今日第一次嚟到圓方Shopping睇戲,咁啱見到呢間裝修幾清新嘅餐廳,梗係入去試一試先啦!叫咗兩個lunch Set,價位適中,一個就係燒鰻魚甜蛋枝豆木魚絲Pizza,勁有大阪燒feel,好日式,好特別,好驚喜,仲要份量超級大,絕對唔似一個人份量!另一個就係海鮮意大利飯,啲帶子同蝦都好大隻,仲要食到鮮味,好新鮮,個個飯底非常入味,份量又係好多!Lunch set仲包咗個沙律同湯,賣相一流,絕對對得起個價錢!食完個lunch ,仲未夠鐘睇戲,所以決定叫多個甜品試下,佢依度原來有梳乎厘Pancake,未試過一於order個試吓先,都幾多款式揀,揀咗個Tiramisu嘅梳乎厘pancake,勁靚,好鬆軟,好有空氣感,仲有啲生果襯托,伴碟嗰個cream好香好好味,超級滿足!So far來講,食物質素都好高質,坐得又舒服,佢仲要用平板落單好似好先進咁!

• Tiramisu on Pancakes
2017-11-06 165 浏览
星期日同媽咪嚟食lunch, 估唔到好多人,要等一陣位,餐廳安排左梳化位俾我地,好好chill! 呢度用ipad落單,有哂食物既圖片參考,夠哂方便!我地order左3樣,分別系沙律、pizza同pancake!Kale & Quinoa Salad有羽衣甘藍、藜麥、粟米、士多啤梨同葵花籽!羽衣甘藍食落比較乾身,帶微甘,未必個個都鍾意。藜麥同葵花子都好有咬口。而我最鍾意都系甜甜既士多啤梨!呢度既沙律醬汁唔會太多搞到好肥膩,呢點唔錯。Pizza 有我最愛既burrata cheese! 濃濃奶香超軟滑,配埋少少咸香既西班牙香腸、微甘既火箭菜,系唔錯既配搭!pizza 薄薄帶脆,正!不過份量太大,我地兩個人食左一半已經有啲吃力,建議多人分享!最期待既當然系pancake! Green Tea Mousse Pancake望落好吸引! Pancake厚厚的,dum下dum下好得意, 可惜食落質感濕淋左啲而且冇乜蛋香,反而抹茶mousse有驚喜!好濃茶味又滑滑的,雪糕茶味都唔錯!呢度食物份量大,環境開揚舒適,啱哂假日嚟嘆下!

呢度食物份量大,環境開揚舒適,啱哂假日嚟嘆下!
2017-11-02 187 浏览
THIF!!!!今日黎到The Pantry 食佢最出名既Ricotta pancake! 除左食pancake之外,都要食下啲熟食既!首先點左個健康沙律- Buttermilk Chicken Salad,勁豐富,有烤雞扒,牛油果,煙肉,溫泉蛋,羅馬生菜配上蛋黃沙律醬,好清新!最開心既係牛油果既份量都唔少!平時少機會會食牛油果,今次食返夠。之後再點左份appetiser- 輕煎三文魚,上面有芝麻,蜜糖味噌醬,青蔥,個魚肉勁鮮甜同軟身,蜜糖味噌醬又唔會搶左三文魚既味!好開胃!到熟食方面,先點左- Tom yum gong risotto ,這個不得了!完全滿足到我兩個願望!泰式冬蔭功crossover意大利既risotto,大大隻烤大頭虎蝦再配埋草菇,好惹味!點之前仲以為會好奇怪,一心諗住試下,點知咁大驚喜!另外都點左份- calamari squid ink pasta,入面有啲蕃茄粒,令整體味道都鮮味!仲要有好多墨魚!至於pizza方面,又叫左個幾令人喜出望外既Roast eel & Tamagoyaki,入面有燒鰻魚,甜蛋,枝豆,日式蛋黃醬同木魚絲,日本既食材加入西方既薄餅,又係
THIF!!!!

入面有燒鰻魚,甜蛋,枝豆,日式蛋黃醬同木魚絲,日本既食材加入西方既薄餅,又係一個好特別既crossover!!!

