2017-06-12 1785 浏览
食完個晚餐,經過呢間舖頭,俾佢個門面吸引左,因為個d monster 好得意原來係一間賣雪糕,乳酪嘅舖頭,就入去試試。咁我地就叫左2個提拉米蘇雪糕同埋2個焦糖爆谷雪糕。個賣相相當吸引。提拉米蘇雪糕都幾好味,有d 朱古力粉係d 雪糕面,提升左入口嘅味道,令味道普通嘅雪糕變得豐富左至於焦糖爆谷雪糕一黎就要即刻影相,因為個賣相真係好吸引,有好多焦糖味嘅爆谷係d雲呢拿雪糕表面。味道方面,爆谷每粒都沾上左焦糖,小小甜食完晚餐如果經過一定要黎試
原來係一間賣雪糕,乳酪嘅舖頭,就入去試試。

食完晚餐如果經過一定要黎試

2017-06-11
$40 (宵夜)
2017-02-06 1432 浏览
新岀品怪獸冬甩,賣相吸引😍,呃like度極高共有 6 款不同口味的冬甩👉: 包括藍莓,綠茶,曲奇,檸檬,椰子,小紅莓圖中: 椰子,檸檬,藍莓冬甩💝藍莓怪獸冬甩全個深藍色造形,可算是最吸引我😝呈上時雪至凍冰冰,令朱古力保持脆身。冬甩是較硬身的厚實形冬甩,😂不怕吃到空氣冬甩啦仲見到朋友仔👧👦
新岀品怪獸冬甩,賣相吸引😍,呃like度極高

圖中: 椰子,檸檬,藍莓冬甩💝

仲見到朋友仔👧👦
2017-02-02
2016-09-26 2165 浏览
爆谷 甜雲利拿雪糕 甜行完成日街 shopping 完 之後當然要 食返個甜品收尾 聽講沙田開左呢間韓式雪糕店 就響IT shop 入面 所以黎朝聖下 由於 店員稱韓國果邊欠缺中杯既出貨 我同朋友決定一齊share 一杯大既 焦糖芝士味雪糕 唔好睇影相細細杯 其實兩個女孩子都食到好飽 首先 焦糖味爆谷相當甜 咬落相當脆口 焦糖漿平均包住粒粒既爆谷 唔會食到原味爆谷 無味既口感 不錯不錯 比較起黎 芝士味 就冇咁脆口 有幾粒放一陣就 稔左 芝士味以咸為主 爆谷上既芝士粉薄薄一層 芝士味唔夠濃 可以有進步空間最後雪糕就普普通通 勝左夠哂凍主角都係放左響爆谷身上
爆谷 甜
雲利拿雪糕 甜

