2021-06-05 132 浏览
一入到間餐廳就覺得去咗另一個世界咁🙈日系風格既裝修,坐位幾闊落,唔會太迫,想淨係飲咖啡chill吓又可以坐梳化位,光線都充足,成個感覺幾舒服😌最搞笑係佢啲枱枱櫈櫈都有價錢牌,鐘意可以買埋返屋企😂Set Lunch 包括:Starter (沙律/湯) + Main + Coffee (Espresso/Americano) or tea叫咗兩份主菜share黎食,份量啱啱好:🍴烤焗日本南瓜煙三文魚田園沙律配洋蔥油醋汁南瓜好甜呀🎃油醋汁酸味味幾開胃,啱晒呢排天氣咁熱食🌡️🍴紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz)伴炒野菜山葵薯蓉肉眼叫咗5成熟,execute得好好,肉味濃郁,另外個薯蓉有少少wasabi味都幾特別😋餐飲加錢叫咗一杯☕dirty一杯☕deluxe dirtydeluxe在於啲牛奶會再過濾十幾個鐘,過濾完既奶甜度會上升,而且會厚身咗,比起平時既dirty分層更加分明,一入口,熱咖啡同凍奶同時為口腔帶黎衝擊🤣🤣🤣總括黎講,呢間餐廳無論食物,環境,價錢都令我滿意💯
一入到間餐廳就覺得去咗另一個世界咁🙈

最搞笑係佢啲枱枱櫈櫈都有價錢牌,鐘意可以買埋返屋企😂

Set Lunch 包括:

叫咗兩份主菜share黎食,份量啱啱好:
🍴烤焗日本南瓜煙三文魚田園沙律配洋蔥油醋汁
烤焗日本南瓜煙三文魚田園沙律配洋蔥油醋汁

南瓜好甜呀🎃油醋汁酸味味幾開胃,啱晒呢排天氣咁熱食🌡️

🍴紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz)伴炒野菜山葵薯蓉
紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz)伴炒野菜山葵薯蓉

餐飲加錢叫咗一杯☕dirty一杯☕deluxe dirty

總括黎講,呢間餐廳無論食物,環境,價錢都令我滿意💯
2021-05-30
烤焗日本南瓜煙三文魚田園沙律配洋蔥油醋汁
紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz)伴炒野菜山葵薯蓉
2021-05-31 145 浏览
一直都會在觀塘區找好吃的餐廳,這一間不會令我失望,回頭率甚高的一間餐廳。因為都多人去,所以事前一定要BOOK位的。最近看到openrice 訂座有折扣,就馬上約朋友再去。一去到很快就有位置,坐下馬上點單,侍應很快就幫我們下單,但不知道是否太晏2:00, 次次都想吃的都賣完,有點失望。今次我們吃了海鮮墨汁寬條面,不過不失。還有個限定menu 雞胸薯球,忘了名字啦哈哈,不過球薯很有驚喜,是薯仔加麵粉的波波,食下去很彈呀的粉團,有趣!醬汁混在一起吃感覺很滿足,份量跟材料很足,餐會跟湯或沙律和飲品,CP值十分高。

雞胸薯團
雞胸薯團
2021-05-25 114 浏览
之前意外地見到新開無耐,所以walk in 試下。去到見到都幾full, 好彩店員都好快安排到位置。環境簡潔,感覺好relax。雖然同朋友一行只有二人,但店員安排左張4人枱比我地,個位置仲望到窗外面陽光,幾surprise ,非常舒服雖然食物同咖啡唔算好高水準,份量中規中矩,但都好食好飲嘅。整體感覺好好,有機會想試下lunch,望menu都幾吸引希望之後可以再提升水準,會係一個幾好feel 令人relax 嘅地方。

