經常上網見到花花走廊加埋維港海景呢間打卡勝地一眼就睇到係位於灣仔碼頭的「 Pier 1929 」 @pier1929除咗佢嘅花花主題之外落地玻璃望出去簡直就一覽無遺難怪吸引更多美美們慕名而來食tea打卡呢今次我哋揀夜晚嚟食晚餐可以一邊食一邊喺昏暗嘅燈光下暢所欲言餐牌嘅食物種類都頗多仲有 Pier 1929 Dinner Set 揀價錢只係介乎 $298 ~ 428裏面包括有湯品+前菜+主菜+甜品確實好抵食呢
⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨❤️【 龍蝦濃湯 】套餐只需要 + $30 就可以追加先將龍蝦湯攪勻再舀一啖飲超濃郁嘅龍蝦味係要追住飲加上粒粒嘅爽口彈牙龍蝦肉又香濃又有咬口🖤【 無花果醬香煎鵝肝配多士 】鵝肝迷來到一點不可錯過這一道前菜只是 + $40 就可以轉換一份兩件多士非常欣賞這一份香煎鵝肝厚度適中而且煎到外皮好香脆咬一啖入面嘅鵝肝汁滲透晒出嚟而且鵝肝係沒有筋的果然非常Juicy💛【 西班牙慢煮乳豬 】眾所周知慢煮乳豬喺呢度嘅招牌菜式除咗有淡淡酒香之外更以恰到好處的75度慢煮而成難怪乳豬皮脆肉嫩新鮮到肉汁滲透晒出嚟🧡【 芝士焗龍蝦伴薯蓉蘆筍 】另外朋
經常上網見到花花走廊加埋維港海景

再舀一啖雲呢拿雪糕
可以中和苦澀味道

🤍【 The Hunter 】
套餐只需要加$55 追加精選雞尾酒
以孟買藍寶石金酒、新鮮檸檬汁、薑汁薑、柚子調製而成
酸酸甜甜好開胃之餘
仲可以一邊傾偈一邊嘆喔

Pier1929 之前已經介紹過,佢個環境超好feel今次食咗佢哋以Monster Durian做主題嘅榴槤放題可以係2.5hr 內任食5款時令馬來西亞榴槤💛另外仲個有個以榴槤入饌嘅tea set.比起任食嘅果肉我哋更中意每人只有一份嘅Tea Set4款鹹點、4款甜食,加入D24榴槤完全冇違和感甜食好似出色啲,整體味道仲好食過唔少下午茶🫖.🔸D24 榴槤芝士脆撻: 撻皮薄脆,內餡超香滑💛🔹D24榴槤菠蘿油: 脆皮puff中間夾住奶凍,不過食唔到榴槤味🔸榴槤朱古力: 口感順滑中間仲有榴槤餡,正🔹山竹石榴無酒精雞尾酒啫喱: 唯一冇加榴槤嘅item,不過清新微甜都唔錯🔸馬來西亞喇沙榴槤蝦多士: 榴槤唔算突出,正常水準嘅多士🔹榴槤吞拿魚他他墨西哥薄餅: 食到微甜嘅榴槤,加入鹹點都唔會好怪🔸D24榴槤炸波波配辣肉腸: 最濃榴槤味嘅一款,好食,不過食落腍咗炸得唔夠脆🔹榴槤燉雞湯: 估佢唔到真係幾好飲,雞湯濃郁又夠熱,味道一啲都唔怪🫶🏻.5款任食嘅榴槤未必次次一樣馬來西亞榴槤因為係樹上熟所以濃郁好多當日食咗貓山王、黑刺、D24、D101同竹腳今次真係食榴槤食飽💛超滿足!價錢唔平,不過無限任食就睇吓你

Pier1929 之前已經介紹過,佢個環境超好feel
今次食咗佢哋以Monster Durian做主題嘅榴槤放題
可以係2.5hr 內任食5款時令馬來西亞榴槤💛
另外仲個有個以榴槤入饌嘅tea set

