2020-11-28 592 浏览
這家工廈的意大利餐廳我本初以為, 就是一家簡單直接, 為求填飽肚子的工廈食堂, 但主理人意大利籍大廚Luca在這裡強調的是Home Made Pasta, 它的意粉種類選擇不比Pici等同樣主打意粉的餐廳少, 而且六七元的定價更為商宜, 是意粉愛好者的一顆Hidden Gem.點了辣肉腸西西里汁Gnocchi, Gnocchi也就是馬鈴薯餃子, 這裡的Gnocchi口感偏實, 韌性較少, 在濃烈的西西里汁之中也不會倒塌下來. 西西里汁除了帶蕃茄的天然酸味, 以及鯷魚的咸香外, 這裡也帶有微微的辣勁, 配搭辣肉腸更為惹味. 對我而言, 這已是水準以上之作. 説到香港最好吃的Gnocchi, 我還是首推Arcane, Shane Osborn在煮之前將其煎香, 那種如日式煎年糕般的奇妙口感, 我至今難忘.Pasta Zone的Tiramisu也很不錯, 芝士和忌廉的外層口感綿滑, 夾在中問的餅層濕潤之餘, 咖啡和酒香味也夠平均, 等同連鎖咖啡店裏的價錢但比其更有誠意, 也值得推介.

2020-10-24 1467 浏览
見到呢度既Pasta好多比較特別既選擇🤔 例如Gnocchi 🥔Orechiette🍜 等較少係外面試到 原來係意大利廚師👨🏼‍🍳手工主理既各種Pasta🍝 地方坐得迫D 但係味道都幾正宗❤️⭐️ Porcini Mushroom Ravioloni with Melted Mushroom Truffle Sauce 🍄意大利雲吞食得出係手工做🥟 咬落去麵皮比較煙韌 但仍帶小小麵粉既味道🍞 調味既配搭幾Simple 切開中間有芝士同牛肝菌🧀 香而不膩 松露醬唔會喧賓奪主🤗 仍然讓雲吞做主角✨⭐️ Penne with Amatriciana Sauce 🍅同樣係簡單既口味都整得好出色😋番茄肉碎汁幾清新同開胃🤪 醬汁唔會太濃太杰 反而可以令長通粉做主角💥 佢既特色同樣係麥味比較重 可能有點乾 但係掛汁能力幾好😚⭐️ Tiramisu 🍰意大利既經典甜品🍮點都唔會唔好食既🤣 酒味同咖啡都好香濃☕️ 但係Custard 相對Ladyfinger 既比例可以多一點🍨 賣相可以更精緻

⭐️ Tiramisu 🍰
2020-10-18 1130 浏览
Pasta Zone意大利手工意粉😋菠菜芝士雲吞配黑松露忌廉汁$7️⃣5️⃣5mm寬條麵配蕃茄汁豬肉丸$6️⃣8️⃣跟餐附送檸檬汁蒜蓉包👍🏻店舖細細間,1️⃣點鐘去到已經要排隊,同Tiramisu已sold out😭總括嚟講每樣野都好食,價錢亦唔算貴!如果都一樣鍾意食手工意粉既,大可一試👍🏻因為始終比pici嗰啲價格平😀下次會想試到佢個chessecake同tiramisu😗😗😗😗😗
Pasta Zone意大利手工意粉😋
菠菜芝士雲吞配黑松露忌廉汁$7️⃣5️⃣
5mm寬條麵配蕃茄汁豬肉丸$6️⃣8️⃣
跟餐附送檸檬汁蒜蓉包👍🏻

2020-09-11 1580 浏览
好 impressive 嘅黑松露雲吞今日嚟食午餐, 店內所有意粉都好吸引, 我唯有選擇自己冇可能親手製造的黑松露雲吞意粉, 等了大約七八分鐘已完成,好香, 有六七粒雲吞, 份量好夠, 好好味, 這個價錢真係值得 encore !!! 好 impressive! 比方間的所謂意大利餐廳還好! 我會再嚟🥰
好 impressive 嘅黑松露雲吞
2020-09-11
2020-08-10 1839 浏览
平時出街食嘅意粉通常都係現成包裝乾意粉但手工意粉就唔係度度都有出面食嘅價錢亦比較貴觀塘駱駝漆呢帶自從轉型之後帶來咗好多特色小店餐廳就好似今次搵到嘅呢間食手工意粉嘅意大利餐廳由意大利廚師主理空運意大利手工意粉餐牌內好多少見特色嘅意粉例如貓耳朵粉同扭紋粉令客人以貼地價錢食到手工意粉意大利手工貓耳朵配辣腸西西里辣汁每個pasta都會配個餐湯同蒜蓉包當日嘅餐湯係蕃茄湯飲得出係真材實料用蕃茄打成蓉濃郁蕃茄味 好creamy配上剛剛焗好脆卜卜嘅蒜蓉包意粉嘅分糧都唔少店員會拎成舊芝士即場刨落個意粉上十足西餐廳咁貓耳朵意粉質感較煙韌黏口有啲似薯仔 手工意粉麵粉味較重西西里辣汁酸酸甜甜有少少辣但愈食愈惹味每一啖都食到莎樂美腸整個意粉充滿芝士香之餘又唔會太漏
平時出街食嘅意粉

