2021-09-13 247 浏览
一入到門口 就見到佢啲裝飾好靚好得意 諗都唔諗就入咗去坐 入面啲裝修都幾得意 仲有一個區域係俾啲人坐得close d 休憩區咁~我哋入去叫咗雜菌燴飯、煙三文魚配忌廉雜菌天使麵、特濃朱古力、芒果沙冰同埋椒鹽雞軟骨。第一杯嚟嘅係芒果沙冰,冰粒好大粒,比起飲品更適合做甜品,但整體尼講都係好正~第二杯我哋叫咗特濃朱古力,我會話佢係我飲過嘅朱古力數一數二好飲,出面d特濃好多都冇話真係特濃,佢呢個特濃係堅特濃~ 好滿意之後嚟咗個煙三文魚配忌廉雜菌天使麵,一嚟就見到佢係好有心機擺盆,菇嗰啲材料佢都炒到好香,所有味道好突出但係又唔會唔夾,雖然等得耐啲,但佢係新鮮煮出嚟,所以都值得等~跟住就係雜菌燴飯,擺盤又係好出色,識落菇味好重,佢亦都有好多唔同種類嘅菇,口味同口感都好豐富,食落都唔會太膩。雞軟骨都好掂,佢脆得尼又唔太油,冇加咩麵粉係出面,而且炸完都有灑d味粉係面,令佢個調味都好出色。

2021-09-08 179 浏览
相隔3個月,終於約到這位好朋友,事前想好要吃這家cafe,看到openrice 訂座有95折優惠,馬上預訂。Cafe佈置清新簡約,坐在窗邊,陽光能直射進來,光線充足。🍽Lunch set:芝士焗吞拿魚長通粉吞拿魚分量挺多的,長通粉煮的剛好,有咬口,調味適中,不會過鹹。🍽Tea set:炭燒雞串肉質鮮嫩,配照燒汁,很惹味。🍹飲品:- 百香果四季春茶(熱)- 水蜜桃🍑烏龍茶(冷)lunch set, tea set都包一杯烏龍茶或四季春茶系列飲料1杯。百香果,水蜜桃味都挺香濃,且不太甜,適合我們。🍡Snacks:蜜糖芥末雞翼表面煎的很香脆,雞肉嫩滑,甜甜的,不會辣,好吃。🥙炒椰菜苗顏色翠綠,入口清爽,有不少蒜片,蒜香味濃郁。沙發背椅很高,坐久一點也不會覺得累,整體cafe 給我的感覺很寬敞,可以悠閑的慢慢吃,慢慢聊天。

Cafe佈置清新簡約,坐在窗邊,陽光能直射進來,光線充足。

🍽Lunch set:
芝士焗吞拿魚長通粉

🍽Tea set:
炭燒雞串
肉質鮮嫩,配照燒汁,很惹味。

🍹飲品:
- 百香果四季春茶(熱)
- 水蜜桃🍑烏龍茶(冷)

百香果,水蜜桃味都挺香濃,且不太甜,適合我們。

🍡Snacks:
蜜糖芥末雞翼
表面煎的很香脆,雞肉嫩滑,甜甜的,不會辣,好吃。

🥙炒椰菜苗
顏色翠綠,入口清爽,有不少蒜片,蒜香味濃郁。

2021-09-08 152 浏览
Rimi Cafe位於登打士廣場樓上的咖啡店,整理環境乾淨企理。在附近上班吃膩了,突然發覺這件餐廳沒嘗試過,選擇來吃午餐,中午時分,不是很多人,座位也很舒服。員工態度良好,上菜速度快,食材新鮮,整體水平偏高。Lunch set煙三文魚配忌廉雜菌天使麵忌廉醬不會太膩,煙三文魚口感新鮮,有味,各種食材融合在一起,不會出現任何突兀,味道很好。美式肉醬義大利麵肉醬酸味較重,番茄味突出,麵的軟硬度適。小食芝士焗西蘭花西蘭花與芝士融合在一起,是以往沒試過的口味。健康的綠色食物和芝士相遇,是一種新的嘗試,值得推薦。炸薯角色澤金黃,脆口的薯角,配上番茄醬的點綴,大口吃進嘴,讓人回味無窮。

