2023-10-08 654 浏览
上次去左中環店食過,一直對佢念念不忘,喜歡佢嘅昭和復古環境,讓你暫時離開煩囂的世界,所以今晚Friday night 放工都想去一轉京都。溏心蛋北寄貝蛋沙律吐司 $108 有驚喜,溏心蛋好入味,蛋沙律入面仲混入北寄貝,一軟一爽口的口感,十分滋味,吐司也很鬆軟,相當高質。和風蒜香鰹魚帆立貝蜆肉意粉$88 也很不錯,意粉係日式個種幼意粉,煮得啱啱好,好彈牙,海鮮都好新鮮,配上和風醬汁,味道清新。忌廉焦糖吉士布丁 跟餐+$30,係招牌甜品,蛋味香濃,口感細滑。喫茶店鬆餅$68 草莓果蓉$10,厚身鬆餅熱哄哄的,牛油即時溶化,鬆餅充滿蛋香,口感鬆軟,加上蜂蜜和草莓jam,跟hot cake 很搭。

2023-10-08 347 浏览
Sonia Coffee日本過江龍Sonia Coffee 擁有50年歷史,始祖京都喫茶店,裝修如置身日本,今日可以有機會一嘗😋招牌忌廉焦糖吉士布丁🍮雞蛋配上忌廉,質感比較厚實,加上甜甜的焦糖,但味道不算太甜的All Day Breakfast 大大嚿雞扒配上煙肉鴨胸沙律菜,重點是沙律蛋配多士,分量十足,可以兩人share煙三文魚明太子雜菌意粉忌廉白汁配雜菌是經典意粉,意粉偏彈Matcha Latte 作為抹茶迷的我,日本抹茶是最香,入口不會澀,配上鮮奶絕配!Iced Chocolate 香濃可可豆香的朱古力,不太甜
Sonia Coffee
招牌忌廉焦糖吉士布丁🍮
All Day Breakfast
煙三文魚明太子雜菌意粉
忌廉白汁配雜菌是經典意粉,意粉偏彈
Matcha Latte
作為抹茶迷的我,日本抹茶是最香,入口不會澀,配上鮮奶絕配!
Iced Chocolate
香濃可可豆香的朱古力,不太甜
2023-10-07 314 浏览
今日行過新蒲崗,見到一間新餐廳 ,入面都裝修舒服簡單,戶外都放唔少台。大家都可以揀戶外坐,又舒服,特別夜晚都可以欣賞燈色。和風芝心漢堡扒x黑毛和牛薯餅蛋包飯 $108wawa,好靚好吸引,入面有芝心漢堡扒,芝士爆漿薯餅,半生熟蛋包飯再配上咖喱汁,最欣賞脆脆的薯餅,內脆外軟,綿綿的。所有材料配上甜甜香香的咖喱汁。材料好多,廚藝出色,真係食慾大增。靜岡抹茶小豆窩夫配豆腐雪糕 $98份量好大,4大舊窩夫脆脆口感濃郁,有雪糕,鮮奶忌廉,甜甜綿綿紅豆,抹茶厥餅,煙煙韌韌。說真的,窩夫好出色,表面脆脆口感,口感濃郁柔軟。再配上雪糕一齊夾住食。雪糕有豆腐/雲呢拿/朱古力可以揀。日本磯燒海苔魷魚鬚脆脆的麵粉包裹魷魚鬚,香香的很脆口,配上和風紫菜。好食,不錯的餐前小食。熱鮮奶抹茶好靚啊,個杯有東歐色彩,好香的抹茶鮮奶。非常濃濃醇香奶香味。

