近期沙田開了不少新食肆,這晚就來次日式Shabu Shabu放題…《Shabu Sai》!!!每檯限時九十分鐘,收費視乎牛肉的等級而定。二人選了$259的和牛肉(+豬肉)那款。安頓後,即時到自助吧走走看…(牛肉及豬肉均需跟侍應order,其他的食物及飲品則自取) 蔬菜類:芽菜、蓮藕、胡蘿蔔、白蘿蔔、西蘭花、皇帝菜、椰菜、韭菜、珍珠筍、薯仔、南瓜、香菇、金菇、雞腿菇、蕃茄、京蔥、豆腐、蒟蒻等。 肉類:豬肉芝士丸子、牛肉蓮藕丸子、八爪魚丸、墨魚丸、炸魚餅、鮮墨魚。 麵類:蕎麥麵、素麵。 調味料:柚子酢、醬油、辣椒油、一味粉、黑胡椒、白胡椒、芥辣、麻油、芝麻醬、花生醬、辣椒、蒜蓉、蔥花、香菜、薑蓉等。 飲品除了普通的汽水及自泡茶類之外,最矚目的可算是它 – 沙冰,其實即是「思樂冰」也,分別有菠蘿及草莓口味啊!!!湯底方面,二人要了鴛鴦湯底 – 壽喜燒和豬骨醬油,前者即是甜醬油湯。每檯均放著一小壺子,內有一雙公筷、湯漏勺、撇油勺,裝備頗齊全。湯漏勺上的「竹葉」「小孔」,很特別喔。好…起動嚕… (壽喜燒湯底看來沒啥特別,但勝在香甜濃郁。反而豬骨醬油湯底的味道較淡,顯得較為遜色。)第一round的

麵類:蕎麥麵、素麵。

好…起動嚕…

第一round的和牛,肥肉的比例不多,吃來濃而不羶,也不錯。

好,讓我來個和牛逐一拍(每round均一口氣order兩客):

上圖下的是第二round,脂肪那邊、「黃色」的那部份到底是什麼?!?!
第三round的,這回和牛的樣子及紋理跟前兩round很不同喔!!!
最後一round,亦是最多脂肪位的。

至於豬肉嘛,薄如蟬翼,不知是否怕太厚難以煮熟呢!??!!由於實在太薄了,口感上不似在吃「肉」,吃畢這round後便沒有再order豬肉了。
自助料方面,取了南瓜、香菇、金菇及豬肉芝士丸子,前三者不多說嚕;最後者則是類似「魚滑」的東東也!可惜質感頗鬆散,且滿是梳打粉的味道,很一般喔。
然後就是八爪魚丸、墨魚丸、炸魚餅及鮮墨魚,八爪魚丸、墨魚丸彈牙,非以麵粉充數的貨色;炸魚餅外表香口,內裡的魚餅調味得宜,感覺比八爪魚丸及墨魚丸更讚。

白蘿蔔、京蔥、豆腐、蒟蒻,白蘿蔔切得薄薄,比平日較厚身的更易煮透,它與蒟蒻均為「索湯良品」,吸盡湯底精華,美味得很。
「自由斟」菠蘿沙冰,還有草莓沙冰,這個的味道較甜,是類似「瑞士糖」那種,個人覺得菠蘿沙冰比之更優。
吃著吃著,沒多久門外堆滿了等候入座的食客,當時餐廳內有不少「吉檯」,侍應卻一直也沒有「放人進來」的念頭,也許是因為這些吉檯屬大檯,打算預留予四至六人的食客吧。

