2021-08-04 122 浏览
Séan Café & Lounge (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖💓打卡又得❤️‍🔥味道又得😍熱氣球下午茶$498/2✔️個擺設靚到…🥧鹹點全部above average!✔️鵝肝醬多士:份量慷慨,夾脆多士食一流✔️煙三文魚忌廉筒:好似食緊好濃嘅意粉醬,三文魚味勁重💯✔️黑松露蛋菠蘿包:有特色,菠蘿包夠crispy, 黑松露味出,配埋鹹香嘅蛋,一鹹一甜竟然幾夾✔️鹹牛肉薯波:薯餅味道~不錯甜品都有驚喜🍰✔️香檳牛奶布丁:好重香檳味,好似粒粒啫喱、牛奶布丁都好軟滑,個人幾鍾意✔️玫瑰芝士蛋糕:食到粒粒玫瑰花,好香又唔會搶芝士味,唔太甜,幾好味✔️忌廉撻(抹茶、士多啤梨🍓、檸檬🍋)抹茶最出色,個曲奇皮做得好,檸檬都不錯,酸酸地好開胃)✔️榛子朱古力macaroon有心思、唔會太甜我鍾意✔️棉花糖奶茶幾特別,奶茶唔算好飲,但係配棉花糖幾好,甜度well-balanced🥲唯一伏就係melon cake, 因為落重白朱古力嘅緣故,太甜了…😂杯茶都幾hea…係Lipton紅茶總結:美好嘅體驗,擺設花巧但食物唔算精緻,簡單而好食,性價比高💯-Elegant afternoon tea se
Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
💓打卡又得
❤️‍🔥味道又得

😍熱氣球下午茶$498/2
✔️個擺設靚到…

🥧鹹點全部above average!
✔️鵝肝醬多士:份量慷慨,夾脆多士食一流
✔️煙三文魚忌廉筒:好似食緊好濃嘅意粉醬,三文魚味勁重💯
✔️鹹牛肉薯波:薯餅味道~不錯

甜品都有驚喜🍰
✔️忌廉撻(抹茶、士多啤梨🍓、檸檬🍋)
抹茶最出色,個曲奇皮做得好,檸檬都不錯,酸酸地好開胃)
✔️榛子朱古力macaroon有心思、唔會太甜我鍾意
😂杯茶都幾hea…係Lipton紅茶

-Elegant afternoon tea set at Causeway Bay!!
-Savouries and desserts above average
-Reasonable price: $498/2

Igable: 9/10
Taste:8.3/10
Worth revisiting:8/10
【銅鑼灣】⭐️瘋狂打卡櫻花主題Café⭐️上年因為疫情關係,跟這兩位朋友沒有一起出來慶祝7月生日🎂🥳,趁現在疫情緩和,今年一行三人終於可以出來聚會,見一見面聚舊😌。今次是朋友飾心挑選一間特色Cafe🥰,這間位於銅鑼灣的【Sean Cafe】,餐廳是以花花為主題的餐廳🌷,來到餐廳門外,透過落地玻璃望向店內已經覺得十分吸引😍,近門口位置已經有棵櫻花大樹作為打卡位📸,整個環境都非常高貴優雅,而且花花擺設非常吸睛💖,加上粉色系配襯雲石傢俱,裝修盡顯心思😍。朋友一早已預約了全餐廳最靚一個打卡座椅👍,坐到窗邊自然光浸透室內令人非常放鬆😌。是日一行三人「為食指數」超級強😋,午餐吃得勁豐富😎,三個人點選了四個主菜…無錯...是四個….哈哈🤣。看一下餐牌,價錢定位亦吸引,飲品價錢大約$30-$60元,而甜品約$50-$100元不等,可以說是回頭率甚高的餐廳😎,非常適合與閨蜜好姊妹聚餐嘆茶傾偈好地方,當然首選一定是品嘗甜品系列啦😋。餐廳除了精緻甜品、花茶等飲品外,主菜的賣相擺盤亦非常吸引😍。點選了四個主菜,除了All Day Breakfast 是Set Lunch外,其他都是單叫菜式(晚餐菜式),所以價錢會
【銅鑼灣】⭐️瘋狂打卡櫻花主題Café⭐️