比起任食嘅果肉我哋更中意每人只有一份嘅Tea Set
4款鹹點、4款甜食,加入D24榴槤完全冇違和感
甜食好似出色啲,整體味道仲好食過唔少下午茶🫖
🔸D24 榴槤芝士脆撻: 撻皮薄脆,內餡超香滑💛
🔸榴槤朱古力: 口感順滑中間仲有榴槤餡,正
🔸馬來西亞喇沙榴槤蝦多士: 榴槤唔算突出,正常水準嘅多士

5款任食嘅榴槤未必次次一樣
馬來西亞榴槤因為係樹上熟所以濃郁好多
當日食咗貓山王、黑刺、D24、D101同竹腳
今次真係食榴槤食飽💛超滿足!
價錢唔平,不過無限任食就睇吓你食得幾多😂

另外加$48可以有埋特飲「水果皇后」
用咗山竹汁、玫瑰糖漿、花茶同無花果調製而成
味道較淡但有降燥嘅作用,配住榴槤一齊飲都幾啱

而家食呢個tea set仲有機會赢取AirAsia送出嘅香港至吉隆坡雙人來回機票✈️/ 馬來西亞旅遊促進局 (香港分局)送出嘅榴槤旅行頸枕、榴槤斜挎包👜或者峇迪繪畫套裝。
同場仲有個市集俾公眾免費入場,有唔少人氣榴槤產品發售同打卡位,可以行番個圈🙌🏻
2022-07-09 414 浏览
呢間嘅High Tea bookmark 左好耐,亦都知道有幾難book,今次終於俾我book到🥹,可以喺呢個靚靚地方同朋友慶祝生日🥳今次被安排坐喺窗邊位置,一邊望住靚景一邊hightea,雖然當日落雨,但無阻我地嘅興緻 食物方面不過不失,食到中途,有侍應會推架車出嚟,有幾款咸點同甜品都可以任你refill飲品方面,一坐低會每人有杯sparking rose(甜甜地,好岩女仔飲),之後每人可以叫咖啡或茶,我會比較推薦飲茶,因為可以不停refill熱水🙈當日食到好飽,好滿足下次有朋友生日,都會再嚟(如果book到🙈)
呢間嘅High Tea bookmark 左好耐,
亦都知道有幾難book,
今次終於俾我book到🥹,
可以喺呢個靚靚地方同朋友慶祝生日🥳

今次被安排坐喺窗邊位置,
一邊望住靚景一邊hightea,
雖然當日落雨,但無阻我地嘅興緻

食物方面不過不失,
食到中途,有侍應會推架車出嚟,
有幾款咸點同甜品都可以任你refill

之後每人可以叫咖啡或茶,
我會比較推薦飲茶,因為可以不停refill熱水🙈

當日食到好飽,好滿足

下次有朋友生日,都會再嚟(如果book到🙈)
2022-07-02 425 浏览
後日同同事餞行,四個Lady,嚟到呢度打卡食飯影相。食物真是普普通通一般般,但係影相還可以。同一價位,比他好味的西餐,大把選擇。第一碟炸魚薯條,第二碟牛扒,第三碟意大利飯,最尾來到的是蟹肉意粉。炸魚薯條冇得輸,急凍魚肉還可以,沒有腥味。牛扒要medium Rare,煮出嚟亦比較熟少少,但可以接受,牛扒沒有筋,肉質算唔錯。意大利飯,一般般,都係比較穩陣嘅選擇。最後,因為順序食,食到蟹肉意粉時,竟然覺得有啲腥味。除非嚟打卡,如果下次,未必會嚟。