二人總消費大概$570,和牛的質素參差不齊,食物的選擇亦不多,整體來說不算「抵吃」,又是那句「總算試過了,但沒有再來的意欲」。
2013-11-14 1278 浏览
最近天氣開始涼,打邊爐就最適合不過是日在新城市和友人亂逛一番後,就來到這裡價錢分別有4種,$139, $189, $259, $379湯底6種,分別昆布,蕃茄,香辣,咖喱,豬骨醬油,壽喜燒因時間尚早,直接入坐入坐要預先order湯底選擇$139,這個牛肉比較肥沒所謂吧,牛肉我們也吃得不多湯底選擇昆布和蕃茄昆布只是昆布加水,比較淡蕃茄濃濃的,好開胃旁邊有壺昆布水,自行加水用牛肉比較肥,豬肉不錯醬料吧有近廿款,柚子醋酸酸地最愛花生醬,麻醬配料以蔬菜為主,較健康蕃茄 , 蘿白 , 薯仔, 豆腐, 冬菇 , 南瓜, 金菇 , 菠菜 , 皇帝菜 , 生菜等肉丸有三款,海鮮第一輪有青口 , 第二輪有蝦還有數款丸, 蕎麥麵,拉麵補充得快,而且材料新鮮飲品方面,有茶,汽水,沙冰整體覺得不錯,如果下次到沙田可以再一試
最近天氣開始涼,打邊爐就最適合不過
是日在新城市和友人亂逛一番後,就來到這裡

湯底6種,分別昆布,蕃茄,香辣,咖喱,豬骨醬油,壽喜燒

因時間尚早,直接入坐
入坐要預先order湯底
選擇$139,這個牛肉比較肥
沒所謂吧,牛肉我們也吃得不多
湯底選擇昆布和蕃茄
昆布只是昆布加水,比較淡
蕃茄濃濃的,好開胃
旁邊有壺昆布水,自行加水用
牛肉比較肥,豬肉不錯

醬料吧有近廿款,柚子醋酸酸地
最愛花生醬,麻醬

配料以蔬菜為主,較健康
肉丸有三款,海鮮第一輪有青口 , 第二輪有蝦
還有數款丸, 蕎麥麵,拉麵

補充得快,而且材料新鮮

飲品方面,有茶,汽水,沙冰

整體覺得不錯,如果下次到沙田可以再一試
新城市近來開了數間新食店,最火紅的要數主打曰式火鍋的此店跟拉麵紅人豚王。火鍋全曰分兩種價錢,5時前為午餐價,5時後為晚餐。食量不大的我倆挑了午餐來試試。每次用膳時間為90分鐘。湯底可選兩款,入座前侍者會先落單才帶領入座,所以在等位時可要想好。(新城市的App可以即時訂檯,邊逛邊等,方便!)既然吃shabu shabu, 其中一個湯底怎少得壽喜燒sukiyaki 湯。湯汁甜甜的,很配牛肉跟蔬菜。一開始味道𣎴太厚,因為不然會越滾越咸。(跟男人一樣?) 另一個湯底則選個味濃一點的醬油豬骨湯,這個一開始味道不錯,很合港人口味,不過到最後油份真的多了點。檯上有一壼昆布湯,自行添湯就可以了。因為不是清水,所以湯底味道𣎴會變太淡。我們倆於90分鐘內剛好用完整壺昆布湯。醬料配搭也頗曰式,醬油只有2種:曰式醬油跟柚子醋。其他包括紫菜、胡椒、一味粉,薑蓉、wasabi等等供自行配搭。店長可能要留意,蒜蓉都帶點青青的,應該是預備蒜蓉的時候滲了水份,這樣會較易變壞哦。食物檯也頗整齊清潔,以蔬菜為主。當日有芽菜、蓮藕片,白蘿蔔片,粟米芯、鮮冬菇、西蘭花、椰菜丶皇帝菜等。蕃茄十分新鮮及鮮甜,不容錯過。蘿蔔片清甜無

食物檯也頗整齊清潔,以蔬菜為主。當日有芽菜、蓮藕片,白蘿蔔片,粟米芯、鮮冬菇、西蘭花、椰菜丶皇帝菜等。蕃茄十分新鮮及鮮甜,不容錯過。蘿蔔片清甜無渣。鮮冬菇也有茹香。西蘭花雖然切成小塊,不過打邊爐吃西蘭花⋯⋯有點怪怪啦。

其他任取食物還包括港式白魚蛋、豬肉丸、墨丸、拉麵、烏冬、白飯,是曰還有香辣牛肉丸子。除牛肉丸子外,其他質素普通,建議不要浪費胃納。不過全個用餐時間也不見有「海鮮」供應,宣傳牌上明明有的,可能只限晚市吧!

