2004-08-09 15 浏览
今晚8月8日,8點幾, 眼見成個商場好鬼多人等食飯,見stage cafe 無人等,咪想去睇下有咩食啦...個waitress好有禮貌,環境又幾優雅,就諗住行多個圈去食...到左9點10分入去,個場好靜,少過10台客...全部侍應都好後生!!! 入到去我同男友坐在收錢櫃前的台,叫左個set dinner,焗海鮮白汁芝士意粉(大約名稱啦$88),加多個BBQ豬筋骨($28)...首先來的是BBQ豬筋骨,味道OK,似京都骨,...隔了一會意粉上菜..我們就去問侍應可否幫忙換碟,以免影響下一道菜的味道.. 我坐的位置正好望著水吧,眼見侍應手拿2隻白碟從我後方走向水吧位,之後彎下身(剛好被遮,不知他做甚麼),之後才拿2隻白碟來,我倆說了聲"唔該"! 當時我看看他拿來的碟,有點污漬,但不以為意...當我倆正在說話之際,突然聽到從後方收錢櫃傳來大笑聲,當時個場靜得很,聽到他們說"剩係叫左一個set dinner咋嘛~~" 第2個講"33號囉~~" 跟住又一陣笑聲....當時我無意識,只係知道男友開始沉默...因我男友位置望得他們一清二楚,我是背著收錢櫃的....意粉味道其實強差人意, 有9成是意粉, 0.7成是蘑菇, 0.3成就係魷魚...上面還有極唔好食的3隻青口同2隻蝦....我地食左2啖就無食....甜品選左朱古力新地, 上台前我望著水吧侍應多次搞弄那杯新地...有點奇怪!! 我一食就食得出係牛奶公司貨色...唉~~~ 不一回,男友催促要走....叫埋單
我們是好有禮貌的叫女侍應埋單, 突然聽到1位男侍應大聲的說"33號埋單呀~~~" 第2個從遠處和應"係3..33號呀~~~" 跟住就有好幾個侍應大笑~~, 今次我看到了....因為他們有些落緊單, 有些執台, 在我後的經理也有笑~~~我們台是33號!! 那時,我才知道,原來剛剛他們在譏笑我們!!!!!!!!
1位男侍應遞來收據, 但沒有收款皮套, 非常無禮貌說: "139蚊" 連多謝都無聲!! 男友取出1張金咭, 侍應就向台上扔下原子筆, 極無禮貌~~!!! 要我男友在單上簽名先~~!!!! 之後就咁用隻手取張信用咭同單走.....哇~~~呢間餐廳唔係下嘛...之後仲離普, 佢囉住個黑色皮套黎, 打開,伸手取單放在我男友前"台面"上簽名!!! 喂哥哥仔, 你知唔知個套有咩用架? 係人都會係黑套上簽名架啦~~~ 你唔係咁玩野下嘛..!!! 之後佢仲襯男友簽名時, 用手囉起佢個handfree撩耳仔喎....睇到我眼突晒~~~!! >_<" 跟住一句多謝都無就走左....到我同男友起身, 佢地班侍應無人講過多謝或者歡迎下次光臨之類的說話!!!
食到我們一肚氣.....~~~!
喂~~你地有寫明2個人唔可以食1個餐架? $139食得太少呀? d細就算啦~~竟然連經理都睇唔起d客人...真係貼錢買難受呀~!!
心想佢地搞左我地2隻碟同杯新地, 都唔知做過咩手腳!!
去老麥食$2雪糕都有笑容同多謝丫..你地?? 好心你地檢討下啦~~~

2004-06-14 11 浏览
唉,見佢周圍都咁多人龍,得佢唔使排咪去try try,餐湯係忌廉湯,個湯飲完先上飽,有無搞錯!!叫了一個帶子併牛柳($88),帶子得一粒重要係細細粒,牛柳就OK,有肉汁,煮得岩岩好,但係SIZE太細,一定唔得飽.重有係佢又唔問人個扒跟飯定薯菜,我諗跟飯都會飽d,唔駛食完都未飽.另一個係自選意粉SET,叫了粯肉鮮蝦墨魚汁麵($78),煮得都幾香,有好重酒味,但係粯肉好"UN",蝦又唔新鮮,個殼軟淋淋,料都係好少,又係唔夠飽.......最後散ORDER一個熱蘋果千層批,($35)size細得可憐,蘋果園同批係散開晒,個批底得一層,點叫千層啊??又唔好食,$35太唔值啦!!最唔得就係個d service,明明同佢講左話勁趕住走,個甜品都催左三四次啦,要成20mins先到,大佬,講住睇戲啊,你未做就比我cancel啦,又唔比人cancel自己又做得耐....成間舖有成五六個waiter,但只得一兩個係做到野,搞到佢兩個係度跑來跑去好似好急咁,搞到我都心急埋一份,食都食得唔安樂.