和風芝心漢堡扒x黑毛和牛薯餅蛋包飯 $108

靜岡抹茶小豆窩夫配豆腐雪糕 $98
雪糕有豆腐/雲呢拿/朱古力可以揀。

日本磯燒海苔魷魚鬚

熱鮮奶抹茶

• 靜岡抹茶小豆窩夫配豆腐雪糕
2023-10-07 512 浏览
一連幾日假期,其中一件必做的事當然是遊咖啡店。今日就跟朋友來到這間日式咖啡店邊談天邊嘆咖啡,一大樂事。雖是日式咖啡室,但並不是和風設計,以深啡色為主調,好酷! 地方不算很大,左右兩旁各設一排二至四人枱,中間就有一行闊落的通道。假日全是單點,除2:30pm的甜品套餐。分別有全日早餐、輕食、意粉、甜品、特飲、咖啡和茶。******************************我第一時間看中溏心蛋北寄貝蛋沙律吐司 ($108)。嘩! 賣相一流,非常吸引。除了有兩件夾滿饀料的厚切吐司外,旁邊還有一大堆新鮮清爽的雜沙律菜,份量好足。烤至金黃的吐司外微脆,內軟熟,中間夾着香滑的蛋沙律,混入鮮爽的北寄貝粒,再加埋隻滴着蛋汁的的溏心蛋,口感豐富,配搭美味,推介!******************************朋友揀了和風蒜香鰹魚帆立貝蜆肉意粉 ($98),同樣大大碟,加入多隻肥美鮮味的蜆肉和的帆立貝,好足料。意粉煮得剛好,煙煙韌韌,挺有嚼勁,亦不會太油,滿有蒜香,加了清爽的洋蔥、秋葵粒和鹹鮮的鰹魚絲,更添美味! *****************************吃到差不多就到甜品
*****************************
甜品套餐:忌廉焦糖吉士布丁
吃到差不多就到甜品套餐時段,指定甜品包一杯$40或以下的飲品。揀了忌廉焦糖吉士布丁套餐($68),賣相很美! 吉士布丁很挺身,口感好滑,滿有蛋香和焦糖香,加埋香滑的甜忌廉同吃,更美味。
哈密瓜梳打
朋友要了杯哈密瓜梳打(+$28/原價$68),好有夏日feel。啖啖香甜的果味,還有一大球香滑的雲尼拿雪糕,冰涼透心,爽呀!
Hot Rose Latte
而我就單點了一杯Hot Rose Latte ($40),店名話可以自己揀隻喜歡的杯子,真有心思。指定用脫脂奶,但拉花圖案亦很清晰挺身,再襯少少玖瑰花乾,好優雅!聞到花香,甘苦的咖啡中嚐到玖瑰的香甜,加上用着自己喜歡的杯子,更加好飲!
----------------------------
假日遊咖啡店是一件樂事,但近排較忙,雖然一連幾日假期,卻只有一天可遊咖啡店,可惜……
2023-09-30
甜品套餐:忌廉焦糖吉士布丁
哈密瓜梳打
Hot Rose Latte
2023-09-25 311 浏览
今日和朋友到旺角東站逛逛,順便吃個午餐。路經Sonia Coffee,裝修如置身日本的茶飲店,吸引了我們的注目。🥪溏心蛋北寄貝蛋沙律吐司吐司+雞蛋已經係美味食品,這兒是雞蛋沙律+北寄貝粒粒,好豐富的口感,北寄貝的鮮甜,雞蛋沙律的濕潤令鬆脆的吐司更美味,還有最精境的是流心半熟蛋,豐富多彩。🥐煙三文魚黑松露炒蛋日式牛角包。這個是比較輕盈的下午茶,牛角包鬆脆,炒蛋嫩滑有蛋香,黑松露醬增加色香味。🍮忌廉焦糖吉士布丁 雞蛋加上鮮忌廉等製成,蛋香幼滑,加上香甜的焦糖,餐後最佳甜品。🍰伯爵茶巴斯克芝士蛋糕清香淡淡的茶香配上忌廉草莓醬,芝士蛋糕變得更可口。Blackccino 這個冰咖啡,好好飲,口感絲滑有果香。Iced Cappuccino 冰涼幼滑。

🥪溏心蛋北寄貝蛋沙律吐司

🥐煙三文魚黑松露炒蛋日式牛角包。

🍮忌廉焦糖吉士布丁

🍰伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
清香淡淡的茶香配上忌廉草莓醬,芝士蛋糕變得更可口。