餐廳除了精緻甜品、花茶等飲品外,主菜的賣相擺盤亦非常吸引😍。點選了四個主菜,除了All Day Breakfast 是Set Lunch外,其他都是單叫菜式(晚餐菜式),所以價錢會比平常午餐價錢高一點😝。

📣但有點要留意是,它們烹調時間比較長,有些甜品準備時間可能需要20至60分鐘不等,但如果是喜歡一邊打卡📸一邊傾偈閒聊,誰在乎這點時間…哈哈😆~

🦞【龍蝦尾香蒜辣椒意粉】(HK$218)
Spaghetti Aglio E Olio with Lobster Tail
龍蝦開邊賣相特別,龍蝦肉內裡結實新鮮🦞,完全不粗糙,嫩滑爽脆非常彈牙,口感十足,而且亦有龍蝦鮮味。而加了香蒜辣椒的意粉有點偏向辣口,看到有粒粒辣椒籽,香蒜味及辣椒味略嫌有點過濃,遮掩了龍蝦本身鮮味,建議先食龍蝦肉再吃意粉。

🥩【香煎肉眼扒配燒汁、薯蓉及雜菜】(8oz $228)
Pan Seared Ribeye in Gravy Sauce Served with Mashed Potato and Vegetables
熟成度算剛剛好,肉眼扒油脂較少,有輕微根位,肉質入口軟腍不算韌,牛味不是很突出,但配上燒汁,味道剛剛好。配菜有香滑薯蓉🥔,小小紫椰菜絲,整體味道不會過於單調。

🍝【黑松露忌廉雜菌帶子扁意粉】(HK $158)
Linguine with Wild Mushroom & Scallops in Black Truffle Sauce
黑松露非常香,帶子大大粒亦新鮮,非常爽口。扁意粉麵質軟硬度剛剛好,忌廉雜菌汁亦很多,每條扁意粉都掛上忌廉雜菌汁,味道不錯。

🍽【全日早餐】All Day Breakfast (Lunch Set HK $138)
All Day Breakfast份量十分豐盛,有蘑菇、蕃茄、煙肉、肉腸、香蕉乳酪、茄汁焗豆、牛角包、薯餅、蘑菇、嫩滑炒蛋及沙律菜,一次過可以品嚐到數款食品,Lunch Set還配一個沙律菜,整個餐不過不失,非常豐富不會膩滯。

🌷🥞【玫瑰班戟】Rose Pancakes (HK$78)
班㦸非常靚,是店中其中一個主打招牌甜品
班㦸頂層有一朵新鮮玫瑰配上忌廉做裝飾,旁邊有玫瑰花瓣加上果醬,班戟口感鬆軟有質感,而中間的忌廉吃起有淡淡奶味,入口豐厚綿滑,不會太甜亦不膩,整個甜品有種浪漫高貴的感覺,賣相非常精緻吸睛,非常吸引。

🍫🍨【朱古力心太軟配雪糕】Chocolate Fondant with Ice-cream (HK$56)
心太軟即叫即焗,焗的時間拿捏得十分準,外皮不只鬆脆,而且切開後有流心朱古力的效果,溫暖的朱古力味極濃郁,沒有朱古力的苦澀的味道,溫暖的口感再配上一球冰凍雲尼拿雪糕,冰火交融,實在令人非常滿足。

🍓🍹【草莓乳酪沙冰】Strawberry Yoghurt Smoothie(HK$56)
整杯飲品呈現櫻桃紅顏色,賣相非常吸睛,陣陣的草莓香味撲鼻,沙冰口感香滑,草莓味道入口濃郁香甜,甜度剛剛好,口感清甜美味。

🌷☕️【玫瑰花茶】(HK$52)
玫瑰花茶喝起來是淡淡的玫瑰花香味,茶色剛開始為淡綠色,冲泡後玫瑰花本身顏色慢慢變淡,看著一粒粒玫瑰飄浮在玻璃壺內,非常賞心令人放鬆。

🦋☕️【蝶豆花茶】(HK$52)
蝶豆花花瓣顏色鮮豔,整壺茶呈現紫深藍色,服務員會細心地無限添加熱水,所以續漸會沖淡成紫色。蝶豆花本身沒有甚麼味道,只有微微花香,所以香味較淡,但配上蜂蜜,味道清新,有潤喉養顏功效。

