2023-11-19 53 浏览
裝修以湖水綠作主調, 藤製座椅🪑配上馬賽克瓷磚餐桌, 充滿異國風情, 好有度假feel🏖!店內仲播放住輕鬆嘅音樂🎵, 感覺好chill~🍜泰北咖喱金麵啲麵有一半係湯麵, 另一半係油炸的, 帶來雙重口感, 好有層次!咖喱汁好香, 屬微辣嘅程度, 啲麵索晒啲湯汁, 香濃惹味!🦀蟹肉奄列推介👍🏻!外層微微焦脆, 邊位幾香口, 裏面超多蟹肉, 啖啖蟹肉, 蛋味香濃, 沾上甜辣醬更惹味!如果叫咖喱🍛, 推介可以叫一籃印度飛餅🫓, 酥鬆柔軟, 又或者係意大利香草蒜蓉麵包🍞, 香脆可口, 食落有蒜蓉香味~
🍜泰北咖喱金麵

🦀蟹肉奄列

2023-11-19
2023-11-17 57 浏览
大角咀愈嚟愈多美食!泰國菜都勁多間,有平有貴!今日我地食泰國東北菜,入面裝修偏民族風🇹🇭,幾有格調!呢到上菜都幾快!泰式青咖喱。雞係配左雞扒,而且仲要係煎左,食落多左份香口既感覺🩵!咖喱幾辣,椰香味重,仲配左三塊意大利香草蒜蓉麵包,配咖喱汁食一流!炭燒豬頸肉幾大碟,口感爽口彈牙,配醬汁一齊食💯!芒果糯米飯好靚,芒果砌成一朵玫瑰花,芒果夠甜,糯米飯都幾多下,椰汁可以比多少少就perfect!呢到有happy hour,放工嚟飲酒chill下食泰菜都幾正!

呢到上菜都幾快!

泰式青咖喱。雞

炭燒豬頸肉
幾大碟,口感爽口彈牙,配醬汁一齊食💯!

2023-11-17 50 浏览
星期日約咗朋友食得獎泰北菜,餐廳裝修別樹一格,湖水綠主色調令人感到舒適,而且又係打卡嘅好地方。泰北咖哩金麵最鐘意呢道特色菜式,佢系餐廳嘅人氣之選,佢咖哩湯算系非常豐富,特色在於金麵系由硬身嘅炸麵同軟身嘅蛋麵配搭混合在一齊,口感豐富有咬口,另外配有好多塊雞扒肉質嫩滑,淋上青檸調味開胃又清新。蟹肉奄列估唔到份量好多,足夠2-3人食用,以新鮮嘅蟹肉做餡,外皮系蛋皮,香脆可口,切開蛋皮,啖啖蟹肉勁豐富,蟹肉嘅鮮甜味道同焗蛋嘅濃郁口感相互融合,大啖大啖蟹肉倍感滿足。凍菠蘿青檸蜜同凍香茅斑蘭茶,解渴又爽口。Restoran SAYA📍 大角咀利奧坊二期地下G701號舖

泰北咖哩金麵

蟹肉奄列

凍菠蘿青檸蜜同凍香茅斑蘭茶,解渴又爽口。

Restoran SAYA
📍 大角咀利奧坊二期地下G701號舖
呢到多咗好多有啲格調嘅中高價位餐廳例如呢間泰菜呢間裝修幾好睇有好多掛畫 同埋入邊都幾多位~👨🏻‍🍳🤳🏻 蟹肉奄列 Kai Jiaw $158個蛋好香 同埋表面先得微脆😳 切開見到滿滿蟹肉🦀鍾意佢個甜酸醬 同坊間食到嘅有啲唔同😍呢個有再地道惹味啲👍🏻👨🏻‍🍳🤳🏻 炭火燒牛肉Suea Rong Hai $208食落有啲炭燒香嘅牛肉唔係牛味重嗰種肉 咬落偏腍 以鹽調味為主 推薦點佢個泰式香草醬 🌱個醬幾好食 會多一層風味👨🏻‍🍳🤳🏻飛天炒通菜$88好彩唔算太辣葉嘅份量都幾多 啱我口味🫶🏻嗌咗咁多餸所以叫咗個白飯配嚟食😛推薦一班朋友嚟食 可以試多幾種又抵食啲✨
呢到多咗好多有啲格調嘅中高價位餐廳
例如呢間泰菜

