2023-12-20 1131 浏览
「舞」醉三人組幾個星期前發現灣仔有新店搞買一送一歡樂優惠,原本約咗週五晚收工一試,點知組長喺門外等到五點零三分先被告知店子關門三個月,臨急臨忙就轉咗入汕頭街,喺門面最光亮嘅「Poke Go」續尋歡!地舖簷篷下有幾個室外座,估計係為煙民而設。透過玻璃窗可以見到樓底高高、開揚通爽嘅用餐大堂。正門直入左方位置為開放式廚房及水吧。長櫈上擺出可愛嘅聖誕飾物。夏威夷式魚生飯專門店之前做緊$108兩杯指定紅、白、雞尾酒,不過近日就改咗為全面九折。三人各有各點。飲友教落,樽裝啤酒1664 Blanc永冇出錯。正當舞伴嫌顏值最高嘅小王子雞尾酒「The Little Prince」($68)唔夠酒精時,坐喺隔離枱嘅老闆Jason哥哥聽聞即安排酒保增添酒精,意見接受後快速反應,實在難得!炸蓮藕片($48):唔想空肚飲酒所以求其叫咗客炸蓮藕片,真係冇諗過金黃吸睛嘅蓮藕片係由廚房新鮮炸出黎喎!熱辣辣嘅蓮藕片巧薄不油膩,而且仲脆卜卜,話咁快就食完一碟,結果當然係要追加啦!飲咗兩輪仲比「舞」醉三人組發現炸蓮藕片竟然都有九孔架,哈哈,眼界頓開!灣仔橫街小店「Poke Go」光鮮開揚,老闆幽默親民,不時都會推出全天可享
地舖簷篷下有幾個室外座,估計係為煙民而設。
透過玻璃窗可以見到樓底高高、開揚通爽嘅用餐大堂。
正門直入左方位置為開放式廚房及水吧
長櫈上擺出可愛嘅聖誕飾物。
三人各有各點。
紅酒、啤酒、雞尾酒
飲友教落,樽裝啤酒1664 Blanc永冇出錯。
1664 Blanc
,實在難得!
The Little Prince
飲咗兩輪仲比「舞」醉三人組發現炸蓮藕片竟然都有九孔架
,哈哈,眼界頓開!
炸蓮藕片
灣仔橫街小店「Poke Go」光鮮開揚,老闆幽默親民,不時都會推出全天可享嘅折扣優惠,價格合理,個人誠意推介香口小食炸九孔蓮藕片送酒酒,倍添歡樂。
2023-12-15
$145 (其他)
1664 Blanc
3天前 0 浏览
近排食咗好多餐自助餐所以有少少overload😂今次就揀咗間健康輕食類嘅餐廳中和一下😋成間餐廳嘅主題就係賣一bowl bowl自由配搭toppings嘅飯或者salad🥣為咗有選擇困難症嘅朋友佢哋都有提供已經set好咗嘅signature bowl,唔使諗就可以食到最好味嘅配搭👏🏻今次揀咗ALOHA($118)同ONO($118),前者係全素另一個就有三文魚🍣兩個我哋都揀咗配壽司飯,如果唔想咁heavy嘅朋友可以揀珍珠糙米,生菜或者咩都唔要淨係要啲toppings亦得👌🏻ALOHA賣點一定係牛油果🥑食得出係好新鮮,唔會有黑點同埋過熟嘅口感👍🏻配埋其他材料例如雜菌香菇、粟米粒、豆腐、赤道紅海帶等等,一啖食落口真係好豐富💯每款食材嘅鮮甜味好出之餘但係成件事又會好夾好融洽😯ONO一定係咁多款入面我最鍾意嘅一款🤩有厚切三文魚粒配青瓜,蟹棒沙律同埋蛋絲,冇一樣野係我唔鍾意🥺三文魚大大嚿但係入口即溶🤤青瓜粒可以令到成碗飯冇咁膩,感覺清新啲👍🏻再加埋蟹棒沙律同埋蛋絲一齊食,唔經唔覺原來已經食晒成碗飯🤣近排想食得light啲健康啲,又唔想自己煮嘅朋友,不妨嚟Poke Go try try!🤪