📌Séan Café & Lounge @銅鑼灣
🇭🇰香港銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
Shop 1, G/F, Tower 535, 535 Jaffe Road, Causeway Bay, Hong Kong
2021-07-24
庆祝纪念
生日
  • 龍蝦尾香蒜辣椒意粉
  • 草莓乳酪沙冰
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 玫瑰班戟
位於銅鑼灣既Séan Café & Lounge以粉紅色宮廷式作為裝修主調,配以綠葉盆栽植物、部份花卉裝飾,餐桌採用港女最愛既雲石面,整體少女宮廷式裝修吸引喜歡打卡既小女子去光顧一番(๑´ڡ`๑)食物以西式料理為主,最吸引小女子莫過於甜品、港女下午茶,不但Igable之餘,整體質素都不錯(✪ω✪)食評:8.5/10 💛💛💛💛價錢:7/10 💛💛💛推薦度:8/10 💛💛💛小女子當日點了以下菜式:🔺紅鶴焦糖雪糕配粒粒窩夫🦩HKD$118 💛💛💛💛甜品一上碟已令小女子心心眼❤️用了透明金珠碟,而碟上再放上簡單既粉紅色金邊碟,兩隻碟堆疊性擺放設計透露餐廳既用心(灬ºωº灬)配合到餐廳既氣氛,更令少女宮廷風更加突出(「・ω・)「紅鶴馬卡龍甜而不膩,外皮脆身,唔會有種死甜感( ^ω^)士多啤梨新鮮,配上甜蜜蜜既朱古力醬果然係絕配(ᗒᗨᗕ)/忌廉非常Creamy、嫩滑,溝埋玫瑰花乾花帶點清新既風味ヾ(´ε`ヾ)紫色既焦糖雪糕甜度剛剛好,剛剛上碟時硬度都剛剛好,不會已溶到失去雪糕凍中帶點硬既質感(▰˘◡˘▰)不過心型窩夫內在不如外貌咁有質素( ˘•ω•˘ )非常乾身,沒有平時蛋香味之餘,又冇左煙煙韌韌既

食評:8.5/10 💛💛💛💛
價錢:7/10 💛💛💛
推薦度:8/10 💛💛💛

小女子當日點了以下菜式:
🔺紅鶴焦糖雪糕配粒粒窩夫🦩HKD$118 💛💛💛💛

不過心型窩夫內在不如外貌咁有質素( ˘•ω•˘ )非常乾身,沒有平時蛋香味之餘,又冇左煙煙韌韌既感覺(´・_・`)而且厚度又帶點薄,幸好點了雪糕、忌廉,先補救返少少分數(っ●ω●)っ

🔺小食拼盤 HKD$138 💛💛💛💛
煙三文魚多士非常脆身,煙三文魚新鮮、味道濃厚,配合生菜令外觀更美又帶種更Fresh之感ヾ (o ° ω ° O ) ノ゙

水牛芝士條芝士味濃厚,咬下去外脆內軟,一拉拉出長長既芝士拉絲,視覺、味覺大滿足Σ>―(〃°ω°〃)♡→

爆谷雞既皮都算脆身,雞味都重,唔會有種凍肉雪藏味道٩(。・ω・。)و

炸薯角熱騰騰,非常好味,點上附送甜甜既千島醬醬汁、酸忌廉醬,好味度100%升級(❛◡❛✿)

芝士雞翼中釀既肉卻很乾身 ,有種食柴既感覺,芝士味也不足,為小食拼盤中最唔好味既小食(눈‸눈)
小食拼盤
最近真係愈來愈多以花做主題既cafe,依度都唔例外。環境舒適,周遭佈滿各式各樣既花同羽毛既decoration,而且顏色以粉紅色為主調,係一間少女心爆發既餐廳💗《Big Breakfast》($158)係一個非常豐富、包羅萬有既All Day Breakfast😋 炒蛋炒得好滑,配合Mushroom係Perfect Match!除咗一般會食到既材料,仲有香蕉Yogurt 同 Waffle,waffle 上加左蜜糖牛油非常邪惡!《Risotto with Pumpkin & Mini Scallops》($108)Risotto 軟熟度煮得剛剛好,粒粒分明,配上細細粒既帶子,味道唔錯,份量亦好足👍🏻略嫌南瓜味唔太突出,反而食到好香蒜味,如果個Sauce既南瓜味濃郁啲會更好。《Rose Pancake》($78)玫瑰花作點綴,賣相精美,但份量較少,有啲Unexpected!Pancake 配上忌廉同玫瑰花及苺味既果Jam,味道唔錯,Pancake 亦算鬆軟,但驚喜度唔高。

