軟熟,空氣感十足,好香菠蘿同椰子味。個慢烤焦糖菠蘿酸酸甜甜,好好味。。。The Pantry Cafe

Four Cheese Pizza $208

Beef Sirloin $258

The Pantry Cafe (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531-540號舖

2024-12-19 278 浏览
葵芳新都會廣場可稱為美食天堂有好多不同既餐廳🍴The Pantry都終於進駐左啦😍餐廳裝修嘅風格小清新🌿主餐、小食同甜品🍮 同樣都咁Yummy!🔸White Wine Mussels$79係用左藍青口配上了白酒、蒜茸、小茴香和忌廉,味道濃郁。而且塊多士好香口,煎香過又軟淋的。🔸Calamari Squid Ink Pasta $142透過白酒配墨汁意粉 , 整條菜亦有提鮮墨魚新鮮,超級大隻爽口彈牙 而且個意大利飯都好出色超級香濃!🔸Surf & Turf   $328燒美國封門柳係用炭燒嚟烹調,面頭有少少炭香味,入面嘅肉質就好嫩滑,看到粉紅色的肉質牛油香蒜焗奇暮粉龍蝦尾,隻龍蝦大大隻🦞蒜香味突出
葵芳新都會廣場可稱為美食天堂
有好多不同既餐廳🍴
The Pantry都終於進駐左啦😍
餐廳裝修嘅風格小清新🌿
主餐、小食同甜品🍮 同樣都咁Yummy!

🔸White Wine Mussels$79

透過白酒配墨汁意粉 , 整條菜亦有提鮮
墨魚新鮮,超級大隻
爽口彈牙 而且個意大利飯都好出色
超級香濃!

🔸Surf & Turf   $328
牛油香蒜焗奇暮粉龍蝦尾,隻龍蝦大大隻🦞蒜香味突出

蜜糖芥未醬半隻燒雞🐔這道菜的呈現讓人驚豔,半隻燒雞金黃酥脆,肉質鮮嫩,外皮的香氣撲鼻而來。蜜糖芥未醬的配搭令人意外,甜中帶點微辣,為燒雞增添了層次感。旁邊的窩夫則是完美的搭配,香脆的口感與雞肉的鮮嫩形成了絕妙的對比😀燒肉汁慢煮牛面頰肉意大利飯🇮🇹牛面頰慢煮,肉質軟嫩,入味十足。配上濃郁的燒肉汁,讓人每一口都能感受到肉香的爆發。意大利飯的口感滑順,吸收了肉汁的精華,讓整道菜更加美味☺️朱古力濃醬厚班戟🥞這道甜品的擺盤精緻,讓人一看就想立刻品嚐。班戟柔軟厚實,搭配的朱古力布甸、焦糖香蕉、布朗尼蛋糕和朱古力雪糕,帶來了豐富的口感和多樣的風味。每一口都是甜蜜的享受,特別是朱古力濃醬更是讓人陶醉,讓整個用餐體驗在甜品中達到高潮😋
蜜糖芥未醬半隻燒雞🐔

燒肉汁慢煮牛面頰肉意大利飯🇮🇹

朱古力濃醬厚班戟🥞
2024-12-13 409 浏览
呢一間西式餐廳之前食過唔同分店都好高質🌟,所以今日夜晚就再嚟食啦🥳Calamari Squid Ink Pasta $142墨魚汁意粉醬汁夠晒creamy😝,而且意粉本身口感都係我鐘意嘅比較硬身嘅意粉👏New ZeaLand Lamb Chops $248估唔到呢度連羊架都做得好出色🔥,生熟度選擇左medium火候控制的啱啱好💯,肉質鮮嫩,又唔會有過重嘅羊肉臊味,加上好濃郁牛油香味嘅薯蓉好完美😍The Pantry's Pancake $108第一次試翻原味嘅pancake😋,更加食到pancake濃郁嘅蛋香味,配上糖漿同水果都好搭配😎Fresh Grapefruit Juice $46