呢間裝修幾好睇有好多掛畫 同埋入邊都幾多位~

👨🏻‍🍳🤳🏻 蟹肉奄列 Kai Jiaw $158

葉嘅份量都幾多 啱我口味🫶🏻

嗌咗咁多餸所以叫咗個白飯配嚟食😛

推薦一班朋友嚟食 可以試多幾種又抵食啲✨
  • 蟹肉奄列
先唔理係咪 Michelin Guide但有Khao Soy食已經係贏咗🤣如果你用九龍城個邊嘅泰國餐廳同Saya比無論價錢地點份量都係偏向SayaHave you tried this authentic Thai cuisine in Tai Kok Tsui ? No ? Oh no you should go now !! YES !! NOW !! 🤣 Don’t miss out the bestie and do you know Saya is the new selection of Michelin guide Hong Kong ? I can’t wait to revisit again, can you ? 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Khao Soy 128✨ Green Curry Chicken 138The curry chicken was delicious!With a rich and spicy curry , and the chicken was cooked to perfection, tender and juicy.The no
先唔理係咪 Michelin Guide
但有Khao Soy食已經係贏咗🤣
如果你用九龍城個邊嘅泰國餐廳同Saya比
無論價錢地點份量都係偏向Saya

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Khao Soy 128

✨ Green Curry Chicken 138

The noodles had a great texture. The broth had an aromatic spices and tasted favourable ❤️

Khao Soy 係香港真係唔多地方有~
加上佢地啲雞都幾滑下

✨ Iced Thai Milk Tea 38

✨ Ribena Lychee Soda 38

✨ Thai Milk Tea Panna Cotta 58

Thai Milk Tea was fragrant and the Ribena Lychee Soda was refreshing, while Thai Milk Tea Panna Cotta was smooth and creamy ✌🏻

個Panna Cotta 係好食,不過個泰式奶茶再重味多少少就完美了😍

𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞

⭐️水係無提供嘅,要買sparkling / mineral water
2023-11-15 466 浏览
朋友岩岩係泰國返嚟好掛住泰國菜所以帶左佢嚟Restoran saya有michelin 推介之餘😍仲好正宗 侍應都係泰國人亦播住泰國音樂將泰國氛圍完全還原😋✨泰北咖喱金麵 $128啖啖麵條吸滿濃郁咖喱湯汁有兩款麵條 🍲一款麵條Q彈有咬口一款麵條外酥內軟還有多汁的雞排非常滿足😚✨泰式咖哩蟹汁軟殼蟹 $188軟殼蟹香脆多汁🥰咖哩蟹汁香氣撲鼻帶來一股濃烈的香料風味融合了泰式風味和蟹汁的獨特滋味🤩✨印度飛餅 $38印度飛餅外脆內軟🥳炸至金黃酥脆搭配泰式咖哩瞬間散發出香料的誘人香氣🫶🍴Restoran SAYA📍大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖📞95558452

朋友岩岩係泰國返嚟

📞95558452
泰式咖哩蟹汁軟殼蟹
印度飛餅
2023-11-15 45 浏览
呢間裝潢甚有格調嘅傳統泰國東北菜餐廳由泰國廚師親自主理,最近仲獲得米芝蓮推介。🍜泰北咖喱金麵 $128當然要一試泰北菜最著名嘅麵食亦都係餐廳主打推薦菜,香濃嘅咖喱醬汁搭配蛋麵,部份麵條先炸搭配麵條帶有嚼勁,雙重口感,盡索咖喱汁嘅精華~🫔小食拼盤 $148兩個人心大心細好多款小食都想試,所以決定揀呢個拼盤,拼盤份量都算大有以下幾款小食,即叫即炸熱辣辣,啖啖香脆惹味~冬蔭手工蝦片泰式炸雞棗炸春卷炭燒清邁香腸拼依善糯米腸🍹椰汁沙冰$58 飲品選擇眾多,揀咗椰汁沙冰味道清新鮮甜,搭配拼盤一流~🥭芒果糯米飯$78賣相非常精緻,芒果清甜糯米飯香軟煙靭~整體食物製作用心,餐廳氛圍有情調,餐具、佈置同食物賣相都好精緻,俾到你愉快嘅用餐體驗。

