2021-07-02 201 浏览
本來九龍城係好唔方便,不過屯馬缐開通,咁就好方便啦而家去九龍城,今次就試吓依間禪意cafe, 入得去燈光有啲暗,不過都係舒服嘅,當時我係平日兩點左右嚟到,都唔需要等位,叫咗杯flat white同埋Tiramisu,兩者味道都不錯,Tiramisu都唔會係好甜,另外如果自己一個人去,其實都幾寫意,可以俾你洗滌心靈🤣
2021-06-26 225 浏览
九龍城新開的Sofi Coffee,又多一間可以試!11點半到唔洗排隊,環境ok, 係枱比較細!泰式香菜新豬肉刈包酸甜少辣,好味!九層塔味都好出,同埋係新豬肉即係素,質感肉食緊真豬肉碎!煙三文魚羽衣甘藍窩夫(走醬版)個窩夫好特別,似酥皮湯隻酥皮,大愛Hand-whisk matcha 濃而回甘,正!仲有茶師講解,幾好!No 3 Columbia Finca Jardin & Finca Chambacu Castillo / Caturra Tofu Cheese cake 豆腐味濃但cake唔甜,芝麻醬唔甜夠香!飲咖啡傾計好地方!

泰式香菜新豬肉刈包

煙三文魚羽衣甘藍窩夫(走醬版)
個窩夫好特別,似酥皮湯隻酥皮,大愛

Hand-whisk matcha
濃而回甘,正!仲有茶師講解,幾好!

Tofu Cheese cake
豆腐味濃但cake唔甜,芝麻醬唔甜夠香!

飲咖啡傾計好地方!
2021-06-26
  • Tofu Cheese cake
2021-06-19 242 浏览
📍 sᴏғɪ ᴄᴏғғᴇᴇ • ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ⋆⟢ ⟣陰翳 ≛ 靜謐⟢ ⟣ᴘʟᴀᴄᴇ ᴛʜᴇ sᴏᴜʟ ɪɴ sɪʟᴇɴᴄᴇ ᴏғ ғʟᴏᴡɪɴɢ每日靜靜地享受一個咖啡時間很重要正如每個晚上都需要少少酒精一樣暗暗既環境 好讓自己放鬆心情⋆❦ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ❦ ᴛᴏғᴜ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄᴀᴋᴇ (ᴡ/ ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ sᴀᴜᴄᴇ)❦ ɪɴᴅᴏɴᴇsɪᴀ, sᴜᴍᴀᴛʀᴀ ɢᴀʏᴏ ᴀsᴍᴀɴ ᴀʀɪᴀɴᴛᴏ (ғᴜʟʟʏ ᴡᴀsʜᴇᴅ)店內的咖啡主要偏ғʀᴜɪᴛʏ而我自己偏愛ɴᴜᴛᴛʏ 所以店員推介ɪɴᴅᴏɴᴇsɪᴀ既咖啡比我試👍🏻環境暗暗地 彩用門口少少既太陽光靜靜地飲杯咖啡 食件cakeWhat a wonderful Sunday!
📍 sᴏғɪ ᴄᴏғғᴇᴇ • ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ

❦ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ

店內的咖啡主要偏ғʀᴜɪᴛʏ

環境暗暗地 彩用門口少少既太陽光
靜靜地飲杯咖啡 食件cake
What a wonderful Sunday!

2021-04-03
  • Tiramisu
2021-06-18 258 浏览
在店外等了20分鐘左右,被安排坐在走廊位置暗黑木系裝潢會給我在日本~ 禪意感覺,簡約舒服。FLATWHITE($45)有拉花,咖啡奶比例剛好,不過不失DIRTY ($40)沒有DIRTY 應有的咖啡紋路,或許是奶不夠凍TIRAMISU~($55) 賣相好吸晴,不過味道跟坊間差不多,都好味。不過,咖啡香酒香層次不分明,沒有深刻印象Bundt Cake ($28)Lemon & Poppy Seed 我個人廷喜歡這個小小圓環蛋糕,清新檸檬香。最後,在平日來,可能會有一種靜忘憂感覺,不過我是假期到訪,所以太多客人,未能進入禪意境。若你是喜歡打卡的人,你或者要來臨九龍城SOFI
在店外等了20分鐘左右,被安排坐在走廊位置
暗黑木系裝潢會給我在日本~ 禪意感覺,簡約舒服。
FLATWHITE($45)
有拉花,咖啡奶比例剛好,不過不失

