2020-08-11 133 浏览
天時暑熱啜一啖凍飲,吃一口冰凍甜品,就最好不過!店舖主打粉雪冰、軟雪糕、朱古力、鮮奶茶、沙冰奶及氣泡飲,賣相吸引。裝潢走日式簡約風,大片玻璃窗採光度十足,配上木系擺設感覺柔和舒適。店主更堅持用新鮮生果製作飲品,每杯都不含果醬調味,絕不欺場!客人可清晰看到整個製作過程,每一個步驟都一絲不苟,製作認真!焦糖海鹽粉雪冰 ($50)賣相有睇頭,層次豐富。粉雪冰分成三層,面層擠有忌廉芝士、焦糖脆脆和焦糖爆谷,中間是牛奶粉雪冰配焦糖醬,最底層是焦糖布丁,全部均是自家製作,非常用心。入口咸甜交織,味道豐富,粉雪冰軟綿幼滑,滲透著淡淡奶香,入口即化,感覺透心涼。胡麻雪花 ($32)軟雪糕呈炭黑色,入口帶陣陣芝麻味,不會很甜,口感柔順絲滑,下層更有穀物脆脆,口感豐富。雪糕更是自家製的,誠意十足!
天時暑熱啜一啖凍飲,吃一口冰凍甜品,就最好不過!

焦糖海鹽粉雪冰 ($50)

胡麻雪花 ($32)
2020-08-08 176 浏览
紅豆抹茶粉雪冰刨冰入口即溶 比一般出邊食嘅綿綿冰更綿密㓜滑 唔會咬到碎冰🧊配料方面有mascarpone cheese 綠茶蕨餅同紅豆 中間有一層抹茶醬 最底仲有有抹茶mouse真係非常足料😍但唯一美中不足係食到最尾覺得有啲太甜😢
2020-07-22 189 浏览
📌 Sweet Craft~紅磡早兩個禮拜就已經去咗呢間甜品店😍見到個個都話係黃埔必食😙店舖直接就喺理工宿舍對面夏日炎炎食返個甜品真係一流‼️終於有一間甜品店嘅冰我覺得係同shari shari差唔多水準 但係就係用牛奶味嘅冰🐮材料都算幾豐富 食到好滿足🐷舖頭座位都幾多 非常之闊落🤩 不過人流都幾少 好靜😂裝修係日系簡潔風配上木色傢俬主要售賣雪糕🍦粉雪冰🍧同飲品🥤價格都算幾抵食 全部都好大杯!1️⃣ 焦糖海鹽粉雪冰 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗜𝗰𝗲 𝗙𝗹𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)呢杯真係有驚豔到 幾好味😋大大杯 賣相又靚👍🏻表面鋪滿左爆谷同焦糖脆脆🍯仲有海鹽焦糖奶蓋同濃烈嘅焦糖醬🤤粉雪冰口感幼滑 帶有牛奶香甜鹹交融 食落覺得好夾😍食到底仲有奶凍 質感偏水 冇乜味道🍮整體甜度都係偏甜 可能因為太多焦糖醬不過牛奶冰質感真係幾好味😋2️⃣ 胡麻雪花 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 $𝟯𝟮 (𝟯/𝟭𝟬)雖然唔係黑芝麻控 但見到有咁多人介紹都好想試😜賣相好得 好似扭麻花咁 睇落好吸引😆但係食第一啖我已經知自己唔鍾意😂味道係真係好濃郁
📌 Sweet Craft~紅磡

舖頭座位都幾多 非常之闊落🤩
不過人流都幾少 好靜😂
裝修係日系簡潔風配上木色傢俬
主要售賣雪糕🍦粉雪冰🍧同飲品🥤
價格都算幾抵食 全部都好大杯!