🍜泰北咖喱金麵 $128

🫔小食拼盤 $148
冬蔭手工蝦片
泰式炸雞
炸春卷
炭燒清邁香腸拼依善糯米腸

🍹椰汁沙冰$58
飲品選擇眾多,揀咗椰汁沙冰味道清新鮮甜,搭配拼盤一流~

🥭芒果糯米飯$78
賣相非常精緻,芒果清甜糯米飯香軟煙靭~

大角咀一個比較少踏足既地方😯不過呢區原來收收埋埋好多小店架我地五點令鐘到果時食客唔多 可以靜靜地傾下計六點令鐘入座率已有九成👍🏻😆即使變得更有氣氛更熱鬧另外小店裝潢真係極具特色用色大膽又夠鮮明🤩非常亮眼服務週到又有禮的雖然職員唔係香港人 但都識識地廣東話架😗⍥ 蟹肉奄列好巨型又重手 靚靚既切割面令餡料表露無遺🥰豐富到不得了薄薄既蛋皮牢牢包卷住一撮撮蟹肉😋口腔裡面充滿鮮味及蛋香味另附上惹味酸辣汁 即刻變得重口味左但我始終都係鍾意食返原味道😌⍥ 泰北咖喱金麵金麵又稱蛋麵 部份先酥炸過有部份係先放湯煮過 掛汁力超強🤤椰香既咖哩汁依附係每條麵條上又軟又脆 層次豐富惹味到令我地一啖接一啖😚雞扒零脂肪 肉質結實但嫩滑一個人獨霸好滿足😌⍥ 菠蘿青檸蜜熱的😆青檸味好出 菠蘿比較內斂 存在感低天氣咁乾燥🫶🏻潤喉最好不過⍥ 泰式青檸梳打梳打配重口味既餸菜一向好夾清新又開胃🤭鋸晒~~~
大角咀一個比較少踏足既地方

菠蘿比較內斂 存在感低
天氣咁乾燥🫶🏻潤喉最好不過

⍥ 泰式青檸梳打
梳打配重口味既餸菜一向好夾
清新又開胃🤭鋸晒~~~

• 泰北咖喱金麵
呢間餐廳坐落於大角咀利奧坊,周圍仍然發展中,工地林立,新舊區交錯,有啲難搵⋯ 或者因為有啲難搵,我哋到達時只有5台食客用餐(午市)。至於廳廳總質素,其實都只屬一般:😀食物質素: 6.5/10先講用料,絕對良心,食材新鮮,份量足。味道就無咩太特別,不過不失,未搵到驚喜。😊環境衛生: 8.5/10裝修別致,有異國風情,頗適合約會聚會。但係地理位置比較難到達,且四周舊區環境不好,少少扣分。😊服務態度: 7/10員工做足該做嘅嘢就會去煲劇,做自己嘢😂,午市可能比較鬆弛,正正常常。😀性價比:5.8/10見其他枱點咗午市(無試)價錢好抵,有set又大大碟,影相打卡都靚。不過我慣性低碳水,唔鐘意食大量澱粉質(e.g. 米麵粉),所以揀咗main menu 單點。兩杯飲品,一個甜品,兩個食物,埋單$490。😀餐後滿足感:6.9/10食物質素同選擇同香港同類泰國菜相差不遠,比較特別嘅係環境裝修。可以inline 訂座,包保唔洗等位。如果嚟呢度聚會,悠閑地食一餐都唔錯。——————————————————————————————————經過開可以嚟試吓,二人聚會都係一個唔錯嘅地方,不過唔需要特登出嚟試,未

