2021-09-09 257 浏览
今日午餐食乜好!?路經商場見到有間餐廳做緊推廣裝修都幾靚又有位坐,入去試下先 原來係台灣菜黎既咁佢午餐就係類似台灣便當型式 配一杯台式飲品食完突然好感慨, 我係台灣食便當真係有上面3層配菜架!有辣芽菜,木耳,炒豆 下層係滷蛋半隻 肉燥配白飯 紅燒肉滷蛋好入味,蛋黃5分熟,蛋白位入曬味好食! 肉燥好重蒜味,撈飯食一流!紅燒肉份量好多,無骨啖啖肉,食到係應該用醬油調味甜中帶咸好滋味上面3格就係一般既小菜,木耳食脆 豆角食甜 芽菜係食辣既都好開胃涼粉奶茶,好香甜用涼粉代替了珍珠The Night Market Shop 1028 Water Zone, ELEMENTS, 1 Austin Road West消費$100 評分7/10
今日午餐食乜好!?路經商場見到有間餐廳做緊推廣
裝修都幾靚又有位坐,入去試下先 原來係台灣菜黎既
咁佢午餐就係類似台灣便當型式 配一杯台式飲品
食完突然好感慨, 我係台灣食便當真係有上面3層配菜架!
有辣芽菜,木耳,炒豆 下層係滷蛋半隻 肉燥配白飯 紅燒肉
涼粉奶茶,好香甜用涼粉代替了珍珠

The Night Market
消費$100
評分7/10
2021-08-30 334 浏览
有印象之前嚟過呢間好似係食泰國菜 ,今日嚟到睇下全部都係台灣嘢食,不過又可以一試環境方面好地道, 裝修有風味,同埋呢度嘅侍應都比較年青和有禮貌呢個露筍炒蝦球,甘筍好老,咬落去像咬橡筋同蔗渣, 但係味道不錯呢個大腸 蚵仔麵 味道都好似怪怪哋,同在台灣食正宗嘅蚵仔麵好大分別,仲好似酸酸地 有啲懷疑好似吾新鮮😂😂值得一提,但係我冇影相😅叫咗個混色饅頭幾好食, 非常鬆軟,但係價錢方面就略貴,30蚊只有兩件。整體上算ok可以下次再嚟😍

整體上算ok可以下次再嚟😍

2021-08-23 343 浏览
差不多兩年冇食過, 今次再黎食lunch, 好滿意, 好有誠意,真係好好味呀😋😋今日叫左3個set lunch, 有前菜,主食,同埋野飲。小食主要係一d 點心, 而主食估唔到都幾足料,係一碟碟嘅餸, 可以跟魯肉飯,白飯或菜飯,為左自我感覺良好,我地全叫km菜飯。 而野飲方面唔上係檸茶咖啡,弔你有水果茶,珍珠奶茶之類。今日叫左乾煸四季豆, 宮保蝦球,沙茶牛肉, 其他野唔記得影,因為掛住食😂😅 但值得一提係個菜飯,佢地用左d 好似日本人用黎撈飯嗰d 紫菜去撈,所以淨係個飯都好好味👍🏼讚👍🏼 要講缺點的話。。。係有d 嘈,多人,無計🤷🏻‍♀️

今日叫左3個set lunch, 有前菜,主食,同埋野飲。

要講缺點的話。。。係有d 嘈,多人,無計🤷🏻‍♀️
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 宮保蝦球
  • 沙茶牛肉
  • 金牌小籠包
  • 珍珠奶茶
2021-08-13 478 浏览
一家大小去圓方食飯,排隊等左半小時,入面有位無人帶外面等到客人要主動出聲指出有枱已清潔5至10分鐘,但服務員態度很差,不理會,另一男餐廳經理視而不見,聽而不聞因為一家4口,耐心再等終於被分配到那空置10分鐘的枱,服務生態度差,服務員充足但實際工作只有2人,1黑衫女主任及1男送餐服務員其他服務員互相傾笑,評論客人,態度極差,外面收錢男經理不理會周邊環境,不聞不問。十分差。地面有水積,服務員手指指,不理會不處理,危機感極低。老人家小朋友要小心,因為環境服務差,食物質素一般,份量少,都有快餐店水準,但不要抱很大期望。主要有加一客人自助服務費,大家3思3思本人曾向期公司反映,可是回應屬私人機構,意見接受,表示一切正常。
一家大小去圓方食飯,排隊等左半小時,入面有位無人帶

