2023-02-13 289 浏览
趁住放假加上天氣仲涼涼哋,就同朋友踩單車,由沙田踩入去大尾篤。入到去大尾篤,還完單車就開始覓食。我哋沿路逐間睇下,喺龍尾沙灘對面搵到呢間「Relax B&M」。本來以為係按摩地方,但原來下面係餐廳,見到外觀咁靚就入去試吓佢先。入到去,店員就好親切招呼我哋,同埋比我哋揀坐外面定室內。咁面對住咁靚嘅海景,當然坐外面啦。睇一睇個menu,選擇都好多,有沙律,意粉,主菜,小食,甜品。我同我朋友各叫咗一份主食,一杯嘢飲。軟殼蟹意粉($128)估唔到係用蒜蓉蕃茄炒墨汁意粉再配合脆卜卜香口軟殼蟹,上面仲有堆芝士粉,加埋一齊都幾惹味。炸魚薯條($118)薯條剛炸好, 熱辣辣,非常香脆,再點埋個他他醬就食到唔停口。呢個真係啱啱好嘅下午茶份量。另外加咗2杯凍飲,抹茶牛奶(+$18)抹茶味偏清淡,可能牛奶比例多咗,令飲品淡咗少少。另一杯係凍黑糖鮮奶(+$18)黑糖味好出,好好飲,好有台灣風味。在店員帶領之下,遊覽呢度二樓,原來有貓貓嘅房間。內面有三隻貓貓,超得意,同埋完全唔驚陌生人。仲可以幫佢哋梳下毛。上去天台就見到一個好chill嘅地台+枱櫈,可以坐低傾吓計,仲可以同時睇晒成個龍尾泳灘,好正。參觀完就落返

我同我朋友各叫咗一份主食,一杯嘢飲。

軟殼蟹意粉($128)
軟殼蟹意粉

炸魚薯條($118)

另外加咗2杯凍飲,

參觀完就落返去叫埋個甜品
朱古力牛角窩夫($78)
個樣好靚,好適合打卡,牛角包外殼脆脆,內裏好似麻薯咁,好煙韌,再加埋朱古力漿,朱古力粉同cream,估唔到咁夾。

呢度食物十分唔錯,環境一流。今日踩單車嘅疲勞都因為呢餐飯擺低晒。

放鬆 Relax B&M
地址:大埔大埔大尾篤汀角路龍尾村165A地下
2023-02-13
下午茶
2023-02-13 1214 浏览
假期入大馬篤玩鴨仔船,然後晚餐誤打誤撞來到呢間餐廳。打聽之下才知道是近期網紅打咭熱點,因為它的R/F和式休閒空間別有一番風味,有圍爐煮茶,有他他米可以躺下觀星,可以看海景影日落,景色優美非常寫意,情侶影相打咭一流。進餐的時候還打聽到同場1/F係猫猫cafe有3隻可愛猫貓呢度影左其中一隻)又可以打咭影餐飽至啱港女,2/F係泰式按摩,整個設計真係有構思好新頴,放假來這里放鬆最舒適不過。講返正題,就係今晚晚餐,食物方面的確有質素,食完表示非常滿意。烤羊排(配煙三文魚沙律+薯條),份量十足,羊排肉質嫩滑,肉汁豐富,有香濃羊肉味,非常吸引食慾,配菜也不遜色,薯條即炸又香又脆。奧利奧蒜香蝦意粉,意粉爽口有質感,每吃一啖都伴隨住香濃的蒜香味,甚是惹味,吸引人食慾。蝦肉爽嫩彈牙,鮮甜美味,令整碟意粉層次更加提升。黃金海岸(沙冰)冰涼解渴,帶來甜絲絲口味,朋友飲得津津有味。而我就較為注重養生,揀左洋甘菊花茶,送到上枱發現係一大壼,茶色呈金黃色,晶瑩剔透讓人喜出望外,等待茶壺再煲耐少少,令茶味更出,自斟自飲非常享受。情人節的飯後甜品不能少,朱古力曲奇牛角窩夫賣相似牛角,曲奇成塊可以配窩夫也可以配茶。甜品之
假期入大馬篤玩鴨仔船,然後晚餐誤打誤撞來到呢間餐廳。

甜品之後,其實花茶一直都被火座熱中,保持熱度的花茶特別消滯。不知不覺飲完成壼茶,此時心中正迷惑可吾可以加水呢?估唔到餐廳服務到位,即時主動為我注入新的熱水,越飲越有,坐多一陣飲多幾杯真係好寫意好放鬆。