2004-02-09 8 浏览
有日心血來潮想食日式waffle, 最近可以access到o既餐廳就係stage, 所以就入左去食. 叫左個什果朱古力waffle. default o既雪糕係vanilla, 但係我唔鍾意, 問佢可唔可以換strawberry, 佢話只可以換chocolate, 因為strawberry來價較貴. 咁我就轉左chocolate ice-cream.個waffle即制, 係脆身o既,熱辣辣配埋個雪糕都幾難唔好味o既!個價錢同其他日式餐廳差唔多, 加埋一大概$40度...
2003-12-15 3 浏览
除左d服務差少少之外...味道都唔錯
除左d服務差少少之外...味道都唔錯
(非会员)
十一月二十九日星期六約晚上九時多, 於沙田連城廣場新開的美食層找東西吃, 由於據帶一名手抱BB (一歲多) 及一名三歲多的小朋友, 他們的爸爸及媽媽已經很肚餓了, 但是負責陪伴支援的二個胖呀姨則於下午吃了豐富的自助餐而不覺得肚餓, 爸爸於搜尋後, 決定進入一間餐廳~ STAGE ~ 內吃晚飯了.相信這間餐廳一定主攻情侶們的, 因為座位的式, 可以使情侶們更親密地共進晚餐, 又或者想儘量利用地方擺多些位子啦, 起碼可同時段招待多些客人呢! 大人連小朋友都可以安排坐在吧檯下的四人卡座, 當時已經是九時多了, 店內空位多過客人, 安排坐在吧檯邊, 外間的人看到, 可能會覺得仲好多人係到呢! 呀姨們是最後入來的, 而眼前只見到呀媽媽抱著BB坐在埋邊, BB 都好似不可以扭動的, 爸爸則抱住三歲多的兒子坐在隔離, 留番對面的卡座俾兩個胖呀姨坐, 檯上則放滿該店的餐牌, 而呀姨見到吧檯上有些已經有清水的水杯孤單地放在一旁, 呀姨即時將孤單的水杯取起放於檯面, 一共取了四杯, 讓它們可以儘它們的責任了之後有一名沒有穿STAGE 的T-SHIRT 制服的男子來到面前, 以其好似好“專業”的口吻介紹其餐
之後有一名沒有穿STAGE 的T-SHIRT 制服的男子來到面前, 以其好似好“專業”的口吻介紹其餐牌內的食物, 甚麼二人套餐(約$248) , 個人套餐(約$128) 等等, 並且特別重點介紹其經典的二人套餐, 好似話有“紅酒一支, 餐湯, 主菜外重有生蠔, 最後又有咖啡及茶等等”, 而且更提出“如果唔飲紅酒, 則可以改回兩杯飲品, 咁呢個餐四個人都夠食啦!”
雖然個餐要$348 , 但係兩個呀姨就不吃了, 並且打算只飲東西, 餐牌內飲一杯至平的飲品都好似要30多元, 故此打算叫這個套餐, 雖然入面有點菜色不合胃口, 而且小朋友都不能吃的只嚷著要吃雪榚!
