.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💥 𝗕𝗹𝗲𝗻𝗱 𝗼𝗳 𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝘀 @ 🌟 The Nest Restaurant & Bar《👽食神大媽食尼泊爾菜》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Shrimp Salad HKD 98Chicken Drumsticks HKD 79Tikka Pizza HKD 119Baby Back Pork Ribs HKD 149Virgin Pina Colada HKD 65Mango Lassi HKD 40Ice Cream HKD 59.👽 大媽經常黎呢間酒吧飲嘢食嘢,因為佢嘅設計真係好CHILL,有一面牆會打開一大片窗望街飲嘢,起鬧市有喘息嘅空間好難得呢。加上定價超級良心,店員態度又親切,所以無時無刻都超級旺場。呢日好彩大媽早去,見到佢新推出一個「Tasting Menu」,必須試下。.🥗 開始先食頭盤「大蝦沙律」,超級多隻蝦蝦,大隻彈牙,沙律好清新,調味好開胃。好大份㗎,所以食咗呢個沙律好似已經飽咗一半。😝.🐔 跟住嚟一盤嘅「炸雞腿」,炸得超香脆,但內裡嘅肉仍然保持嫩同多汁。同埋佢嘅調味真係好特別,帶有香氣同咬
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Virgin Pina Colada HKD 65
Mango Lassi HKD 40
Ice Cream HKD 59

Shrimp Salad

🐔 跟住嚟一盤嘅「炸雞腿」,炸得超香脆,但內裡嘅肉仍然保持嫩同多汁。同埋佢嘅調味真係好特別,帶有香氣同咬勁,令人上癮。

Chicken Drumsticks

🐷 主菜呢就揀咗「燒豬肋骨」,呢個必點啊!上枱嘅一刻發現好大份,每份豬骨都厚切好大件,燒得外層起糖衣好香脆,一切嘅肉質超級鮮嫩多汁,配上燒烤醬,帶有濃郁嘅煙燻香味,仲配上薯條同沙律,超滿足!

Baby Back Pork Ribs

🍕 接住就係「Tikka Pizza」,用木PAN上台好可愛。餅底香脆,上面有豐富嘅配料,係超級多雞肉,調味好特別,加埋啲香料同埋芝士,令味道更加濃郁。

Tikka Pizza

🍨 是日甜品係「雪糕」,足足三球,有雲呢拿、朱古力、草莓味!仲要係有果肉同埋有朱古力粒㗎!作為結尾,爽呢!

Ice-cream

🍹 因為要揸車唔可以飲有酒精啊,但係非常之建議要試吓呢度嘅「Virgin Pina Colada」,帶有濃郁嘅椰子味同埋菠蘿味,但係又唔會太甜,飲落去口感滑順同埋清爽!同埋「Mango Lassi」嘅乳酪好滑身,帶有淡淡嘅芒果香氣,唔會太甜,加上啲酸酸嘅甜味,超正架!

Virgin Pina Colada &  Mango  Lassi

😋 溫馨提示,呢間餐廳未去到繁忙時間基本上已經爆旺,大家如果係夜晚嚟食記得訂位又或者避開繁忙時間喔。

📍 佐敦偉晴街11-19號利成大廈地下C舖

Chicken Drumsticks
Ice-cream
  • Virgin Pina Colada
2023-12-21 158 浏览
呢排工作繁忙 唔可以成日去旅行🧳 朋友就帶咗我嚟呢間尼泊爾餐廳 食返餐有特色嘅尼泊爾菜補數😂 呢度嘅環境唔錯 睇得出夜晚嚟更加有氣氛添呀前菜今日嘅是日餐湯係粟米雞肉湯 清湯入面嘅雞肉同埋粟米份量好多 店員仲幫我地磨咗啲新鮮黑椒🐥 味道更加香 而每個餐都配一份沙律 沙律上面仲有呢個芥末沙律醬🥗咖哩羊排配薄餅呢一碟真係好有尼泊爾特色😌 咖喱羊排可以揀配飯或者係薄餅 當然想試吓佢比較地道嘅薄餅啦😛 薄餅就咁食就好香小麥嘅味道 點埋咖喱食真係一流 呢度嘅咖喱有淡淡嘅椰香味 仲有股香料嘅後勁🤩 配埋羊排都幾夾 羊味唔算好羶 食落口仲有啲口感唔會過度醃製意大利辣香腸薄餅呢個Pizza鋪滿好多嘅辣肉腸片🍕 真係好足料 Pizza嘅下方仲有芝士同埋茄汁🥫 夾埋一齊食唔會覺得個辣肉腸太重口味 熱辣辣食嘅時候仲見到有芝士拉絲添呀🧀飲品Masala Tea 呢個拉茶非常有風味 有淡淡嘅香料味☕️ Coffee係熱齋啡 可以係嚴寒中暖返吓😉呢一餐真係好有風味 估唔到尼泊爾菜都幾啱我口味😋 午餐有齊餐湯 主食同餐飲 都算幾抵食啊