Calamari Squid Ink Pasta $142

New ZeaLand Lamb Chops $248

The Pantry's Pancake $108

Fresh Grapefruit Juice $46
2024-12-13 434 浏览
採光度高,開揚的環境加上小梳化讓人感覺非常放鬆。我們選擇了set lunch. 搭配兩杯冰茶,店家糖漿另上,真是細緻又周到。接著,南瓜忌廉湯的口感相當厚實,啖啖南瓜蓉, 忌廉令湯底更幼滑,沙律菜新鮮可口。這裡的milkshake品種繁多。我點了一杯百利咖啡甜酒朱古力奶昔,酒香中混入了花生碎,豐富了口感。店家的效率非常高,上菜速度快。BBQ Pork Ribs & Eggs Benedict Waffle煙燻豬仔骨搭配甜甜的燒烤醬,肉質鬆化。流心蛋加荷蘭醬,仲有酸酸的紫椰菜好醒胃,底層竟然還有窩夫,這樣的吃法真是少見又特別,羽衣甘藍的加入更是減低了油膩感,簡直是一個天衣無縫的組合!Grilled Beef Tenderloin with Mashed Potatoes燒得剛剛好的牛柳好juicy,搭配creamy薯蓉和新鮮雜菜(有長柄BB西蘭花啊) 。British Trifle Pancake厚厚的班戟充滿了蛋香,口感鬆軟。中間的士多啤梨啫哩更是驚喜,QQ彈牙之餘中間果肉大顆香甜,搭配脆餅,一級棒!
採光度高,開揚的環境加上小梳化讓人感覺非常放鬆。

我們選擇了set lunch.

店家的效率非常高,上菜速度快。

British Trifle Pancake
2024-12-09
葵芳出名多嘢食,放工特意同朋友嚟到葵芳新都會廣場搵食😋😋同朋友揀左呢間西餐廳「The Pantry Cafe」,佢個menu 真係好吸引我地,有吾同類型既主食,如burger、意粉、燴飯、pizza等等,小食、甜品、飲品亦應有盡有,睇到眼花撩亂😋樣樣都好想試👍👍入面環境都好大好闊落,枱面位置一啲都吾迫,坐得好舒服。臨近聖誕,餐廳亦有好多聖誕佈置,非常有氣氛🎄🎄最後揀左以下款式:🔆安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋 $132-黎到滿滿既肉醬鋪滿成個意粉😋將中間流心溫泉蛋撈埋成個肉醬闊條麵黎食,味道真係超濃郁,用安格斯牛肉整成既肉醬真係好好味。麵條帶點煙靭,有口感👍🔅黑松露鵝肝牛柳伴紅酒燒汁 $268-上到嚟擺盤真係好靚,鵝肝外部煎得好香,油脂感滿滿,入口即溶,非常好味😋一試愛上。而牛柳切開肉質粉嫩嫩滑,點埋個紅酒燒汁,成個味道真係升華哂。仲有配菜,有薯蓉喺底、烤蘆筍、車厘茄等,同樣好味🤤🔆The Pantry's Pancake $108呢個皇牌甜品真係必試👍有厚班戟、焦糖牛油、楓葉糖漿同水果。梳乎厘有濃濃蛋香,味道好鬆軟,入口即溶😝跟埋楓糖漿牛油一齊食,真係無得輸。食過咁多間黎講,呢間都算係t
葵芳出名多嘢食,放工特意同朋友嚟到葵芳新都會廣場搵食😋😋

最後揀左以下款式:

🔆安格斯牛肉肉醬闊麵&溫泉蛋 $132

🔅黑松露鵝肝牛柳伴紅酒燒汁 $268

🔆The Pantry's Pancake $108
呢個皇牌甜品真係必試👍有厚班戟、焦糖牛油、楓葉糖漿同水果。梳乎厘有濃濃蛋香,味道好鬆軟,入口即溶😝跟埋楓糖漿牛油一齊食,真係無得輸。食過咁多間黎講,呢間都算係top1👍

🥤紅肉石榴梳打$35
上到黎粉紅色真係好令😝味道酸酸甜甜的,都幾好飲

⚛️The Pantry Cafe (葵芳)

