2016-06-12 234 浏览
遠距離已經見到呢一間店,初頭以為係賣啤酒啤嘅啤酒屋,點知入到去一睇,原來係有得買甜品嘅!望落去選擇唔係咁多,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人,主要都係一啲雪糕嘅甜品,價錢仲好抵!當然我就第一個選擇咗啤酒雪糕同埋一個好特別嘅綠茶雪糕焙茶浮台!首先上場嘅係桑莓啤酒雪糕!係我最鍾意嘅粉紅色!好靚雪糕上面有爆炸糖同埋一啲莓乾做點綴,感覺繽紛!仲有一塊蝴蝶脆餅係旁邊!雪糕入口啤酒味好濃,雪糕軟軟滑滑的,食落舌尖滲出小小嘅莓味!再食一啖蝴蝶脆餅,咸咸地,好似真係飲緊啤酒!感覺好得意!爆炸糖同埋莓乾增強口感,食落酸酸地脆脆地,感覺清新同幾得意!食多幾啖雪糕之後啤酒味冇咁濃!好似食緊淡淡地嘅士多啤梨味雪糕咁!!唔錯!之後到朋友嘅抹茶雪糕焙茶浮台!賣相比啤酒味雪糕踏實,無太大驚喜。不過一食落口,綠茶味好濃,可能因為用日本阿蘇牛奶嘅關係,奶味都好重!雪糕下邊有一層用奶打成嘅泡泡承托著,呢層泡泡就好似cappuccino層泡沫咁,不過會厚實小小, 令雪糕可以好穩陣咁浮響熱茶上面!泡下面就係店主自己響日本訂返嚟嘅焙茶葉焗成嘅焙茶,焙茶味好濃郁!平時食雪糕之後感覺好頸渴要買野飲,呢杯就可以一次滿足兩個願望!飲飲下雪糕
首先上場嘅係桑莓啤酒雪糕!係我最鍾意嘅粉紅色!
好靚
平時食雪糕之後感覺好頸渴要買野飲,呢杯就可以一次滿足兩個願望!飲飲下雪糕同茶會混埋一齊,變咗好似飲緊latte咁,竟然食雪糕都會有變調,好正!
最後值得一提店主好warm咁預備好一個電話叉電接駁器響食雪糕嘅位置,客人享受雪糕之餘仲可以幫部電話叉電!真係好貼心!
$40 (宵夜)
第一次見,係熱焙茶上加上焙茶雪糕(左紙杯)焙茶味淡淡清香,店長介紹是自己到日本拎配方,口味獨有,和其他茶味雪糕有分別,有茶香無苦澀味.用焙茶撞冰自制雪糕,有小小冰粒,加上微微日本大阿蘇奶香,比較清新幼滑。無乳化劑,食雪糕都可以好健康。溶左之後變成焙茶latte ,一杯兩食,又食得又飲得勁窩心,有多條線可以充電,咩機款都用得
第一次見,係熱焙茶上加上焙茶雪糕(左紙杯)
溶左之後變成焙茶latte ,一杯兩食,又食得又飲得
勁窩心,有多條線可以充電,咩機款都用得
2016-06-11
2016-06-11 121 浏览
出發前約咗大口仔見面,今日熱得好緊要,佢話熱到要食雪糕,唔食唔得,於是就走去試啤酒雪糕!店舖唔大,主打四款口味嘅雪糕:桑莓啤酒味、九州熊本牛乳味、宇治抹茶味、焙茶味,每日只供應兩款口味,桑莓啤酒就日日都有桑莓啤酒雪糕 ($42)平時飲就飲得多Hoegaarden Rosee,做雪糕就真係未試過!淡粉紅嘅雪糕係呃like嘅好材料;雪糕軟滑,未放入口已經想溶,每一口都充滿莓嘅甜味,每個雪糕都用咗半支Hoegaarden Rosee、及大阿蘇牛乳去做,細味後啤酒after taste味濃郁但好易入口,同雪糕出奇地夾靜岡焙茶latte ($34)之前試過某度嘅焙茶latte,雖然有焙茶味道但係甜到想咳,之後就冇乜信心再試,但老闆話呢度嘅唔會好甜,OK就俾次機會試吓!焙茶味道濃郁幽香但唔苦澀,徘徊在似回甘又微甜之間,控制得非常好,冇令我失望!
桑莓啤酒雪糕 ($42)
桑莓啤酒雪糕
靜岡焙茶latte ($34)
靜岡焙茶latte
2016-06-07
桑莓啤酒雪糕
靜岡焙茶latte
2K
2016-06-11 102 浏览
熱辣辣食杯雪糕簡直透心涼,這晚和朋友吃完晚飯便到了the little corner 吃雪糕。 靜岡焙茶雪糕($30)清新口味,奶味香濃。 桑莓啤酒冰凍火山($46)是用上桑莓啤酒製成雪糕,入口清新香甜。炸包即叫即製,伴上清新的雪糕簡直一流。 粉紅仙子($44)都是用上桑莓啤酒製成雪糕,但賣相是非常特別的,入面有朱古力爆炸糖、蝴蝶脆餅和桑莓脆脆,清涼可口,夏天必吃。

