2023-01-06 298 浏览
晚飯前和朋友先來中環街市逛逛,今次的同行朋友介紹了SO COCO給我認識。教主Anson Lo@MIRROR一兩年前推介 SO COCO 椰子布甸給fans,朋友也買來試,試過後就愛上了!朋友說有時在大型超市可買到特價的椰子布甸,所以我們這次除了吃椰子布甸外,還買了杯飲品,在超市買不到嘛~~~純素滋潤飲品,其實是以椰子奶沖泡的手搖飲品,口味足足有7款之多,可搭配桃膠﹑雪燕或奇亞籽。既然椰子布甸獲推介,那飲品也選原味椰子奶,配雪燕。椰子奶的椰子味香濃而不甜膩,雖然甜度固定,不設選擇,但甜度恰好。杯底的雪燕份量不少,豐富口感層次,味道也不會太過單調。味道天然健康,喝完這杯飲品也不覺得有負擔。椰子布甸由三層材料製成,椰子汁﹑椰子肉,最底層是椰子布甸,入口的每一啖都充滿椰子香!椰子布甸的味道層次由清香至香濃,先嚐到較為清新的椰子汁與爽脆椰肉,進而是香滑水嫩的布甸,入口即溶布甸層的椰子味最為香濃!不能飲用牛奶或進食奶製品的純素者也有好味甜品可以享用了!

椰子布甸,椰子奶雪燕

布甸層的椰子味最為香濃!

不能飲用牛奶或進食奶製品的純素者也有好味甜品可以享用了!
2022-10-06
下午茶
椰子布甸,椰子奶雪燕
so coco是一家純素的甜品店 除了純素的軟雪糕 還有各種芭菲奶昔和飲品 這次我嘗試了他家的椰子布丁🥥椰子布丁-裡面有椰子肉 椰汁和 椰子布丁 用料一點也不手軟很豐富 椰子味很濃 椰子布丁的口感很神奇一口咬下去有爆水的感覺~ 最重要的是這個布丁沒有添加奶 雞蛋和防腐劑❌❌❌ 對奶或蛋製品過敏的朋友也可以放心食用!
最近行去大館個陣路過中環街市,發現一間主打純素甜品同飲品既小店,當中最受歡迎就係用店名一樣以椰子做材料既飲品/雪糕,今次就試左十大歡迎榜排名第二既芋茸椰子奶雪燕 😝‣ 芋茸椰子奶雪燕 Taro Coconut Milk Karaya Gum ($38)平時飲手搖飲品通常都係用普通牛奶,用椰子奶都係第一次試;呢杯椰奶味幾重,唔會重加工味,芋茸打得好均勻只有輕微顆粒感,係我鍾意既口感😆杯底仲有唔少雪燕,令飲落既口感更豐富!唯一缺點係飲管比較短,攪拌既時候唔係太方便~佢地仲有推出純素雪糕,賣相幾靚而且味道選擇都幾多,下次會過黎再試試🥰💰Total: $38📍SO COCO|@sococohk 中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖

💰Total: $38
📍SO COCO|@sococohk
2022-08-18 634 浏览
認識so coco此品牌係多年前一杯驚為天人既椰子布甸開始,食完覺得坊間其他全部都比下去。咁完美既布甸唯一小小缺點係售賣點唔算好多,難得經開中環街市,都好想再回味一下。原來除左椰子布甸之外,佢地都積極研發左唔同口味既椰子奶手搖飲品,對於素食者或乳糖不耐症既人士都係福音。睇完十大受歡迎排行榜,就揀左杯有機椰奶桃膠消下暑。起初以為桃膠係要另外加錢,但店員告之係包括在內,感覺仲抵入左,甜度係固定既但唔會太甜,可以自選少冰。飲完無平時珍珠奶茶果種滯膩既感覺,真正健康左,下次仲想試埋椰子奶蓋茶呢!