炸魚薯條冇得輸,急凍魚肉還可以,沒有腥味。
意大利飯,一般般,都係比較穩陣嘅選擇。
最後,因為順序食,食到蟹肉意粉時,竟然覺得有啲腥味。

除非嚟打卡,如果下次,未必會嚟。
2022-06-28 399 浏览
早排朋友生目去左食 pier1929既下午茶慶祝٩(๑❛ᴗ❛๑)۶當日約左中午𝟭𝟮點食,加上落大雨🤣所以都唔多人可以坐到窗邊位✨對住海境食𝗧𝗲𝗮真係太𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹啦🤫食物算係我食過數一數二好食啊😍部份仲有得𝗿𝗲𝗳𝗶𝗹𝗹唔驚食唔飽🤤𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 (💰𝟱𝟵𝟴/𝟮)首先一開始會比杯𝘄𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸🥂甜甜地都幾易入口☺️佢地每隔一季就轉主題❤️依家都好似轉左了😆➣𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 &咸點提子𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲配左𝘄𝗵𝗶𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺同𝗷𝗮𝗺,都幾重牛油香唔會好重麵粉味🙈 特別中意龍蝦沙律多士同魚子煙三文魚酸忌廉撻🥳味道有層次✨➣甜點甜點賣相精緻仲全部都好好食😍抹茶撻茶味濃郁🍵切落去係流心的!朱古力𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲唔會死甜~其餘既都好好味😋👧🏻:呢到岩哂打卡之餘,食物質素都相當高!尤其是甜品係一樣伏都冇仲勁好食😋遲啲同朋友慶祝一定會再黎❤️🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟯𝟬𝟬

𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 (💰𝟱𝟵𝟴/𝟮)

➣𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 &咸點

➣甜點

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟯𝟬𝟬
2022-06-27 323 浏览
呢一間係灣仔碼頭️嘅西餐廳⛵🍴最正一定係佢哋可以對住維港嘅無敵大海景食飯!超推介佢哋個西班牙慢煮乳豬🐷食落皮脆肉嫩 再加埋啲肥膏一齊食 入口即溶 勁甘香💕旁邊仲有椰菜沙律🥗同薯角 真係夠晒豐富!
2022-06-24 329 浏览
🌸花悅馥香下午茶套餐 $598/2 + 10%Creative Sweets金箔醉人士多啤梨香檳果凍甜蜜紅心紅莓慕斯撻紅粉緋緋紫薯忌廉撻水滴柚子芝士蛋糕❤️魅惑玫瑰朱古力布朗尼蛋糕英式提子鬆餅配果醬(士多啤梨&忌廉)Savory Canapes煙三文魚刁草忌廉撻配黃金魚子❤️龍蝦青瓜沙律奶油多士黑松露碎蛋沙律三文治千島醬芒果莎莎蝦多士❤️芝士焗忌廉蜆肉酥皮撻❤️焗酥皮鷄肉批Coffee or Tea個人覺得鹹點比甜品出色,甜品雖然唔會過甜,但整體都係不過不失,無咩特別💁🏼‍♀️煙三文魚撻係一個鹹鹹甜甜既搭配,味道有層次🐟蝦多士好fresh, 食完甜品都仲可以encore😋蜆肉撻本來以爲會好膩,但因爲入面既忌廉唔係好杰,濕潤既口感反而令成個撻好易入口🤤 呢到部份食品可以refill! 餐廳都幾多打卡位,窗口邊光綫充足,點影都靚📷出面條花花走廊都唔錯,調轉部手機影更加顯腿長🙈
🌸花悅馥香下午茶套餐 $598/2 + 10%

Creative Sweets
金箔醉人士多啤梨香檳果凍
甜蜜紅心紅莓慕斯撻
紅粉緋緋紫薯忌廉撻
水滴柚子芝士蛋糕❤️
魅惑玫瑰朱古力布朗尼蛋糕
英式提子鬆餅配果醬(士多啤梨&忌廉)

Savory Canapes
煙三文魚刁草忌廉撻配黃金魚子❤️
龍蝦青瓜沙律奶油多士
黑松露碎蛋沙律三文治
千島醬芒果莎莎蝦多士❤️
芝士焗忌廉蜆肉酥皮撻❤️
焗酥皮鷄肉批

