2023-04-24 505 浏览
波菜雞肉忌廉意粉嘢食Menu 間唔中就會轉🫢今次去係波菜雞肉忌廉意粉。雞肉係有黑椒作調味,但味道唔會話好淡😛意粉唔係好多汁個種,面係濃稠嘅醬掛係上面個隻卡邦尼意粉係Menu 長駐的茶式👍🏼係用扁意粉嚟煮。有時好驚係出面會食到啲好多水嘅未收哂汁嘅意粉🤧依方面做得好好,意粉收汁得嚟又唔會太乾,啱啱好😆Tiramisu一定要試嘅甜品!🤩手指餅啱啱好,唔會浸過頭得嚟仲帶鬆脆嘅口感。Cream 打得好順滑,唔會會好硬身👍🏼👍🏼👍🏼Uji Matcha Latte 一上枱個樣就贏哂✨整成三層分層效果,打卡一樣📸飲落口有甘香嘅抹茶味,奶同抹茶嘅比例做得好好🍵Latte 有靚靚拉花,個人認為係奶味較出嘅一杯咖啡☕️味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️推介⭐️⭐️
波菜雞肉忌廉意粉

卡邦尼意粉

Tiramisu

Uji Matcha Latte

Latte
有靚靚拉花,個人認為係奶味較出嘅一杯咖啡☕️

味道⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️
推介⭐️⭐️
2023-04-22 249 浏览
📍The Coffeeology🇭🇰 銅鑼灣耀華街12號地舖香港人就係喜歡排隊或者啲嘢就黎冇嘅之後先會去試我自己都係咁🥹其實一直都想試佢地嘅tiramisu係知道佢地結業嘅時候先的起心肝去去左兩次 第一次放棄左排隊第二次排左100分鐘!!!!!!12:40左右入到去 好多cheesecake已經冇曬😋 Tiramisu $72餅底濕潤 有好濃咖啡好Creamy 但係又實淨有少少cheesecake feel唔係得cream個種空氣感唔會好甜或者好漏超多朱古力粉 係幾好食!!!!😋 Truffle Pasta $110呢個幾好食!!佢唔係白汁個種 係用油個種比較乾身塊一份重黑松露味😋 Sourdough with Salmon and Scrambled egg $98塊Sourdough好薄 但好食外脆內軟但其實唔係好值總結 tiramisu值得一試 但如果要排咁耐 就會試第二次了😞 雖然都冇機會 希望佢會係將來重開 等大家有機會試下😋
📍The Coffeeology
🇭🇰 銅鑼灣耀華街12號地舖

香港人就係喜歡排隊
或者啲嘢就黎冇嘅之後先會去試
我自己都係咁🥹
其實一直都想試佢地嘅tiramisu
係知道佢地結業嘅時候先的起心肝去
去左兩次 第一次放棄左排隊
第二次排左100分鐘!!!!!!
12:40左右入到去 好多cheesecake已經冇曬

😋 Tiramisu $72
餅底濕潤 有好濃咖啡
唔係得cream個種空氣感
唔會好甜或者好漏
超多朱古力粉 係幾好食!!!!

😋 Truffle Pasta $110
呢個幾好食!!
佢唔係白汁個種 係用油個種比較乾身塊一份
重黑松露味

塊Sourdough好薄 但好食外脆內軟
但其實唔係好值

2023-04-22
等候时间
100 分钟 (堂食)
  • Tiramisu
🙂 依日小編終於有時間過嚟銅鑼灣,預咗啲時間同留肚畀即將結業嘅The Coffeeology。見到有其他foodie讚賞佢哋嘅tiramisu,當然要叫返一件試下啦!😎🍰 Tiramisu 😋😋😋😋😋Mascarpone 幾多下而且厚厚兩層,中間同底層係浸咗咖啡嘅手指餅。整體食到有咖啡同朱古力味道,微微酒香。切落唔會好鬆散,食落柔軟。一個人食晒會有啲滯,建議可以兩個人share!😉☕️ Iced Choco 😋😋😋😋😋😅 依排飲得太多黑啡,放假想chill少少,揀咗杯朱古力。有啲奶味,唔會好甜,黑朱古力味都幾濃郁,加咗冰唔會變得好水。幾好!☺️下午茶 💵💵💵 約港幣$130/人💁🏻‍♀️ 由於小店已經公佈咗結業日子,變相惹嚟更多人排隊嚟作最後支持。小店地方唔大,目測十幾個位,依日去幫襯入座後用餐一小時。如果大家想去幫襯,除咗要趁早外,亦要畀多少少耐性排隊。🙏🏻🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍰 Tiramisu 😋😋😋😋😋