前菜
粟米雞肉湯

意大利辣香腸薄餅
意大利辣肉腸薄餅
意大利辣肉腸薄餅

飲品
咖啡  Masala Tea

用餐时段
遊蕩吓見到呢間happy hour 幾抵,見佢係食尼泊爾菜幾特別,所以無心插柳下就試咗。估唔到又真係幾抵食又唔貴!鍾意飲酒嘅朋友,呢間真心平。佢閒日happy hour 由15:00-20:00,紅白酒同啤酒都有買一送一,指定酒款(睇圖) 但多選擇👍🏻Drinks: 🍷Serengeti Cabemet Sauvigan🍺 Stella per pint🍹strawberry Lassi (無酒精)🍹Virgin mojito (無酒精)Food:🌱Fried Momo (pork): 一份有8 粒,炸得脆口又唔乾,入面仲可以保留肉汁👍🏻😋🌱Plain Naan: 份量都算大份,一開四片。有燶邊,餅邊硬,餅中就軟身,正常🌱Chicken Curry: 微辣,汁唔算稀身。雞件係全肉兼大件。配搭naan 一齊食,簡直絕配!🌱Samosa: 印度咖哩角,一份有三大隻…. 不過唔記得影…真心大大隻又新鮮熱焫。外層炸得硬脆,中間含滿滿薯蓉混合雜菜碎~~ 微辣,口感分明😋👉🏻溫馨提示: 如果要舒適又要食境嘅朋友就諗諗喇😎因爲佢有一少部份位係bar 枱冇窗,所以間唔中有一兩隻蚊滋仔飛下咁。 但小女

Drinks:
🍷Serengeti Cabemet Sauvigan
🍺 Stella per pint
🍹strawberry Lassi (無酒精)
🍹Virgin mojito (無酒精)

Food:

👉🏻溫馨提示: 如果要舒適又要食境嘅朋友就諗諗喇😎因爲佢有一少部份位係bar 枱冇窗,所以間唔中有一兩隻蚊滋仔飛下咁。 但小女子覺得員工幾nice又用心製作,價錢味道都唔錯,又冇限時,性價比算高。雖然細細間,但愈夜愈多人,簡直坐滿晒
2024-04-08
  • Fried  momo  pork
2023-12-12 28 浏览
位於佐敦偉晴街< 𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐞𝐬𝐭 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 & 𝐁𝐚𝐫 >, 一間尼泊爾餐廳, 裝潢以紅磚牆及木系為主, 亦是半開放式設計, 十分愜意。ꜱᴏᴜᴘ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ雜菜湯帶有濃重黑椒味道。ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘ ᴄᴜʀʀʏ ɴᴀᴀɴ $⁹⁸咖哩羊排烤馕, 放有兩大隻羊架, 肉質肥美, 配以香脆烤馕, 再點上微辣咖喱, 很好吃呢。ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴏᴍᴏ ᴊʜᴏʟ $⁷⁵燉雞肉餃子, 以木桶盛載, 濃濃咖哩湯汁配搭雞肉餃子, 質感扎實咬口。ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴛᴇᴀ ⁽⁺$¹⁵⁾馬薩拉茶帶有香料茶味, 入口順滑。ɪᴄᴇ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ ⁽⁺$¹⁵⁾凍檸茶清爽味道。ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ芝士蛋糕質感厚實, 重芝士香。The Nest Restaurant & Bar (佐敦)📍佐敦偉晴街11-19號利成大廈地下C號舖