Coffee or Tea

聽朋友講 呢間餐廳週末長期full booking 襯住閒日放假黎朝聖下😍餐廳好近地鐵站 出閘過馬路行一段路仔就到一入餐廳 好多打卡位 少女心即刻爆發原來本身跟tea set會有兩杯welcome drinks 另外可以揀一款餐飲🥰Tea set好靚 有花花襯托 啲野都好好食 分左咸點同甜點 中層嘅龍蝦多士 啖啖肉好好食煙三文魚撻都好正 甜點個Scrone 好好食咬落鬆化 焗得好香 真係好小食tea set係每一款都咁好食 最正既係有部分係有得refill 肉批又係好好食 唯獨辣肉腸多士擺耐左 林左無咁好食 整體好唔錯 食物好味 環境清靜 同埋可以瘋狂打卡 晚餐都好想黎試下係咪一樣高質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
聽朋友講 呢間餐廳週末長期full booking

晚餐都好想黎試下係咪一樣高質
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-16
2022-06-23 556 浏览
一直想去Pier1929 High Tea, 可惜還未找到合適的"Tea腳”,反而友人更有興趣去食晚餐,咁就試完晚餐揾日再去High Tea啦!由大門入口一直走向餐廳,佈置高雅精緻,走廊位頂部花花佈置優雅,好適宜作婚宴場地。餐廳開揚,樓底極高,落地玻璃令180度維港景緻盡入眼簾, 令人猶如置身郵輪,十分舒適寫意。Dinner Menu包Soup, Starter, Main Course, Dessert 和飲品,價錢由$348~$428不等,以Fine Dining 來計,性價比相當高。Dionysus$118~柚子加上淡淡的Bombay Sapphire Gin酒香味,配上fresh ginger , 檸檬汁和檸檬皮,酸酸的十分清新。Posedon & Trident$148~whisky味香醇,配上菠蘿, Malt Beer Syrus和fresh Lemon juice, 好嘆!🔶️Soup~龍蝦濃湯+$30~口感滑溜,龍蝦味相當濃郁,好香好好味。🔶️Starter~ 無花果醬香煎鴨肝配多士(2件)+$40~鵝肝味道十分酥香,餘韻在口腔迴轉,口感細膩香滑,多士鬆脆,配香甜帶酸的無花
鵝肝味道十分酥香,餘韻在口腔迴轉,口感細膩香滑,多士鬆脆,配香甜帶酸的無花果醬,好開胃好滋味。
🔶️Main~ 意式芝士焗原隻龍蝦$428~
龍蝦肉質爽脆,新鮮鮮甜,鋪滿香濃的芝士和車厘茄,好美味呀!
配菜有薯蓉和露筍,薯蓉牛油味好濃郁,很軟滑。
澳洲M5和牛西冷(8oz)$428~西冷牛味香濃, 肉質軟嫩多汁,正!

