2020-09-25 2391 浏览
好鍾意呢到、在鬧市中搵個寧靜既地去放鬆一下實在太難、呢到唔單止景靚、食物好味服務一流、超舒服、吹住海風歎美食、好治癒今日放假、一於過黎歎個悠閑午餐:頭盤:湯/沙律 - 揀左個沙律、大到好似main course咁大。朋友揀湯、好足料Main course : 今次食fillet、很嫩滑、presentation有心思飲品:薄荷茶、好清新環境:了鳥花香、可以望住大海、室內寬敞乾淨服務:好有禮貌、有位金髮waiter仲巧靚仔、仲巧細心添價錢:合理放假會再黎、順便見下靚仔waiter食完四圍行下、郊遊好選擇

今日放假、一於過黎歎個悠閑午餐:
飲品:薄荷茶、好清新
環境:了鳥花香、可以望住大海、室內寬敞乾淨
服務:好有禮貌、有位金髮waiter仲巧靚仔、仲巧細心添

價錢:合理

放假會再黎、順便見下靚仔waiter
食完四圍行下、郊遊好選擇
2020-08-29 2246 浏览
疫情之下,都要出外唞唞氣,來到愉景灣,兜咗個圈,最後喺呢間坐低咗。11:30到達,未開門,唯有等吓啦。不過佢冇令到我哋失望,望住海景,食住美食,感覺很放假。天時暑熱!來這個sangria感覺真係好良好!呢個青口係蕃茄sauce~ 感覺真係一般。唔會推介。但係呢個魷魚真係勁推介,非常好味!若果係必食嘅,一定揀呢個海鮮西班牙飯!份量足料,同埋好好味!羊肉串燒,普普通通啦~ 燒得比較乾身。好重羊味~ Cappuccino有驚喜,食埋件cake就圓滿了!整體來講服務環境食物都OK,沒有得去旅行的日子,星期六外出走走~也是一種小確幸。

天時暑熱!來這個sangria感覺真係好良好!

呢個青口係蕃茄sauce~ 感覺真係一般。唔會推介。

但係呢個魷魚真係勁推介,非常好味!

羊肉串燒,普普通通啦~ 燒得比較乾身。好重羊味~

Cappuccino有驚喜,食埋件cake就圓滿了!

2020-03-01 2559 浏览
這家餐廳位於愉景灣,坐在二樓可以看到愉景灣一牌的獨立屋,及大白灣海灘的美景。無花果白毛豬沙拉,份量很足,西班牙風乾白毛豬很香,配上新鮮多汁的無花果,好吃。西班牙乳豬,意想不到乳豬皮又薄又脆,像吃薯片一樣,豬肉也鎖住了肉汁,配上秘制的醬汁很美味。乳豬配菜是蘋果和紫椰菜,蘋果帶酸甜,中和了乳豬的油膩感,是相當高水平的西班牙菜。墨魚汁海鮮西班牙飯,黑黑的墨魚汁,配上海鮮有蝦、蜆、魷魚、青口,加了檸檬汁,沒那麼膩了。唯不只是否配合外國人的口味,稍鹹了些,若淡一些更佳。
無花果白毛豬沙律
西班牙乳豬
墨汁西班牙炒飯
2019-11-02 2366 浏览
不是第一次来这里了。每次必点的前菜是橄榄油蒜片煎虾,炒蘑菇,焗茄子,芝士焗菜花。通常吃了前菜就饱了。赠送的面包是新鲜烤制的,配上质量非常上乘的Balsamico,真的是停不下来(菜还没上已经吃了半饱)。这次又尝试了新菜酒煮蛤,味道浓郁而且一份好多的蛤!如果人多还可以点主菜。推荐西班牙海鲜饭,烤鸡,羊排。我们以前来喝过一种调制饮料叫lychee cooler这次来发现菜单上没有了,我们觉得有点遗憾因为真的很好喝。没想到老板跑到隔壁餐厅借来荔枝给我们做了两杯。真的很贴心!还会常来的!
酒煮蛤
焗茄子
Gambas  Aioli
酒煮蛤
焗茄子
Gambas  Aioli
好耐都唔嚟一次愉景灣,難得嚟到梗係食埋晚餐先走啦,夜晚兜左幾個圈,搵咗好耐,終於決定咗試呢間西班牙菜。由於出邊好好天,所以我哋都係坐咗户外嘅位置,可惜啲侍應唔係太好服務,冇幫我地擺好餐具,都冇幫我地倒水。其實個環境唔錯,不過可能我哋期望太大,啲嘢食其實一般般。我哋帶咗一個湯一個前菜一個面同一條魚,其實個味道唔係話特別好味,不過不失。左上角個蘑菇湯 $60以為西班牙風味嘅湯有咩特別,就好似普通西餐咁,不過就多咗啲料Cheese Board $168由於我好鍾意食芝士,見到Menu有芝士拼盤就即刻叫咗個,亦都係不過不失,冇話特別好味但係又唔差。Greek Fried Rice $168諗住試吓新野,雖然個味道唔錯,但亦都唔係啲特別新嘅味道,都叫一個平平無奇嘅飯。Salt Baked Bream $318見到鹽焗好似好特別,一上菜果下我同男朋友都嘩咗出聲,幾得意,不過食落去個味道就正常,冇乜特別嘅味道,啲魚肉都幾滑。總括而言唔係一間特別有期待嘅餐廳,不過係愉景灣嘅餐廳有限,都叫一個正常嘅選擇。