主要有加一客人自助服務費,大家3思3思

2021-08-01 771 浏览
It took forever for the food to come. Instead of preparing each order from tables, they waited until each dish had a certain amount of orders before actually preparing. We had to cancel some orders as it was overwhelming frustrating trying to wait for a simple side dish to come.
2021-07-29 676 浏览
本來以這地點來說,一點也不貴!但食物質素真的很不濟第一次在Elements 食飯,有痛苦的感覺午餐前菜~小籠包正常水平午餐前菜~ 黑松露素餃 上菜時已不熱,但味道還可午餐主菜~紅燒豆腐 完全沒有味,放小小鹽會好很多 配 魯肉飯味道不錯招牌三杯雞 配 菜飯整餐飯來說,最夠味的食品。另 加了份蔥油餅,份量很小,但不知道為什麼拍起來很大份珍珠奶茶 ~ 味道ok鮮果茶 ~ 只能用難入口形容!原杯留低!( 連累我那麼浪費食物)
本來以這地點來說,一點也不貴!
但食物質素真的很不濟

第一次在Elements 食飯,有痛苦的感覺

午餐前菜~小籠包
正常水平

午餐前菜~ 黑松露素餃
上菜時已不熱
,但味道還可

午餐主菜~紅燒豆腐

完全沒有味,放小小鹽會好很多

配 魯肉飯
味道不錯

招牌三杯雞 配 菜飯
整餐飯來說,最夠味的食品。

另 加了份蔥油餅,份量很小,
但不知道為什麼拍起來很大份

珍珠奶茶 ~ 味道ok

鮮果茶 ~ 只能用難入口形容!

原杯留低!( 連累我那麼浪費食物)
2021-07-29 430 浏览
今日有事做去咗圓方,行街時覺得少少肚餓,於是揀咗呢間做下午茶地方😄,上網搵過都幾出名所以試一試,但食完覺得少少失望,坊間好多台灣餐廳都更勝一籌🥲我叫咗豬扒擔擔麵,佢有好多小食選擇,但朋友同我都揀咗小籠包,小籠包味道OK👍🏻但係都主菜擔擔麵,豬扒炸得非常乾身,而且炸粉好厚,朋友叫咗相同菜式,但唔知點解啲豬扒好似營養不良咁細😅但係擔擔麵嘅湯底係不錯的👍🏻另外珍珠奶茶都唔錯,有咬口嘅同埋茶底都濃

但係擔擔麵嘅湯底係不錯的👍🏻
另外珍珠奶茶都唔錯,有咬口嘅同埋茶底都濃
2021-07-27 373 浏览
本來打算去西九野餐,可惜落雨,所以轉場係圓方食嘢。見呢間餐廳嘅食物價錢唔太貴,都有人排隊,就入左去食啦。賣相ok,但味道總體我覺得麻麻地,不會再去試。蟹粉小籠包我地叫嘅五樣食物中較為滿意嘅一樣。伶出黎都熱辣辣,juicy嘅肉汁同蟹味,都唔錯。鹽酥雞睇落炸到脆啵啵,但係入面2/3都係粉,無咩雞肉🥲,味道係正常嘅炸粉味。呢個黑松露大蝦豆正常D,不過味道偏淡,感覺煮熟後,就咁加D黑松露,所以整道菜無咩黑松露味。麻辣大腸鴨血煲鴨血份量雖然多,都滑嘅,但係麻辣湯我唔太鍾意,都幾鹹,死鹹嘅辣。酸菜魚唔酸又唔辣,D魚比較腥,似係普通嘅魚湯咁。

蟹粉小籠包

鹽酥雞

麻辣大腸鴨血煲

酸菜魚
唔酸又唔辣,D魚比較腥,似係普通嘅魚湯咁。
一行4人,食物唔多講,中規中矩,飲品是伏,飲一啖得返啲冰,叫咗西瓜紅莓汁,白肉苦瓜汁,……奶茶布丁細過粒柑桔……😂😂落酥炸蠔仔,嚟咗鹽酥雞,話跟進,無下文,唔會幫你重新下單,幫客人慳返荷包抵讚…..牛腩麵……話係辣……完全無辣感,不過幾淋幾入味……三鮮蔥油麵放上枱嗰一刻,好香!!!堅香!!!可惜味道欠奉,蝦乾可以再做好啲……啲汁係無味嘅…酥炸雞扒麵麵同雞扒分上,啲麵個味道同某酒樓$12一碗嘅蔥花麵係一樣,雞扒衰過茶記,好重雪味
奶茶布丁細過粒柑桔……😂😂
…..
牛腩麵……話係辣……完全無辣感,不過幾淋幾入味……
三鮮蔥油麵
放上枱嗰一刻,好香!!!堅香!!!
可惜味道欠奉,蝦乾可以再做好啲……啲汁係無味嘅…
炸雞扒麵
2021-06-27 852 浏览
叫咗兩籠小籠包,加一個菜、湯同埋一個麻辣“雲吞”~ 每一樣都幾好食,夠味又夠熱,最鍾意係個小籠包,但係個粟米湯就一般般~ 環境幾好,上菜算快~ 晏晝去食個lunch都唔錯,唔算貴
用餐时段
2021-06-05 1004 浏览
食品質數係中下,出菜時溫度只係微暖,新鮮道欠佳。如果付出這個價錢,我相信出面好多小店都出色過依間嘢。店員你都係當茶餐廳嘅服務咁啦。無咩特別好或差,沒有比較沒有傷害。
2021-06-05
2021-05-21 792 浏览
Order咗一個Tea set, 包括兩隻小籠包、招牌牛肉麵、及一杯飲品(金桔檸檬),另再加了一份花枝脆春卷。因為餐牌有👍🏻在招牌牛肉麵旁,所以特意點選。 賣相都不俗,但是牛肉好似牛肋條,同台灣原本的半筋半肉截然不同,配以幼麵,有點像雲吞麵的幼麵,跟我平常吃的台灣牛肉麵(比較粗身的)有點出入。湯底不算太熱,也不太濃味,整體而言,有點失望😞花枝脆春卷就比較好食,春卷即炸起,熱辣辣,好脆,配以沙律醬,都幾好味。店舖面積比較大,環境取勝,可能係下午茶的關係,有一邊的座位都唔開,而我哋就被安排坐近路邊的位置,有點熱。