呢杯真係有驚豔到 幾好味😋

但係個aftertaste超級奇怪 好化學味😫
食完打咗一下冷震😖
下面都有啲脆米 增添口感
但係因為覺得個味道太奇怪 所以都冇乜食到🤭
嗰刻勁後悔冇揀到抹茶味 但係聽人講抹茶味仲難食 建議大家都係叫返番粉雪冰算😅

💡整體嚟講 覺得呢間甜品舖冇好多人咁講到超級神😂
推介大家試吓粉雪冰🍧 軟雪糕就不了😨
下次會想試 Sparkling Tea 賣相都幾唔錯同其他口味嘅粉雪冰!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Sweet Craft
📍: 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖
🔍: 11:30-23:00(Mon-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie黃埔
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie日式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodie甜品

2020-07-20 230 浏览
前排俾超多人燒到!終於一試呢間位於黃埔既Sweet Craft小店主打自家製無添加甜品及飲品 除左招牌粉雪冰同軟雪糕 仲有供應鮮奶茶、沙冰奶、氣冰茶店面比想像中大 裝潢簡約明亮 有唔少座位 環境寛敞舒適 幾適合同朋友吹下水▪️胡麻雪花 $32芝麻事先炒製 入口黑芝麻味超級香濃 食落真係好似食緊芝麻糊 雪糕帶沙沙地嘅口感 亦帶小小鹹味 口感介乎雪糕與雪葩之間底下有粒粒脆米 令口感更加豐富唔好睇佢少少一杯 雖則甜度較低 但係雪糕實在太thick太足料 食到最尾真係會覺得好膩同好飽 芝麻控表示好滿足▪️焦糖海鹽粉雪冰 $50粉雪冰有驚喜 超多層次!面頭既cream cheese十足平時既奶蓋 creamy得黎 帶鹹香富奶味中間既刨冰口感細膩 綿密得黎 唔會好重冰感 帶鹹香 奶味相對較低 算係中和返小小cream cheese既甜膩感 最底仲舖有布甸 質地綿密 好重蛋味!最上層既焦糖脆脆好脆身 焦糖爆谷吸晒雪糕汁 都唔會變得好淋好難咬意外地 同朋友一致認為 粉雪冰比胡麻雪花輕盈 層次仲豐富啲無咁單調⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣整體而言 甜品足料大份 質素極高 性價比好高 強烈建議 大家食飽之後最好開心sh

▪️胡麻雪花 $32

底下有粒粒脆米 令口感更加豐富

▪️焦糖海鹽粉雪冰 $50
焦糖海鹽粉雪冰
粉雪冰有驚喜 超多層次!
最底仲舖有布甸 質地綿密 好重蛋味!
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

整體而言 甜品足料大份 質素極高 性價比好高 強烈建議 大家食飽之後最好開心share 唔好一人一杯
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_甜品================= 📍必試高質粉雪冰‼️ -- Sweet Craft❄️Bookmark呢間小店好耐啦,前幾日就同@hungrypiggiess一齊去試😛真係好好食,一試難忘‼️----------------------⭐️胡麻雪花($32)我哋兩個都係黑芝麻控,當然要試呢個啦😛雪糕大大杯,texture濃厚,冰感十足😍啖啖都係好香好rich嘅黑芝麻味🤤🤤好似食緊芝麻糊咁😹不過如果甜度稍低一點會無咁膩👍底下有好多脆米,增添咗口感,但味道有啲鹹鹹哋,唔係太match😹但整體嚟講好高質‼️---------------------⭐️焦糖海鹽粉雪冰($50)呢杯世界級好食‼️😭😭😭首先賣相好靚,面頭舖滿爆谷,honeycomb ,海鹽芝士奶蓋同焦糖醬🤤將所有材料混合粉雪冰一齊食味道鹹甜交錯,好豐富😍粉雪冰口感幼滑,帶微微牛奶味,入口即融🤤最最最驚喜嘅係底下係有焦糖布丁‼️‼️口感嫩滑,蛋香仲好rich😭👍必試item💛----------------------整體嚟講兩杯都好高質,
#pigfoodiexhk_甜品
=================
📍必試高質粉雪冰‼️ -- Sweet Craft❄️
----------------------
⭐️胡麻雪花($32)
---------------------
⭐️焦糖海鹽粉雪冰($50)
----------------------
整體嚟講兩杯都好高質,我同@hungrypiggiess都覺得幾有驚喜🤤而且份量好大杯,2-3人share食都無問題🤣
賣相:8.1/10
前往方法:黃埔站B出口
2020-07-16
下午茶
2020-07-08 140 浏览
嚟到「Sweet Craft」第一個感覺係風格好簡潔清晰,木系襯不鏽鋼,型格得嚟又帶點暖。門外餐牌圖片相當吸引😍係精緻嘅日系甜品,抹茶、芝麻、可可、紫薯、水果類 嘅飲品雪糕雪花冰,真係全部都想試哂🤩。胡麻雪花軟雪糕 ($32)••••••芝麻控表示尖叫!OMG!芝麻糊雪糕是也😘 造型好靚好啱打卡,真係好濃黑芝麻香!絕對唔係一般奶味creamy死甜雪糕嘅感覺,半冰半雪糕溶化速度較慢,咁大一杯性價比算高🥰🥰。食到一半,覺得單調膩膩地咩?底下有米通、焦糖穀物脆粒,創造另一種口感,正!紅豆抹茶粉雪冰 ($52)••••••比綿綿冰更綿密嘅質感,入口極輕身,面頭鋪上抹茶蕨餅、cream cheese、紅豆,一杯試到唔同配搭🥰中層有層好清嘅抹茶醬,到底係似布丁嘅抹茶慕絲,整個甜點設計都好有心思,層次由淡到濃,無嗌錯😘。