📍葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531-540號舖
2024-12-12 262 浏览
呢頭雖然好多餐廳選擇,但呢間可以食得chill嘅餐廳真心推介。尤其是燒安格斯澳洲穀飼牛扒,唔明點可以入口咁香炭燒味,好juicy好嫩,扒有伴一籃好香脆嘅薯條,又唔算好貴。Pizza係手拉Pizza,煙韌有口感,有手撕豬肉嘅肉味、菠蘿、爆多芝士、茄醬同紅洋蔥等等嘅Pizza ,好豐富~原來柚子汁沙律配巴馬火腿係好好味,個沙律仲有哈密瓜、Mozzarella 芝士、黑醋,多重fresh嘅味道,清新左個口腔,唔錯~呢度幾就腳,星期六日唔book檯分分鐘無位。
手撕豬肉,菠蘿&紅洋蔥Pizza

巴馬火腿,哈密瓜,Mozzarella 芝士,黑醋醬,雜菜配柚子汁沙律

呢度幾就腳,星期六日唔book檯分分鐘無位。
手撕豬肉,菠蘿&紅洋蔥Pizza
  • 燒安格斯澳洲穀飼牛扒
2024-12-12 297 浏览
The Pantry 葵芳新都會廣場環境非常好,這絕對是可以用來慶祝的餐廳氣氛,開陽得來又有大自然氣息的點綴,令人放鬆心情好好享受屬於自己的美食。.值得一提,這裏的食物份量意想不到地大,精緻得來又不會肚餓。.Spicy Beef Pizza 燒免治牛肉-燒安格斯免治牛肉,燈籠椒&墨西哥辣椒 $168Pizza 香噴噴,用料十足五顏六色的看見也很開胃。請一個正方形切好有十幾塊,很適合大夥兒一同來分享。.The Pantry's Pancake - Ricotta 厚班戟,焦糖牛油,楓葉糖漿 $108這裏的招牌必點的是厚班戟!上枱Q彈Q彈的,入口很有蛋香味,非常引人入勝!最經典的配搭焦糖加牛油就已經十分滿足。.Buttermilk Chicken Salad - 烤雞扒,牛油果,煙肉,溫泉蛋&羅馬生菜,蛋黃沙律醬$118這絕對是我吃過比較豐富的沙律,有不同的配菜,非常新鮮,而且很有營養又健康,即使有減肥的朋友上來一同慶祝也不怕沒有東西吃。.Chicken Burrata Fettuccine $142這裏的意粉非常推介,在其他西餐廳很怕會遇到大大碟,但是意粉得幾啖吃不飽的份量。這裏精緻由份

值得一提,這裏的食物份量意想不到地大,精緻得來又不會肚餓。

這裏的意粉非常推介,在其他西餐廳很怕會遇到大大碟,但是意粉得幾啖吃不飽的份量。這裏精緻由份量十足,這個意粉有烤日本雞胸柳,Burrata 芝士,蕃茄忌廉汁闊麵,酸酸的油帶點cream 很開胃,有點驚喜呢!

值得一提,這間店的服務好好,會主動加水,而且人員都非常有禮貌,令人心情愉悅的一餐呢!
2024-12-11 297 浏览
這間餐廳位於葵芳的大型商場十分之方便,一出地鐵經已到達,真係落雨也不怕.雲呢拿奶昔其香甜的香草味道與濃郁的奶香交織在一起,口感絲滑細膩,為整頓飯奠定了愉悅的基調。它不僅帶來了清涼的口感,還讓人在品嘗其他美食之前,先享受了一番甜蜜的滋味。緊接著是豬肋骨拼薯條。豬肋骨經過精心烹制,肉質鮮嫩多汁,外皮微焦香脆,搭配秘制醬料,味道層次豐富。薯條則炸得金黃酥脆,保持了薯仔的原香,與豬肋骨形成了完美的口感對比。牛肉串燒拼菠蘿則是一道令人驚喜的搭配。牛肉串燒選料上乘,肉質緊實有彈性,經過烤制後,肉香四溢。而菠蘿的加入,則為這道菜增添了一抹清新的果香,酸甜可口,與牛肉的咸香形成了絕妙的平衡。最後是原味疏乎理pancake。這道甜品口感輕盈蓬松,奶香濃郁,搭配適量的楓糖漿,既保留了pancake的原味,又增添了一絲甜蜜。作為整頓飯的收尾,它無疑為這場美食盛宴畫上了一個完美的句號。總的來說,這四道菜無論是從食材的選擇、烹飪的技巧還是口味的搭配上,都展現出了極高的水準。它們不僅滿足了味蕾的需求,更帶來了視覺與嗅覺的雙重享受。