☕️ Iced Choco 😋😋😋😋😋

下午茶 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-04-16
等候时间
20 分钟 (堂食)
長期排長龍嘅cafe, 裝修簡約得黎又型格,水泥牆配灰色枱櫈,其他用品擺設都係黑白灰為主,十分簡潔。Cafe有Sougdoug、Bagel、意粉、甜品等。飲品以咖啡同茶為主。抹菜系列好多人推介。。Matcha Cheesecake因為好多人等堂食同埋太晏會賣哂,當日決定買外賣。cheesecake 有原味同抹茶味,抹茶味頂層係原味芝士,可以一次過試哂兩隻味。切到一片片好似方包,好厚實好足料,食落口感好滑好creamy,芝士味十分濃郁。出食評嘅時候發現cafe 係ig宣布4月23日last day,大家要趁早試下。

。Matcha Cheesecake

身為抹茶🍵控的我,一直被這家小店的matcha latte外觀所吸引。難得平日放假,我們等了大概1.5小時才能成功入座,可見人氣高企🙈🍫Tiramisu Mascarpone cream 軟滑 Lady finger 滲透著濃郁的咖啡香☕️及酒🍷的香醇 再加上巧克力粉的點綴 苦中帶甜 值得一試💫💫🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 4.1/5🧀Earl Grey Cheesecake質感細緻幼滑 Earl Grey茶香相當突出🥰 芝士蛋糕的甜味及香度平衡 不會過於油膩 十分推薦🌟🌟🌟 🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 4.5/5🍵Iced Uji Matcha Latte打卡必叫的飲品📸層次分明 像富士山的外觀🗻抹茶味道香濃回甘 與奶攪拌後 中和了抹茶的苦澀味 甜度適中🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 4.2/5☕️Iced Hojicha Latte顏色漸變 相比起matcha latte 茶香更為出眾 充滿炭香 少了苦澀的口感加上奶與茶的比例剛好 味道更順口✨🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 4/5𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺.𝟸/𝟻𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺.𝟸/𝟻𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚈𝚎𝚜 (𝚒𝚏 𝚠𝚊𝚒𝚝

🍫Tiramisu

𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟺.𝟸/𝟻
𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟺.𝟸/𝟻
𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻
𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝚈𝚎𝚜 (𝚒𝚏 𝚠𝚊𝚒𝚝𝚒𝚗𝚐 𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚒𝚜 𝚕𝚎𝚜𝚜 𝚝𝚑𝚊𝚗 𝟹𝟶 𝚖𝚒𝚗𝚜)

2023-01-21
等候时间
90 分钟 (堂食)
  • Earl Grey Cheesecake
2023-03-05 335 浏览
絕對係比cheesecake 同tiramisu 吸引而黎😛2人以上嘅枱唔多,我哋大約星期六11:15am去到,大概等咗20分鐘就入座❤️✨Tiramisu $72唔錯‼️✨Matcha Cheesecake $58有點少失望,cheesecake 質地比較實,唔夠抹茶味✨Carbonara $108✨Bangle with 🥑 +Salmon $55✨Flat white $44✨Hojicha $52📍 The Coffeeology (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街12號地舖#cwbcafe #銅鑼灣cafe #港島Cafe #人氣cafe

✨Tiramisu $72
唔錯‼️
✨Matcha Cheesecake $58
有點少失望,cheesecake 質地比較實,唔夠抹茶味
✨Carbonara $108
✨Bangle with 🥑 +Salmon $55

✨Flat white $44
✨Hojicha $52

📍 The Coffeeology (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街12號地舖

2023-03-02 1572 浏览
[ The Coffeeology ]今日下午嚟呢間Cafe chill 吓,食吓野。網上見到呢到嘅Tiramisu同cheesecake 幾吸引,為住食呢2樣野而來😝✿ laksa cream w/ slowcook salmon $128特別推薦呢款喇沙意粉,啱哂我重口味人士👅喇沙濃郁而帶點椰香,意粉伴隨喇沙汁食,愈食愈惹味。慢煮三文魚煮得恰到好處,有香脆嘅外皮。✿ truffle mushroom w/ slowcook chicken $110呢款相比喇沙果款會無咁濃味,但松露味好出,鍾意佢唔會太膩/太creamy。另外仲加入好多雜菌,慢煮雞胸唔嚡口👍🏻值得一讚。✿ uii matcha $60✿ hojicha latte $60兩款飲品沖成漸層效果,攪拌後形成富士山嘅外觀,好特別。抹茶濃郁🍵不會太苦澀。焙茶烘焙過,份外香口。兩杯茶飲都做得幾好👍🏻👍🏻✿ Tiramisu $72鐘意呢款Tiramisu嘅Cream同蛋糕&Espresso 嘅比例做得剛剛好,唔會食落好濕嘅口感,而且入口細滑😋✿ Matcha Cheesecake $58抹茶可以同cheesecake互相平衡,
[ The Coffeeology ]

