2019-08-26 920 浏览
兩堂課之間有些空出的時間(´・Д・)」就和同學去了Simply Life 吃個下午茶🤪我點了一個竹炭抹茶蛋糕🍰蛋糕質感很差,有沒有一點抹茶的味道,之前一直在看別人在推薦他們家的蛋糕,非常失望呢🤨🤨
兩堂課之間有些空出的時間(´・Д・)」
就和同學去了Simply Life 吃個下午茶🤪

2019-08-21 908 浏览
我一直對Simplylife嘅印象都唔錯~ 因為佢嘅蛋糕又靚又好味☺️ 今日有同事生日,我地就決定去Simplylife 食個 lunch 慶祝下😛食物選擇都幾多元化,而且佢嘅 set lunch menu 會定期轉款式,有新鮮感啲~ 我就選擇左車打芝士牛肉漢堡,可以選擇配牛油果蓉或者煙肉,我見有芝士、牛肉已經好heavy,就選擇左前者去減輕我嘅罪惡感🙈🙈前菜方面可以選擇沙律或者餐湯~落左黑醋嘅沙律口感幾清新,麵包唔會好乾身,同軟滑嘅牛油都幾夾~車打芝士牛肉漢堡 (配牛油果蓉) (套餐價 $102 再加一)✨漢堡扒非常厚身,肉質鬆軟,有牛肉味但唔算極濃,配上車打芝士、牛油果蓉、番茄、生菜真係幾好味!✨牛油果蓉真係一大亮點~ 口感幼滑清新,大大提升左個層次!估唔到同漢堡味道可以咁夾~✨麵包挺身得來又夠軟熟~✨薯條好好食!我幾中意薯條嘅調味,有啲似m記嘅shake shake薯條味粉,熱辣辣好好食🥰🥰✨飲品係青檸冰茶,味道略淡,如果青檸味再濃啲會更好~總結,食物賣相和味道兼備,值得推介☺️

Set  Lunch  -  Salad

前菜方面可以選擇沙律或者餐湯~

車打芝士牛肉漢堡(配牛油果蓉)

青檸冰茶

✨麵包挺身得來又夠軟熟~

✨飲品係青檸冰茶,味道略淡,如果青檸味再濃啲會更好~

總結,食物賣相和味道兼備,值得推介☺️
2019-08-21
車打芝士牛肉漢堡(配牛油果蓉)
2019-08-20 704 浏览
好耐都無食過,成日心思思想食。咁啱今日係九龍塘拜完山,就來呢度食下野。。。原來星期六日係無tea的,得brunch。2:55分來到,都仲有好多人等位。攞左張飛,前面有成2x個號碼。但叫得好快,等左唔夠15分鐘就入得,有90分鐘時間用膳個list好似無乜就野,想食薯條,所以揀左burger。丫媽揀極都揀唔到食乜,我就話,樣樣都咁好食,是但揀啦。。。最後,佢見到隔離份炸魚薯條好大份,就話要呢樣趁住啲野食未來,我就出去睇下有咩新口味的cake。有哈蜜瓜伯爵茶丫我地一人揀一樣,有湯又有沙律。呢啲都係不嬲食開的野。麵包唔使講,好味丫媽話就咁食唔好食,佢就點湯食。但我個人覺得就咁食都好好食,不過要配牛油沙律新鮮,醋的sauce,健康丫我個burger來喇。。。個包好厚,唔記得叫走芝士添burger入面有酸青瓜,番茄,生菜,牛油果。個牛肉味幾濃,好過前幾日係第間餐廳食嗰個而且唔會好易碎曬。啲伴碟的唔知乜絲都好好食,甜甜酸酸雖然我想食薯條,但佢呢度的薯條,唔係我鍾意嗰種,硬得滯丫媽叫呢個,本來好期待的。佢表面雖好,但我都怪佢貪心之過。伴碟沙律好好,唔同色的椰菜再加橙肉同西柚肉,好fresh個魚實在唔掂

沙律新鮮,醋的sauce,健康丫

餐前麵包,salad  /  soup

我個burger來喇。。。個包好厚,唔記得叫走芝士添
而且唔會好易碎曬。
啲伴碟的唔知乜絲都好好食,甜甜酸酸
雖然我想食薯條,但佢呢度的薯條,唔係我鍾意嗰種,硬得滯

