2022-08-11 230 浏览
與懵佬於銅鑼灣Staycation過後便到了附近的耀華街酒吧巷覓食。這間有質素的咖啡店【The Coffeeology】之前阿懵已曾光顧...今次時間地點剛好,就帶懵佬食好西吧!【The Coffeeology】是一間不設訂座的咖啡店,輪候與否就要看彩數了!幸而天氣不似預期颱風幫忙減低人流,我們等候時間大約10分鐘左右便能入座--------------﹂我倆點選了﹁--------------〉AVOCADO CRABMEAT ----- 新鮮牛油果醬加了叮點檸檬汁,開胃清新而蟹肉份量多,足以分配每啖一口...(健康人士必點菜式)〉CARBONARA ----- 阿懵向來較少吃名為"Carbonara"的菜式,但淺嚐後,發覺【The Coffeeology】的Carbonara是我可以接受的還會討吃呢!而它的煙肉碎條咸味適宜!不錯不錯〉TIRAMISU ----- 阿懵重點推介這店的TIRAMISU...難以形容的口感總之...是會想再追加的甜品!〉COLD BREW (No.80) ----- 個人喜好Cold Brew Coffee...凡有它..便會二話不說的點選.【The C
與懵佬於銅鑼灣Staycation過後

便到了附近的耀華街酒吧巷覓食。
今次時間地點剛好,就帶懵佬食好西吧!

【The Coffeeology】是一間不設訂座的咖啡店,
輪候與否就要看彩數了!
幸而天氣不似預期
颱風幫忙減低人流,
我們等候時間大約10分鐘左右便能入座

而蟹肉份量多,足以分配每啖一口...(健康人士必點菜式)
還會討吃呢!而它的煙肉碎條咸味適宜!不錯不錯
總之...是會想再追加的甜品
凡有它..便會二話不說的點選.
【The Coffeeology】有2款Cold Brew Coffee____(No.80 & No.120)
前者~帶點朱古力味的冷萃咖啡;後者~是有微微酒香的冷萃咖啡。
兩者阿懵都喜愛,只是早午餐時間~微酒就不了xD
〉MOCHA ----- 懵佬飲的~我沒有品嚐~不能置評xD但拉花不俗啊!

--------------------
-------------------

就算要排隊也是值得再三光顧的

吃貨們 出動吧!
TIRAMISU
COLD BREW (No.80)
MOCHA
AVOCADO CRABMEAT
CARBONARA
题外话/补充资料: 沒有訂座服務,只能Walk in輪候! 自助點餐...
2022-07-01
TIRAMISU
COLD BREW (No.80)
MOCHA
AVOCADO CRABMEAT
2022-08-08 195 浏览
☕️Iced White Latte $44咖啡有得簡fruity同nutty 😋 適合唔同口味既人☕️Iced Hojicha Latte $60呢杯Latte應該係佢地cafe其中一樣主打野飲除左好飲之外 亦好適合打卡放上網🥗Salmon Scrambled Sourdough $108份量充足 絕對夠兩個人食 🍝Laksa Cream Prawn Risotto $1xx無記錯呢個係店員推介既期間限定 唔清楚以家仲有無呢個但用叻沙整risotto係異常地夾 如果之後大家見到仲有得既 非常值得一試👍🏻🍰Earl Grey Cheesecake $55對於鍾意Earl Grey既人黎講 呢個絕對要試因為Earl Grey味十分之重 當日係平日既晏晝去 亦都需要等位 但唔算好耐 大概15-20分鐘就入到去小店坐位唔多 如果星期六日去 就需要預多啲時間去等位啦黎之前好想試 tiramisu 但原來星期六日先有 大家要留意返啦!
☕️Iced White Latte $44

當日係平日既晏晝去 亦都需要等位
但唔算好耐 大概15-20分鐘就入到去
小店坐位唔多 如果星期六日去 就需要預多啲時間去等位啦
黎之前好想試 tiramisu 但原來星期六日先有
大家要留意返啦!
Earl Grey Cheesecake
Laksa Cream Prawn Risotto