ꜱᴏᴜᴘ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ
雜菜湯帶有濃重黑椒味道。

ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘ ᴄᴜʀʀʏ ɴᴀᴀɴ $⁹⁸

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴏᴍᴏ ᴊʜᴏʟ $⁷⁵
燉雞肉餃子, 以木桶盛載, 濃濃咖哩湯汁配搭
雞肉餃子, 質感扎實咬口。

ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴛᴇᴀ ⁽⁺$¹⁵⁾
馬薩拉茶帶有香料茶味, 入口順滑。

ɪᴄᴇ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴇᴀ ⁽⁺$¹⁵⁾
凍檸茶清爽味道。

ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ
芝士蛋糕質感厚實, 重芝士香。

📍佐敦偉晴街11-19號利成大廈地下C號舖
2023-12-07
2023-12-06 141 浏览
餐廳近似開放式洒吧設計🥰,燈光較暗,但就有部大電視🖥,睇足球⚽️一流,如果有直播賽事一定好有氣氛🥰。Shrimp Salad $98超大盤嘅大蝦沙律🥗,蝦肉🦐爽口彈牙,沙律菜🥗好新鮮🥰。Fish and Chips $78炸魚🐟有2️⃣大塊,都幾大塊,炸到外脆內軟,蘸埋有洋蔥粒嘅沙律醬,更加好食😋;薯條🍟就脆口唔乾身。Chicken Drumsticks $796️⃣件炸雞槌,雞骨位用錫紙包住方便食用🥰,雞肉🐓用特別香料醃制過,辣辣地🌶十分惹味😋。Tikka Pizza $119Duck哥🦆第一次食印度烤雞Pizza🍕;芝士🧀份量適中,做到少少拉絲效果🥰;Pizza🍕啖啖肉,每啖都充滿印度香料嘅濃郁味,十分惹味😋。Linguine Vongole $119白酒蜆肉扁意粉,蜆肉🦪無沙,意粉🍝硬度適中,入口有齊蒜味🧄、橄欖油味、白酒味和牛油味🧈,煮得好好食,大推😍。Baby Back Port Ribs $149份量比想像中大🫢,兩大條豬肋骨🐖肉質軟腍有肉汁,豬肉味香加上酸酸甜甜嘅BBQ醬,特別香口好食😋。伴碟嘅薯角🥔份量同樣十分之多,薯角炸得外層鬆脆內裡濕潤,非常好食。Fruit Pu

Shrimp Salad $98
超大盤嘅大蝦沙律🥗,蝦肉🦐爽口彈牙,沙律菜🥗好新鮮🥰。

Fish and Chips $78

Chicken Drumsticks $79

Tikka Pizza $119

Linguine Vongole $119

Baby Back Port Ribs $149

Fruit Punch $65
入面有唔少果肉,大大杯,味道唔錯🥰。

Mojito $85
薄荷🍃加上檸檬🍋,味道清新怡人,混合冰涼嘅梳打及酒精,感覺零舍透心涼🧊。

Mango Lassi $40
芒果🥭味濃質感順滑,冰冰涼涼酸酸甜甜的😋。

Ice cream $59
2️⃣球雪糕,味道正常。

總括而言,食物價錢唔算貴,大大份,性價比高,如果有直播賽事更加一流。
2023-11-28
用餐时段
2023-12-05 23 浏览
一班朋友仔想搵個可以坐耐啲嘅地方聚下傾下計朋友推介一間好抵食嘅尼泊爾餐廳 去完之後 完全明白點解朋友咁推薦🤣餐廳位於路邊轉角位 採開放式設計 燈光較幽暗 大電視播放球賽 感覺自在相信有比賽時一定好有氣氛******************************食物s:🥗Shrimp Salad ($98)份量超巨大 多人share都唔係好搞得掂🙈都有幾多蝦肉同煙肉粒 一定夠分撈埋佢個沙律醬汁 好清新開胃🍟Fish and Chips ($78)完全估佢唔到 有2大塊炸魚🐠外層炸得香脆 魚肉保持嫩滑 點酸醬一流薯條亦炸得超脆 而且唔乾身😍 成隻手咁大隻架!!🍗Chicken Drumsticks ($79)呢款小食有6舊炸雞錘 同其他前菜比就冇咁抵食喇不過炸得香口 熱辣辣上枱 咬落去仲爆汁😆 味道少少辣咁 幾惹味🐖Baby Back Port Ribs ($149)豬勒骨有成2大排 份量巨多 肉質唔油膩❣️每條都浸滿濃厚燒汁 味道濃郁跟配嘅薯角同樣份量驚人 薯肉口感實在食到一半大家都投晒降之際友人仲偷偷哋夾咗啲野食過嚟我隻碟🫠不過見咁好味 就幫你ko埋佢啦🤪🍕Tikka Pizza ($
一班朋友仔想搵個可以坐耐啲嘅地方聚下傾下計
朋友推介一間好抵食嘅尼泊爾餐廳
去完之後 完全明白點解朋友咁推薦🤣
餐廳位於路邊轉角位 採開放式設計
燈光較幽暗 大電視播放球賽 感覺自在
相信有比賽時一定好有氣氛