到主角隆重登場啦!點左Mango & coconut pancakes!即使食到幾飽,個胃都一定有位置去放這個咁鬆軟既Ricotta厚班戟,配芒果係最好既選擇!同埋佢有椰奶同烤椰子餅碎,兩樣一齊食,有軟有硬既口感!不過點少得加埋啖雲呢拿雪糕,將全部放入口,太幸福啦!是關唔夠喉,又想試多樣,就叫埋伯爵焦糖燉蛋配雜莓!好!好!食! 伯爵味好重!又唔怕滯!配埋雜莓既酸味,味道好夾!

辛苦工作完一星期,用一餐完美既晚餐黎慰勞下自己係必需的。
2017-11-02 184 浏览
今日係happy friday就約咗三五知己去圓方食飯我哋揀咗就cancel之前book咗位入到去好快有得坐低我哋叫咗幾款意粉飯pizza 首先黎左一份沙律同前菜佢個沙律都好大碟勁多cheese 都bacon佢嘅鴨胸都好滑身仲有一份半熟三文魚,咬落去好有texture,有d芝麻係面好香叫咗個冬陰公risotto佢勁重冬陰公味唔係好辣但好惹味, 仲有個龍蝦係面都吾錯,都好多膏下架!fusion野幾好啊Calamari squid ink pasta其實幾好食,佢都係酸酸地!仲要有好多墨魚架!叫左份芒果pancake 佢係我食過甘多間好好食嘅一間!真係好鬆軟,好多芒果汁!!好有口感The pantry真係坐得舒服~宜家全店改做電子都好方便~

首先黎左一份沙律同前菜
佢個沙律都好大碟勁多cheese 都bacon
佢嘅鴨胸都好滑身

叫咗個冬陰公risotto
Calamari squid ink pasta
其實幾好食,佢都係酸酸地!仲要有好多墨魚架!
叫左份芒果pancake
Elements地方又大又乾淨,尤其是戲院旁邊的The Pantry,非常適合有baby或小朋友的組合聚餐!座位超級寬倘舒適之餘,baby chair和餐具都很齊全。最重要是在一旁,直望溜冰場的景觀,對小朋友來說是無窮的吸引,呵呵,媽媽們終於可以快快樂樂的「享受」食物啦!(感動到哭泣!)說到享受食物…大部分小朋友為主打的餐廳食物通常不外如是。The Pantry的食物質素非常高,而且有種感覺是餐廳推廣 Healthy LIfestyle,所以不少菜式用上superfood作食材。南瓜籽羽衣甘藍藜麥沙律,10年前決不會有人懂欣賞。都巿人現在視為珍寶,抗氧化加上降膽固醇,一聽下去就知道是為我而設啦…(苦笑)我喜歡那粗糙的口感,感覺就像吞下豐富的纖維。The Pantry的食物份量是意外的大,水牛芝士pizza,個人心水推介!4個人分享都足夠~ 烤焗得剛好,芝士超香而且金黃脆卜卜。餅底介乎厚與薄之間(?)煙韌但不會太飽滯,富麥香,不知道是否自家製呢?來到The Pantry不得不點一定是他們的厚班戟!疏乎厘班戟在最近一年簡直是城中潮物,就是因為太受歡迎,又排長龍又限時進餐,對於帶bb的人基本

來到The Pantry不得不點一定是他們的厚班戟!疏乎厘班戟在最近一年簡直是城中潮物,就是因為太受歡迎,又排長龍又限時進餐,對於帶bb的人基本上就等於拒諸門外。這一份All day breakfast真是不得了,點餐的時候也沒想過是附有疏乎厘班戟兩大塊的,嗚哇,只要沾少許糖漿就好吃得升天!疏乎厘的口感軟綿綿且有蛋香,兩邊微焦非常香軟。其實一整份all day不論是炒滑蛋或是炒雜菌都是調味恰當,不過在疏乎厘班戟之中就頓時被搶去主角光環了~(笑)