Lunch set
煙三文魚配忌廉雜菌天使麵

美式肉醬義大利麵
肉醬酸味較重,番茄味突出,麵的軟硬度適。

小食
芝士焗西蘭花

炸薯角

2K
朋友好鍾意捐窿捐罅搵嘢食,佢曾經介紹過呢間樓上餐廳,話食物幾好味又幾抵食,呢日喺旺角,就特登上去試吓😆叫咗 Lunch Set $79嘅「卡幫尼意粉🍝」,午餐包一杯 $39嘅飲品,咁我叫咗杯 $45嘅 Hot Ginger Latte, 補番差價 $6;另外再加 $52嘅「炒椰菜苗」😆- Hot Ginger Latte 有濃郁嘅薑味,仲又熱又滑,好飲😋- Carbonara 係其中一款我最喜歡食嘅意大利麵,有好多唔同嘅煮法;呢度用煙肉 Bacon🥓 ,煮得幾 creamy,意大利麵軟硬適中,口味大眾化😋-「炒椰菜苗」:椰菜苗新鮮幾爽脆,做落咗大量洋蔥🧅,炒得幾香口😋

2021-09-03 116 浏览
感覺好耐無去過樓上cafe☕️記得好耐前興過一排但個陣食個啲全部都係伏🤭今次其實都驚驚地係伏🌚但見好多人都話好食又高質,決定俾次機會佢😜係舊家樂坊對面,地點其實好方便一入門口已經見到有堆board game坐底order完,肥仔男友已經拎左玩具返黎玩😅Lunch/ Tea set 都包一杯野飲,價錢都ok喎• 煙三文魚配忌廉雜菌天使麵 $88配水蜜桃🍑烏龍茶🥃忌廉好香但唔膩,仲有碎芝士🧀好味😋• 巴馬火腿薄餅 🍕(10吋) $98都幾多Parma ham,加埋溶溶地既芝士👍🏻 • 伯爵茶千層蛋糕🍰 $79配薄荷朱古力🍫咖啡 +$10其實想試柚子,但賣哂🙃食落有驚喜啊🤩 好好食! 而且好香茶味,不過佢個伴碟真係會扣左啲分😅 淨朱古力醬既話,件事會好睇啲🙈野食真心好食,慢慢食下野傾下偈,唔覺唔覺都坐左兩個鐘依家兩條友仔越黎越懶啦,行多陣都想返屋企攤,去cafe坐下既節奏好似岩我地啲🥰
感覺好耐無去過樓上cafe☕️
記得好耐前興過一排
但個陣食個啲全部都係伏🤭
今次其實都驚驚地係伏🌚
但見好多人都話好食又高質,決定俾次機會佢😜

係舊家樂坊對面,地點其實好方便
一入門口已經見到有堆board game
坐底order完,肥仔男友已經拎左玩具返黎玩😅

Lunch/ Tea set 都包一杯野飲,價錢都ok喎

• 煙三文魚配忌廉雜菌天使麵 $88
配水蜜桃🍑烏龍茶🥃
忌廉好香但唔膩,仲有碎芝士🧀好味😋

• 巴馬火腿薄餅 🍕(10吋) $98
都幾多Parma ham,加埋溶溶地既芝士👍🏻

• 伯爵茶千層蛋糕🍰 $79
配薄荷朱古力🍫咖啡 +$10
其實想試柚子,但賣哂🙃

野食真心好食,慢慢食下野傾下偈,唔覺唔覺都坐左兩個鐘
2021-09-02 89 浏览
暑假想揾個就腳但又唔迫唔嘈,可以同朋友坐耐啲傾下玩下但又價錢相宜的地方相聚,係OpenRice search 左一大輪, 結果揀左Rimi cafe, 位於旺角登打士廣場樓上,家樂坊斜對面。Cafe有一個自成一角百零尺的房間,鋪榻榻米。星期五下午兩點上到嚟,人不多,我哋可以獨佔房間😄房間兩邊牆都係落地玻璃,由廿樓望出去睇住呢個繁華鬧市,窗內卻是寧靜舒適,可以和朋友傾下食下玩下board game, 好爽😆😁d waitress 又吾會成日入嚟摧你落單或收嘢,坐好耐都得,好private 好free。🥳嘢食方面,味道ok ,正常,份量大嘅。飲品花款多,夠大杯。呢度仲有一個好處,食完可以過斜對面家樂坊8月中新開張既AEON style shopping, 2萬幾呎有DaisoJapan超市家品美妝,包有斬獲!