食物s:

🥗Shrimp Salad ($98)
份量超巨大 多人share都唔係好搞得掂🙈
都有幾多蝦肉同煙肉粒 一定夠分
撈埋佢個沙律醬汁 好清新開胃

🍟Fish and Chips ($78)
完全估佢唔到 有2大塊炸魚🐠
外層炸得香脆 魚肉保持嫩滑 點酸醬一流
薯條亦炸得超脆 而且唔乾身😍

成隻手咁大隻架!!

🍗Chicken Drumsticks ($79)
呢款小食有6舊炸雞錘 同其他前菜比就冇咁抵食喇
不過炸得香口 熱辣辣上枱
咬落去仲爆汁😆 味道少少辣咁 幾惹味

🐖Baby Back Port Ribs ($149)
豬勒骨有成2大排 份量巨多 肉質唔油膩❣️
每條都浸滿濃厚燒汁 味道濃郁
跟配嘅薯角同樣份量驚人 薯肉口感實在
食到一半大家都投晒降之際
友人仲偷偷哋夾咗啲野食過嚟我隻碟🫠
不過見咁好味 就幫你ko埋佢啦🤪

🍕Tikka Pizza ($119)
印式烤雞Pizza 夠晒罕見❣️
有成8大舊又係令我哋驚訝咗一下
薄批脆邊 面上係滿滿嘅烤雞🐔 入口好重香料味

🍝Linguine Vongole ($119)
呢度特別嘅地方係佢哋仲有埋西式fusion菜
意粉煮得啱啱好 唔會過熟 好香蒜蓉味
而且蜆肉份量都幾多

🍹Fruit Punch ($65)
好大杯 甜甜味咁 解渴幾啱

🍸Mogito ($85)

🍦Ice cream ($59)
有2種口味雪糕 士多啤梨同朱古力
我就覺得食多款小食抵啲喇🤭

小結:
呢間餐廳食物大部分都大件夾抵食 性價比高
雖然有部分菜式唔係好明佢個定價點😌
食物質素都幾好 有西式、尼泊爾同印度菜
鐘意有氣氛又唔怕煙味嘅朋友就好啱喇😆

2023-12-03 17 浏览
餐廳以紅磚牆及木系枱凳為主且半開放式設計,自然光透入餐廳坐在窗邊睇住街景享用美食,十分愜意下次可以同朋友仔飲杯酒傾下計✾ 廓爾喀塔利雞肉飯 $98呢款係經典尼泊爾菜色,紅色圓盤上放不同食物色彩繽紛又豐富,相當吸引黃色修長米飯上放脆邊太陽蛋蛋汁拌勻米飯增添濕潤感而雞肉煮至軟腍且入味,骨肉輕易分離爽脆西蘭花帶濃濃蒜香;鹹香乾菜湯另外伴碟青瓜胡蘿蔔同脆薄餅✾ 燉豬肉餃子 $75平時MOMO都係蒸或炸,燉真係未試過用木桶盛載住湯汁同餃子豬肉餃子飽滿,扎實口感且肉汁豐富且加有洋蔥碎增添香味同咬口而湯汁濃濃咖喱香,微辣惹味✾ 是日餐湯(跟餐)甘筍湯內滿滿甘筍蓉入口清甜帶點黑椒香✾ 可樂(跟餐)✾ 雪碧(跟餐)
餐廳以紅磚牆及木系枱凳為主
且半開放式設計,自然光透入餐廳
坐在窗邊睇住街景享用美食,十分愜意
下次可以同朋友仔飲杯酒傾下計