配菜有薯角,露筍和車厘茄。
Dessert~ 是日精選甜品(3件)~有藍莓,士多啤梨,Vanilla 雪糕和抹茶流心批。
抹茶流心批抹茶味十分香濃,熱騰騰的抹茶流心真係好好味。
精品咖啡+$20~Cappuccino咖啡味香濃,口感幼滑。
  • 無花果醬香煎鴨肝配多士
  • 澳洲M5和牛西冷
  • 意式芝士焗原隻龍蝦
2022-06-23 369 浏览
隨著東鐵線開通, 新界人到港島區更快捷方便, 這天去到距離會展站5分鐘步行的Pier1929晚膳,難得與好友同行, 既吃美食, 又在餐廳和灣仔碼頭的藝術裝置打卡, 開心! Pier 1929 的dinner set 由$298至 $428, 有湯、前菜、主菜及甜品.湯有兩款, 問過店員是日餐湯是忌廉雜菌湯, 也合我心, 湯夠香滑, 內有磨得幼細的菇菇, 有口感, 正是我喜歡的質感. 而朋友則選龍蝦濃湯(+$40), 我也喝了兩口, 非常美味, 若果有龍蝦肉就更好了.前菜亦有兩款, 包括凱撒沙律配巴馬火腿或煙燻三文魚, 份量也不少, 清新健康, 一般是細細粒的麵包粒, 而這份的卻很大粒;若想豪華些少, 可以加$40無花果醬香煎鴨肝多士兩件, 還好鴨肝沒有筋, 吃起來夠滑, 沒有多餘油膩感, 配無花果的香甜作點綴,不錯.主菜八選一, 有魚、牛、豬、雞、羊等, 看到主廚推介是西班牙慢煮乳豬(1/4隻) $368, 幾吸引, 果然沒選錯, 75度慢煮18小時, 皮脆肉嫩, 無論沾不沾青蘋果燒汁也滋味~ 千萬不要錯過伴碟的伴椰菜沙律, 微酸好開胃! 也很欣賞脆薯角, 誠意之作~朋友所以一看菜單,
主菜八選一, 有魚、牛、豬、雞、羊等, 看到主廚推介是西班牙慢煮乳豬(1/4) $368, 幾吸引, 果然沒選錯, 75度慢煮18小時, 皮脆肉嫩, 無論沾不沾青蘋果燒汁也滋味~ 千萬不要錯過伴碟的伴椰菜沙律, 微酸好開胃! 也很欣賞脆薯角, 誠意之作~
朋友所以一看菜單, 立即鎖定意式芝士焗原隻龍蝦伴薯蓉露筍($428), haha~ 很少吃到蕃茄醬配龍蝦, 是新穎配搭. 蕃茄及芝士焗得香, 當然重點是彈牙龍蝦, 鉗位已細心剝好, 龍蝦肉及膏都好鮮甜, 抵讚!
套餐有是日精選甜品(三件), 菜單上亦沒有列明是甚麼, 當然店員也樂意解答啦~ OMG!! 是流心抹茶撻、呍呢拿雪糕及雜莓, 完全是我和朋友喜歡吃的. 尤其要讚抹茶撻, 甜度及流心度十分精準!

如要餐飲, 可加$20要精品咖啡或原壼茶, 但我和朋友就選擇加$55要精選雞尾酒. 名為DIONYSUS, 簡單而有格調, 以Bombay Sapphire Gin、鮮檸汁、鮮薑及柚子調製, 酸酸甜甜, 從主菜開始慢慢飲, 到晚餐完結, 也可繼續'摸杯底'欣賞夜景.
朋友則大讚這杯Ginnifer, 是Tea-Tail來的, 十分推介想飲cocktail但又怕凍的女生, 因為這款是熱飲的. 燃點Gin, 與spicy tea一同斟入有啫喱的杯內, 待啫喱慢慢溶化, 甜味滲出. 每次喝都有不同味道, 因酒與茶的比例可因應自己喜歡. 我也忍不住喝了幾口, 推介!! 呀~ 加$55 不一定要選雞尾酒, 也可選紅白酒或氣泡酒一杯.
餐廳的燈是紫紫藍藍的, 最後當然有在餐廳的花海打卡.
2022-06-01
  • Ginnifer
  • DIONYSUS
  • 流心抹茶撻
  • 意式芝士焗原隻龍蝦伴薯蓉露筍
  • 西班牙慢煮乳豬
  • 忌廉雜菌湯
可惜當日落雨,餐廳主打180度靚靚海景,有婚宴場地服務,由正門行到入餐廳嘅長廊已經有好多打卡影相位,啱哂男女朋友或一班閨密影靚相打卡🥰餐廳海景梳化位都算幾多,唔難๖໐໐k🫖🍵𝔐𝔦𝔰𝔰 𝔏𝔦𝔬𝔫𝔫🦁評分:7/10每份下午茶都有兩杯աɛʟƈօʍɛ ֆքǟʀӄʟɨռɢ աɨռɛ ,玫瑰香檳,某款式甜、鹹點都可以無限ʀɛʄɨʟʟ今次主題係🦋花飛蝶舞三層架下午茶🫖(🌸可ʀɛʄɨʟʟ)🌷甜點🌷花飛蝶舞雲呢拿吉士泡芙香濃綠茶熔岩流心撻初夏鮮芒果布甸酸甜檸檬脆批🌸特濃朱古力果仁布朗尼🌸英式提子鬆餅配淡忌廉及果醬🌸🌹鹹點🌹蜜桃龍蝦沙律奶油多士煙三文魚酸忌廉撻鮮甜蟹肉蟹子三文治香濃芝士粟米焗忌廉紫薯撻🌸蕃茄意大利辣肉腸多士🌸焗酥皮肉批🌸以上包 咖啡/茶🌻 $598/2人上枱嘅三層架每一個下午茶都有唔同花花嘅裝飾🤩好靚🦋🥰💖食物方面,鹹點同鬆餅都唔錯,其中蕃茄意大利辣肉腸多士比較鹹,甜點就唔係樣樣都好食🤣🤣同偏甜,比較多飽肚感嘅牛油皮甜點,食完都有啲膩..🫢☕️🫖茶嘅選擇都好多唔同款式,有啲都幾特別嘅配搭,多數係生果花茶同普遍嘅伯爵茶,英式早餐茶等等🍎🍐🍊🍓🍑自備生日蛋糕,店員最尾係走嘅時候先問我地收取,要