嘢食方面,味道ok ,正常,份量大嘅。飲品花款多,夠大杯。
2021-08-31 109 浏览
今日約左朋友食個茶餐傾下計黎左Rimi Cafe經openrice book位有95折佈置簡約分開兩邊 不同風格一邊係紫色 型格另外一邊白色 有大玻璃可睇到街景凱撒沙律好足料菜又新鮮份量又多兩個人食都食唔曬炸雞翼配炸薯條即叫即整非常香脆熱辣辣最難得係唔油膩青醬雞絲配闊條麵 青醬意粉唔多餐廳提供 亦唔易整得好食今次冇令我失望闊條麵嘅硬度啱啱好好彈牙唔會過軟 Pesto醬好夠濃另外花茶有好多選擇我哋揀咗*冰霜花茶可以飲完一壺再加熱水兩個人飲都好足夠整體黎講食物有質素價錢好合理 有機會再黎幫襯

今日約左朋友食個茶餐傾下計

兩個人飲都好足夠

整體黎講食物有質素
價錢好合理 有機會再黎幫襯
2021-08-30 1441 浏览
輪班嘅工作生活 成日都好難約到朋友又見到呢間cafe openrice bk有95折優惠 裝修又係我中意既簡約風今日終於約到啦 開心仔食Tea都好注重個飲品分別叫左四季春茶 (左)hkd28同凍oreo碎朱古力(右)hkd35凍oreo 朱古力有美美的朱古力螺旋 望落咁靚飲落都開心啲上面一d都無馬虎 有滿滿嘅oreo口感upup四季春茶解油膩既好助手仲有少少微甜 甚少苦澀味啱晒伴唔同既小食蜜糖雞翼 (3隻)hkd 27去親cafe雞翼係必叫既超多嘅蜜糖 同加埋少少上面嘅香料 蜜糖雞翼世一蒜茸牛油焗什菌 hkd37超香濃既焗什菌 無咩草青味又超滑的口感另外仲叫左個main就係豬肋骨首先介紹跟餐餐湯好濃郁既南瓜味 另外佢既牛油餐包好香牛油味功夫一d都無馬虎BBQ汁燒豬肋骨配薯菜 (餐)hkd109重頭戲豬肋骨出現la跟薯菜 好中意佢係跟薯仔唔係跟薯條無左個種熱氣既感覺豬肋骨都好重醬汁味
輪班嘅工作生活 成日都好難約到朋友

豬肋骨都好重醬汁味
  • 蒜茸包
  • 蜜糖雞翼
2021-08-24 181 浏览
今日去旺角登打士街登打士廣場20樓既「Rimi Cafe」打卡,門口有d小擺設幾得意,一望入去就見到裝滿~滿一整櫃既broad game,broad game櫃左面有一個鋪左軟地板既遊戲室,可以幾個朋友席地而坐,一齊玩下小遊戲都咪話係幾過癮。再入多少少就有幾個U字形既大卡位,空間非常大。另外好特別既係桌上準備左韓式餐廳的韓式水瓶,可以自由幫自己添水。我同朋友各叫左一個lunch set,我的是「煙三文魚配忌廉雜菌天使麵」,天使麵比我感覺似係義大利麵同米粉既混合口感,一般食義大利麵有一個問題係伴芝士汁一齊食會好膩既感覺,但天使麵硬身冇甘吸汁,入口麵同汁層次分明。煙燻三文魚食起上黎剛剛好唔會太熟,搭配雜菌風味更佳。我朋叫左「雜菌燴飯」,「雜菌燴飯」米粒好挺身有咬口,仲有幾片芝士提下味,雜菌份量超多,味道好濃郁,整體不錯!小食方面叫左「蜜糖芥末雞中翼」、「雞肉串燒」,同朋友share食,份量剛好。「蜜糖芥末雞中翼」炸雞翼皮脆肉嫩口有芥末味,加上有沙律醬中和番,強烈推薦!最後飲品「藍天白雲」,搭配好靚,真係好靚。甜沙冰上面加埋雪糕,絕對係夏日消暑良品,好睇又好飲。另一杯「紫上談兵」,飲起上黎似

