2020-01-02 194 浏览
經過見到連儂牆已經好吸睛,身為YellowObject點可以唔去懲罰下佢地。呢間coffee shop我以前成日去,平日比較清靜,但唔代表佢出品不好。相反地,是十分出色。雖然,相較創新咖啡的選擇不算多,但要舒服的享受一下coffee time, Studio certainly is one of the best choices!!店員都好多靚仔靚女😳 因為今日有點腸胃不適,就無食Monster Breakfast, 事關真係好大份,未必食得哂😳 叫左個American All day breakfast, $105, 加埋杯咖啡絕對超值(Monster只貴$10蚊,當然更抵)。經典早餐差左個juicy大啡菇,就差好遠了,事關個菇真係好正。獎項很耀眼,但都給香港人的心意比下去。在這裡,不止給你一杯標緻的拉花咖啡,還有是一種呼吸得到的心意。

店員都好多靚仔靚女😳

Super  All  Day  Breakfast  +  Capacino

2019-12-18
  • Monster All Day Breakfast
2019-12-21 238 浏览
我成日覺得,cafe,台式茶飲店,新式甜品店多數做年青人生意,老闆也以年青人居多,所以遇上黃店的比例總會偏高。撇開黃唔黃,位於佐敦這間 cafe 都絕對值得支持,因為它的咖啡實在好得。未飲前,見店外 menu 寫上一連串所獲得的獎項,店內亦展示著眾多獎狀,彷彿就是品質的保證。本來好怕飲奶啡,因為飲親都肚瀉,但當我知道此店去年曾獲 Latte Art Championship 的季軍後,最後還是冒死叫了杯 Latte,還配件提子 scone。咖啡端上來時,就已被那漂亮的拉花吸引,看得出奶泡打得好幼細綿密,呷一口,果然口感綿綿,奶味濃郁,跟咖啡本身非常搭配,不嗜奶的我也覺很好飲。至於個提子 scone 就正常貨色,正常味道,美中不足是用上現成果醬,需知道自從我試過 Let's Jam 的自家製果醬後,已經徹徹底底返唔到轉頭啦!😂

2019-12-20 181 浏览
之前係係大坑食過second sip by Studio Caffeine 覺得好好食,估唔到佢地係佐敦都有分店,唔洗過海實在太好太開心 不過佐敦分店就無Burger 食,所以我地最後叫左個monster all day breakfast ($115) 同冬陰公大蝦扁意粉($95),個all day 又真係幾大份量,有炒蛋、腸、沙律、煙肉、三文魚同d 生果,我地仲加左錢換牛角麵🥐 扁意粉係因為我係大坑食過覺得超好食而encore,不過我覺得今次太辣過頭,但味道都係好惹味

2019-12-20 169 浏览
放假的日子吃個悠閑的豐富早餐,各款早餐也是即叫即做,食材新鮮、美味!我們二人叫了一份monster all day breakfast及一份bbq 醬煙肉芝士蛋法式多士,一杯latte 及一杯americano.因顧著享受美味早餐,後來的食物及飲品忘了拍照。令人最驚喜的是那杯簡簡單單的americano, 咖啡味道清香,咖啡下跌著的溫度讓人享受不同的豐富味道⋯花香、呍呢嗱、提子果香⋯⋯離開前不忘買了一包咖啡豆,回家繼續享受!
因顧著享受美味早餐,後來的食物及飲品忘了拍照。
離開前不忘買了一包咖啡豆,回家繼續享受!
2019-12-20
$100 (早餐)
  • Americano
2019-12-11 177 浏览
呢間鋪頭出咗名係Coffee and All day breakfast其實都係無心插柳咁樣嚟咗食晏。老友出開來九龍,佢仲話孭住個大提琴,想搵到個地方可以傾吓計之餘,又有啲空間可以放得落佢啲行裝。最後我打咗電話去鋪頭book檯,順便問下佢可唔可以安排一個可以放得落個大提琴嘅位俾我哋兩個。去到之後,發現佢真係俾咗一個梳落啲嘅為我地,輕輕鬆鬆就可以安頓到。至於嘢食方面,就係All Day Breakfast,salad, Spaghetti個類, 佢個廚房比較細,但啲嘢都做得幾快。我同我老友各自叫咗一個早餐,一個American, 一個Monster, 個人覺得算係正正常常,冇咩特別,炒蛋都幾滑。跟餐我就叫咗杯咖啡,Flat White, 認真,我覺得咖啡係出色嘅,比起嘢食係真係出色好多😂😂😂朋友對食冇咩意見,所以佢冇評價😂😂如果你問我,下次我會試吓意粉,同埋咖啡真係必點之品!
其實都係無心插柳咁樣嚟咗食晏。