靜岡焙茶雪糕($30)清新口味,奶味香濃。

2016-06-02
2016-06-09 186 浏览
位於佐敦附近的The Little Corner,是一間以雪糕為主的餐廳。看一看餐版,才知道每天只提供二種雪糕。今天和媽媽吃晚餐,要吃點特別的甜品😁粉紅仙子Pink fairy $44餐廳不論杯裝還是筒裝都一樣價錢,很掋吃哦。粉紅色的雪糕很吸引,雪糕以Rosdd 啤酒制作而成,個人不太好酒,覺得啤酒味頗濃郁。紅桑味的酸甜感配上雪糕,媽媽很喜歡。加上紅色的配料,增加口感。抹茶雪糕$30抹茶控選的抹茶雪糕,可加配曲奇,丸子,紅豆,各$3。值得加錢的配料令味道升華。紅豆量多,軟嫩起沙,丸子煙靭,曲奇小淋身。抹茶味濃,用上 日本熊本大阿蘇牛乳 ,口感滑溜,我推介。
粉紅仙子Pink fairy $44

餐廳不論杯裝還是筒裝都一樣價錢,很掋吃哦。
紅桑味的酸甜感配上雪糕,媽媽很喜歡
。加上紅色的配料,增加口感。
抹茶雪糕$30

抹茶控選的抹茶雪糕,可加配曲奇,丸子,紅豆,各$3。

值得加錢的配料令味道升華。

紅豆量多,軟嫩起沙,丸子煙靭
,曲奇小淋身。
抹茶味濃,用上 日本熊本大阿蘇牛乳 ,口感滑溜,我推介。

2016-06-07 88 浏览
跟友人食完串燒之後, 感覺喉嚨有啲乾, 原本打算去飲返杯鬼佬涼茶, 但係路過呢間雪糕店, 見到門口Hoegaarden紙板, 深深吸引住我地兩位愛酒之人, 立即入去探個究竟, 原來呢度係主打Hoegaarden嘅雪糕店。先要左一杯粉紅仙子(Pink fairy) , 外表非常之吸引, 顏色淡淡粉紅, 原因係呢杯雪糕用左半支Rosée啤酒, 因此會有著Hoegaarden嘅味道同埋顏色。雪糕除左品嚐到啤酒嘅麥味之外, 亦有著紅桑梅味酸甜清新嘅感覺, 加上爆炸糖同埋蝴蝶脆餅, 口感加層次更見豐富, 絕對要一試!而友人則要左呢杯宇治抹茶雪糕, 選料方面極盡心思, 選用最優質既宇治抹茶粉同埋熊本牛乳雪糕打造而成, 因此抹茶味及牛奶味道相當平衡, 無互搶光芒, 但又同時掟放繽紛色彩。Toppings選取左抹茶曲奇及朱古力葉, 品質極具質素, 亦跟成杯雪糕風格一致。
2016-06-05 107 浏览