《Big Breakfast》($158)

《Rose Pancake》($78)
2021-07-21 78 浏览
Sean cafe 3週年喇🤩所以佢地推出咗「旋轉熱氣球下午茶」$498/2🫖用靚靚旋轉熱氣球做主題 都幾特別 打卡一流😚不過每天限量供應8 份架咋 淨係可以電話預約‼️.📌甜點嘅size全部都細細粒 仲要唔會好甜 所以食晒都唔會好溜😋有兩款慕絲骰仔分別係紅桑子同荔枝🍒佢雖然話係mousse 不過質地偏實介乎啫喱同布甸之間🍮荔枝嗰款幾清新✨金箔香檳鮮奶布甸 個香檳酒味好重🥂仲夏荔蓉玫瑰芝士蛋糕 芝士味勁淡 佢係軟身嘅cheesecake🧀不過玫瑰花香味幾重🌹白朱古力蜜瓜蛋糕 整咗個蜜瓜嘅形狀好可愛 蜜瓜味好香🍈似食緊蜜瓜味嘅白朱古力🍫榛子朱古力味馬卡龍 比坊間嘅甜度低🤤榛子味好重 好似食緊金莎🌰仲有三款忌廉果撻:士多啤梨,抹茶同檸檬 個撻皮都夠脆😚面頭啲忌廉幾滑😌三款都唔算好甜🤤抺茶味有驚喜🍵火焰木棉花糖配慢煮伯爵奶茶好味😋好有BBQ嘅感覺🔥伯爵茶味都幾濃 不過奶味重啲🥛味道唔甜 再加一啖棉花糖 一流🙌🏻.📌鹹點咸牛肉脆炸薯波 炸得都幾脆😛佢入面唔係薯蓉係薯粒 有啲似食緊薯餅🥔不過牛肉就味冇乜😿忌廉芝士煙三文魚慕絲甜筒都幾溜 可能因為加咗cream cheese🙈法式鵝肝醬多士 個醬勁似

📌鹹點
咸牛肉脆炸薯波 炸得都幾脆😛佢入面唔係薯蓉係薯粒 有啲似食緊薯餅🥔不過牛肉就味冇乜😿忌廉芝士煙三文魚慕絲甜筒都幾溜 可能因為加咗cream cheese🙈法式鵝肝醬多士 個醬勁似午餐肉嘅味🦢個多士夠脆 夾埋一齊勁好食😋黑松露炒滑蛋配菠蘿包呢個配搭好特別😎個菠蘿包脆皮好薄 包身有啲硬🧐個炒蛋有啲老 不過松露味都幾濃🤤

📌飲品
跟餐會包兩杯野飲👅揀咗果茶同紅茶☕️
2021-07-17 158 浏览
每次經過謝斐道,都會不期然被這間以花花為主題的粉紅色 Séan Café吸引著,今次Book到位嚟食飯兼打個靚卡。我哋點咗呢幾款食物,好睇又好味:蜜汁燒德國咸豬手紫薯漢堡配薯條Honey Grilled Pork Knuckle in Purple Yam Bread with Fries紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫 Beets Flamingo Waffles with Caramel Ice Cream Séan do Rose(Cocktail)彩虹梳打Rainbow Soda Sean Café & Lounge535 Jaffe Road Shop 1, G/F, Tower 535, Causeway Bay

紅鶴焦糖雪糕粒粒配窩夫

Séan do Rose(Cocktail)