2024-06-09 0 浏览
灣仔地鐡站利東街D出口行2分鐘就到既汕頭街街頭簡約既建築風格及高樓底坐落幾舒服主打新潮刺身壽司飯及沙律菜 (可各半MIX)大量配菜都係以清新既蔬菜為基底美味飽肚更不會有任何油膩感覺仲可選擇全沙律及少醬、特別適合KEEP FIT 既女士們餐牌預設左6款各有特色既選項主要分別係各款主菜及醬汁既配搭好似我呢D選擇困難主要睇下想食邊款主食就落單首推必定係滿滿吞拿魚及三文魚籽既 切得大方得體既吞拿魚大大粒好厚實預先撈埋芝麻、枝豆同WASABI乳酪醬攻鼻既山葵香味不會太辣但又大大增加食欲木魚絲上接近三匙可以媲美北海道先食到既不咸三文魚籽無論就咁入口或者拌埋吞拿魚飯都十分鮮味出色本身想食全素既 但又想要埋三文魚最後簡左主菜係三文魚既 再另加$16既牛油果全碗都係鮮甜沙律菜、青瓜、蕃茄及粟米既健康之選再配埋酸甜既蜜糖芥末醬十分開胃肥美既三文魚與成個煲混為一體食唔出任何油膩
灣仔地鐡站利東街D出口行2分鐘就到既汕頭街街頭
簡約既建築風格及高樓底坐落幾舒服
主打新潮刺身壽司飯及沙律菜 (可各半MIX)
大量配菜都係以清新既蔬菜為基底
美味飽肚更不會有任何油膩感覺
仲可選擇全沙律及少醬、特別適合KEEP FIT 既女士們

餐牌預設左6款各有特色既選項
主要分別係各款主菜及醬汁既配搭
好似我呢D選擇困難主要睇下想食邊款主食就落單

首推必定係滿滿吞拿魚及三文魚籽既 [808 $128]
切得大方得體既吞拿魚大大粒好厚實
預先撈埋芝麻、枝豆同WASABI乳酪醬
攻鼻既山葵香味不會太辣但又大大增加食欲
木魚絲上接近三匙可以媲美北海道先食到既不咸三文魚籽
無論就咁入口或者拌埋吞拿魚飯都十分鮮味出色

本身想食全素既[ALOHA $118] 但又想要埋三文魚
最後簡左主菜係三文魚既[OHANA $118] 再另加$16既牛油果
全碗都係鮮甜沙律菜、青瓜、蕃茄及粟米既健康之選
再配埋酸甜既蜜糖芥末醬十分開胃
肥美既三文魚與成個煲混為一體食唔出任何油膩

OHANA

2024-06-05
OHANA
今天在灣仔上班,在利東街旁邊,有一條叫汕頭街,汕頭街有很多餐廳,對住外賣咖啡店的對面有一間食清新沙律bowl, lunchtime閑日非常多人。我哋叫咗一個三文魚,一個吞拿魚。三文魚的是跟沙律菜,非常之清新,三文魚新鮮,因為這裏很多人幫襯,用了一定有信心保證,沙律菜雖然成碗都係,但係配上酸酸甜甜的沙律醬,一啲都唔覺得飽,一啲都唔覺得油膩。我一喜歡上面有埋啲雞蛋絲同埋蟹柳絲,令到成碗菜都更加多口感,這一個是強烈建議要叫的。另一個是比較濃味的吞拿魚,這個吞拿魚我們配了壽司飯,佢仲有海苔,碗食落去有中華沙律嘅味道,因為用了鰹魚醬汁,所以這個會比較濃味。吞拿魚很厚肉,大大粒,亦都是非常之新鮮。飲品方面, lunchtime飲品是免費跟餐的,我們一個叫了椰青水,一個是冷壓蘋果汁,兩杯都非常之解渴,大大杯,給予人健康清新的感覺。

我哋叫咗一個三文魚,一個吞拿魚。

2024-06-05 0 浏览
今晚想食light少少就去左灣仔呢間幾出名嘅poke bowl餐廳, 好味又足料, 感覺非常健康👍🏻808首先點左一款signature bowl 808, 好足料, 無論係視覺同味覺都配合得非常好🌈 toppings有吞拿魚, 三文魚籽, 枝仁豆, 雜菌香菇etc 而個base係壽司飯同沙律菜, 吞拿魚全部都大大粒, 完全唔會有腥味, 上面鋪滿左肥美嘅三文魚籽, sauce山葵乳酪醬唔會好攻鼻都幾fresh, 最後芝麻同木魚絲令口感更加豐富~Build Your Own Bowl另一個就揀左build your own bowl, 都幾多選擇, main protein雜菌香菇, toppings就枝仁豆, 麻醬豆腐同溫室青瓜, 呢款相對比較green, 同樣地全部食材都好新鮮, base都係壽司飯同沙律菜, 壽司飯軟硬岩岩好又唔會痴到一舊舊, 有另一個貼心位係落單個時可以request醬另上, 中意落幾多就自己落👍🏻Pina Colada飲品試左Pina Colada, 呢款係無酒精version, 都幾驚喜椰奶同菠蘿味balance得幾好, 兩樣都好出, 而且係用鮮菠蘿汁, 唔會