朋友對食冇咩意見,所以佢冇評價😂😂
如果你問我,下次我會試吓意粉,同埋咖啡真係必點之品!
2019-12-04 289 浏览
記得上一次來呢間Studio Caffeine,印象唔錯,餐廳有價錢親民而食物豐富的All day breakfast,主菜同飲品水準都比較平均。今次再來幫襯,牆身貼滿Memo紙,香港人,你懂的。可能Studio Caffeine比較大眾化,而且餐廳唔算好大,6點半已經得番1張4人枱,一坐低先講下個環境,坐得唔算好舒服,枱同枱之間沒有足夠空間,同隔離枱貼得好近,餐廳條通道只夠1個人行。而食物方面:雜菌意粉: 個賣相就真是一般,但意粉軟硬度適中,整體味道尚算OK。芝士蕃茄意粉: 芝士同蕃茄放得有層次,蕃茄汁香濃,越食越開胃。Monster All-day breakfast: 食物係即叫即煮,一放上枱已經好香,而且份量十足,唯一扣分既,係大蘑菇變左做普通菇片。整體來講都算唔錯,地點又方便,下次都再會約朋友來幫襯

而食物方面:

整體來講都算唔錯,地點又方便,下次都再會約朋友來幫襯
2019-11-27
2019-12-01 187 浏览
週末要幫港女往佐敦修理樂器,我們便來了這間cafe用午餐。但人挺多的,等了10分鐘,難怪是Openrice佐敦區50-100塊最多like的餐廳!餐廳入口左邊,貼滿對香港的祝福,與它的食物一樣,很窩心,加油。我們點了The New Yorker 三文治、三重芝士蕃茄意粉及全日早餐 All Day Breakfast Regular。食品美味,但並不特別,最特別是它的咖啡。根據它菜單下方顯示,原來這裏的咖啡師獲獎無數 ,難怪咖啡上的花拉得這麼漂亮,而那杯紅色的,是一個紅菜頭Latte,不但十分健康,也很美味,如果比較喜歡甜的,這杯咖啡一定要試!

2019-11-23
2019-11-28 678 浏览
顏色立場一致的好友生日,當然要去良心咖啡店「Studio Caffeine」慶祝一下。一進店,已見貼滿訴求的連儂牆,真的很黃。咖啡店雖小,但食物款式多,而且價錢合理。我們三人行點了四個美食,開心sharing!超級全日早餐($115)有腸有蛋有菇有煙肉有三文魚有黑椒牛肉等12款美食,非常豐富!尤其至愛那堆炒蛋,極滑溜!自家製凱撒卡邦尼扁意粉($88)跟傳統卡邦尼意粉相比,飽滿的蛋黃和忌廉汁令意粉更濕潤,正!泰式冬蔭功配海蝦扁意粉($95)蝦蝦蝦,一人一隻蝦!冬蔭功不算太辣,至少怕辣的我還可接受!Hot Town Pulled Pork Bagel($98)很久沒嘆過bagel了!手撕豬肉、忌廉芝士和菠蘿等配料,有鹹有甜,味道出奇地夾!凍薄荷朱古力($50)侍應送上飲品時霎時嚇一跳,因為這容量真的不太值50元!全店無須加一,但你喜歡的話可隨心打賞貼士!

一進店,已見貼滿訴求的連儂牆,真的很黃。

超級全日早餐

自家製凱撒卡邦尼扁意粉

泰式冬蔭功配海蝦扁意粉

Hot Town Pulled Pork Bagel

凍薄荷朱古力

全店無須加一,但你喜歡的話可隨心打賞貼士!
2019-11-27
$182.6 (晚餐)
庆祝纪念
生日
超級全日早餐
自家製凱撒卡邦尼扁意粉
泰式冬蔭功配海蝦扁意粉
Hot Town Pulled Pork Bagel
2019-11-23 130 浏览
之前我朋友介紹我去食呢間嘅all day breakfast, 但係咁啱嗰日我想食pasta, 所以叫咗個冬陰功意粉(不過食左唔記得影相) , 冬陰功個味辣得好惹味, 蝦又夠爽, 令人食完又想食咖啡就點咗我每次都點嘅flat White,質素依然係咁高, 我會建議加大,因為細杯真係唔夠飲,加幾蚊係值嘅