✾ 廓爾喀塔利雞肉飯 $98
呢款係經典尼泊爾菜色,紅色圓盤上放不同食物
色彩繽紛又豐富,相當吸引
黃色修長米飯上放脆邊太陽蛋
蛋汁拌勻米飯增添濕潤感
而雞肉煮至軟腍且入味,骨肉輕易分離
爽脆西蘭花帶濃濃蒜香;鹹香乾菜湯
另外伴碟青瓜胡蘿蔔同脆薄餅

✾ 燉豬肉餃子 $75
平時MOMO都係蒸或炸,燉真係未試過
用木桶盛載住湯汁同餃子
豬肉餃子飽滿,扎實口感且肉汁豐富
且加有洋蔥碎增添香味同咬口
而湯汁濃濃咖喱香,微辣惹味

✾ 是日餐湯(跟餐)
甘筍湯內滿滿甘筍蓉
入口清甜帶點黑椒香

✾ 可樂(跟餐)
✾ 雪碧(跟餐)
開揚嘅酒吧餐廳,自然光透入,好chill咁,午餐好抵食。如果夜晚有直播球賽,應該氣氛更好~一坐低即刻有杯熱檸水,咁啱天氣涼涼地,立即加咗印象分☺️✨Lunch Set✨🥣是日餐湯:有些蔬菜蓉,口感豐富。然後有香料、胡椒等,辣辣地,再加陣陣芝士香,好特別又暖胃嘅湯。🥘咖喱羊排烤饢 (Lamb Chop Curry with Naan) $98依個價錢無諗過有兩大隻羊架🍖,羊架肥美,肉質香,有厚度,好食!🤤咖喱辣辣地,帶甜味,配些蕃茄粒,味道好夾,又香又清新。Naan烤餅好香脆,沙律配蜜糖芥末汁,甜甜的,成個菜式整體味道好夾。🍛廓爾喀塔利雞肉飯 (Gurkha Thali Chicken) $98非常大份又豐富,一上枱見到繽紛嘅顏色已經好開胃🤤有湯、洋蔥蕃茄沙律嘅前菜、蔬菜、雞肉、蛋 及脆口。湯有啲似雪菜湯,鹹鹹哋🥣。飯粒粒分明,配上香濃惹味嘅雞肉,再有啲前菜蔬菜增添清新感🥗,整體無論味道同口感都好豐富,令人覺得好滿足嘅一個餐🥰
開揚嘅酒吧餐廳,自然光透入,好chill咁,午餐好抵食。

✨Lunch Set✨
🥣是日餐湯:

咖喱辣辣地,帶甜味,配些蕃茄粒,味道好夾,又香又清新。

湯有啲似雪菜湯,鹹鹹哋🥣。

2023-11-22 16 浏览
Ooo特色尼泊爾酒吧餐廳ooO搭車去尖沙咀係柯士甸附 近必會見到此間富特色的酒吧開放式設計 看著街外的風景享用美食 感覺好CHILL🫶🏻食物以印度菜、尼泊爾菜多亦有少量亞洲及西方菜供應OooooO🔸廓爾喀塔利豬肉飯 $98Gurkha Thali Pork 黎到當然試尼泊爾食物雖然未知岩唔岩口味 但係概然黎左就係要試新野🙃擺盤好用心 顏色好豐富 東南亞那邊的米是很修長及偏硬的配上他們備有的菜湯一起食較好 豬肉重味但味道幾好橙色既辣醬真係好辣 大家試少少好了配了一小碗西蘭花 及印度薄脆餅薄脆非常😊帶點胡椒味 配酒的好選擇大家不妨試下呢個新菜式 OooooO🔸燉雞肉🥟 Chicken MoMo Jhol $75燉雞肉早前在網上見到即是燉餃咖喱醬汁加上人手包的燉餃 以蒸籠上桌呢個有驚喜 燉餃肉汁豐富 沒有太多香料味個人覺得似大隻版小籠包 😀OooooO🔸馬薩拉茶 +$15糖以小杯另上 客人可以自行調味 茶味帶點香料味道 整體入口幾滑
Ooo特色尼泊爾酒吧餐廳ooO