✿ uii matcha $60
✿ hojicha latte $60

✿ Tiramisu $72

✿ Matcha Cheesecake $58
抹茶可以同cheesecake互相平衡,食落一d都唔膩,仲品嘗到啖啖抹茶味🍵茶控必點。

總結🫦
見店舖都有唔少食客會專程嚟買件Tiramisu/cheesecake,可見好受歡迎,未食過要來試吓啦!留意番甜品口味會不定期更換,Tiramisu要星期五至日先有得食😀
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址: 銅鑼灣耀華街12號地舖
電話: 28988805
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Matcha Cheesecake
  • Matcha Latte
  • hojicha  latte
2023-02-11 338 浏览
想試好耐嘅銅鑼灣Cafe🤘🏼 環境都算闊落  成日聽人讚佢weekend先有嘅 #tiramisu 原本想試抹茶味 可惜嚟到已經賣晒🥹 試咗原味 質感上相對較實淨比較似蛋糕 咖啡味算濃郁 不過就冇乜酒味🫠 mascarpone cheese滑身香味 如果鍾意芝士味較重嘅朋友可以一試 hahahahaaaa🤭
係銅鑼灣行完街,心思思想食甜品,朋友介紹黎呢間人氣cafe朝聖下~ 果然人氣十足🔥 tea time去到都要排隊。排隊期間見到有唔少客人order咖啡甜品拎走,唔想等位既朋友不坊takeaway~ 由於店面空間不大,約有10幾個座位,等左半個鐘左右可以入座~The coffeeology裝潢行簡約型格風,水泥牆壁﹑枱凳,簡潔明亮。Cafe menu選擇唔算多,以輕食為主:Sougdoug﹑Bagel﹑意粉﹑甜品等。飲品就以咖啡/茶為主,勝在拉花夠靚,仲可以揀nutty/fruity風味既豆。♢ 🌟Tiramisu $72Cafe signature~只有星期五﹑六﹑日先食到架🥹 長方形size都算大件,兩個人分享岩岩好~ 平時食到傳統既mascarpone cheese果層比較軟身滑溜,店主就鍾意扎實既口感,模仿係意大利食過既Tiramisu,所以整得比較挺身﹑黏口。將mascarpone cheese mix日本雞蛋,蛋香十足。手指餅浸得唔算過濕,cafe用上house blend extra nutty咖啡豆,難怪咖啡味濃郁又突出!小編鍾意重口味,略嫌marsala酒味唔夠突出,如

♢ 🌟Tiramisu $72
Cafe signature~只有星期五﹑六﹑日先食到架🥹 長方形size都算大件,兩個人分享岩岩好~ 平時食到傳統既mascarpone cheese果層比較軟身滑溜,店主就鍾意扎實既口感,模仿係意大利食過既Tiramisu,所以整得比較挺身﹑黏口。將mascarpone cheese mix日本雞蛋,蛋香十足。手指餅浸得唔算過濕,cafe用上house blend extra nutty咖啡豆,難怪咖啡味濃郁又突出!小編鍾意重口味,略嫌marsala酒味唔夠突出,如果份量多D就完美!

♢ 🐠Uji Matcha Latte $52
拉花超有心思,真係要比個like barista👍🏻平時好少見到魚圖案,魚鯕栩栩如生,旁邊仲有海星﹑海草點綴,超靚!Cafe用上宇治抹茶粉,甘香濃郁,size尚算大杯。