正正因為疏乎厘班戟太精彩所以encore點了一份甜食大家share。餐廳貼心的告知需預30分鐘(大概是大家也差不多是點甜品的時間吧?)反正bb超乖的在看冰上曲棍球,待30分鐘易過借火(笑)結果等待果然是換來超大的收穫~ 抹茶可可米疏乎厘班戟萬聖節version華麗登場!!抹茶醬和雪糕是超級濃郁,甜度適中,抹茶迷一定不會失望!疏乎厘班戟就如剛才all day中的口感,稍稍沒如剛才的煎透,無損味道。

背後的一眾生果經過精心的佈置,是萬聖節擺設,可愛得不捨得吃。下次再來的話擺盤就不同了,很期待!我會再帶仔仔來光顧的!亦推介給各位帶孩子的媽媽!
2017-10-30 228 浏览
今天生日,去完天際100 ,便來這裏吃疏乎里班戟,可能是午餐時段, 十分多人。不知為何只叫三至五人枱,二人枱叫得非常之慢。等了差不多45分鐘,終於有枱了。由於我和老公實在太肚餓,所以我們叫了兩個主菜、兩個pancake及兩杯飲料。我們叫了一個窩夫牛油果煙肉Benedict及一個pasta....benedict十分好吃,窩夫很軟熟,不會很硬,蛋汁豐富,煙肉不會煎得好硬,總之正!肉醬闊條麵,不過不失。叫了一個tiramisu pancake和一個原味pancake。可能有點期望太高,雖然夠軟熟,空氣感都有,不過唔夠蛋香,沒有特別。尖沙咀嗰個比較好吃。反而伴碟的cream好香,好好味。

窩夫牛油果煙肉benedict

肉醬闊條麵,不過不失。
肉醬溫泉蛋闊面

原味班戟
Tiramisu  pancake
2017-10-22
庆祝纪念
生日
窩夫牛油果煙肉benedict
2017-10-30 162 浏览
梳乎厘班戟近年非常流行,身為港女的我亦係粉絲之一,周圍試不同的梳乎厘班戟,THE PANTRY係我名單中之一,餐廳係正戲院出去,趁睇戲之前試左佢就岩晒餐廳裝修清新,環境夠大,空間感十足,唔會輕易聽到隔離檯對話的那一種科技日新月異,而家做咩都要用電腦,令人的生活愈來愈方便,要落單拎起平板電腦就幫到你,店員又可以輕鬆D,而客人亦唔洗拎住大大本MENU係度睇,電腦SAVE幾多食物相都得,仲可以隨時CHECK下自己叫左D咩,一舉幾得CALAMARI SQUID INK PASTA ($148)墨魚汁令意粉變成黑色,食完連個咀都變埋黑色,好似查左唇膏咁,哈哈~ 意粉屬幼身,軟硬度適中,連跟上的青檸都要輕輕燒過,更容易搾出青檸汁,有不少的魷魚而且係新鮮貨BOLOGNESE FETTUCCINE ($148)肉醬用上安格斯牛肉,果然牛肉味比平常的濃,溫泉蛋金黃色的蛋汁火山爆發咁湧住出黎,蛋味濃郁,再一次証明愈簡單的食物愈見真功夫,呢碟肉醬意粉俾平常食到的高質得多SALTED EGG CUSTARD PANCAKE WITH JAPANESE PEACH ($140)食過不少梳乎厘班戟,咁岩今次鄰近中
BOLOGNESE FETTUCCINE ($148)
食過不少梳乎厘班戟,咁岩今次鄰近中秋節,餐廳出左特別版班戟應一應節,這裡的梳乎厘班戟厚厚的,空氣感十足,淋上奶黃醬,完全係月餅入面舊鹹蛋的味道,旁邊係白蓮蓉同黃蓮蓉,完全好似分子料理咁,將月餅個形態用第二個形式表達出黎,配上日本清新的桃,可以解一解膩感,呢個配搭真係好創新
2017-10-13
朋友想試呢間pancake好耐,但地點唔太就腳,不過我地終於係上星期的起心肝黎左見到每一枱都有叫pancake,我地當然唔會錯過啦,不過就食左咸點先~~餐廳用電子平板下單,可以睇到晒唔同菜式既樣~ 但因為做唔到甜品後上既功能,所以想食甜品就要食到中途先再叫甜品喇~ Waffle Benedicts $138 好吸引既一款主菜,窩夫上有2隻水波蛋,輕輕切開蛋黃汁就流晒出黎❤️,不過有一隻水波蛋就熟左啲~~ 窩夫仲有少少脆,伴著煎香左既煙肉、熟透既牛油果同荷蘭醬,口感又唔會乾爭爭,岩晒我口味!Calamari Squid Ink Pasta $148 原先會以為好膩,但意粉味道頗清新,因為用左蕃茄莎莎同檸檬,所以比較開胃~ 而且用左芥末忌廉汁,有小小既芥末既,令味道變得更豐富!最後介紹當然係甜品吧,在芸芸口味當中,我地揀左原味~~The pantry's pancake $120 我同朋友係pancake迷,面對眼前既pancake,完全搵唔到拒絕食既理由🤤! 有3大片厚厚既Pancake,應該有1.5cm高,有蛋香之餘,口感非常鬆軟,而且入口即溶哦😋,pancake可以配上楓糖漿/忌