🫖🍵𝔐𝔦𝔰𝔰 𝔏𝔦𝔬𝔫𝔫🦁評分:7/10

今次主題係🦋花飛蝶舞三層架下午茶🫖
(🌸可ʀɛʄɨʟʟ)
🌷甜點🌷

以上包 咖啡/茶🌻 $598/2人

上枱嘅三層架每一個下午茶都有唔同花花嘅裝飾🤩好靚🦋🥰💖

自備生日蛋糕,店員最尾係走嘅時候先問我地收取,要$200

回頭率:72% 🤗🤗
👍🏻如果有其他主題都會想再去,加埋好天氣就更加值得
👎🏻員工質素就有待改善,有一位侍應會扮睇唔到客人舉手
2022-05-22
2022-06-21 7438 浏览
前排同朋友傾偈,會展站開通之後最方便係乜嘢?一定係去會展新鴻基附近嘅食肆。之前冇咁方通方便嘅餐廳,而家搖身一變,係地鐵站上蓋,方便到一個點。特別係Pier 1929,當然你可以話之前搭船其實都好方便,但係有會展站之後成個感覺又完全唔同晒。就好似如果你記得呢間餐廳,之前曾經有全城最難book嘅下午茶,又有榴槤任食,又有飲酒Happy hour加好正嘅小食,基本上形象百變,而且最正嘅係有全天候嘅海景又空間感十足,基本上一班人黎食環境就最開心。為慶祝會展站正式通車,鄰近會展站的Pier 1929推出一個晚餐menu,有前菜主菜甜品飲品,價錢都好吸引。呢度自選雞尾酒一路都推薦,飲過多次都出色,今次有兩杯新時令野,愛茶同愛whisky的朋友推值得試,當中有個係去感冒一流的,最緊要係呢到嘅雞尾酒好靚好得體,叫一杯坐下望下海,太正。先叫兩個湯,一個要是日餐湯嘅蘑菇湯,一個叫龍蝦湯,龍蝦湯要加錢,質素當然一定好好多,蘑菇湯也可以接受,如果唔介意加錢一定係龍蝦湯才叫好。我不要火腿,最後凱撒沙律配煙燻三文魚,三文魚肥美精彩,凱撒沙律夠新鮮,相對清新一點。無花果醬香煎鴨肝配多士相反,夠大件夠豐厚,如果你愛好

無花果醬香煎鴨肝配多士相反,夠大件夠豐厚,如果你愛好吃鵝肝,就一定不能錯過,加咗無花果醬之後味道冇咁濃冇咁激烈。

朋友食過話推薦西班牙慢煮乳豬,基本上毫無考慮一定會食呢個。一放上枱,由於即整嘅關係,豬皮真係非常之脆,仲要係熱辣辣,慢煮嘅豬肉肉質多汁而鮮嫩。

餐廳話以75度慢煮18小時,乳豬配上了青蘋果燒汁,加上椰菜沙律、露筍及脆薯角,個薯角又炸得好,真係要食。

意式芝士焗原隻龍蝦伴薯蓉露筍,同西班牙乳豬一樣非常高質,原隻龍蝦淡淡都吃到新鮮嘅龍蝦肉,仲要幫你拆埋殼,加上薯蓉都幾好食,唔會食唔飽,以價錢計,同慢煮乳豬差唔多,龍蝦相對感覺更加相宜。