但愈食愈惹味
每一啖都食到莎樂美腸
整個意粉充滿芝士香之餘又唔會太漏
意大利手工貓耳朵配辣腸西西里辣汁
觀塘唔少工廈,近年都轉型成餐廳以及各式各樣嘅購物店,唔好睇少工廈餐廳,無豪華嘅外觀,店舖細細,但食物質素一啲都唔差,而且價錢相宜。今次介紹呢間意大利餐廳係意大利人主理,所以食物材料及質素都有意大利風味。意大利麵、批薩、意大利雲呑全部都係人手製作。意大利貝殼粉牛肝菌磨菇汁 ($68)人手搓嘅貝殼粉,口感特別煙韌,又有咬口,配上牛肝菌磨菇汁,好似忌廉蘑菇汁嘅味道,待應會問你加唔加芝士碎,咸咸香香。意大利手工大方型牛肝菌芝士餡配黑松露磨菇汁 ($75)意大利方型大雲吞,雲呑皮比起貝殼粉有點硬,餡料混合牛肝菌芝士,芝士味突岀,幾咸香,醬汁同貝殼粉差唔多,只係多左黑松露,黑松露味淡咗啲,但以呢個價錢,性價比高。最後,仲點咗個黑醋意大利雪糕(雲呢拿),雪糕非常重奶味,甜甜地,幾香雲呢拿味,加埋黑醋酸酸地幾開胃。總結: 價錢唔貴,性價比高,以人工手製意大利粉、雲呑,價錢大概六十幾至七十幾一碟,而且仲可以免費配熱飲,以及鮮榨檸檬汁,當日我點咗鮮榨檸檬汁,甜甜酸酸,飲到有少少檸檬肉,幾開胃,蒜蓉多士烘得脆脆地,蕃茄湯係用蕃茄打成蓉,幾creamy,亦不失蕃茄香味。

意大利貝殼粉牛肝菌磨菇汁 ($68)

意大利手工大方型牛肝菌芝士餡配黑松露磨菇汁 ($75)

2020-06-06
  • 意大利貝殼粉牛肝菌磨菇汁
2020-06-27 1293 浏览
今日黎到觀塘既駱駝漆大廈覓食,呢間pasta 係手工製既意粉,有好多外面餐廳未必有既傳統意式pasta, 好似係貓耳朵,紐紋粉,手工薯仔等等。今次就試左意大利手工紐紋粉配帕爾瑪火腿香草汁 同 意大利手工豬耳朵配鯷魚橄欖汁,午餐附贈餐包及飲料。《意大利手工豬耳朵配鯷魚橄欖汁》貓耳朵細細粒咬落非常煙韌,非常有口感,個醬汁淡淡而清爽,食落唔會太濟,加埋即磨既芝士又添加左風味,好食。《意大利手工紐紋粉配帕爾瑪火腿香草汁》個紐紋粉相對於個貓耳朵,味道就會濃郁d,食落會有重重既香草味,個紐紋粉咬落都係非常煙韌同有口感既,加埋個Parma Ham 同芝士就令同成件事更加濃郁,食到最後會有少少濟,但都係好食既。兩個意粉都係好出色既,特別係佢煙煙韌韌既口感,但係份量就會係傳統意式餐廳既份量 男仔就可能要叫多個甜品啦店員主動見我個意粉未到,主動走過黎問同追單,服務收尾附上飲品綠茶同+$9整左杯 cappuccino ,整體而言非常高質既手工意粉,會再幫襯
今日黎到觀塘既駱駝漆大廈覓食,
呢間pasta 係手工製既意粉,
有好多外面餐廳未必有既傳統意式pasta,
好似係貓耳朵,紐紋粉,手工薯仔等等。

