2023-12-05 128 浏览
今次嚟呢間西餐廳,以為係普通西餐廳,但好有驚喜!餐廳燈光昏暗,有情調,環境幽靜,幾適合特別場合嚟慶祝或者聚餐🕯️!食材用料都特別高質,裏面有自家魚缸,自家養殖咗啲海鮮,用料新鮮!每道菜都係即叫即整,食得出廚師嘅心思!👍🏻餐具同碗碟嗰啲都相對上講究,就返客人進食嘅速度,逐道逐道菜上,偏向法式Fine Dining嘅感覺,店員仲會好貼心咁替換餐碟,食物嘅味道都唔會撈埋一齊,呢啲細節位加分!整體嚟講,呢間嘢絕對值得take 2!------------------------------— ᴏʏꜱᴛᴇʀꜱ —嚟蠔吧當然要試一試佢嘅生蠔🦪,老闆推介咗愛爾蘭Irish WSB($53)同法國Ostra Regal($57),愛爾蘭嘅蠔比較淡味,海水味偏重;法國蠔相對大隻,特別鮮甜!— ꜱᴏᴜᴘ —🧅◖法式芝士焗洋蔥湯◗ $98洋蔥湯熱辣辣又香,另外有三片焗芝士梳打餅,點上洋蔥湯食,鹹香鹹香咁,好食!🫕◖招牌蠔湯◗ $98蠔湯裏面真係有蠔肉,仲有啲麵包粒,唔會求其攞啲罐頭湯敷衍下,湯底黏稠,食到粒粒軟爛嘅薯仔,口感同鮮味都max!— ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ —🦀◖自家製蟹餅◗ $188蟹餅炸得香脆,裏面

— ᴏʏꜱᴛᴇʀꜱ —

— ꜱᴏᴜᴘ —
🧅◖法式芝士焗洋蔥湯◗ $98

🫕◖招牌蠔湯◗ $98

— ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ —
🦀◖自家製蟹餅◗ $188
蟹餅炸得香脆,裏面真係一絲絲蟹肉,有獨特嘅香草味,配上牛油粟米同龍蒿醬汁,幾特別好精緻嘅一道料理

🍗◖秘製炸雞翼◗ $128
呢度菜嘅食材就相對普通,雞翼醃得入味,灑上瑪莎拉粉,雞皮炸得薄脆香口,一啲粉漿都冇,少啲功夫都炸唔出嚟

— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
🍢◖紐西蘭羊肉串燒◗ $238
呢款係廚師推介菜式,採用優質食材,不定期會轉。串燒有四舊BB羊肉🐑,串上彩椒同洋蔥去燒,羊肉係一口嘅尺寸,肉質軟腍,咬落去超多肉汁,外皮卻有少少炭香,大推!

🥘◖西班牙海鮮焗飯◗ $298
意大利飯面頭舖上多款海鮮,有大大隻西班牙紅蝦🦐、帶子、青口、蜆,用嘅海鮮好高質,而且超足料!飯底份量唔會太多,用上西班牙番紅花一齊燴煮,呈鮮艷嘅紅色,飯粒偏硬頗有咬口,吸晒海鮮嘅鮮味,正!

— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
🍨◖自家製果仁奶凍◗ $108
自家製嘅低糖奶凍雪糕,裏面係用焦糖炒過嚟嘅開心果同榛子碎,食落好香口,好滿足🥴~