DIRTY ($40)
沒有DIRTY 應有的咖啡紋路,或許是奶不夠凍
Dirty

Tiramisu

我個人廷喜歡這個小小圓環蛋糕,清新檸檬香。
Bundt Cake Lemon & Poppy Seed

若你是喜歡打卡的人,你或者要來臨九龍城SOFI
2021-04-11
Bundt Cake Lemon & Poppy Seed
  • Bundt Cake - Lemon & Poppy Seed
2021-06-11 3305 浏览
⿻⿻ 𝘚𝘰𝘧𝘪𓏲𓏱𓏭𓏭今次去咗九龍城嘅新cafe 鋪頭風格好特別 一行入去就聽到好zen嘅音樂 全黑嘅裝修加石池嘅設計係香港真係好少見 門口個大窗係主要嘅自然光來源 睇下幾有氛圍 同埋近門口嘅座位設計好有日本茶道嘅feel 𓉞係呢個環境歎杯咖啡食下嘢食可以好好咁放鬆下心靈 感受下日本氣息 (๑´▿︎`๑)♫︎*.;主菜叫咗嘅pesto cauliflower waffle 窩夫嘅質地比較酥脆 除咗惹味嘅青醬仲有啲mozzarella 幾好食甜品係豆腐芝士蛋糕 就咁食豆腐味幾香 加上餅底嘅牛油唔會太heavy 黑芝麻醬分開俾 可以按自己喜好決定淋幾多 醬嘅芝麻味超濃 整體好食~Black coffee同flat white都幾好飲 佢地仲有唔少手沖可以揀 感覺都唔錯𓏲𓏱𓏭𓏭自家製青醬椰菜花窩夫 $98Tofu Cheese Cake w/ Black Sesame Sauce $55Black coffee $35Flat white (Oat) $45
⿻⿻

Black coffee $35
Flat white (Oat) $45
自家製青醬椰菜花窩夫
2021-06-11 261 浏览
來到九龍城早上還來到sofi,sofi 陰翳靜謐的概念很吸引,一向我們都比較喜歡靜靜地享受珈琲,這邊我們很可以呀!這天匠人不在沒有抹茶,沒有失望,轉投了sofi tonic跟手沖的懷抱。這天👦🏻 選了日本深烘焙的巴西豆,還加上了冰底(因為實在是太熱了),看著咖啡師手沖的過程很療癒很欣賞hehe,味道很好很舒服~ sofi tonic 用上的是homemade tonic,非常驚喜甜味提升很多,有種橙的味道似的真的很不飲啡哈哈~嗯這邊鐵定會再來的~

Sofi Tonic
Brazil Ipanema Dulce

嗯這邊鐵定會再來的~
Sofi Tonic
Brazil Ipanema Dulce
overall環境好似日式cafe 格調暗暗地都既chill~不過我自己覺得唔算坐得好舒服 🤥座位比較狹窄同硬 不過整體都值得visit既 👍🏻(仲有大家最鍾意既打卡位😜)🍰Tiramisu ($60)份量正正常常 都夠一個人份量 不過擺盤都算精細 美美噠😍可以見到layering好分明 ratio算好👌🏻cream cheese 唔會好滯 比較airy 加上lady fingers味道帶適當酒香 好味啊❤️🌶Thai Styled Omni-Pork “Bao” ($78)好開心可以見到 cafe incorporate 新豬肉🐽 單憑呢樣就令我想試!味道調教得好 酸甜帶點辣味 好開胃❤️D汁配埋新豬肉唔會太乾 加上個包既兩面都烘過 有小小脆口 口感好好😚唔算好飽 可以當一個snack!☕️Latte ($40) : Medium-Sized中規中矩 OK好飲 😛🥤Iced Mocha ($50)Mocha都幾好飲 呢到既咖啡味比朱古力味重D 鍾意飲無感甜既朋友就啱你啦☺️一一評分:😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻

🍰Tiramisu ($60)

☕️Latte ($40) : Medium-Sized
中規中矩 OK好飲 😛

🥤Iced Mocha ($50)

評分:

🙅🏻‍♀️加一
🙅🏻‍♀️限時
🍰Tiramisu
☕️Latte : Medium-Sized
🌶Thai Styled Omni-Pork “Bao”
2021-05-30
🍰Tiramisu
🌶Thai Styled Omni-Pork “Bao”
九龍城最近都開左幾間新Cafe,而依間比較特別係行日系美學理念- 陰翳·靜謐。所以店內環境昏暗,以黑色&深色木質為主調,簡約又帶點日式嘅味道~ 加上當日環境幽靜,欣賞住中央嘅砂石池,特別適合放空休息🧎🏻‍♂️另一心思位在於以竹簾分開沖咖啡與用餐區域,大家有種互不相干,各自享受自己嘅時間🕯-泰式香葉炒新豬肉刈包 ($78) Cafe提供少量輕食以及甜品。刈包嘅餡料幾多,素肉碎配上紅蔥頭,九層塔 & 生菜。味道唔錯,但就冇乜特別,如果有少少辣味都加分~ 同食起上嚟有啲呢hea,肉碎周圍走🤣 *豆腐芝士蛋糕 配黑芝麻醬 ($55) 蛋糕都幾香豆腐味,入口軟滑輕盈🤍 加埋個黑芝麻醬有畫龍點睛嘅作用*Dirty ($40)*Matcha Latte ($45)

Dirty ($40)
Matcha Latte ($45)
星期日到訪了 座無虛席的這家店~播著療癒的音樂大家都在聊天 卻沒有放聲感覺真的很放鬆😮‍💨𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟼𝟶咖啡的濃郁甘苦 配上奶油的甜香味道中和一下之後 一切恰到好處入口很軟滑!𝚃𝚘𝚏𝚞 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚜𝚎𝚜𝚊𝚖𝚎 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 $𝟻𝟻淡淡的豆腐香配上一向和豆腐很搭的黑芝麻醬 沾上醬料的話多了重口味感覺 不沾的話也簡單清新🤍.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍.𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻比例剛好 入口濃滑帶回甘~不會有浮粉 就是很順的感覺!𝙻𝚢𝚌𝚑𝚎𝚎 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚝𝚎𝚊 $𝟺𝟶茶香清新淡雅 但又帶一點點微甘~喝完可以讓店員加熱水再泡喔!
星期日到訪了 座無虛席的這家店~
播著療癒的音樂

入口很軟滑!

淡淡的豆腐香配上一向和豆腐很搭的黑芝麻醬
沾上醬料的話多了重口味感覺
不沾的話也簡單清新🤍
Tofu  cheesecake  with  black  sesame  sauce

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻
比例剛好 入口濃滑帶回甘~
不會有浮粉 就是很順的感覺!

𝙻𝚢𝚌𝚑𝚎𝚎 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚝𝚎𝚊 $𝟺𝟶
茶香清新淡雅 但又帶一點點微甘~
喝完可以讓店員加熱水再泡喔!
2021-05-27 365 浏览
近排九龍城多咗cafe,依間裝修好特別,走日式襌味,暗暗地坐得好舒服,一入到去就見到咖啡師用手沖緊咖啡☕️!!!睇Menu見到主打手沖咖啡,有成6款咁多,咖啡師會介紹每款咖啡特色,同埋適合凍飲或者熱飲,好細心。因為我飲過其他舖頭嘅手沖咖啡偏苦,所以先走去飲latte,依間cafe竟然冇咗個苦味,令到咖啡嘅酸味突出咗,好好飲。另外Tiramisu都好好味,連我平時怕可可粉嘅仔仔都唔停口咁食,我想分一啖都冇呀,搞到我再叫多個。下次等接小朋友放學時,有好地方去啦!