Salmon Scrambled Sourdough
Earl Grey Cheesecake
Laksa Cream Prawn Risotto
Salmon Scrambled Sourdough
  • hojicha  latte
如題,某個假日,我黎左呢個冇乜人嘅cafe食lunch。揀呢間係見有人推介tiramisu 好食入到呢個小小嘅cafe,好簡潔。我同朋友點左一個toast,一個意粉,一杯latte,一杯hojicha,同一份tiramisu 兩杯飲品正常,冇特別個青醬意粉好油,帶子就OK嘅份牛油果蟹肉toast濕到滴水,應該係蟹肉出水,食到好狼狽,同埋唔好食以上嘅都俾唔到分數,sorry個Tiramisu幾好,好實在,每一啖都有好濃厚嘅mascarpone cheese同可可粉,lady finger 同咖啡酒比例啱啱好必試程度3.5/5以上食品都有一個共同問題:貴人均二百幾食lunch咁嘅質素真係好貴,如果真係要黎呢間我覺得食甜品就算,其他不了
如題,某個假日,我黎左呢個冇乜人嘅cafe食lunch。

揀呢間係見有人推介tiramisu 好食

入到呢個小小嘅cafe,好簡潔。

兩杯飲品正常,冇特別

個青醬意粉好油,帶子就OK嘅

以上嘅都俾唔到分數,sorry

必試程度3.5/5

以上食品都有一個共同問題:貴
  • Tiramisu
2022-07-31 208 浏览
一心想黎試canele 排左個幾鐘入到去先知佢地唔再賣啦🥲好傷心 不過好在latte好好飲 補償返心理陰影🥹叫左個pesto pasta 都唔錯既 面頭有幾粒火炙帶子 幾有誠意! 不過個pesto sauce唔係我中意果款味 所以3粒星啦🥶甜品叫左tiramisu同matcha cheese cake~ 抺茶cheesecake太濃,食左1/3放棄左😣😣tiramisu就正常發揮冇乜特別😣最出色係杯latte! 有2款口味,fruity/almond,我就揀左almond味重d果款~朋友叫mocha,飲到一粒粒朱古力粉,一般😣🫣ps 衛生一般🫣

朋友叫mocha,飲到一粒粒朱古力粉,一般😣🫣

ps 衛生一般🫣
tiramisu
pesto  pasta
latte
2022-07-27 138 浏览
提起耀華街 我想大家都會想起TC - The Coffeeology吧 Earl Grey Cheesecake $55這次閒日4時許經過 發現冇一張空桌 立刻入內試試人氣蛋糕🍰 不過大家要注意的是weekdays 是沒有tiramisu的 只有芝士蛋糕〰️ 而店員亦有介紹matcha flavour的是店內長駐款式 而earl grey則是期間限定🤩 故此 我便膽粗粗選擇了伯爵茶口味的芝士蛋糕 😛😛😛-蛋糕薄薄一片 當時我腦海中第一個反應就是 會唔會性價比太低😂 明明很多地方的芝士蛋糕都是更便宜 份量更大 不過嘗過之後就明白箇中的原因〰️芝士蛋糕非常軟滑 入口很多伯爵茶葉 是很多 密麻麻的 為這道甜點增加口感 🫧 而且cream cheese的味道也很明顯 兩者的平衡做得很不錯 一直吃也不會嫌它甜膩 反而覺得很清新 很有趣😆😆😆Iced Black $44 選擇了nutty的黑咖啡 這杯黑咖啡很驚豔到我 是我從來沒有吃到過的感覺 入口很濃一股nuts的感覺 然後感清楚感受到它在舌頭上散開的movement ☕️ 真的很不錯店內人流絡繹不絕 不宜久坐聊天 但就食物和飲料的質素而言 還是會推薦