🌟Encore指數:9.4/10
(🇭🇰香港~天后)👍🏻 無限時勁chill西餐👍🏻 高質多品種生蠔▪️#清酒鮑魚前菜是由老闆推薦的清酒鮑魚鮑魚清洗得超乾淨👍🏻👍🏻老闆超貼心的預先把鮑魚切開一片片吃起來散發淡淡的酒香味🍶同時保留鮑魚原有的鮮味清爽的口感作為前菜很合適🧡▪️#新鮮生蠔來到這邊當然要吃一下他們的生蠔啦這邊約有7種不同品種的生蠔🦪🦪Ireland-Irish Sentinel來自愛爾蘭的生蠔印象中是第一次吃到吃起來海水味比較淡很適合第一次吃生蠔的各位嘗試💮France- Ancelin法國生蠔超有名的~這一款鮮味比較濃肉身也相對肥美難怪那麼多人愛💕💕▪️#經典龍蝦湯 HKD$139▪️#經招牌蠔湯 HKD$98推薦這邊的湯🥣兩款湯都超‧級‧濃‧郁~~~龍蝦湯味道濃到像在吸蝦頭一樣🦞🦞熱愛吃蝦膏的話絕不能錯過裡頭還有超多龍蝦肉本人這也是我第一次喝蠔湯🤭🤭原本很擔心會腥味很重結果完全不會~ 😍湯內除了超多蠔之外還有薯仔粒單喝湯就已經很有飽足感了😝▪️#法式香草牛油焗田螺 HKD$168▪️#碳燒鮮魷魚配香蒜辣椒欖油 HKD$168小菜的部份選了這兩款田螺🐚很輕鬆就可以取出來👏🏼👏🏼肉質很Q很新鮮下層是滿滿的自製薯蓉薯蓉超香滑
(🇭🇰香港~天后)
👍🏻 無限時勁chill西餐

來自愛爾蘭的生蠔印象中是第一次吃到
吃起來海水味比較淡
很適合第一次吃生蠔的各位嘗試💮
France- Ancelin
法國生蠔超有名的~
這一款鮮味比較濃
肉身也相對肥美
難怪那麼多人愛💕💕
生蠔
Ancelin

▪️#經典龍蝦湯 HKD$139
▪️#經招牌蠔湯 HKD$98
推薦這邊的湯🥣
兩款湯都超‧級‧濃‧郁~~~
龍蝦湯味道濃到像在吸蝦頭一樣🦞🦞

肉質很Q很新鮮
下層是滿滿的自製薯蓉
薯蓉超香滑~忍不住一口接一口😋

碳燒鮮魷魚🦑是一整片魷魚喔
鹹度適中,當喝酒的小菜真的超讚👍🏻👍🏻

▪️#美式燒排骨 HKD$268
▪️#米蘭式燴牛膝配自家製薯蓉 HKD$348
主菜的部份選了燴牛膝和燒排骨
聽說燴牛膝是一道米蘭的名菜
加入洋蔥和紅蘿蔔炒香做成紅汁
蓋在牛膝上,撥開才會看到牛膝本人喔
另外配上超好吃的薯蓉
米蘭式燴牛膝配自家製薯蓉

推薦打卡必點的美式燒排骨🍖
擺盤超美的🥰🥰
排骨的醬汁裹在外層鹹鹹甜甜
肉質不會很肥,女生們的最愛
另外有配小沙拉和薯條🥗🍟

小店位於天后
很適合下班聚會和情侶約會👯‍♀️👫🏼
重點是這邊是無限時!!
整個環境氛圍都很CHILL~~
可以慢慢品酒、慢慢享受美食🥂
在急速的城市中有喘息的好地方
老闆服務超熱情
推薦的食物都很好吃
親切感滿分❤️❤️

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌕
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌗
服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌕
價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌕
#So Oyster Grill & Pasta
📍 北角威非路道21號
📞 9016 6327

