2021-08-01 299 浏览
夜晚大約8:00嚟食 排咗一個鐘終於入到去食飯啦自從冇得再食吉x家之後都好耐冇食過日式牛肉或者雞肉飯成日見到呢間餐廳都排長龍 平時冇乜時間都唔會嚟食呢一間 今晚難得得閒就一於花少少時間試試佢啦叫咗個雞肉飯 同埋牛肉拼雞肉飯 另外加多咗個炸雞 對比起吉x家覺得呢一個雞肉飯嘅汁做得唔錯 唔會好似吉x家個野菜雞肉飯咁淡茂茂 得普通燒汁 雞肉醃得啱啱好不過份量就略嫌少咗啲 飯粒分明口感啱啱好唔會過硬或者過軟牛肉飯都好食價錢合理 雙拼份量都夠食 炸雞都唔錯唔會話個份太厚 上菜都仲熱辣辣唔會凍哂 跟餐配埋個可樂就 ‘一級棒啦
夜晚大約8:00嚟食 排咗一個鐘終於入到去食飯啦

雞肉飯
牛肉拼雞肉飯配炸雞
牛肉拼雞肉飯配炸雞
2021-07-31 572 浏览
第一次食SUKIYA 晏晝經過旺角見到就入咗去食 閒日3、4點都排咗15分鐘 叫咗個M size 牛丼 青菜套餐 牛肉份量正常 但係啲汁少咗啲 青菜係炒通菜 夠熱爽口 幾好食 麵豉湯正常
牛肉份量正常 但係啲汁少咗啲
青菜係炒通菜 夠熱爽口 幾好食

麵豉湯正常

牛丼
2021-06-10
牛丼
2021-07-30 246 浏览
晚餐時間想食平靚正嘅晚餐,咁啱行到朗豪坊附近,見sukiya條隊都唔算太長龍,所以揀咗食sukiya喇。排咗大約30-45分鐘,終於入座,即刻㩒鐘叫嘢食先。以往食過一次,印象唔錯,今次叫咗燒肉丼M size + 炸雞套餐 + 紅茶燒肉同醬汁都十分惹味,分量亦夠餸飯炸雞雖然無醬汁點,但都好香,不油膩,炸皮仍脆脆地飲品方面我叫咗紅茶,係好簡單嘅紅茶,用來搭配丼飯十分適合另外亦點咗牛肉壽喜燒牛肉份量唔錯,有好多配料,又有烏東主食,男仔食都夠飽如果唔夠都可以加點配菜,都幾抵食。
排咗大約30-45分鐘,終於入座,即刻㩒鐘叫嘢食先。

燒肉同醬汁都十分惹味,分量亦夠餸飯
炸雞雖然無醬汁點,但都好香,不油膩,炸皮仍脆脆地
飲品方面我叫咗紅茶,係好簡單嘅紅茶,用來搭配丼飯十分適合

另外亦點咗牛肉壽喜燒
牛肉份量唔錯,有好多配料,又有烏東主食,男仔食都夠飽
如果唔夠都可以加點配菜,都幾抵食。
2021-07-21 368 浏览
約左去同事屋企玩, sukiya就係佢屋企附近, 真係無理由唔試左先上去, 就算落大雨都阻止唔倒哩個決心 (因為已經排左一段時間), 臨埋門一腳, 居然係門口再排左15分鐘, 真係想知道佢值唔值得, 因為每次路過都見倒一大班人排隊.未入去已經可以係櫥窗睇倒丼飯模型, 好典型既日本餐廳做法, 而入到去居然唔係去櫃台叫餐, 而係噤鐘向店員叫餐.少少芝士控既我, 一見倒有熱溶芝士, 即刻想試下, 雖然溫泉蛋都好吸引. 加多少少錢仲可以跟餐, 其實只係想飲杯野, 以免太漏, 冰紅茶仲要註明係特製既, 真係令人想試下.餐廳好貼心, 成支芝麻醬比你任落, 沙律只係普通沙律黎. 主菜就係熱溶芝士, 好在配備埋tabasco辣汁, 如果無個辣味中和, 咁濃烈又飽滿既芝士味, 好容易就會食到好漏, 牛肉係淋而軟滑, 芝士真係多得過份, 但並唔討厭, 終於明白點解咁多人排隊都KEEP住有人. 不過杯冰紅茶就有少少過度期望, 唔算甜, 仲有少少茶澀味. 哩個價錢, 真係值回票價既.
熱溶三式芝士牛丼沙律套餐
2021-07-18
熱溶三式芝士牛丼沙律套餐
2021-07-21 245 浏览
呢間牛肉飯每次經過都見到大排長龍,真係冇試過見到門口係冇人等位,而今日朝早6點出到旺角,諗住係附近搵間茶餐廳食早餐,點知俾我見到呢間冇人排隊,梗係2話不說入去試下啦 😋🥢 牛肉元氣早餐早餐餐牌都有好多款,但我見到呢個寫住人氣No.1,所以就試一試佢。碗飯好大碗,早餐黎講咁大碗飯,真係有小小嚇親。除咗飯之外,有前菜、溫泉蛋、秋葵、牛肉、味噌湯,都幾豐富 👍🏽我既食法有啲特別,將除咗湯之外,其他配料全部倒落個飯到,再加小小豉油撈勻食,啲飯充滿住蛋汁,又滑又有蛋香味。而牛肉都好濃牛肉味,秋葵唔會太稔有口感。