Rainbow Soda

Sean Café & Lounge
Séan do Rose
Séan do Rose
2021-07-16 1173 浏览
食左果個熱氣球下午茶,一啲都唔抵,得個靚字!例如果個所謂鵝肝醬多士,係一塊仔好唔脆嘅麵包,鵝肝醬味道同三花牌10幾蚊一罐嘅雜肝醬冇分別;果個香檳鮮奶布丁,果啲香檳jelly係苦到要立刻吐出嚟.仲要服務好唔得!一早訂左要呢個餐,但去到佢地完全唔會問下係咪可以出個餐,要問兩個waitress話我地訂左個set可以出餐,佢地先至check 好耐話係訂左.其中一個waitress係黑口黑面,問佢餐牌話加$28可以轉乜嘢飲品,佢亂答,結果我地叫左原來要俾正價嘅飲品. 仲要得幾枱客,我叫埋單佢都俾左我張單去隔離枱 (但隔離枱唔係食呢個set!)冇下次!
食左果個熱氣球下午茶,一啲都唔抵,得個靚字!

冇下次!
2021-07-16
2021-07-15 84 浏览
少女心大爆發嘅Sean cafe,眼見好多人嚟都係食甜品下午茶,而所長同友人實情係路過時好餓需要食午餐而入咗嚟,估唔到熟食都有驚喜!日式鰻魚飯配玉子連餐湯 $108本身真心諗起間餐咁少女心都係得個樣或者淨係甜品先好食,可能因為咁期望值低所以食落又覺得ok啵👍🏻一定冇一盒盒嗰啲鰻丼咁正㗎喇,但絕對高分過合格。重點是個是日餐湯,菇味濃郁,抵讚!蕃茄忌廉汁蝦意粉連餐湯 $88呢個真心好味,個汁嘅味道係剛好唔會太漏,而且蝦都比想像中多好多隻,話晒都銅鑼灣,本身以為會得三隻之類🤣冰果茶+$3所長好少會叫跟餐嘅嘢飲,因為驚死中伏,呢個係友人之選,估唔到竟然係好飲嘅,冇藥水味冇過甜!大家絕對可以叫呀👍🏻鮮奶咖啡 +$28上碟有朵花實在殺我一個措手不及🤣加錢配嘅咖啡完全係少女心之選💛

日式鰻魚飯配玉子連餐湯 $108

蕃茄忌廉汁蝦意粉連餐湯 $88

冰果茶+$3

鮮奶咖啡 +$28
2021-07-13 51 浏览
呢間cafe bookmark左好耐,趁staycation就黎食個brunch😂好彩我地星期六walk in都有位,遲一分鐘入就要等了🤭成間cafe都好粉紅好多花花🌸連飲品裝飾都係花😍·1️⃣Big Breakfast($128)有窩夫、薯餅、腸、煙肉、茄汁豆、磨菇、蕃茄同炒蛋🤩炒蛋炒得幾滑,窩夫都熱,唔會凍冰冰硬晒,份量同味道黎講都算抵食😎😎lunch set可以加$28叫一杯特色飲品,我地叫左杯彩虹梳打🌈漸變嘅顏色真係好靚😍·2️⃣Breakfast with fruit waffles($98)另外一份我地揀左有生果嘅,不過唔知係咪漏左單,我地等左差唔多45分鐘先有,中間都已經催左幾次☹️☹️第一個餐都食完好耐,最後我地發脾氣問仲有幾耐,之後仲要等左一陣先有🤦🏻‍♀️等到躁,就算幾好食都無晒心情了😞·呢個窩夫比lunch set多,炒蛋都係炒得好好食,煙肉份量多,食多幾啖就覺得有啲漏🙈生果得士多啤梨同提子,如果士多啤梨大粒啲唔好切唔薄就好,放多幾款生果仲正🤟🏻
1️⃣Big Breakfast($128)
2021-07-09 63 浏览
呢間餐廳 我食個兩次 仍然值得推薦俾人 無論打卡 服務都一流 不過我個人認為女仔去會開心d 😂😂😂 因爲入面的佈置都係以粉紅色做主調 我去過兩次 通常都係叫一個炸物拼盤,再加一個主菜 叫過飯同漢堡包 🍔 個人 認為食飯個性價比比較高 第二次去 係幫朋友慶祝生日 可以打去同佢講 餐廳會幫你寫字 再加埋點好靚的生日牌💯💯 順便一提 店員影相好有質素 😂😂💯💯 服務又好 最重要係 佢地呢間餐廳都好鐘意香港 👍🏻👍🏻真心值得推薦
呢間餐廳 我食個兩次 仍然值得推薦俾人