牛油果芝士牛肉burger

個魚實在唔掂。外皮厚到呢。。。好似有層麵包包住塊魚柳咁。魚柳就正常啦,無乜特別。要記住呢次教訓,下次都唔好再叫炸魚薯條。(但其實呢次係第二次叫,又從覆犯錯喇)
今次真係要好好記住丫。。。
炸魚薯條

由於食得太飽,食唔落件cake,無得試新口味添
2019-08-10
餐前麵包,salad  /  soup
牛油果芝士牛肉burger
  • 餐前麵包
  • 是日沙律
  • 沙律
  • Beef Burger
2019-08-11 843 浏览
好耐無來了,今晚約了大少爺同大少奶,補祝寶寶兒子生日🎂等了一小時才有得食叫了餐酒🍷不錯,最愛這裡麵包熱辣辣香噴噴餐湯香濃不能不說今晚的牛排🥩特別美味,5成熟肉嫩滑肉汁香最後當然是甜品啦,忘記了名字好像是伯爵紅茶蛋糕第一次食這味道無敵
叫了餐酒🍷不錯,最愛這裡麵包熱辣辣香噴噴
餐湯香濃
不能不說今晚的牛排🥩特別美味,5成熟肉嫩滑
肉汁香
最後當然是甜品啦,忘記了名字
好像是伯爵紅茶蛋糕
第一次食這味道
無敵
2019-08-11 656 浏览
睇戲前無野做,唯有食下下午茶。有人話想食蛋糕,結果就去左simplylfie 啦。店內環境寬敞,所有座位都好好坐,尤其是sofa位。待應充足,好快有人serve。叫左哈密瓜伯爵茶蛋糕同紅莓朱古力蛋糕各一件,賣相好精緻,味道亦都好好,唔錯!

2019-08-07 536 浏览
到了晚餐時間,經過這間餐廳就想試試,環境似Cafe。落了兩個套餐後便送上麵包,但不是太鬆軟。隨餐附上濃郁的南瓜湯及限定冰茶。兩道主菜如下:蜜糖汁燉紐西蘭羊膝配薯蓉:羊肉入味軟稔,薯蓉牛油味濃烤蘑菇忌廉汁烤雞醋漬野菌手製闊條麵:喜歡黑松露及食菇人仕必食整體來說不錯但價錢略貴
兩道主菜如下:
蜜糖汁燉紐西蘭羊膝配薯蓉:羊肉入味軟稔,薯蓉牛油味濃
整體來說不錯但價錢略貴
2019-08-02 624 浏览
好耐無食啦今晚去到又一城食simply life唔洗等好耐就有得入座 一人一個Set唔洗爭 搞掂+$30就有冰茶或者汽水🥤+湯或沙拉🥗湯🥣系南瓜🎃蓉湯夠曬濃 加杯冰茶 爽呀行左bb展全日 我餓暈了!我叫左塊🥩🍴真系好肚餓😂😂😂最後加多左一件香蕉🍌朱古力批 正呀坐得好舒服 😌傾下講下 又一個開心🥳的星期五晚上朋友見面就系咁輕鬆簡單
好耐無食啦今晚去到又一城食simply life

