2019-01-03 204 浏览
是日同朋友在附近做完運動,就緊係要食番餐健康又飽肚既!經過見到Eaton Hotel地下既呢間漫活堂標榜無味精、無雞粉、無激素完全合乎我地心水!!!-餐牌好簡潔易明我同友人就點左一人一個Diet Set $98-一拎到黎 哇好靚呀個沙律柚子同士多啤梨都好鮮甜-我選擇左牛跟飯朋友選擇左雞跟飯牛肉肉質好嫩口,牛味沿住咀嚼慢慢滲出餐牌上無寫有薯角,所以我地見到有薯角配埋都覺得好驚喜是日甜品就係芝士蛋糕,細細件唔太甜咁樣食完一個餐加杯熱茶真係好飽!-餐廳既環境氣氛好舒服,好適合同朋友慢活暢談一個下午店內仲有其他健康飲品同手作售賣

是日同朋友在附近做完運動,就緊係要食番餐健康又飽肚既!
經過見到Eaton Hotel地下既呢間漫活堂
標榜無味精、無雞粉、無激素
完全合乎我地心水!!!

餐牌好簡潔易明
我同友人就點左一人一個Diet Set $98

一拎到黎
哇好靚呀個沙律
柚子同士多啤梨都好鮮甜

我選擇左牛跟飯
朋友選擇左雞跟飯
牛肉肉質好嫩口,牛味沿住咀嚼慢慢滲出

餐牌上無寫有薯角,所以我地見到有薯角配埋都覺得好驚喜
是日甜品就係芝士蛋糕,細細件唔太甜
咁樣食完一個餐加杯熱茶真係好飽!

餐廳既環境氣氛好舒服,好適合同朋友慢活暢談一個下午
店內仲有其他健康飲品同手作售賣
2019-01-02
2019-01-01 152 浏览
逸東酒店宜家裝修咗,都開咗好多唔同嘅餐廳。見到呢間慢活堂,太子都有嘅餐廳。但係逸東酒店呢間分店就比較細,而且以輕食為主呢度嘅食物健康,無添加、無激素真係可以慢慢享受食物,慢活一下晚餐都有唔少選擇,而且好健康呀我哋叫咗三文魚百吉包套餐$78,藜麥沙律大大份,仲有薯角及蕎麥茶🍵睇落好似好少咁,但食落原來都好飽我另外用,加購咗個自家製蘑菇湯,因為是日個龍蝦湯賣曬,但係我都想試下自家製嘅湯 蘑菇湯比 比較稀,唔係creamy嗰種,但都幾多磨菇粒,味道ok 。]另外仲嗌咗慢煮黑啤燴和牛牛肉面意粉,意粉份量呢個唔算好多,但係都係包沙律、薯角同蕎麥茶。]我哋再加咗生蠔$18,都幾酥脆!]想平平哋食一餐,又健康,呢度不失為一個唔錯嘅選:

呢度嘅食物健康,無添加、無激素
真係可以慢慢享受食物,慢活一下
晚餐都有唔少選擇,而且好健康呀

三文魚牛油果意大利包餐

自家製蘑菇湯
慢煮黑啤燴和牛牛面意粉
]
我哋再加咗生蠔$18,都幾酥脆!
炸蠔
]
想平平哋食一餐,又健康,呢度不失為一個唔錯嘅選
三文魚牛油果意大利包餐
慢煮黑啤燴和牛牛面意粉
2018-12-20 207 浏览
佐敦休閒坐得舒服好地方,佐敦一向係食啲平民小食,今次一行到去逸東酒店落下,見到一間全落地玻璃既餐廳。而間餐廳最吸引我既係佢地大大隻標榜「無味精,無雞粉,無激素」最近日日都出去食飯,係想食得健康D,所以今次就試一試佢啦。入到去幾舒服嘅感覺,四周圍充滿咗自然光。首先就選擇了自己想要的食物。購票後自己找位置,而瞻園會提供一個發聲器,當食物到齊嘅時候,自然會提醒你過去拿取食物。午市有個Slow Cooked Meat Set 慢煮套餐 $98🎯低溫慢煮黑啤梨和牛牛面肉 另配沙律🥗炸薯角及芝士餅沙律的份量都幾大,同埋超級新鮮,士多啤梨同柚子一D都吾酸,食落令人好開胃。和牛牛面肉因為用上低溫慢煮,所以肉質好林好香牛味,但因為店家採用冇味精冇雞粉,所以味道會比市面一般嘅食物淡少少。🎯龍蝦湯 $48(午市加配價)超級推介$48一個龍蝦湯真係勁抵而且龍蝦湯超級濃郁,入邊仲有幾件小龍蝦Tim架。最尾仲要配上一杯麥茶, 入邊好濃的我米味,重食到一粒粒咁,感覺好健康

最近日日都出去食飯,係想食得健康D,所以今次就試一試佢啦。
入到去幾舒服嘅感覺,四周圍充滿咗自然光。

🎯低溫慢煮黑啤梨和牛牛面肉 另配沙律🥗炸薯角及芝士餅
🎯龍蝦湯 $48(午市加配價)