2024-12-10 341 浏览
今日嚟到葵芳廣場行街順便食晚餐,去到商場5樓有間佈置不錯嘅西餐廳,看了門外的餐牌食物好吸引,就入去試下Parma Ham & Melon Soda沙律配料十分豐富,巴馬火腿配哈密瓜、Mozzarella芝士、黑醋醬及雜菜柚子汁,這道開胃菜搭配了鹹香的巴馬火腿和清甜的哈密瓜,配搭得好好,Mozzarella芝士的柔滑口感和黑醋醬的酸味食落好開胃。UNI & Scallop Linguine 意粉賣相吸引有新鮮海膽、香煎帶子與蟹肉海膽,新鮮的海膽帶來濃郁的海味,帶子煎得外脆內嫩,意粉一入口每一啖都話掛上醬汁,停唔到口.British Trifle Pancake最愛嘅甜品pancake,顏色色彩繽紛,有士多啤梨啫喱、吉士醬、鮮忌廉及脆餅十分誘人。班戟鬆軟可口,士多啤梨啫喱香噴噴好清甜,鮮忌廉又香又滑,超級滿足。最後飲埋杯石榴青檸梳打同埋紅肉石榴青檸梳打,吸入每一啖都充滿新鮮果肉。

Parma Ham & Melon Soda

UNI & Scallop Linguine

British Trifle Pancake

2024-12-10 407 浏览
假日,放輕鬆,兩公婆到新都會廣場逛逛,見所有食肆都人頭湧湧,行到這間 "The Pantry Cafe" 見還有位,就入去幫襯吃個 lunch ~這間餐廳環境都不錯,很開揚的,氣氛也恬靜,可安心慢慢吃,很啱心水 ~甘筍忌廉湯:喝上口就知道是店方自家煮的,不是開粉的行貨,有很香濃的甘筍味,湯的質地也細滑,且調味得宜,很好喝 ~Fish n' Chips:別以為炸魚柳和薯條是普通貨色,其實很考功夫的;這個炸魚是用正統方法,用啤酒粉漿炸成的,魚肉鮮㜜,外皮酥脆甘香,配他他醬實在是不錯吃的,但若然可以配 Malt vinegar, 那就更加合口味 ~薯條:薯條炸得甘香,有薯仔味,ok啦 ~Triple Pancakes:這店的名物,就是 Souffle Pancakes 梳乎厘班戟 .... 這個很正,能一次過試到三個口味, 就是 焦糖牛油味、Tiramisu 醬味、抹茶紅豆 ricotta 味;不同口味的 pancakes, 當然各具特色又各具其味,全都賣相靚仔,Pancakes 的質感輕柔鬆軟而有空氣感,口感有如浮雲,味道輕甜,富層次感 ; 絕對可以媲美各大日本梳乎厘班戟牌子 ~還點了 V

薯條:薯條炸得甘香,有薯仔味,ok啦 ~

還點了 Vanilla & Strawberry Milkshake 來飲,Woolala, 勁揪好味 ~

梳乎厘班戟很好吃!一定要來試試!
實在太好味, 隔兩日我們又再來吃!

本篇完 ~

又係換季既時候今日同朋友去行葵廣行街買衫然後行到累 想搵間餐廳坐下食下野發現新都會開左The Pantry之前在旺角MOKO食過 好記得個pancake好正葵芳呢間有少少唔同以木系裝修 半開放式廚房 環境開揚俾人一個好舒服可以放空既感覺//Wild Wings $79//炸雞翼即叫即炸 外層炸至金黃色雞翼鎖住了肉汁 口感外脆內軟配上蜜糖沙律醬同酸忌廉醬係餐前小吃不錯的選擇 //Bolognese Fettuccine with Onsen Egg $132//安格斯牛肉加茄醬製成味道濃郁的肉醬再配上溫泉蛋 蛋香令口感更滑闊麵軟硬適中唔會太乾整體口感蠻掛汁的//Salami pizza $158//長方形的pizza個人比較喜歡它的餅皮皮薄口感好似食緊威化甘香脆Pizza面層佈滿了茄醬、Mozzarella Cheese芝士同埋意大利香腸,甜酸帶點微辣鹹香而皮薄令就算食多兩塊都唔會覺得飽膩兩個人就可以好輕易KO整個Pizza //Chocolate Banana Pancake $125//重點來了! 落單時叫了後上店員細心的提示到時要等30分鐘我地預先在食緊正餐時已叫餐廳預備即叫即做既
又係換季既時候