其實個環境唔錯,不過可能我哋期望太大,啲嘢食其實一般般。

Mushroom  Soup

Cheese  Board
Greek Fried  Rice
Salt Baked  Brean
2019-04-11 2283 浏览
愉景灣Solera食過不止一次,今次再次同屋企人到訪,想再嘗難忘既黑松露薯條!平日晚上7點半左右到達Solera,成場都無咩客,當時心想始終係平日,少人都難免。依家回想起,睇怕少人都真係有原因。坐低之後見到餐牌renew左都開始懷疑係咪已經易手,不過照樣同屋企人點左不同菜式品嘗…包括左每次黎必食既黑松露薯條、西班牙乳豬、等等8樣大小野食。一食之下真係非常之失望。唔逐樣野都講,想highlight個薯條,以前真係好好味,未食落口只係上檯就已經會聞到好香黑松露味。今次再食就完全無味,而且個醬仲有少少酸酸既味道😵 仲有個乳豬,以前真係烤得好脆,仲一直都覺得係自己食過最好味既西班牙乳豬。今次再食就只係覺得好油膩,只係得好多肥膏🤢全晚最好食既就只係得個墨汁意粉,其他都真係好普通…可能以前食過覺得好味所以個standard set得高。唔知係易左手轉左廚定點,不過我諗唔會有下次了。
全晚最好食既就只係得個墨汁意粉,其他都真係好普通…

2019-03-16 1590 浏览
It was a sunny summer 🌞 day when I first visited the Solera Restaurant and Bar.The first impression when I stepped into the restaurant was 'wow'! It was so gorgeously decorated with a relaxing ambience. Once I sat down, I felt like I was on vacation!😊We ordered some dishes and the 2 most impressive ones, which I am going to recommend, are seafood paella and roast pig. They have strong flavours which are palatable and scrumptious. We spent a nice afternoon there.

2018-05-12
午餐
  • 燒豬
  • 西班牙海鮮炒飯
2018-08-12 3093 浏览
Chill chill 西班牙菜天氣超級好, 早前入愉景灣食下Hea下曬下太陽!! 上openrice search到呢間西班牙餐廳, 佢哋餐廳一開我地就過去, 所以那時還是沒有其他客人, 之前就慢慢多人了, 呢度嘅staff都好nice!我地order左幾款Tapas, 每一款都很好吃, 份量也剛好, 特別喜歡Black Truffle fries, 炸到好脆好香口, 吃不停😝主菜就點了Paella Marenara, 材料新鮮, 亦非常足料, 飯應該用左濃湯去煮, 好濃味! Yummy而且呢度感覺都幾chill, 坐下坐下就2個幾鐘😛
Chill chill 西班牙菜
而且呢度感覺都幾chill, 坐下坐下就2個幾鐘😛
1940 浏览
2018-07-29
2018-05-23 2439 浏览
餐廳環境不錯,被安排到靠窗位置。也許天氣太熱,室內的空調不足,但餐廳設有風扇在旁,讓客人感到到點點涼意。嚐了蕃茄肉丸意粉同卡邦尼意粉,兩款都不錯,最重要是可以吃到熱騰騰的味道,要加分。