😀食物質素: 6.5/10

😊環境衛生: 8.5/10

😊服務態度: 7/10

😀性價比:5.8/10

😀餐後滿足感:6.9/10

如果嚟呢度聚會,悠閑地食一餐都唔錯。
——————————————
瑪莎文咖哩 牛助條

————————————————————
經過開可以嚟試吓,二人聚會都係一個唔錯嘅地方,不過唔需要特登出嚟試,未至於非常驚豔地好食。
2023-09-21
瑪莎文咖哩 牛助條
2023-11-08 119 浏览
餐廳在2023年米芝蓮新上榜的泰菜,位於大角咀利奧坊。餐廳主打泰北菜,有燒烤、咖喱、串燒和地道泰北小食。廚師全部都係泰國人主理。餐廳裝修以泰國度假的風格和綠色為主調,藤椅座位配綠色紙皮石餐檯面,設有高座位的藤椅和卡座位,坐得舒適。海鮮青木瓜沙律 $98沙律內有青木瓜絲、紅蘿蔔絲、青檸、花生、車厘茄、沙律菜和去殼的海蝦。比較辣,酸酸甜甜挺清爽開胃。和牛炒寬河粉 $148寬河粉的配菜有青檸、辣椒、芫茜、粟米芯、芥蘭、紅蘿蔔和蛋碎。和牛肉薄切,入口嫩滑。順滑煙韌的寬河粉好有鑊氣。意大利香草蒜蓉麵包 $38意大利香草蒜蓉麵包,香草味濃郁,外層香脆,內裡鬆軟。泰式焦糖奶茶奶凍 $58橙紅色嘅奶茶奶凍鮮豔奪目,非常亮眼,有啖啖泰式奶茶味,食落有涼快的感覺。

海鮮青木瓜沙律

海鮮青木瓜沙律 $98

和牛炒寬河粉

和牛炒寬河粉 $148

意大利香草蒜蓉麵包

意大利香草蒜蓉麵包 $38
意大利香草蒜蓉麵包,香草味濃郁,外層香脆,內裡鬆軟。

泰式焦糖奶茶奶凍

泰式焦糖奶茶奶凍 $58
海鮮青木瓜沙律
和牛炒寬河粉
意大利香草蒜蓉麵包
泰式焦糖奶茶奶凍
2023-11-05 98 浏览
我衝住Khao soi 而來,始終香港唔多地方有得食.兩個人星期日lunch 來,大約2點到.點左一份Khao soi-泰北咖哩麵,Roti,蟹肉奄列.泰北咖哩麵-咖哩香料味正常,但唔算特別出色,湯亦唔係太多.唔知係咪我個人習慣,我比較鍾意配港式粗麵既質地多d.唔知係咪因為主要畀人打卡,所以係用闊身平底盤上,所以食起嚟我個人也覺得有啲唔太方便,prefer 正常碗多d.雞肉方面,就預咗係冰鮮雞,肉質都算嫩.Roti-我就無食到,但目測到有啲乾蟹肉奄列-呢個就有啲失望,個人就覺得個火喉唔啱,令到個奄列過份老.外表邊邊應該鬆化但冇.始終要做得好食嘅話,火唔可以太大, 心不能急, 如果唔係,只得個殼.而裏面都有唔少蟹肉.總結,試過一次就夠喇,但如果真係好想食Khao soi,或者都會返嚟,始終唔知香港仲有邊度可以食
我衝住Khao soi 而來,始終香港唔多地方有得食.

Roti-我就無食到,但目測到有啲乾

2023-11-05
2023-11-04 77 浏览
一向麵好鍾意東南亞食物,最近睇到呢間今年新入選咗米芝連嘅泰式餐廳,就即刻衝過嚟試吓。泰式荔技紅咖哩.燒鴨 $148好少有嘅泰式咖哩會配燒鴨所以就叫嚟試吓。賣相幾吸引而且入面食材多樣,有西蘭花、椰菜花、菠蘿肉、荔枝肉等,令咖哩嘅味道豐富咗好多,食落唔會話好辣,咖哩香味十足而帶有荔技肉鮮甜,燒鴨肉身軟腍,撈埋咖哩一齊食十分美味😋。泰北咖哩金麵 $128期待以久嘅泰國著名美食泰北咖哩金麵,蛋麵嘅其中一半會先炸脆,並且將咖哩汁吸入麵條入面,令食落去每一口都充滿咖哩香味。而佢哋嘅咖哩係偏香口惹味帶少少辣,配埋個外脆內軟嘅雞扒,啖啖滿足,推介👍🏻。意大利香草蒜蓉麵包$38本身燒鴨果道咖哩會跟3塊,但唔夠喉所以單點多一份,用嚟點咖哩一齊食最啱。柚子菠蘿梳打 $38不過不失,配咖哩一齊飲夠晒爽,如果再甜返少少就好