Blackccino 這個冰咖啡,好好飲,口感絲滑有果香。
Iced Cappuccino 冰涼幼滑。
2023-09-23 270 浏览
啱啱去完旺角花墟睇花,就決定再去埋MOKO行吓街。原來平時行開MOKO,都唔知地下鐵嗰一層原來都有好幾間餐廳,所以今日試吓呢一間日式輕食Cafe。由於在這裏食晚餐,費事今晚瞓唔着,所以都冇叫到咖啡。我哋叫咗一杯凍嘅黑芝麻鮮奶,一個日式雞扒吐司,同埋煙三文魚明太子意粉,仲有咖啡味芝士蛋糕。吐司必叫,非常足料,大大碟,雞扒非常之多汁,配上碎蛋沙律醬,淡淡滿足,吐司烤得剛剛好,少少脆口,又不會太乾。明太子意粉10分入味,少少辣辣地,日式味甚濃。黑芝麻鮮奶非常健康,不會太甜,但10分香滑。就算夜晚唔飲咖啡,都可以叫咖啡蛋糕頂下咖啡癮。呢度啲咖啡蛋糕非常特別,因為中層有麻糬,變咗有三層感覺,上面的芝士,中層的麻糬,和餅底的蛋糕,非常滿足。

明太子意粉10分入味,少少辣辣地,日式味甚濃。

黑芝麻鮮奶非常健康,不會太甜,但10分香滑。

因為主要是妹妹做侍應,感覺餐廳年輕感大增,她們態度又幾好,印象分又加分;至於食物味道我覺得好好,面包厚切烘了是乾身又不焦,而且味道新鮮,煙肉吞拿魚味道又好夠,再加杯熱茶,完美tea time。整體無可挑剔,價錢好合理。
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥很多時到日本旅遊,都會被裝修精緻的洋食店所吸引,所謂像食店就是日式的餐廳,提供非常精緻的西式食品及咖啡,這家當然亦不例外,除了食物非常美味外,所有賣相亦十分精緻。When traveling to Japan, it is often tempting to visit the exquisitely designed Western-style restaurants. These establishments, known as "yoshoku" restaurants in Japanese, offer a wide range of refined Western cuisine and coffee. This particular restaurant is no exception, as it not only serves delicious food but also pays great attention to presentation.輕怡全日早餐 ($78)All Day Breakfast

輕怡全日早餐 ($78)
All Day Breakfast Light

這個輕怡全日早餐,份量一點都不簡單,除了有沙律、炒蛋、多士、炒蘑菇外,還有一塊份量十足的雞扒,每款食物甚至連士多啤梨果醬,都非常美味

The light and wholesome all-day breakfast is anything but ordinary. It consists of salad, scrambled eggs, toast, sautéed mushrooms, and a generous portion of chicken cutlet. Even the accompanying strawberry jam is incredibly flavorful.
輕怡全日早餐 - All Day Breakfast Light
朱古力鮮奶咖啡 (+25 Set 跟餐)
Mocha

朱古力鮮奶咖啡單看咖啡師的拉花,以看得出花了極大的心思,雖說是含有朱古力成分,但味道不會太甜

The chocolate milk coffee is a work of art, evident from the intricate latte art created by the barista. Despite containing chocolate, it is not overly sweet.
朱古力鮮奶咖啡 - Mocha
柚子照燒雞肉意粉 ($78)
Yuzu Teriyaki Chicken Pasta

這個意粉令人相當的驚喜,香濃的柚子味,中華了雞肉的油膩感,配搭彈牙的意粉,感覺非常清爽

The citrusy flavor of the pasta is pleasantly surprising, complemented by the succulent chicken and al dente noodles, creating a refreshing combination.
柚子照燒雞肉意粉 - Yuzu Teriyaki Chicken Pasta
鮮奶咖啡、榛子鮮奶咖啡 (+25 Set 跟餐)
Latte, Hazelnut Latte

鮮奶咖啡及榛子鮮奶咖啡香濃之餘,都不會留下酸及非常苦澀的味道

Both the milk coffee and hazelnut milk coffee are rich in flavor without leaving a sour or overly bitter aftertaste.
鮮奶咖啡、榛子鮮奶咖啡 - Latte, Hazelnut Latte
特製布丁  (+30 Set 跟餐)
Sonia's House Pudding