湯🥣系南瓜🎃
蓉湯夠曬濃 加杯冰茶 爽呀
行左bb展全日 我餓暈了!
我叫左塊🥩🍴真系好肚餓😂😂😂

最後加多左一件香蕉🍌朱古力批 正呀
坐得好舒服 😌傾下講下 又一個開心🥳的星期五晚上
朋友見面就系咁輕鬆簡單
2019-08-02 484 浏览
次次去親simplylife都必食松露忌廉雜菌自家製闊條麵個汁真係又creamy又香松露味,而且闊條麵係自家製好有咬口另外個磨菇湯都好正,好似有d燕麥幾有口感讚!
次次去親simplylife都必食松露忌廉雜菌自家製闊條麵
另外個磨菇湯都好正,好似有d燕麥幾有口感
讚!
2019-07-30 684 浏览
今日約左好姊妹食下午茶,地點揀左九龍塘simply life cafe。朋友極力推介話好扺食,一於試試佢因為都食左個lunch,唔想再食主食,太heavy,我地每人叫左一個cake set,連一杯ice tea。两個女仔當然要對住靚靚cake影相影到飽haha我食左個竹炭綠茶蛋糕,賣相唔係太討好,但綠茶味尚算濃,不過我嫌太甜,食唔出個層次感。朋友揀左左玫瑰蛋糕,計我話10個玫瑰甜品9個都係伏,但佢堅持要食。最後個玫瑰蛋糕係好有顏值,但真係唔係太好食,淡到無人有,只可以作打卡之用。價錢嚟講係九龍塘區算唔錯了,tea set連埋加一每人125蚊左右,如果個胃有quota其實主食仲扺。等位用左15分鐘,有好多人企係度等位,但入得好快的。
朋友極力推介話好扺食,一於試試佢

两個女仔當然要對住靚靚cake影相影到飽haha
Rose  yougurt  pear  mousse  cake
Bamboo  charcoal  green  tea  cake
2019-07-16
2019-07-28 485 浏览
今天和女朋友一起去食女朋友最愛的黑松露雜菌忌廉闊條麵時竟然轉了菜單女朋友不開心 希望能夠轉舊菜單。因為舊菜單的意大利麵都十分出色但現在的意大利麵都十分一般 希望能夠快點轉菜單多謝
今天和女朋友一起去食女朋友最愛的黑松露雜菌忌廉闊條麵時
竟然轉了菜單
女朋友不開心
希望能夠轉舊菜單。
因為舊菜單的意大利麵都十分出色
但現在的意大利麵都十分一般 希望能夠快點轉菜單
多謝
  • 松露忌廉雜菌自家製闊條麵
2019-07-27 339 浏览
這天,因為工作關係到了又一城吃晚飯。我約了一個好朋友,一同吃意粉我們兩個點了不同味道嘅意粉作晚餐。意粉的味道ok,不過沒有任何嘅驚喜晚餐還會送上南瓜湯,南瓜湯很熱很好飲!至於凍飲,是送上店舖特製嘅凍飲,味道也可以。本來很想試試餐廳嘅麵包和蛋糕,但是實在太飽了所以今次沒有吃到,不過我記得以前和朋友試過,味道不是十分好!所以這次便節省金錢吧朋友們,你們又知道在又一城哪裏可以吃到美味嘅意粉?性價比高嘅餐廳呢?
這天,因為工作關係到了又一城吃晚飯。

我約了一個好朋友,一同吃意粉

我們兩個點了不同味道嘅意粉作晚餐。

意粉的味道ok,不過沒有任何嘅驚喜

本來很想試試餐廳嘅麵包和蛋糕,但是實在太飽了
2019-07-24 366 浏览
Simple is the best... 黎黎去去食黎食去咪又係牛/雞/羊/豬... 只要用心去做第一個detail位,每個簡單食材都會變得不一樣... 而我每次黎simply life 就會覺得物超所值今次品嚐一下呢到既車打芝士煙肉牛肉漢堡包🍔,睇賣相已經加曬分啦,至少個size 唔會大到兩個擘大口都食唔曬(十分狼狽難堪)先講下個最外果層麵包,外脆內軟,麵粉質地厚實,唔係只食空氣。芝士不但全蓋住個漢堡,仲要漏曬出黎... 煙肉既份量多,牛肉就無咩驚喜;係有牛肉味既牛肉; 總括來說:漢堡層次豐富,每層都恰好發揮到應有味道。重要提提:係伴碟既薯條🍟做得唔錯,薯🍠味十足😋😋

