2019-06-04 58 浏览
若在中環D2出口出,過紅綠燈,往蘭桂坊沿石級斜路,一直往上行至山坡,左方便到達,前後不消十分鐘。這是我第二次食steak bar,特別喜歡這兒吉列炸牛扒。一上枱就變令人垂涎三尺🤤職員教導在牛油溶解後便可以把每一片牛扒烤大概1分鐘,由於牛扒本身已被烤過,所以只需要烤紅肉部分便可以。吉列牛扒的脆脆外層為本身肉汁豐富的牛扒加了一份的口感,令我對牛扒又多了一種喜愛的新食法。最後感覺服務員的態度不是很好,叫服務員拿包紙巾都好像不耐煩。
2019-05-29
2019-06-04 75 浏览
今晚和朋友聚餐、聊天,所以特意選了位於蘭桂坊的餐廳,因為他們家主要是食牛扒,因為餐廳規定每人最小要一客套餐,我點了五成熟的rib eye!牛扒都ok 的,有肉味,但沒有很驚喜的好吃! 但最令我失望的是他們店的服務品質! 因朋友還沒到,所以我想先點杯飲品!可惜餐廳提供的飲品選擇並不多,除去啤酒和汽水,也沒太多可供選擇! 所以我點了一杯$25的sparkle water ! 點完,侍應很快直接給了我一樽全新未開封的水! 一句說話都沒有講就轉身走了! 老實說說,我是給這態度嚇呆了! 然後我再問他們要了一隻杯,杯子到來,還要是濕的,我要自己用紙巾搽乾! 說真的,我第一次去中環的餐廳食飯,他們完全沒有服務提供,收費的水,連杯都沒有提供,我要自己擰開水,倒水給自已喝! 但他們還是會收10% service charge! 而且餐廳的環境也不太好,位子很窄,坐著也不太舒服!

但最令我失望的是他們店的服務品質!

而且餐廳的環境也不太好,位子很窄,坐著也不太舒服!
2019-06-04 89 浏览
又同朋友係中環搵食,之前睇一啲旅遊特輯,見到東京有人氣爆燈嘅吉列牛,已經好想試,知道香港嘅餐廳都有,就決定同閨蜜去食下啦。中環Steak bar喺雲咸街,要行一段斜路,需時大概8分鐘,餐廳裝修比較摩登,有幾把大型嘅吊扇,樓高兩層,入咗當日係唔使等位嘅,預約左8:30。入座後,侍應好細心講解唔同嘅牛扒,好似澳洲黑毛安格斯西冷嘅脂肪分佈會比較多,適合鍾意食牛肉油香嘅朋友。我同朋友就決定叫一個肉眼牛扒套餐同吉列牛套餐。朋友習慣咗飲熱飲,叫咗一杯洋甘菊茶,用茶包沖嘅,普普通通咁啦。我就叫咗一杯熱情果茶,裏面有幾粒椰果,夏天飲都幾消暑嘅,味道係偏甜嘅。嘢食等咗大概10分鐘就上菜,侍應講解吉列牛本身係一成熟嘅,需要自己係鐵板度再燒吓,我覺得係比較飽肚嘅,可能因為有麵包糠,但牛肉算比較軟熟,唔會好韌嗰啲,個飯加咗啲調味料好脆好好味,建議食咗沙律先,吸收牛肉嘅油膩感覺,對胃部會好啲。另外同朋友分別加咗一個價值$68嘅鴨肝,其實個味道同鵝肝差唔多,但價錢平過鵝肝一半,個皮煎得好脆好香,值得加丫依個,抵食!朋友叫嗰個西冷牛扒叫咗medium rare,其實依一個牛扒嘅質感好食過吉列牛,牛肉嘅香味好濃,有燒

我同朋友就決定叫一個肉眼牛扒套餐同吉列牛套餐。

朋友叫嗰個西冷牛扒叫咗medium rare,其實依一個牛扒嘅質感好食過吉列牛,牛肉嘅香味好濃,有燒汁同鹽,乾蒜做調味料,我覺得係正過吉列牛,但貪得意可以試吓吉列牛,始終其他餐廳無。

兩個餐對於女仔來講份量比較大,三個女仔食兩個餐都夠食,餐廳仲有啲小食,例如雞翼、薯條,如果一大班人可以嗌啲嚟試吓。

我好滿意steak bar嘅牛扒,食得出牛肉本身嘅質素唔差,下次會帶埋屋企人嚟試吓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