2022-08-03 478 浏览
純素黑芝麻椰子雪糕Vegan Black Sesame W/Coconut Ice-cream 好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{賣相很有趣 芝麻和椰子味都很香 雪糕之中有很多芝麻細粒 窩夫筒很脆 配這雪糕食很合襯}
純素黑芝麻椰子雪糕
Vegan Black Sesame
W/Coconut Ice-cream
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
暫時幫襯咗一次已經好鐘意喇🤩一定會再嚟encore試埋其他嘢呀‼️今次叫咗薑汁椰子 $45,我揀咗係配桃膠,又夾又好飲😋桃膠份量比勁多👍🏻天氣凍嗰時飲依杯熱飲暖身勁舒服,同埋感覺健康又養生🥰-🍮椰子布丁 $30依杯係有椰子肉、椰子水、椰子布丁💁🏻‍♀️好食呀,但有啲細杯幾啖就食晒lu~-今次啲相影得唔靚因為叫咗熱飲,係會睇唔到裡面個層次效果🙈遲啲會試埋其他凍飲,然後等天氣熱啲就再試埋佢啲parfait先🍨

🍮椰子布丁 $30

2022-06-04 561 浏览
🇭🇰made in HK SOCOCO雪糕呢幾日太熱,要食雪糕消暑😌全素雪糕選用有機冷壓🥥椰奶做Base,而且🚫不含防腐劑、人工香料及人造色素,只使用了一種穩定劑同埋低糖🤩即使係對牛奶敏感或有乳糖不耐症的人都可以食今次試咗椰子、泰式奶茶、芝麻呢3隻味原價$35 我係網上外賣平台買特價$150 有6杯椰子🥥 椰子味好濃,質地軟滑似雪皅,而且唔太甜3隻味之中我最鍾意coconut 味💯泰奶係甜甜的奶茶味,奶味比茶味更加重,質地同正常雪糕差唔多芝麻芝麻味好濃郁,食落仲會有dd 芝麻顆粒感,呢隻味偏甜****So coco 有專門比毛孩食嘅Vegan pet ice cream 呢點好窩心💓💓So Coco (中環)中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖
🇭🇰made in HK SOCOCO雪糕

呢幾日太熱,要食雪糕消暑😌

即使係對牛奶敏感或有乳糖不耐症的人都可以食

今次試咗椰子、泰式奶茶、芝麻呢3隻味
原價$35
我係網上外賣平台買特價$150 有6杯

椰子🥥
椰子味好濃,質地軟滑似雪皅,而且唔太甜
3隻味之中我最鍾意coconut 味💯

泰奶
係甜甜的奶茶味,奶味比茶味更加重,質地同正常雪糕差唔多

芝麻
芝麻味好濃郁,食落仲會有dd 芝麻顆粒感,呢隻味偏甜

****
呢點好窩心💓💓

So Coco (中環)
中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖
📍中環街市內純素小店‼️· 濃郁椰奶桃膠❣️ -- So Coco🥥🍼·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_飲品========================So Coco位於中環街市內,主打純素飲品、奶昔、雪糕❣️今次就試咗佢哋嘅飲品~------------------------------⭐️椰奶芋蓉桃膠 $45椰奶味超級濃郁!🤩好似食緊椰汁西米露咁😛桃膠份量都好多,啖啖都啜到,口感好q彈有啲似啫喱~不過可惜因為椰奶味太濃嘅關係,芋蓉嘅味基本上都被蓋過晒🥲呢個位就有少少扣分🙈------------------------------雖然飲品未算有驚喜,但見comment話佢啲雪糕都唔錯,有機會都會再試試 💕------------------------------賣相:3.5/5味道:4.2/5性價比:3/5回頭度:maybe------------------------------店舖資料名稱:So Coco地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖前往方法:香港站C出口
#pigfoodiexhk_中環