搭車去尖沙咀係柯士甸附 近必會見到此間富特色的酒吧
開放式設計 看著街外的風景享用美食 感覺好CHILL🫶🏻
食物以印度菜、尼泊爾菜多亦有少量亞洲及西方菜供應

🔸廓爾喀塔利豬肉飯 $98

🔸馬薩拉茶 +$15
糖以小杯另上 客人可以自行調味
茶味帶點香料味道 整體入口幾滑

2023-11-16 21 浏览
午餐時間到訪,店員非常熱情招呼客人餐廳有半開放式座位微涼的秋天坐在這裡慢慢享用午餐,很舒服哦 😚「Soup Of The Day」是粟米豬肉湯粒粒粟米鮮甜多汁✨肉湯放了胡椒粉,喝下十分暖胃幾片莞茜為辛辣的肉湯添上清新感🌿「Chicken Momo Steam Or Jhol」相當驚豔🥟💖折疊成半月形的Momo在微辣的咖喱蔬菜湯裏滾熟盡收湯汁精華,散發陣陣迷人的咖喱香氣Momo和湯以木桶盛上,並附蓋子🪵既有儀式感又能保持食物熱度,值得一讚Momo的雞肉餡料融合薑蔥蒜和香菜加以胡椒、孜然粉等香料調味味道層次相當豐富😝雞肉餡同時保持鮮嫩質感與煙韌的Momo皮相得益彰💕「Gurkha Thali Pork」是道經典的尼泊爾料理考慮到味道豐富性和營養均衡以米飯搭配蔬菜湯和多款配菜米飯上的烤雞蛋很驚喜呢❤️燜豬肉選用肥瘦相間的五花腩各色香料和油香交纏的豐富味道令人沈醉🤤蔬果沙律融合辣醬非常特別嗜辣的朋友可能會為之一振哦😎加了香料的奶茶「Masala Tea」帶淡淡丁香,入口順滑柔和用餐後喝上一杯格外舒心😌

午餐時間到訪,店員非常熱情招呼客人
餐廳有半開放式座位
微涼的秋天坐在這裡慢慢享用午餐,很舒服哦 😚

「Soup Of The Day」是粟米豬肉湯
粒粒粟米鮮甜多汁✨
肉湯放了胡椒粉,喝下十分暖胃
幾片莞茜為辛辣的肉湯添上清新感🌿

折疊成半月形的Momo在微辣的咖喱蔬菜湯裏滾熟
盡收湯汁精華,散發陣陣迷人的咖喱香氣
Momo和湯以木桶盛上,並附蓋子🪵
既有儀式感又能保持食物熱度,值得一讚
Momo的雞肉餡料融合薑蔥蒜和香菜
加以胡椒、孜然粉等香料調味
味道層次相當豐富😝

燜豬肉選用肥瘦相間的五花腩
各色香料和油香交纏的豐富味道令人沈醉🤤
蔬果沙律融合辣醬非常特別
嗜辣的朋友可能會為之一振哦😎

加了香料的奶茶「Masala Tea」
帶淡淡丁香,入口順滑柔和
用餐後喝上一杯格外舒心😌
🍻係柯士甸地鐵站隧道一出就見到嘅酒吧,七點左右已經坐滿人飲酒,氣氛好好🍺餐廳除左適合飲酒睇波,估唔到食物都好高質,多元化又性價比高。餐點選擇有印度菜同西餐🥗Shrimp Salad $98超大的一盆凱撒沙律,蝦大隻又爽口,沙律菜新鮮唔苦🍗Chicken Drumsticks $79非常推介 香辣雞槌充滿燒烤香味 點埋泰式辣醬更惹味。雞槌用錫紙包住方便食用呢個starter 真係超開胃🍕Tikka Pizza $119印度烤雞香料pizza第一次食,烤雞香料味香氣濃郁,加埋紅椒青椒洋蔥等配料,芝士份量適中,輕輕拉絲不會覺得肥膩。餅底薄脆,配料鋪滿薄餅面,輕鬆食完一件接一件👍有外國人望到pizza從旁認證 表示he is not a pizza man but it’s looks really good!🐷Baby Back Pork Ribs $149估唔到$149嘅ribs 份量會咁多,食到勁飽。大概有十三條豬肋骨。每條都包滿肉,BBQ醬香甜,豬肋骨夠晒入味。仲有好多炸得好香脆嘅薯角同honey muster 🥥Pinacolada $80Pina colada 賣相好靚,椰子味香濃