天氣愈來愈熱,走在街上好容易就汗流夾背,呢個時候好需要冰凍的衝擊。今日,朋友帶我來到山林道這間面積小小的The Little Corner雪糕店試新味雪糕!門口有張大塊Hoegaarden Rosee紙牌作為宣傳,來到肯定要試試這種特別的啤酒雪糕!雪糕店每天限售兩種味道,今天星期五就有主打的Hoegaarden桑莓啤酒和靜岡培茶味雪糕。我和朋友一於就試晒這兩種味道!先品嘗期待已久的粉紅仙子($44),桑莓啤酒雪糕有桑莓味之餘,又能透出啤酒的味道,真的非常特別。配上朱古力爆炸糖,桑莓脆脆和蝴蝶脆餅,豐富了口感。非常適合怕喝醉酒和少喝啤酒的朋友食,既可以消暑又可以嘗到啤酒!哈哈,推介!到靜岡培茶阿芙佳朵($38),是熱的培茶直接淋上培茶雪糕上。培茶很香濃而不苦,連身邊不太好茶製品的朋友都讚口不絕。雪糕中間會嘗到少許的培茶冰,是由熱培茶遇上急凍而形成的,增添了口感。喜歡茶的朋友一定不能錯過!十分欣賞和支持小店的用心經營,還有創意的食譜,希望香港可以容下更多不同種類的小店。
靜岡培茶阿芙佳朵
2016-06-03
靜岡培茶阿芙佳朵
  • 培茶阿芙佳朵
2016-06-04 339 浏览
前往山林道吃晚飯時經過一館不太起眼的角落,店如其名,the little corner,但細看其實也有很迷人既地方。每日只供應兩種口味,貴精不貴多,店內主打桑苺啤酒,焙茶,綠茶味道,今日是星期五,湊巧是我們都想吃的兩隻味。門口有個跟我一樣高的啤酒牌,是Hoegaarden,這個牌子向來容易入口,這個有果味的莓味啤酒早前也試過一次,味道較甜,但仍有其淡淡的啤酒麥香。這裡用Hoegaarden Rosee來造軟雪糕,出來顏色淡淡粉紅,是女孩子喜歡的顏色,再撒上粒粒爆炸糖,和桑莓乾,後者都是入口即溶,還有陣陣的爆炸感,而且增加莓的甜味。啤酒雪糕非常軟滑,不愛飲啤酒的我也覺得很易入口,有啤酒味但不太強,和雪糕的奶味融和到,沒有排斥。Affogato今日是焙茶味,焙茶很香濃,但不苦,跟出名的茶味雪糕店不相伯仲的出色。淋在冰冷焙茶雪糕上上的是熱烘烘的焙茶。冷與熱交融,雪糕表面浮現出一粒粒的焙茶冰,很可愛的化學作用。這個雪糕溶得比啤酒雪糕快一點,但在相機食先的習慣下,也可以接受。這裡的雪糕味道和款式雖然不多,但其配搭和味道都較新鮮,而且吸引,份量和價錢都算中位,值得尋味。
阿芙佳朵
2016-06-03
阿芙佳朵
  • 焙茶Affogato
2016-06-02 125 浏览
這個Rosee雪糕的Rosee啤酒味是重中之重,Hoegaarden的Rosee啤酒向來香甜不澀,很適合女生!雪糕份量很大,好像怎吃都不完,奶不多,質感自然較稀,但很夠冰凍。身後的抹茶雪糕亦不差,比啤酒味的幼滑,奶香中滲出淡淡茶香,中間還有又綿又甜的紅豆蓉,清香不甜膩。Hoegaarden Rosee Cone $44Uji Matcha $32

