2022-04-14 218 浏览
好味道指數: 🌕🌕🌕🌗🌑性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌑餐廳門口外牆喺清新嘅薄荷綠色💚 俾呢種大自然嘅顏色吸引咗 於是就入黎試吓呢度嘅午餐🤣 發現呢度嘅食物質素都幾唔錯 而且仲要包前菜沙律或餐湯同埋餐飲👍🏻全日早餐($108)全日早餐嘅材料非常豐富🤪 有雞扒 炒蛋 牛角包 春卷 腸仔 炒蘑菇 同沙律🥗 呢到嘅all day breakfast雖然同出面Cafe食開嘅有少少唔同😹 但係呢到all day值得讚嘅地方係炒蛋炒得夠滑而且仲要充滿住牛油香🥰🥰 而佢哋嘅牛角包亦都夠鬆脆😚 唯一有少少美中不足嘅地方就係塊雞扒實在係煎得有啲油膩 令人食幾啖就覺得好膩😵‍💫卡邦尼意粉($78)卡邦尼意粉嘅表現亦都唔錯😚 意粉嘅口感唔錯 而且鍾意佢哋嘅意粉夠多白汁🤤另外 覺得佢哋呢度嘅水果茶都幾唔錯 味道清新唔會好甜🍹  就呢個份量同價錢而言真係非常之抵食 而且整體食物質素都唔錯😜 如果想食定價平少少嘅西餐就可以嚟試吓啦🤩🤩
好味道指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌑

全日早餐($108)
全日早餐

卡邦尼意粉($78)
卡邦尼意粉

全日早餐
卡邦尼意粉
2022-03-28 261 浏览
最喜歡試新嘢😋知道有新餐廳開張,當然要來試試。由黃埔地鐵站🚇行過嚟,只需6分鐘,交通便利👍🏻11:00便開始提供午餐,於是可以早點食,避開人群,清清靜靜💁‍♀️Lunch Set: 大蝦野菌意粉🦐$88很有驚喜,除了大蝦、野菌,還有青口,感覺似海鮮意粉🍝🤗好豐富👍🏻味道也很好😋手打豬肉餅漢堡+薯條+沙律🥗$108豬肉漢堡好大塊、好厚😍,夠juicy,很美味😋薯條係蕃薯條,夠特別👍🏻沙律菜很新鮮🥗餐湯以杯🍵送上,熱騰騰,很美味餐飲可以揀果茶、美式咖啡配搭很多,很有新鮮感。性價比高,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻

Lunch Set:
大蝦野菌意粉🦐$88

手打豬肉餅漢堡+薯條+沙律🥗$108

沙律菜很新鮮🥗

餐湯以杯🍵送上,熱騰騰,很美味

餐飲可以揀果茶、美式咖啡

配搭很多,很有新鮮感。
性價比高,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
2022-03-28
2022-03-25 191 浏览
買餸買到不知買什麼才好,吃住家飯吃到悶,乾脆買外賣,問題就解決啦✌🏻👏🏻😁不想在街上流連太久,出發前一早選定了兩間食店,做好兩手準備。萬一多人排隊,也可去另一間。早聽說這問題間西餐好味,一直沒有機會試;先來個外賣試試。🍛西班牙忌廉豬扒飯🍗 $48⭐️⭐️⭐️點呀?西餐廳外賣附送餐湯也只是$48,太抵了!等了約10分鐘,就可以取了。回到家打開,豬扒幾靚仔❣️❣️切開了三片,真的煎得幾靚。入口香濃,肉質不錯,幾好!醬汁ok啦,覺得是番茄🍅加紅菜頭混合打成的,不知是不是。至於飯粒,是我很注重的。怕吃爛飯或過濕的飯!這個飯盒,飯濕了一點。如果少一點水份,飯粒乾爽分明會比較好吃。附送的餐湯,非常creamy😋😋估計是番茄🍅+蔬菜+紅菜頭之類打成的。不知怎的,總覺得吃到紅菜頭的味道😁總括而言,味道ok、抵食。店員有禮貌,有外賣出,會主動問我單據幾多號,幫我查看是不是我的外賣。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~外賣有兩款選擇,除了西班牙忌廉豬扒飯之外,還有椒麻雞肉長通粉,都是$48。逢星期一至日提供。

早聽說這問題間西餐好味,一直沒有機會試;先來個外賣試試。

🍛西班牙忌廉豬扒飯🍗 $48
⭐️⭐️⭐️
西班牙忌廉豬扒飯

點呀?西餐廳外賣附送餐湯也只是$48,太抵了!