觀塘新開的店,裝修得很像無印的店子,有強迫症的會看得很舒服。不刻意出去露台也能感受到灑進來的陽光,被工作折磨的焦躁一掃而空,只感愜意。.🥄香煎北海道帶子紫薯意大利飯 ($128)意大利飯質地帶嚼勁,咀嚼需要點牙力,煮法偏傳統。而牛蒡也非常香,帶子剛好煎到肉質彈滑的狀態🉑。不過調味有點鹹,以致搶了味,紫薯味除了顏色以外真的不太感受到🥺,而且醬汁偏稀,覺得意大利飯不能完全掛到醬汁有點可惜。要稱讚餐送的南瓜湯和蒜蓉包,湯裏面是有一絲絲南瓜的!吃下去很暖胃,濃郁Creamy。Espresso 底的咖啡偏酸,是偏果香的☕️ 溫度如果可以再高一些就好了。.雖然主菜和咖啡都有待改善,但營造出這麼溫柔的環境,怎麼會捨得讓視覺和味覺有距離?抱着這樣的憧憬,我會待正式開業,再過來嚐嚐報告的🤓。想起了一首歌,「但願那海風再起,只為那浪花的手,恰似你的溫柔。」,是茄子蛋的恰似你的溫柔。不完美,但用心,恰似你的溫柔,有一點點粗糙,曬進心窩裏,也成了我的溫柔。

🥄香煎北海道帶子紫薯意大利飯 ($128)

2021-05-20 4848 浏览
A Japanese-style upstairs cafe in Kwun Tong, Relish Cafe not only sells delectable yoshoku (western food), but also zakka (miscellaneous household items)The spacious wooden interior offers different types of seating: high tables, standard dining tables, comfy sofas, low coffee tables by the window and even an outdoor patio to soak up the sun (Tip: book in advance to skip the long queue on weekends)The lunch set included a starter (soup or salad of the day), a main dish and a drink (basic coffee,

The lunch set included a starter (soup or salad of the day), a main dish and a drink (basic coffee, brown rice tea or hawaiian iced tea). Our soup of the day was a creamy corn soup that came with a slice of crispy garlic toast.

[Risotto with Slow-cooked Wagyu Cheek]
This really exceeded our expectations, as the wagyu was so tender that it basically melted in our mouths. The explicit crunchiness of the fried lotus roots and cucumber dices also contrasted well with the soft rice, enhancing the depth of the dish.

[Roasted Wild Vegetables Quinoa Garden Salad]
We got this healthy choice to save quota for dessert. The colorful salad had huge chunks of roasted Japanese pumpkins and bell peppers. Although the tanginess of the onion vinaigrette and cherry tomatoes helped stimulate our appetite, the portion was quite big that we almost couldn’t finish it.
Keto Basque Burnt Cheesecake

[Keto Basque Burnt Cheesecake]
Must order even if you’re not on a diet! There are 4 flavors available: original, matcha, hojicha and earl grey. We got the classic one and couldn’t believe it was sugar-free and gluten-free, as it was even better than regular cheesecakes! The unique texture was thick and creamy while the huge blob of sour cream on top added extra taste
Matcha Latte

[Matcha Latte]
We added +$12 for a drink upgrade. The matcha latte had a smooth mouthfeel and a balanced bittersweetness after stirring it even, plus bonus points for the latte art

2021-03-20
Keto Basque Burnt Cheesecake
今次來到觀塘,預訂了這間熱門非常的cafe食晚飯。這次預約了6點,由於太早,我哋晚市嘅第一位客人。餐廳環境十分舒服寧靜,裝修非常有質感,裝修主打木系,從木枱木椅,到木牆木櫃,給人溫暖,簡樸,舒適既感覺。▧ 煙燻法國鵪鶉脾伴巨峰葡萄醋汁淡淡煙燻嘅味道啱啱好,仲保留到鵪鶉嘅肉汁,配上甜酸嘅巨峰葡萄醋汁,成個味道非常之有層次豐富。▧ 松露野菌忌廉湯松露味都唔會好強烈,味道恰到好處。▧ 香煎北海道帶子自家製蟹肉義式雲吞帶子超大粒, 兩面煎香,而自家製嘅意式雲吞就冇咁突出。▧ 蝶豆花茶食過前菜,店員會遞上蝶豆花茶,好讓你清清味蕾,隨後上主菜。▧ 香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯 令我哋非常驚喜嘅菜式,印象中鵝肝很油膩,今次嘅鵝肝真係好香、滑、入口即溶,再加上意大利飯及配菜中和油份,口感非常豐富!╮(╯▽╰)╭大啡菇也充滿水份,多汁。好推薦大家一嘗。▧ 杜洛克黑毛豬鞍扒配蘆筍伴松露忌廉千層薯吃過上一款菜式,有點顯得沒那麼驚艷,但都相當出色,黑毛豬鞍扒非常Juicy!淋得嚟亦都保持到豬鞍扒口感,每一口食落去都有肉汁!忌廉千層薯做得好有心思,食到一層層口感。▧ 焦糖合桃朱古力慕絲香梨拖肥醬無粉朱古力蛋糕吃過