Hoegaarden Rosee Cone $44

Uji Matcha $32
外卖自取
食軟雪糕蛋糕蛋糕🎤😂點樣食軟雪糕先夠潮?😛就係當hotdog咁食❗️🤘🏻仲要係新出的Hoegaarden啤酒味雪糕!🍺無奶油唔去試下掛😛桑莓啤酒冰凍火山 ($46) 🍓🍺🍦全新的Hoegaarden Rosee啤酒味雪糕!😍好吸引呀!忍唔住喇!😫加埋迷人靚靚粉紅色lovely pink💃🏻真係酒不醉人人自醉~☺️每客雪糕都係用足半支Hoegaarden Rosee製作架👏🏻完美保留住啤酒最raw的花果香🌹好似真係飲緊Hoegaarden Rosee咁🍺真材實料。酒香怡人❗️ after taste慢慢滲出微微苦澀味🍺軟雪糕在口中徐徐溶化。層次豐富😚啤酒同雪糕完美合體呀👉🏼🍦🍺👈🏼加埋炸至金黃色帶絲絲微甘的熱狗包🌭簡直係Perfect match是也!😍😍😍P.S. 不過大家要夠18歲先好去試呀😏😂🔞
食軟雪糕蛋糕蛋糕🎤😂
加埋迷人靚靚粉紅色lovely pink💃🏻
真係酒不醉人人自醉~☺️

完美保留住啤酒最raw的花果香🌹
好似真係飲緊Hoegaarden Rosee咁🍺
真材實料。酒香怡人❗️

after taste慢慢滲出微微苦澀味🍺
軟雪糕在口中徐徐溶化。層次豐富😚
啤酒同雪糕完美合體呀👉🏼🍦🍺👈🏼
加埋炸至金黃色帶絲絲微甘的熱狗包🌭
簡直係Perfect match是也!😍😍😍

P.S. 不過大家要夠18歲先好去試呀😏😂🔞
2016-04-24
桑莓啤酒冰凍火山
跟友人係尖沙咀食完晚飯,行下行下加上未到端午天氣已經過30度高溫,友人提議去食個甜品refresh下舒服下記得早前bookmark左一間位於山林道既雪糕店,點解要mark低?有咩賣點?係因為介紹過店舖既創意作品:啤酒雪糕!有人鐘意歎杯凍冰冰啤酒⋯而我個人唔太好飲酒,因為入口苦,飲多又脹住個胃,但係呢杯用Hoegaarden Rosée 桑梅味啤酒味做的雪糕,成功吸引左我,原因好簡單,有創意我鐘意!追得上潮流!唔好酒都想食返杯。Gimmick掂品質都唔可以輸!店舖係山林道易搵,一個舖仔分出一半給客人等候,有兩個座位,裝修簡約得黎有些型格!這些設計總吸引到人。食品主打雪糕,口味分別有四種:Rosée啤酒雪糕,九州熊本牛乳雪糕,宇治抹茶,焙茶味。貴精不貴多。跟朋友選了兩個最想食既來share:粉紅仙子(Pink fairy) $44 杯裝:多麼夢幻的名字,好襯杯雪糕,你睇係pinky 架,之因為成杯雪糕用左半支Rosée啤酒,酒本身淡粉紅既,再以日本既熊本大阿蘇牛乳調製而成。 先嚐雪糕,質感奶滑香濃,而味道淡淡酒香麥味帶少少回甘,紅桑梅味酸酸甜甜清新,啤味會係口中漸漸溢出。徘徊在甘又甜之間

係因為介紹過店舖既創意作品:啤酒雪糕!

Gimmick掂
品質都唔可以輸!

用大阿蘇牛乳造雪糕落重本,雪糕亦沒加化學既乳化劑,所以較快溶,但亦因為重奶製造,溶左既雪糕彷如變了奶昔,唔會變成奶水。果真看得見既真材實料!雪糕奶滑香濃
跟朋友選了兩個最想食既來share:
,好襯杯雪糕,你睇係pinky 架,之因為成杯雪糕用左半支Rosée啤酒,酒本身淡粉紅既,再以日本既熊本大阿蘇牛乳調製而成。 先嚐雪糕,質感奶滑香濃,而味道淡淡酒香麥味帶少少回甘,紅桑梅味酸酸甜甜清新,啤味會係口中漸漸溢出。徘徊在甘又甜之間,感覺非常新奇。食成杯都唔會醉,cheers!