Earl Grey Cheesecake $55

Iced Black $44

店內人流絡繹不絕 不宜久坐聊天 但就食物和飲料的質素而言 還是會推薦大家來的🥰🥰
2022-07-21
  • Earl Grey Cheesecake
  • Iced  black
2022-07-21 178 浏览
見「香港café關注組」唔少組員都力推呢間𝑻𝒉𝒆 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒚 上星期六終於試到了🥹 由於小店座位數目唔多 我地3點左右去都要等大概半個鐘先有位♡‧₊˚ 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $108有牛油果蟹肉/ 三文魚兩款揀 我地揀咗後者~ 炒蛋滑嫩 同三文魚份量都比到足🥹🙌🏻 唔似其他café果啲細細份 滿意(๑´`๑)♡♡‧₊˚ 𝗣𝗲𝘀𝘁𝗼 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽𝘀 $118帶子鮮甜肥美 每條意粉都沾滿青醬 乾番茄嘅微酸味道有助減低膩感♡‧₊˚ 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $55一心想試佢嘅𝒎𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆可惜賣曬了😣 不過𝒆𝒂𝒓𝒍 𝒈𝒓𝒆𝒚都好味 質地厚實但口感幼滑 芝士味濃郁 茶味香亦夠突出 不過都幾濟下 要配埋咖啡食😛♡‧₊˚ 𝗛𝗮𝗻𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗽 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 $45♡‧₊˚ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $52

♡‧₊˚ 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $108

♡‧₊˚ 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $55

♡‧₊˚ 𝗛𝗮𝗻𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗽 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 $45
♡‧₊˚ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $52
The Coffeeology的蛋糕經常被foodie們推介,今次終於一試cafe店面小小,只能容納10位客人左右,雖然堂食限時90分鐘但排隊等候仍需要頗長時間⏳真的大大力推薦pistachio tiramisu!!✨第一次吃到開心果味會如此濃厚的甜點,我猜他們用了很多開心果來打出蛋糕的cream,整件蛋糕吃起也很濕潤,酒味明顯🍴另一件蛋糕earl grey cheesecake質感相當綿滑,伯爵和奶味都很濃郁,厚實又足料的關係吃起來也挺膩口而pesto scallops pasta和飲品則較普通,意粉味道超級清淡,是沒有下鹽?dirty的顏色和杯碟讓賣相看起來好像茶記奶茶,失望…總結是蛋糕真的名不虛傳,即使價格偏高也值得一試,但其他就比較普通ㅇ pistachio tiramisu 🌟ㅇ earl grey cheesecake 🌟ㅇ pesto scallops pastaㅇ hot uji matcha latteㅇ dirty

pistachio tiramisu

earl grey cheesecake

pesto scallops pasta

dirty的顏色和杯碟讓賣相看起來好像茶記奶茶,失望…
dirty

2022-06-18
pistachio tiramisu
earl grey cheesecake
2022-07-17 129 浏览
又忍唔住去食好味ᑕᗩKE😋😋上次試唔到佢嘅TIᖇᗩᗰISᑌ。。今次去佢仲有呀。。當然即叫啦。。仲叫左個佢最正嘅ᑕᕼEESEᑕᗩKE。。真係好點味☺️☺️☺️ᑕᗯᗷ係好多ᑕᗩᖴE嘅。。但成日就係畀佢啲ᑕᗩKE吸住咁黎😏😏🍝ᒪᗩKSᗩ ᑕᖇEᗩᗰ ᗯITᕼ ᑭᖇᗩᗯᑎS🍰TIᖇᗩᗰISᑌ🍰Eᗩᖇᒪ GᖇEY ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE 🍵ᕼOᑎEYᑕOᗰᗷ..📍 The Coffeeology銅鑼灣耀華街12號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#thecoffe
又忍唔住去食好味ᑕᗩKE😋😋
上次試唔到佢嘅TIᖇᗩᗰISᑌ。。今次去佢仲有呀。。
當然即叫啦。。仲叫左個佢最正嘅ᑕᕼEESEᑕᗩKE。。
真係好點味☺️☺️☺️