另一杯「紫上談兵」,飲起上黎似奶昔,好驚喜有濃濃紫薯味,呢杯飲品上有cream下有紅豆,打卡必叫。
2021-08-19 275 浏览
餐廳佈置簡約,偏愛以紫色和綠色牆做主色,絲絨面的梳化燉,我超鍾意店內的小裝飾,充滿香港人的特色,另外仲有設置遠軟墊區,可以坐地下舒適的食飯!今次是OpenRice Book位仲有有95折,有折已經覺得好抵👍🏻😋Lunch set📍三文魚配忌廉雜菌天使麵$88我本身好鍾意食芝士雜菌同三文魚,白汁煮得好好味👍🏻碟邊配香草好靚👍🏻📍芝士焗吞拿魚長通粉$85足料吞拿魚長通粉好煙韌,白汁味好夠👍🏻(包$39內的飲品)小食類📍巴馬火腿配芝士焗薯蓉$65滿滿的芝士包住薯蓉,做到拉斯的效果😍📍藍梅丹麥酥$45一層層酥皮包住藍梅,好香口好好味😋飲品📍珍珠奶茶🧋$48📍水蜜桃🍑四季春茶$39

Lunch set
📍三文魚配忌廉雜菌天使麵$88

📍芝士焗吞拿魚長通粉$85
足料吞拿魚長通粉好煙韌,白汁味好夠👍🏻
(包$39內的飲品)

小食類
📍巴馬火腿配芝士焗薯蓉$65
滿滿的芝士包住薯蓉,做到拉斯的效果😍
📍藍梅丹麥酥$45
一層層酥皮包住藍梅,好香口好好味😋

飲品
📍珍珠奶茶🧋$48
📍水蜜桃🍑四季春茶$39
約了好友見面,住旺角的她提議到登打士街的Rimi Cafe她說這家不但是黃店,而且坐位舒適、食物質素很高!重點是,在這裡預定可以有95折!立馬下訂😂Cafe門外放了超可愛的pepe蛙和連豬公仔,還放置了很多桌遊。我們選擇左手邊坐地墊的位置。超大的玻璃可以讓我們邊吃邊看風景,下雨超有feel!!!這裡的裝潢走簡約清新風,很舒適。巴馬火腿薄餅超級好吃!巴馬火腿不會太咸,配搭烤得香脆的薄餅和甜甜的菠蘿,還有邪惡的芝士(◍ ´꒳` ◍)口感超好!蜜糖芥末雞翼絕對必點!芥茉醬和蜜糖果然是不敗的組合~一碟六隻不夠吃!!好吃到想再點一盤!!因為不能喝冰的,所以我們都點了熱Oreo碎朱古力,甜甜的讓人覺得好幸福😭❤️/和好友在這裡慢慢品嚐美食,看著下雨的風景,或許大家不用每時每刻都聊著天,但這裡的氣氛讓我們很自在,感覺能在這裡坐一整個下午!
約了好友見面,
住旺角的她提議到登打士街的Rimi Cafe
她說這家不但是黃店,
而且坐位舒適、食物質素很高!
重點是,
在這裡預定可以有95折!
立馬下訂😂

Cafe門外放了超可愛的pepe蛙和連豬公仔,
還放置了很多桌遊。

我們選擇左手邊坐地墊的位置。
超大的玻璃可以讓我們邊吃邊看風景,
下雨超有feel!!!
這裡的裝潢走簡約清新風,
很舒適。

巴馬火腿薄餅超級好吃!
巴馬火腿不會太咸,
配搭烤得香脆的薄餅和甜甜的菠蘿,
還有邪惡的芝士(◍ ´꒳` ◍)
口感超好!

蜜糖芥末雞翼絕對必點!
芥茉醬和蜜糖果然是不敗的組合~
一碟六隻不夠吃!!
好吃到想再點一盤!!

因為不能喝冰的,
所以我們都點了熱Oreo碎朱古力,
甜甜的讓人覺得好幸福😭❤️
和好友在這裡慢慢品嚐美食,
看著下雨的風景,
或許大家不用每時每刻都聊著天,
但這裡的氣氛讓我們很自在,
感覺能在這裡坐一整個下午!
2021-07-25 510 浏览
#我的吃貨日常🐽 #黃店好食排名:卡邦尼意粉 $118(個source 岩岩好 每一條意粉都有🍝)BBQ汁燒豬肋骨配薯菜 $155(整體係不錯但juicy d 會好食d 😉 同埋個蘿蔔仔太冧了 不是我的口味😌)抹茶千層蛋糕 🍰 +$48(其實想試伯爵茶味 但因為口味係每天指定😉 所以睇吓大家好唔好彩啦!🤪🤪不過好鐘意佢d 繪畫🎨)餐湯 (係食完都有點飽 都係每天指定😉)蒜蓉包(呢個好食 好crispy)百香果四季春(呢杯飲品推介大家😚😚我係百香果迷🥰🥰)Rimi Cafe (旺角)旺角登打士街43H號登打士廣場20樓#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#cafe #拍拖👫#打卡#jessicafoodhunt#jessicafoodie
#我的吃貨日常🐽
#黃店