♢ ❄️Iced Latte $44
凍咖啡就無拉花睇喇~ 朋友揀左nutty風味既豆,香氣醇厚,頗有水準。

• Matcha Latte
  • Matcha  Latte
2023-01-28 208 浏览
小編是Tiramisu愛好者,所以看到超多人推薦這間就帶了朋友一起週末去試試~沒想到,我們特意lunch之後排隊依然要等1小時(但是小編覺得值得)。室內空間比較小,有點逼。小編與有人坐在門口角落位置。由於只是為了甜品而來,所以就沒叫主食。本來想試試開心果口味的Tiramisu,但是價錢讓人止步(其實有點後悔,因為另一個朋友說好好吃,限定版建議可以與朋友分享,這樣沒那麼貴~),所以最後就只叫了Signature Tiramisu跟熱焙茶及熱抹茶。Tiramisu它看起來雖小,但足以兩個人分享。Mascarpone Cheese有別於外面的,因為它是用蘭王蛋,所以口感比較輕盈實在(類似乳狀質感,相比外面的沒那麼容易融化),芝士及蛋味尚出,手指餅濕潤,咖啡比就味突出。小編比較喜歡重口,特別是酒味。但由於Mascarpone Cheese口感比較豐富,個人覺得佢balance得挺好,值得一試。熱焙茶、熱抹茶拉花方面,我們都覺得咖啡師頗有心思,小編看到如果是情侶,咖啡師會拉成心型;單人的話就會是馬等等(當日所見),小編與友人就是海馬,好可愛^_^味道方面,小編與友人覺得抹茶比焙茶稍微好一點。其實

Tiramisu

熱焙茶、熱抹茶

味道方面,小編與友人覺得抹茶比焙茶稍微好一點。其實抹茶比較正常,焙茶味相對的淡,感覺茶粉下得不夠多,溫度微熱。

雖然沒有嘗試其他主食,但是甜品確實值得一讚,的確可以成為店鋪gimmick。
2023-01-06 274 浏览
我和朋友在銅鑼灣行街行到有啲攰,想找地方坐下休息一下, 我提議到這間碰運氣, 因之前每每經過這店都發現人龍很長 所以一直都未能試吃這店的主打--提拉米蘇。剛到這店發現只有兩台便到我們,所以我們加入排隊隊伍,等下等我們發現可能沒有限用餐時間, 我們足足等了差不多一個多小時才到我們。 我和朋友同樣叫了 matcha latte 和 提拉米蘇。 其他食評有提及這店的提拉米蘇是按傳統方法做的,即是加生雞蛋黄入mascarpone cheese 製成提拉米蘇,有別於其他只用whipped cream 製成提拉米蘇。 果然上枱時,我發覺這店的提拉米蘇的色澤比起其他市面上的提拉米蘇較黃。 除了色澤外,我亦覺得這店提拉米蘇的味覺較濃。 我覺得整體味道不錯,各方面很balance, 但我個人覺得酒香味可以再出少少,咁就prefect, 連我不酷愛吃甜品嘅朋友都覺得這店提拉米蘇很不錯,而份量亦很足,絕對對得上$72這個價錢。 Matcha latte的拉花很漂亮,我個杯是獅子座拉花,而我朋友嘅係人馬座拉花, 圖案很特別呢, 味道ok但係嘢飲的熱度可以再熱啲。

傳統提拉米蘇和matcha latte
2023-01-02
等候时间
75 分钟 (堂食)
傳統提拉米蘇和matcha latte
  • Tiramisu
嗰日同朋友一齊嚟咗呢間位於銅鑼灣水泥牆設計嘅coffee shop,朋友話而家網上好popular 佢嘅甜品同埋咖啡☕️所以想來一試,順便食個午餐!Honeycomb cappuccino ($58) 與其形容呢一杯係咖啡,不如形容佢係一個焦糖味極之重嘅甜品杯!🥰😍超級鍾意呢一個咖啡!佢主要係用匙羹食咗面頭honeycomb先,之後有一層奶泡,入邊仲有啲細細粒嘅焦糖honeycomb☺️食到差唔多就可以攪勻連埋啲咖啡飲,杯咖啡一啲都唔苦澀,反而係好香嘅焦糖味!大推薦🥰🥰👏🏻Iced Matcha latte ($52)呢個係抹茶🍵飲落去頭嗰個面就一樣係奶泡,十分之輕盈棉蜜!下面嘅抹茶一啲苦澀草青味都冇,反而係好香嘅回甘!都10分推薦!Salmon Scrambled ($88)呢個salmon scrambled 就同出邊一般Cafe味道差不多,但係覺得個滑蛋煮得啱啱好唔會太老,再加咗少少黑椒喺上邊都覺得幾好食!Truffle Chix ($108)上邊配左幾塊雞肉,覺得雞肉唔係好似平時雞胸肉咁煮到好硬,有少少似係慢煮嘅雞肉!然後有好香嘅黑松露味,加黑松露完全冇吝嗇👍🏻意粉嘅軟硬亦都適中!