之後再叫那位幾後生但看來已經是該店主管的“專業”男子, order 該套餐並且查詢是否可以紅酒改飲品, 佢話“係呀, 可以改兩杯非酒精飲品!”** (點解紅酒係酒精類而只可改非酒精飲品呢? 咁支紅酒都唔方好野啦! 係未?)**
咁呀爸爸就話要一份啦, 男子仲問需要加點甚麼食物呢? 另外要多一個雪榚啦! 男子顯示其不滿的咀臉話唔得喎, 每位客人最底限度要叫一杯飲品, 吓 ! 唔係呀嗎? 人地奧海城間都唔駛咁啦, 男子表情有點怪話咁每一間公司唔同做法的, **乜唔係三間同名的店都是同一老細咩!** 咁已經有多兩杯非酒精類飲品啦, 想飲到成肚水咩! 男子不甘心地答咁我地呢度唔係普通的茶餐廳, 唔通你地七, 八人入到黎只叫兩個餐就坐係度淨飲咩! 嘩! 聽到呢度即刻標火, 乜呢間唔係茶餐廳咩, 我覺得係喎! **連水都冇俾, 仲衰過d茶餐廳啦!** 係未一定要order 飲品先, 你唔可以改變嗎! 不甘心地抿嘴的他再度話係呢D公司規則, 係咁啦! **我真係要恭喜?老細, 搵到件咁忠心的馬仔** 咁即係唔駛點啦! 有點好似女仔扭擰的他就話“隨便啦!”吓! 咁即係點呀???媽媽坐在埋面即推爸爸走啦**其實d 男人都係唔想嘈的!** 本來講完隨便啦就走開的男子怒氣沖沖的回頭執番曬佢d餐牌走, **嘩! 呀姨幾驚佢話要收番兩毫子, 因為都飲左佢地一小杯孤單的水!!**
走出來後, 原本站在門口的知客小姐都用奇怪的眼神望下發生咩事! 其實唔駛望啦, 咁樣攪法, 乜佢唔係習慣曬啦!
之後都要攪掂個打鼓的肚皮, 呀姨極力推薦都係在奧海城有分店的“GoGo”**好似係呢個名啦* 小食店, 吃得好開心又滿足都係200元留下, 已經有~ 焗酥皮湯2個, 意粉2 個, pizza 1客(即半個) , 雞翼1客(5-6隻) , 飲品3 杯, 香蕉pancake 1 個, 嘩! 係未好多野呀, 其實真係要多謝個位儘忠的主管, 如果唔係咁, 我地都吃不到好味又價錢合理的食物! 連呀BB 都要食意粉, 食完茄汁又要食白汁的意粉, 臨走時都話重要食面面呀!
當然吃東西時要討論下啦, 經呀媽媽提醒, 先記得係佢初初介紹時話改了紅酒就夠四個人用了, 而且又好似沒有在有關的MEMU 上說明要MIN. ORDER 一杯飲料的, 就算卡拉OK 的知客們進場前都說明有甚麼收費啦! 咁專業的主管應該在介紹時說明其公司的規則啦! 其實規則是死的, 人是活的, 如果佢咁做法真係為了公司的規則, 這公司的老細真係要加佢人工了, 但係為了此公司規則, 則於當晚九時多沒有了起碼$440的收入(二人餐$348 + 雪榚約$45 連加一約數) , 以當時該段時間並非旺場, 空位多得很的情況下, 似乎又害了公司的營業額呢!不過, 呀爸爸就花費少了200多元了, 而家二個人肯食$348的晚餐都好少有啦!
算把啦! 點都好, 做任何生意始終都應以客為本啦!
2003-11-21 3 浏览
Mum.....the portion is quite big. U can share with another if U are not too hungry.but i like another stage cafe in LCX. it got very nice harbour view.
2003-09-14 10 浏览
本來想去keywest, 點知好多人排隊, 就去0左呢間餐廳, 今次我係第二次去, 佢岩0岩開時去過一次, 0個時感覺都ok, 所以諗住可以放心再食...我點0左自選意粉, 男友食牛扒配黑椒紅酒汁個湯係南瓜湯, 唔錯, 之後個意粉到, 我order 帶子, 西蘭花, 花枝片, cream sauce + 天使面, 第一啖覺得好淡, 食0左幾啖後有小小反胃feel, 可能味道太寡, 帶子真係好難食, 好腥, 西蘭花唔熟...好失望, 唔想再食落去; 而男友個牛扒, order 7成熟.......血都唔多見到, 個黑椒紅酒汁稀到我以為係湯lor.....我個set 有dessert 跟埋, 原來幾片西瓜+一件橙係dessert, 我都真係幾surprise, d西瓜同d橙擺埋一齊, 係又酸又甜, 最終都放棄0左.我真係唔明, 佢地d價錢都唔算平, 點解d質素可以0甘差?? 我埋單二百五, 一d都唔值
我點0左自選意粉, 男友食牛扒配黑椒紅酒汁
2003-07-23 6 浏览
果日係奧海城睇完戲諗住去金X庭食飯..但係太多人等位...卒之走左去隔幾個舖位既STAGE CAFE...見佢裝修都唔錯..心諗應該唔差得去邊...果日叫左SET LUNCH...鮮露荀墨魚仔焗飯...跟沙律...沙律味道還算OK..但係個飯就好麻麻...乾得滯...味道都只係一般...但係都要成五十幾蚊..加埋一要六十大元...覺得咁既價錢食D 咁既野好唔值囉...順帶一提...SERVICE 差到冇人有呀...叫左一份兒童餐..成張檯得一個小朋友都仲可以問邊位ORDER 左兒童餐...問完都算啦...佢居然求其擺係一邊就算...咁佢問黎做咩呢?????茶要三催四請先到....SET 檯果陣求其將D 刀叉飛係張檯就走左去...今時今日咁既態度...唉...我唔會再去第二次囉...P.S. D 梳化望落好似好舒服咁..但其實一D 都唔好坐!!