用餐时段
下午茶
2021-05-11 760 浏览
首先可以肯定系服務態度系唔錯,但係除此以外真係好難再諗到讚美既說過,唯一難忘既菜式系櫻花蝦炒飯同雞排夠脆。失望既地方有:1.飲品真係稀又淡2.招牌牛腩面,牛腩得個面底唔得冇彈性死實實3.麻油雞肉質“鞋”又唔香夠曬淡4.蔥油餅得個油唔香5.鴨血旺,鴨血夠嫩滑但係味道唔得黏黏糊糊好似生粉芡咁6.重點系吃完餐飯,一隻腳咬咗10粒蝻,唔知蚊定虱。所以真係好失望,作為母親節飯勁失望

所以真係好失望,作為母親節飯勁失望
2021-05-09
等候时间
30 分钟 (堂食)
庆祝纪念
母亲节
  • 櫻花蝦炒飯
2021-05-11 656 浏览
當日一心買外賣,因為攜帶寵物,但查詢後此店可以攜帶寵物內進,但只能坐在指定座位。當然非常理解,門口的侍應亦很禮貌地解釋,滿心歡喜入店。唔想普普通通食最基本嘅小籠包所以點左一籠蟹肉小籠包,皮薄餡靚,但蟹味道唔夠。滷肉飯係食台灣野必須嘅,一人份量,所以價錢都合理。糖醋魚塊酸酸甜甜,黎到都係脆口嘅,配上新鮮嘅菠蘿多汁嘅生煎包,都係合理味道紅趜肉基本上唔知咩嚟,諗住試吓新野,結果中伏,係一份豬肉,加上一點醬汁,應該有少少酒係入面最後點左一杯熱飲,當我食完全餐飯時,飲品仍然很熱,係值得稱讚嘅。基本上係一餐合格嘅台式晚餐,但係呢個價錢性價比太低,同埋有一樣非常減分的事情,專門給寵物位置原先是一個有冷氣的地方,但係我哋食到出晒汗,非常非常熱,希望可以改善。
當然非常理解,門口的侍應亦很禮貌地解釋,滿心歡喜入店。
蟹肉小籠包

古早滷肉飯
滷肉飯係食台灣野必須嘅,一人份量,所以價錢都合理。
糖醋魚

糖醋魚塊酸酸甜甜,黎到都係脆口嘅,配上新鮮嘅菠蘿
鮮汁生煎包
多汁嘅生煎包,都係合理味道
台式紅趜肉

桂圓肉桂蜜

2021-05-09
糖醋魚
2021-03-31 810 浏览
#elements #thenightmarket 之前想試好耐喇,因為佢地標榜自己無味精,但係見九龍塘個review麻麻,所以見elements都有,就黎試下,但係其實佢地性價比有啲低#擔擔麵 分量少,偏辣,湯底稀,亦都唔濃味,花生味淡,所以個湯底都好淡味#麵線 好失望,因為都係偏酸,好過八方雲集少少,麵線都斷到好短,佢地個價錢黎講,性價比低……#蟹粉小籠包 蟹粉味都係淡#小籠包 一般,湯汁唔多#通菜 偏老……味道: 6/10味精: 3/10價錢: 5/10環境: 7/10服務: 6/10#vinaintst #vinafood #xiaolongbao #taiwancusinie #taiwanfood #crabroexiaolongbao #tantannoodles #vermicelli #morningglory #圓方 #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

#蟹粉小籠包 蟹粉味都係淡

#小籠包 一般,湯汁唔多

#通菜 偏老……

味道: 6/10
味精: 3/10