📍 The Coffeeology
銅鑼灣耀華街12號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#thecoffeeology#coffeeology#matchacheesecake#earlgreycheesecake#causewaybay#causewaybaycafe#causewaybayfood#銅鑼灣cafe#銅鑼灣美食
  • Tiramisu
  • Earl  grey  cheesecake
  • Hojicha  cheesecake
2022-07-16 130 浏览
Bookmark 咗一段時間,咁啱去到銅鑼灣即管去試一試。12:20去到排隊,前面已有7個人排緊隊,由於餐廳內只有十多個位,所以都等了半個鐘,今日天氣非常炎熱🥵,但入到餐廳冷氣好弱😥~Carbonara$108,感覺是正宗版嘅卡邦,醬汁只用蛋黃+芝士,而不是用cream 煮的那款,所以質地會較杰身,蛋黃亦用了日本蛋的赤色蛋黃,非常濃郁,煙肉亦煎得非常香口,size 亦偏大粒,cafe 質素來說是很不錯。👍🏻~Earl grey bagel$55(配cream cheese,類似水蜜桃果醬),整體來講普通,勝在烘返熱,都唔錯~Matcha Cheesecake $55,我諗哩款蛋糕也是餐廳的大熱甜品,抹茶味道不太濃,不會帶甘苦味,質地偏挺身,分明地品嘗到芝士同抹茶嘅味道,不錯,但如果可以軟滑一點就更好。~Cold Brew(Nutty)$54 平時較少飲,但覺得味道而入口👍🏻~Hot Latte (Fruity)咖啡豆味香濃,好飲,可惜飲了1/3 拉花已冇左了,不能保存到尾,但係好飲的👍🏻
Earl  grey  bagel
Matcha  cheesecake
Cold brew
Latte
Matcha  cheesecake
Cold brew
Latte
2022-07-10 174 浏览
食完飯想食甜品🍰就諗起呢間 果然係冇失望🤩不過佢個pistachio tiramisu 係lunchtime就已經賣完👈嗰日tea time去到都試唔到 眼見基本上每一枱都有叫tiramisu😆假日三四點去到都已經要等兩三張枱👥佢大部份都係四人枱 兩個人去就會坐得好闊落👍🍮Tiramisu 最出色係質感滑得又夠挺身👏mascarpone cheese layer 夠多😋ladyfinger濕潤 濃郁酒香同咖啡味嘅比例好perfect👍😍🍰Matcha cheesecake佢整得好得意好有麵包feel🍞口感嫩滑 芝士味都好出🧀兩個人share啱啱好👌白色係原味 綠色就係抹茶味🍵味道唔算濃郁但好有回甘味👅一次過試到兩款味都唔錯😎

🍮Tiramisu

🍰Matcha cheesecake

• Matcha  Cheesecake
𓍯 Cᴏꜰꜰᴇᴇᴏʟᴏɢʏ’s Pɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ Tɪʀᴀᴍsɪᴜ : Lᴀsᴛ Cʜᴀɴᴄᴇ 𓂃Turns out 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝘄𝗲𝗲𝗸 (𝟰𝘁𝗵 - 𝟭𝟬𝘁𝗵 𝗝𝘂𝗹𝘆) 𝘄𝗶𝗹𝗹 𝗯𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝘄𝗲𝗲𝗸 𝗼𝗳 @the.coffeeology ‘s 𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 🥺 Previously only served on weekends, it’ll be 𝘢𝘷𝘢𝘪𝘭𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘰𝘯 𝘸𝘦𝘦𝘬𝘥𝘢𝘺𝘴 𝘢𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘸𝘦𝘦𝘬 🥳𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙧𝙨 mustn’t miss out on this decadent dessert 💚 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘪𝘴 𝘴𝘰 𝘳𝘪𝘤𝘩 and 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘢𝘺𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦-𝘴𝘰𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘤𝘢𝘬𝘦 🍰 it’s 𝘥𝘦𝘧 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘪𝘦𝘳 𝘴𝘪𝘥𝘦 at almost $100/slice but 𝘸𝘰𝘳𝘵𝘩 𝘢 𝘵𝘳𝘺 𝘪𝘮𝘰 😌Also recommend getting their 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ
Pistachio  Cheesecake