食完之後,侍應仲好細心拎埋牙籤俾我哋添。
2019-06-03 43 浏览
放假既日子總是唯美食與懶覺不可辜負。所以今日都係一樣,訓到日曬三竿。肚子打鼓先爬反起身出門覓食。哈哈😄(其實今日落雨。)但身為食貨既我又點會被天氣打敗。之前已經聽fd話中環有間Steak bar食牛質素一流。咁一定要黎試下。昏黃既燈光給人一種舒服既感覺。到餐廳已經兩點半,都仍然仲有Lunch set。之前未食過牛腹扒,見menu標誌為稀有部位。嗯,幾吸引我去試下。一個人一個餐已足夠。因為套餐除左牛腹扒仲有:前菜小蔥芝麻豆腐、開胃既柚子醋蔬菜沙律、以及十分香口既飯(其中有白芝麻+紫菜粉+木魚碎)哇,見到個Pink Pink個牛腹扒一上臺就好有食慾。我個人唔喜歡太過熟,因為驚韌。所以叫左三成熟,一啖落去,D牛肉十分鮮嫩且多汁。本人比較懶,所以上臺前已請師傅幫手切開。哈哈,另會跟埋鹽或醬汁。飲品叫左一杯荔枝梳打,重重既荔枝味好有夏天既滋味。fd真係無介紹錯,會再黎。
放假既日子總是唯美食與懶覺不可辜負。

昏黃既燈光給人一種舒服既感覺。

一個人一個餐已足夠。因為套餐除左牛腹扒仲有:
前菜小蔥芝麻豆腐、開胃既柚子醋蔬菜沙律、
以及十分香口既飯(其中有白芝麻+紫菜粉+木魚碎)

飲品叫左一杯荔枝梳打,重重既荔枝味好有夏天既滋味。

fd真係無介紹錯,會再黎。
  • 牛腹扒
2019-06-03 36 浏览
We two people ordered the beef belly part and shared together with other snacks like the sausages and cheese rice cakes. All are better than expected and especially the beers they tasted fun ( the purple one don’t remember the name) and not like normal beers! Price wise, it’s a bit expensive but for a nice dinner it’s worth it! And the waitress was very nice to introduce us all different options Overall a very good experience and will come again with family.

2019-06-01 66 浏览
約咗朋友見面💗今次去左位於蘭桂坊嘅steak bar💕難得約出來想搵個好地方享受好好美食傾下計 🎉steak bar環境十分幽靜舒適,地方坐得舒適好適合女生來聚會✨.餐牌上有多款不同嘅牛扒set✨全部都好吸引,店員好細心甘同我哋介紹唔同類型嘅牛扒🍛今次叫咗吉列牛扒套餐同小食✨💗 Deep Fries Beef Cuties $188 吉列牛扒套餐.吉列炸牛扒跟上和風陶瓷小爐,侍應替我們先點燃爐頭。先把牛油塗滿鐵板,侍應溫馨提示大約煎30秒就可以食牛扒份量豐富~大約有12件。吉列牛扒賣相好吸引❤薄薄一層炸粉,外炸至金黃色十分香脆可口,內裡粉嫩色.大約煎30秒後會釋出油分令肉質更加柔軟,保留中間肉嫩鮮甜。牛扒肉汁豐腴再配上自家醬汁更加提升牛扒的鮮味❤整體食物質素十分有水準..✨🍸@steakbarhk Steak Bar中環蘭桂坊雲咸街31號地下港鐵中環站 D 出口, 步行約6分鐘#hkmodel #hkkol #hkblogger#hkbeautyblog #kolhk #852kol #hkgirl #hkgirls #hkmodels #model #kol #modelhk #hk
約咗朋友見面💗今次去左位於蘭桂坊嘅steak bar💕
✨🍸@steakbarhk Steak Bar
中環蘭桂坊雲咸街31號地下
港鐵中環站 D 出口, 步行約6分鐘