飲品方面有2款沙冰,士多啤梨石榴及菠蘿冰,聽說有點過甜。凍飲品還有自助汽水,不過是百事系,而且喝有氣飲品會脹胃,吃得較少。熱的則有數款熱茶如玄米茶、薄荷茶包等供應。要留意的是這𥚃沒有甜品供應。

點任何價錢的牛肉也包括同一款豚肉片。豚肉片切得極薄,不過始終是豬肉,我倆也不敢輕燙3秒就吃,所以吃來也有點嚡囗,不過豬肉味也是有的,也吃不出豬臊味。

來這𥚃主力吃牛,我倆是嗜牛族,正合心意。侍應小姐解釋,頭兩款牛肉(上等牛肉,特上等牛肉)都是肥牛類,和牛則是澳洲和牛,還有一款更貴的曰產牛則只限晚市供應。挑了和牛一款,比特上牛貴$60,不過當隔璧客人點的特上牛上檯時,覺得這$60絕對抵花。

牛肉沒有和牛油脂太重很油膩的缺點,入口雖不能跟美國牛的濃厚味道相比,不過也充滿牛香。只輕淥3-5秒待牛肉一轉色則夾起的話,牛肉香滑軟淋,吃到不停口。個人建議配紫菜同吃,兩者很配哦。

值得一提的是,無論是第一盤的牛肉,還是吃到最後的那一盤,質素也差不多,𣎴會越吃越爛,越吃越火。

我倆最後點算,共吃了20盤牛肉,5盤豬肉,小量菜蔬,瘋了。不過跟愛的人一起瘋,也不錯哦。
  • 和牛
2013-11-03 799 浏览
同朋友去左沙田行街, 咁夜晚就諗住去新城市搵下野食, 因為係星期日, 其實周圍都要等, 行行下見到有兩間相連既日式餐廳(Maccha House同Shabu Sai), 於是就決定試下, 我地兩邊都拎左飛, 諗住邊度快d就食邊間我地around 7:30pm到, 好好彩等左唔算好耐Shabu Sai就有位, 咁門口o個姐姐就叫我地揀定湯底, 其實個個湯底好似好吸引咁, 不過我個fd唔係太辣得, 所以我無揀到新o個個辛辣湯底, 最終揀左壽喜燒同咖哩湯底!入到去坐底o向最後既玻璃窗二人位, 我地就開始揀牛喇, 有4種, $139, $189, $259, $379! 其他食物就一樣全部任食! 我地揀左$189特上等牛肉, 唔係最平又唔算貴自助式任食既選擇唔算好多, 不過全部都好新鮮, 有肉丸, 魷魚, 青口, 蒟蒻, 蘿白, 薯仔, 蓮耦, 冬菇, 金菇, 蕃茄, 南瓜, 芽菜, 菇, 西蘭花等等(其實打打下原來都唔少)我見在場大部份人都有揀壽喜燒! 不過我想大讚既係個咖哩湯底! 真係愈食愈香! 又唔會好辣! 我個唔好辣既fd都讚不絕口!壽喜燒+蔬菜; 咖哩+肉! 真係好好味! 其實間野有

自助式任食既選擇唔算好多, 不過全部都好新鮮,
(其實打打下原來都唔少

壽喜燒+蔬菜; 咖哩+肉! 真係好好味!
其實間野有好多調味料任拎, 不過我覺得個湯底已經好夠味喇! 所以無試~
d牛好滑好香牛味, 我心諗$189都咁好味..如果試$379仲得了既
不過對我黎講$379太貴了

d豬切得好薄, 所以好快熟, 唔會煮到好硬.

總括黎講間野好岩我食, 湯底正! 牛肉靚! 如果其他任食食物再多d選擇就真係prefect喇!

• 咖哩湯底
  • 壽喜燒湯底
  • 特上等牛肉
2013-10-09 482 浏览
見佢上埋飲食男女,一直都好想試,可惜成日好多人,又不設訂位,所以今日終於早d食去試。六點鐘到,冇乜人,叫咗和牛放題,湯料一半蕃茄一半辣。個湯一d都唔濃,辣亦唔好辣。主角和牛確實好好味,食咗八盤牛兩盤豬,頭頭食覺得麻麻地,原來我哋煮得太熟,時應教我哋和牛只可需煮4秒,果然原來4秒煮法係滑好多,入囗即溶,好有牛味。仲有豬肉片亦十分有肉味,薄薄一片,好易入口,正!其餘配菜水準亦相當高,有青囗、墨魚丸、拉麵等,質料好好,絕對好味,最愛係新鮮冬菇!