順便一提 店員影相好有質素 😂😂💯💯 服務又好
最重要係 佢地呢間餐廳都好鐘意香港 👍🏻👍🏻
真心值得推薦
2021-07-03 118 浏览
餐廳嘅裝修以花花為主題,對上一次去呢類打卡cafe已經喺韓國旅行時😭值得一讚喺每個坐位都有個屬於你的打卡位絕對適合女生的閨蜜之約呀🤣由於閨蜜同我一樣都為饞食又細食😪想試哂成間cafe嘅主食,小食,飲品同甜品所以叫咗2杯野飲,一款主食,一款小食加埋甜品~*自家製薯角配黑松露醬*$78新鮮即炸嘅薯角,充滿濃濃的薯香味。最驚喜嘅喺薯角連皮炸食到脆口嘅薯容口感,仲增添了多一層脆卜卜薯皮的口感,品嘗到新鮮即做的薯角另類滋味,旁邊的沙律菜可抵消較油膩的薯角。*番茄汁羽衣甘藍虎蝦意粉*$168大大隻爽口彈牙嘅虎蝦配上開胃醒神嘅番茄汁,意粉軟熟程度也剛剛好好,以cafe的水準來說相當不錯,吃起來的份量也不小*士多啤梨班戟*$108看起來似是十分普通的班戟,但當中有很多細心位。班戟軟熟得嚟帶有陣陣蛋香味,班戟之間的忌廉更是有淡淡士多啤梨香味,最重要的是每粒士多啤梨都酸甜適中😋*Macha Latte (Non-Coffe item)*$50外貌精緻的macha latte打卡一流之餘,品道亦很不錯。抺茶香味,*Coffee Latte*$48這杯latte我拉花也相當有花思,可能奶的比例多了,咖啡的味道
值得一讚喺每個坐位都有個屬於你的打卡位
絕對適合女生的閨蜜之約呀🤣
由於閨蜜同我一樣都為饞食又細食😪
想試哂成間cafe嘅主食,小食,飲品同甜品
所以叫咗2杯野飲,一款主食,一款小食加埋甜品
*自家製薯角配黑松露醬*$78
*番茄汁羽衣甘藍虎蝦意粉*$168
*士多啤梨班戟*$108
*Coffee Latte*$48
這杯latte我拉花也相當有花思,可能奶的比例多了,咖啡的味道不是十分出
2021-07-02 101 浏览
之前食過尖沙咀既分店但主要係食甜品(有個TIRAMISU幾好食)印象都算好 今次就試下佢既晚餐叫左一個帶子南瓜飯一個蜆意粉意粉好一般 無乜特別帶子飯反而有驚喜 甜甜地幾好食另外仲叫左個小食拼盤覺得最好食係呢樣!都算幾多款式 但就大部分都係炸物平時好少食雞 但佢既雞粒同雞翼都忍唔住食多左幾舊個芝士有少少似PIZZAHUT芝心批個尾咁三文魚多士都幾好食不過呢間野係無乜服務可言侍應又好似做到好頹想收工唔想SERVE咁但環境係唔錯 適合日頭女士們打下卡 夜晚有燈室內環境都係靚既價錢就正正常常 有機會都可以黎食個TEA同朋友影下相
之前食過尖沙咀既分店
但主要係食甜品(有個TIRAMISU幾好食)
印象都算好 今次就試下佢既晚餐
叫左一個帶子南瓜飯一個蜆意粉
意粉好一般 無乜特別
帶子飯反而有驚喜 甜甜地幾好食
另外仲叫左個小食拼盤
覺得最好食係呢樣!
都算幾多款式 但就大部分都係炸物
侍應又好似做到好頹想收工唔想SERVE咁
價錢就正正常常 有機會都可以黎食個TEA同朋友影下相
2021-06-20
小食拼盤
餐廳環境非常fancy🌸🌹🌷🌱🤩周圍都係粉紅色同花花草草窗門位個白色羽毛樹係打卡位📸配埋d燈光真係點影都靚✌🏻👸🏻✨鮮奶抹茶✨ $52🍼好飲好飲‼️呢杯係近期飲過最滿意嘅一杯🍵🥰茶香同奶味比例岩岩好抹茶味香濃而不澀😋✨蜂蜜檸檬姜茶✨ $52🍋呢set野靚到呢😍呢度叫親熱野飲都會跟埋個tray同d花花🌷有樣之餘味道都好好喎😝仲有蜂蜜可以自己落tim🍯✨煙三文魚牛油果沙律✨ $108🥗一上枱wah左聲😨連沙律都要整到成朵🌹咁😏係幾有驚喜嘅牛油果蓉配煙三文魚又係一個無得輸嘅組合🤤🥑✨溫泉蛋忌廉蘆筍磨菇扁意粉✨ $118意粉味道偏淡少少🤏🏻無想像中甘濃厚撈勻隻温泉蛋一齊食🍳食落都幾fresh😛✨牛肉竹炭漢堡配炸薯條✨ $98🍔牛肉夠厚身🥩肉味濃郁👍🏻但就略嫌唔夠juicy不過我都係食哂我比合格嘅😂✨精選蛋糕✨ $68🍰(生日牌蠟蠋不另收費👍🏻)重頭戲嘅切蛋糕環節到啦‼️😂件蛋糕好靚啊🥰🌼入面就普通海綿蛋糕啦味道正常無挑剔🤣伴碟仲有得寫祝福字句tim🥳🔥🔥🔥🔥🔥p.s.點完枝爉燭太猛火燒着左個生日牌😂😂😂仲差d燒着埋朵花🤪好彩店員都好細心幫我地換過個新牌同爉燭比我慢慢再影過相😆(加分加分)