下次等接小朋友放學時,有好地方去啦!
  • Tiramisu
  • 手沖咖啡
2021-05-27 150 浏览
一間簡單低調的咖啡店,由鋪面以至到室內、深長面積統一以灰和啡作為主調,簡單卻吸睛。。。位置於未來(宋王臺)出口附近,地點其實十分方便、可惜今時今刻要來,就可能要特意一點~找上一個平日中午約12時左右,走進內堂很舒服,和諧的色調加上燈光令人有一種很放鬆的感覺,通常未去過的食店都會先做一輪功課,今次也不例外,知道除了蛋糕還有一些刈包作為輕食~揀了一份泰式新豬肉刈包HK$78.其實如果唔講真係唔知口中咬住嘅新豬肉其實不是正式豬肉,口感和豬肉其實沒有太大分別,加入了微微的九層塔,味道頓然帶着泰式情調,附加上的(青檸)我亦都不會放過灑上幾滴,將這份泰式風情推進更高,包身雖然看得出是烘過,但沒有預期中的脆口,整個包入口全是軟綿綿,整體來說個人覺得收貨,合格~另外我還加了一杯Flat white HK$45.咖啡豆果酸味偏中濃,自己就幾滿意如果個杯再大多些少就更加好^^這間鋪在未出發之前是深深被他的裝修而吸引過來,吃過之後感覺食物和咖啡亦有着應有的水準,不過始終選擇上少怕它難以生存, 如果通車以後相信人潮更加明顯,早試早享受今次實在太愉快了!

2021-05-19 2429 浏览
簡潔 平靜 同時兼備強而有力的風格除了室內裝潢 門面設計 背景音樂就連食物 飲品都能擁有著同樣的氣質豆腐芝士蛋糕 配黑芝麻醬 $55除了自己做的 這還是第一次在下在外面吃豆腐芝士蛋糕一來不常見二來在下怕甜白色的碟 白色的蛋糕 倒上黑色的芝麻醬黑色白色 突然間有著大大的對比又和店裡的木色枱櫈和黑地板產生一種舒適的調和感香噴噴的豆腐味 口感滑溜芝士味不重 卻帶出一種清新口味同時讓蛋糕不會有膩感餅底鬆化而不乾不粉不粘黑芝麻配搭更加讓蛋糕提升了一層次咖啡在下點了 Cappuccino $45其實在餐牌裡都沒看到 (在下盲點太大了嗎?)所以直接問店員 還想說沒有的話就點1+1在下也好久沒喝了入口是濃縮咖啡的味道淡淡的肉桂優香 然後就是清而醇的奶香味奶泡綿而乾淨俐落相比起在下偏喜歡幹卡布大概是在下比較喜酒咖啡多於奶也喜歡那濃嗆的香味刺激 是讓腦細胞活起來的動能經過牛奶的順滑後再進入口裡的就是主味道這杯Cappuccino 的靈魂是Espresso 的微酸微苦及甜味交雜帶有層次地一一程現逗留在口腔的餘額持久細長更能感受到淡淡的焦糖味如此細緻的味道 這裡的Espresso 和其他咖啡相信也是相當傑出可

簡潔 平靜 同時兼備強而有力的風格

同時讓蛋糕不會有膩感
餅底鬆化而不乾不粉不粘
黑芝麻配搭更加讓蛋糕提升了一層次

咖啡在下點了 Cappuccino $45
其實在餐牌裡都沒看到 (在下盲點太大了嗎?)
所以直接問店員 還想說沒有的話就點1+1
逗留在口腔的餘額持久細長
更能感受到淡淡的焦糖味