🥢 牛肉元氣早餐
2021-07-18 202 浏览
Overall: 🌟 🌟 🌟 It was fine. I went at lunchtime. Didn’t need to line up. I got the Beef Yakiniku Bowl and the fried chicken for carry out. *Beef Yakiniku Bowl (Middle size) with half boiled egg - it had a lot of Japanese bbq sauce on the rice. It was nice, so the rice could get some flavour. But the sauce was a bit sweet for me. For people who like strong flavours will love it. *Fried chicken - the taste was good, like normal Japanese fried chicken. Not sure if it is because I got for carry out,

Overall: 🌟 🌟 🌟

*Fried chicken - the taste was good, like normal Japanese fried chicken. Not sure if it is because I got for carry out, therefore the fried chicken was not that tender at all. Maybe dining in would be better.

If there isn’t a queue, I would definitely go again and try their other food.

Price- $44 (rice bowl) + $25 (fried chicken) +1 containers

4 🌟- highly recommended, definitely come back again.
3 🌟- fair, can try it out.
2 🌟 - okay, needs improvement. Nothing special but can give it a shot.
1 🌟 - it can be improved, you are not missing out.
外卖自取
2021-07-14 253 浏览
同friend 遊完車河, 半夜突然肚餓就走左去旺角揾食, 深夜無咩餐廳開, 衹好選Sukiya, 其實都好耐無食日式牛肉飯. 我order左細葱溫泉蛋牛肉丼同牛奶抹茶, 宵夜來說都挺豐富😅. 隻溫泉蛋係成碗飯的精華, 伴牛肉飯真係一絶. 牛肉肉質正常, 衹是d飯煮得有點over, 太腍. 整體性價比爲高👍, 快食之選. 意外地挺喜歡杯牛奶抹茶, 不算太甜, 適中. 我個friend order左特濃牛奶抹茶, 衹是抹茶粉落得比較重手, 反而太苦.

意外地挺喜歡杯牛奶抹茶, 不算太甜, 適中.

2021-06-26
$50 (宵夜)
  • 香蔥溫泉蛋牛丼
在香港如果想吃日本的燒牛丼,現在會想起的是 - SUKIYA すき家之前有買過外賣回家吃~今次堂食還是第一次呢主要是因為發現原來這店還有火鍋吃的,就有興趣去試一下囉我是星期六下午4點45左右去,大約等了5分鐘左右就可以入座了大概因為這時間還不到吃晚飯,所以不用點排隊 (朋友說之前要排頗久的)有兩款鍋物,因為打算點一碗燒牛肉丼,所以在壽喜燒鍋和皮豆乳鍋中選了後者日光腐皮豆乳鍋 ($68) - 我以為只是配了白飯,沒想到原來還有烏冬湯的豆乳味是濃的,但也偏鹹了一些~加水後會好一點鍋內還有金針菇、紅蘿蔔、蟹柳、腐皮等等,牛肉的份量亦比想像中多!另外配了柚子胡椒,味道幾濃厚的~所以可按自己的喜好添加熱溶三色芝士燒肉丼 ($55) - 有3個份量可以選,我這碗是M 不過飯量依然是頗多~可能本來鍋物就有飯+烏冬,於是再加上這碗飯就變得超飽帶甜的燒肉醬汁再加上鹹香的芝士,整體十分惹味話說原來這店有青菜套餐~就有一碟菜和一杯特製冰紅茶。菜是通菜來~不是普遍燙,是有蒜汁的那種!除了套餐的飲品外,也有一些特飲可以單點珍珠紅茶牛奶 ($29) - 奶味較重,較甜的部份是黑糖珍珠吧
之前有買過外賣回家吃~今次堂食還是第一次呢
主要是因為發現原來這店還有火鍋吃的,就有興趣去試一下囉

湯的豆乳味是濃的,但也偏鹹了一些~加水後會好一點
另外配了柚子胡椒,味道幾濃厚的~所以可按自己的喜好添加
日光腐皮豆乳鍋
日光腐皮豆乳鍋

帶甜的燒肉醬汁再加上鹹香的芝士,整體十分惹味
話說原來這店有青菜套餐~就有一碟菜和一杯特製冰紅茶。
菜是通菜來~不是普遍燙,是有蒜汁的那種!
熱溶三色芝士燒肉丼

除了套餐的飲品外,也有一些特飲可以單點
珍珠紅茶牛奶
2021-07-10
2021-07-07 443 浏览
1. 溫蛋牛丼 - M ($34)今次因為唔太肚餓,所以叫咗M size,但其實份量都唔少,而且飯上面鋪滿牛肉,食完都好滿足呀!牛肉汁好味,但又唔會倒得太多搞到個飯底好濕,但就令個牛肉更加入味!溫泉蛋就一向都係同牛肉嘅perfect match,所以整體真係幾好味~2. 燒肉丼 - L ($42)燒肉好香呀!面頭仲加咗d芝麻同蔥,令味道更加香口。不過比較完M同L size,感覺個份量分別好似唔太大,L個碗會闊d大d,但其實個碗係無M咁深,如果超肚餓可能要叫LL size (最大)至得啦!另外,我再加咗$10嘅青菜套餐,個菜嘅份量唔少,亦好香蒜香味,好適合一d每餐飯都要有菜食嘅人呀!套餐仲包咗一杯飲品,我叫咗冰紅茶,唔甜,幾好飲,下次都會再嗌!好好彩當日早去,所以都唔太多人排隊,而且店員都好nice態度好好,特別係接待帶位嘅嗰位女店員都好積極同主動,非常欣賞!
1. 溫蛋牛丼 - M ($34)

2. 燒肉丼 - L ($42)

溫蛋牛丼 - M 加 青菜套餐
燒肉丼 - L
溫蛋牛丼 - M
溫蛋牛丼 - M 加 青菜套餐
燒肉丼 - L
溫蛋牛丼 - M
2021-07-04 252 浏览
可能係最人氣嘅 Sukiya(無ki)除了最出名法國餐廳 Cafe de Coral上市日本拉麵公司 T.J. Samgor最近俾我終於去到正宗和牛Sukiya (無ki)好高級啊~~下次紀念日情人節又有著落啦入返正提。認真佢款式更多樣化有人上菜同落單真係不能快餐比食物份量十分足味道絕對有質素牛丼有過無不及其他燒肉同小食都係可以吃不厭最緊要係個價錢Edaciosness 7/10難怪長期排長龍
可能係最人氣嘅 Sukiya(無ki)

除了
最出名法國餐廳 Cafe de Coral
上市日本拉麵公司 T.J. Samgor

最近
俾我終於去到正宗和牛Sukiya (無ki)
好高級啊~~

Edaciosness 7/10
難怪長期排長龍
2021-07-04
2021-07-01 576 浏览
Sukiya @旺角推介⭐️/5星滿分來自日本過江龍既牛肉飯每次經過見到好多人排隊應該無伏掛🤢點知呢個係中伏開始👎🏻安排座位非常差因為人數限制話入面只可以坐21人點知有人埋單都吾比排隊既人入根本就前後矛盾( 有圖有真相 )好多吉枱但職員懶理👎🏻D職員好懶散好無禮貌歡迎光臨都無一句完全唔主動拎餐牌比客人要我地問隔離枱拎又落漏單 完全吾知佢地做緊咩😭老闆請到呢d員工就慘👎🏻我唔係投訴客好彩同場有客人大罵佢地安排差個心即刻好涼快好啦 講食物質素明太子沙律醬牛肉飯(連麵豉湯 $48)👎🏻👎🏻呃人 照騙勁少明太子醬😡😡溫泉烤雞丼$68 都正常 無特別野食再好 服務差都noway 無下次 blacklisted
Sukiya @旺角