我會建議加大,因為細杯真係唔夠飲,加幾蚊係值嘅

• Flat White
2019-11-23 94 浏览
上次weekend 去到門口已經排晒長龍食唔到,今次黎就梗係要試下佢最出名嘅All day breakfast.賣相非常吸引,炒蛋滑溜,沙律菜新鮮,咬落有水份唔係乾爭爭,煙肉煎得微脆,而且有我最鐘意嘅紐倫堡腸,啱晒我口味,整體高質,食埋個麵包就夠晒飽😋

2019-11-18 176 浏览
在平台搜索得知這咖啡店的手調飲品很有名,今日經過附近當然要來進餐!店舖呈長方形,在門口外位置已擺放了餐牌,進入後在牆身已放滿了咖啡師的奬狀。店舖運作是先付款後送餐,店內空調不夠,雖然當時沒有坐滿,但開放式廚房設在店中央,確實令室內空氣及溫度造成一定影響。店舖主打西式菜式,如全日早餐、三文治或沙律等,有營又健康。經典全日早餐 $85全日早餐較豐富,便點一份試下。沙律菜新鮮、炒蛋滑、紐倫堡腸味道適中及不太油,食落幾滋味。培根煎得剛剛好,另有兩件較細的法式奶油麵包及焗豆,是一份豐富的經典全日早餐。法式奶油麵包鬆軟,與嫩滑炒蛋一起吃,好味!在下單時選擇了限量供應的飲品,首選及次選的飲品都售罄,到第三選擇才有,而且飲品製作需時,所以要耐心等候。熱檸檬草生薑茶  半價優惠 $20今日是周六,點選全日早餐可以以半價換購飲品一杯。一壺小茶壺,小茶壺裡有檸檬草等材料,先讓材料在熱水浸泡一會,再慢慢按動茶隔將材料壓下讓味道滲出,是一杯醒神的飲品!咖啡店的優惠不只得以上一款,平日星期一至五或下午茶都有優惠,總有一款合心意的!

店舖運作是先付款後送餐,店內空調不夠,雖然當時沒有坐滿,
但開放式廚房設在店中央,確實令室內空氣及溫度造成一定影響。

店舖主打西式菜式,如全日早餐、三文治或沙律等,有營又健康。

經典全日早餐 $85

全日早餐較豐富,便點一份試下。
沙律菜新鮮、炒蛋滑、紐倫堡腸味道適中及不太油,食落幾滋味。
經典全日早餐

法式奶油麵包鬆軟,與嫩滑炒蛋一起吃,好味!
經典全日早餐

在下單時選擇了限量供應的飲品,首選及次選的飲品都售罄,
到第三選擇才有,而且飲品製作需時,所以要耐心等候。

熱檸檬草生薑茶  半價優惠 $20
今日是周六,點選全日早餐可以以半價換購飲品一杯。
熱檸檬草生薑茶

再慢慢按動茶隔將材料壓下讓味道滲出,是一杯醒神的飲品!
熱檸檬草生薑茶

2019-10-26
$52.5 (晚餐)
2019-11-09 153 浏览
TGIF...終於來到happy friday...當然想搵間餐廳慰勞下辛苦工作嘅自己啦😌😌路過見到呢間小店,感覺幾悠閒慢活,就決定入去試下~我和朋友都揀左All-day breakfast,分別 monster 和 american~All-day breakfast (monster) All-day breakfast (american) ✨黑松露薯蓉係亮點,有濃濃嘅黑松露香味,但唔會有過重嘅鹹味呢點唔錯~✨法式奶油麵包外脆內軟,有奶油香,配埋煙肉和炒蛋一齊食都幾夾~✨腸類我中意食芝士腸多過紐倫堡腸,比較鹹香惹味~✨炒蛋嘅火候控制唔錯,唔會過熟,口感嫩滑~✨我好怕啲勁多油嘅all-day breakfast,好彩呢度唔算落好多油,仲有蔬果可以中和下個油膩感~Green Tea Caffe Latte拉花好靚呀~ 茶味香濃,但冇茶嘅澀味,整體味道略甜,口感都幾smooth,幾岩我口味😋 Cappuccino口感幼滑,Cappuccino 甜度冇 green tea caffe latte 咁高,比較低糖,平時飲咖啡唔會落糖嘅朋友表示味道岩岩好,但對於我尼講就唔夠甜啦😂😂整體食物飲

路過見到呢間小店,感覺幾悠閒慢活,就決定入去試下~

All-day Breakfast (Monster)