等了約10分鐘,就可以取了。

醬汁ok啦,覺得是番茄🍅加紅菜頭混合打成的,不知是不是。

西班牙忌廉豬扒飯

總括而言,味道ok、抵食。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2022-03-20
紅磡戰士💛 - 人氣西餐新分店❗️🎈大蝦野菌意粉 $88 🌝🌝🌝🌝🌚🎈烤焗安格斯西冷牛扒。薯條。沙律 $168 🌝🌝🌗🌚🌚長沙灣Second Bite係1月開分店去到紅磡黃埔啦💛Lunch menu足足有18款野食揀🤩真係選擇困難症🤔每個餐都跟湯/沙律同一系列飲品🍹 👷🏻‍♂頭盔情侶👷🏻‍♀️食當日就係南瓜湯🎃南瓜刻意唔blend到爛曬 飲落仲食到啖啖南瓜蓉/粒🤤飲品就跟左水果餐同蘋果汁 fresh💥大蝦意粉用上扁意粉掛曬蝦汁🦐味道濃郁仲帶啲忌廉味 海鮮配料用上青口 虎蝦 蝦仁同蜆肉 特別要讚下個青口同虎蝦特別鮮甜✨安格斯牛就嗌左5成熟 食落就覺得over左少少🤭唔知係處理手法or 部位問題 食落出奇地淋口感有啲古怪🤨肉味唔濃 但勝在大大塊✋🏻伴菜除左普通薯條外仲有番薯條🍟食落炸得唔夠脆淋左😖💦可惜🚩 Second Bite Bar & Cafe (紅磡)紅磡必嘉街92-112號紅磡灣中心地下14A號舖🚩 Second Bite (長沙灣)長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖#頭盔戰士 #頭盔救黃 #紅磡頭盔 #西式頭盔 #cafe頭盔 #5_pro_foodie▫️▫️▫️#secondbit
紅磡戰士💛 - 人氣西餐新分店❗️

🎈大蝦野菌意粉 $88 🌝🌝🌝🌝🌚

🎈烤焗安格斯西冷牛扒。薯條。沙律 $168 🌝🌝🌗🌚🌚

🚩 Second Bite Bar & Cafe (紅磡)
紅磡必嘉街92-112號紅磡灣中心地下14A號舖

🚩 Second Bite (長沙灣)
長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖

▫️
#secondbite #西式 #cafe #香港 #黃埔 #紅磡美食 #紅磡好去處 #hkiger #hkig #foodie #instafood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodie #hkeat #黃色經濟圈 #黃店 #紅磡黃店 #💛
2022-03-12 148 浏览
原來這是一家親餐廳在下慶幸在這身社會環境下還一樣能夠到處吃吃今天這家因為在門外看到麻辣雞絲扁意粉而被吸引進來的所以基本上沒餐牌就直接點餐同時也是因為在趕時間嘛 😅不過面外的廣告好像是長通粉?🤔隨便啦在下幾乎什麼都吃Spicy & Numb Chicken Linguine $78+$28 鹹蛋黃金薯條 小食追加餐付美式咖啡一杯頭盤在下選了餐湯不要沙律因為進店時橫照四周知道沙律只是沙律菜在下興趣不大啊而且餐湯也沒選錯很濃的南瓜和薯仔味還有在下最愛喝得到的瓜肉 果肉 菜肉湯濃 溶 暖 味道適中就算放涼了對湯本身的質素和鮮味也不會有太大的影響喜歡 😍然後是額外加點的小食邪惡薯條不過粗薯 而是中薯中薯也能啖啖肉點上蕃茄醬就是一股熟悉的味道了只不過呢..吃到最後一點才讓在下記超自己加點的是邪惡薯條 😅是鹹蛋黃放太小要省成本?還是容器關係 讓本來依附在薯條上的蛋黃隨著地心吸力直跌杯底?那所以如果能換上更扁平的容器效果照理應該會更好 😏最近好像每天都在吃炸物..很快餐飲也到了8分滿的BlacK Coffee 倒入奶讓它成為完美的9成滿咖啡是普普通通..最後的主角到場還滿漂亮的但好像聞不到什麼味..?
原來這是一家親餐廳

中薯也能啖啖肉
點上蕃茄醬就是一股熟悉的味道了
只不過呢..
吃到最後一點才讓在下記超自己加點的是邪惡薯條 😅
是鹹蛋黃放太小要省成本?
那所以如果能換上更扁平的容器
效果照理應該會更好 😏
最近好像每天都在吃炸物..

很快餐飲也到了
8分滿的BlacK Coffee 倒入奶
讓它成為完美的9成滿
咖啡是普普通通..

最後的主角到場
還滿漂亮的
但好像聞不到什麼味..?
來吃吃看
沒想到味道豐富引均勻
慢慢層層漸進的辣味
每條麵都沾上杰塔塔又不膩口的醬汁
一顆爆汁甜車厘和很多的菇菇
不過雞肉量似乎有點小?
質素是很好的
如果有個薯仔沙律吧就更好 😆
2022-02-02 315 浏览
新店開張就遇上禁晚市堂食,今次真厚禮。趁lunch 時間去幫襯下先,等位都等到15分鐘。環境好舒服,坐位夠闊,仲要播緊英文既電台,好有外國cafe feel, 勁chill. 好鐘意佢一排既月球燈擺設,靚呀靚呀靚呀。食物高水準,蕃茄湯食得出係用鮮茄,有蕃茄原有既酸味,唔似出面落茄膏。叫左一個燉飯一個意粉,兩樣都好好食。腸胃唔好既我,平時食完西餐多數都會濟住濟住,(可能太多奶或者太多牛油)今次就無,有驚喜。下次再去試下其他野先~

下次再去試下其他野先~
2022-01-29 187 浏览
Never coming back here!!!! I can't believe they only accept cash for dine in under 300 HKD. Who even still carries cash. So disappointed. The chicken steak was good, and I maybe would have come back here, but now I have to run out and get cash. Not happy at all.
Never coming back here!!!!

• chicken steak