超級推介$48一個龍蝦湯真係勁抵
而且龍蝦湯超級濃郁,入邊仲有幾件小龍蝦Tim架。
2018-12-19 128 浏览
餐廳環境給一種很放鬆的感覺,特別喜歡中間高枱的魚缸設計,可以一邊用膳一邊賞魚。慢煮全日套餐($98)選擇了黑啤燴澳洲和牛牛面肉、藜麥飯, 套餐包括士多啤梨柚子沙律、薯角、芝士蛋糕及麥茶。這類的食物有三大原則:「無味精、無雞粉、無激素」,所以重口味的你可能會不習慣。 而且店內選用有機蔬果、本地食材、公平貿易的食材非常環保。牛面肉經過慢煮後非常軟腍,沒有太多的調味, 吃到淡淡的牛肉原味。 沙律令人驚喜, 士多啤梨及柚子都很清甜,而蔬菜品質優良。龍蝦湯(+$48)跟外面的不同, 味道淡淡但卻有濃濃的蝦味, 喝完也不會口渴。茶的味道很香。

而且店內選用有機蔬果、本地食材、公平貿易的食材非常環保。

沙律令人驚喜, 士多啤梨及柚子都很清甜,而蔬菜品質優良。

茶的味道很香。
2018-10-18 774 浏览
緣份真是一樣奇妙的東西,在加入公司初期,鄰座是一位外表不算友善的姨姨,不過不知是否她女兒和我同名又年紀相約,感覺對我特別關顧。即使調往其他部門兩年,臨近生日也會主動相約出來見個面,實在窩心。往日我們喜愛到逸東吃日本菜,酒店翻新後都未曾到訪,地庫改建成Food Court,陰陰沈沈不算吸引,反而以前星巴克的位置轉了間輕食店,陽光射進店內元氣滿滿,且一試。 店內裝潢簡單,放有一大個裝飲品的雪櫃,旁邊開闢一個小地方賣有機產品,而收銀身後是個開房式廚房,整潔俐落。唯一缺點店內全是高檯,又要買又要拿上上落落,對個子矮小的我們頗為不便。 蘋果士多啤梨汁 $38起初沒為意價錢,看回帳單才覺得挺貴。成份說明只有蘋果和士多啤梨,蘋果味道極濃但實在甜得很,未得我歡心。 全日套餐B $98甜品]以分成幾格的環保餐具盛上,沙律蔬菜和水果皆新鮮,配上微酸的醬汁清新討喜;炸薯角看似不是雪藏來貨,質地粉糯薯味濃;主菜倒令人失望,雞肉有點雪味,意粉質地彈牙但調味淡,有吃飛機餐的感覺;朱古力蛋糕賣相精緻,朱古力味香濃,加上香口的果仁碎,出色! 煙三文魚酸忌廉薄餅 $88批底即點即揉即焗製,新鮮脆口帶麵粉香,令人驚喜;上

蘋果士多啤梨汁 $38

全日套餐B $98
[芽苗士多啤梨柚子沙律、炸薯角、慢煮雞脾配蘑菇汁意粉、是日甜品]

煙三文魚酸忌廉薄餅 $88
批底即點即揉即焗製,新鮮脆口帶麵粉香,令人驚喜;上面的煙三文魚油潤不過鹹,好吃。

兩個人雞啄不斷,早過了用饍時間而不自知,期待下次再見。
2018-10-04
2018-10-17 463 浏览
香港人平時工作忙碌,難得有一日平日公眾假期,不如放慢腳步👣,搵間小清新餐廳,黎個簡單輕食,放鬆下心情!?漫活堂 呢個名可能大家都唔陌生,皆因佢就係由長洲起家嘅文青Cafe,後來擴展到有其他分店,而每間分店都有唔同主打,例如:太子店主打慢煮⋯ 呢間位於佐敦新開嘅 漫活堂 就主打輕食!漫活堂 標榜:無味精、無激素、無雞粉!Pizza 即叫即做,新鮮熱辣!Wow~ 超多芝士,每塊Pizza 都做到拉絲嘅效果,鐘意食芝士嘅朋友,一定會喜歡!套餐包括:煙三文魚牛油果三文治🥪、藜麥沙律🥗、炸薯角🥔、朱古力Brownie🍫、糙米茶🍵。Ciabatta🥖 外層香脆、裡面鬆軟;煙三文魚🍣 有木煙燻香、淡淡鹹味;牛油果🥑 熟成度剛好、口感軟滑。藜麥沙律🥗加左酸酸甜甜嘅香醋汁,份外醒胃!是日甜品係Brownie,朱古力好濃郁,而且帶仲有回甘嘅甜味。最後黎一杯糙米茶,入口順喉、幫助解膩。總結:整個輕食店無論係環境、食物都俾人一個小清新嘅感覺,食物口感層次好豐富而且健康!平日經常大魚大肉,偶爾黎個輕食,refresh一下自己,身體少d負擔,人就更輕鬆自在啦!

呢間位於佐敦新開嘅 漫活堂 就主打輕食!

漫活堂 標榜:無味精、無激素、無雞粉!

辣肉睇Pizza

Pizza 即叫即做,新鮮熱辣!

輕盈套餐

煙三文魚牛油果三文治

Ciabatta🥖 外層香脆、裡面鬆軟;
煙三文魚🍣 有木煙燻香、淡淡鹹味;
牛油果🥑 熟成度剛好、口感軟滑。
藜麥沙律

藜麥沙律🥗加左酸酸甜甜嘅香醋汁,份外醒胃!

最後黎一杯糙米茶,入口順喉、幫助解膩。

總結:

藜麥沙律
  • 糙米茶
  • 朱古力Brownie
2018-10-14 250 浏览
Healthy food with friendly staff. Fresh organic salads. Taste as good as they look. Good value for money.It’s small but great for food on the go, or healthy bites in the middle of the city. Snacks and drinks available too. Overall a happy find in this area, I will be back.

2018-10-14