很多顧客都會點這款甜品,因為這款甜品的賣相非常精緻,布甸口感香滑,又不會太甜,實在值得推薦

Many customers opt for the dessert, as its presentation is particularly exquisite. The pudding is smooth and creamy, without being overly sweet. It is highly recommended.
特製布丁 - Sonia's House Pudding
生朱古力蛋糕  (+30 Set 跟餐)
Nama Chocolate Cake

生朱古力製作的甜品非常少有,朱古力味非常香濃,而且蛋糕也非常幼滑,不過味道偏甜,很容易令人有膩的感覺

The chocolate dessert made with Nama chocolate is a rarity. The chocolate flavor is delightful, and the cake itself is incredibly smooth, although it leans towards being excessively sweet and may become overwhelming.
生朱古力蛋糕 - Nama Chocolate Cake
😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:  🍽️

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅從每款食物的賣相已看得出用心製作,而味道亦十分清新健康
Each dish is beautifully presented, and the flavors are refreshingly healthy.

❌部分甜品偏甜,不太適合正在節食的人士
Some of the desserts tend to be on the sweeter side, which may not be suitable for those on a diet.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥

✅裝修雖然非常簡單,但卻充滿着和式洋食的影子,令人恍如置身於日本的餐廳一樣
Despite its simple decor, the restaurant exudes a blend of both Japanese and Western influences, creating an ambiance reminiscent of dining in Japan.

❌由於餐廳不算太大,所以座位的擺放比較密集
Due to the restaurant's relatively small size, the seating arrangement is compact.

💁服務Service:🔥🔥🔥

侍應生們都非常有禮貌,而且工作效率十分迅速,上菜亦不用等太耐時間
The waitstaff are extremely polite, and their service is efficient, ensuring minimal wait time for food to be served.

❌無NIL

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥

✅就算單點餐牌的食物,也可以以優惠配搭飲料,而且食品的定價不高,所以十分超值
Even for à la carte items, there are value-for-money options to pair with beverages. Furthermore, the pricing of the food is reasonable, making it an excellent choice in terms of value.

❌無NIL
2023-07-03
朱古力鮮奶咖啡 - Mocha
特製布丁 - Sonia's House Pudding
生朱古力蛋糕 - Nama Chocolate Cake
  • 鮮奶咖啡、榛子鮮奶咖啡 - Latte
  • Hazelnut Latte
我需要投訴,我經朋友介紹今天來到旺角新世紀你哋的餐廳幫襯,我係非常之失望,你們的餐廳其中一位戴眼鏡女服務員服務態度認真差,我唔知你們餐廳服務客人標準去到邊,其他餐廳waiter 面對客人起碼都有少少笑容,這位女服務員雖然帶着口罩,但都可以睇到佢係木口木面, 聲線都唔友善,我在點飲品的時候,我望著餐牌只不停留不到10秒, 個位女服務員聲線極之差叫我「快啲」,當時餐廳不是坐滿或有很多客人等點餐,我點了一杯Ice Latte , 但5秒之後我話唔要,我要ICE 抹茶Latte, ( 手指指着餐牌飲飲品嘅名),我即刻見到佢同水吧講取消,我聽到水吧話已經整咗,但又冇搞錯,服務員都未同客人履單叫咗什麼?水吧就開始即刻整左?這位女服務員亦都冇同我講水吧已經整咗,最後都係嚟咗杯Ice Latte !呢間日本餐廳請呢啲質素既服務,冇耐性之餘又冇笑容,又冇禮貌吹客人快啲落單,仲衰過街邊啲茶餐廳,用餐整個過程非常之不愉快!我會叫我身邊嘅朋友唔好嚟呢間餐廳幫襯!

