2006-09-20 45 浏览
為慶祝女友生日, 想去一個較浪漫既地方, 所以想去Cyberport. 未去食飯行下公園, 睇日落, 本來都好好feel. 但係一去到prompt, 真係一肚火. $488 一位, 食物少到唔信. 只有七個熱盤- 1.石頭咁硬既羊扒, 2.白汁魚柳, 3.雞扒, 4.燒魚, 5.墨魚麵, 6.炒麵, 7.西蘭花. 只得一個西湯, 生果只得三種西瓜, 波籮, 蜜瓜. 壽司得三種, 生蠔不太新鮮, refill 幾round 之後就得返d細蚊蠔仔. 全日最火就係連一隻蟹仔都冇, 不論凍/熱. 凍蝦就有問題既, 隻隻都有沙, 食到驚, 唔想食. 沙律得5種左右, 冇麵包粒, 只包一杯茶, 清水任飲. 冇熱牛肉, 冇即制食物, 冇雪糕, 張椅唔好座. 冇人爭0野食, 不過根本冇0野好爭. 唔洗等新0野出, 因為死左條心. view就一般, 對平台, 有途人對望, 總之好多自助應有既都冇. 保證唔會再去, 搵笨!!! 不吐不快, 第一次出comment, 只因希望大家小心, 唔好中計, Thanks
2006-08-28 44 浏览
情人節黎左呢度食飯,環境幾好,ok romantic﹗嗰晚當然係食set dinner啦,食物就ok啦,不及上年去既spoon,最好食反而係個甜品,其他完全無印象。淨係記得上菜超慢,可能未試過甘full,因為我地趕住去睇戲,所以'吹'左好多次,攪到佢地都唔係幾好意思。
星期六2006-07-22$98 唔包茶啡(要茶咖就加多$20) + 10% service charge3-5pm望海一流seaviewsofa座椅, 吸煙區都無人smoking我們三人行, 星期一book位食星期六的tea buffet已經無晒非吸煙區位了~食物:兩款三文治, 好大粒的士多啤利, 朱古力fountain, strawberry pudding, custard, jello, tart, cheese cake.如果你有看過u magazine 的介紹及圖片, 就真係如報道的咁多, 無多無少食完睇5:10pm的movie 反豆車王剛剛好~
星期六2006-07-22
3-5pm

望海一流seaview

sofa座椅, 吸煙區都無人smoking

食物:

食完睇5:10pm的movie 反豆車王剛剛好~
2006-06-02 50 浏览
同阿爸阿媽來Prompt吃飯,點知換來一肚氣。自助餐少選擇,凱撒沙律有「縮」味,壽司有怪味同唔新鮮,南瓜湯令我覺得有o的似食風……仲有,檸茶唔甜,雪糕竟然開始結冰?我死都唔會再來!又貴!Waiter又無禮貌!
2006-05-05 27 浏览
是晚和太太到艾美酒店食自助餐,自助餐都算食得多,一般都可預計到什麼價錢就有什麼的東西供應,那裡有六款熱盤,味道一般,沙律款式及味道就較好,不致令人太失望,但麵包只有一兩款,四款刺身,味道不俗,但壽司的飯粒就太硬了,生蠔未到水準,冷盤數量太少,parma ham 都無,生菓甜品合格,但竟然連雪糕,飯,朱古力噴泉及pancake都沒有,那就真有點令人意外,除甜品外,全部冷熱盤加在一起也不足二十種,以相同價錢的自助餐來說都算不值,難怪假期前夕都可即日有位訂!
2006-01-15 55 浏览
其實我唔係正式去呢間酒店食,只係公司係數碼港開會,叫左酒店既catering,即係到會啦!兩日既會議一共有四個tea同兩個buffet lunch,次次唔同野食。款式方面其實唔多,味道同水準都係一般,但係服務差少少,因為第一日竟然只有茶同咖啡而無水!後來話過佢,第二日至有冰水供應!由於我係一個甜品迷,我想集中評一評甜品。第一日buffet lunch甜品有紐約芝士蛋糕,桑莓芝士蛋糕,同埋蘋果金寶,桑莓芝士蛋糕帶俾我最大驚喜,除左蛋糕面有一粒粒真正桑莓,蛋糕中心竟然都分佈住桑莓,酸酸地既味道,配合芝士味,已經好好,最特別係個餅底,見佢啡啡黑黑無乜特別,一定係朱古力餅底,一食,一大陣芝麻味—噢!原來係黑芝麻造成既餅底!真係又有新意又有特色又好味呀!其次係蘋果金寶,我覺得呢個甜品整得幾清,唔會令我太漏,金寶係面層,下面有好厚層既蘋果片,但係蘋果片已經軟身同甜到唔似蘋果,反而以為自己食緊菠蘿!金寶都算脆,比起坊間,唔算高水準之作,但合格! 紐約芝士蛋糕最普通,無野講!第二日甜品有朱古力慕絲蛋糕同面包布甸,前者好味但同普通餅店類似,不值評論;後者受到大家熱烈歡迎,清完一次又一次,慢手慢腳既人分唔
第二日甜品有朱古力慕絲蛋糕同面包布甸,前者好味但同普通餅店類似,不值評論;後者受到大家熱烈歡迎,清完一次又一次,慢手慢腳既人分唔到,失望而回,我有幸食到,但係唔覺係其他人讚得咁好!係就係好味,但係好甜,而且好beavy,最好味(對我而言)係面層,因為焦焦地既面又脆又甜,好似式焦糖布甸個面,好好味,至於布甸本身好淋好軟,又有少少似蛋糕質感,好大牛油味,但係好甜好膩,食完包你飽晒!
其實兩日tea既時候都仲有好多小食同甜品,最正係finger sandwiches,其中麥包配三文魚係最佳之作!另一個小蛋糕都唔錯,因為細細一片唔太塊,幾好味!仲有朱古力cream puff,但係好普通,而且好多cream,唔係我那杯茶!
2005-12-27 42 浏览
this is a buffet cafe in Le Meridien at Cyberport! i went there for a xmas buffet with friends on 25/12. it was nicer than what we had expected! i also found its buffet much better than the one offered in Intercontinental! the quality of food, such as sushi, seafood(got many kinds of shrimp-like things), hot dishes, appetitizers and everything was good...except desserts....coz that was a xmas day! they just offered only xmas desserts that i don't really like! and one thing they might be able to improve is the limited variety!
but i still like it much better than the one (the restaurant in the intercontinental hotel) everybody has claimed the best buffet provider!
2005-12-08 39 浏览
今晚老闆請食飯, 去左Prompt, food, services & environment 都係酒店級水準! 揀set dinner 可以選擇加八十幾蚊食埋佢原價二百幾既頭盤+甜品buffet, 咪以為八十幾蚊無咩野食, 雖然種類唔及regular buffet多, 但係要有既佢都有, 值得一提既係佢既頭盤,包括: 生蠔、煙三文、刺身、大蝦沙律、開邊龍蝦... 主菜我揀左食澳洲牛扒同Pasta, 一個字- yummy~用普通西餐價錢(開埋紅酒都係平均大概$350位)食到5星酒店餐廳水準, 唔怪得Cyberport一直蝕錢...

