2024-06-03
今日去咗The One,經過Royal Inn門口,見到餐廳歐式風格嘅裝修好靚,睇埋lunch menu嘅野食都幾吸引,所以入咗去食lunch。入到餐廳,地方闊落,餐廳整體以白色為主,仲有水晶吊燈,環境舒服。Lunch set包括1份前菜(湯/海鮮拼盤/沙律)、1份主菜、1杯飲品。我哋點咗兩份lunch set,前菜點咗是日餐湯,主菜點咗一份香煎北海道帶子海膽意大利飯同一份法式寶雲酥羊架,飲品點咗兩杯檸檬茶。是日餐湯係蘑菇湯,另附有一塊多士。蘑菇湯味道濃郁,多士夠香脆,仲可以沾上蘑菇湯食,味道唔錯。香煎北海道帶子海膽意大利飯比較正宗,意大利飯質地creamy,飯粒咬落略微堅硬。法式寶雲酥羊架賣相好靚,裏面有兩塊羊架、南瓜蓉、蕃茄仔、蘆筍。平時食羊肉好怕有羊臊味,但呢個羊架嘅調味可以遮蓋到羊臊味,而且羊架烹調得啱啱好,食落唔韌,羊架肉質亦很好,肥瘦相間,好食。配菜味道都唔錯,配羊架食可以解膩。