《意大利手工豬耳朵配鯷魚橄欖汁》

《意大利手工紐紋粉配帕爾瑪火腿香草汁》

男仔就可能要叫多個甜品

店員主動見我個意粉未到,主動走過黎問同追單,服務

意大利手工紐紋粉配帕爾瑪火腿香草汁
意大利手工豬耳朵配鯷魚橄欖汁
2020-06-27
午餐
意大利手工紐紋粉配帕爾瑪火腿香草汁
意大利手工豬耳朵配鯷魚橄欖汁
  • 意大利手工貓耳朵配鯷魚橄欖汁
2020-06-07 1900 浏览
朋友仔想吃意粉,上網搵左呢間。齋睇個價錢,180一個晚set,工廈,有啲貴,但朋友仔喜歡,就去啦。晚set包頭盤主菜甜品飲品。全部有得簡。仲有個面包仔。主菜當然係不同既意粉。我地要左牛肝菌闊面同四蟲芝士通粉,再加個薯條。因為即整,等左陣。食住頭盤先。勁好吃!!!佢啲漿汁好夠味啲意粉勁煙un,絕對唔係街邊貨。老板話佢地所有野都係意大利貨。真係好好吃。啲份量係多既,係吃唔哂既。老板娘見我地吃唔哂個cheese cake,就即刻上身,好似dum小朋友吃飯咁。將舊cheese cake分開兩邊,一邊加olive oil,另一邊加salt,話呢個食法有第種感覺。咁就dum到我對面個'小朋友'吃埋啦!wo,堅愛落左salt嗰個!olive oil嗰個好似吃雪糕咁。舖內既,老板老板娘,都係勁好傾,勁friendly。但我帶罩行左一日街,唔係好舒服,唔係好在妝態,乜都係。小小建議,舖面可加啲decoration,精緻啲。總括泥講,188晚set唔洗加一,底到爛。快啲去。真係唔係茶記白汁通粉嗰個層次。

勁好吃!!!
佢啲漿汁好夠味啲意粉勁煙un,絕對唔係街邊貨
!olive oil嗰個好似吃雪糕咁。

。小小建議,舖面可加啲decoration,精緻啲。

• 四蟲芝士通粉
#灰到觀塘 #灰到食西餐又係我其中一間飯堂😚😂-🔻意大利小薯仔配蕃茄肉碎汁 (Lunch set) $68Gnocchetti ("小薯仔") 其實是意大利人用薯仔和麵粉做成的一種主食(?)。上菜時可選擇額外加芝士😋Gnocchetti口感煙韌,而且吃起來不會狼狽😂蕃茄肉碎汁相比平時吃的偏酸。▪南瓜餐湯雖然顏色看上去是南瓜湯,但喝起來竟然是酸的?!完全是蕃茄湯的味道🤔▪黑松露蒜蓉包今次的包已經不熱和香脆了😳慶幸有黑松露香搭夠😚▪Lemonade真的大推這間的Lemonade!😋看到有檸檬果肉,味道帶天然的酸,超醒神🤩-👅食後感:推薦大家來試~食物特別,味道對得起價錢~午餐性價比真的很高☺😋-👀個人喜愛度:8/10-🚩Pasta Zone觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期1樓J室-#美食#香港美食#hk#hkfood#foodie#hkfoodie
#灰到觀塘 #灰到食西餐

👀個人喜愛度:8/10
🚩Pasta Zone
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期1樓J室

2020-05-30 971 浏览
星期五突然間興起好想食意粉下午就打開openrice搵下觀塘有咩好食!!見到呢間食評幾好咁啱又係我今日想食嘅mood就打去book位啦我哋早咗少少到,見到好似係意大利主廚嘅物體坐咗喺度玩電話好搞笑www入面嘅裝修係偏簡單白色牆,啲燈暗暗哋咁。最後我哋一人嗌咗一個set,頭盤係湯,主菜一個人揀咗燉飯,一個人揀咗意粉,甜品揀左terimisu 同炸麵包雪糕。個範本身要等30分鐘不過食完就覺得係值得等嘅好香龍蝦味同佢啲白汁都好香,飯係我鍾意嘅質地呢個白汁蜆肉意粉同出面好唔同嘅係佢嘅意粉係手工,而且我好少喺出麵食到好有酒,味但係呢間做到有酒味!!terimisu掛住食唔記得影質素係ok唔錯嘅:9呢間嘢整體上質量都算中上,價錢都ok,唔係特別抵食,有機會都會再來。
星期五突然間興起好想食意粉