店舖資料
名稱:So Coco
地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖
前往方法:香港站C出口
主打椰子的一切,椰子冰淇淋/椰子奶昔/椰子酸奶/椰汁饮品……种类蛮丰富,态度也不错·粉红椰子水和椰子布甸在很多超市里也有卖,椰子水有点贵不过是好喝的,甜感像西瓜和棉花糖,感觉风味还能再立体一点(整体性价比不如我最爱的natnat)·两款椰汁都惊喜到我了,杯量不算大,真的是两三分钟就干完了·「姜汁椰子桃胶」,姜味的微辛与椰汁的绵甜势均力敌地糅合在一起,第一次喝这样的组合,有点神奇,椰香在加热后扩大了几倍,柔顺的口感滑落进胃里,超级治愈·「红豆椰汁雪燕」,蜜红豆甜而不腻,制作的时候还很认真地做出了一点黑糖那样的挂壁,冷饮的椰汁似乎更浓稠了,提回家表面还浮现出了一层浅浅的像是椰油一样的东西,没有额外加糖,就是椰汁本身的清甜,很舒服
两款椰汁都惊喜到我了,杯量不算大,真的是两三分钟就干完了
2022-03-25
2022-01-02 407 浏览
中環街市都開左一段時間,大家都去食嘢打卡,前排終於有時間去行下,裡面有好多食肆同商店,一開始行已經比so coco既雪糕吸引住,雪糕嘅味道每一隻睇落都好吸引😖😖-純素芝麻軟雪糕 一杯唔係用牛奶,而係用椰子奶代替既雪糕都係第一次食,反而出乎意料地好食,芝麻味超重,好似食緊芝麻糊咁😎比起平時出面食到嘅雪糕會無咁甜,係芝麻控必食推介👍🏻👍🏻😍

-純素芝麻軟雪糕
外卖自取
食飽飯當然要搵甜品食,在中環實在有唔少純素選擇,首推當然係中環街市入面的 So Coco,除了純素軟雪糕之外,仲有各種巴菲、奶昔和滋潤飲品,當然唔少得最好食果個椰子布甸啦!So Coco 位於中環街市二樓,每次穿過街市行去碼頭都會見到,經過咁多次終於買杯食下!以一間純素甜品店來說,這個鋪位都幾大,似乎需要推出更多種類甜品塞滿個雪櫃。我成日以為淨係得純素軟雪糕食,仔細睇個餐牌先知仲有飲品、輕食和巴菲杯。純素軟雪糕 HK$48 (朱古力味)店內大部分甜品都以純素軟雪糕做基底,我唔係太鍾意配餅乾零食,都係直接試下個軟雪糕先!現場有椰子和朱古力兩個口味,軟雪糕質地看起來幾滑幾靚,入口略帶冰感,椰子味雖然在朱古力味後面,但都幾突出。我都係鍾意佢地個椰子布甸甜品杯多一點。

純素軟雪糕 HK$48 (朱古力味)
2021-12-28
☞ 中環街市開咗一段時間,前排終於去兜咗個圈😆呢間So Coco賣椰子雪糕都幾出名,但芝麻控緊係毫無懸念要試芝麻雪糕啦🤤🍴純素芝麻軟雪糕($48)❖ 由於佢係純素嘅關係,所以佢係用咗椰子奶去做,口感一定無平時食雪糕嗰種咁滑,質地有少少似sorbet,芝麻味都幾重👍🏻亦都因為佢唔係用牛奶嘅原因,食落唔會好甜,我個人都幾鍾意🥰