仲有豬肉片亦十分有肉味,薄薄一片,好易入口,正!

2013-10-09
2013-10-04 284 浏览
早去既關係(12:00)唔洗等位, 揀左個任食餐。 要左個蕃茄&豬骨湯底。佢有3隻牛肉比你揀, 我就揀左menu中間個隻肥小小既牛肉($15x)[[ 唔記得影menu]] 個蕃茄湯一般濃, 豬骨湯淡左小小。D 牛肉超正, 食左6-7盤另外仲有豬肉(切得超薄,sell刀功), 我覺得牛好食過豬。有自助式既corner 比你自己夾丸、菜、粉絲、拉麵、金菇、羅白... 自己斟汽水、茶、沙冰、清熱飲品...自己配搭醬料___芝麻醬、薑容、蒜泥等等好多好多。待應超有禮貌~
]] 個蕃茄湯一般濃, 豬骨湯淡左小小。

D 牛肉超正, 食左6-7盤

自己配搭醬料___芝麻醬、薑容、蒜泥等等好多好多。

待應超有禮貌~
蕃茄
肥牛
自助corner
自助corner
2013-09-30
肥牛
2013-10-04 88 浏览
試新開日本shabu shabu, 晚市較貴, 午市平平地試下先, 價錢分$99, $139同$199坐到侍應就問要邊隻價錢的牛牛, 見隔離的牛唔錯, 一問之下係$139, ok, 平平地唔錯喎$199係和牛, 午餐黎講太貴了跟住係揀湯底, 好多款揀, 最後揀左香辣同豬骨, 一辣一唔辣, 實食到啦湯底到, 嘩, 好香好濃, 侍應隨即就拎埋2碟牛加1碟豬黎, 豬切得好薄, 食落唔un又唔鞋, 幾好!!牛都好好味, 總共食左6碟, 好飽, 食左好多配菜, 合部任拎, 醬料自己混, 好多款, 最好吃係芝麻, 加牛肉一流, 飲品最正係有沙冰, 唔係只有汽水, 有汽的水又係賣點之一, 掂, 一定會再黎吃!!!

$199係和牛, 午餐黎講太貴了

底湯

2013-09-21
底湯
2013-08-24 79 浏览
果日放左即刻趕去試新野 <3去到既時候已經差唔多6:30門口已經有一大班人等緊位但係我一早叫左媽咪早D到咁我一到就有得食*0*我地叫左139/位果隻一邊係咖哩<都好辣下>另一邊係壽喜燒 <依個愈食愈咸>下次我會叫海帶...清清地豬肉片切得好薄 正!肥牛都真係好正 好多雪花肥牛同豬肉片都可以無限添醬料BAR除左肥牛同豬肉片之外仲有好多其他野139咁既價錢其實真係幾平!
果日放左即刻趕去試新野 <3
一邊係咖哩<都好辣下>
另一邊係壽喜燒 <依個愈食愈咸>
下次我會叫海帶...清清地
切得好薄
豬肉片切得好薄 正!
肥牛都真係好正 好多雪花
肥牛同豬肉片都可以無限添
醬料BAR