Toppings已包括:
朱古力爆炸糖,甜味在口中爆開,中和了啤酒甘味,又別有一番層次。
桑梅脆脆酸莓味增令清新味升溫,個人超愛脆粒,脆軟配搭最過癮。

蝴蝶脆餅:鹹脆餅跟啤味雪糕食,我諗起送酒既小食果種效果,哈!
連toppings都有心思,讚!
:king:粉紅仙子(Pink fairy) $44 杯裝:多麼夢幻的名字!賣相又靚!
而佢地推出每日味道,專心專注。我地星期一來到就揀左我偏愛既抹茶味!
宇治抹茶雪糕(杯裝)$30: 由老闆口中得知,選料方面精挑細選,用最優質既宇治抹茶粉加在熊本牛乳雪糕打造而成,抹茶味雖比其他地方食既抹茶雪糕較淡但帶著餘韻,牛奶香濃為重,一山不能藏二虎,但這個誰搶不了誰風頭(如果唔鐘意咁重抹茶既甘味,呢個就岩哂!)

Toppings 配料:我加左北海道既紅豆蓉(+$3),老闆在選料極細心,話揀左好多隻,先選呢隻紅豆蓉係無咁甜,而且半粒狀半蓉,食落綿滑又有口感。同抹茶奶雪糕一起吃,互相補足,perfect match!
:king:宇治抹茶雪糕(杯裝)$30:
:king:宇治抹茶雪糕(杯裝)$30: 由老闆口中得知,選料方面精挑細選,用最優質既宇治抹茶粉加在熊本牛乳雪糕打造而成,抹茶味雖比其他地方食既抹茶雪糕較淡,但這個著重牛奶香濃為主,一山不能藏二虎,但這個誰搶不了誰抹茶味淡些但帶著餘韻。(如果唔鐘意咁重抹茶既甘味,呢個就岩哂!)
總結:1)用大阿蘇牛乳造雪糕落重本,雪糕亦沒加化學既乳化劑,所以較快溶,但亦因為重奶製造,溶左既雪糕彷如變了奶昔,唔會變成奶水。果真看得見既真材實料!
2)Rosee 啤味雪糕暫時來說在香港應獨家,店主好有heart ,尋求嶄新 追求完美品質,從食物中客人感受到其心機誠意,值得推介!
食完想翻尋味,是如此令人難以忘記。
Re姐推介指數:4.5/5

:king:宇治抹茶雪糕(杯裝)$30:
  • 紅桑莓啤酒雪糕
  • Pink fairy  粉紅仙子
2016-05-25 102 浏览
位於山林道食街~~發現一間雪糕店!被其門口既廣告牌吸引著。。。。唔捨得走!最終都係買左黎食!hehe....日日都有唔同茶味既雪糕~~雪糕每日都係新鮮整的"所以想試邊款茶味雪糕就要簡岩日子黎潮食啦!!如果唔係可以食每日供應既raspberry 味既啤酒雪糕!最後我簡左個「粉紅仙子」雪糕上面曬了朱古力爆炸糖,raspberry脆脆~提升左口感!入口更加有層次!feel到爆炸糖在口腔「爆炸」!而主角raspberry味既啤酒雪糕入口亦非常滑溜!陣陣啤酒味又有raspberry既清!兩者是二合為一的!配對匹配!非常值得試呀"
最後我簡左個「粉紅仙子」
1K
2016-05-25 301 浏览
之前同朋友經過山林道食晚飯, 已經留意到這間小小店, 雖店舖細小, 但精緻巧美, 有一種魔力吸引人。終於這晚在山林道吃日本料理後, 大家來這裡吃個飯後甜品, 天氣有點熱, 吃雪糕最透心涼了。原來店主每天都只做兩種口味雪糕, 專注, 新鮮。其實總共也只是四款口味, 分別是桑莓啤酒、宇治抹茶、大阿蘇牛乳、靜岡焙茶, 雖只有四款, 但我覺得四款都好大熱又好吸引呢!今晚星期二的口味有桑莓啤酒、大阿蘇牛乳, 當然兩款都試了, 我們不約而同的選了較美的透明杯裝。熊本大阿蘇牛乳雪糕脆脆杯 $32 - 用上九州熊本熊做嘜頭的牛乳, 來自日本的牛乳果然夠香濃, 做成雪糕好香滑, 朱古力脆脆粒和淋上面的脆朱古力, 增加口感, 朱古力味濃厚。這杯雪糕令人有種去了日本的感覺, wow, 我已彷徘會飛~~~粉紅仙子 $44 - 雪糕底是粉紅色, 超夢幻, 原來是hoegaarden rosee粉紅色那隻桑莓啤酒做的, 還是第一次見到有店家用rosee做成雪糕, 真有創意, 雪糕有很純正的rosee味, 甜中帶酒香又有少少苦, 口味獨特又清新, 加上朱古力爆炸糖、蝴蝶脆餅、桑莓脆脆, 賣相更加靚, 味道令人一試難
原來店主每天都只做兩種口味雪糕, 專注, 新鮮。