🥗Shrimp Salad $98
超大的一盆凱撒沙律,蝦大隻又爽口,沙律菜新鮮唔苦
Shrimp  Salad

🍗Chicken Drumsticks $79
呢個starter 真係超開胃
Chicken  Drumsticks

🍕Tikka Pizza $119
餅底薄脆,配料鋪滿薄餅面,輕鬆食完一件接一件

🐷Baby Back Pork Ribs $149
仲有好多炸得好香脆嘅薯角同honey muster
Baby  Back  Pork  Ribs

🥥Pinacolada $80
Pina colada 賣相好靚,椰子味香濃,菠蘿味清甜。

🍹Mango Lassi $40
每次見到都一定會order,不過如果再甜一點就更好
Mango  lassi

🤍🤍整體食物質素真係好高,而且性價比超高,推薦Tikka pizza , pork ribs 同drumsticks!
Shrimp  Salad
Chicken  Drumsticks
Baby  Back  Pork  Ribs
Mango  lassi
星期六同朋友去食生日飯🎂,朋友鍾意試特別嘅東南亞菜,睇到呢間餐廳大家都未食過,就一齊去試下👩🏻‍🤝‍👩🏼餐廳地點好方便,沿住柯士甸站A出口嘅隧道,一出地面見到去到發現原來呢間餐廳係一間酒吧🍻,配上印度同尼泊爾菜式,加上紅磚佈置,都幾有特色我地每人點了一個set lunch❥ 餐湯🥣南瓜芫荽湯,湯嘅口感偏薄,但南瓜味幾香🎃裡面混合芫荽、芝士,再落埋胡椒,味道又特別又好味❥ 豬肉燉餃子🥟 $75平日食momo 較多,尼泊爾嘅燉餃比較少見燉餃係將咖喱醬倒入餃子裡面,好似湯餃咁每份餃子有8隻,每隻都好大隻,一啖都食唔哂,要切開先得裡面包住好扎實嘅豬肉,咬開有豐富嘅肉汁咖喱汁有辣勁,帶香料嘅惹味,仲會愈食愈辣配一個細沙律🥗,混入芝士同黑椒都好好食❥ 咖喱羊配薄餅 $98羊架有烤過嘅香味,肉質有烤過嘅厚實,但唔會好靭整體冇酥味,係脂肪位有微微酥香咖喱辣得黎帶微微香甜🍛旁邊有8塊薄餅同超大份沙律薄餅唔會好油,入口煙靭,邊位幾香脆,帶點麵粉香味❥ 拉茶茶味幾香幾突出,帶點印度香料味道,入口香滑,冇咩甜味❥ 咖啡☕️口感偏厚,入口甘香lunch 唔飲酒,改飲咖啡、奶茶都唔錯😂整體食物質素不錯,而且第一次食

餐廳地點好方便,沿住柯士甸站A出口嘅隧道,一出地面見到

我地每人點了一個set lunch

❥ 餐湯🥣
南瓜芫荽湯,湯嘅口感偏薄,但南瓜味幾香🎃
裡面混合芫荽、芝士,再落埋胡椒,味道又特別又好味

❥ 豬肉燉餃子🥟 $75
平日食momo 較多,尼泊爾嘅燉餃比較少見
燉餃係將咖喱醬倒入餃子裡面,好似湯餃咁
每份餃子有8隻,每隻都好大隻,一啖都食唔哂,要切開先得
裡面包住好扎實嘅豬肉,咬開有豐富嘅肉汁