2018-05-22
2017-12-01 3839 浏览
我哋帶狗狗一同食anniversary dinner, 狗狗貪食於是企高手按枱邊。嗰位金髮外藉女職員路過並向我哋搖頭,又擺出戚眉戚眼嘅樣。之後走過嚟枱同我哋講狗唔可以掂張枱,啲語氣差到我要用訓話嚟形容。我老公問佢係咪餐廳經理,佢一句答"係!"可惜,我從未見過一名經理係會同普通server著埋同一件衫。。。做service做到咁,佢係唔中意嘅,可以用nice嘅方式表達,唔識嘅話自己買本書學!今次我真係完全接受唔到咁受氣咁食anniversary dinner. 呢個女人咁無禮貌,rude到爆,唔應該做serve人嘅行業。野食overall ok.
野食overall ok.
  • Salted  sardine
2017-10-15 3299 浏览
十月黃金週加中秋,一家人入左愉景灣追下月住二日一夜,又吾駛嚮外面市區人迫人。我地四圍逛逛下,見到依間西班牙餐廳有個大焗爐串住好多隻燒雞。成家都流晒口水🤤即刻入左去攞番張枱食晚飯😊頭盤我地叫左鹽烤沙甸魚,真係燒得好香,如果食得到好腥嘅魚,我特別推介呢個頭盤!大家記住,食得沙甸魚一定係好腥,並唔代表佢變壞唔新鮮😋講番隻燒雞先,佢叫西班牙香草燒雞,除咗燒得好惹味之外,入面嘅肉一啲都唔乾,仲保持到肉汁!讚👍🏻除左西班牙香草燒雞must點,大家一定要叫西班牙燒乳豬,真係做到外脆內軟,超讚👏🏻👏🏻客人可以點不同份量,有一份/半隻/全隻選擇。一路上枱既幾款菜,大家都讚嘆不絕,食得開心又興奮。點知最後最跌watt嘅就係呢個西班牙海鮮焗飯😑味道好似煲仔飯,仲要係一個充滿魷魚味嘅飯😰西班牙飯係用湯煑,通常個飯少許濕濕地都可以接受,不過想像下一個濕嘅煲仔飯就.....😨成個飯味同鋪喺面個幾隻海鮮嘅味道都完全無關係😑整體都係間幾有水準嘅餐廳,大家有機會去愉景灣玩都不妨試試。