泰式荔技紅咖哩.燒鴨 $148

泰北咖哩金麵 $128

意大利香草蒜蓉麵包$38

柚子菠蘿梳打 $38
不過不失,配咖哩一齊飲夠晒爽,如果再甜返少少就好

Restoran Saya 以湖水綠為主調💚,泰式復古民族風嘅裝修好別緻,入到去好似去左旅行咁🏝️,泰菜都好有誠意,係今年度上左「必比登推介」嘅餐廳‼️🔸炭燒豬頸肉 $138一上枱已經聞到勁香🤤!豬頸肉肥瘦均勻,口感爽脆,帶油脂香,好惹味,係我食過數一數二嘅炭燒豬頸肉👏!🔸蟹肉奄列 $158食得出濃厚蛋味,蛋皮包住啖啖蟹肉,有啲似潮洲菜蠔餅果種酥脆口感,果然係signature💥!🔸和牛炒寬河粉 $148好鍾意食寬麵,寬河粉薄而煙韌,炒得好夠鑊氣,和牛好香口,炒完唔會韌😜!🔸香蕉煎薄餅 $78每次見到都必點,我勁鍾意食💕,呢度嘅香蕉煎餅唔係切開一格格而係好似刈包咁,薄餅包住香蕉肉,薄餅外脆內軟,好濃香蕉味🍌🔸薑汁菠蘿沙冰 $58菠蘿味香甜,唔會太重冰感,薑味都幾重,酸酸甜甜再加少少辣,好好飲❤️.🔸Siam Mojito $88透心涼嘅薄荷,再加微酸青檸汁,清新解膩🌿

🔸炭燒豬頸肉 $138

🔸蟹肉奄列 $158

🔸和牛炒寬河粉 $148

🔸香蕉煎薄餅 $78

🔸薑汁菠蘿沙冰 $58
🔸Siam Mojito $88
透心涼嘅薄荷,再加微酸青檸汁,清新解膩🌿

2023-10-27
  • 薑汁菠蘿沙冰
  • 炭燒豬頸肉
2023-11-01 82 浏览
今晚約咗朋友食晚餐,佢預約咗呢間泰國餐廳門外落地大玻璃配有兩個可愛的霓虹燈牌入內環境充滿異國風情,以綠色為主調配上磚紋餐桌及藤椅,天花板加上網紋及燈光的光影效果真係仿如置身於渡假勝地之中,好chill望望餐牌先,好多特色小菜都想試下~泰北咖喱金麵賣相相當吸引~濃郁又香辣的咖喱配上酥脆炸麵夠哂香口,而配麵條食落濃香又惹味,雞肉表面微焦內裡嫩滑爽口,加上青蔥及洋蔥滋味無窮~蟹肉奄列雞味濃郁芳香,入口啖啖蟹肉食落鮮甜軟滑而細緻,配埋是拉差醬汁當場提鮮,美味可口~芒果糯米飯玫瑰芒果造型好靚,啱哂打卡😍芒果酸甜適中,配上綿密軟韌的糯米飯及椰汁的芳香,真係夠哂滿足~整體環境優美又舒適,食物擺盤好靚而味道不錯,服務周到,值得再來享受一番~
今晚約咗朋友食晚餐,佢預約咗呢間泰國餐廳
門外落地大玻璃配有兩個可愛的霓虹燈牌

望望餐牌先,好多特色小菜都想試下~

芒果糯米飯
玫瑰芒果造型好靚,啱哂打卡😍

• 芒果糯米飯
奧運地鐵站C1/B出口行4分鐘就到!餐廳裝修以Tiffany blue 為主要色調😚打卡岩哂!泰北咖喱金麵$128~4.5/5個麵有好香香料味😍而且有一大塊炸香左既麵,點咖哩食一流~雞肉同咖哩好match! 而且有香濃椰汁味😋炭火燒牛肉$208~4.8/5半熟牛肉口感軟熟,配上阿根廷青醬,好開胃!牛肉用炭火燒過,特別香😌芒果熱情果沙冰$58 ~5/5芒果沙冰就飲得多!原來配埋熱情果更加好飲😙 酸甜適中!

奧運地鐵站C1/B出口行4分鐘就到!
餐廳裝修以Tiffany blue 為主要色調😚打卡岩哂!

$128~4.5/5

炭火燒牛肉
$208~4.8/5

芒果熱情果沙冰
$58 ~5/5
芒果沙冰就飲得多!原來配埋熱情果更加好飲😙 酸甜適中!
  • 伊善炭火燒牛肉