咖喱汁有辣勁,帶香料嘅惹味,仲會愈食愈辣
配一個細沙律🥗,混入芝士同黑椒都好好食

❥ 咖喱羊配薄餅 $98
羊架有烤過嘅香味,肉質有烤過嘅厚實,但唔會好靭

整體冇酥味,係脂肪位有微微酥香
咖喱辣得黎帶微微香甜🍛
旁邊有8塊薄餅同超大份沙律
薄餅唔會好油,入口煙靭,邊位幾香脆,帶點麵粉香味

❥ 拉茶
茶味幾香幾突出,帶點印度香料味道,入口香滑,冇咩甜味

❥ 咖啡☕️
口感偏厚,入口甘香
lunch 唔飲酒,改飲咖啡、奶茶都唔錯😂

整體食物質素不錯,而且第一次食尼泊爾燉餃幾有驚喜,可以回頭👏🏻👏🏻
2023-10-31 16 浏览
偉晴街都幾多好野食附近好多外國人居住氣氛唔錯呢個天氣開始可以坐下室外Bar採用半室外設計氣氛又再好啲所有食物價錢好平但係份量超大鮮蝦沙律蝦有蝦味唔會霉用咗超級多新鮮材料包括露筍、三色椒等等豐富到呢細食啲食完個沙律可能已經飽咗炸魚薯條嘅魚有成兩大嚿咁多沙律醬溝左新鮮洋蔥粒食落好鮮好有層次平時好少食用雞整嘅pizza呢個辣雞薄餅酸味十足我好鐘意食飲品勁重椰子菠蘿味聞落好香呀亦都落左好多酒可以話非常足料Ribs好多燒烤醬夠曬入味就連雪糕一 杯都有齊3隻味
偉晴街都幾多好野食

所有食物價錢好平但係份量超大

鮮蝦沙律
蝦有蝦味唔會霉
用咗超級多新鮮材料
包括露筍、三色椒等等
豐富到呢

可以話非常足料

Ribs好多燒烤醬夠曬入味
就連雪糕一 杯都有齊3隻味
2023-10-20 172 浏览
呢間尼泊爾酒吧喺廟街附近, 無最低消費, 又有大電視, 飲嘢睇波一流, 星期五晚7點已經full house🫰🏻嘢食除咗尼泊爾, 仲有印度同西餐, 份量多性價比高✨ 🦐 𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕蝦沙律蝦仁大隻爽口, 中間仲有唔少煙肉碎, 份量多而且全部沙律菜都撈匀哂秘制醬汁先上碟, 呢個係幾impressed, 令我有衝動想一次過食哂🍽️🐟 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕡𝕤兩塊炸魚柳肉質嫩滑同厚身, 炸粉鬆脆唔會太厚身. 薯條同炸魚一樣入口唔油膩✨🍝 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒卡邦尼意粉個蛋黃芝士汁好creamy, Pancetta惹味, 份量適中唔會漏到食唔哂✨🍸𝕄𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝推介coconut味幾重嘅Pinacolada💛個人必食推介: Mocktail, 蝦沙律返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#ShrimpSalad ($98)#FishAndChips ($78)#Carbonara ($98)#VirginPinacolada ($65)#FruitPunch ($65)@______________________________📍The Nest Restaurant & Bar

🦐 𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕

🐟 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕡𝕤

🍝 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒

🍸𝕄𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝
推介coconut味幾重嘅Pinacolada

💛個人必食推介: Mocktail, 蝦沙律

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#ShrimpSalad ($98)
#FishAndChips ($78)
#Carbonara ($98)
#VirginPinacolada ($65)
#FruitPunch ($65)

@

📍The Nest Restaurant & Bar (佐敦)
佐敦偉晴街11-19號利成大廈地下C號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #偉晴街 #利成大廈 #佐敦 #佐敦美食 #食好西 #DE九龍篇
  • Fish  and  chips
2023-09-28 170 浏览
佐敦出名多尼泊爾餐廳,好多都開喺內街,通常人唔多,唔多見有本地人原來大街都有間尼泊爾吧,除咗南亞人,更多local嚟食,生意仲要真係好繽紛,究竟點解咁受歡迎?先睇定價,比一般酒吧同南亞酒吧平啲。除咗沙律唔知點解差唔多成一嚿水,原來份量真係好巨,勁多蝦肉,粒粒鮮爽,蔬菜撈沙律醬都好可口炸魚薯條坊間點都過百,呢度咁平嘅?懷疑份量之際,送上檯勁大份,兩大塊炸魚外脆內嫩,連薯條都炸得超脆,點酸瓜醬食大滿足淨係前菜都塞飽你,跟住先到兩份主食。呢度除咗賣尼泊爾同印度菜,都會有fusion菜式印式烤雞就領教過幾次,變成pizza咁食好有驚喜,反而變得冇咁嚡冇咁膩連豬肋骨都比出面嘅main course平,份量仲要跑贏九條街兩大排豬肋骨,切開條條都好有肉,一啲都唔嚡,更有大量薯角,CP值咁高,得唔得㗎?嚟得酒吧當然要飲返兩杯,Pina Colada非常出色,椰香激濃,口感綿滑另一杯Tequila Sunrise酒香較出,柑橘香後來居上

Fish and Chips

Tequila Sunrise