✨大尾督海景Cafe🥰貓狗店長超可愛❤️✨————————————————————大尾督新開既人氣Cafe💕好值得去呀😎有靚景之餘 食物又唔錯 仲有超cute既🐱🐶店長!啲staff既服務又勁好🥰真係冇乜嘢可以彈.Cafe樓高三層 地下係用餐區🏕️camping style既佈置一樓可以玩貓貓!🐱勁乖又得意😚二樓係spa 💆🏻‍♀️對住海景按摩幾chill天台有超靚打咭位!對住龍尾海灘既靚海景天氣好有得睇埋日落就perfect🌄.留意番而家星期六日冇得book位喇想去就要預早啲喇😛😛————————————————————🦀軟殼蟹意粉 $118 (8/10)軟殼蟹都幾大件 炸得好香口!墨汁意粉口感彈牙 配蕃茄汁幾惹味🤤.🍟法式薯條 $68 (7.5/10)份量都幾多!薯條炸得幾香脆加左少少辣粉更加正 食唔停口.🍓士多啤梨牛角窩夫 $68 (7/10)牛角窩夫幾酥香 配忌廉同士多啤梨士多啤梨幾甜 整體配搭幾match另外加$12可以配雪糕.☕️凍焙茶牛奶 (6/10)焙茶味道比較淡 加番少少甜會好啲.🧋凍黑糖鮮奶 (5/10)黎到既時候黑糖同牛奶已經mix左😂個樣似好立克🤣叫左少甜但都仲係好甜.
✨大尾督海景Cafe🥰貓狗店長超可愛❤️✨
大尾督新開既人氣Cafe💕好值得去呀😎
有靚景之餘 食物又唔錯 仲有超cute既🐱🐶店長!
啲staff既服務又勁好🥰真係冇乜嘢可以彈
一樓可以玩貓貓!🐱勁乖又得意😚
二樓係spa 💆🏻‍♀️對住海景按摩幾chill
天台有超靚打咭位!對住龍尾海灘既靚海景
天氣好有得睇埋日落就perfect🌄
留意番而家星期六日冇得book位喇
想去就要預早啲喇😛😛
————————————————————

🦀軟殼蟹意粉 $118 (8/10)
軟殼蟹都幾大件 炸得好香口!
墨汁意粉口感彈牙 配蕃茄汁幾惹味🤤
🍟法式薯條 $68 (7.5/10)
份量都幾多!薯條炸得幾香脆
加左少少辣粉更加正 食唔停口
🍓士多啤梨牛角窩夫 $68 (7/10)
牛角窩夫幾酥香 配忌廉同士多啤梨
士多啤梨幾甜 整體配搭幾match
另外加$12可以配雪糕
☕️凍焙茶牛奶 (6/10)
焙茶味道比較淡 加番少少甜會好啲
🧋凍黑糖鮮奶 (5/10)
黎到既時候黑糖同牛奶已經mix左😂
個樣似好立克🤣叫左少甜但都仲係好甜
🌹玫瑰花茶
茶具超靚呀!有蠟燭座熱幾貼心
玫瑰花味清香☺️
📍 放鬆 (大埔) @relaxbmcafe
大埔大埔大尾篤汀角路龍尾村165A地下
🔺#littlefatwest大埔 🔺#littlefatwestcafe
🔺#littlefatwest西餐
2023-02-13 1226 浏览
位於大美督嘅『Relax B&M』最近人氣爆燈趁閒日有時間即刻去試下🤭餐廳好近『龍尾村』巴士站一落車就見到👍🏼餐廳地下同一樓係cafe地下有狗狗店長二樓就有貓貓們招呼大家可以按喜好選擇坐室內定室外❤️坐定定就可以掃qr code落單了竟然仲有專為小朋友而設嘅餐單👏👏【卡布里對蝦】一大堆水牛芝士上面放住兩隻香脆炸蝦超香口而且脆到可以連頭尾嘅殼都食埋😂配埋沙律菜就唔怕濟啦【卡邦尼意粉】擺盤靚之餘,用料好豐富除左煙肉碎入面仲加左好多厚切煙肉粒整體口感好多層次味道咸香濃郁【軟殼蟹意粉】好吸引嘅一碟😍軟殼蟹都有手掌咁大隻切開仲要超厚肉好正!下面個鮮茄墨汁意粉酸酸地又帶點蒜香剛好中和左炸蟹嘅油膩感👍🏼咁chill嘅環境一定要食埋甜品🤭【抹茶紅豆牛角窩夫】暖暖地嘅窩夫好鬆軟紅豆大大粒加埋灑上抹茶粉嘅cream口感豐富,食完勁滿足😋
位於大美督嘅『Relax B&M』
最近人氣爆燈