Pistachio  Cheescake

Also recommend getting their 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 - 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 🍵 ,as well as their 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 - it’s the 𝘵𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘵𝘺𝘱𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘺𝘰𝘭𝘬, 𝘭𝘰𝘢𝘥𝘴 𝘰𝘧 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘯𝘰 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 🍝

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 ($𝟿𝟶)
✧ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 ($𝟻𝟸)
✧ 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 ($𝟷𝟶𝟾)
✧ 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘𝑝𝑎𝑐𝑖𝑡𝑜 ($𝟺𝟻)
𖤥 Tʜᴇ Cᴏꜰꜰᴇᴇᴏʟᴏɢʏ @the.coffeeology
↷ ℂ𝕒𝕗𝕖𝕤 𖥧𓂃 #thefchk_cafes
Pistachio  Cheescake
  • pistachio  tiramisu
  • Matcha  Latte
2022-07-04 152 浏览
平時行過成日都見到有人係門口排晒隊見到d 賣相都幾吸引咁岩今日係銅鑼灣行到累就想坐低飲杯野好好彩又唔洗排隊就順道入來試下環境方面地方唔係咁大,一眼望去得幾張枱,難怪門口常常排隊店內裝修好簡單,沒有多餘既裝飾,望落都算舒服同型格服務方面就無乜,因為都係自助模式坐低左之後就自己出去叫買野食今次就試左下面幾款*Matcha Cheesecake $55*E.O.T $60*TIRAMISU COFFEE $68見咁多人讚既matcha cheesecake 就心郁郁試下抹茶味唔算濃郁,反而好重cheesecake 味因為本人麻麻地甜食,所以叫左一個同朋友share,  唔洗咁膩如果對甜食一般既朋友,一個人就好難得食得晒,會有少少滯見好多人分享左honey bomb,本身想試,點知原來係seasonal 飲品所以叫左同樣都係seasoal 的 tiramisu 咖啡,實際名字就忘了order 果陣都擔心會唔會好甜,但個收銀就話佢地無落糖來到之後…杯野望落好似好甜,飲落都真係甜唔知道甜味係從何而來........?不過底下果層咖啡就真係無甜味個人覺得呢杯野最吸引係個賣相,影相的確幾上鏡,同埋令人
平時行過成日都見到有人係門口排晒隊
見到d 賣相都幾吸引
咁岩今日係銅鑼灣行到累就想坐低飲杯野
好好彩又唔洗排隊就順道入來試下

環境方面
地方唔係咁大,一眼望去得幾張枱,難怪門口常常排隊
店內裝修好簡單,沒有多餘既裝飾,望落都算舒服同型格

服務方面就無乜,因為都係自助模式
坐低左之後就自己出去叫買野食
今次就試左下面幾款

*Matcha Cheesecake $55
*E.O.T $60
*TIRAMISU COFFEE $68

抹茶味唔算濃郁,反而好重cheesecake 味
如果對甜食一般既朋友,一個人就好難得食得晒,會有少少滯
MATCHA CHEESECAKE

order 果陣都擔心會唔會好甜,但個收銀就話佢地無落糖
來到之後…杯野望落好似好甜,飲落都真係甜
唔知道甜味係從何而來........?
不過底下果層咖啡就真係無甜味
個人覺得呢杯野最吸引係個賣相,影相的確幾上鏡,同埋令人有種好想試飲的感覺
但飲落之後就係tiramisu 同coffee 分開的味道
TIRAMISU COFFEE

另外朋友點了一杯 E.O.T
反而呢杯外表平淡,飲落有驚喜
因為佢TONIC 味道真係帶有少少新鮮橘子的味道
可能之前飲太多CREAMY 既野,一試呢杯就覺得好FRESH