最後甜品當然出色,綠茶流心撻,加上雪糕,一人一份飽到不行。嘢食基本上可以話係咁多次之中最高水準,最重要係夜晚呢度嘅環境真係好靚,加埋海景,絕對值得經常黎,尤其是而家會展站咁方便,又形象百變,唔黎對唔住自己。
二月同閨蜜👯慶祝生日🎂,揀選了依間位於灣仔碼頭的人氣餐廳,由入口通往餐廳的粉紅走廊🌺,抬頭望是一片粉色花海,真係少女心爆棚。餐廳環境闊落,有落地大玻璃,可以望到大片海景🌊,景觀開揚。下午茶分2個時段,我選擇了後面的時段,希望有機會捉緊日落的尾巴。以花作裝飾的三層架下午茶賣相超精緻,餐單和主題每月都會更新,而最驚喜的是部份食物可以任食,所以一定食得飽😋。🍰甜點:金箔醉人士多啤梨香檳果凍🍓甜蜜紅心紅莓慕絲撻🍒紅粉緋緋紫薯忌廉撻🔶水滴柚子芝士蛋糕🍋 🔶魅惑玫瑰朱古力布朗尼蛋糕🍫🔶英式提子鬆餅配果醬🍇🥪鹹點:煙三文魚刁草忌廉撻配黃金魚子🐟龍蝦青瓜沙律奶油多士🦞黑松露碎蛋沙律三文治🥪🔶千島醬芒果莎莎蝦多士🦐🔶芝士焗忌廉蜆肉酥皮撻🦪🔶焗酥皮雞肉批🐓🔶 為可無限添加我覺得甜點比鹹點出色,我平時好少食甜品,不過依度甜點唔太甜唔膩。布朗尼巧克力味🍫都夠香濃;柚子芝士蛋糕🧀清香酸甜;紅莓🍒慕絲撻酸甜不膩,個紅心❣️彈彈下好治愈;英式鬆餅則有點乾。而鹹點就普普通通,當日蝦多士🦐缺貨,無得任添,以龍蝦多士🦞代替,龍蝦啖啖肉,已經值回票價🤩。酥皮雞肉🐓批都唔錯,鬆化唔油膩。無論甜點定鹹點個牛油撻底🧈都做得好好,酥

🍰甜點:

🔶千島醬芒果莎莎蝦多士🦐
🔶芝士焗忌廉蜆肉酥皮撻🦪
🔶焗酥皮雞肉批🐓

🔶 為可無限添加

無論甜點定鹹點個牛油撻底🧈都做得好好,酥脆但口感較輕盈,唔油膩😋。

Afternoon Tea仲有包每人一杯飲品🫖和香檳🥂,要讚一讚餐廳服務好好👍,待應💁🏻‍♂️會不時推着餐車,問我地需唔需要Refill, 食物可以添加,又有靚景🌅,性價十分高💯。

會展站終於都開通了,終於可以快捷地去到一直都想去的Pier1929了(⁎˃ᴗ˂⁎)一進去空間超級大樓底也是好高,坐在窗旁被維港景色包圍真的好relax 𓂅 𓈒𓏸4-courses dinner set好划算!-南瓜/龍蝦濃湯(+$40)南瓜湯香甜幼滑,而龍蝦湯味道偏濃郁的龍蝦味。-無花果醬香煎鴨肝多士(+$40)脆脆的多士配上香煎得外脆內嫩的鴨肝,再加上酸甜黑醋,我會給滿分•̀.̫•́ -西班牙慢煮乳豬配青蘋果燒汁伴椰菜沙律蘆筍及脆薯角 $368終於到了最期待的慢煮乳豬了,標榜以75度慢煮了18小時,質感真的超軟嫩,不用費力就可以咬開的感覺,而且好入味。外皮也是脆脆的呢𓃟-澳洲M5和牛西冷伴薯角蘆筍 $428比起order嘅熟度稍微熟左少少,不過出奇地juicy同埋肉質夠嫩之餘,牛味都比其他和牛濃郁👍🏻-是日精選甜品🍵是流心抹茶撻配上雲呢拿雪糕及雜果,真的驚喜到我了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)抹茶味超香濃帶點苦澀味,絕對是高質的抹茶,聽說他們還自設餅房,怪不得甜品質素這麼好!
4-courses dinner set好划算!