Build Your Own Bowl
Pina Colada
飲品試左Pina Colada, 呢款係無酒精version, 都幾驚喜椰奶同菠蘿味balance得幾好, 兩樣都好出, 而且係用鮮菠蘿汁, 唔會有陣假甜味, 大滿足😋
有三間分店 店舖有已set好的bowl 又或者自選都可以 岩哂吾同需求既人😋每一碗都可以免費加添木魚絲、果仁、辣椒碎、紫菜絲、岩鹽同脆蒜🤩-▫️自選Bowl ($118 +$16)主食簡左三文魚 配料簡左雞蛋絲、和式青蔥同紫洋蔥 另外加左蟹籽 (+$16) 醬汁揀咗山葵乳酪醬 超豐富!每一樣主食 & 配料都好足料 啖啖三文魚粒 而山葵乳酪醬不錯 辣辣地但又吾會好辣 味道幾開胃~▪️ 自選Bowl ($78)簡左雜菌香菇 份量超多😎配料雞蛋絲、麻醬豆腐同蕃茄仔 豆腐好嫩滑 豆香味濃 醬汁簡左辛味蛋黃醬 呢款醬汁超惹味 都幾辣下🤣但好香口🔥▫️夏威夷賓治 ($38)菠蘿味濃得黎又帶點清新🍍甜度適中!

▫️自選Bowl ($118 +$16)

▪️ 自選Bowl ($78)

▫️夏威夷賓治 ($38)
菠蘿味濃得黎又帶點清新🍍甜度適中!

2024-06-02 21 浏览
食過尖沙咀poke go嘅分店,一直都好想再食過,今日嚟到灣仔一於解鎖埋呢一間分店,同尖沙咀嗰間一樣咁好食,份量超大,令人回味嘅 poke bowl!我哋嗌咗兩個lunch set,808同埋ONO,808係吞拿魚,ONO係三文魚,lunch set最正嘅係連埋一杯免費嘢飲,但係如果覺得lunch set嘅bowl唔啱食都可以自選,就好似車仔麵咁,非常百搭總有款啱食!我哋嗌咗兩個lunch set份量都超大,三文魚同埋吞拿魚粒粒都好大嚿,而且好新鮮,每啖飯都配一嚿三文魚,食晒啲飯啲三文魚仲未食晒,超級抵食,配埋青瓜、沙律醬,每一啖都好fresh!如果係自選嘅話,大推山葵乳酪醬!淡淡Wasabi味,但又唔會好攻鼻,配埋壽司飯,就好似食緊日本刺身飯咁,但係份量超級大,好抵食!嘢飲我哋嗌咗鮮榨蘋果汁同埋鮮榨菠蘿汁,兩杯都好fresh,好甜,絕對唔係出邊咁嗰啲普通果汁,配埋bowl超夾!好似去咗一轉夏威夷咁!

🐟Poke Go 🐟天氣熱辣辣 梗係要食個夏威夷蓋飯喺灣仔囍帖街隔離嘅汕頭街有一間食夏威夷蓋飯好出名嘅Poke Go店員服務態度超好會向每一個客人介紹佢哋嘅特色飯最正可揀一半壽司飯 一半沙律菜咁又食得健康啲 又可食少啲飯冇咁飽 NALU $118以辣味八爪魚為主既夏威夷蓋飯醬料用左辛味蛋黃醬再加埋辣椒碎食落都真係有啲辣🔥 幾正但唔食辣嘅朋友要注意‼️粒粒八爪魚都幾煙韌唔鞋口 軟硬適中仲有又大又圓既櫻桃番茄 食落爆汁味道超甜配埋甜粟米 蟹棒沙律 芝麻同蔥唔經唔覺就食左一碗賣相靚得黎仲健康又飽肚🐟 ONO $118呢款蓋飯既賣相都好吸引醬料用左果仁芝麻醬 撈埋一齊食好香三文魚都好新鮮上面球狀既食物係蟹棒沙律 好得意仲有溫室青瓜 芝麻 同 雞蛋絲令賣相更色彩繽紛 食落個人都開心啲🍊 冷壓鮮橙汁好耐無飲杯咁足料既鮮燈汁Feel到吸收左好多維他命C🥥 100%椰青水好清甜既椰青水 好Fresh
🐟Poke Go 🐟