Waffle Benedicts $138
Waffle Benedicts

Waffle Benedicts

Calamari Squid Ink Pasta $148
Calamari Squid Ink Pasta

Calamari Squid Ink Pasta
而且用左芥末忌廉汁,有小小既芥末既,令味道變得更豐富!

最後介紹當然係甜品吧,在芸芸口味當中,我地揀左原味~~
The pantry's pancake $120

The pantry's pancake
有3大片厚厚既Pancake,應該有1.5cm高,有蛋香之餘,口感非常鬆軟,而且入口即溶哦😋,pancake可以配上楓糖漿/忌廉食,佢既焦糖牛油,令pancake更香甜,如果糖漿份量再多點就好了🙆🏻❤️

The pantry's pancake
食物味道真的不錯,可惜我好少先黎圓方一次,唔次下次再見會係幾時呢><?

餐廳資料:The Pantry
地址:尖沙咀柯士甸道西1號圓方(Elements) 2樓2133號舖
其實之前都嚟過呢間餐廳食soufflé pancake, 覺得味道都唔錯,所以同朋友再嚟試吓晚餐。因為係星期五嘅關係,都比較多人等左一陣枱先至有位。餐廳環境其實好舒服,人多都唔會覺得太嘈。我哋今次叫咗龍蝦闊面和牛面珠肉,味道確實係唔錯嘅,當然份量就唔係好多⋯⋯性價比就抵啲。今次最想介紹嘅都係個甜品,因為朋友唔係太想食pancake ,所以我哋反而叫咗香蕉朱古力窩夫。等候嘅時間比較長,但係真係好值得等囉!窩夫嚟到嘅時候真係能夠做到外脆內軟,而且賣相真係唔錯,作為晚餐嘅一個美麗終結,實在係一個唔錯嘅選擇

2017-10-27 176 浏览
成班女人去血拼 行到食晏時間決定走返去element, 試一試 the pantry 因為貪佢有all day breakfast仲有pancakesset lunch位位148蚊, 都有好多選擇, 我就梗係揀咗all day breakfast啦, 佢哋就揀咗綠咖哩煎鱸魚, buttermilk chicken with waffles, 仲有一個泡菜豬肉pasta先講個賣相 就沒有投訴, 再講啲食物大家都覺得好平均好好味, 個all day breakfast 有件fluffy pancakes 水準唔稱得上係全城最好, 但係絕對可以止住食pancake條引buttermilk chicken 件雞炸得啱啱好好juicy件魚都好滑啊,就連個Pasta 都比我哋清咗!!!成班女人傾咗成個下午!!真
成班女人去血拼

件魚都好滑啊,就連個Pasta 都比我哋清咗!!!