超香口而且脆到可以連頭尾嘅殼都食埋😂
配埋沙律菜就唔怕濟啦
卡邦尼意粉

【卡邦尼意粉】
擺盤靚之餘,用料好豐富
除左煙肉碎

【抹茶紅豆牛角窩夫】
暖暖地嘅窩夫好鬆軟
紅豆大大粒
加埋灑上抹茶粉嘅cream
口感豐富,食完勁滿足😋
2023-02-09
卡布里對蝦
卡邦尼意粉
2023-02-13 302 浏览
周末同朋友一齊入大尾督試下新開業的咖啡店☕️係龍尾村站落車行後幾步就會見到。位置都好方便,景觀開揚,可以望住龍尾沙灘。呢道係三層村屋連天台,我地就係地下個層先食嘢,再上天台影相打卡🏖📷。而天台都有少量座位可以進食,但就要自行攞嘢食上落啦🐾雖然Cafe係新開業咗無耐,但已經有不少人流。一定要預先book位呀。現場有好多貓貓狗狗,係一間Pet-friendly嘅Cafe🐱🐶一樓就係貓貓Cafe ,有貓貓坐陣,如果大家喜歡都可以上去探訪下。✪ 全日早餐 ⌫💲128呢道嘅ADB特別在有牛角酥窩夫😚窩夫好酥脆,充滿蛋香。大大碟嘅ADB仲有煙三文魚、香腸、蘑菇、煙肉、茄汁豆、雞蛋同草莓🍓份量好豐富!✪ 軟殼蟹意粉 ⌫💲118用上墨汁意粉,口感彈牙。軟殼蟹炸得外層香脆,內裡嫩滑。意粉添加咗大量蒜蓉同蕃茄仔,好香好惹味。再灑上芝士同香草,味道好有層次。✪ 黑糖鮮奶 ⌫💲45味道好香甜嘅黑糖鮮奶,加上厚厚豐盈嘅奶泡,實在充滿幸福感🤎✪ 抹茶拿鐵 ⌫💲45呢杯咖啡師應該重手咗😆豐富得滿溢出,好似髒髒咖啡咁。香濃的抺茶同咖啡味,味道不會甘苦。【 Ralex B&M Cafe 】📌大埔大埔大尾篤汀角路龍尾村16

✪ 全日早餐 ⌫💲128

✪ 軟殼蟹意粉 ⌫💲118

✪ 黑糖鮮奶 ⌫💲45
味道好香甜嘅黑糖鮮奶,加上厚厚豐盈嘅奶泡,實在充滿幸福感🤎

✪ 抹茶拿鐵 ⌫💲45

【 Ralex B&M Cafe 】
📌大埔大埔大尾篤汀角路龍尾村165A地下
2023-02-09 256 浏览
比原定預約時間,要多等兩小時,未能安排妥善,十分失望。但食物是好味的,環境亦乾淨,員工態度還可以,可惜服務安排很差。可以預約cafe,但按摩就真的很一般,而且預約時一定會話有位 有時間,但最後根本不是這樣,應該也只有一次性客人了吧。
比原定預約時間,要多等兩小時,未能安排妥善,十分失望。
2023-02-09 215 浏览
係前一日見到weekend提過呢間大尾督cafe,第2日即刻去咗,超級update🤣平時都隔勁耐先去打卡。呢間Cafe係必需要預約既,有室內外位置,而cafe1️⃣2️⃣點先開門,12點半已經爆場好誇張,可能好多人都因為佢地既天台吸引,所以所以小編我都係🤣但除非係外賣攞上去食,或者食完先上去打卡先得既,因為店員不設送餐服務上天台所以要留意啦❕食物質素都唔錯,all day breakfast裏面既窩夫係100分冇誇張,拎上枱前已經聞到雞蛋仔既香味,咬落口外脆內軟好奶香,係一個完美既早晨😍而另外既炸魚薯條,外皮脆口既,裏面好嫩口都唔錯👍🏻但係薯條🍟既醬汁係好濃既cream cheese,個人好喜歡-因為係一間寵物friendly既地方,所以都好歡迎帶自己既寵愛過去,cafe長駐1隻超嗲既貴婦狗,聽聞仲有幾隻貓仔,得閒過去探下佢哋😆😆係會愛上的
全日早餐
全日早餐
英式炸魚薯條
海鹽焦糖咖啡
2023-02-07 187 浏览
呢度真心好正 野食唔算等好耐 但有高質 而且員工態度好好 而且會有貼心服務 幫手更換碟食甜品 環境好chill 野食平靚正❤️❤️❤️下次一定要再黎今次坐出面 仲會有蚊香 而且仲有喇叭播歌so chill