All-day breakfast (monster)

All-day  Breakfast  (American)

All-day breakfast (american)

✨腸類我中意食芝士腸多過紐倫堡腸,比較鹹香惹味~
✨炒蛋嘅火候控制唔錯,唔會過熟,口感嫩滑~

Green  Tea  Caffe  Latte

Green Tea Caffe Latte

Cappuccino

整體食物飲品嘅質素都幾高,推薦俾想relax 慢活下嘅文青朋友~😊

2019-11-08
All-day Breakfast (Monster)
Green  Tea  Caffe  Latte
2019-11-03 147 浏览
放假陪女朋友去食all day breakfast,見呢間餐廳有好多好評就帶佢去食。餐廳係半自助形式,搵好位,揀好嘢食就自己去收銀處點餐,然後攞號碼牌返自己枱等職員送餐。Monster($115)。包羅萬有,最驚喜係有幾粒甜青提,食完煙肉可以清清個口。另外值得一讚嘅係松露薯蓉,又滑又香。忌廉汁配牛油果 ($85)。一開始見唔到一塊塊嘅牛油果,pat汁又唔係綠色以為佢上錯嘢,原來食落有陣牛油果味同埋有紫洋蔥粒,好creamy。熱烤榛子朱古力(+$5)。女友大推!有好香嘅榛子味,同香甜嘅朱古力好夾。Flat White(+$0)。唔知係唔係啲咖啡豆靚啲,飲落好順滑而且有好香嘅after taste。

2019-11-01 128 浏览
近期主流是支持小店,作為有承擔的香港人,往內街走走,一定會找到想吃的。這裡每隔一段時間都會重來,水準依然,這次點了Monster超級All day breakfast這次再來也是點它,黑松露薯蓉(黑松露帶起個味道) ,沙律菜(新鮮) ,大磨菇(厚肉) ,煙肉(香脆) ,黑椒牛肉(微鹹) ,煙三文魚(煙燻味濃) ,香腸 .....脆香麵包,足夠填肚!牛油果蟹肉法式奶油吐司麵包香脆,牛油果蓉與蟹肉碎舖滿吐司上,蟹肉鮮味,牛油果鮮,不需加上其他攪作,天然已就足夠。冷泡咖啡香醇濃郁,咖啡很香,入口微苦甘,之後嚐到微酸,很有層次。香味從口中釋放,歷久不散。用金屬的冰,不會稀釋濃度薑餅鮮奶咖啡初飲時候,好像喝不到薑餅味,放了一會後 ,肉桂味道散發出來,這才像樣!

這裡每隔一段時間都會重來,水準依然,這次點了

Monster超級All day breakfast

牛油果蟹肉法式奶油吐司

冷泡咖啡

用金屬的冰,不會稀釋濃度

薑餅鮮奶咖啡

2019-10-31
2019-11-01 5073 浏览
位於佐敦的Studio Caffeine,主打All Day Breakfast,是一間深受年輕人歡迎的店!店內裝修簡約中帶一點味道,很有文青的風格!自助區有齊所需的調味料、用具、和水等,自助不求人!店面也放了多個咖啡比賽的獎項,實力有保證!Matcha Latte $45冰涼香滑,滲出淡淡的抹茶香氣,非常不錯的一杯凍飲!Mango Iced Shaken Tea $45很清爽的一杯,味道適中,是咖啡以外的好選擇!凍飲用的金屬杯,杯上印有店名,頗為精緻!Monster $115份量非常誇張的一個Set,難怪取名為Monster!一碟有齊12樣早餐常見的食物,當中的炒蛋、黑松露薯蓉、大蘑菇、法式奶油麵包等都極高質!最重要係即叫即做,誠意已經喺返到!American $105覺得Monster太誇張,可以選American!最好吃的Items都有齊!

店內裝修簡約中帶一點味道,很有文青的風格!

自助區有齊所需的調味料、用具、和水等,自助不求人!

店面也放了多個咖啡比賽的獎項,實力有保證!

Matcha Latte

Matcha Latte $45
冰涼香滑,滲出淡淡的抹茶香氣,非常不錯的一杯凍飲!

Mango Iced Shaken Tea

Mango Iced Shaken Tea $45
很清爽的一杯,味道適中,是咖啡以外的好選擇!

凍飲用的金屬杯,杯上印有店名,頗為精緻!

Monster

Monster $115
份量非常誇張的一個Set,難怪取名為Monster!

American

American $105