▧ 煙燻法國鵪鶉脾伴巨峰葡萄醋汁

▧ 松露野菌忌廉湯
松露味都唔會好強烈,味道恰到好處。

▧ 香煎北海道帶子自家製蟹肉義式雲吞
帶子超大粒, 兩面煎香,而自家製嘅意式雲吞就冇咁突出。

▧ 蝶豆花茶
食過前菜,店員會遞上蝶豆花茶,好讓你清清味蕾,隨後上主菜。

▧ 香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯
再加上意大利飯及配菜中和油份,

▧ 杜洛克黑毛豬鞍扒配蘆筍伴松露忌廉千層薯
吃過上一款菜式,有點顯得沒那麼驚艷,但都相當出色,
忌廉千層薯做得好有心思,食到一層層口感。

▧ 焦糖合桃朱古力慕絲香梨拖肥醬無粉朱古力蛋糕
吃過晚飯,再吃甜品,完滿的結束。

▧ 整體來說,
環境氣氛好,好適合生日飯或周年紀念慶祝。餐廳食物質素非常高,用料,course dinner餐單設計都睇得出好用心,味道一流,性價比非常高!!
2021-05-05
  • 香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯
2021-05-15 152 浏览
今日嚟到嘅時候,首先好大頭蝦同店員講book咗位~原來book錯日子😂好彩都係等咗5分鐘左右就有位啦😚《Cake Special》$58巴斯克焦香芝士黑芝麻生酮蛋糕🍰平日有供應Original/Matcha/Hojicha/Earl grey 總共四款巴斯克生酮芝士蛋糕🍰隻隻都想試😍第一次食生酮burnt cheese cake 🍰 嘩頂你個肺我會上癮㗎喎🤯🤯個餡整咗流心咁款呈現半溶狀態真係好吸引⋯口感點解咁軟滑?唔講我以為自己食緊雪糕🍦🍦唔怪得知呢款蛋糕咁受歡迎啦🍰☕️《特濃咖啡提拉米蘇》☕️$58對唔住呢個一口都冇食過😢😢不過呢位肥仔評價係唔錯㗎喎咁我睇個賣相都真係靚嘅🤣🤣聽講呢件提拉米蘇咖啡味好重勁粗嘅手指餅夾住幼滑cream又夠哂大份!食完都飽哂啦☕️☕️🫖值得一題係裝修好靚好舒服😌枱與枱之間有足夠嘅空間感🍧唔使好似同啲陌生人搭枱食嘢去過啲好迫嘅地方應該明白😂落地玻璃有陽光嘅溫暖照着🌞更加寫意舒服😌座位亦舒適!🫖*可以提早預約揀靚位*