#hkmodel #hkkol #hkblogger
 #hkgirls #hkmodels #model #kol #modelhk #hkmodel #852girl #hkbeauty #852model  #Portrait
#香港模特兒 #photooftheday #outfitoftheday
#photoshoot #photographyoftheday #hkfoodie  #hkfoodieblogger
2019-05-30
2019-05-31 180 浏览
今日約朋友去中環行街,朋友突然想食野飲下酒,走左去蘭桂芳那邊,見到有間食我一直想食的吉列炸牛,就入去撞下食神先過左午市時段,去到不用等位,餐牌選擇唔算多,不過有酒飲有牛食就好了~店員可能見到我地選擇困難的神情,店員就好友善咁介紹每一個餐的牛俾我地聽我地之後就好快咁下到決定選擇了一份芝士粉薯條+雞軟骨餃子小食都即叫即炸,脆脆的,新鮮炸好~配上啤酒一流!先講芝士薯條,原本以為薯條好普通,到來見到全都滿是芝士粉,好香,唔會好油雖然佢地有俾茄醬,但其實用不著,因為芝士粉已夠好味再來,雞軟骨餃子感覺好特別,唔係好多肉的炸餃子,而係外皮微脆,咬到裏面雞軟骨時,軟軟的,好有口感,一定要試吉列炸牛排配豆腐,沙律,白飯(脆脆同紫菜係面)肉原本只有一成多熟,石板爐上有少少牛油,等牛油溶了就可以開始燒一燒都幾多塊下,我中意頭幾塊5成熟,尾幾塊7成熟都得,自由度高,慢慢煎熟係肉質好好的靚牛,個人覺得5成熟好正,口感帶少少韌,但又熱熱的,真正食到牛味食入口外脆內熱,外皮是吉列皮炸得好脆,配上嫰嫰的牛,喱一種食牛的新食法,已經滿足到我了另外見到餐牌有肉眼、魚柳選擇我諗下次可以試下 能帶到驚喜的~

我地之後就好快咁下到決定選擇了一份芝士粉薯條+雞軟骨餃子
小食都即叫即炸,脆脆的,新鮮炸好~配上啤酒一流!

雖然佢地有俾茄醬,但其實用不著,因為芝士粉已夠好味

雞軟骨餃子

吉列炸牛排配豆腐,沙律,白飯(脆脆同紫菜係面)

食入口外脆內熱,外皮是吉列皮炸得好脆,
配上嫰嫰的牛,喱一種食牛的新食法,已經滿足到我了

吉列炸牛排

另外見到餐牌有肉眼、魚柳選擇
我諗下次可以試下 能帶到驚喜的~
2019-05-19
雞軟骨餃子
吉列炸牛排
2019-05-28 82 浏览
今日中午又要過海見客,咁辛苦當然唔可以虐待自己。決定搵埋d 老友帶我食野啦,佢地係中環既白領,所有貴價同平價食肆已經熟哂路。今次佢地帶左我黎呢間位於雲咸街既steak bar, 入座前我都循例望下openrice d 評價先,好似評價都唔錯,值得一試。呢度既套餐有6️⃣款,我地分別揀左3️⃣款大家share 食,套裝會有沙律🥗,小食同埋白飯🍚跟埋。吉列牛🐮會以小型鐵板上,牛扒已經預先煮左1成熟,只要係個鐵板上稍微加熱就可以食得。另一個招牌菜,頂級板腱牛扒🐮,一切開就覺得塊扒好靚,顏色粉嫩,入口果然牛味濃郁,可以用燒汁或者岩鹽稍作調味。吉列炸牛扒⭐️⭐️⭐️頂級板腱牛扒⭐️⭐️⭐️⭐️香煎魚柳⭐️⭐️⭐️