主菜我揀左食澳洲牛扒同Pasta, 一個字- yummy~

2005-10-05 30 浏览
起初聽到朋友邀請我去數碼港食lunch真係有d 摸不著頭腦,有咩吸引力使我們山長水遠去食lunch呢?! 更何況只係$98+?!我只好帶著滿腦疑問咁應約.原來去數碼港交通也十分方便,中環,銅鑼灣,旺角都有車直達.去到大堂見到十分cyber ge裝潢,果然與一般酒店唔同,去到餐廳,那裡的侍應都好年青.先講頭盤,沙律,壽司,芝士....應有盡有,林林總總...我都唔知食咩先好.沙律係用泰國材料做,辣辣地,口感好清新,啱哂夏天.熱盤方面,全部都係一d 泰國ge菜式...黃咖哩,青咖哩,紅咖哩...泰式蒸盧魚...冬蔭功...真係樣樣都好.甜品方面,泰式,西式都有...有我最愛ge芒果黑糯米,椰汁西米糕,芝士蛋糕,Tiramisu等等...$98+ge價錢真係超值,走ge時候個侍應仲比左張8折coupon比我地,全酒店outlet都用得.聽講佢地而家星期五同星期六仲會有海鮮自助晚餐同Poolside 自助燒烤晚宴tim.

2004-12-24 92 浏览
甚少即晚寫食評的我,今次真的不吐不快﹗而且可以提示已訂了平安夜自助晚餐的網友,可另覓選擇了。每年也會提早慶祝聖誕,因知道平安夜與正日會被餐廳牟一筆。今年也不例外,雖已月頭已張羅,但大部份有名酒店的自助餐也已訂滿了,最後選擇了新開的數碼港艾美酒店自助餐。訂位時得悉23/12是半自助餐,$298/位,也可接受,平安夜則要$398/位。但日前卻收到酒店來電,說半自助餐會改為全自助餐,收費仍是$298/位,問我們有沒有問題,我們想全自助餐會更豐富,而且只剩下數天,也沒有別選擇了,所以答應接受全自助餐。今天晚上甫到餐廳,環境不錯,很有情調,而且人不多。侍應很快便引領我們到一窗口位,並重新確定是否吃自助餐,應答完畢便開始到buffet桌找美食。可惜,一出去即發現buffet桌的範圍細小得很,只有一個弧形,冷盤熱葷甜品已盡在桌上,選擇少得可憐。回想旅遊時在酒店的breakfast buffet食物的種類也比這裡的還要多呢?﹗刺身只有三文魚及吞拿魚兩款,壽司也不過六、七款;生蠔、小龍蝦、青口及螺各一小盤;冷盤不過十款,連沙律也只有三款;熱葷則只有羊、牛、魚、蝦、薯餅、炒菜及鴨肉,連最基本的燒牛肉也沒有
今天晚上甫到餐廳,環境不錯,很有情調,而且人不多。侍應很快便引領我們到一窗口位,並重新確定是否吃自助餐,應答完畢便開始到buffet桌找美食。可惜,一出去即發現buffet桌的範圍細小得很,只有一個弧形,冷盤熱葷甜品已盡在桌上,選擇少得可憐。回想旅遊時在酒店的breakfast buffet食物的種類也比這裡的還要多呢?﹗刺身只有三文魚及吞拿魚兩款,壽司也不過六、七款;生蠔、小龍蝦、青口及螺各一小盤;冷盤不過十款,連沙律也只有三款;熱葷則只有羊、牛、魚、蝦、薯餅、炒菜及鴨肉,連最基本的燒牛肉也沒有﹗湯則只有一款忌廉菜湯,麵包也沒有,只有數款芝士及少許餅乾。甜品也真的少得可惡,也不過十款,連生果也只有西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜及菠蘿四款,根本沒啥可選擇。我從未試過吃自助餐只吃了半小時便沒啥想再吃了,這倒真是我的頭一次。
量不多,如果質優還說得過去,可惜,刺身並不鮮甜、生蠔也細小得很,甜品真的沒一款可以入口,尤其是那cheese cake,放得久了,又跟熱的放得近,溶溶的,很難吃。
總之這次真是最難忘的自助餐經驗,可惜是最差的,最很跟那經理反映了,可惜他只是點頭,態度有點敷衍,也算了吧,反正我也不會再來了﹗
2004-07-28 33 浏览
今天下午試了這餐廳的buffet,十分不錯,食物種類不多,但每樣都弄很很美味,它不是以量取勝,而是以質行先.如雞是用orangic chicken,十分美味.特別留意這餐廳用的餐具,十分有特色.