餐廳環境非常fancy🌸🌹🌷🌱🤩

牛肉夠厚身🥩肉味濃郁👍🏻
但就略嫌唔夠juicy
不過我都係食哂
我比合格嘅😂

✨精選蛋糕✨ $68🍰(生日牌蠟蠋不另收費👍🏻)

重頭戲嘅切蛋糕環節到啦‼️😂

仲差d燒着埋朵花🤪
  • 抹茶鮮奶
  • 精選蛋糕
  • 煙三文魚牛油果沙律
還記得櫻花正開還未懂跟你示愛初春來時彼此約定過繼續期待在粉粉的櫻花樹下,點燃一顆隱藏的少女心。銅鑼灣Tower 535 最近2年新進了不少環境美設計獨立的新餐廳,而今次來到這間少女心爆發的粉紅粉紅餐廳Sean Cafe & Loung。餐廳是由尖沙咀搬過來,早前小編也於小店告急時都去過尖沙咀店,店舖很細,座位很少,但設計很美觀和很多花兒相伴,食物飲品都有花花做裝飾呢!!來到新店,則面積擴大了數倍,配以落地大玻璃和櫻花樹裝飾櫻花作主設計,加上不少花兒綠葉做點綴,又有新鮮花作為襯托,在這繁華鬧市中增添一個世外桃園。 而內裡佈置也分3種設計靠玻璃的採用西式古典風格,配以獨特美觀的茶杯餐具,極具打卡的價值。中間位則是粉紅少女心的桌桌椅椅,非常可愛。最入面則是現代感強的粉紅霓虹燈。雖然設計花盡心思,且飲品和食物都會配上符合主題的飾物,但價錢非常貼地,以不到100元就有套餐,打卡呃LIKE的飲品也大概50元而已。最值得推薦的當然是【櫻花樹班戟 $128】櫻花樹造型是一個巨型棉花糖, 樹底是迷你班戟(玫瑰和富貴菊),鬆軟口感輕盈,旁邊則配襯碎朱古力Brownie、海藍雪糕及蜜糖醬。姊妹們可以按自己口
還記得櫻花正開還未懂跟你示愛
初春來時彼此約定過繼續期待

在粉粉的櫻花樹下,點燃一顆隱藏的少女心。

最值得推薦的當然是【櫻花樹班戟 $128】
櫻花樹造型是一個巨型棉花糖, 樹底是迷你班戟(玫瑰和富貴菊),鬆軟口感輕盈,旁邊則配襯碎朱古力Brownie、海藍雪糕及蜜糖醬。姊妹們可以按自己口味自由配搭來吃,也可以棉花糖沾點點蜜糖和雪糕來增加口感呢。