好食排名:
卡邦尼意粉 $118
(個source 岩岩好 每一條意粉都有🍝)

BBQ汁燒豬肋骨配薯菜 $155

抹茶千層蛋糕 🍰 +$48
🤪🤪不過好鐘意佢d 繪畫🎨)

餐湯
(係食完都有點飽 都係每天指定😉)

蒜蓉包
(呢個好食 好crispy)

百香果四季春
(呢杯飲品推介大家😚😚我係百香果迷🥰🥰)

Rimi Cafe (旺角)
旺角登打士街43H號登打士廣場20樓

2021-07-19 415 浏览
在OpenRice 落單,今次巳經第二次光顧這餐廳,因為很喜歡餐廳的雜菌燴飯,今次口感沒第一次好,因為比較乾,飯亦比較硬,雜菌亦沒第一次多,希望餐廳能保持食物質素及水準。
外卖自取
2021-07-18 365 浏览
旺角人氣樓上cafe,經常人頭湧湧,好多人排隊等位,不過有時walk in都會有機食有位~ 餐廳價錢合理,仲設有board game,可以慢慢坐低傾計食飯,適合一班朋友一起去聚餐🍴 食物方面,包括左各種形形色色cafe有既菜式,例如意粉、炸物拼盤,特色飲品等等,個人認為食物水準中上,普普通通,雖然未有邊款菜式留低深刻印象,或者特別出色,但整體味道還不錯,適合同朋友去玩board game,一齊坐低慢慢傾下計💛
2021-07-10 2611 浏览
女友人EL約食晚飯,終於約到噚(9-7-2021Sun)晚食,地點要係就到兩個人嘅中間位,所以鎖定油尖旺,我揀咗呢間,亦喺Openrice book.我準時到嚟,但EL因公司有啲事遲咗,好彩店員都唔會介意,我就睇咗menu先,EL嚟到,我哋就決定要$338.00嘅2人餐:6. EL補$5.00差價要百香果梳打少冰少甜我冇問EL覺得點,佢亦冇乜點評價.4-5.餐湯同蒜茸包端上嚟睇,餐湯份量未免少得可憐噃,而佢係薯蓉忌廉湯,鹹淡適中,但真係飲咗3,4啖就飲晒.味道: 5分蒜茸包脆同味道都啱啱好.味道: 5分7. 我嘅餐飲,熱青蘋果四季春茶因為1-7-2021 (Thur)喺程班長飲過四季春茶覺得好飲,所以就叫呢個,睇見顏色好深,飲落,um…味道有啲怪,唔多討好,不過係好濃.味道: 1.5分1. 加$5.00嘅經典凱撒沙律大大兜好誇張,我寧願唔使加錢,份量減1/3.沙律菜新鮮,蒜茸多士正常,個醬比較杰身同多,感覺有啲膩.味道: 4.5分2. 意式青醬雞絲炒闊條麵青醬味道好夠,闊條麵口感仍有啲煙韌,唔錯.味道: 4分3. BBQ汁燒豬肋骨配薯菜豬肋骨唔蘸伴上嘅醬都已經好夠味,內裡唔算好juic

EL嚟到,我哋就決定要$338.00嘅2人餐:

6. EL補$5.00差價要百香果梳打少冰少甜
百香果梳打
我冇問EL覺得點,佢亦冇乜點評價.

4-5.餐湯同蒜茸包
端上嚟睇,餐湯份量未免少得可憐噃
薯蓉忌廉湯同蒜茸包
薯蓉忌廉湯
而佢係薯蓉忌廉湯,鹹淡適中,但真係飲咗3,4啖就飲晒.
味道: 5分

蒜茸包脆同味道都啱啱好.
蒜茸包

經典凱撒沙律
味道: 4.5分

2. 意式青醬雞絲炒闊條麵
意式青醬雞絲炒闊條麵
青醬味道好夠,闊條麵口感仍有啲煙韌,唔錯.
味道: 4分

3. BBQ汁燒豬肋骨配薯菜
BBQ汁燒豬肋骨配薯菜
豬肋骨唔蘸伴上嘅醬都已經好夠味,內裡唔算好juicy但都OK嘅.
味道: 3分

價錢:
Openrice訂座享95折,即$365.40.
2021-07-09
用餐优惠