成班女人傾咗成個下午!!真
2017-10-25 181 浏览
每次黎Element , 多數都係因為想睇d 比較冷門既電影🎬朋友就黎做人媽咪啦趁佢放產假 🤰🏻一眾姊妹淘約出黎行下西九,睇下戲,然後嘆埋個下午茶☕️-朋友話想試下依間新開冇耐既The pantry 話之前見網上介紹好吸引 好想試下佢既 pancake 😁-因為有大肚婆🤰🏻同埋有個朋友唔食得海鮮所以我地選擇食物都要特別小心-我地叫左🍕 Prosciutto pizza 有Parma ham 、火箭菜同蕃茄薄批香脆,以前細個唔鍾意食火箭菜,但而家覺得好香口-🥞The Pantry’s PancakeRicotta 厚班㦸,焦糖牛油,雜苺班㦸軟綿綿的 好似棉花咁焦糖牛油好香雜苺既酸甜可以減輕飽滯感下次會想試下雪糕款-🥞 Waffle Benedict 🥑 溫泉蛋 🍳,菠菜,🥑,煙肉配荷蘭醬Waffle 都算鬆脆煙肉都幾厚切至愛既牛油果再熟少少會香d 😁-整體都唔錯坐得幾舒服
朋友就黎做人媽咪啦
趁佢放產假 🤰🏻
一眾姊妹淘約出黎行下西九,睇下戲,然後嘆埋個下午茶☕️
朋友話想試下依間新開冇耐既The pantry
話之前見網上介紹好吸引 好想試下佢既 pancake 😁
因為有大肚婆🤰🏻同埋有個朋友唔食得海鮮
所以我地選擇食物都要特別小心
我地叫左
🍕 Prosciutto pizza
🍕 Prosciutto

有Parma ham 、火箭菜同蕃茄
薄批香脆,以前細個唔鍾意食火箭菜,但而家覺得好香口
🥞The Pantry’s Pancake

Ricotta 厚班㦸,焦糖牛油,雜苺
班㦸
軟綿綿的 好似棉花咁
焦糖牛油好香
雜苺既酸甜可以減輕飽滯感
下次會想試下雪糕款
🥞 Waffle Benedict 🥑
Waffle Benedict

溫泉蛋 🍳,菠菜,🥑,煙肉配荷蘭醬
Waffle 都算鬆脆
🍕 Prosciutto
  • The Pantry's Pancakes
  • Waffle Benedicts
2017-10-24 249 浏览
咁岩今日去到圓方又見the pantry 冇乜人,於是就貢入去食個下午茶。堅冇人由於同行友人都係少食多滋味既fd,於是其他主菜就唔嗌,只食佢個Pancakes. 招牌一定要叫,另一個quota 就俾左tiramisu 味。要反映既係,下午茶時間最好唔好去The Pantry , 佢個iPad 落單有time stamp, 最後足足過左35分鐘先上菜,期間我都問左幾次有冇漏單不過最後都係咁,明顯個廚房都未ready .主菜就係pancake, 先食招牌the pantry's pancake, 質感非常嫩滑,配上蜜糖,牛油同忌廉,口感充實到一時無兩,pancake 入而唔係空氣,食多兩啖真係會飽。而另一個tiramisu pancake 就over 左,已經膩既pancake 加tiramisu 就係一道肥到震既甜品,而且tiramisu溶得快,食到中後期 就好呢hea。影相就好賣相,食落就ok la咁。

堅冇人

不過最後都係咁,明顯個廚房都未ready .

Tiramisu  on  pancakes
The  Pantry's  Pancake s

影相就好賣相,食落就ok la咁。
The  Pantry's  Pancake s
帶住阿囡出街,自然會㨂D岩小朋友既餐廳!今日去element, 一於去依間咁好comment既餐廳試下!周圍好多family ,所以都見到唔少既小朋友我地安排既位好寬落!可以輕鬆食個lunch 我地叫左2個意粉安格斯牛肉醬寬條麵,牛有肉味,亦唔會鹹!阿囡追食魷魚墨汁意粉,依個我地覺得個味太濃!好鹹不過個魷魚幾爽甜的!爸爸order左杯pineapple soda, 偷飲左一啖,好好飲呀唔太甜但好重菠蘿味!勁鍾意呀我地!最後點左依家都好hit ge梳乎厘班戟份量都算大,味道還不錯,但又未至於好滑,建議多幾個人share食!不過整體對我地D family黎講算不錯
帶住阿囡出街,自然會㨂D岩小朋友既餐廳!
周圍好多family ,所以都見到唔少既小朋友

我地安排既位好寬落!可以輕鬆食個lunch

我地叫左2個意粉
安格斯牛肉醬寬條麵,牛有肉味,亦唔會鹹!阿囡追食

魷魚墨汁意粉,依個我地覺得個味太濃!好鹹
不過個魷魚幾爽甜的!