可惜的是在下只有在休假並沒事忙時才能過來
大概..幾個月一次吧
願下次光臨時能保持這麼好的水準和質素..
2021-05-19
2021-05-15 963 浏览
Sofi Coffee係一間新開冇幾耐嘅coffee shop,店內好寬敞好有空間感,採用高冷感覺嘅裝修。佢最大嘅特色可以話係門口嘅玻璃磚牆,主要係靠呢一個玻璃牆將日光帶人coffee shop內,令人感覺好舒服,再加上成間鋪都係用上深色系嘅裝修格調,以及貼近大自然環境嘅音樂,坐咗一陣已經覺得好舒服,好有去左泰國做spa既感覺。👍🏼👍🏼👍🏼而食物方面,店內只有甜品蛋糕供應,所以比較適合嚟呢度飲杯咖啡食少少野,輕輕鬆鬆坐下放空下。。。🔘Tiramisu $55評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 如果有睇開我哋嘅朋友,都可能有印象記得先前我哋都介紹過尖沙咀Page嘅Tiramisu,而的確Page嘅Tiramisu係十分出色。而Sofi嘅Tiramisu其實都好高評價,只係酒味比較重濃味點,有少少”攻鼻”嘅感覺,但整體嚟講依然好好食👍🏼口感好好。。。🔘Tofu Cheese Cake $55評分: 🌕🌕🌕🌕🌕評語: 我好鍾意呢一個淡淡的豆腐蛋糕,說實話未食之前冇乜expectation,但一食落口就真係愛不釋手。雖則話係Cheese cake,但唔會有好重既heavy感覺,而本身豆腐淡淡嘅味道,又唔

🔘Tiramisu $55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘Tofu Cheese Cake $55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 我好鍾意呢一個淡淡的豆腐蛋糕,說實話未食之前冇乜expectation,但一食落口就真係愛不釋手。雖則話係Cheese cake,但唔會有好重既heavy感覺,而本身豆腐淡淡嘅味道,又唔知點解俾佢哋做到好突出👍🏼呢個真係要大讚。而再配合埋佢哋嘅黑芝麻醬,味道提升之餘,亦令蛋糕更加有層次感。

🔘Iced Matcha Latte $50
評分: 🌕🌕🌕🌑🌑
評語: 抹茶味非常重,奶都好滑,但有少少太過濃味,唔係好飲得出係一杯Latte😂

🔘Hojicha Latte $45
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 焙茶味好重,但又唔會蓋過咖啡豆嘅香味同牛奶嘅奶香。拉花好靚,飲落好幼滑。

🔻絕對會再去嘅coffee shop
🔻環境真係好舒服好relax
🔻蛋糕甜品十分推介
  • Tofu  Cheesecake
九龍城又有新店!在外看,真的不知道係什麼店!Massage? Facial? Bar? 某個星期六的下午,見到好幾個年輕少女在門外等候,我八八掛掛,問下係什麼事,才知道係一間咖啡蛋糕店!今日星期五,早餐後經過,見已開店,終於可以不用排隊入去八卦一下!期間有些男女同來朝聖打卡!店子長長的,一邊係水吧,一邊係貼牆兩個兩個的小座。全店以深色為主要色調,灰、克、啡。店內轉角有一個好寧靜清幽嘅角落,相信店主是注重身心靈的觸感,而不會刻意多放一些座位,只係希望客人有一個柔然舒適的用茶空間!今日與朋友只是淺嚐了兩杯飲品,包括 Cold Brew $55, Iced Matcha Latte $50. 是用心之作。茶味香濃,恰到好處。下次會再來試試甜品、輕食!

Iced  Matcha  Latte
Cold  Brew
2021-05-14
$50 (早餐)
Iced  Matcha  Latte
Cold  Brew
餐廳門面由一格格厚玻璃方格組成, 放置了用竹籬包住的燈, 而店內裝潢都以水泥牆同木製枱櫈為主, 呈現簡樸的日系風格🥰店內燈光較昏暗, 有一條長長的走廊, 給人一種想走進去既延伸感覺, 環境寂靜舒適☺️主要提供咖啡和甜品💁🏻‍♀️🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Tofu Cheesecake with Black Sesame Sauce $55﹟口感滑溜, 豆腐味不太強烈, 但喜歡那自己淋的芝麻醬, 帶點芝麻香而且甜度不高😎感覺餅底如果脆身啲會更好🙃🥤ᴅʀɪɴᴋ· Latte (M) $40﹟咖啡味香濃, 果酸味道強烈, 奶泡打得幼滑, 口感順滑, 放左陣都無話起曬啲大泡😋👍🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $45﹟都會飲到啲粉既感覺🤔甜度同奶度都不高, 如果多返啲回甘味道會更喜歡😉飲到啲苦澀味🙈

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Latte (M) $40

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $45