2023-04-18 168 浏览
今晚食的是大角咀的泰菜2.0 RestoranSAYA 。 餐廳裝修新潮,坐得舒適。馬沙文咖哩牛肋條$138面有薯仔、洋蔥……等,都炆得很腍,也很入味。咖哩面上見到加了奶,所以咖哩入口已感覺到奶香,牛肋條炆得很軟腍,濃濃的馬沙文咖哩非常香,牛肋條沾滿咖哩汁,無論口感味道都是極讚……跟配的面飽,烤得很香脆,沾著咖哩汁,好惹味。印度飛餅$38印度飛餅煙韌帶軟腍,本來就經已烤得很香,點上馬沙文咖哩,更添風味。和牛炒闊河粉$148 和牛炒河粉,裡面有蛋碎、芥蘭、紅蘿蔔……等,河粉是泰式常用的大大片的河粉,煙軔軟滑,炒得夠鑊氣,還有辣椒碎、青檸檬伴碟可自行調味。和牛差不多入口即溶,整碟河粉既有多重味道及口感,也夠鑊氣及香口。泰式青檸茶,冰涼帶少少酸甜,特別的醒神惹味。
今晚食的是大角咀的泰菜2.0 RestoranSAYA 。

餐廳裝修新潮,坐得舒適。

馬沙文咖哩牛肋條$138
面有薯仔、洋蔥……等,都炆得很腍,也很入味。
跟配的面飽,烤得很香脆,沾著咖哩汁,好惹味。

印度飛餅$38

和牛炒闊河粉$148

泰式青檸茶,冰涼帶少少酸甜,特別的醒神惹味。
2023-04-12 167 浏览
大角咀依間泰北傳統料理,很具人氣,而裝潢帶點懷舊民族風💗高腳藤椅配襯幾何地板,好有風情,這天決定去吃一下。平日黃昏來到,一到晚飯時間座無虛席喔。🔶青木瓜沙律$78美味可口嘅開胃菜,味道非常平衡,微酸微辣,甜鹹適中,加埋花生粒粒,多重口感。🔶咖喱金麵 $128見到好多人都點依個😋充滿傳統泰北料理風味。炭燒雞扒配以十分香濃嘅咖喱醬汁,上面共有兩款麵,其中一款係炸過的,跟咖喱汁拌勻後吃,十分酥脆,另一款口感煙韌🫶🏻好掛汁。🔶芒果糯米飯 $78賣相好靚,份量可以二人分享🫶🏻芒果片捲成一朵玫瑰花模樣🧡上面還灑上了少許玫瑰花作裝飾。糯米飯和暖軟糯,加埋椰漿和香甜芒果🤤十分美味。🔶青檸梳打 $38飲品都幾大一杯,滿有青檸香,微酸開胃,清甜解渴。🔶香芧斑蘭茶 $38充滿東南亞風情,入口有淡淡香茅和斑蘭香,甜度不高,清爽宜人。

🔶青木瓜沙律$78

🔶咖喱金麵 $128

🔶芒果糯米飯 $78

🔶青檸梳打 $38
飲品都幾大一杯,滿有青檸香,微酸開胃,清甜解渴。

🔶香芧斑蘭茶 $38

• 芒果糯米飯
📍大角嘴正宗泰北菜‼️· 香濃惹味咖喱麵👍 -- Restoran SAYA•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_大角咀#pigfoodiexhk_泰國菜==============================Restoran Saya 位於大角咀利奧坊,主打正宗泰國依善菜,上星期就同@breadismyboyfrd嚟試下😆餐廳裝修充滿夏日色彩,有置身東南亞嘅感覺🙈------------------------------⭐️泰北咖喱金麵 $128 (4.2/5)咖喱汁香濃惹味,粗蛋麵掛汁力強,啖啖滿足😍旁邊仲有脆炸麵條,口感豐富~雞扒厚肉juicy!·⭐️粉絲蝦煲 $168 (3.5/5)好足料嘅粉絲煲,仲有四隻大蝦同豬頸肉👍🥰調味濃啲會更好呢!·⭐️芒果糯米飯 $78 (3.6/5)芒果砌成一朵玫瑰花,糯米飯暖粒粒,加埋香甜嘅椰奶幾match~------------------------------賣相:3.8/5味道:3.7/5性價比:3/5推介度:3/5-----------------------------

#pigfoodiexhk_大角咀
#pigfoodiexhk_泰國菜
⭐️泰北咖喱金麵 $128 (4.2/5)

⭐️粉絲蝦煲 $168 (3.5/5)

好足料嘅粉絲煲,仲有四隻大蝦同豬頸肉👍🥰調味濃啲會更好呢!
⭐️芒果糯米飯 $78 (3.6/5)

賣相:3.8/5
名稱:Restoran SAYA
地址:大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下 G701號舖
前往方法:奧運站C5出口

• 泰北咖喱金麵
之前間中都會去大角咀/奧運嗰邊食飯,有好幾次經過呢間泰菜Restoran Saya都會聞到好香嘅燒烤味🤤 餐廳嘅裝修仲好打卡,用湖水綠色馬賽克磚嘅枱面配埋籐櫈,同埋啲燈光都有花心思,大部份枱都幾啱影相📸不過上次係閒日夜晚去食都有少少full,可能都係book定位穩陣啲~•🥢 泰北咖喱金麵 $128睇Openrice見到差唔多所有人都有叫呢個🫢 呢個麵嘅特別之處係有2個麵餅,1個係炸到脆卜卜嘅,另1個就煮熟咗嘅,食落就有雙重口感😝 不過咖喱湯嘅份量唔多,啱啱好夠撈晒啲麵~呢款咖喱嘅香料味比較重,帶少許酸辣嘅味道,都幾有層次😋仲可以加啲青檸汁~雞扒燒得好香,有少少炭烤香味😍 而且雞肉保持到嫩滑,整體配搭都幾好食~•🥢 泰式咖哩蟹汁軟殼蟹 $188軟殼蟹好大隻,都幾多肉,炸衣夠薄身又好脆,唔錯~🤤 落完單先醒起叫咗2款咖喱🫢🤣 呢款咖喱椰香味較重,完全唔辣,但就無乜蟹鮮味🥹夾開軟殼蟹就發現,咖喱入面有好多蔬菜,例如甜椒、西蘭花、椰菜花等,仲有好多一絲絲嘅蟹肉🤩 咖喱旁邊仲配咗3塊意大利香草蒜蓉包,烘得好香,不過食落都鬆軟,就算單食唔加咖喱都好食~•🥢 芒果糯米飯 $78之前食過唔少泰菜餐廳嘅

🥢 泰北咖喱金麵 $128

🥢 泰式咖哩蟹汁軟殼蟹 $188

🥢 芒果糯米飯 $78
之前食過唔少泰菜餐廳嘅芒果糯米飯,啲芒果一係就無味,一係就酸到不得了😖
但呢間嘅芒果係甜嘅!亦都好香!🥭可以bookmark翻兜!!😆
啲芒果片砌到玫瑰花咁勁靚,旁邊仲加咗啲芒果粒粒,用盡晒成個芒果🫢 啲糯米飯係微暖嘅,口感煙韌,而且份量超多~ 椰汁份量都落得好足,上面仲有啲乾嘅玫瑰花瓣,加埋一齊食令到整體更清香🤤

🥢 椰汁沙冰 $58
開頭有啲想阻止朋友叫呢個,因為好似好普通,點知飲落又有少少驚喜🤭 不同之處係呢杯椰汁沙冰係有落埋椰青水,飲落好fresh好清甜🤩 加埋啲椰子脆脆喺上面,又多咗啲口感~
不過要扣分嘅係沙冰質地有啲太水,唔夠冰~
椰汁沙冰

椰汁沙冰
2023-04-08 183 浏览
泰式酸辣鳳爪沙律 $88調味酸酸辣辣咁好開胃🍽️鳳爪數量勁少得五舊左右多返啲會開心啲🤪泰北辣肉碎生菜包 $108肉碎係夾雜左豬腸同豬潤一齊炒夠辣夠酸夠惹味🌶️🍋生菜新鮮爽脆🥬味道唔錯但份量較少🫣蟹肉奄列 $138好大個份量十足🤰🏻即叫即製😇切開仲出緊煙滿滿都係蟹肉🦀記得趁熱食♨️蛋會更加嫩滑🍳同埋凍左的話油膩感會較強辣醬要沾‼️沾完食會更好味同清新🤤和牛炒寬河粉 $148係唔係和牛我就唔知啦牛肉切成片狀🐮頗大塊數量都唔少但肉質較韌牛味唔突出🙈寬河粉超好食🥳質地透明口感煙韌🫶🏻連雞蛋炒🥚好惹味成餐飯最中意哩道菜💯粉絲蝦煲 $168大蝦有五隻🦐係大頭蝦肉質都算爽彈👌🏻粉絲🍜食落唔算好油🍾唔會好韌咬唔斷味道鹹淡適中食到有鑊氣同夠惹味😍煲底仲有豬頸肉豬頸肉肉質軟淋🥓且入味好食✅芒果糯米飯 $78賣相十分吸引🤩擺到好似朵花咁🌸不過糯米飯唔夠軟糯芒果新鮮但唔算好甜🥭椰青 $58大大個椰青水清甜🥥椰肉嫩滑解渴一流💦整體而言,哩間泰北餐廳食物水準唔錯💯尤其是炒粉類餐廳裝修特別😻比起其他泰國菜餐廳環境更舒適👍🏻不妨一試😋

泰式酸辣鳳爪沙律 $88

餐廳裝修特別😻
比起其他泰國菜餐廳環境更舒適👍🏻
不妨一試😋
2023-04-08 159 浏览
呢間餐廳之前bookmark 左一直想試都未去,今日難得一位好耐無見既朋友有時間話陪我食飯,就黎左試下。睇相已經覺得間餐廳氣氛唔錯,黎到現場真係幾好。其實好多野都想試,但因為得兩個人怕眼闊肚窄,所以就叫咗三樣野先。咖喱金麵:有兩樣麵,一個係煮軟左,一個係炸脆左,配咖喱汁同埋雞扒,咖喱汁食落好香,一開始覺得脆麵麻麻哋,但後來將啲脆脆麵浸左落啲汁度浸淋左原來幾正。軟殼蟹配蒜蓉包:可能我哋掛住影相,到最後食嗰陣已經凍左,軟殼蟹個脆漿麻麻哋咖喱汁入邊都有唔少配菜,有椰菜苗,西蘭花蟹肉奄列:呢個好正,有好多蟹肉筒入邊,蛋香十足,份量好夠。最後叫咗兩杯沙冰:薑汁菠蘿沙冰同椰汁沙冰。沙冰正常,不過薑汁菠蘿沙冰我飲唔到薑汁味餐廳影相真係幾靚打卡一流,d嘢食都真心唔錯,而且人唔多,環境清靜,情侶約會或者閨蜜聚餐談心都係唔錯嘅選擇。
睇相已經覺得間餐廳氣氛唔錯,黎到現場真係幾好。

咖喱汁入邊都有唔少配菜,有椰菜苗,西蘭花

蟹肉奄列:呢個好正,有好多蟹肉筒入邊,蛋香十足,份量好夠。

最後叫咗兩杯沙冰:薑汁菠蘿沙冰同椰汁沙冰。
沙冰正常,不過薑汁菠蘿沙冰我飲唔到薑汁味

2023-04-05
  • 蟹肉奄列
2023-04-04 1555 浏览
Restoran SAYA 🇹🇭✨泰北辣肉碎生菜包 🥬 $108舖頭提供兩隻唔同嘅生菜包,店員話呢一隻係佢哋獨家嘅,泰北風味係豬肉碎內加左豬潤,豬腸,豬耳仔,仲有炸豬皮,除左有普通唐生菜之外,仲有清淡既沙律生菜,調味方面有羅勒,薄何葉同埋檸檬葉。每一啖都咬到不同材料,驚喜滿分💯❗值得一提,炸豬皮咬開有微微豬騷味,再令生菜包再提升到另一個層次💓👍🏻瑪莎文咖哩 • 牛肋條 🐮🍞$138呢一個咖喱汁非常濃郁,牛肋條嘅份量非常之多,我哋數過足足八大件!牛肋條本身牛味好重,亦都已經煮到好淋身,好好食!呢一個咖喱本身已經配咗三塊蒜蓉包,蒜蓉包嘅香草味非常之濃郁,質地亦都非常軟熟,配咖喱一絕!推介!💓💓👍🏻印度飛餅🫓 $38一份入面就有兩大塊飛餅,即叫即整熱辣辣,酥香鬆脆口感煙韌!如果有嗌咖喱嘅話,一定要嗌一個‼💓💓👍🏻芒果糯米飯🥭🍚 $78食完正餐又點少得整返個甜品,講到泰國嘅甜品就一定唔少得芒果糯米飯💛呢度嘅芒果糯米飯非常適合打卡,有芒果卷成嘅花花🌼芒果非常香甜,椰汁份量亦都啱啱好💓👍🏻
Restoran SAYA 🇹🇭✨
瑪莎文咖哩 • 牛肋條
泰北辣肉碎生菜包
印度飛餅
2023-04-03 130 浏览
今日同朋友去奧運站搵食,經過一間裝修好有特色的泰國餐廳,環境優雅座位寬闊,原來仲拎咗2022年米芝蓮,值得一讚😍首先點咗招牌菜式泰北咖喱金麵,一半炸麵一半油麵好特別,撈埋濃郁的咖喱醬汁一齊吃真系好好味~再黎一個瑪莎文咖喱牛肋條配意大利香草蒜蓉麵包,牛肉炆得好軟身好入味,唔太辣啱晒我加多個芒果糯米飯,平時唔太鍾意好甜的甜品,呢個甜度啱啱好,糯米沾上椰醬一級棒,芒果好新鮮好甜,推薦比大家必點~大家係附近記得一試啦
2023-03-31
  • 泰北咖喱金麵
大角咀· 米芝蓮推介民族風精緻泰北菜Restoran SAYA📍大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖➰好歌推介「黑色眼睛,沿途與你有過一幀風景,但路上誰也沒名沒姓。」.#目黑 #周國賢➰今日嚟到大角咀探朋友,特色小店林立嘅大角咀一向都臥虎藏龍,十分之多餐廳值得一試,今日客隨主便,由佢發板帶我食好西。.餐廳距離奧運站約5分鐘路程,周邊食店林立,而餐廳位於商場地鋪,門口用上落地大玻璃設計,非常開揚。裝修風格用上湖水綠做主調,配搭民族風裝飾,彷如置身異國風情。.➰✥蘋果酒黑啤 💲68 ⭐️4.2/5⭐️Apple cider混合黑啤出黎效果變成漸層效果,賣相討好,味道更有驚喜,中和左黑啤嘅苦澀,突出左Apple cider嘅清香,出奇地易入口,可以一試。.✥Lichilini 💲78 ⭐️4/5⭐️香檳加上荔枝肉,賣相唔錯,但入口無太大驚喜,正常發揮。.𖥕特式開胃拼盤(各2件) 💲88 ⭐️4/5⭐️包括有肉末花生菠蘿,手打魚鬆西瓜同檳榔葉面康,睇名就覺得好有趣,以為係d乜奇怪組合,本著冒險精神即管一試,但所有野嘅組合都唔差,幾開胃,由奇鐘意肉末花生菠蘿。.𖥕和牛炒寬河粉 💲148 ⭐️4.2
大角咀· 米芝蓮推介民族風精緻泰北菜

Restoran SAYA
📍大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖

➰好歌推介
「黑色眼睛,沿途與你有過一幀風景,但路上誰也沒名沒姓。」
#目黑 #周國賢

✥蘋果酒黑啤 💲68 ⭐️4.2/5⭐️
✥Lichilini 💲78 ⭐️4/5⭐️
香檳加上荔枝肉,賣相唔錯,但入口無太大驚喜,正常發揮。
蘋果酒黑啤

𖥕特式開胃拼盤(各2件) 💲88 ⭐️4/5⭐️
特式開胃拼盤

𖥕和牛炒寬河粉 💲148 ⭐️4.2/5⭐️
香港好少餐廳有依款闊河粉供應,入口軟燸煙韌,非常滋味,和牛亦肉味濃郁,加上即叫即炒非常夠鑊氣,好推介。
和牛炒寬河粉

𖥕泰式炭火鹽燒魚 💲258 ⭐️4.2/5⭐️
係泰國旅遊試過夜市食過鹽燒魚,之後便一試愛上,見到餐廳有供應仲係主廚推介,立即點左,即點即燒嘅關係都大概等左30分鐘,上枱擺盤份量豐富,燒魚旁邊仲有一堆配菜伴碟,炭火鹽燒風味由魚皮滲入至魚肉之中,魚肉爽嫩肉汁豐富,非常出色,加上泰式醬汁更加惹味,令人一試難忘。

甜品
❀芒果糯米飯 💲78 ⭐️4.2/5⭐️
芒果糯米飯擺盤精緻,鮮甜芒果配上清香椰漿令人賞心悅目,加上煙韌粘糯囓糯米飯靈魂,好難得係香港食到係泰國一樣嘅味道,如再加上脆米就有如畫龍點睛一樣。

➰總結
餐廳裝修誠意十足,令客人置身異國更容易代入餐廳美食,少見嘅泰北菜亦係賣點之一,食物出品各方面都好出色,值得一試。

➿➿➿
蘋果酒黑啤
特式開胃拼盤
和牛炒寬河粉
芒果糯米飯
小食拼盤 咸到一個點 泰式竟然全部都係腸仔蝦片仲要超難食 問佢有無水 冷熱都好不會供應 叫野飲15分鐘都未到 只有$28的500ML 樽裝水  唔算貴但係唔比人揀普通水  都幾難得其他所有食物都用超強味精處理 食個蟹肉炒飯無乜蟹肉但係個味好鮮,飯就好似糯米飯咁既口感唯一食到落肚正常既就係串燒 個汁可以 不過雞肉有少少生生地整體衛生有待改善 可能近街所以隻腳一路食一路比野咬 好彩全部份量極少,一陣就食完
小食拼盤 咸到一個點 泰式竟然全部都係腸仔蝦片仲要超難食
問佢有無水 冷熱都好不會供應 叫野飲15分鐘都未到

唯一食到落肚正常既就係串燒 個汁可以 不過雞肉有少少生生地
整體衛生有待改善 可能近街所以隻腳一路食一路比野咬
好彩全部份量極少,一陣就食完
2023-03-25
2023-03-24 104 浏览
之前喺IG見到呢個復古風座位已經好想去打卡原來餐廳仲獲得 Thai SELECT 認證🤩主打傳統泰國菜、正宗依善地道美食及創意料理餐廳環境以泰式民族風為主復古綠色牆身 水晶吊燈 藤製天花設計加上充滿民族風嘅擺設 每個位都好靚好有旅行feel 好休閑 😌✨海鮮青木瓜沙律好多好多魷魚圈同大蝦 有驚喜青木瓜清甜爽口 沙律醬汁酸酸甜甜帶點辣 好開胃✨泰北咖哩金麵✨餐廳嘅招牌菜咖哩味濃郁 雞扒嫩滑 好多泰式香料有粗麵 / 脆炸粗麵 口感豐富配咖哩汁好掛汁味道好夾✨蟹肉奄列✨一上枱聞到好香濃蛋香味切開蛋卷入面有好多蟹肉 每啖都有蟹肉點少少拉差辣醬更加惹味 必點 👍🏻

之前喺IG見到呢個復古風座位已經好想去打卡
原來餐廳仲獲得 Thai SELECT 認證🤩
主打傳統泰國菜、正宗依善地道美食及創意料理

餐廳環境以泰式民族風為主

點少少拉差辣醬更加惹味 必點 👍🏻
  • 泰北咖哩金麵
  • 海鮮青木瓜沙律
  • 蟹肉奄列
🔥 炭火燒牛肉 | Suea Rong Hai ($208)Charcoal Grilled Beef with Chimichurri Sauce燒牛肉既肉質軟熟淋滑,而且又完全無筋 ,只需沾上少量既阿根廷青醬作提味就可以啦👌🏻避免醬汁搶走牛肉香味,唔錯唔錯。👍🏻🥘 泰北咖喱金麵 | Khao Soy Noodle ($128)Northern Thai Coconut Curry NoodleSoup with Charcoal Grilled Chicken呢款菜最特別係可以一次試到兩個口感😗,金麵一邊脆口、一邊軟滑,咖喱汁味夠香濃又有少少辣而且仲帶出少少椰香味,加埋青檸汁感覺就會有點清新,配埋焦香既雞扒係幾惹味既。另外要講講既係金麵並非傳統湯麵,會被形容為「泰式意大利麵」,咖哩汁份量足夠拌勻麵條,每條麵條掛滿咖喱汁。另外咖喱不算太辣,就算唔可以食辣既朋友可以試下。😋🥖 意大利香草蒜蓉麵包|GarlicFocaccia Bread ($38)眼見食完泰北咖喱金麵後仲剩餘咖喱汁,當然要追加一份蒜蓉包沾埋啲汁一齊食啦😋。麵包上檯後仍熱辣辣,麵包口感超鬆軟、香草味十足,加兩塊牛肉上去就
眼見食完泰北咖喱金麵後仲剩餘咖喱汁,當然要追加一份蒜蓉包沾埋啲汁一齊食啦😋。麵包上檯後仍熱辣辣,麵包口感超鬆軟、香草味十足,加兩塊牛肉上去就可以得到一份烤牛肉厚多士🤨(誤)

🍹 芒果熱情果沙冰|Mango & Passionfruit Smoothie ($58)

呢兩款夏日既生果配搭埋一齊,滿滿既芒果味配上淡淡熱情果果香,帶出一種酸酸甜甜既味道~真係冇得頂😉
🍸 柚子菠蘿梳打|Grapef ruit & Pineapple Soda ($38)
酸甜既柚子配埋甜甜既菠蘿🍍味道清新得黎係炎炎夏日飲就岩哂啦🤩

🥭 芒果糯米飯|Mango Sticky Rice ($78)
外形方面就已經岩哂打卡啦🌼 芒果裝飾成一朵玫瑰花🌹 甜甜既椰漿淋在糯米飯及芒果,軟糯既口感再夾埋鮮甜既芒果🥭 次次見到有呢款甜品,小編必叫! 呢個糯米飯真係好好食阿! 推介阿!👍🏻👍🏻👍🏻
2023-03-15
  • 芒果熱情果沙冰
  • 伊善炭火燒牛肉
  • 泰北咖喱金麵配炭火燒雞
2023-03-20 107 浏览
呢間餐廳成間都係湖水綠色裝修,有好多民族風格嘅枱櫈同埋復古海報,洋溢着滿滿嘅夏日氣息,仲有少少夢幻嘅感覺🫧,勁啱打卡📸!餐廳主打泰北依善菜,菜式比較地道正宗,唔係普通泰菜館嗰啲菜式,絕對值得一試!🥳另外值得一提嘅係餐廳播嘅音樂幾有品味,都係一啲懷舊經典嘅英文金曲🎶,好有品味好啱feel~------------------------------🥘◖泰北咖喱金麵◗ $128佢嘅面底係蛋麵黎,配上一舊仔炸嘅蛋麵,好香脆!呢個咖喱比較甜,椰奶味幾濃,而且都算辣;蛋麵彈牙爽口,好掛汁,真係好正!仲有雞扒作為配菜,肉質鮮嫩而且口感厚實,帶有好香嘅炭燒味!🦀◖蟹肉奄列◗ $138好巨型嘅一舊蛋包住滿滿嘅蟹肉,整到一個蛋捲咁,賣相已經好吸引!個奄列外層煎得有啲煙韌,建議點埋佢嘅辣醬,辣辣地更加帶出蟹肉嘅鮮味!🥭◖芒果糯米飯◗ $78擺盤好靚,芒果擺到成朵花咁,成碟嘢嘅份量唔係太大,相對嚟講芒果嘅份量都幾多!芒果果肉清甜;個糯米飯充滿住椰香,頗有咬口,但略嫌佢啲椰漿有啲重手,食到後面會有少少漏~🥥◖椰汁沙冰◗ $58同想像中嘅椰汁沙冰有啲出入,佢係奶味偏濃,椰子嘅味道反而冇咁出,微甜飲落都OK~🌟E

🥘◖泰北咖喱金麵◗ $128

🦀◖蟹肉奄列◗ $138

🥭◖芒果糯米飯◗ $78

🥥◖椰汁沙冰◗ $58

🌟Encore指數:9/10
🎏️ 食盡油尖旺— Restoran SAYA✨ 米芝蓮級數嘅fushion泰國菜🇹🇭🍴 #90cp奧運篇 #90cp泰國篇➖➖➖➖➖唔講唔知其實奧運站大角咀中間都開咗唔少新餐廳🤔 因為嗰區都有啲納米新樓,好似利奧坊咁,都帶起咗個區有多少少新餐廳,網上見到呢間話自己係米芝蓮級數嘅泰國菜,梗係要試吓佢咩料😎美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🦀 蟹肉奄列 $138 作為主打菜式講真呢個有少少失望😣 大份就的確係大份,不過食落感覺同普通蛋餅冇乜太大分別,蟹肉過分地融合咗入去,而且佢表皮嗰層都比較油膩,食落都好少少漏,冇想像中咁驚喜🙈✨ 泰式青咖喱雞 $128估你唔到呢一個青咖喱非常出色,先莫講話份量大份,性價比極高,味道唔算辣而且好香口,雞肉嘅質地亦都滑好唔錯🥰 仲要佢本身有西蘭花,荔枝菠蘿等等,仲跟咗三舊蒜蓉包添!! 性價比同埋味道都係冇得輸,呢個絕對值得推薦叫😤🔸 印度飛餅 $38呢個印度薄餅本身諗住攞嚟點咖喱,不過隻小腿失望,因為佢比較大嚿而且唔係好鬆化,同埋上碟嘅時候已經唔太熱🙈🔸 芒果糯米飯$

#90cp奧運篇 #90cp泰國篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🦀 蟹肉奄列 $138

✨ 泰式青咖喱雞 $128

🔸 印度飛餅 $38

🔸 芒果糯米飯$78
另一主打之一嘅芒果糯米飯,個樣真係冇得輸😏 大大份又多芒果,不過我就嫌佢椰香味唔夠重,絕對有進步嘅空間🙈 同埋記得叫佢最後先上啊,店員都好搞笑地第一味餸就上芒果糯米飯真係呢🥲

💰Total: $420

✅ 不得不讚係佢嘅性價比真係高!特別係佢嘅青咖喱咁嘅份量都係百零蚊,其實好抵食🥰

❌ 不過店員嘅態度同埋質素就真係有待改善,完全係趕收工,甜品居然係打頭陣第一味餸上,如果唔係佢哋咁嘅話其實整體翻食機會率會大大提高😂🤦🏻‍♂️

➖➖➖➖➖
📍 Restoran SAYA (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖
Restoran saya 📍大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖Restoran saya 係間精心打造成一個充滿泰國風情既特色餐廳🐘裝修彷彿引領客人來到了泰國,放鬆地品嚐當地料理,讓疲憊的身心都得到放鬆☺️我地order左和牛炒寛河粉、馬莎文咖喱-牛肋條、芒果糯米飯🥭每一碟菜式擺盤好精緻又吸引☺️🐮平時好少食和牛寛粉,嚟就聞到好香嘅和牛味,食落好鬆化,河粉又夠鑊氣,真係好正😋馬莎文咖喱-牛肋條🐮牛肋條沾上咖喱汁好惹味🧡牛肋條軟腍,再配上蒜蓉包,好夾!芒果糯米飯,入口芒果甜又重芒果味👍🏻
Restoran saya
📍大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