2019-07-12 722 浏览
我是Simply Life的超級Fans,無論與家人、朋友和同事,只要附近有Simply Life在附近的,我都會「遊說」他們陪我一齊吃。今天和Honey到九龍塘出席會議,當然也「拉」他一起去吃Simply Life。Simply Life 一向人頭湧湧,但是食物好,排隊也在所不計。午餐果茶:大杯解渴 我叫餐湯:今天是甘筍忌廉湯。忌廉湯不太濃,也不鹹,剛好,能嚐到甘筍那一種蔬菜的清甜味。有果仁粒和蔬菜粒。Honey叫沙律:沙律新鮮,沒有醬汁,反而更好。我特別叫侍應給我法國麵包頭,因為Simply Life的法國麵包,好好味,尤其是麵包頭,很有咬口,完全感受到烘焙麵包那一種麵粉香!味道一流!Honey叫了牛肉漢堡:牛肉漢堡好大塊,又厚!Grill得好香,有炭火香味。牛肉非常鬆軟,非常juicy!又有洋蔥粒粒。而漢堡包,更不用說了,鬆軟 。又有酸菜、蕃茄、薯條、芝士、煙肉……只是一百多元,簡直物超所值!好味到不得了!我叫黑松露手製意粉:手製意粉好煙韌,好有咬口。而且,有麵粉香!黑松露味道淡淡,而忌廉汁好濃沃。非常好味!!總之,整個午餐,我都「清碟」!就知道Simply Life的食品,非常

午餐果茶:
大杯
解渴

我叫餐湯:
今天是甘筍忌廉湯。
忌廉湯不太濃,也不鹹,剛好,能嚐到甘筍那一種蔬菜的清甜味。
有果仁粒和蔬菜粒。

Honey叫沙律:
沙律新鮮,沒有醬汁,反而更好。

Honey叫了牛肉漢堡:
牛肉漢堡好大塊,又厚!
Grill得好香,有炭火香味。
牛肉非常鬆軟,非常juicy!
又有洋蔥粒粒。
而漢堡包,更不用說了,鬆軟 。
好味到不得了!

我叫黑松露手製意粉:
手製意粉好煙韌,好有咬口。
而且,有麵粉香!
黑松露味道淡淡,而忌廉汁好濃沃。
非常好味!!

總之,整個午餐,我都「清碟」!
就知道Simply Life的食品,非常出色!
所以,我係Simply Life Super Fans!
2019-07-12
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
  • 麵包
  • 松露忌廉雜菌自家製闊條麵
2019-07-08 625 浏览
近排我愛上咗呢間餐廳,想食多幾次,食勻佢d餐款。餐廳從門面到店裡面都比人優閒舒適嘅感覺,有點英式風格。店外等位期間可以睇佢地嘅員工整蛋糕,時間會快過d。正當我睇到流晒口水之際,就輪到我入座了。假日餐牌只有一張紙,十幾個選擇,劃一嘅價錢。我叫咗烤美國春雞半隻+車厘蕃茄西班牙甜椒辣肉腸、是日餐湯、自家製冰茶。餐湯係菇菌類嘅湯,好香菇味,食落仲有d菇碎,確係足料。半隻春雞剛好夠食,醬汁有d甜甜地,好好味,辣肉腸只係好微嘅辣度,有d似冇咁咸嘅煙肉。冰茶係雜莓冰茶,我超鍾意嘅果茶類別。欣賞佢地冇附飲管,為環保出一分力。其實佢地d蛋糕、酥點賣相都勁靚,搵日再去食下先。
近排我愛上咗呢間餐廳
,想食多幾次,食勻佢d餐款
。餐廳從門面到店裡面都比人優閒舒適嘅感覺
。正當我睇到流晒口水之際,就輪到我入座了

假日餐牌只有一張紙,十幾個選擇,劃一嘅價錢。
餐湯係菇菌類嘅湯,好香菇味
,食落仲有d菇碎
,確係足料。
半隻春雞剛好夠食,醬汁有d甜甜地
,好好味,辣肉腸只係好微嘅辣度,有d似冇咁咸嘅煙肉。
冰茶係雜莓冰茶,
我超鍾意嘅果茶類別。欣賞佢地冇附飲管
,為環保出一分力

其實佢地d蛋糕、酥點賣相都勁靚
,搵日再去食下先。

2019-07-07 956 浏览
剛發的食評忘了上載相片, 現補回給各位食家。另加一個建議, 就是大家可以考慮坐外面的座位, 反正也是商場室內, 是有空調的。多人用餐的時候, 內在環境比較嘈吵。
2019-06-27
忌廉蛋汁煙肉手製意大利麵