2017-11-03
某日心情不快經過灣仔,想食泰國野開心下,openrice 左一下見到呢間有船河食,就行黎試下,果真雖然當時已經係下晝2pm 幾, 但仍然有7成滿,仲要係鬼人多,就知道應該有d 料子。雖然坐低見$128一碗野,個心係有點嚇一嚇, 但既然黎到又見咁多人推介就order 左碗船河,跟手要多個通菜,set lunch 係跟杯普通冰茶/奶茶, 但由於心情唔好, 就豪$42 轉杯lychee lemon grass soda 黎開心下。order 完已極速黎左杯soda, 係好飲嘅, 而且支lemon grass 仲可以用黎篤lime.. 幾好嘅設計。主角同菜都好快上左枱, 船河真係無令人失望,個湯好濃, 有金不換嘅香味,唔太鹹,食落仲會有少少甜,味道非常適中。面頭嘅炸豬皮增加左碗面整體嘅層次,因為脆口,唔會淨得淋滑嘅粉絲口感咁單一。粉絲幼細,有d 韌度,吸左湯真係好好味,但就略嫌份量少左d, 如果我無叫菜,可能會唔夠飽。牛肉係和牛, 都食得出牛味同淋滑,但份量亦同樣。。少左d... 以$128 一個set 黎講, 佢個整體份量相比佢嘅價錢都仲係幾貴,不過滿足度係100分。我亦食話九龍城 兩間唔同
主角同菜都好快上左枱, 船河真係無令人失望,
牛肉係和牛, 都食得出牛味同淋滑,但份量亦同樣。。少左d... 以$128 一個set 黎講, 佢個整體份量相比佢嘅價錢都仲係幾貴,不過滿足度係100分。我亦食話九龍城 兩間唔同嘅船河,Samsen 係比泰國鋪更好味!唔會得死鹹同過多魚露,食完唔會超口渴。
通菜普通,唔係好夠味,偏淡味,要夾船河嘅湯黎食,可以不order。