//Salami pizza $158//
長方形的pizza
個人比較喜歡它的餅皮
皮薄口感好似食緊威化甘香脆
Pizza面層佈滿了茄醬、
Mozzarella Cheese芝士同埋意大利香腸,
甜酸帶點微辣鹹香

溫度同奶泡都控制得好
奶滑而豆味香濃
飲落就是舒服的感覺
  • ChocolateBananaPancake
已經唔係第一次食The Pantry Cafe~每次食完都好滿足(*ˉ︶ˉ*)原來未share 過葵芳分店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)前排同老公去街食完pancake , 就記錄下啦! 餐廳主打西式~有齊意粉、意大利飯、PIZZA、Burger、steak....但最正既一定係甜品,我次次都會留肚食!Iron Grilled Flank Steak $192✨呢排唔食得生野,叫左個well done 🥹點知都一樣好味!牛排煎得好香🥩肉味濃郁,配上唔同款式焗蔬菜~有粟米芯、翠肉瓜、車厘茄、同埋薯條!夠哂colourful 又豐富,見到都開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) Pulled Pork and Pineapple $168Pizza呈長方形,餅皮焗到煙韌香膽,佈滿手撕豬肉、菠蘿、洋蔥,又幾過癮喎!豬肉入味軟嫩,菠蘿甜甜酸酸又清新開胃!加埋洋蔥味道真係口感一流~The pantry’s pancake $108 蛋香十足pancake 鬆軟,入口即溶!試左咁多口味發現自己最最中意都係原味,只係加上糖醬同半溶化牛油已經好味到不得了!Crazy !! 睇返張單先知做緊50% off 😳😳真係好抵食^_^! Mint

Iron Grilled Flank Steak $192

The pantry’s pancake $108

Mint Chocolate Mike Shake $59
老公試過一次之後就再冇叫過其他飲品,無限encore +獨寵😂佢真係好like 薄荷朱古力,再加埋啲忌廉,好邪惡👿
2024-12-07 242 浏览
📍The PANTRY'S Pancake是日MVP首先,Pancake係做到好鬆軟之咁拎起已經feel到滿滿的空氣感🥰其次係個pancake的蛋香味好濃郁就算我地今次叫左個原味亦都好鬼正~配埋旁邊D生果一齊食就更加fresh😝.📍Pull Pork Lasagna Roll平時千層面食開配肉醬今次配手撕豬肉亦都唔錯口感更加豐富芝士的份量亦都好夠,一夾出黎係滿滿的拉絲個醬都好濃蕃茄味,但略為有點多 如果個比例減少番會更加好😇.📍Pulled Prok & Pinapple Pizza我地一直都好菠蘿pizza今次呢個就配左手絲豬肉咸咸甜甜個感覺真係好fresh再配埋滿滿的芝士同洋蔥食落去真係好豐富~😆.📍White Wine Mussels藍青口的數量都幾多食落去同D忌廉湯汁好搭配而個湯底都好濃郁呢道菜仲包左2塊烘左的多士呢度要讚一讚個多士真係唔錯外面烘到微脆,內面亦食到麵包的鬆軟😍再點落去個忌廉湯係幾正
📍The PANTRY'S Pancake
是日MVP
首先,Pancake係做到好鬆軟
之咁拎起已經feel到滿滿的空氣感🥰
其次係個pancake的蛋香味好濃郁
就算我地今次叫左個原味亦都好鬼正~
配埋旁邊D生果一齊食就更加fresh😝

📍Pull Pork Lasagna Roll
平時千層面食開配肉醬
今次配手撕豬肉亦都唔錯
口感更加豐富
芝士的份量亦都好夠,一夾出黎係滿滿的拉絲
個醬都好濃蕃茄味,但略為有點多
如果個比例減少番會更加好😇

食落去同D忌廉湯汁好搭配
而個湯底都好濃郁
呢道菜仲包左2塊烘左的多士
呢度要讚一讚個多士真係唔錯
外面烘到微脆,內面亦食到麵包的鬆軟😍
再點落去個忌廉湯係幾正