《Cake Special》$58
巴斯克焦香芝士黑芝麻生酮蛋糕🍰

第一次食生酮burnt cheese cake 🍰
嘩頂你個肺我會上癮㗎喎🤯🤯
個餡整咗流心咁款呈現半溶狀態

真係好吸引⋯口感點解咁軟滑?
唔講我以為自己食緊雪糕🍦🍦

枱與枱之間有足夠嘅空間感🍧
唔使好似同啲陌生人搭枱食嘢
去過啲好迫嘅地方應該明白😂
落地玻璃有陽光嘅溫暖照着🌞
更加寫意舒服😌座位亦舒適!
🫖
*可以提早預約揀靚位*
2021-05-08
2021-05-14 91 浏览
在觀塘搵左勁多間cafe 去到間間都同open rice里的時間唔同。有d寫10點關 但6點就關。有些寫沒有break time去到又落緊場🤦🏻‍♂️呢間relish是我最想去的。但open rice上寫有落場 所以就一直等 點知6點鐘去到 佢地話佢地無落場🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️真係超辛苦終於坐低左,原來佢地6點鐘後開始dining部份 但都勁好人咁俾左一張低台俾我地嘆啡 店員都好nice👌🏻👌🏻👌🏻成個環境都好正 好舒服 地方好大 一點擠逼感都沒有 非常chill☺️☺️☺️咖啡都幾好飲 蛋糕方面都ok!好多時候去坐下都是為左同朋友傾下計 呢度真係傾計的好地方!推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2021-05-14 119 浏览
呢間日式cafe一直bookmark左,之前冇book位黎過一次結果食唔到,今次學精左早一個星期book定位終於可以黎試下南瓜湯配蒜蓉包第一次見會將蒜蓉包直接擺喺湯上面,食落仲有啲脆之餘仲吸收左南瓜湯嘅味道,效果唔錯。而南瓜湯飲得出係真材實料用南瓜打成,絕對唔馬虎西京燒比目魚配烤野菜,香草焗新薯個擺盤擺得好靚,比目魚煎得啱啱好,肉質鮮嫩,唯一唔好嘅地方就係調味重手左,鹹左小小總括嚟講,呢間餐廳十分舒適,食物有質素,會再黎試下其他菜式

南瓜湯配蒜蓉包

西京燒比目魚配烤野菜,香草焗新薯

總括嚟講,呢間餐廳十分舒適,食物有質素,會再黎試下其他菜式
觀塘一直不乏樓上Cafe,各店鋪都各施各法吸引顧客。這次到訪的Relish,就以舒適,大地色系的設計作為招徠,配上各式主菜、咖啡、甜品。Cafe收銀處旁邊也有不少Lifestyle日用品和裝飾販賣。這次下午來到稍處理一下公事和飲杯咖啡,吃個甜品。咖啡點了Dirty,稍有果味,但也頗甜,味道還是OK的。Tiramisu就稍為失色。蛋糕賣相是不錯的,不過味道有點死甜,也太多Cream,大少酒味,有待改善!
觀塘一直不乏樓上Cafe,各店鋪都各施各法吸引顧客。

這次到訪的Relish,就以舒適,大地色系的設計作為招徠,
配上各式主菜、咖啡、甜品
這次下午來到稍處理一下公事和飲杯咖啡,吃個甜品
Dirty
咖啡點了Dirty,稍有果味,但也頗甜,味道還是OK的。
Tiramisu

也太多Cream,大少酒味,有待改善!
Tiramisu
2021-05-11 131 浏览
📍 Relish 觀塘💰 150/位 看到這間餐廳有生酮蛋糕,馬上就過來啦!雖然在工業大廈裡面,進入餐廳以後卻別有洞天,日式裝修風格好吸引,裡面也有一些買日本的杯什麼的~ 大約等了兩台,入坐之後凳也很舒服,有lunch menu可以選,starter+main 還有飲品,雞肉茄汁天使麵真的很合我口味,有點辣,天使麵煮的很軟,很掛湯的感覺,越吃越辣。飯後要了巴斯克蛋糕,真的很好吃,完全不像生酮,份量有點小,感覺沒有幾口就吃完了,可惜
📍 Relish 觀塘
💰 150/位
2021-05-02 232 浏览
我第二次再黎啦!! 🥰🥰❤️太好食~ 好豐富嘅晚餐💕💕餐牌定時定候會有update😍😍😍😍所以食完再嚟過都冇問題❤️唔怕悶~ 💕💕和牛💕💕☺️☺️甜品😚😚😚
2021-05-01 145 浏览
黎開呢頭,即刻搵下有咩港女cafe岩我地兩個文青打卡 ,呢間有得openrice book位,又坐得幾舒服,環境上唔錯既~田海膽鮮蟹肉忌廉汁意粉(168$)大大份既海膽及蟹肉,配上香濃既忌廉汁及三文魚子,友人表示幾惹味!😈😈😋😋醬燒西班牙黑毛豬仔骨配炒野菜。洋蔥炒薯(158$)平時比較小食豬仔骨,呢個整得幾好,又唔會太乾太韌,尤其是個醬汁,配菜同肉都好好味😋高知縣柚子醬日本西尾抹茶蛋糕(58$)好重既柚子味,加上有d柚子粒咬下,幾清新!巴斯克焦香芝士黑芝麻生酮蛋糕(58$)可能因為生酮關係,整體上好dry,好在有番d cream,不過追求味道既建議叫番佢招牌tiramisu laaaaa🤨🤨Chocolate (44$)上邊有層格格既朱古力,外表幾有特色,味道都唔差😋😋