最後雪糕就普普通通 勝左夠哂凍

主角都係放左響爆谷身上
2016-08-24 1275 浏览
這間韓國人氣雪糕店,早在一年前旺角i.t.把它引入香港時已想一試。九位甜魔家族成員造型可愛,表情趣怪,色彩繽紛,不論是大人或小朋友都被它們所吸引。主打的爆谷雪糕有五款口味選擇,還有多款特色軟雪糕、奶昔、和ADE特飲等供應。<爆谷>有士多啤梨、焦糖、芝士焦糖、朱古力、和濟洲蜜柑五款口味。<焦糖爆谷雪糕>大杯裝雪糕視覺效果相當震撼,兩人開心share份量剛好。雪糕牛奶味濃郁,非常軟滑,但較易溶。被粒粒金黃香脆的爆谷包裹著,味道匹配,甜度頗高。<朱古力爆谷雪糕>爆谷滲透著朱古力的濃香,不及焦糖口味那麼甜。
<爆谷>
有士多啤梨、焦糖、芝士焦糖、朱古力、和濟洲蜜柑五款口味。
爆谷
<焦糖爆谷雪糕>
<朱古力爆谷雪糕>
爆谷滲透著朱古力的濃香,不及焦糖口味那麼甜。
2016-08-14
爆谷
2016-06-27 1833 浏览
不知從甚麼時候,把麵包香和溫度和雪糕配搭在一起,就成為成功配方,令人欲罷不能,成功例子,包括有茶木,鯛魚燒加雪糕,雞蛋仔雪糕etc.,...。今次我又食到另一個品種,就是爆谷加雪糕。我揀左牛奶味雪糕,諗住甘樣配搭會更好味。拿到手的時候,見到滿滿的爆谷堆滿整個紙盤! 和雪糕混合來吃,爆谷很熱,而且香脆鬆化,那點粟米和焦糖香味和雪糕配搭實在很好吃,只是我覺得在眾多變種當中,茶木仍是我心中第一。
2016-06-25 1038 浏览
焦糖爆谷雪糕 💲 39 @ sweet monster試到了,感到--滿足。之前已經聽到呢杯雪糕share食岩岩好,結果係真的。咪睇佢個樣細細杯咁,但2個人食都可以食到好飽,一d都無偷工減料,焦糖爆谷混合奶味重既雲呢拿雪糕的確唔錯,口感好充實。
焦糖爆谷雪糕 💲 39 @ sweet monster
試到了,感到--滿足。
2016-05-27 979 浏览
太古城新開左間雪糕店,見到門面色彩繽紛~夠哂colourful~令我有好想食既態覺!見到有好多種唔同既爆谷可以mix落雪糕度~~最後我就選擇左芝士焦糖味配雪糕賣相夠哂得意又可愛!一粒一粒爆谷痴係雪糕上面!芝士焦糖味爆谷脆卜卜!好香濃既焦糖味~雪糕夠哂香滑!好soft~! 爆谷配雪糕真係唔錯見到芝士焦糖味既爆谷咁好味~所以買左包番去食!~呢度都有得外賣爆谷!個盒夠哂得意!!食完覺得太好味唔太夠喉~~見到有新產品!一於試埋先呢杯係tiramisu味道!味道係特濃咖哩~~入口濃郁食到中間發現有一堆手指餅乾係雪糕內!感覺有「趙」口!!非常欣賞
食完覺得太好味唔太夠喉~~見到有新產品!一於試埋先
呢杯係tiramisu味道!味道係特濃咖哩~~入口濃郁

2016-05-18 419 浏览
成日經過呢間係it裡面既雪糕店,每次見到咁大分既雪糕都覺得好飽所以冇試,終於有一晚既dinner食得唔係好飽,又唔想食honey moon咁貴既糖水,一於就買個雪糕去空中花園食下啦~是日我地試左芝士焦糖爆谷軟雪糕~原來咸咸地既芝味爆谷再加埋甜到漏既焦糖爆谷又幾得意woo...一啖咸一啖甜,加上冇咩味既牛奶雪糕中和返好快就finish左一半,但係熱量咁高2個人share啱啱好,一個人食完真係飯都唔洗食~如果戲院有得賣呢個都幾好woo~如果雪糕滑d奶味香濃d會更好...因為個雪糕其實有少少似m記新地🙊🙊
2016-05-15
外卖自取
$48 (其他)
2016-05-15 218 浏览
A meal is not complete unless I've had dessert haha. I finally got to try out the caramel monster ice cream. As it was quite late, there wasn't a queue and the wait was quite quick. Overall the caramel popcorn had a nice crunchy coat over them. Reminds me of the toffee butterkist popcorn that I use to eat as a kid. The ice cream had a nice milky flavour to it and very creamy. One of the things that I liked about it was that the ice cream wasn't gloopy and didn't melt quickly. Although there was
Although there was 2 of us sharing it, we still couldn't finish it because there was too much. Can't wait to try out their other flavours next time
2016-05-14
2016-03-23 886 浏览
Sweet Monster是從2015年的8月由I.T.首度獨家引入香港啦。老實說多次去過韓國,我也從未品嚐過,現在香港都有得吃,無理由不去拜會這個趣致甜魔吧!店鋪佔商場的一角,算是幾大位置,容納到三張枱,但不設座位,客人只可站著吃。士多啤梨爆谷雪糕被士多啤梨爆谷包圍著的雪糕,軟滑細膩,裡面實心位置較空心的多。士多啤梨爆谷味道有點假,如果不知道是士多啤梨味,可能未必吃得出,幸好爆谷仍然好脆身,而且份量也不少。每顆爆谷都好穩固地黏附在雪糕之上,但又好容易一舀一舀舀出來。開心果仁Tiramisu拼雪糕雪糕配蛋糕己是耳熟能詳的配搭,然而以開心果仁和Tiramisu拼雪糕,確實幾新鮮。Tiramisu做到既軟綿又濕潤,加上開心果仁,令到口感層次豐富,拼著雪糕同吃,也沒有甜得太膩的感覺。回顧當天,其實客人不斷,但只得兩位店員應付,做到手忙腳亂,應接不暇,個人覺得增聘人手,實屬當務之急。