吉列炸牛扒⭐️⭐️⭐️

頂級板腱牛扒⭐️⭐️⭐️⭐️

香煎魚柳⭐️⭐️⭐️
  • 頂級板腱牛扒
2019-05-28 72 浏览
今天跟男朋友去了蘭桂坊,過馬路的時候看到這家餐廳,好大一個Logo,走去看原來是食我們最喜歡的牛扒,就進去吧。裡面其實不大,但有兩層,本來要訂位的,我們剛剛好早到了,所以有一個位置給我們。-吉列炸牛扒套餐-套餐有六個,套餐包括有:冷豆腐,沙律,飯只有吉列炸牛扒才會有一個爐,可以自己燒,來的時候有一點牛油,把我的牛吸收了牛油的味道,特別香,我比較愛食生一點,又可以自己想只燒一回就食都可以,外脆內嫩,肉汁豐富,夠特別,好好食。-澳洲黑毛安格斯西冷(5成熟)-這個是店裡面最受歡迎的一個,超級厚,肉汁非常多,飯其實好特別,上面有一層飯素,我覺得有點像魚香味,配上牛扒好好食。-和風紫菜薯條-濃濃的紫菜味,加上好大好粗好脆的薯條,絕配。-蜜糖蒜香雞翼-剛剛炸出來,整隻雞翼都是好濃的蒜香味,上面流一點蜜糖,好食。-柚子梳打-柚子味好濃,梳打有一點刺刺的,好特別。
今天跟男朋友去了蘭桂坊,過馬路的時候看到這家餐廳,
-吉列炸牛扒套餐-
套餐有六個,套餐包括有:冷豆腐,沙律,飯
把我的牛吸收了牛油的味道,特別香,我比較愛食生一點,
-澳洲黑毛安格斯西冷(5成熟)-
這個是店裡面最受歡迎的一個,超級厚,肉汁非常多,
-和風紫菜薯條-
濃濃的紫菜味,加上好大好粗好脆的薯條,絕配。
-蜜糖蒜香雞翼-
-柚子梳打-
柚子味好濃,梳打有一點刺刺的,好特別。
2019-05-28 76 浏览
假日陪老婆出香港區shopping 夜晚梗係要食番餐好先叫做完滿假期 我地book左中環果間SteakBar 7點食dinner 因為聽講都多人去食 行呢條街 好有以前同老婆初初拍拖feel 而家仔囡都大晒 咁入到間鋪店員都好好態度安排位比我兩老 老婆同我都鍾意食牛 咁我地一人揀左一set牛 setA頂級肉眼扒同埋 setE澳洲黑毛安格斯西冷扒各5成 兩個set都贈送埋沙津前菜同芝麻豆腐 野飲就另外點 我地叫左杯蜜桃梳打一齊share d扒老婆都話好味有水準 今晚都幾滿意 加埋態度好10分我都比9分啦 價錢600蚊有找 值得一試

行呢條街 好有以前同老婆初初拍拖feel 而家仔囡都大晒
咁入到間鋪店員都好好態度安排位比我兩老

2019-05-28 57 浏览
今日同男朋友去完大館,諗住去食炸雞,好耐無食過。點知去到,發現變咗另一間餐廳,本身有啲失望不過都睇吓餐牌先,見到有炸牛食,之前係日本食過好好味,於是我地決定試下啦嗌咗個吉列炸牛,賣相本身就好吸引了依到可以自己燒!正我中意食熟d,男朋意中意5成熟左右,可以自己燒幾耐都得。炸左既外皮係脆卜卜,內裏就軟林林肉質係唔錯,每一塊都一咬入口,完全無筋。我地都好中意,真係好好味另外嗌咗個羊架,7成熟,唔怕太生,我都食到。羊架有d肥膏位,好多汁。羊架又算太羶,仲配左幾款調味料,幾欣賞既個餐又有碗飯,有沙律同豆腐,好豐富好開心無啦啦發掘咗一間好味既餐廳!下次都會再食!

嗌咗個吉列炸牛,賣相本身就好吸引了
依到可以自己燒!正

我地都好中意,真係好好味

個餐又有碗飯,有沙律同豆腐,好豐富

好開心無啦啦發掘咗一間好味既餐廳!下次都會再食!
2019-05-27 56 浏览
Weekend朝早喺中環做完嘢, 約埋媽子去chrill下、傾下計, 媽子想食啲平時比較難食到嘅嘢, 就揀咗Steak Bar。諗住媽子一定會嗌個炸牛扒餐, 咁大食妹又可以影下啲靚相畀大家睇, 結果佢嘅竟然揀咗個板腱牛扒餐, sooo sad...<頂級板腱牛扒餐$215> (好味: 4/5) (抵食: 4/5)板腱牛扒肉嫩而有咬口, 外表煎得燶燶哋, 裏面就水嫩水嫩。 大食妹唔食得太生,所以嗌左七成熟, 但牛肉-啲都唔柴。 板腱牛扒無咩油脂, 啱曬-班鍾意食牛, 但又怕肥嘅女士。另外, 大家可以自行調節牛排嘅口味, 依個人口味配上蒜鹽或燒汁。隨餐亦附上芝麻醬日式豆腐、沙律同埋鋪滿柴魚飯焦嘅日本米飯, 份量都幾大, -個女仔食會太飽。<雞軟骨餃子$45> (好味: 3.8/5) (抵食: 4/5)雞軟骨餃子口感非常特別, 餃子皮炸金黃, 裏面係混合左雞肉同軟骨嘅內餡, 脆卜卜<蜜桃果茶(左)$35, 荔枝梳打 (右)$35>水蜜桃酸酸甜甜好開胃, 裏面仲有水水嘅椰果, 清涼解渴。荔枝梳打果味濃郁, 但混合左梳打水, 適合-邊食牛扒邊飲,

, 結果佢嘅竟然揀咗個板腱牛扒餐, sooo sad...