2023-09-05
  • 忌廉焦糖吉士布丁
2023-09-05 255 浏览
2:30下午茶☕️開始,我和朋友才來午餐,我點了Signature pancake 🥞,樣子圓轆轆,很可愛,就讓它成我的lunch,一向我的三餐都不是正常的,pancake 🥞很有厚度,有糖漿及牛油🧈,但細咗喎,menu上個樣有隻碟咁大,實體就少了1/3!!哈哈~~朋友的light all day breakfast 絕不是light,兩塊厚厚的toast 對我來說已經飽了,可以換成croissant,看見鄰桌的,有拳頭咁大的,另外有雞扒、炒蛋、紫薯、雜菇、番茄,份量十足。Flat white & sesame latte 也是靚靚拉花登場,這店其實是賣咖啡,所以咖啡都沒有挑剔,對我來說,喜歡苦一點,不想太酸。
Pancake,  flat  white,  sesame  latte
All  day  breakfast
2023-08-29
All  day  breakfast
  • Pancake
  • flat  white
  • sesame  latte
2023-08-21 393 浏览
泡沫黑咖啡・Blackccino・ブラックチーノ $44咖啡味道唔錯,點了一杯打了泡泡的黑咖啡,咖啡豆帶有果香。朋友飲海鹽焦糖咖啡,佢冇比任何評語。原本想食特調咖啡布丁,佢話呢幾日無返貨,即係證明佢啲甜品唔係自己做,係攞貨返嚟?定係工場做?這個真的不清楚,不過賣得咁嘅價錢,竟然唔係現場做……始終感覺冇咁新鮮。咁就唯有試普通味嘅布甸,可以跟甜品套餐。不過都唔平⬇️布甸size好細,我就覺得幾香蛋味,但係好甜。又唔算好滑。總結:冇乜特別,應該唔會再去。
泡沫黑咖啡・Blackccino・ブラックチーノ

咖啡味道唔錯,點了一杯打了泡泡的黑咖啡,咖啡豆帶有果香。
朋友飲海鹽焦糖咖啡,佢冇比任何評語

咁就唯有試普通味嘅布甸,可以跟甜品套餐。不過都唔平⬇️

布甸size好細,我就覺得幾香蛋味,但係好甜。又唔算好滑。

總結:冇乜特別,應該唔會再去。
2023-08-08 646 浏览
同朋友行花市前想食午飯先 經過MOKO 見到呢間日式輕食餐廳 決定試一試喫茶店拿玻里意粉 意粉軟硬度適中 茄汁的味道出 酸度剛好 夏天天氣炎熱食幾開胃芝士照燒雞蛋沙律吐司 雞扒配合芝士蛋沙律的配搭不會出錯 忌廉焦糖吉士布丁 焦糖的香味同甘甜味 配合日式布丁雞蛋香 味道不錯飲品方面選擇了Café Latte及ShizuokaMatcha Latte 由於大家選擇熱飲 飲品表面會有咖啡拉花 前者有香濃咖啡味 後者抹茶味甘香餐廳環境不錯 充滿日式飲品風味 午市價錢不貴 主菜味道正常水準 甜品及飲品比較出色

喫茶店拿玻里意粉

芝士照燒雞蛋沙律吐司
Café Latte
Shizuoka Matcha Latte
2023-07-10 1031 浏览
之前行過見到排晒隊咁,好想試,今日終於試到啦,但原來係驚世大伏!啲嘢難食之餘,仲違反商品說明,有呃錢之嫌。由外面睇似日式咖啡店,少少懷舊果種。menu 上面啲相當然影得好靚啦,叫左all day breakfast, 帆立貝意粉同兩杯latte。Sonia 經典全日早餐 $138除左炒蛋,煙肉係煎嘅,其他應該其他都係烚嘅,例如腸仔。鴨胸就冇煮過嘅痕跡,係凍嘅,就連烚都冇,因為烚左係會漲少少,估計鴨胸只係解凍,切左就比客,連微波爐嘅痕跡都冇。三文魚睇落色澤唔新鮮。但係最離譜嘅係,我打食評睇返食物相,發現同menu有好大出入。menu上有茄汁豆同牛油果,原來冇,變左煙肉同鴨胸。你轉材料唔係應該同客講聲咩?我以前開過意粉小店冇邊樣材料都會問客ok唔ok,呢啲係責任,冇講係有違反商品說明嫌疑,仲收$138 加一?!非常過份,呢度會要求餐廳交代,有單有圖為證。和風蒜香鰹魚帆立貝蜆肉意粉$98呢碟都好離譜,意粉超乾同硬,唔係al dente 果種,係食到人胃痛果種。意粉底下有水,我本身奇怪點解咁都會乾,之後發現佢一啲油都冇,係冇炒過淨係烚嘅意粉!!洋蔥係未熟,蜆肉同帆立貝都冇炒過果種香,都係烚嘅,