胡麻雪花軟雪糕 ($32)
••••••

胡麻雪花軟雪糕

紅豆抹茶粉雪冰 ($52)
••••••
紅豆抹茶粉雪冰
『夏日必備冰品・招牌焦糖海鹽沙冰』@𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙲𝚛𝚊𝚏𝚝, 𝙷𝚞𝚗𝚐 𝙷𝚞𝚖⠀⠀・焦糖海鹽粉雪冰 $50⠀𝐒𝐞𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐈𝐜𝐞 𝐅𝐥𝐚𝐤𝐞𝐬⠀這是十分細膩的那種冰,幾乎入口即溶,蠻喜歡這個口感的。味道方面,單吃冰和面頭的奶油,都主要是牛奶的味道,甜度適中。焦糖脆脆和焦糖爆谷,除令口感更加豐富,也為整體增加了焦糖的香氣。冰的底部還有牛奶味的奶凍,偏向水狀,不算實身,個人覺得存在感不高。⠀⠀——————————————————⠀好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀7.85/10⠀價錢 ᴾʳⁱᶜᵉ ⠀7.45/10⠀性價比 ⱽᵃˡᵘᵉ ᶠᵒʳ ᵐᵒⁿᵉʸ⠀7.65/10⠀環境 ᴱⁿᵛⁱʳᵒⁿᵐᵉⁿᵗ ⠀7.8/10⠀服務 ˢᵉʳᵛⁱᶜᵉ⠀7.5/10 ⠀——————————————————⠀🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀焦糖海鹽粉雪冰⠀🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀Yes⠀——————————————————⠀🔍 Sweet Craft⠀紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖⠀——————————————————⠀📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈

・焦糖海鹽粉雪冰 $50⠀

Yes⠀
🔍 Sweet Craft⠀
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G33號舖⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_hunghum⠀⠀⠀
#168hk_yum⠀⠀
#168hk_dessert
2020-07-02 81 浏览
前幾天食完飯後想找一些甜品來吃 Sea Salt Caramel Ice Flake😍| $48這個甜品我給很高的評價 10分美味牛奶冰好綿滑 牛奶味好濃郁 配料也10分豐富 份量也夠2個人食honey comb 口感10分鬆脆😁焦糖味爆谷 本身我很喜歡焦糖 所以覺得10分好味加埋芝士cream 簡直一流🧀另外食到最後還有焦糖燉蛋🍮整體口感很好 加上我本身也喜歡吃奶類製品所以應該之後會再買
前幾天食完飯後想找一些甜品來吃

另外食到最後還有焦糖燉蛋🍮
整體口感很好 加上我本身也喜歡吃奶類製品
所以應該之後會再買
2020-06-30
$50 (其他)
2020-06-30 88 浏览
去開黃埔推薦大家試下呢度嘅甜品售賣粉雪冰、雪糕、鮮奶茶、沙冰及氣泡特飲.身為抹茶控當然揀抹茶味,同時都好想試下胡麻味,同朋友一人一款😋賣相一層層不規則,打卡度💯抹茶及胡麻味都好食,重黑芝麻又帶點茶味,幾特別,軟雪糕未至於十分軟滑,杯底有啲脆米
去開黃埔推薦大家試下呢度嘅甜品