唔太甜但好重菠蘿味!勁鍾意呀我地!

最後點左依家都好hit ge梳乎厘班戟

不過整體對我地D family黎講算不錯
2017-10-22
一直想試圓芳The Pantry好耐,碰啱朋友生曰又喜歡食Pancake同西餐, 預早book咗枱同朋友慶祝生日。呢度甜品Pancake 很好食,主菜同飲品都好出色,環境也非常舒適。餐廳採用電子餐牌,客人可透過平板睇餐牌、落單,以及埋單,非常方便。店員非常細心有禮,主動介紹菜牌及怎樣使用平板落單,服務非常好。Truffle e Fungi 誠意之作,pizza 非常大,超多不同種類的茹同松露粉量很多,口感非常豐富,而且個餅底好香口,好好食Pancetta Carbonara 我同朋友都超喜歡食Carbonara, 非常creamy, 配料份量非常多,有煙肉、芝士同茹,份量非常足Berry Bliss Smoothie 飲品非常出色,用咗士多啤梨、藍莓、紅桑果,酸酸甜甜非常好飲。The Pantry's Pancakes甜品時候到,Ricotta 厚班戟配上焦糖牛油、蕉糖漿一齊食,好好味,班戟非常鬆軟,雜莓粉量很新鮮。

Truffle e Fungi

Pancetta Carbonara

Berry Bliss Smoothie

The Pantry's Pancakes
甜品時候到,

☕🍵Tiramisu Pancake$130☕☕無敵心心眼 動L動L咁上枱😍😍至少一隻手指厚 仲好大塊😱主角班㦸好軟熟 蓬蓬又綿綿的👏👏絕對唔係疏乎厘嘅空氣感 而係好緊密嘅結構好驚喜係竟然會有忌廉流心💓💓💓(不過有朋友即晚去食冇流啊😢)伴碟有雜莓&輕盈嘅牛奶忌廉🍓🍒🍓🍒仲有必加嘅拖肥醬 加完影相仲正😎假如配翻球凍冰冰嘅雪糕就好啦🍨🍨同埋面頭啲粉食到我有點疑惑😂微苦但又唔係淨朱古力/咖啡味 加咗燕麥有點怪🙊Ermm覺得淨咖啡粉會更好啲👍粉下面有雲尼拿吉士醬也能解膩👍👍不過整體係好滿意😎😎😎😎 ....💓💓Smore Waffle$108💓💓比起Pancake 更欣賞呢個👏👏同樣好厚好大好企身外層烘到非常香脆 切落去有聲個種😎黎個華麗轉身💃未見過咁蓬鬆蓬鬆 氣孔咁大咁多咁密嘅waffle😍真.內脆外軟 蛋香十足 還有焦香楓糖👏👏上面smore焗得透徹 全都軟化拉絲😚中間有榛子醬夾心🌰🌰仲有隔離個雲呢拿雪糕!!!🍨🍨超濃郁超滑 同waffle好夾雖然價錢高啲 不過呢次我都俾得甘心✋
☕🍵Tiramisu Pancake$130☕☕
無敵心心眼 動L動L咁上枱😍😍
至少一隻手指厚 仲好大塊😱
主角班㦸好軟熟 蓬蓬又綿綿的👏👏
絕對唔係疏乎厘嘅空氣感 而係好緊密嘅結構
好驚喜係竟然會有忌廉流心💓💓💓
(不過有朋友即晚去食冇流啊😢)
伴碟有雜莓&輕盈嘅牛奶忌廉🍓🍒🍓🍒
仲有必加嘅拖肥醬 加完影相仲正😎
假如配翻球凍冰冰嘅雪糕就好啦🍨🍨
同埋面頭啲粉食到我有點疑惑😂
微苦但又唔係淨朱古力/咖啡味
加咗燕麥有點怪🙊
Ermm覺得淨咖啡粉會更好啲👍
粉下面有雲尼拿吉士醬也能解膩👍👍
不過整體係好滿意😎😎😎😎 .
💓💓Smore Waffle$108💓💓
比起Pancake 更欣賞呢個👏👏