2003-07-08 11 浏览
I went there last sat for lunch because all the other restaurants in that shopping mall have huge line-up outside, and i was too hungry to wait, so i gave Stage a try. I ordered the delux sandwich tea set (which has one slice of smoke salmon, one slice of chicken breast and some tuna). There was no sauce and the taste was.... tasteless... no good. My friend ordered a baked fish fillet on rice. The sauce was thick and heavy, but no taste at all... but the price was pretty reasonable. The sandwich was 28 and the rice was 38... both came w/ a drink...
ps. the service was terrible... have to wait for a long time before someone finally saw u!
2003-06-03 5 浏览
蠔面鋪上莧菜,賣相唔差,生蠔夠大,夠味.<br />cheeseb cake 夠實,絕不是鬆透透,幾好.
蠔面鋪上莧菜,賣相唔差,生蠔夠大,夠味.<br />
cheeseb cake 夠實,絕不是鬆透透,幾好.
2003-05-21 42 浏览
同mc wing一樣,又係同男友,又係食豬扒飯set同車仔意粉set.但係男友就投訴個豬扒飯太細,用個d好淺既乞兒兜載住,男仔唔夠食。味道一般,都唔夠大家樂d一哥焗豬咁好食!而我個車仔意粉就揀左忌廉汁,海鮮料,加磨姑等配菜,意粉質素普通,係個汁溝得幾好味,夠rich,應該落左唔少忌廉!但係我都覺得份量少得滯,我食完都唔夠飽。餐飲個咖啡好削,千其唔好叫,都係叫番凍檸茶安全d!
餐飲個咖啡好削,千其唔好叫,都係叫番凍檸茶安全d!
2003-05-16 8 浏览
環境舒服, D 餐湯麻麻, 要沙律好D.
環境舒服, D 餐湯麻麻, 要沙律好D.
2003-04-20 10 浏览
環境裝修一流,好有藝術氣息!美中不足系d侍應好似漏氣袋gum,大體上打左折扣,不過好過以前,
2002-12-21 5 浏览
去奧海城買飛睇戲,唔知食乜好(One One Pasta就米攪我喇!),見呢度坐得都幾舒服,便入o左去試;感覺沒有其他食評所講咁差,仲幾抵食添!我地冇叫到個$7x o既set dinner,因為見到個display既set dinner D賣相好弱;尤其係個西冷牛扒,完全唔掂。終於,男友叫o左個焗豬扒飯;而我,叫o左個$8x 自選意粉套餐,好似食車仔麵咁,自選三種配料、自選sauce和自選意粉的種類,就叫佢做車仔意粉吧!我揀o左帶子、broccoli同雜菇,配spinach cream sauce,意粉係angel hair,味道都唔錯;至於個焗豬扒飯,好大碟,D豬扒都夠'林',味道okay。因為兩個order都係set,所以一樣有湯、甜品和餐飲;雖然個甜品幾差(o個pat話係芒果布甸o既物體只有大菜糕味),但係兩個人埋單加一後都係$18x,waitress仲醒o左張二百幾蚊o既單我地claim泊車添。其實以呢個價錢,食物o既水準當然唔可以同Sabatini、Toscana比;或帶住食Spaghetti House咁o既心態,大家會冇咁失望吧?!
2002-12-08 8 浏览
今天下午和家人去吃午飯, 但很多菜也不夠熱, 幸好叫侍應把菜加熱也立刻照辦, 亦有說不好意思. 但整體上沒有初期開張時好.