售賣粉雪冰、雪糕、鮮奶茶、沙冰及氣泡特飲

賣相一層層不規則,打卡度💯
2020-06-30 234 浏览
Sweet Craft #紅磡❗️世界級好食雪花冰❗️食完米氣後佢居然比張隔離甜品店sweet craft 粉雪冰買一送一嘅coupon‼️一直都好想食呢一間嘅甜品,見過有好多人推薦,果然冇令我失望🤩。佢哋主要售賣粉雪冰🍧、雪糕🍦同埋飲品🥤。粉雪冰用上牛奶冰製作,刨得幼細但未至於一入口就變水👍🏻雖然牛奶嘅味道未算最突出,但重點一定係佢啲配料,令到成個冰非常好食!焦糖海鹽粉雪冰💛免費 (買一送一,原價$50)出乎意料地面頭嘅居然係鹹香奶泡🤩令到成個味道昇華左不少。再配上脆口嘅honey comb、焦糖爆谷,口感豐富🥰最有驚喜一定係佢底層嘅奶凍,完全冇諗過食到底會有一層超滑溜嘅奶凍,味道有啲似燉蛋,蛋香奶香滿分💯成個冰食落去充滿驚喜,依家仲有買一送一優惠,超級推介!味道: 4.4/5 性價比: 4.6/5 (買一送一)紅豆抹茶粉雪冰💚$52面頭同樣係鹹香嘅奶泡,今次換上咗紅豆蓉同抹茶蕨餅,不過嫌蕨餅口感唔夠軟糯🙈但勝在底下都有層抹茶奶凍,口感順滑☺️抹茶味道較為清幽,適合大眾口味,但就未必滿足到抹茶控。相比之下會鍾意焦糖海鹽多啲,但冇比較嘅話會覺得呢一杯已經好好味!味道: 4.2/5 性價比: 4
Sweet Craft #紅磡
❗️世界級好食雪花冰❗️

焦糖海鹽粉雪冰💛免費 (買一送一,原價$50)
味道: 4.4/5
性價比: 4.6/5 (買一送一)

紅豆抹茶粉雪冰💚$52
味道: 4.2/5
性價比: 4.6/5 (買一送一)

整體來講,呢一間嘅甜品真係非常出色,完全明白點解咁多人推薦🤩🤩🤩係絕對會想回頭食極都唔厭嘅甜品店!

2020-06-30 107 浏览
◦•●◉✿✿◉●•◦😋: 𝟟/𝟙𝟘💭: 呢幾日咁好天真係要食個雪糕涼下先搞得掂🤒 今次試左焦糖海鹽粉雪冰,粉雪冰無雪糕咁漏,個top有d caramel cream & 爆谷🍿 撈埋d都幾好味🤍 個底仲有焦糖布甸🍮,可以話一杯甜品滿足幾個願望😆 岩哂焦糖愛好者!唔鐘意焦糖既可能會覺得有少少甜~ 抹茶軟雪糕個花紋都好特別😍 但個人覺得抹茶味不夠濃~ ◦•●◉✿✿◉●•◦Follow us @eatwithoswin 💙
◦•●◉✿✿◉●•◦

😋: 𝟟/𝟙𝟘

◦•●◉✿✿◉●•◦

Follow us @eatwithoswin 💙

抹茶雪花軟雪糕
2020-06-30
焦糖海鹽粉雪冰
開頭想食呢間係見到個雪糕個樣好似個腦咁🧠,好搞笑,所以黎左打卡🤣鋪頭係開放式廚房,等緊個陣可以睇到店員點整,見到佢地好細心👍🏻👍🏻🥢 香蕉可可(粉雪冰) $48呢個雪冰配料好豐富!最頂有好滑嘅鹹芝士奶蓋、可可粉、香蕉醬、香蕉、香蕉脆片,中間係好幼細嘅雪冰同少少朱古力醬,底下有凍朱古力同粟米片,中間嘅朱古力味唔太夠~ 但整體配搭不錯👍🏻 本身想試果蜜白桃,可惜食嘅時候係啱啱換新餐牌,白桃係未正式推出的😣 下次再黎食!🌟推薦度: 8/10•🥢 胡麻雪花 (軟雪糕) $32個杯細細地,但雪糕份量一啲都唔少,仔細睇雪糕入面有磨碎咗嘅黑芝麻,芝麻味好濃,底下有甜甜地嘅乾果穀物麥片,增加口感,平衡返黑芝麻嘅甘味~ 食完飯再食呢個雪糕嘅話,食到最後會有啲膩,兩個人share應該啱啱好~🌟推薦度: 9/10•