#foodmaphktw
清酒鮑魚
生蠔
Ancelin
龍蝦湯
米蘭式燴牛膝配自家製薯蓉
美式燒排骨
餐廳環境坐得舒打而且招呼客人態度唔馬虎反而覺得好有親切感 🥹材料都選用都保持到新鮮水準 👍🏻西式餐廳雖然好多地方都有但小店既人情味一定係好吸引大家幫光顧🤩🌟精選新鮮生蠔 保證兩日直送非常新鮮由淡至濃味開始食起1️⃣South Africa Gigas口感爽滑、清甜口感2️⃣Korea Korean Gold海水🌊味道比第一隻重些小帶子偏大粒,肉質細嫩爽口🤤3️⃣France Gillardeau身形望落飽滿,食落肥美香甜 🥹係最大隻同鮮甜味最重 必食推介!🌟芝士蟹肉釀菇芝士🧀️表面燒過撈埋蟹肉碎可以慢慢拉絲聽講都係其中一個新菜式🌟烤牛骨髓配蒜蓉包多士呢款菜式真係有夠邪惡 👿沒有血水及腥味反而好香牛油脂味 🥹搽落多士上即刻融化左 🤤🌟香烤紐西蘭BB羊架個人認為BB羊年紀細🤣 需要多走動所以口感會比較嫩滑 顏色偏粉色又無羊騷味 🤪加埋薄荷醬同芥辣,味道變得好清新 🤣🌟自家制果仁奶凍聽講係佢地既代表作 👏🏻👏🏻✨食到有好nuts同脆脆 🥹 最鐘意食到開心果 加上有d藍莓🫐醬同士多啤梨🍓醬甜甜酸酸同香奶味奶凍互相配合好味 😋指數:🐻🐻🐻🐻/4粒So Oyster Grill & Pasta (天后)📍地址:
餐廳環境坐得舒打而且招呼客人態度唔馬虎

1️⃣South Africa Gigas
口感爽滑、清甜口感

2️⃣Korea Korean Gold
海水🌊味道比第一隻重些小
帶子偏大粒,肉質細嫩爽口🤤

3️⃣France Gillardeau
身形望落飽滿,食落肥美香甜 🥹
係最大隻同鮮甜味最重 必食推介!

🌟芝士蟹肉釀菇

搽落多士上即刻融化左 🤤

🌟香烤紐西蘭BB羊架
個人認為BB羊年紀細🤣 需要多走動
所以口感會比較嫩滑 顏色偏粉色又無羊騷味 🤪
加埋薄荷醬同芥辣,味道變得好清新 🤣

🌟自家制果仁奶凍
聽講係佢地既代表作 👏🏻👏🏻✨
食到有好nuts同脆脆 🥹 最鐘意食到開心果
加上有d藍莓🫐醬同士多啤梨🍓醬
甜甜酸酸同香奶味奶凍互相配合好味 😋

指數:🐻🐻🐻🐻/4粒

So Oyster Grill & Pasta (天后)

📍地址:天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖
☎️ 電話:27630838

#香港美食#港島美食 #天后美食 #新界美食#啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先 #香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊 #西式
#意大利菜 #生蠔 #西餐
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #oyster
#bearbeareat
#bearbeareat天后
砲台山隱世高質蠔吧|So Oyster Grill & Pasta今次專程嚟到砲台山嘅一間隱包蠔吧So Oyster Grill & Pasta。一睇個名就知除左係食蠔嘅地方之外,餐廳仲有牛扒🐮同意粉🍝供應😋一開始當然就係食蠔先。餐廳有自設蠔櫃,確保蠔既溫度長期保持係0.2-0.5度,令到啲蠔肉維持新鮮。是日餐板上有5種唔同既蠔,老闆非常貼心,只係介紹左我地食其中嘅3款,因為其他果2隻冇咁新鮮。蠔既肉質相當鮮甜,帶有海水既味道,配上白酒🥂,令層次昇華。第二道菜係香煎北海道帶子配三文魚籽,上菜時,帶子嘅溫度剛剛好,配埋新鮮嘅魚籽,同埋個殼下面嘅薯蓉一齊食,真係好夾😀第三道菜係我個人最鐘意食嘅Duck Pate🦆,有別於傳統嘅Pate——老闆自己鑽研以及改良左個做法,加入左一絲絲鴨腿肉,配上多士食落個口感非常特別!主食方面,我哋揀咗美國安格斯牛扒,大約5成熟,老闆煮好之後仲特登比塊牛扒rest陣先上枱,肉質鮮嫩,配上一杯紅酒,恰當好處。甜品我哋揀咗自家製拿破崙,個皮真係做得好薄,好脆,中間嘅custard 唔會好甜,配上士多啤梨同藍莓,食落唔漏,我哋食極唔停🤤Bible rating: 1

Bible rating: 10/10
香蒜欖油,乾茄椒意式細麵條