等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-03-20 400 浏览
今日同男朋友係新城市行街,見到Sweet Monster嘅我突然好想試下個爆谷雪糕,就買咗杯同男朋友share, 一齊sweet下😊男朋友鐘意食朱古力,所以我地買咗朱古力爆谷雪糕😆雪糕外層舖滿一粒粒嘅爆谷,賣相好吸引😍雪糕好好味,好滑好重奶味,我好鐘意😋個爆谷其實都幾好味,但我就覺得太甜了😯如果甜度減低會好好多😝整體嚟講依個爆谷雪糕唔錯😁 唔好睇佢個杯好似好細咁,其實份量都好多,睇下,食到中間都係滿滿嘅雪糕,好足料👍所以2個人一齊食啱啱好😉
2016-03-17
用餐时段
下午茶
2016-03-04 382 浏览
無食過韓風嘅Popcorn Icecream又點算追過風 ,係遲咗但係要一家人冷冰冰咁食至開心 去完拜年要洗下利是錢,夾份請媽咪爸爸食 Sweet Monster好細間,仲以為會有位坐,原來得四張bar table,要企 Cookie&Milk $39曲奇奶昔味道唔錯,韓國牛奶加曲奇碎,rich taste Tiramisu&Icecream $59軟雪糕都係韓國牛奶整,Tiramisu柔軟,有質感,味道無一味死甜,手指餅濕晒
無食過韓風嘅Popcorn Icecream又點算追過風
,係遲咗但係要一家人冷冰冰咁食至開心

去完拜年要洗下利是錢,夾份請媽咪爸爸食
Cookie&Milk $39
曲奇奶昔味道唔錯,韓國牛奶加曲奇碎,rich taste
Tiramisu&Icecream $59
$50 (其他)
2016-03-04 295 浏览
由I.T.獨家引入嘅Sweet Monster,芝士焦糖爆谷雪糕  $39牛奶雪糕做底層,逐粒痴上芝士、焦糖爆谷, 又鹹又甜,外型如山般震撼爆谷 $29不經油炸, 有五款口味選擇,分別是焦糖,牛奶,芝士焦糖,草莓及巧克力, 這包草莓鬆脆,草莓味無藥水味,可以為沉悶的爆谷界增加甜趣!
由I.T.獨家引入嘅Sweet Monster,
芝士焦糖爆谷雪糕  $39

爆谷 $29

2016-02-20
2016-03-04 315 浏览
放假到沙田新城市逛逛,碰巧見到一直都想試的sweet monster爆谷雪糕,晚餐都未食就衝去先食甜品,哈哈! 店內除了出名的爆谷雪糕外,還可以單買爆谷,以及有特飲、其他甜品供應。 爆谷雪糕有五種味道的爆谷可供選擇:士多啤梨、焦糖、芝士焦糖、朱古力、牛奶。今次先嘗試傳統的焦糖爆谷雪糖。滿滿的一杯很滿足呀!香脆又可口的焦糖爆谷配上牛奶軟雪糕非常合拍!不禁一口接著一口地吃,有雪糕的濕潤而令口腔不會因爆谷而感到乾涸,多吃幾杯也可以,個人非常滿意這款爆谷雪糕! 吃完真是意猶未盡,之後有機會要嘗遍sweet monster店內所有味道的爆谷雪糕!

2016-03-03
2016-02-28 370 浏览
去了新城市跟朋友四處溜達,沒去沙田也有一段時間,於是跟著朋友逐間店的邊聊天邊閒逛起來途中路經這間色彩繽紛的甜品店,見裡面都挺吸引的感覺,果斷進入是抬頭就能一眼看到的餐牌首先叫了一杯飲品就是曲奇味奶昔表面那層有曲奇碎,然後奶昔裡面也很明顯的有點曲奇碎混合了在一起,帶出了淡甜的曲奇味芝士焦糖爆谷雪糕甜與鹹的配搭,為雪糕帶來新奇且有趣的口感與味道是說由於整個雪糕的有心思的佈滿了爆谷,無論從哪個吃都能到爆谷,好貼心!

是抬頭就能一眼看到的餐牌
首先叫了一杯飲品

就是曲奇味奶昔

芝士焦糖爆谷雪糕

甜與鹹的配搭,為雪糕帶來新奇且有趣的口感與味道