除左肥牛同豬肉片之外
仲有好多其他野
139咁既價錢其實真係幾平!
2013-08-22
切得好薄
2013-08-19 67 浏览
沙田最近開左唔少新食店,我地今日特登行出黎睇下有咩啱食新城市三期呢邊地下,就有兩間相連日式餐廳,好多人喺門口我地未夠五點黎到,偷仔一睇就已經好想食呢間shabu shabu唔使再逛其他,已打算訂定位,但呢度係唔接受預訂嘅,晚市開始派飛,到時自己黎等,職員提醒我地一full左就有排等因為呢度個形式係入座起計限時90分鐘嘅,即滿座後要等返90 分鐘收費以每位計 , 唔同價錢代表唔同等級o既牛肉 , 其餘食物相同我地六點左右去到拎飛 , 估唔到唔使等位就有得即刻入 ^v^揀左 $179  , 澳洲肥牛 , waitress 話呢隻無咁肥 , 湯底點左壽喜燒同蕃茄湯底 , 店員話壽喜燒即係甜豉油 , 呢個解釋其實會令好多人卻步 , 我地隔離枱就係喇 , 佢地聽到甜豉油o既反應係 .... 豉油咋喎 , 出去斟都有啦湯底黎到o既時候 ,  waitress 好細心咁交帶我地 , 呢兩個湯都比較濃味 , 由其係蕃茄 , 會越滾越杰 , 所以我地張枱會有一壺清水比我地自行調較味道濃淡湯底到左 , 當然要去醬料吧 mix 個個人滋味醬啦 , 選擇十分之多 , 而且有 d 好日式好特別o既例如 ...山
沙田最近開左唔少新食店,我地今日特登行出黎睇下有咩啱食
新城市三期呢邊地下,就有兩間相連日式餐廳,好多人喺門口
唔使再逛其他,已打算訂定位,但呢度係唔接受預訂嘅,
湯底點左壽喜燒同蕃茄湯底 , 店員話壽喜燒即係甜豉油 ,
呢個解釋其實會令好多人卻步 , 我地隔離枱就係喇 ,

呢兩個湯都比較濃味 , 由其係蕃茄 , 會越滾越杰 ,
所以我地張枱會有一壺清水比我地自行調較味道濃淡
湯底到左 , 當然要去醬料吧 mix 個個人滋味醬啦 ,
選擇十分之多 , 而且有 d 好日式好特別o既例如 ...
山椒 , 一味粉 , 蕃茄茸 , wasabi 茸 , 海苔碎等 ,
醬汁都有兩款 , 分別係日本醬油同柚子酢
自助式任食o既就以菜蔬為主 , 雖然選擇唔多 ,
但個人黎講幾鍾意 , 佢 d 蘿白 , 薯仔 , 蓮耦都切得好薄
另有冬菇 , 金菇 , 菠菜 , 皇帝菜 , 生菜 , 蕃茄等等 ,
肉丸類係釀o係個小膠筒度 , 好似平時食o個 d 墨魚滑咁
另外仲有魷魚圈同青口 , 都可以稱得上係海鮮o既 ... xd
推介o既有一款魚餅 , 好似關東煮入面o個種蒟蒻 ,
同埋有一隻一條條透白色叫葛絲 , 浸一浸都變軟身 ,
變左透明一條好似薯粉咁煙軔 , 用黎放壽喜燒係超正 !!

飲品除左一般o既七喜可樂之外 , 仲有中西式茶包
同埋芒果及士多啤梨味沙冰 , 不過好快就比人斟晒
之後 fill 返 d 果汁落個機度一直攪到我地食完 ,
都仲係放住個 " 請稍等 " o既牌 , 仲係未變成沙冰 @@
壓軸o既係豚肉片同牛肉 , 我地兩個人 , 佢先比每樣一盆
之後要加單就再點 , 都係一樣任點o既 , 質素比想像中要好
豬肉切得好薄 , 好快熟 , 入口好軟綿鬆化 , 好好味 ^^
$179 o既牛肉 , 好滿意喇 , 下次都會叫返呢隻 ,
牛肉同壽喜燒真係好夾好好食 , 加埋隻蛋 ($10)
o係自助配料度拎晒京蔥 , 冬菇 , 南瓜 , 豆腐等 ,
就成為左平時我地o係日本餐廳叫o既日式牛肉鍋喇

## 90 分鐘時間 , 對兩個人黎講係好夠食喇 ,
因為個壽喜燒真係加晒成壼水都仲係好濃味 ,
食起黎會比較口渴 , 咁飲得多汔水又會頂住個胃 ,
再加上個蕃茄濃湯又真係好好味 , 不禁又飲左幾碗湯
所以呢一餐食完後係真的好飽好飽 , 超級大满足 !!
2013-08-18