Honeycomb cappuccino ($58)

Iced Matcha latte ($52)

Salmon Scrambled ($88)

Truffle Chix ($108)

Laksa Cream Salmon ($128)
今次去到見到呢個好似係新item!覺得如果鍾意食辣嘅朋友,應該會幾鍾意呢個laksa!😍因為呢個味道有少少偏辣,但係喺星馬泰嗰種味道!另外個三文魚都唔會太乾!👏🏻
  • Iced  matcha  latte
2022-12-30 256 浏览
The Coffeeology環境採取咗黑白配嘅工業風,佢哋嘅蛋糕永遠不會讓人失望。每次黎到飲嘢,明明唔太餓都會想配返件蛋糕食😅臨近聖誕,店內會不斷播住聖誕歌同多了一棵小聖誕樹Iced Matcha LatteHK $60富士山造型嘅飲品🍵抹茶味濃郁而唔甜,同奶嘅比例啱啱好❤️Matcha控嘅您必試Gingerbread Cheesecake HK $62餅底用上焦糖餅乾,蛋糕係帶有少量薑味嘅cheese cake,再配上少量Rainbow Sprinkles、醬同一塊薑餅人。蛋糕一上枱,見到餅底比平時嘅厚身,有少嚇親🤣薑餅人鬆脆,芝士味同薑味啱啱好,但可能面頭嘅醬同餅底嘅關係,食落有少少偏甜同膩The Coffeeology地址 : 銅鑼灣耀華街12號地舖電話 : 28988805#missyan_蛋糕#missyan_甜品#missyan_抹茶#missyan_飲品#missyan_銅鑼灣

Iced Matcha Latte

#missyan_甜品
#missyan_抹茶
#missyan_飲品
#missyan_銅鑼灣
Iced Matcha Latte、Gingerbread Cheesecake
Gingerbread Cheesecake
2022-12-20
2022-12-29 148 浏览
嘢食味道尚可,但係完全唔值咁貴。嘢飲同栗子蛋糕分量仲要超細,完全唔值呢個價錢。The food taste alright, however, it definitely doesn’t worth the price. The portion of the chestnut roll and drinks are both too small, the price is definitely too much for it. If you’re looking for a place to chill, the environment is alright but there are definitely other places that can provide a better eating experience. 🤷🏻‍♀️
嘢食味道尚可,但係完全唔值咁貴。嘢飲同
栗子蛋糕分量仲要超細,完全唔值呢個價錢。
2022-12-29 168 浏览
The Coffeeology 📍銅鑼灣耀華街12號地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━早有耳聞呢間店有賣開心果Tiramisu 上個月嗰陣留意到佢地ig話就嚟下架 咁就迫時間都要去試吓💪🏻 好彩都合乎預期㗎━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━Pistachio Tiramisu $98▶︎ 兩層手指餅乾加兩層開心果mascarpone 面頭淋咗啲開心果碎 定價好進取 而且實物冇想象中咁大份 所以印象分都唔算太高🤫▶︎ 入口開心果味道超級出 而且mascarpone入面都有開心果碎 口感比普通嘅Tiramisu厚重 油香亦更重 所以覺得特別濃郁🤩▶︎ 手指餅乾唔會太濕都唔會太乾👍🏻 咖啡液浸咗一半左右 同開心果醬對比反而手指餅乾甜度更高▶︎ 如果一啖食到底 會係手指餅幹嘅咖啡味較為突出 當吞落去之後 先會感受到開心果的油香 個人就比較鐘意分開食mascarpone同手指餅🫢好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━Matcha Latte $60▶︎ 同樣覺得overpriced 分量不大但係都幾貴上面有一層奶泡 跟住
📍銅鑼灣耀華街12號地舖
Pistachio Tiramisu $98
好味指數:●●●●◐
Pistachio Tiramisu

Matcha Latte $60
▶︎ 同樣覺得overpriced 分量不大但係都幾貴
上面有一層奶泡 跟住係牛奶加抹茶
▶︎ 抹茶勁濃郁 濃郁到以為自己飲緊純抹茶 成口都係抹茶嘅苦 一啲甜味都冇而奶味都飲唔出 我會覺得呢杯係好嘅抹茶 而唔係好嘅抹茶拿鐵🥲 不過濃茶控應該會好鐘意
好味指數:●●◐○○
Matcha Latte

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 7月頭(上晝)
快樂指數😋: ⑦⑤/①⓪⓪
性價比: 🌕🌖🌑🌑🌑