terimisu掛住食唔記得影質素係ok唔錯嘅:9

• 虎蝦帶子白汁燉飯
2020-05-02 1880 浏览
剛好在駱駝漆內遇上這位穩世廚師Gianluca Ambrosi 的私房意大利粉,當然要慢慢咀嚼這樣傳統的手工製作。只需要看看食物的名字,已清楚知道材料的配搭。一坐下就送上餐湯,很鮮甜。意大利手工小雲吞帕爾馬火腿餡配雞湯慢慢來品嚐一件一件的水餃,水餃外皮令火腿變得彈牙,還有清香的雞湯,全碟DONE!意大利手工5MM闊條麵配番茄汁豬肉丸小蕃茄釀出來的汁,與5MM條麵一同慢慢咀嚼,不太濕也不太乾,非常令人開胃。意大利手工貓耳朵配鯷魚橄欖汁鯷魚汁本來有點腥味,被橄欖汁中和後變得特別,給貓耳朵添上濃烈味道。吃完飯再嘆一杯咖啡甜品Tiramisu 最令人回味先含一淡在口內,讓蘭姆洒一下滲出來,原來蘭姆味是這樣的,很美好的味覺享受。沒有Passion就沒有出色的廚師。這個廚師不能接受意大利麵被炒,也不認同以白汁來做卡邦尼,堅持傳統。若以慢慢咀嚼的態度來品嚐他的pasta,感覺是不一樣。$70左右來吃一份傳統意大利麵餐,包括飲品,性價比屬高,環境雖小但服務非常殷勤,值得encore。@ CalvinCanEat.com

只需要看看食物的名字,已清楚知道材料的配搭。

一坐下就送上餐湯,很鮮甜。

餐湯

吃完飯再嘆一杯咖啡

Cappuccino

甜品Tiramisu 最令人回味

@ CalvinCanEat.com

餐湯
Cappuccino
Tiramisu
想食少見的手工意粉,嚟呢度。比起銅鑼灣個間專食水牛芝士的意式餐廳,煮得更好食,意粉外面軟,內裡似半熟狀,係傳統的意式風格🎋,有煙韌口感老闆沒架子,員工親切有禮。還有他們的鮮榨檸檬汁,雖甜度不能改,但味道剛好,醒胃又消暑
想食少見的手工意粉,嚟呢度。
手工紐紋粉配車厘茄蕃茄汁
手工貓耳朵配提魚橄欖汁
鮮榨檸檬汁
  • 意大利手工紐紋粉配車厘茄蕃茄汁
2020-04-05 802 浏览
得係觀塘返工,當然要睇下駱駝漆大廈有咩好食。呢間小店係OpenRice 嘅評價唔錯真係想試下。知道lunch time 會比較多人,所以打電話去book 咗枱。小店裝修簡單有一種家庭式經營嘅感覺,加上店員熱情款待介紹咗幾款意粉(貓耳朵,意大利雲吞,小薯粉)俾我哋。每人叫咗一個套餐(意粉+飲品), 另外加甜品。每份意大利粉都會配一件熱辣辣嘅蒜蓉包。而飲品就簡咗酸酸甜甜嘅新鮮檸檬汁。 當意粉一到店員就馬上問要唔要芝士同夠唔夠。貼心嘅店員見到我哋食完主餐,就馬上安排甜品(Tiramisu)。口感一流好creamy,咖啡味好岀😋😋

• Tiramisu
2020-03-19 851 浏览
Lunch time 經過駱駝漆, 發現呢間手工意粉店, 咁岩做緊open rice 落單外賣自取 全單減$20優惠, 即刻睇下有冇咩岩食🤤店員好有禮貌咁介紹有咩推介, 幾種不同口感既意粉比我地. 除左有普通意粉同寛條面, 個度仲有potato gnocchi✨味道相當不錯, 仲有餐包同餐飲自家製檸檬汁, 自家製檸檬汁係原個檸檬連皮放入去榨汁, 所以酸得黎又有dd 苦, 幾特別好味. 下次會再幫襯!😋😋店內仲見到有外國人幫襯, 呢間店應該幾正宗😂😂😂

味道相當不錯, 仲有餐包同餐飲自家製檸檬汁,

好味. 下次會再幫襯!😋😋

店內仲見到有外國人幫襯, 呢間店應該幾正宗😂😂😂
2020-03-19
20 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
  • 意大利手工紐紋粉配車厘茄蕃茄汁
2020-01-30 1757 浏览
今日諗住食下西餐,就去咗依間Pasta Zone食lunch。12點半左右到,點知等咗9個字先入到去。入到去諗住終於食得啦,點知又嚟錯餐,搞到2點鐘先食到lunch。至於食物質素方面,啲pasta就不過不失啦,但黑椒有啲過多。個Pizza都ok,係有啲硬。份包就有啲燶燶地,同比較細件。杯檸檬汁都ok,但可以再酸啲,略嫌唔夠味。總括而言,依個價錢有依個水準都可以接受,但等候時間過長。

總括而言,依個價錢有依個水準都可以接受,但等候時間過長。