南瓜/龍蝦濃湯(+$40)
南瓜湯香甜幼滑,而龍蝦湯味道偏濃郁的龍蝦味。
無花果醬香煎鴨肝多士(+$40)

西班牙慢煮乳豬配青蘋果燒汁伴椰菜沙律蘆筍及脆薯角 $368
終於到了最期待的慢煮乳豬了,
標榜以75度慢煮了18小時,質感真的超軟嫩,
不用費力就可以咬開的感覺,而且好入味。
外皮也是脆脆的呢𓃟

澳洲M5和牛西冷伴薯角蘆筍 $428
比起order嘅熟度稍微熟左少少,

是日精選甜品🍵
抹茶味超香濃帶點苦澀味,
絕對是高質的抹茶,
聽說他們還自設餅房,
怪不得甜品質素這麼好!
會展站開通後,美女好友約我到灣仔碼頭 Pier 1929 嚟撐枱腳 大家喝住 Mocktail 吹吹水,附上180 度全海境晚餐 ,快樂就是如此簡單 。Mocktail Rose 1929 入口柔和,果香和花香平衡得很好,甜度適中,感覺很清爽。兩款湯各選一蘑菇湯、龍蝦湯個人而言較喜歡前者的菇味突出,香噴噴,質感不會黏口,順滑可口。相對而言龍蝦湯略為濃味。 頭盤三文魚凱撒沙律無花果醬香煎鴨肝配多士前者份量不少,沙律菜新鮮拼上煙三文魚就成為一道健康的前菜。至於煎鴨肝略嫌太油膩,鴨肝亦欠香脆。主菜部份有驚喜,兩款都做得出色。意式芝士焗原隻龍蝦、薯蓉蘆筍雖然沒有mentioned 用上那個國家的龍蝦,但龍蝦卻超大隻,仲好厚肉,肉質爽口,用上芝士焗亦冇影響其鮮甜,十分推薦!香煎北海道帶子黑魚籽、 青醬手造意粉北海道帶子肉厚鮮香,同時黑魚籽提升咸香,協同效應令鮮味十級放大。難得青醬不油,掛麵度不俗,意粉彈牙好吃,整體來說也高質。好戲永遠在後頭,甜品是我極度期待抹茶撻、雲尼拿雪糕、新鮮野莓抹茶撻流心餡甘香濃郁,外表微微焦脆 ,一絕,記得留肚食!

會展站開通後,美女好友約我到灣仔碼頭
Pier 1929 嚟撐枱腳

Mocktail
Rose 1929

入口柔和,果香和花香平衡得很好,甜度適中,感覺很清爽。

兩款湯各選一
蘑菇湯、龍蝦湯

相對而言龍蝦湯略為濃味。

頭盤
三文魚凱撒沙律

無花果醬香煎鴨肝配多士
前者份量不少,沙律菜新鮮拼上煙三文魚就成為一道健康的前菜。
至於煎鴨肝略嫌太油膩,鴨肝亦欠香脆。

主菜部份有驚喜,兩款都做得出色。
意式芝士焗原隻龍蝦、薯蓉蘆筍

香煎北海道帶子黑魚籽、 青醬手造意粉

難得青醬不油,掛麵度不俗,意粉彈牙好吃,整體來說也高質。

好戲永遠在後頭,甜品是我極度期待
抹茶撻、雲尼拿雪糕、新鮮野莓

抹茶撻流心餡甘香濃郁,外表微微焦脆 ,一絕,記得留肚食!