2024-04-22
Pause it 全港現時有3間分店,呢晚約左朋友來到 The Forest旺角分店晚餐,餐廳屬於同區鬧市中少有的落地玻璃休閑寧靜咖啡店,以純白色裝潢,搭配木系枱櫈,休閑舒適度十分滿意。特別要留意中間有張超大的雲石檯,有種想叫埋一班同事開大會的職業使命感XDD樓底高而且空間感啱哂同朋友傾計又或暫一個人慢活,早午餐有日光通透餐廳,日夜用餐會有兩個唔同感覺。進店已留意到佢地有舉辦咖啡拉花班以及有自家品牌咖啡豆買,純白色MENU餐桌簡潔樸素有種十分蛋烈的文青氣息。Cappuccino $40 & Victorian Earl Grey $42人馬座拉花用心製作,加埋餐具裝坐修整體氣氛十分治癒。兩款味道到位,咖啡豆偏香少運許回甘,皇牌伯爵紅茶一向著重茶味香濃的朋友仔都十分滿意,原因好簡單,佢地係用茶葉浸泡而非普通茶包沖泡,細節滿有誠意。鹹蛋黃單骨雞翼 $68Salted Egg Yolk Chicken Wings推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹹蛋黃香味十足落足份量,每年雞翼都被蛋黃醬緊緊包住,邪惡得寸來入味滿足,而黃香更加多到放滿雞翼山之上,粒粒金黃誘人,旁邊有沙律菜及番茄仔解油膩,係性格比唔錯的小食。煙
餐廳屬於同區鬧市中少有的落地玻璃休閑寧靜咖啡店,
以純白色裝潢,搭配木系枱櫈,休閑舒適度十分滿意。
樓底高而且空間感啱哂同朋友傾計又或暫一個人慢活,
早午餐有日光通透餐廳,日夜用餐會有兩個唔同感覺。
進店已留意到佢地有舉辦咖啡拉花班以及有自家品牌咖啡豆買,
純白色MENU餐桌簡潔樸素有種十分蛋烈的文青氣息。
人馬座拉花用心製作,加埋餐具裝坐修整體氣氛十分治癒。
兩款味道到位,咖啡豆偏香少運許回甘,
皇牌伯爵紅茶一向著重茶味香濃的朋友仔都十分滿意,
鹹蛋黃單骨雞翼 $68
Salted Egg Yolk Chicken Wings
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鹹蛋黃香味十足落足份量,
每年雞翼都被蛋黃醬緊緊包住,邪惡得寸來入味滿足,
煙文魚班尼迪克蛋 $84
Salmon Eggs Benedict
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
薄切煙三文魚帶煙燻鹹香,上面放滿荷蘭醬作為班尼迪克蛋的底盤,
打破傳統之下班尼迪克蛋下放有酸種麵包,口感變得更煙韌。
炙燒過的班尼迪克蛋質相吸睛,不過水波蛋略為熟左少少,
一件微微有蛋汁另一份有點過熟,配埋伴碟的柚子醋沙律菜,
以上兩款伴碟都有新鮮沙律so fresh,所以建議如要點沙律菜先視乎返主菜小食的份量配搭。
鮮茄龍蝦汁香煎大蝦螺絲粉 $128
Tomato & Lobster Bisque
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
重點主菜作為今晚中心主角,性價比合理,原因螺絲粉份量真心比一般Cafe偏多,
咬口軟硬適中,螺絲粉及大蝦上灑上芝士粒有少斗卜許拉絲香口感覺,
濃郁的龍蝦汁帶少許蝦膏平均拌勻在每條螺絲粉,三隻大蝦新鮮煎香,
鮮茄亦同樣新鮮,開胃得來令人食唔停口,十分推介。
埋單時贈送印花卡,Buy Nine get One Free,
平日Tea Time或者假日經過旺角The Forest 值得一試。