今次坐出面 仲會有蚊香 而且仲有喇叭播歌so chill
  • carbonate
  • 窩夫
2023-02-07 332 浏览
呢間就係最近新開嘅網紅Cafe,位於大埔大尾督,最多人提及嘅就係佢天台嘅打卡位!作為一個港女,當然要來打卡啦😬入到去見到有分室外同室內,而室外係歡迎客人帶狗狗嚟一齊食飯,坐嘅都係露營枱櫈,具有特色!呢個就係令人趨之若鶩嘅露天天台,超級無敵大海景!今次係夜晚嚟,但我相信如果係黃昏嚟~睇住日落,會更加令人難忘❤️睇返餐牌嘅價錢完全合理!!有靚景睇嘅餐廳,只係收呢個價錢,真係非常抵食🫶🏻薄荷榛子朱古力拿鐵(左)~我覺得係Cafe咖啡呢個item係佔幾重要嘅一環,特別係打卡嘅時候,拉花拉得靚,張相自然都會容易靚😂呢隻獨角飛馬,完全可以俘虜我嘅心,選擇咗偏甜嘅口味,抵銷咖啡本身微微既苦澀味。美式咖啡(右)~提神之選!放工入到嚟已經有啲攰,所以選擇咗飲到咖啡香味又有提神作用嘅item🫶🏻煙三文魚沙律~呢個沙律,除咗菜葉新鮮爽脆之外,上面嘅三文魚數量亦都唔少,而最驚喜係裏面竟然有士多啤梨🍓,呢個配搭唔常見,可融合之餘亦可以討好女士😝美式炸魚薯條~可以選擇用檸檬汁去令到炸魚口感更為清爽,炸魚嘅魚柳非常厚肉,炸漿好薄,外層口感酥脆👍🏻經典卡邦尼意大利粉~只係賣相已經可以攞100分🤭因爲用咗食用花點綴咗整個

經典卡邦尼意大利粉~只係賣相已經可以攞100分🤭因爲用咗食用花點綴咗整個菜式😁非常IGable😍口味方面,醬汁濃厚,配料豐富,特別要讚嘅地方係意粉口感非常清爽,唔會過淋🤩

2023-02-06 218 浏览
位置好方便係龍尾灘後面 咪錶停車場行3分鐘就到全店以白色為主調 店外既招牌十分搶眼好易認室外區域除左可以坐露營枱櫈外 透過玻璃牆更可欣賞海景叫份小食嘆住咖啡享受海風的確舒適各款食物質素都幾高 賣相亦十分吸引咖啡拉花好靚 仲可以自選各款咖啡豆用膳後更可上二樓同猫猫一齊玩仲可以上天台寫意地吹風及打卡傍晚時分仲可以望住太陽落山嘅美景奧利奧蒜香蝦意粉 $118香蒜及橄欖油味道十分突出配菜及構圖都極富美感意粉及煎蝦調味都恰到好處 份量點到即止不會過份油膩美式炸魚薯條 $108原條炸魚柳份量超大 未切開都見其厚度炸粉偏薄而又脆身 魚肉剛熟彈性不過老他他醬獨特調味配搭得好好抹茶紅豆牛角窩夫 $68 一客兩件牛角包本身千層效果理想 制成窩夫後更有爽脆感軟熟既紅豆加上忌廉及綠茶粉係絕配薄荷榛子朱古力拿鐵 / 泡沫咖啡 各$45所用既咖啡豆質量幾好 更可落單時指定豆種拉花手勢值得一讚 令到整個用膳都賞心悅目
位置好方便係龍尾灘後面 咪錶停車場行3分鐘就到