Sonia 經典全日早餐 $138

和風蒜香鰹魚帆立貝蜆肉意粉$98
呢碟都好離譜,意粉超乾同硬,唔係al dente 果種,係食到人胃痛果種。意粉底下有水,我本身奇怪點解咁都會乾,之後發現佢一啲油都冇,係冇炒過淨係烚嘅意粉!!洋蔥係未熟,蜆肉同帆立貝都冇炒過果種香,都係烚嘅,至於秋葵,係特別配料又點,都係烚嘅。隔離枱果個女人都係叫呢個,食食下叫侍應比黑椒佢,最尾佢都係冇食晒。你收得呢個價錢,比廚房新手質素我?仲要話自己過江龍?

Iced Honey Latte $44
最正常應該係呢杯咖啡。

Mocha $40
都係正常,偏甜。

忌廉焦糖吉士布丁 +$38
又一樣嘢離譜嘢來啦!我發現lunch menu可以加$38 各款忌廉布丁,但原來忌廉焦糖吉士布丁本身都係$38,寫落lunch menu +38 好似平左咁,誤導人地。不如你mark up 左原價再lunch menu加$38會合理啲。至於味道,冇乜蛋味偏啖,我會覺得即食果啲布丁仲好食啲。

食物質素只能用新手來形容,全日早餐擅自轉食材唔通知客人,布丁加購價有誤導成份,全部加埋只值得一個差評。

2023-07-09
2023-07-08 573 浏览
店員太年輕工作態度稍為輕浮 欠缺穩重蘋果肉桂茶沒想到是用茶包是有點失望喝完一次加水泡得再久也沒有了香味早知道點杯咖啡更美味至少人手即沖$60也值煙三文魚黑松露炒蛋日式牛角包🥐 $88被名字誤導了還以為黑松露是加進去蛋中一起炒結果總是不及預期或許只有在下這樣想因為在下自己煮時一定會這樣做不過其實食物也不差的也沒想到原來光吃一個牛角包也會飽各式蛋糕🍰$52今天只有朱古力🍫綠茶和甘荀口味在下選了甘荀富有甘荀味道的只有舖面的一層白色位置而且味道不濃蛋糕位置雖然有小許的甘荀粒但經烹調後完全無法發揮甘荀的味道在下就是吃了件沒什麼味道的蛋糕啊有點甜 乾乾的但總算滿足了最近想要甜品的慾望看食評描寫不錯讓在下有了一定的期望最後吃出點點的失望感覺好久沒有吃到合口味的好東西很期待能跟大家分享
店員太年輕

最後吃出點點的失望
感覺好久沒有吃到合口味的好東西
很期待能跟大家分享
2023-06-28 555 浏览
行經旺角Moko, 發現一間未幫襯過嘅西餐廳, 見個午餐唔貴, 店內環境唔錯, 咖啡種類都多, 所以就入去試試.🌸經典全日早餐店員在落單時提醒牛角飽賣哂, 會配烤多士, 有交帶, 讚! 可惜雞扒肉質軟淋淋, 食咗幾啖就放棄, 煙肉好似凍咗啲, 煎蛋就正常味道, 但如果係 Benedict 蛋會更好.🌸和風蒜香鰹魚帆立貝蛽肉意粉意粉外型好家庭式, 蜆肉跟蜆殼整隻上, 但有殼碎, 破壞口感. 味道偏清淡 這間小店位置及裝潢不錯, 入座率都過半或以上, 可能是主打甜品.

🌸經典全日早餐

🌸和風蒜香鰹魚帆立貝蛽肉意粉