好清甜既椰青水 好Fresh
ONO
ONO
2024-05-16 29 浏览
上星期食完個夏威夷蓋飯 好回味🤤 今次去左灣仔Poke Go再食多次😍 我都好鍾意灣仔汕頭街嗰邊嘅環境感覺好多隱世高手喺度開店🤣 一入到餐廳播住陳奕迅 童年回憶都返哂黎坐低店員好細心問下我地有冇食過 因為呢度嘅poke bowl可以自己配搭當然我地緊係揀返Set好 顏色同味道都夾得好 一定無衰😌▫️Ono ($118)🌺係呀!又係我最愛嘅三文魚🤤 揀左壽司飯+沙律菜 個蟹棒沙律忍唔住即刻黎一口😮 配埋爽脆青瓜 好fresh呀😍芝麻醬暫時覺得係最夾的😄佢塊炸蓮藕片好加分 十分用心❤️▫️Ohana ($118)朋友叫左另一款三文魚Poke Bowl果然係Fd子🤣 口味都差唔多呢款用左蜜糖芥末醬 食落酸酸甜甜 車厘茄好大粒又甜 仲有啲nuts添😃Set lunch仲多杯飲品 個冷壓鮮橙汁超推介酸酸地仲有橙肉 佢地仲有冷壓蘋果汁同菠蘿汁 應該都不錯的🤤
上星期食完個夏威夷蓋飯 好回味🤤

▫️Ono ($118)🌺
係呀!又係我最愛嘅三文魚🤤
芝麻醬暫時覺得係最夾的😄
佢塊炸蓮藕片好加分 十分用心❤️

▫️Ohana ($118)
朋友叫左另一款三文魚Poke Bowl
果然係Fd子🤣 口味都差唔多
呢款用左蜜糖芥末醬 食落酸酸甜甜
車厘茄好大粒又甜 仲有啲nuts添😃

Set lunch仲多杯飲品 個冷壓鮮橙汁超推介
酸酸地仲有橙肉 佢地仲有冷壓蘋果汁同菠蘿汁 應該都不錯的🤤
成日出街食嘢好唔健康,今晚放工就嚟汕頭街嘅Poke Go食又健康又好味嘅蓋飯!SHOYU AHI ($118) - 吞拿魚、糙米飯、沙律菜、芝麻海帶、和式洋蔥、紫洋蔥、鰹魚醬油、芝麻、木魚絲,食材好新鮮,味道同口感都好豐富好有層次,又清新又開胃ONO ($118) - 三文魚、壽司飯、溫室青瓜、雞蛋絲、蟹棒沙律、果仁芝麻醬、芝麻,呢款食材同樣新鮮,口感爽脆,味道香甜,好好味Poke Go門面同店內嘅裝修都好新好靚,色彩繽紛,感覺好有energy好chill,擺設同佈置有品味得嚟帶點玩味,座位乾淨闊落,環境俾人嘅感覺好舒服選擇好多,賣相吸引,揀預設嘅Signature Bowl又得,按個人口味自己配搭又得,又清新又好味,Happy Hour嚟嘅話Cocktail都有,期待下次再嚟

2024-05-10 24 浏览
📍 Poke Go (汕頭街) (灣仔)灣仔汕頭街5-7號地舖做完運動,想食健康d😁所以就黎呢間主打夏威夷風味碗料理餐廳。用新鮮海鮮、蔬果和獨特的調味料🥳又健康又好味😋👉 自選風味碗 (三文魚,沙律菜,豆腐,雞蛋絲,海草,山葵乳酪醬,紫菜絲,芝麻,木魚絲,海鹽,果仁,辣椒碎,脆蒜片)💰$118😋😋😋😋.8/5這個bowl超豐富😋😋三文魚的鮮美,加上豆腐柔軟和嫩滑的口感,真係減肥食都唔會有罪惡感!😆😆而山葵乳酪,辣椒碎和脆蒜片更為呢個bowl增添唔少味覺👅享受😋值得一試。仲可以自選唔同既選擇😋😋👉 808(吞拿魚,壽司飯x糙米飯,沙律菜,和式青葱,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲)💰$128😋😋😋😋.8/5呢個係signature 之一,這道碗結合了吞拿魚,壽司飯x糙米飯,沙律菜,和式青葱,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲。全部配料mix 埋飯食真係好滿足,而且份量十足。回頭: yesyesyes,真係健康又好味😋食完好滿足😌peek-go風味碗絕對值得再黎👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼💞
📍 Poke Go (汕頭街) (灣仔)
灣仔汕頭街5-7號地舖