美式炸魚薯條
薄荷榛子朱古力拿鐵
拉花泡沫咖啡
2023-01-30 472 浏览
𝓡𝓮𝓵𝓪𝔁 𝓑&𝓜 𝓒𝓪𝓯é 最新速遞新coffee shop 🤍位於大埔大美督龍尾村附近既RELAX B&M 最近嘅人氣王🔥 一棟村屋 一共有三層花園連天台 good views 🍄底層花園位置有outdoor茶座 圍欄係透明玻璃 海邊公路帆船 加 藍天白雲⛵️chill爆💫🐿卡邦尼意粉$108卡邦尼意粉望落份量會比平時偏細少少🤏🏻上面加配左食用鮮花 好靚🌸卡邦尼好濃郁 超級掛身 仲有配厚切煙肉 yummy 🤤 🐿士多啤梨牛角窩夫🧇$45(追加)飯後甜品一流🍓牛角包壓到脆一脆 內脆內酸 好香牛油味🥐士多啤梨加果醬再加cream🤤🐿黃金海岸 沙冰$25(追加)芒果🥭x椰汁🥥朋友仔話飲落感覺好似食緊椰汁芒果西米露 芒果同埋椰汁味都好重 真材實料💞🐿水牛城雞翼$88水牛城雞翼4件 下面有沙律菜配碟🍗如果水牛城雞翼呢講 佢會比較似日式炸雞翼 無水牛城個種酸酸辣辣 但都好食!🐿富士山下 沙冰🗻$55🗻富士山配色一定係藍白色 飲落先知原來係荔枝味沙冰 再配搭乳酪酸甜甜🤍⭐️⭐️⭐️大推💫💫💫💫💫雖然地理位置遠小小 但有渡假風🌴非常打卡able!仲有狗店主熱情款待 二樓仲有兩隻🐱天台位 仲有打卡熱點💞全部
𝓡𝓮𝓵𝓪𝔁 𝓑&𝓜 𝓒𝓪𝓯é
最新速遞新coffee shop 🤍

🐿卡邦尼意粉$108

🐿士多啤梨牛角窩夫🧇$45(追加)

🐿黃金海岸 沙冰$25(追加)

🐿水牛城雞翼$88

🐿富士山下 沙冰🗻$55

⭐️⭐️⭐️大推💫💫💫💫💫
雖然地理位置遠小小 但有渡假風🌴非常打卡able!仲有狗店主熱情款待 二樓仲有兩隻🐱天台位 仲有打卡熱點💞全部嘢食都好好食!
#treelon大埔
2023-01-30 357 浏览
呢度有三層,天台打卡應該最靚仲可以睇日落不過我哋呢一日嚟嘅時候full晒只可以坐下面🥲同埋呢度仲有得按摩嫁都full 左🥺所以呢大家嚟嘅時候,記住book位或者打嚟問吓座位情況📞我哋星期日大概4點黎可能新店開業只係三日想食既飲既都sold out 😢同埋人手唔夠等既時候比較耐不過雖然店員好忙但都非常友善👍🏾今日試左 fish & chips 唔係好厚粉果隻👍🏾好味喔!如果有機會黎開呢邊值得一試喔🤓

呢度有三層,天台打卡應該最靚
仲可以睇日落
不過我哋呢一日嚟嘅時候full晒
只可以坐下面🥲
同埋呢度仲有得按摩嫁
都full 左🥺
所以呢大家嚟嘅時候,記住book位或者打嚟問吓座位情況📞
我哋星期日大概4點黎
可能新店開業只係三日
想食既飲既都sold out 😢
同埋人手唔夠
等既時候比較耐
不過雖然店員好忙但都非常友善👍🏾

今日試左 fish & chips
唔係好厚粉果隻👍🏾好味喔!
如果有機會黎開呢邊
值得一試喔🤓

剛想著大美督附近無曬咖啡店點知遇上新開的𝘙𝘌𝘓𝘈𝘟 𝘉&𝘔剛進去就被露營風擺設吸引到最底層是咖啡店, 一樓是貓咖啡店, 兩樓是按摩店, 天台也有美美的位置坐這天沒有坐天台, 就坐到地下Americano (Ice) $38Latte $45𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘉𝘭𝘦𝘯𝘥 咖啡用上𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺也挺對口味不管是美式還是奶啡都有質素另外還有食物、甜品等等而且店裡氣氛挺好的, 大家也可以去跟狗狗們去幫襯!
剛想著大美督附近無曬咖啡店
點知遇上新開的𝘙𝘌𝘓𝘈𝘟 𝘉&𝘔

剛進去就被露營風擺設吸引到
這天沒有坐天台, 就坐到地下

Americano (Ice) $38
Latte $45
𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘉𝘭𝘦𝘯𝘥 咖啡用上𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺也挺對口味
不管是美式還是奶啡都有質素
另外還有食物、甜品等等
而且店裡氣氛挺好的, 大家也可以去跟狗狗們去幫襯!
2023-01-14