<蜜桃果茶(左)$35, 荔枝梳打 (右)$35>
水蜜桃酸酸甜甜好開胃, 裏面仲有水水嘅椰果, 清涼解渴。
荔枝梳打果味濃郁, 但混合左梳打水, 適合-邊食牛扒邊飲, 解膩-流。

2019-05-26 55 浏览
老公係食肉獸,最中意食牛肉,日本旅行已經食左幾餐和牛,回港後仍然意猶未盡。雨天的星期日,我們去了中環蘭桂坊的steak bar 食牛牛。可能星期天的關係,這裡人不多,更能享受周日的悠閒。吉列炸牛扒set包前菜,沙律及飯,選擇吉列牛因為本身只有一成熟,上桌後可以自己用爐燒,好好玩,又可以根據自己喜好,燒至心目中的熟度。牛肉肉質極juicy,牛味濃,配飯吃既滋味又飽肚。另外再叫薯條同雞翼等小食,薯條同雞翼夠香口,其中蜜糖雞翼好讚👍,肉質夠入味,有香草味道,蜜糖味又夠甜蜜。

牛肉肉質極juicy,牛味濃,配飯吃既滋味又飽肚。

午餐
2019-05-25 72 浏览
星期六兩小口拍下拖遊下大館,出發前當然要醫飽個肚先啦。之前成日見到人地食吉列牛扒,啲肉紅當當咁,一直想試下到底好唔好食,於是上網搜尋過後就決定嚟大館附近嘅呢間餐廳試下。餐廳位置唔多,即使有上下層都招呼唔到超過廿檯客,所以我諗繁忙時段最好book定位。因為星期六嘅關係唔洗等都可以入去食個晏。雖然位置唔多,但係樓上有落地玻璃,坐喺吧檯邊望住出面嘅舊式建築,感覺好relax。首先上菜嘅係香煎鵝肝同蜜桃茶。鵝肝因爲有跟餐優惠所以都只係加68蚊。入口即溶,好香,唔會食到成口油👍🏼而個蜜桃茶雖然係糖漿溝出嚟,但茶同糖漿比例岩岩好,唔會好甜,最重要係有好多粒我喜愛嘅椰果。主角吉列牛扒係要你自己煎嘅,廚藝不精嘅我,一係係太心急煎唔熟,一係變左全熟,當我以為煎耐左會變老牛時,佢又竟然真係久煎不韌,點都係咁軟腍,啲牛真係好靚又冇筋👍🏼👍🏼👍🏼個套餐仲有另一個主角就係呢個加左飯素嘅飯,其實佢個飯真係好好食,珍珠米加上飯素,基本上係唔洗要餸都可以就咁食🤣除左飯,套餐仲會有一個柚子醋湯律同一口豆腐。呢個柚子醋沙律好重要。因為份牛扒對我嚟講都大份,我其實食唔晒,但呢個沙律可以幫你解膩,柚子醋夠酸,好味👍🏼食住晏,

食住晏,望住呢個境,你都咪話唔嘆🤤

另外想讚嘅係呢度嘅職員都好大隻😂我問男朋友佢地係咪全職做健身教練兼職侍應🤣而最重要係佢地好有禮貌都好體貼,見我一個人坐喺風口位度等男朋友(係呀!有人食晏都遲到🙈) 主動俾左杯暖水我,收餐又好收錢又好都好有禮貌,又好熱情咁同你講拜拜🤣
2019-05-25
2019-05-23 49 浏览
在中環蘭桂坊工作完後,經過一間 steak house,進內享受晚飯Steak Bar 主打各種牛扒,這晚我點的是當日 special 美國牛腹扒,當中脂肪很少所以牛肉味比較突出,但咬下去肉質軟稔,再沾少許鹽去吃,非常好吃。除了牛扒,還包括了日式味素飯、沙律及前菜豆腐,就是吃日式套餐的感覺其實在菜單選擇吃哪一款牛扒時,掙扎了很久才能下決定,因為有其他幾款都很想吃,當中有大受歡迎的日式吉列牛扒,一定要再找機會去吃