👉 自選風味碗
💰$118
😋😋😋😋.8/5

👉 808
💰$128
😋😋😋😋.8/5

2024-05-06 24 浏览
Poke Go 呢間餐廳已經幫襯過好多次尖沙咀分店同埋深水埗都食過估唔到灣仔分店裝修得咁有格調門口已經俾到好放鬆嘅感覺入到去環境好闊落牆身仲有好多好可愛嘅壁畫menu嘅選擇好多有選擇困難症嘅人就可以揀選已經配搭好嘅bowl由於我目標好明確嘅關係,所以我就選擇咗自選而家直接可以喺QR code落單落咗單冇耐之後就好快上咗菜同之前一樣都係咁大碗滿到就嚟瀉嘅節奏我揀咗半糙飯半沙律菜,吞拿魚,豆腐,香菇,蛋絲同埋海帶最後仲揀咗啲小配料,例如杏仁片,木魚絲等等增加返個口感食落去非常清新之餘仲感受到食物嘅原味炎炎夏日冇乜胃口食返啲清爽嘅食物真係好舒服好食得來又營養爆燈吞拿魚嘅營養元素非常之豐富,又低卡好啱我哋成日做gym嘅人食

Poke Go 呢間餐廳已經幫襯過好多次
尖沙咀分店同埋深水埗都食過
估唔到灣仔分店裝修得咁有格調
門口已經俾到好放鬆嘅感覺

入到去環境好闊落
牆身仲有好多好可愛嘅壁畫

menu嘅選擇好多
有選擇困難症嘅人就可以揀選已經配搭好嘅bowl
由於我目標好明確嘅關係,所以我就選擇咗自選
而家直接可以喺QR code落單

落咗單冇耐之後就好快上咗菜
同之前一樣都係咁大碗
滿到就嚟瀉嘅節奏
我揀咗半糙飯半沙律菜,吞拿魚,豆腐,香菇,蛋絲同埋海帶
最後仲揀咗啲小配料,例如杏仁片,木魚絲等等增加返個口感
食落去非常清新之餘仲感受到食物嘅原味
炎炎夏日冇乜胃口食返啲清爽嘅食物真係好舒服
好食得來又營養爆燈
吞拿魚嘅營養元素非常之豐富,又低卡
好啱我哋成日做gym嘅人食

2024-04-16
用餐时段
2024-04-26 46 浏览
夏日炎炎好多時候無咩胃口,有時諗起美國既一碗Poke Bowl,有好多沙律菜同魚生,食落開胃又解暑,不失為解暑好方法。同老公有選擇候群症,決定叫兩個signature bowl,由店家幫我哋組合。Nalu:有八爪魚、壽司飯、粟米粒、蟹棒沙律球,食落八爪魚粒粒好有彈性,配合甜甜地既粟米清甜味、番茄仔既酸,一口會有好豐富既味道,脆又爽又甜既組合幾自然同fresh!ONO:個醬汁係果仁沙律醬,所以會好香堅果香,同三文魚既油脂相得益彰,配埋粒粒青瓜,係夏日既感覺。個人比賽中意呢度,因為可以安靜地享受完個飯,同埋有不一樣既魚生體驗。

• 炸蓮藕片
  • ONO
2024-04-26 34 浏览
每次黎都會叫808,吞拿魚同三文魚子配上山葵乳酪醬,好味到前面有幾隻蚊飛黎飛去,蚊子陪足我成個lunch,叫極佢走都唔肯走,想ME TIME都唔得。不過呢間嘢好旺,午飯時間排晒長龍,記得啊,Lunch 得45 分鐘咋,上次我差唔多食完,女職員先走黎提點我:「你夠鐘返工拉,打工仔」。

2024-04-22 22 浏览
同朋友灣仔買嘢,肚餓想食嘢,經過汕頭街呢一間餐廳,之前食過深水埗嗰間分店都幾好食,就過嚟醫肚灣仔分店比深水埗分店多咗酒精飲品,收工想摸吓酒杯底就非常適合上次喺另一間分店食過吞拿魚嘅配搭,今次就專心食三文魚,叫咗ONO同OHANA, 因為我同朋友都鍾意牛油果🥑,所以on top再加咗,牛油果配埋魚生飯真係無敵!下午時間仲有嘢飲送,特別推薦椰子汁,真係好似新鮮椰子嘅味道😋😋同埋都要再次讚一讚,可以選擇醬汁另上,自己可以調節口味,唔怕醬汁太濃味,清淡少少又得👍