白雲咖啡Coffee Candy $60
非常可愛,猶如一幅畫一樣,一朵白雲於粉綠色小杯上,用上美式黑咖啡(旁邊有奶),配棉花糖加點點甜和增強口感層次。當然也可以轉配其他,比如朱古力飲料。

而每一壺的花茶 $52 都不是用上一般茶包,全都用上真材實料沖泡,更會配上相應的蜜糖,和花朵做襯托。

有機南瓜帶子忌廉燴飯 $82,南瓜汁飯竟然搭配南瓜湯,相影成對,南瓜飯煮得適中,口感幼滑,加上是套餐, 連飲品,非常便宜。

窩夫全日早餐 $128
份量非常豐盛,絕對足夠兩女孩一同吃,同樣也是套餐,轉配花茶和特飲也是+$28就可以了。

士多啤梨咖啡 $50
在不用添加奶下和做用生果做調配的特別咖啡凍飲,沒了咖啡的苦澀。

建議女孩子如打卡就一定要Order 班戟系列和棉花糖系列,絕對是品嘗甜品的首選呢。
櫻花樹班戟
白雲咖啡Coffee Candy
花茶
窩夫全日早餐
2021-06-24 97 浏览
落雨天幫朋友補充生日,所以揀一間滿佈粉紅色及花花🌸🌸🌷🌹🌺的cafe,換下心情Book咗6點半食晚餐,可惜窗邊位都滿座了,所以職員按排一張圓枱比我哋,一坐低已經覺得環境好舒服,樓底高挑,每張枱既距離適中,主要以白色及粉紅色為主色,令人少女心爆發💕💓💗總共叫咗4樣食物及飲品1️⃣有機南瓜🎃帶子燴飯南瓜汁包裹飯粒,飯粒軟硬適中👍🏻 但帶子有些少雪味😿,我如果可以南瓜味更濃就更好 2️⃣香草醬車厘茄意粉🍝配慢煮雞柳🐓意粉味道香濃,配料有洋蔥,三色椒但慢煮雞柳就完全食唔岀⋯⋯😓肉質好柴!好乾!無肉汁!極失望!3️⃣雜莓鮮忌廉梳乎厘pancake 賣相100分,但內在就…….Pancake 其中有一塊𥚃面濕到以為未煎熟⋯⋯整體甜得滯🤢食左1塊已經投降了要由友人幫手清碟😮‍💨辛苦曬~4️⃣蝶豆花茶🦋🦋🦋呢壺花茶係最值得叫既賣相100分擺盤100分茶具100分當茶🍵遇上檸檬汁🍋Magic 🧚‍♀️💜💜💜🦄整體來講,侍應💁‍♂️質素唔錯,幾有禮貌笑容😊餐廳環境舒適🤳🏻👯‍♂️係同閨蜜👭傾訴及打卡好去處但食物有待改善🤷🏻‍♀️

💕💓💗

總共叫咗4樣食物及飲品

1️⃣有機南瓜🎃帶子燴飯

2️⃣香草醬車厘茄意粉🍝配慢煮雞柳🐓
意粉味道香濃,配料有洋蔥,三色椒
但慢煮雞柳就完全食唔岀⋯⋯😓肉質好柴!好乾!無肉汁!
極失望!

3️⃣雜莓鮮忌廉梳乎厘pancake
賣相100分,但內在就…….
Pancake 其中有一塊𥚃面濕到以為未煎熟⋯⋯

整體甜得滯🤢食左1塊已經投降了
要由友人幫手清碟😮‍💨辛苦曬~

4️⃣蝶豆花茶🦋🦋🦋
呢壺花茶係最值得叫既

賣相100分
擺盤100分
茶具100分

當茶🍵遇上檸檬汁🍋
Magic 🧚‍♀️💜💜💜🦄

整體來講,侍應💁‍♂️質素唔錯,幾有禮貌笑容😊
餐廳環境舒適🤳🏻👯‍♂️係同閨蜜👭傾訴及打卡好去處
但食物有待改善🤷🏻‍♀️