🍴純素芝麻軟雪糕($48)
2021-11-12 458 浏览
天氣雖然開始轉涼🤧,但無阻我對雪糕🍦嘅愛❤️今日去咗中環街市2樓新開嘅雪糕店— So Coco,係一間主打素食嘅甜品店,順應綠色飲食嘅潮流,我見佢雪糕🍫🥥有好多款,不過我哋去到嘅時候已經好夜🌛,可以選擇嘅就只係得返芝麻同埋椰子味,咁啱琴晚食完燉椰子🥥,所以我哋揀咗芝麻味🖤黑芝麻純素軟雪糕雪糕如果冇咗牛奶🥛,我原本都以為會好難食,但係呢個改變左我嘅睇法,雪糕🍦的而且確唔係好順滑,但不改佢嘅香口😋!芝麻味嘅香味交錯住豆奶嘅滑,真的很不錯🙆🏻Mango Chia Cup呢個有啲令人失望😮‍💨,呢個甜品好清淡,味道唔算好突出,可能因為而家唔係芒果🥭嘅當造季節,所以就算佢用上一粒新鮮切嘅芒果🔪,我覺得都係爭少少,我朋友以為呢個裏邊有乳酪,食落好淡口,真係麻麻哋🤷🏻講埋佢嘅環境,都非常之一般,我唔習慣係一個人來人往嘅行人通道,大庭廣眾下進食,喺同層冇一個比較隱蔽嘅空間坐低,實在係呢個商場嘅一大敗筆。——————為食分界線——————So Coco (中環)中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖推介指數 🤰🤰(2/5)好味指數 🤰🤰🤰(3/5)抵食指數 🤰🤰🤰(3/5)環境推介 🤰(1/5)人均消
天氣雖然開始轉涼🤧,但無阻我對雪糕🍦嘅愛❤️

黑芝麻純素軟雪糕

Mango Chia Cup

——————為食分界線——————
So Coco (中環)
中環皇后大道中93號中環街市2樓241號舖

推介指數 🤰🤰(2/5)
好味指數 🤰🤰🤰(3/5)
抵食指數 🤰🤰🤰(3/5)
環境推介 🤰(1/5)
人均消費: $50
路過中環街市時被雪糕型的燈箱誘惑了原來是用有機椰子奶製成的純素雪糕☃︎黑芝麻口味超香濃! 有種在吃芝麻糊的感覺椰子口味升級了premium加了爆谷和脆脆 口感更豐厚 .ᐟ.ᐟ有種兒時吃糖葱餅的感覺意外地不太快溶 竹炭筒在吃到底時仍能保持香脆Incidentally discovered this vegan ice cream shop when passing by the renovated Central market, and the quality of ice cream was suprisingly good! Made out of organic coconut milk and organic sugar, their ice cream gives a mild and natural flavour to enjoy, while the texture is still smooth and not flaky at all!Had my coconut flavoured ice cream upgraded to premium, in which pop
路過中環街市時被雪糕型的燈箱誘惑了
原來是用有機椰子奶製成的純素雪糕☃︎
黑芝麻口味超香濃! 有種在吃芝麻糊的感覺
椰子口味升級了premium
加了爆谷和脆脆 口感更豐厚 .ᐟ.ᐟ
有種兒時吃糖葱餅的感覺
意外地不太快溶 竹炭筒在吃到底時仍能保持香脆

Had my coconut flavoured ice cream upgraded to premium, in which popcorn and crispy flakes are added. It was worth that $10! The plain black sesame one was good too, it was like the super rich black sesame soup in asian style. Would give a try to other flavours asap
食完拉麵緊係要個甜品🍦男朋友鐘意食🥥係中環街市見到so coco 就試下😆超值Highly Recommended😍☺️☺️純素椰子雪糕-Plain ($48)一拎上手勁大杯😍😍有成4個圈🙈店員話就收工所以吱多啲😂我見其他人都係3個圈🙈🙈雪糕極重椰子味口感超軟滑超 fresh✨✨佢係挺身啲既雪糕,吱到肥嘟嘟☺️☺️連個筒入面都有雪糕,筒又好脆,$48超值可encore😋😋😋為食指數: 4.5/5性價比指數: 4.5/5推介指數:4.5/5

純素椰子雪糕-Plain ($48)

為食指數: 4.5/5
性價比指數: 4.5/5
推介指數:4.5/5

2021-10-16
$48 (宵夜)