海膽鮮蟹肉忌廉汁意粉(168$)

醬燒西班牙黑毛豬仔骨配炒野菜。洋蔥炒薯(158$)

高知縣柚子醬日本西尾抹茶蛋糕(58$)
好重既柚子味,加上有d柚子粒咬下,幾清新!

巴斯克焦香芝士黑芝麻生酮蛋糕(58$)

Chocolate (44$)
上邊有層格格既朱古力,外表幾有特色,味道都唔差😋😋
海膽鮮蟹肉忌廉汁意粉
醬燒西班牙黑毛豬仔骨配炒野菜。洋蔥炒薯
高知縣柚子醬日本西尾抹茶蛋糕
Chocolate
2021-04-30 125 浏览
#軟殼蟹野菌松露忌廉汁意粉 🍝 ($128)#飛驒和牛漢堡伴炸甜番薯條 🍟 ($138)觀塘新開既cafe🥳 有室外露台比人打卡😍 除左有得食外😎 你見到既傢俬傢具梳化全部都可以買番屋企😱 想食記住要訂位😛 平日下午食飯時段就算訂左位都要等一陣😅Set lunch包湯或沙律、主菜同飲品🥤 軟殻蟹炸得香脆👍🏻 食落亦juicy😋 野菌松露好香好惹味🍝 忌廉汁意汁夠哂creamy🤤 反而漢堡就相對普通🤔 和牛期待兩面會煎得脆啲😅 番薯條食落感覺就健康啲🤣
#軟殼蟹野菌松露忌廉汁意粉 🍝 ($128)
#飛驒和牛漢堡伴炸甜番薯條 🍟 ($138)

2021-04-29 161 浏览
第4次來relish頭3次個感覺都幾好之前有個女侍應都會過來傾下計佢見過左3次今日book 2:00想叫返個牛扒結果賣晒就重新再唸下食咩?最後叫左蒜香大蝦青口墨魚汁扁寛面甜品我依然喜歡叫個keto巴斯克蛋糕食過抹茶,伯爵茶味,仲有一款多層的橙味的蛋糕之前聽熟悉果位侍應話星期5,6就有特別款的蛋糕我隔壁枱女士叫左份比目魚,等左近1個鐘叫侍應3-4次,最後被告知搞錯單仲要等多2分鐘,個位女士面膿左話都1個鐘。。。比佢遲來的客點同樣食物都比佢快上枱感覺佢算好好脾氣今日前菜:沙律(走醬)都發現左有爛菜後來同侍應講佢話唔好意思,今日比較忙廚房就甘。。。我話希望佢同廚房講一聲就算忙都麻煩出餐前睇下成品叫加個水,都要叫成3次今日批侍應唔係之前所見過的人有些失望做為客人可以體諒你地希望下次再來時不會再被如此對待
第4次來relish
頭3次個感覺都幾好
之前有個女侍應都會過來傾下計
佢見過左3次
今日book 2:00
想叫返個牛扒
結果賣晒
就重新再唸下食咩?
最後叫左蒜香大蝦青口墨魚汁扁寛面
甜品我依然喜歡叫個keto巴斯克蛋糕
食過抹茶,伯爵茶味,
仲有一款多層的橙味的蛋糕
之前聽熟悉果位侍應話星期5,6就有特別款的蛋糕
我隔壁枱女士叫左份比目魚,
等左近1個鐘
侍應3-4次,最後被告知搞錯單
仲要等多2分鐘,個位女士面膿左
話都1個鐘。。。
比佢遲來的客點同樣食物
都比佢快上枱
感覺佢算好好脾氣
今日前菜:沙律(走醬)
都發現左有爛菜

後來同侍應
佢話唔好意思,今日比較忙
廚房就甘。。。
我話希望佢同廚房講一聲