因為人數限制
話入面只可以坐21人
點知有人埋單都吾比排隊既人入
根本就前後矛盾
( 有圖有真相 )
好多吉枱但職員懶理

好彩同場有客人大罵佢地安排差
個心即刻好涼快

好啦 講食物質素
明太子沙律醬牛肉飯
(連麵豉湯 $48)
👎🏻👎🏻呃人 照騙
勁少明太子醬😡😡

溫泉烤雞丼$68
都正常 無特別

野食再好 服務差都noway
無下次 blacklisted
好耐之前黎過油麻地sukiya 食早餐,雖然平價但款式唔算多,有d失望😞,同埋接受唔到山藥個種質感,所以都格左一排冇食過。近排知佢出左個烤鯖魚試食餐,所以又心郁郁想試吓新野😋♥️叫左個烤鯖魚早餐,另加溫泉蛋🥚(+$5),鯖魚d油脂分佈平均,肉質細嫩,配埋咁大碗白飯都幾飽肚。但美中不足既係,條魚同麵豉湯,整體偏鹹,送完飯都好似成口鹽咁😮‍💨🙈。希望下次調味會準確d。但除咗調味過重,整體性價比算高。

烤鯖魚試食餐
2021-06-15 848 浏览
每次經過都排長龍的日式快餐店🍱,這次終於有時間過來嘗試了,整體店鋪座位不多,但空間還算寬鬆。W溫泉蛋牛丼(7/10)招牌牛丼,份量和醬汁給得都充足,飯量也是剛好,加上日本溫泉蛋🥚,必點推薦👍🏻烤雞丼(7.5/10)雞肉很嫩滑,烤的醬汁也不錯,紫菜的選搭也是很適合,不錯👌🏻炸雞(8/10)份量來說不算多,但性價比較高,建議加來當小吃👍🏻推薦度:7/10回頭度:7/10食物味道:7.5/10值得打卡:6/10

W溫泉蛋牛丼(7/10)

烤雞丼(7.5/10)
雞肉很嫩滑,烤的醬汁也不錯,紫菜的選搭也是很適合,不錯👌🏻

炸雞(8/10)
份量來說不算多,但性價比較高,建議加來當小吃👍🏻

推薦度:7/10
回頭度:7/10
食物味道:7.5/10
值得打卡:6/10

2021-06-11 737 浏览
見啲日本人晨咁早都食飯仲食得咁開心所以我今日決定學佢哋早餐食飯行過旺角見到呢間平時排長龍嘅店,今日晨早流流未有人喎咪入去睇下囉嘩!29蚊大大兜飯喎堂食定拎走好呢一放拎走返屋企慢慢歎佢餐牌仲有好多選擇我今日選擇牛肉飯因為鍾意食牛肉呀嘛買到返屋企仲係熱辣辣㗎打開嚟睇下啲牛肉好多啲汁又好多好有日本feel呀睇下係咪好大兜呢都係29蚊咋喎 啲牛肉好嫩滑好入味呀啲汁仲好多啲好過另外一間呀😂好入味好濃呀好正 連埋杯嘢飲真係好抵食呀完全係另外一番風味期待下次食鰻魚飯#katkatfoodies
見啲日本人晨咁早都食飯仲食得咁開心
所以我今日決定學佢哋早餐食飯
行過旺角見到呢間平時排長龍嘅店,今日晨早流流未有人喎
咪入去睇下囉

#katkatfoodies
牛肉飯
牛肉飯
2021-06-08 556 浏览
嗰日去旺角送貨,終於有機會同腦細去食sukiya,超掛住sukiya牛丼😍12點幾去排隊都排咗ok耐,可能有30分鐘,仲要個位勁曬🥵滿腦子賺錢嘅腦細提議不如我哋遲啲喺sukiya隔籬開檔嘢賣遮,聽落都好似有得諗🌂sukiya牛丼正在有得揀燒肉,肉質韌啲但啲肥牛燒過好香口,夾埋泡菜食好開胃,不過都係比較重口味,呢個配搭雖然好惹味但食完會好口渴。仲有sukiya啲洋蔥煮熟咗浸咗牛汁好淋,平時唔食洋蔥嘅我都會食晒🤤泡菜燒肉丼 M $48三式芝士牛丼 LL $54

泡菜燒肉丼 M $48
三式芝士牛丼 LL $54