香蕉可可
🥢 香蕉可可(粉雪冰) $48
🌟推薦度: 8/10

🥢 胡麻雪花 (軟雪糕) $32
🌟推薦度: 9/10
2020-06-24
香蕉可可
2020-06-25 50 浏览
一場黎到黃埔就食埋呢排好紅嘅甜品先走啦🥰店面裝修同presentation都偏日系呢度除咗有雪糕之外仲有飲品,佢嘅matcha latte & sesame latte我都想試《芝麻雪花》$32🍨佢嘅外型有別於一般嘅軟雪糕,杯底有米通、麥片、乾果粒等🥜🍇食落口感似沙冰同雪糕中間🍧🍦唔似雪糕咁滑但又有種冰嘅感覺配上杯底嘅米通 咸咸地又甜甜地地,味道幾得意同口感幾豐富🤪而且份量唔細,食完都幾full😜芝麻味都幾香但個人覺得芝麻味可以再重啲同埋有啲甜🤔
一場黎到黃埔就食埋呢排好紅嘅甜品先走啦🥰

店面裝修同presentation都偏日系

《芝麻雪花》$32🍨

佢嘅外型有別於一般嘅軟雪糕,杯底有米通、麥片、乾果粒等🥜🍇

食落口感似沙冰同雪糕中間🍧🍦
唔似雪糕咁滑但又有種冰嘅感覺
配上杯底嘅米通 咸咸地又甜甜地地,味道幾得意同口感幾豐富🤪
而且份量唔細,食完都幾full😜
芝麻味都幾香但個人覺得芝麻味可以再重啲同埋有啲甜🤔
上次食過呢度超出色嘅刨冰之後,今次經過忍唔住試吓佢嘅雪糕!!點之!!呢一杯更加surprise到我嘅雪糕😆一定會再encore👅.found a gem in the whampoa area 😊 @sweetcrafthkg just opened but i never actually got a chance to try their desserts 🍨 but when i did, i was very impressed by how good their shaved ice and ice cream is 😊 their sesame ice cream was super smooth & that black sesame flavour was strong 😋 the little rice krispies at the bottom made it even better! definitely coming back just for this.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 9/10
🌟甜點真心非常之出色!整體比較大份,建議兩個人share食。超推薦黑芝麻軟雪糕✨

《胡麻雪花》$32🌟8.8/10🌟
𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
O M G 呢一杯黑芝麻雪糕一定會係我再encore呢度嘅主要原因!!!
雪糕口感幼滑,黑芝麻味超級香濃,未食入口已經聞到好香好香!味道我俾101分!😆而且甜度適中~再加上底部仲有啲脆米,令到成個口感層次更豐富!雖然好大杯但係一個人自己食都唔會覺得太過膩!
𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐂𝐫𝐚𝐟𝐭 @sweetcrafthkg
📍#BELLYwongs_whampoa #BELLYwongs_hunghom
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_chocolates #BELLYwongs_icecream #BELLYwongs_japanese
  • 焦糖海鹽
2020-06-10 153 浏览
而家夏天咁熱好岩食雪糕,紅磡呢間《Sweet Craft》主打手工製雪糕/飲品,雪糕分別有抺茶 ($34) 同芝麻味 ($32),可以外賣或者堂食。店舖採用開放式廚房,所以可以見到職員煮芝麻同綠茶既過程,十分有誠意。呢個價錢嚟講,呢杯芝麻雪糕都算物有所值,芝麻味好似芝麻糊咁濃,冰粒大細岩岩好,雖然質地未算超級滑,但唔會有鞋口既感覺,底部仲有脆脆米同穀片,我覺得如果可以有得自己揀配料就更加開心!本身以為一個人都食得哂,結果同男朋友兩個人先食得哂,經過紅磡既朋友可以一試呀~整體評分:7.5/10

整體評分:7.5/10