熊本大阿蘇牛乳雪糕脆脆杯 $32
粉紅仙子 $44
- 雪糕底是粉紅色, 超夢幻, 原來是hoegaarden rosee粉紅色那隻桑莓啤酒做的, 還是第一次見到有店家用rosee做成雪糕, 真有創意, 雪糕有很純正的rosee味, 甜中帶酒香又有少少苦, 口味獨特又清新, 加上朱古力爆炸糖、蝴蝶脆餅、桑莓脆脆, 賣相更加靚, 味道令人一試難忘, 無論男或女都很喜歡呢!
2016-05-24
2016-05-25 86 浏览
今日係尖咀食飽飽散步,一醒覺經已殺出這條路,殺出謝安琪的'山林道',經過一間店圍滿人。哦~原來係食雪糕嘅!星期二就有紅莓啤酒同埋牛奶雪糕🤔🤔咁我就試下紅莓啤酒雪糕,畢竟咁大個女未嚐過啤酒做嘅雪糕。同埋雪糕係用hoegaarden raspberry beer做嘅。我雖然唔飲得,但啤酒黎講hoegaarden 比較易入口,所以選取了。雪糕淡淡的粉紅色,見到都覺得好浪漫😍😍一入口,好滑、好creamy, 既有啤酒嘅苦味又有奶嘅甜同滑,重有少少酸果味點綴。食兩啖,已經好似想溶啦,全因佢無防腐劑乳化劑。今時今日食野好多味精化學野,所以我好buy d 快溶雪糕。😆😆👏🏼👏🏼

哦~原來係食雪糕嘅!
星期二就有紅莓啤酒同埋牛奶雪糕🤔🤔

咁我就試下紅莓啤酒雪糕,畢竟咁大個女未嚐過啤酒做嘅雪糕。

雪糕淡淡的粉紅色,見到都覺得好浪漫😍😍

食兩啖,已經好似想溶啦,全因佢無防腐劑乳化劑。

$42 (宵夜)
2016-05-11 180 浏览
來到這小店 一切都很簡單 可能這就是小店的隨心今次嘗了抹茶雪糕 不喜歡吃紅豆 所以沒有選有配料的丸子紅豆抹茶雪糕口感軟滑 也是喜歡軟雪糕的原因吃一口有纏綿的抹茶香再有牛奶味溢出 滿足(利申我是比較喜歡茶味/果味和奶味兼備的軟雪糕 如我某天不想吃奶味我會選擇雪葩)上一次來是吃這家的牛乳味雪糕很喜愛這雪糕濃郁牛奶的味道會remind我去到日本每早也要買一包奶喝的回憶
來到這小店 一切都很簡單
可能這就是小店的隨心