E.O.T

整體黎講,味道不負所望,不過建議如果點CHEESECAKE 食的朋友就點返一杯清新的飲品
好似我的COMBINATION,仲加杯TIRAMISU COFFEE 就攪到全日都飽飽滯滯咁
食物又未算好味到要花時間排隊入黎食
價錢方面覺得都算偏貴,一杯飲野加件CAKE 的話埋單都要一舊水
值唔值就見人見智。
2022-06-14
MATCHA CHEESECAKE
TIRAMISU COFFEE
E.O.T
2022-06-30 155 浏览
staycation 完就黎呢度諗住食個brunch✨Carbonara $108香濃芝士 蛋同黑胡椒味 每樣味都好分明 突出👍 意粉好掛汁 麵條口感都唔錯😋✨Mutucha cheese cake $55超綿滑 好香濃抹茶同芝士味 👍👍 但食少少已經好漏 🙈 如果有叫其他野食 兩個人食呢個cheese cake都覺得有啲多😂 可能三四個人分 少食多滋味會更好✨Pistachio tiramisu $98最鍾意呢個 好重開心果味🤤 滑得黎有啲開心果咬下 口感上比較有衝擊👍 仲食到有啲rum 味 推薦👍🥛Matcha Latte $60我覺得普普通通 抹茶味偏重 牛奶味冇乜🤔🤔 攞黎打下卡都ok☕️Cold brew (Nutty) $54偏重黑朱古力味 最尾有少少回甘 好飲👍總括黎講甜品係幾好食嘅 不過略嫌有啲貴 同埋可能我地叫得太多奶呀 cheese 呀呢啲野食 食完之後我全日都飽飽滯滯 😵😵😵😵 環境都舒適 但可能坐喺窗邊 有少少熱 同埋座位好少 經常有人出面排隊等位 都唔好意思坐太耐🙈 我星期日十點九去到都等左5~10分鐘左右先有位味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午
staycation 完就黎呢度諗住食個brunch

環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$180
  • pistachio  tiramisu
2022-06-28 164 浏览
我哋第一間要推薦係銅鑼灣 The Coffeeology。呢間舖頭最深深吸引住我哋係 tiramisu。 Tiramisu 係一個貌似簡單但需要技巧既甜品。餅層唔可以太乾亦唔可以太濕潤,當中咖啡同酒比例更加要調配適當。 Cream層唔係普通吱吱Cream! 當中需要非常小心處理生雞蛋🥚,因為好容易處理不當引致食物中毒包括痾嘔。而 Coffeeology 暫時係我哋食過咁耐以黎一間高質 tiramisu ,因為真係好好食,味道口感一流🤤🤤 除此之外,亦都有pasta 同咖啡提供。Matcha latte 昅晴得黎有香濃宇治抹茶。Espresso 可以因應自己口味揀Nutty or fruity 既咖啡豆。不過地方較細,要食好嘢就唯有要排一陣隊。雖然Tiramisu 可以外賣,但建議儘快食用。Overall 味道: 4/5 性價比: 4/5 ———————————————————————The Coffeeology銅鑼灣耀華街12號地舖08:30-18:00 // 09:00-18:00#Tiramisu #銅鑼灣 #好食就係好食
Overall 味道: 4/5 性價比: 4/5

#Tiramisu #銅鑼灣 #好食就係好食
Matcha  latte
Matcha  latte
2022-06-27 92 浏览
久仰大名嘅coffeeology☕️次次經過都見到好多人排隊咁啱落雨經過 見冇乜人排隊就入咗去試😋😋舖頭唔係好大 但係都坐得好舒服😎今次叫左tiramisu、matcha cheesecake同埋hot matcha latte! 雖然好似個個都讚tiramisu,但個人反而覺得佢地個matchacheesecake更加出色 !cheesecake抹茶唔算太重,但十分之creamy 芝士味亦都好突出😚另外個人matcha latte就冇咩特別 可能下次會試下佢地既咖啡嗰日3點左右黎,同朋友坐低冇耐出面已經開始有幾個人排隊,如果唔想等太耐,建議大家旱啲黎😉😉

2022-06-17