鹽烤沙甸魚

西班牙香草烤雞

客人可以點不同份量,有一份/半隻/全隻選擇。
西班牙燒乳豬

成個飯味同鋪喺面個幾隻海鮮嘅味道都完全無關係😑

西班牙海鮮焗飯

整體都係間幾有水準嘅餐廳,大家有機會去愉景灣玩都不妨試試。
2017-10-05
鹽烤沙甸魚
西班牙香草烤雞
西班牙燒乳豬
2017-06-11 3073 浏览
味道很一般,可能因为我吃不惯西班牙餐环境很好 可以看到海景不过最好的位置已经被预定了 如果喜欢海景要提前做准备totilla味道真心一般,酱还有些辣72hr pork belly 看着像午餐肉,吃起来就是一大块猪肉 肥瘦相间 但是不觉得很有特色炒饭看来起很好,吃起来也是一般般 适合小聚 但食物不惊艳
味道很一般,可能因为我吃不惯西班牙餐
环境很好 可以看到海景
不过最好的位置已经被预定了 如果喜欢海景要提前做准备
totilla味道真心一般,酱还有些辣
炒饭看来起很好,吃起来也是一般般
适合小聚 但食物不惊艳
2017-05-05 2927 浏览
这家和泰餐是在DB最受欢迎的两家餐厅。平日中午的套餐样样都好吃,我最爱的是辣酱大虾意面!如果周末来就是零点菜单。我们每次必点的就是西班牙铁盘饭,海鲜的和蘑菇的我最爱吃!还有就是前菜--蒜片大虾,好吃到我要用面包沾了盘子里剩下的油吃光!说到面包,它家用的意大利甜醋真的很高水准,每次我都在上菜前已经吃掉很多面包沾橄榄油及甜醋。它家的甜品也是样样经典。口味赞!价位也不算便宜哦。第一次点凯撒沙拉,有点小失望,但给的鸡肉份量十足!
好味的橄榄油配甜醋
Gambas 前菜蒜片大虾
Wild Mushroom Paella西班牙传统铁锅饭--蘑菇口味
Crema  Catalana
Churros
凯撒沙拉
好味的橄榄油配甜醋
Gambas 前菜蒜片大虾
Crema  Catalana
Churros
2017-05-02 2269 浏览
呢間西班牙餐廳既午餐性價比真係好高!最平88蚊就有前菜、主食、飲品、加10蚊仲有傳統西班牙甜品Churros。係愉景灣呢間多數出沒既都係外國人,呢間餐廳既侍應都係講英文。好彩友人英文都唔錯,全程都係佢負責同侍應交流對答🙈。前菜我地叫左蘑菇湯同沙律。 兩樣都好高質。蘑菇湯好creamy, 好重蘑菇香味, 有口感,食到d蘑茹粒。沙律都好好味,果個honey dressing 完全帶起成個沙律既靈魂,加分加分。 主菜揀左Vegetarian paella, 呢個就有少少失望。味道唔錯但蔬菜既種類同分量就有d少。 之後我地仲追加左個甜品,Churros and chocolates。 個人覺得有點過甜,食一舊已經夠了😂。另外,呢到環境一流,對住沙灘。餐廳佈置都充滿異國風情 !👍🏻 呢個價錢可以係咁既環境食到咁既西班菜,一個字"抵"😋
呢個價錢可以係咁既環境食到咁既西班菜,一個字"抵"😋
Mixed  fresh  mushrooms  soup
Walnuts,Raisins,Crispy  bacon  and  Manchego  cheese  salad  with  honey  dressing
Vegetarian  Paella
Churros  and  Chocolate
2017-05-02
Mixed  fresh  mushrooms  soup
2017-01-09 6092 浏览
愉景灣的西班牙菜,裝修都幾 western, 坐得好舒服,木屋warm home feel, 又對住大海景weekday lunch set, 好抵,main dish 加湯同茶,都只係$88至108,叫左mushroom soup, 好濃,有磨菇粒,ok但唔算特別,可能我鐘意creamy d, 但佢沒有cream的。main dish garlic shrimp spaghetti, little spicy, 好野味,蝦都新鮮,好多蕃茄蓉同蒜片,的確唔錯, like 散叫左tapas, 店長推介的和牛面頰,雖然$128得4大粒,但的確燉得好霖,味道好好,又有牛既香味,無叫錯!松露薯條,$58,係後加的,因為見到隔離檯的好正,決定肥都叫啦松露醬好香,正!pork and beef meatballs, 茄蓉好好味,用豬肉同牛肉mix埋既肉丸,鬆軟程度剛剛好。叫左杯white wine sangria $68, 傳統的用紅酒, 今次試新野,效果都唔錯,清d, fruity d呢度 weekday set lunch的確抵食,food quality 同portion又好,下次去愉景灣又
set lunch mushroom soup
set lunch garlic shrimp spaghetti
tapas 和牛面頰
松露醬好香,正!
松露薯條
beef and pork meat ball
white wine sangria
呢度 weekday set lunch的確抵食,food quality 同portion又好,下次去愉景灣又多1個選擇
set lunch mushroom soup
松露薯條
beef and pork meat ball
white wine sangria
  • whitewinesangria
  • beefandporkmeatball
  • tapas和牛面頰
  • setlunchgarlicshrimpspaghetti
  • setlunchmushroomsoup